2016-07-20 710 views
麻甩佬狗仔粉個名咁得意,就叫個狗仔粉食下,一碗滿滿既,都幾大碗,D粉有彈性,D湯有冬菇,蝦粉香味。咖喱豬皮魚蛋蘿蔔,微微辣,D汁好濃,每食一啖都沾滿咖喱汁,好好味!

2016-07-16 570 views
友人生左BB, 特別入黎屯門探下兩母子, 探完有D肚餓, 就黎左屯門出名既美食街掃街, 基本上呢度咩特色野食都有, 每晚試一間都有排試, 不過行到呢間麻甩佬比較顯眼, 因為光猛又乾淨, 而且個名仲好易記. 呢間小食店主要有狗仔粉, 雲吞, 豆腐花等等, 都係十蚊到十幾蚊.天氣咁熱, 都係整番碗冰凍豆腐花先, 片左好多所以大大碗. 豆腐夠凍, 入口滑溜, 唔會太硬. 而且糖水本身唔會太甜, 清清地. 最讚係包黃糖, 自己加, 鍾意幾多就幾多, 又夠衛生.食完碗豆腐花好似仲肚餓左, 可能食開左個胃, 都係整番碗狗仔粉, 響度食. 狗仔粉細細段, 咬落爽口, 煙煙韌韌唔會太一舊粉, 仲加左D菜普, 冬菜等帶出味道, 仲有肉絲同冬菇絲. 湯底唔會太咸, 所以粉連湯一次過食清.呢度服務好好, 賣野個個都好好笑容. 下次黎會試下個雲吞, 因為我見佢地賣比其他人係即淥, 仲要計時, 好認真.

TakeAway
$29 (Last Night Supper)
2016-07-14 280 views
D狗粉好粗身,所以可以吸到好多湯汁,食落去D粉有蝦米,冬菇,豬油渣既香味,湯唔算鹹,幾好食,清湯雲吞,雲吞好有咬口,爽脆,有蝦味,湯清甜,加左韭黃落D湯度好夾味。
TakeAway
早排見到飲食男女介紹龍門居宵夜街,搞到我心思思決定同老公去掃街!黎到老公話有間狗仔粉新開想試下,由於我地食完晚飯先黎,兩個人叫左一碗招牌狗仔粉,$19一碗價錢都好平民化,老闆娘好好招呼,我地要小辣,老闆娘就主動話幫我地另外加小小唔辣菜圃,香口d咁話好Nice~ 本身抱住試新野心態,點知一食真係有驚喜好清新有小小東菇絲同蝦米仔,係傳統狗仔粉既味道!仲有豬油渣好香好好味!跟住叫左一串秘製咖喱魚旦$7,咖喱汁好香好正魚旦仲係我中意食既果皮魚旦 另外仲有皇牌鮮蝦雲吞,我地見到勁多人買,要等6分鐘,因為老闆話佢地即叫即做,於是我同老公就心思思買左個細雲呑$16有5粒,雲呑竟然係原隻大蝦做,好鮮好爽口,兩個字:抵食,食既時候要小心,因為即煮生雲呑個心會好熱,唔同返熱既雲呑,千其唔好一野放入口不過雲呑我地就唔記得影相,總括黎講真係有驚喜,真心推介
好Nice~ 本身抱住試新野心態,點知一食真係有驚喜
好清新
跟住叫左一串秘製咖喱魚旦$7,咖喱汁好香好正
魚旦仲係我中意食既果皮魚旦
不過雲呑我地就唔記得影相,總括黎講真係有驚喜,真心推介
招牌狗仔粉
秘製咖喱魚旦
2016-06-11
Waiting Time
6 Minutes (TakeAway)
招牌狗仔粉
秘製咖喱魚旦
2016-06-11 317 views
好耐冇嚟屯門,今日咁啱行過龍門居條小食街,發現一間新舖,門面光猛,主打狗仔粉,去相!店舖招牌狗仔粉,19蚊一大碗皇牌鮮蝦雲吞,食落口好香,問一問靚女老闆娘原來唔單只原隻蝦,仲用埋半肥瘦豬肉,唔怪得之!即叫即整,等6分鐘有得食,細碗16蚊,我覺得ok!咖喱三寶,今次食左細碗15蚊,話就話細但十分夠份量,魚蛋用了果皮魚蛋,夠香,豬皮夠爽,蘿蔔夠焾,唔錯!(之後問原來我地今日好彩,平時好快就賣晒!)最後整左一罐可樂,都係5蚊雞,平過7仔ok啦!總結今次嚟左呢間新店,兩個人用左50蚊,但已經飽過食晚飯高度推介
招牌麻甩佬狗仔粉
店舖招牌狗仔粉,19蚊一大碗
咖喱三寶
(之後問原來我地今日好彩,平時好快就賣晒!)

最後整左一罐可樂,都係5蚊雞,平過7仔ok啦!

總結今次嚟左呢間新店,兩個人用左50蚊,但已經飽過食晚飯
高度推介

2016-06-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$20 (Tea)
招牌麻甩佬狗仔粉
咖喱三寶