2017-01-21 905 views
星期六下午時段,同屋企人飮茶,放棄附近集團的酒樓,行前小小見到此茶居人流頗多,應該係可靠的!平常2:30有套餐,因為星期六及公衆假期所以沒有!還有逢星期一休息!店子不大不過環境清潔,而且都幾多點心選擇,様樣都想食今次我們叫了以下點心:蝦姣 - 三件一籠,蝦肉大件鳳爪排骨飯 - 一來到已經香味四溢,好食!蔥花腸粉 - 一碟有成7-8条,好滑豆苗姣 - 皮夠薄,料足义焼包 - 义燒汁多,正!而且營業時間由朝早七點到零晨兩點
今次我們叫了以下點心:
蝦姣 - 三件一籠,蝦肉大件

鳳爪排骨飯 - 一來到已經香味四溢,好食!

蔥花腸粉 - 一碟有成7-8条,好滑

豆苗姣 - 皮夠薄,料足

义焼包 - 义燒汁多,正!

而且營業時間由朝早七點到零晨兩點
2017-01-21
Type of Meal
Tea
2016-10-25 1173 views
突然好想食流沙包,但依家酒樓好多都無,一係就唔好食咁就上網搵下,點心居呢間有就去試下wa熱辣辣!仲要係真流沙!酒樓個d係硬晒已經呢個包好正,有蛋黃香我自己都食左2個$16 3個!平靚正其他點心都不錯,仲有餐叫會再黎食
突然好想食流沙包,但依家酒樓好多都無,一係就唔好食
咁就上網搵下,點心居呢間有就去試下
wa
熱辣辣!
仲要係真流沙!
酒樓個d係硬晒已經
呢個包好正,有蛋黃香
我自己都食左2個
$16 3個!平靚正
其他點心都不錯,仲有餐叫
會再黎食
  • 流沙包
2016-05-11 1644 views
放工唔想食太飽,當然係飲茶最好,夜晚可以飲茶食點心既地方不多,得2個人, 只可以叫幾個點心小籠包皮有點硬,不過入面又幾香而且有汁奶皇包包心軟熟, 散發麵粉的甜味, 一咬開,流沙餡有沙冇花假,香濃味吃到中間位置更濃,一定要試叉燒有蜜汁香味, 肉質好軟,最重要係有足夠的莞茜,腸粉加上甜匙油係絕配珍珠雞普普通通,糯米都有荷葉香味,不過中間餡料麻麻地,同埋真係好飽肚棉花雞好滑,睇唔出味道都夠,可惜香菇只有一粒我無份食物質素唔錯,可惜我住港島,如果唔係一定會再黎
小籠包
小籠包皮有點硬,不過入面又幾香而且有汁
叉燒
瑤柱珍珠雞
香菇棉花雞
棉花雞好滑,睇唔出味道都夠,可惜香菇只有一粒我無份
食物質素唔錯,可惜我住港島,如果唔係一定會再黎
2016-03-07 1059 views
是夜去到九龍城,覓食,2口子也想吃點心,於是乎就揀一間坐下🙂坽住張點心紙⋯突發覺無咩特別野,也沒有什麼特別啱吃🤔結果簡左以下幾款⋯⋯ 菜芯→無嘜味但不老,太淋,要靠蠔油。 魷魚鬚→嘩!少到呢…………連沙律醬都唔多!無味個外皮又不夠香不夠酥不夠脆!零質感,仲話店長推介,唔好信🙄 菜苗餃→皮好薄,豆苗嫩份量又多,夠味! 芝香鮮蝦春卷→吃不到所說的芝士,餡少脆皮多⋯⋯ 還好在不油膩,但作為店長推介未免有點不夠實力…… 叉燒腸→超多芫茜,皮不算太滑。 鮮竹卷→本有期待,佢話鮑汁⋯⋯但唔覺有,整體好乾,餡不好吃。 燒賣→好怪!無食過咁難吃的燒賣⋯⋯好硬好乾😖 排骨→都算合格,比其他野ok⋯⋯ 本來見佢開左有幾年是抱有期待的,可惜食了2個店長推介都實力欠奉……真心失望……

菜芯→無嘜味但不老,太淋,要靠蠔油。

菜苗餃→皮好薄,豆苗嫩份量又多,夠味!

叉燒腸→超多芫茜,皮不算太滑。

燒賣→好怪!無食過咁難吃的燒賣⋯⋯好硬好乾😖

排骨→都算合格,比其他野ok⋯⋯

2016-03-06
$90 (Dinner)
2015-06-22 974 views
放工後有點肚餓,又晤想食得太多,如果要食麵、飯都不太適合,行到位於九龍城的點心居,一盅兩件的選擇也是不錯。地方都設有不少座位,空調都好足,而且有設有電視機,是日天氣都幾熱,一邊嘆下茶,一邊看下電視新聞都是不錯的享受。一坐下來店員都好nice問客人飲什麼茶,此店有烏龍、香片或普洱茶,每位茶錢$3,我選擇了鳥龍茶,飲落都幾清,可去油膩。每張枱都有落單的點心紙,分別有鹹點、餃點、酥點、蒸飯、粥、腸粉、包點、糕點、甜品或其他。選擇好食物之後可以將落單紙交俾店員,因為點心都是即叫即蒸,所以都要等候一段時間。脆皮叉燒餐包($18)一共三件size 都不會好大粒,好夠熱,個脆皮晤脆,真是有點失望,叉燒饀都有鹹中帶甜,皮薄饀多,好食在餡料。傳統小籠包($19)三粒大小均一的小籠包,夾起時都沒有穿,肉鮮美味而且仍然湯汁滿溢,水準都不錯。食物水準有好有壞,下次會再來試下其他點心,價錢都不會好貴,沒有收加一,地方都不會太吵,嘆下茶食些點心都是個不錯的地方。店員又主動收碟加茶,值得一讚。

烏龍茶(每位$3茶錢)
脆皮叉燒餐包($18)
脆皮叉燒餐包
傳統小籠包($19)
傳統小籠包

2015-06-13
$40 (Dinner)
烏龍茶(每位$3茶錢)
傳統小籠包
2015-03-31 553 views
 同BB去九龍城寨公園影相, 之後到九龍城食午飯。今天不太想食泰國及潮州菜, 但是九龍城大部份都是泰國或潮州飯店, 最後揾到這家可以容納我家公主的點心居。店子佈置簡單, 没有什麼賣點。這裡點心種類多, 全部都是傳統點心, 没有新興點心專門店的fusion 點心。這裡的點心價錢實惠, 最貴都是$27。茶價都是$3, 街坊價值。鮮蝦腐皮卷$20好油~油淋淋的賣相已打折扣。食落有小小油益味, 腐皮已被油浸透令其口感不太脆。幸好裏面的蝦膠味道可以口感爽, 不致成為不合格的點心懷舊豬肚燒賣 $26豬肚賣相已不太討好, 食落有穌味, 太干身而且口感太韌。豬肉做的燒賣太實。鱆魚肉餅飯$26鱆魚肉餅味道不錯, 鱆魚幾香, 肉餅唔死實幾鬆化。中間加了馬蹄增加肉餅的口感, 令它更為爽口。菜心外層已削去, 因此食落菜心淋身又冇渣。此做法值得一讚!筍尖鮮蝦餃$26賣相已不太吸引, 因其蝦餃皮太厚而且唔通透。流心奶皇包$16這裡的點心全部即叫即做, 流心包熱辣辣。雪白的外皮QQ又軟又嫩,賣相不錯!傳統的奶皇包是用咸蛋做內餡的,現代人注重健康都用牛奶及雞蛋取代咸蛋,失去傳統的味道。這裏的奶皇包堅持用咸蛋做出傳統的

店子佈置簡單, 没有什麼賣點。
鮮蝦腐皮卷$20
鮮蝦腐皮卷
幸好裏面的蝦膠味道可以口感爽, 不致成為不合格的點心
懷舊豬肚燒賣 $26
懷舊豬肚燒賣
鱆魚肉餅飯$26
鱆魚肉餅
筍尖鮮蝦餃$26
賣相已不太吸引, 因其蝦餃皮太厚而且唔通透。
筍尖鮮蝦餃
流心奶皇包$16
流心奶皇包
傳統的奶皇包是用咸蛋做內餡的,現代人注重健康都用牛奶及雞蛋取代咸蛋,失去傳統的味道。這裏的奶皇包堅持用咸蛋做出傳統的奶皇包,實在難得!
奶皇包流心夠誘人,一咬即像熔岩般爆出來,內餡飽滿而且咸蛋的咸香味,咸而不膩,味道令人難以忘懷
原本覺得這點心店食物麻麻, 打算給它喊面。食完個流心爆炸包後, 立即升了個grade 變返ok面。此流心包果然係鎮店之寶!

2015-03-28
$60 (Lunch)
流心奶皇包
上星期六下午下班後,小弟前往九龍城一帶逛逛,見到行人隧道出口有一間點心居。小弟抱著一試無妨的心態,二話不說便走進店內。坐下後,看見店內的顧客,人數雖不算多,但是老、中、青三代都有,故此就算自己一個人坐下來吃點心,也不愁寂寞。由於當時已經接近下午三時,嚴格來說已經算是遲吃午餐了,故此小弟真要多吃一點東西才夠飽肚。小弟看著點心紙上所列的點心,左挑右選,最後選擇了山竹牛肉球、鵪鶉蛋燒賣、流沙奶黃包及杞圓桂花糕四款點心來吃。過了不久,點心終於一款又一款端上來了。小弟首先吃的是流沙奶黃包,一咬,包裡的流沙奶黃,便乘時飛濺出來,真是嚼感有勁。而且味道鹹甜適中,不會過於偏重某一味道。接著吃其他點心,鵪鶉蛋燒賣算是皮薄肉鮮,不過鵪鶉蛋則略嫌淡味一些。而山竹牛肉球,蘸著喼汁來吃,味道也相當鮮美。由於當天天氣還是相當酷熱,故此小弟叫了一客杞圓桂花糕,作為飯後消暑甜品。小弟吃下去,覺得相當嫩滑,清甜無比。吃了這麼多的點心後,肚子都飽了,肚餓的感覺也消失了。當然,叫了這麼多的點心,貴一點的價錢是少不了的。不過既然享受了如此滋味的點心午餐,加上只是偶然吃一次,也沒所謂吧。

過了不久,點心終於一款又一款端上來了。

而且味道鹹甜適中,不會過於偏重某一味道。
單從流出來的流沙奶黃,已可知流沙奶黃包,嚼感有勁

Other Info. : 吃流沙奶黃包時,切不可過度用力咬,不然飛濺出來的流沙奶黃,會弄髒自己的衣物,小心!
2014-09-20
$73 (Lunch)
單從流出來的流沙奶黃,已可知流沙奶黃包,嚼感有勁
2014-09-04 295 views
晏就時間去食個TEA, 見到點心居搬左鋪,鋪面光猛,坐位比以前更舒適!TEA TIME 唔算太多人, 我同個朋友2條友點左好多食野, 包括下面果幾樣:仲有食左芝蝦春卷,芒囝布甸! 好鬼飽!食物質素比起舊鋪提升左好多,非常之有驚喜,兩條友加埋都係食左一百蚊左加, 用咁既價錢,食到咁既質素, 賺左呀!!!!
晏就時間去食個TEA, 見到點心居搬左鋪,
鋪面光猛,坐位比以前更舒適!
TEA TIME 唔算太多人,
我同個朋友2條友點左好多食野, 包括下面果幾樣:
蜜汁叉燒包
薑蔥牛柏葉
生煎窩貼
仲有食左芝蝦春卷,芒囝布甸! 好鬼飽!
食物質素比起舊鋪提升左好多,非常之有驚喜,
2014-09-03
蜜汁叉燒包
生煎窩貼
2014-08-03 457 views
27/7/2014 下午茶14:00-14:20。我叫了鮮竹牛肉。 好味、新鮮蝦餃。一般粉果 古法正宗、香、好味叉燒包 。餡料好濃、尚可馬拉糕。 較甜、不香糕味、鬆化的、一般苗菜餃。清甜、好味、制得住燒賣。好味、難得的豬肉燒賣、制得住叉燒腸 一般、皮稍厚、餡料可以鳳爪排骨飯。尚可、鳯爪排骨味道很好、飯稍為爛了些***特別要細細的嘗他們的甜豉油,帶少少花椒八角味👍👍👍👍👍***
27/7/2014 下午茶14:00-14:20。
我叫了
鮮竹牛肉。 好味、新鮮
蝦餃。一般
粉果 古法正宗、香、好味
叉燒包 。餡料好濃、尚可
馬拉糕。 較甜、不香糕味、鬆化的、一般
苗菜餃。清甜、好味、制得住
燒賣。好味、難得的豬肉燒賣、制得住
叉燒腸 一般、皮稍厚、餡料可以
鳳爪排骨飯。尚可、鳯爪排骨味道很好、飯稍為爛了些
Waiting Time
30 Minutes (TakeAway)