2024-12-16
由齊柏林熱狗店搖身一變既傳統冰室鋪,居然係荃灣出現!呢間非一般的特別冰室背景到底係點呢?今日就去到荃灣呢間齊記冰室試試!今次我就黎到荃灣嘅「齊記冰室」試試啦~呢間冰室乾乾淨淨丶環境都闊落舒服放工時間都唔使點等位就可以入去嘆啦餐廳入面既光線好光猛,而且咁光既環境都睇得出周圍真係好乾淨呀~唔會好似舊式冰室茶餐廳咁,有時會有D冇咁乾淨我同朋友今日就試咗佢哋嘅小食「照燒豬頸肉」同埋「咖哩雜扒飯」啦~串燒豬頸肉真係大大舊超好食!!平時唔多鐘意食豬頸肉既我,對於呢舊燒豬頸肉簡直抵抗力0!!我地係冰室叫呢味小食簡直喜出望外呀!!完全無諗過呢個小食係咁好食。配埋佢地既泰式辣醬,簡直一流食完都好想再叫多一份呀除左「照燒豬頸肉」之外,我哋仲試咗「咖哩雜扒飯」。肉量簡直份量十足,每一塊扒都大大塊。而且咖哩汁香濃,撈飯好滿足!對於鍾意咖哩嘅朋友,呢道菜絕對唔可以錯過呀最後「紅豆冰」的SIZE巨大,紅豆甜而不膩,岩哂鐘意飲紅豆冰既朋友呀,大杯到飲到飽總結:荃灣嘅「齊記冰室」唔單止食物好味,仲有好舒適嘅環境,非常適合放工後嘅慢活時間。如果你想試下地道嘅冰室美食,記得嚟呢度試下啦