2015-10-14 575 views
講起韓國,比起10年前真的進步了很多,吃的除了泡菜就是烤肉~~韓流襲擊新紀元,6點半左右來到,門口有點冷清,可能上班族下班都趕緊回家或出去Happy hour了啦 不知怎的,韓式餐廳開在這種商業區感覺總是格格不入,希望這家餐廳能吸引這裡的上班族。好像包了場一樣呵~ 坐下了,侍應非常友善的介紹他們的招牌菜和特飲。想了一會決定點推介之一:Liquor Shake It –grapefruit哇~杯子好有型呢!  這是由米酒加上柚子調製而成,第一次品嚐,挺特別的。飲之前要shake shake, 但是柚子都沉底,很難搖勻,需要店員幫幫忙。芝士玉子卷 嘩~ 樣子好像蛋包飯 蛋加上芝士,邪惡刀一切,芝士如溶岩湧流。。。。。YUMMY!!!紅塔鵝肝紅之意:乃泡菜和蕃茄一層蕃茄一層鵝肝,配搭新穎有創意~蕃茄亦能減輕鵝肝之膩酸辣的味道塔著鵝肝感覺新奇。牛油果鮪魚鮪魚不大新鮮爆芝煙肉無敵邪惡,很難不好吃呢~芝心煙肉夾三文治醮上伴碟的Cream 口感更滑,可是好吃的都是不健康的呵 鐵錘熔岩天使麵快要被芝士打敗,最後來個超猛料鐵錘熔岩天使麵好好玩哦! 將冰山劈開、劈開!那個皮很香脆好好吃,本來看起來好像很

想了一會決定點推介之一:
Liquor Shake It –grapefruit
Liquor Shake It -grapefruit

嘩~ 樣子好像蛋包飯
 蛋加上芝士,邪惡

刀一切,芝士如溶岩湧流。。。。。YUMMY!!!

紅之意:乃泡菜和蕃茄
一層蕃茄一層鵝肝,配搭新穎有創意~
蕃茄亦能減輕鵝肝之膩
酸辣的味道塔著鵝肝感覺新奇。

牛油果鮪魚
牛油果鮪魚
鮪魚不大新鮮

爆芝煙肉
無敵邪惡,很難不好吃呢~芝心煙肉夾三文治
醮上伴碟的Cream 口感更滑,可是好吃的都是不健康的呵

鐵錘熔岩天使麵
快要被芝士打敗,最後來個超猛料鐵錘熔岩天使麵

好好玩哦! 將冰山劈開、劈開!
那個皮很香脆好好吃,本來看起來好像很乾,但是吃起來還好~
海鮮足料,有蝦、帶子、青口、魷魚。

本來還想點醬燒芝士排骨
 可是大家的胃已經容納不下了,下次有機會再來過!
2015-09-22
2015-10-14 485 views
滿心期待的鐵鎚炸醬麵....點知一敲....竟是一盤茶記風味的豉椒炒麵!外皮不夠脆,油味很重麵極度咸!!太多黑椒!食一啖飲一杯水的程度另外、鐵鎚熔岩天使麵,竟然是一碟充滿南洋風味的喇沙麵!!而且麵不夠熱,但這個比起炸醬麵味道還可以的。最後值得一讚是:甜筒炸雞上面的cream 和番薯蓉和炸雞味道很夾~~P.S. 其實不像韓國餐廳......
滿心期待的鐵鎚炸醬麵....
點知一敲....竟是一盤茶記風味的豉椒炒麵!
外皮不夠脆,油味很重
麵極度咸!!太多黑椒!食一啖飲一杯水的程度
最後值得一讚是:甜筒炸雞
上面的cream 和番薯蓉和炸雞味道很夾~~

P.S. 其實不像韓國餐廳......
鐵鎚炸醬麵
甜筒炸雞
Other Info. : Really so salty!!!
$150 (Dinner)
  • Deep Fried chicken
2015-10-14 149 views
韓式美食店,越開越多!呢一間119 Plus 就好有特式!用上好多路標、街道擺設做主題。很可愛同時又好特別!!這裡的菜式數十元至百多元就有一款,其實價錢很相宜~~前菜,就係泡菜魷魚。呢款唔算話太辣!魷魚都幾爽口。食嫌咗淨泡菜,可以試下食呢款,都唔錯丫~~特式飲品方面,可以揀有酒精的或是無酒精的。我就揀咗無酒精飲品,可以配答數款口味的飲品。我就揀咗菠蘿味~~一路飲一路溝個汽水入去杯特飲度,好特別啊~ 如果唔要汽水,可以溝啤酒或者米酒都得架!燒牛肋骨包菜唔好以為細細間的舖就無得食牛肋骨,呢度都有提供,仲係佢哋幫你燒好。仲附有新鮮生菜包。雖然,就有少少燒過火咗啲啲,但個味都幾入味。牛味都唔錯,可以一試。甜筒炸雞,好可愛的造型!底層是蕃薯溶,上面舖滿了新鮮炸起的炸雞。仲有厚厚的CREAM。隔離有一樽芝士俾你點添~~個人黎講,就喜歡食乜都唔點0既炸雞。食佢原汁原味~~ 雞不會炸得很乾,雞肉都仲有肉汁,感覺不錯。而且炸粉也不算厚。仲可以點醬食,就會甜少少,無咁油。大鐵揼海鮮意大利飯~~ 呢個飯十分有趣,外層是一大塊的酥皮,食前是要用上這個大鐵錘卜爛個皮先架~~然後再溝勻個飯。意大利飯夠晒香濃,飯粒
這裡的菜式數十元至百多元就有一款,其實價錢很相宜~~
燒牛肋骨包菜

仲可以點醬食,就會甜少少,無咁油。
然後再溝勻個飯。意大利飯夠晒香濃,飯粒的軟硬度適中。而多款的海鮮包括了大蝦、青口魷魚、魚肉等等。百多元但用料很足。三個人食唔晒,份量大,女仔可以四人SHARE呢個都OK~

119 Plus

上環皇后大道中181號新紀元廣場2樓201

Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$220 (Dinner)
2015-10-14 533 views
年尾將會去韓國旅行,韓國對我來講係一個未知嘅國度,我從來冇去過,對韓國嘅認知亦都好少,淨係讓久唔久食下韓國嘢>,<韓劇我都唔睇嫁,所以今晚約咗已經去過幾韓國嘅朋友仔取下經,睇下有邊度好玩好食,傾韓國嘢梗係去食韓國嘢啦!朋友仔住元朗呢間119plus嘅總店係元朗,喺上環呢一間係分支黎嘅!朋友仔試過元朗個間話幾有韓國風味,所以佢推介黎呢間試下!我哋今日都早收工,上到去只係七點左右,冇乜人,所以即刻就有位.舖頭裝修以紅色為主,播住k-pop,好有韓國feel !睇咗餐牌一陣間都冇乜頭緒,樣樣都好似好好食,店員走過黎同我哋介紹招牌菜,佢話招牌菜係一個叫'大鐵錘'既菜色,我哋要咗'鐵錘熔岩天使麵',佢介紹我哋食'雪糕筒炸雞'.飲品方面就介紹咗韓國最時興既米酒mix果汁,呢度個名叫Liquor Shake It,我哋要咗蘋果味.鐵錘熔岩天使麵先到.半圓形嘅脆皮,有個紅色嘅鐵鎚可以俾我哋親手打開佢!用鐵錘敲碎個脆皮,就會見到入邊有天使麵,呢個天使麵係喇沙味,有青口帶子蝦同魷魚圈,個脆皮加埋d汁都幾好味! 呢個鐵錘系列好玩又好味,有機會嘅話下次會試意大利飯!甜筒炸雞,炸雞上面有啲忌廉?
甜筒炸雞,炸雞上面有啲忌廉?忌廉下面仲有番薯茸添?聽落好似好怪異咁,但夾埋一齊食又真係幾好味喎!忌廉同蕃薯用到甜甜地,配上熱辣辣嘅炸雞,個味真係幾夾!另外有一兜忌廉白汁可以點炸雞食,都唔錯嘅,但係個人就鍾意甜忌廉配番薯用多啲!
Liquor Shake It到咗,要自己搖均,米酒味唔重,好易入口,難怪喺韓國係女生大愛嘅飲品!(唔知點解出唔到張相!)
因為友人未夠飽嘅關係,我哋追加左一個部兵鍋.
你個部兵鍋係迷你版當然有芝士啦,仲有韓國午餐肉,金菇,腸仔,泡菜仲有幾塊魚片嘅物體.唯一欠缺嘅就係茄汁豆.呢個迷你版嘅部兵鍋兩個人食就啱啱好啦!
喺韓國餐廳傾韓國嘅行程真係好有feel,好想快啲飛去韓國,感受下真正既韓潮!

2015-10-12
$190 (Dinner)
  • 甜筒炸雞
記得我和友人之前去元朗食過叫119的韓式潮食店,吃得津津樂道。今日竟然在上環又再巧遇它,所謂縱天各一方,緣卻在咫尺,莫非就是如此?所以立刻坐低吃吧!不過後來發現原來這間叫119plus,是姊妹店,因為見到餐單上的食物完全不一樣,細問之下發現的。這裡無論裝潢、格局完全是新派的表現。口喝時快快來杯特飲吧!這杯提子rita是提子汽水再盛在放入了柚子果肉的大杯內,很好喝!而且那提子味勁似,好飲過芬達好多。我很喜歡食鵝肝,見到紅塔鵝肝這名字,已經好好奇,好想一睹它廬山真面貌了。原來紅塔即是蕃茄~雖然蕃茄我麻麻,不過還是覺得挺有心思的。鵝肝煎得薄脆香,口感沒有入口即化,倒是有種炸完還帶點點脆口的感覺,和平常吃的漏油那種不同,不過也有另一番滋味。燒牛肋骨包菜算是燒牛肉包菜的變奏吧!將生菜包住牛肋骨肉和泡菜同吃,就好像在吃韓燒般,果然很滋味呢!牛肋骨肉味很濃,味道也很香,不過沒有炆煮過的牛肋骨,尤其近筋的位置就有點咬不開了,肉質略嫌不夠嫩口。金黃色的紅海大蝦就如同一幅立體的畫一樣,那炯炯有神的蝦彷似韻律泳選手一樣英姿颯颯!包了透薄粉醬再炸的大蝦,不單色澤美美的,更保持到肉質的鮮嫩和彈性!再配上龍蝦上湯

這裡無論裝潢、格局完全是新派的表現。

燒牛肋骨包菜算是燒牛肉包菜的變奏吧!

包了透薄粉醬再炸的大蝦,不單色澤美美的,更保持到肉質的鮮嫩和彈性!再配上龍蝦上湯,鮮味簡直爆燈啦!By the way,大蝦真是好彈牙呀(≧∇≦)
那旁邊像極了薯蓉的其實是蕃薯蓉,蕃薯蓉很幼滑,沒有多餘的薯根,而且蕃薯味超濃,那甜甜的味道還有點像食甜點呢!

芝士墨汁餅

墨水海鮮卷一上桌就香噴噴得很,那濃很化不開的芝士味道,簡直令人精神為之一振!芝迷決不能錯過!
那黃金外皮煙煙韌韌的,帶小小脆口,香很緊!內裡的是墨魚汁飯,還有大蝦,青口等海鮮作配料,鮮味滿分!

鐵錘海鮮意大利飯好有卓頭!用薄脆作蛋形蓋,以小鐵錘打破它就可以見到那熱騰騰的飯。

鐵錘 海鮮意大利飯

海鮮意大利飯用料十足,有大帆立貝、爽脆大蝦、連殼大粒青口、勁多蜆肉,最重要是意大利飯真是好好食!軟綿綿還帶半點煙韌的質感,和那香濃芝士味的醬汁,加上海鮮的鮮甜,三連hit呀!把我擊倒了♡~
2015-10-02
$300 (Dinner)
芝士墨汁餅
鐵錘 海鮮意大利飯
  • 紅海大蝦
2015-10-11 420 views
身為韓迷,一早已經對119這間餐廳十分有興趣,但總是的不起心肝去元朗⋯⋯知道在上環開了姊妹店,遠在天邊的變得近在眼前。餐廳位於新紀元廣場,十分便利,而且不難找,上到2樓向右行到尾就是了。餐廳間隔屬開放式,空間感很大,感覺商場都是餐廳的一部分。牆壁顏色配搭很醒神,左邊貼滿首爾車牌,右邊是餐具/廚具的剪影。還有些欄杆位可以給人站食時可倚靠,很貼心~ 全部都是很特別、韓國流行的。如果吃得下,真想把餐牌上的全部都叫! Happy Friday又怎能不喝點酒慶一慶?經店員介紹後,要了以下2款。Liqour Shake It 是由韓國米酒(막걸리 瑪格利酒)做基調,再配不同果味。是繼米酒溝沙冰之後的新派飲品。一向喜歡喝韓國米酒的我當然不會錯過。我們選的是柚子味~一開始以為是一早shake好再給我們shaker杯做個樣,送到來的時候原來還未shake~可以讓我們一試shake shake的滋味,好玩! 柚子醬是平時沖柚子茶那個、佔了shaker差不多要1/5,非常足料。濃濃的柚子味與米酒相比例得宜,清新可口,非常適合一眾甜美女孩。 另一款是Jinre Rita柚子-韓國清酒配柚子。韓國燒酒

餐廳間隔屬開放式,空間感很大,感覺商場都是餐廳的一部分。

Liqour Shake It -柚子

Jinre Rita柚子
另一款是Jinre Rita柚子-韓國清酒配柚子。韓國燒酒多,清酒還真是比較少。雖然都是呈透明,但2者的造法卻有不同。清酒是把大米在低溫下的發酵生產,酒精濃度通常低點。而燒酒是蒸餾而成,酒精濃度會高一點。清河(청하)是韓國著名的清酒,如真露是著名燒酒一樣,一講清酒通通常都會想起它。
JINRE RITA以清酒味為主,柚子味不及LIQOUR SHAKE IT,還有點苦澀。
小妹比較愛LIQUOUR SHAKE IT那種甜甜的味道。
野人韓牛
有別一般生牛肉,這個野人韓牛是半生熟的。外邊煎得金黃香口,裡邊還是保持鮮味。牛肉脂肪比例蠻平均,入口軟熟又充滿牛味。
加點生洋蔥、生蒜、蔥花,營造傳統生牛肉配料的味道,然後再加點大醬,更加惹味!
鐵錘熔岩天使麵
萬眾期待的鐵錘麵來了!我們選的是鐵錘熔岩天使麵。賣相有點像酥皮湯,但面頭那塊皮變成脆脆的。墨西哥脆片炸得鬆化香口,酥皮層層分明,油香得來不會感覺得膩。
鐵錘熔岩天使麵
看到裡面了,都是滿滿的海鮮:青口、魷魚、蝦、帶子⋯⋯而且份量不少!
 天使麵軟硬適中,啖啖充滿海鮮的鮮甜味道,但調味鹹了些少。海鮮也烹調得生熟剛好,不會鞋口。
又一期待之作~ 醬燒芝士排骨
 差不多有快餐店托盤般大,足夠3-4人份~
醬燒芝士排骨
店員還很貼心,會幫我們捲芝士,捲之前還會先問是否要拍照。
店員捲了一半後,還問我們要不要試捲,有得又食又玩小妹又豈會錯過?雖然雞蛋鴨腳,但總算成功。

排骨鬆軟多肉,還有一點肉汁。加芝士起來吃的時候不但没爭艷鬥麗,反而更相映成輝!排骨加上芝士更加juicy、惹味,芝士味也很突出。還有粟米粒增強口感,平衡芝士的膩。

新派韓國菜在香港愈來愈多,但能掌握潮流又做出水準的不多。這裡絕對值得推介!
2015-10-09
$300 (Dinner)
Liqour Shake It -柚子
2015-10-09 419 views
上網找到這間119 Plus,覺得食物幾得意,趁到中環工作,晚餐就試一試!剛到餐廳時間尚早,不用等位,晚些客人就多些。整個餐廳紅卜卜,最特別是有一個大路牌在餐廳中間。像汽水蓋的櫈子印了119+字樣,鐵桶狀的櫈也很特別。桌上有水瓶可以自己添水,水杯是竹筒造型幾有趣。點了菜幾分鐘,先送來飲品。Cream 119 Beer $48 - 這個好味!微澀的啤酒配甜甜的cream簡直絕配!鐵錘海鮮義大利飯 $138 - 很有趣的鐵錘系列,全部都有個半球型的脆皮蓋著,用鐵錘敲開脆片就是樂趣。敲開脆皮,裡面是香濃的忌廉義大利飯,好大一碟,非常creamy,海鮮用料也很豐富!有大蝦、帶子、青口、蜆肉等~燒五花肉包菜 $78 - 五花肉半肥瘦,不會太鹹,份量遠遠超過生菜。用餐廳提供的剪刀把五花肉剪開,配上泡菜,包在生菜裏,幾好味~鰐梨鮪魚 $88 - 吞拿魚底層是牛油果蓉,吃時一次過配上泡菜和韓式辣醬,以韓式味道配吞拿魚幾特別呢!兩個人吃,點不了太多,下次一班朋友一起吃可以試更多!

剛到餐廳時間尚早,不用等位,晚些客人就多些。
整個餐廳紅卜卜,最特別是有一個大路牌在餐廳中間。
像汽水蓋的櫈子印了119+字樣,鐵桶狀的櫈也很特別。
桌上有水瓶可以自己添水,水杯是竹筒造型幾有趣。
點了菜幾分鐘,先送來飲品。

兩個人吃,點不了太多,下次一班朋友一起吃可以試更多!

$180 (Dinner)
  • Cream 119 Beer
  • 鐵錘系列
  • 鰐梨鮪魚
身邊有個Running Man 熱情粉絲見到新假期介紹Running Man都食嘅鐵錘卜卜脆即刻心動要潮跟在石哥哥Hapi Friday 去上環新紀元廣場吃 119 plus119 喺韓國好似係消防/緊急嘅號碼所以店內裝修都紅色為主調Bar 枱位的設計有夠特別枱椅都有啲好raw啊感覺Hatai Rita 菠蘿 38Max vita 48 柚子鐵錘海鮮意大利飯 138Korean fusion 嘅關係我唔食拉麵試吓食意大利飯皆因同行的人超愛吃白汁分量十足有青口大蝦元貝醬燒芝士排骨 148芝士控必定要試熱辣辣半溶嘅水牛城 cheese裡面暗藏着一啲甜粟米仲有甜甜嘅番薯茸伴碟靚靚店員即刻親手幫我地剪排骨將芝士卷著很軟腍排骨吃芝味無窮甜筒炸雞 88炸雞既皮十分鬆脆無比有少少甜味嘅cream撈埋一齊食好有新鮮感旁邊仲有一碗像粟米白菌汁鍾意creamy嘅朋友不能錯過炸雞跟啤酒就是好朋友吧完美的星期五晚餐當然要吃甜品啦多得年輕小伙子的推介我點選了 Turbo Engine 78柔滑嘅cream吉士雜果啫喱一條好味味嘅雪條有冰震嘅生果士多啤梨奇異果香蕉食完我真係覺得大件夾抵食可惜係收得早九點已經關門好
身邊有個Running Man 熱情粉絲
可惜係收得早
九點已經關門
好似八點九就last order架
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$296 (Dinner)
  • 鐵錘海鮮意大利飯
  • 醬燒芝士排骨
  • Turbo Engine
2015-10-05 560 views
早已聽聞元朗119 Korea Station之大名,但位置偏遠,沒有機會朝聖。現在上環開了姊妹店方便中區上班一族😆本身已鍾情韓國,這裡連裝潢都很韓,以交通作主題,有signature, 欄杆,交通燈作裝飾,很特別!Liquor Shake It Apple首先上了飲品,是少量酒精飲品,還奉上特別的杯子給我們盛酒,飲上來果然出奇的好飲!推介!Hatai Rita Pineapple非酒精飲品,像汽水般,不好酒精者會接受紅搭鵝肝全晚最驚喜的一道韓菜,想不到蕃茄配鵝肝口感會哪麼新鮮😍爆芝煙肉很邪惡的一道小食!煙肉夾著麵包芝士,不會像多士太乾甜筒炸雞不錯!我愛的滑雞肉!外脆內juicy醬燒芝士排骨近來很hit的一道韓菜,排骨加水牛芝士是絕配!如果可配上火爐邊燒邊吃則近好!野人韓牛這個真是牛魔王之恩物!我第一次吃全生牛,沒想到口感居然是入口即溶般的鮮味!鐵錘炸醬麵看過Running Man 劉在石吃過,要先用鐵錘㪣碎外層香脆粟米皮,再撈炸醬麵來吃!下次一定encore
Liquor Shake It Apple
Hatai Rita Pineapple
非酒精飲品,像汽水般,不好酒精者會接受
紅搭鵝肝
全晚最驚喜的一道韓菜,想不到蕃茄配鵝肝口感會哪麼新鮮😍
爆芝煙肉
很邪惡的一道小食!煙肉夾著麵包芝士,不會像多士太乾
不錯!我愛的滑雞肉!外脆內juicy
2015-09-18
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
  • Liquor Shake It Apple;
  • 野人韓牛;
  • 紅搭鵝肝;
  • 鐵錘炸醬麵
2015-10-04 507 views
元朗119 Korea Station在上環開了姊妹店,名為119 Plus,整家餐廳也以馬路為主題。菜式跟元朗那家大同小異,但加入一些fusion元素,還有早前劉千石在Running Man中品嚐的鐵錘炸醬麵。Hatai Rita菠蘿在很多韓國餐廳也喝得到這飲料,分有酒精及無酒精類,我跟朋友選了菠蘿味,是無酒精的。帶淡淡菠蘿香,加入柚子感覺更清新。而且杯的容量很大,倒滿一罐後再把另一罐倒轉插入杯中,足夠兩人飲用,非常抵飲。魷魚泡菜每次到韓國餐廳都必定點泡菜!這裏的泡菜的的骰骰,泡菜中還混入煙煙韌韌的魷魚,還是首次吃到這配搭,挺特別的。甜筒炸雞元朗店的人氣菜式之一,這邊當然少不了。炸雞盛得滿滿,面頭唧有忌廉,附有忌廉粟米湯,還有我最愛的番薯蓉!炸雞香脆,肉質嫩滑,原以為上面的那一球是薯蓉,卻嚐到甜味,是番薯的香甜啊!番薯蓉吃下很實在,吃得出是自家製,更咬到顆粒。芝士玉子卷芝士跟蛋,沒有不好吃的理由吧!切開玉子卷,芝士緩緩流淌,入口滑溜的蛋卷中是濃稠適中的半溶芝士,芝士怪一定喜歡。爆芝煙肉接下來這芝士菜式堪稱邪惡之霸!用煙肉包裹麵包和芝士再炸,外層的煙肉微脆,加上溶化了的芝士,層次更豐富
Hatai Rita 菠蘿
Hatai Rita菠蘿
魷魚泡菜
魷魚泡菜
爆芝煙肉
接下來這芝士菜式堪稱邪惡之霸!用煙肉包裹麵包和芝士再炸,外層的煙肉微脆,加上溶化了的芝士,層次更豐富,但吃得多會感到膩滯。
鐵錘炸醬麵
玩味十足的鐵錘麵!客人可動手以鐵錘扑碎炸粟米皮,數下後便會看見炸醬麵的蹤影。炸醬麵均勻沾上醬汁,帶些小辣味,但調味過鹹,適合口味較濃的人。表層的炸粟米皮倒有驚喜!炸得熱辣辣,脆卜卜,本身沒有什麼味道,但蘸點醬汁搖身一變,成了一道滋味小食。
明洞水冷麵
明洞水冷麵
連柄的鍋盛載著水冷麵,麵質爽口彈牙,水中加入冰塊所以麵條不會變暖(真的吃過不冷不熱的冷麵...),吃到最後仍感到冰冷。
Type of Meal
Dinner
  • 芝士玉子卷
  • 鐵錘炸醬麵
2015-10-03 576 views
雖然住元朗,但完全冇食過119station,,因為。。。太多人喇!連門口都望唔到><上環呢間有少少唔同,食西式fusion韓食ge~今次大學同學約reU黎呢度,係因為平日夜晚,不如約喺近大家公司既地點啦,放工唔洗花時間搭車嘛,又可以早d見~仲以為新紀元呢頭會好貴淨係得高級餐廳,但呢間都ok啊,唔算好貴,又唔會好拘謹XD一同大同reU就變返大細路,去唔到高級餐廳架喇~一上菜點解甜品上先ge?原來係炸雞 ~食韓國野梗係要食炸雞啦XD而且個樣好岩po fb/ig呃like呀後面杯 HATAI Rita都係呀~好大杯,又有柚子做base,可解膩呢個都好高XD其中一個大學同學去過韓國exchange,佢話果邊買肉好貴,反而喺香港會食多d~好多薯條呀,好大餅腸呀XD教書朋友表示不知如何教小朋友量詞了XDD呢個雖然d麵有d碎,但料多過麵,打爆佢果陣真係幾surprise影唔晒d料ga... 雖然有d漏,但冇理由唔食芝士+煙肉呢個絕配ga~ ROAR~餐廳收9:30,但出面有樓梯可以坐啊,好似以前讀書果陣,喺宿舍附近搵幾級樓梯坐下,吹下水咁~不同的是大家唔係返宿舍了~要分開返屋企~不

呢個都好高XD

鐵摌香腸會舍

影唔晒d料ga...
鐵錘溶岩天使麵

爆芝煙肉

餐廳收9:30,但出面有樓梯可以坐啊,好似以前讀書果陣,喺宿舍附近搵幾級樓梯坐下,吹下水咁~不同的是大家唔係返宿舍了~要分開返屋企~不過搭車好方便呀~巴士地鐵叮叮悉隨尊便~
行出去係呢度
2015-09-24
鐵摌香腸會舍
鐵錘溶岩天使麵
2015-10-03 481 views
朕份人比較傳統,但係食野就比較新朝,所以食韓式野都要食新派韓國菜,而朕既貼身隨從就對韓風好很着迷,而今次呢間韓國餐廳都係佢話想試既!行到間119Plus門口,佢採用Open設計,一目了然。我想坐㡳望下個餐牌,我個貼身隨從己經叫好菜了!先黎一個野人韓牛,因為係俾野人食既,所以佢只不過輕輕煮過,大約有一成熟吧,另外再在上面加上䓤花和蒜蓉,再加上秘制汁料,咬落煙韌,適合喜歡牛肉刺身既人士。食鐵錘海鮮意大利飯,首先你要有一個---鐵錘!然後你當然要有一個鐵錘海鮮意大利飯,然後用你手上既鐵錘-扑爆個皮,跟住你就可以食到入面既海鮮同埋意大利飯囉!個皮是即叫即焗都幾脆,而且佢仲可以吸收埋個飯既忌廉汁,夠哂好味,而用料方面,佢係用左蝦,帶子,同埋青口,蝦肉都爽口,而帶子同埋青口都幾鮮味,而個意大利飯就偏冧,加埋個忌廉汁,非常Creamy。爆芝煙肉,外層用煙肉包住,中間有麵包同埋芝士,煙肉香脆,而麵包則吸收了煙肉既油香同埋芝士既香味,一口咬落,外層香脆可口,中間煙韌,芝香味濃,爆呀!!!-----完-----
行到間119Plus門口,佢採用Open設計,一目了然。
我想坐㡳望下個餐牌,我個貼身隨從己經叫好菜了!

食鐵錘海鮮意大利飯,首先你要有一個---鐵錘!
鐵錘海鮮意大利飯
鐵錘海鮮意大利飯
-----完-----
2015-09-26
由於男友要有事不能陪吃晚餐,Happy Friday又不想悶悶的留在家中看電視,放工後,唯有約B女吃飯,沿中環一直走到上環,雨突然開始下起來,而且越下越大,來到新紀元廣場時已經不能前進了,所以我們決定在廣場內的餐廳吃晚。沿電梯直上,便看到一間佈置挺有特色的餐廳,原以為是上海飯店,細看下才知道是韓式餐廳,再查看一下門口的餐牌,覺得價錢蠻合理,最後決定試試。餐廳牆身掛滿了車牌、路牌及欄杆,而且還有交通燈等作裝飾,玩味十足,感覺新奇有趣。 先點了一杯 Max Rita (柚子)來喝,將啤酒倒插在裝有柚子肉的杯內,吸啜時會喝到粒粒果肉,感覺挺有咬口及層次,加上Max 本身是一款味道偏甘苦的啤酒,甜美的柚子果肉正好中和這份甘苦味道,不過,杯內的冰粒實在太多,冰粒融化後,飲品的味道都變淡了。 我曾在Running Man看到鐵錘炸醬麵的,所以也點了一個來試試,它的賣相挺特別,感覺就像一個大大的酥皮脆餅,用鐵錘把外層的粟米片扑開後,便可以看到下層的炸醬麵。吃時可以把粟米片敲碎,混合炸醬麵一同享用來增加口感層次,炸醬麵的味道偏濃,而且辣度十足,就是那種越食越刺激的感覺,加上粟米片口感鬆脆,挺美味。

這個燒五花肉包菜真的要向大家大力推介,因為它的真很美味,首先五花肉送上來時就已經燒好了,味道香噴噴的,用剪刀把五花肉剪成小塊,放在生菜上,再夾著泡菜一同享用,入口時濃郁的肉香味道即時滲出來,而且口感煙靱有咬口, 沒有重重的油膩感,而微辣的泡菜除了口感爽脆外,還可以提升五花肉的鮮味。
除了燒五花肉外,紅海大蝦是另一款心水推介食物,首先鮮蝦大大隻的,經略略炸過後,口感帶點香脆,而鮮肉肉質爽甜,啖啖肉的非常彈牙,吃時可以沾一點龍蝦湯吃,會令鮮味更加特出,而除了大蝦外,旁邊放了一球南瓜蓉,相信是加入了雞蛋醬混合而成,所以味道既濃郁又清甜,味道令人一試難忘。

2015-10-02
$180 (Dinner)
1K
2015-10-03 480 views
鐵錘海鮮意大利飯 $138送到在枱面時由一塊薄脆脆包住了整個海鮮意大利飯利用特製嘅鐵鎚打碎看見裏面充滿不同嘅海鮮有青口、大蝦、帆立貝、仲有切成絲的魷魚大大碟,如喜歡意大利飯較軟熟多汁,值得推介醬燒芝士排骨 $148看到鐵板上鋪滿芝士而芝士上亦放了一份醬汁燒排骨店員用很快的速度幫我們將排骨剪開並撈上芝士細心講解食法,伴碟的番薯可加埋芝士一起入口一定要盡快入口!燒排骨上的肉與骨已經可以好易分開,肉汁仍在!喜歡吃芝士,又喜歡燒排骨首選!一個價錢兩個口感而且重好大分甜筒炸雞 $88看完盛載炸雞的器皿就像甜筒一樣最上加了cream並以炸雞圍邊炸雞炸到恰到好處,外脆內軟加埋附上的粟米汁,配埋啤酒Max vita 柚子$48簡直就係絕配!最後加上Turbo Engine $78 作今晚嘅句號一大隻杯放入了一條鮮果雪條內有新鮮士多啤梨、奇異果、香蕉咬下去時就好似將鮮果吃下一樣另杯內還有雜果啫喱配香滑忌廉加吉士醬整個甜品甜而不膩

鐵錘海鮮意大利飯 $138
送到在枱面時由一塊薄脆脆包住了整個海鮮意大利飯

利用特製嘅鐵鎚打碎

大大碟,如喜歡意大利飯較軟熟多汁,值得推介

醬燒芝士排骨 $148
看到鐵板上鋪滿芝士
而芝士上亦放了一份醬汁燒排骨

店員用很快的速度幫我們將排骨剪開並撈上芝士
細心講解食法,伴碟的番薯可加埋芝士一起入口

喜歡吃芝士,又喜歡燒排骨首選!
一個價錢兩個口感而且重好大分

甜筒炸雞 $88
看完盛載炸雞的器皿就像甜筒一樣
最上加了cream並以炸雞圍邊
炸雞炸到恰到好處,外脆內軟

加埋附上的粟米汁,配埋啤酒Max vita 柚子$48
簡直就係絕配!

最後加上Turbo Engine $78 作今晚嘅句號
一大隻杯放入了一條鮮果雪條
內有新鮮士多啤梨、奇異果、香蕉
咬下去時就好似將鮮果吃下一樣
另杯內還有雜果啫喱配香滑忌廉加吉士醬
整個甜品甜而不膩
2015-10-02
$250 (Dinner)
  • 醬燒芝士排骨
見到新假期介紹,作為Runningman Fans當然要來潮下聖啦!我們星期六上完堂過黎食晚飯,沒有Book位的情況下,仲有很多位置,我們就選擇了一個角落位置坐低啦!這裡裝修都非常有特色呢!太口喝,每人Order了一杯飲品!我的是提子味,另一半點的是菠蘿味!超大杯,我一個人係飲唔哂架!除非你諗住坐好耐吹水,就可以每人叫一杯,如果唔係,我覺得Share飲好過,免得浪費。烤牛肉包菜同野人牛肉,掙扎了一會點那個好,最後選擇了野人牛肉,因為個名夠特別吧!店員說是半生熟牛肉,不會太生,但我們都覺得好生呢!只是邊位是熟的,整塊肉基本上都是生,有點難扯開呢!如果不太好生吃,就建議點烤牛肉或者是烤豬腩肉包菜啦!一般韓吃生牛肉都是免治式的吧!這個則是切件上。而且勁多生洋蔥伴上,夾著一起吃有種辣味,感覺更好吃!第二道菜上啦!是今次勁期待的鐵鎚飯!其實劉在石在節目中吃的是鐵鎚炸醬麵,但我們見這裡除了炸醬麵,還有意大利飯,通粉及天使麵,我是非常愛吃意大利飯,所以就捨棄左炸醬麵嘍!裡面配海鮮料,有兩隻大蝦,兩隻青口及兩隻帶子。意大利飯整得好好味!咬口剛好,但大蝦就無味啦!有點敗筆,我建議還是吃炸醬麵吧!個個來這
我們星期六上完堂過黎食晚飯,沒有Book位的情況下,
仲有很多位置,我們就選擇了一個角落位置坐低啦!
這裡裝修都非常有特色呢!
HaTai Rita
太口喝,每人Order了一杯飲品!
我的是提子味,另一半點的是菠蘿味!
超大杯,我一個人係飲唔哂架!
除非你諗住坐好耐吹水,就可以每人叫一杯,
如果唔係,我覺得Share飲好過,免得浪費。
野人牛肉
烤牛肉包菜同野人牛肉,掙扎了一會點那個好,
最後選擇了野人牛肉,因為個名夠特別吧!
店員說是半生熟牛肉,不會太生,但我們都覺得好生呢!
只是邊位是熟的,整塊肉基本上都是生,有點難扯開呢!
如果不太好生吃,就建議點烤牛肉或者是烤豬腩肉包菜啦!
一般韓吃生牛肉都是免治式的吧!這個則是切件上。
而且勁多生洋蔥伴上,夾著一起吃有種辣味,感覺更好吃!
鐵鎚海鮮意大利飯
第二道菜上啦!是今次勁期待的鐵鎚飯!
其實劉在石在節目中吃的是鐵鎚炸醬麵,
但我們見這裡除了炸醬麵,還有意大利飯,通粉及天使麵,
我是非常愛吃意大利飯,所以就捨棄左炸醬麵嘍!
裡面配海鮮料,有兩隻大蝦,兩隻青口及兩隻帶子。
意大利飯整得好好味!咬口剛好,但大蝦就無味啦!
有點敗筆,我建議還是吃炸醬麵吧!
個個來這裡都係為左這個鐵鎚炸醬麵吧!
鐵鎚是Gimmick啦!食落感覺係幾得意O既!
要仆碎佢來跟飯吃!
爆芝煙肉
最後一道菜追加是這個小食,睇相好似好特別!
但其實原來是用煙肉包住芝士三文治罷了!
味道略厭咸左D啦!但又係Gimmick野啦!
望落個樣得得意意咁!但食落真係有點膩啦!
我地係KO唔到佢!真係太飽了!XD....
2015-09-26
$240 (Dinner)
HaTai Rita
野人牛肉