2025-03-23 1029 views
中環嘅M88有好多餐廳🍴同屋企人聚餐係不錯之選🥰呢日我哋揀左1935食晚飯,啱曬鐘意食中菜嘅大家👍🏻餐廳位置方便,落地玻璃設計,食晚飯可以欣賞到中環夜景🌃店員安排左我哋係窗邊位,非常唔錯💕餐牌好多選擇,我哋都揀左幾款招牌😋一坐低,店員會安排茶飲,我哋揀左羅漢果菊花茶,清甜回甘,飲完好舒服😌💓松香走地雞手撕雞好嫩滑,用上黑松露醬及小許麻醬,葱粒,炸蒜,撈埋一齊勁惹味,唔錯嘅餐前小吃👍🏻食到停唔到口。💓乾燒蝦球去殼去蝦腸嘅大蝦非常貼心,蝦肉爽口彈牙,好有口感,芹菜粒,蒜粒,加上芡汁一齊炒,淋上大蝦非常好味🤤💓四川紅燒肉見到個名以為會辣,完全唔係喎,非常入味又香口,醬汁帶住濃郁嘅花椒香,一層肥膏一層肉,紅燒肉皮褒到好淋,啖啖精華☺️💓糖醋桂花魚桂花魚切件上,去埋骨,非常方便食用😊輕炸過色澤非常靚,加上三色椒件,新鮮菠蘿🍍酸甜按制得啱啱好,大人細路都啱食😙💓魚香茄子白飯殺手,呢度嘅魚香茄子一啲都唔油膩,醬汁香辣拌麵一流,入口軟滑,完全唔會太滯,我都忍唔住食多碗飯😂💓四川擔擔麵鐘意食花生醬嘅一定要試下,味道好正宗,用上迷你鍋上菜,每條麵都掛滿濃郁花生醬,仲有大量肉碎拌麵✨非常推薦🍜
中環嘅M88有好多餐廳🍴同屋企人聚餐係不錯之選🥰
呢日我哋揀左1935食晚飯,啱曬鐘意食中菜嘅大家👍🏻
餐廳位置方便,落地玻璃設計,食晚飯可以欣賞到中環夜景🌃
店員安排左我哋係窗邊位,非常唔錯💕
餐牌好多選擇,我哋都揀左幾款招牌😋

💓松香走地雞

💓乾燒蝦球

💓四川紅燒肉

💓糖醋桂花魚

💓魚香茄子

💓四川擔擔麵
2025-03-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2025-03-06 1521 views
門面有格調,坐埋window seat仲有feel😁同場都幾多唔同國藉嘅人嚟食,必有個中原因!我地叫左好多菜式,由清清地食到濃味,循序漸進,滋味無窮🤭配埋人參烏龍茶,開胃解膩🍵 ✨香酥軟枕 - 個名好過癮,外脆內軟,清得嚟食到豆香味~✨黑魚籽玉帶南瓜羹 - 賣相靚仔,味道清甜🎃 ✨酸辣海鮮湯 - 味道夠上頭,啱晒食辣朋友🌶️ ✨黃金淮山葵 - 咸蛋味好濃郁,淮山口感爽脆,估唔到咁夾🤤✨黃金香脆軟殼蟹 - 軟殼蟹切左件炸,方便易咬,香脆入味,份量仲好足🦀 ✨糖醋桂花魚 - 魚件厚切啖啖肉,糖醋酸甜惹味🐟 ✨濃香陳年黑醋肉 - 後勁帶點焦香,就咁食有點咸,送飯食應該一流!✨乾煸茶樹菇 - 微辣得過癮,大大碟又幾抵🍄 ✨黑糖糍粑 - 最鍾意食煙韌嘅口感,沾黑糖食好正😋✨抹茶豆沙鍋餅 - 個皮用左抹茶粉整,微微甘香,又唔會太油膩👍🏽

✨香酥軟枕 - 個名好過癮,外脆內軟,清得嚟食到豆香味~

✨黑魚籽玉帶南瓜羹 - 賣相靚仔,味道清甜🎃

✨酸辣海鮮湯 - 味道夠上頭,啱晒食辣朋友🌶️

✨黃金淮山葵 - 咸蛋味好濃郁,淮山口感爽脆,估唔到咁夾🤤

✨糖醋桂花魚 - 魚件厚切啖啖肉,糖醋酸甜惹味🐟

✨乾煸茶樹菇 - 微辣得過癮,大大碟又幾抵🍄

✨黑糖糍粑 - 最鍾意食煙韌嘅口感,沾黑糖食好正😋

2025-03-02 1166 views
這間位於中環M88的中餐廳,主打特色川滬菜。餐廳更特別引入四川不同品種的辣椒,令菜式有不同辣的層次,亦有唔辣的菜式選擇。餐廳裝修充滿中國風,環境舒適,更可飽覽中環迷人夜景,是聚餐的好地方。.🐷陳年黑醋肉 $195肉粒外層香脆可口,肉質彈牙,每粒都沾滿酸酸地的陳年黑醋香味,味道開胃,十分推薦。.🐟糖醋桂花魚 $265桂花魚煮啖啖肉,而且無骨,炸得金黃香脆,配上菠蘿、三色椒等,味道酸酸甜甜,醒胃美味。.🐓松香走地雞 $135用上手撕走地雞整成,肉質結實又彈牙,而且口感嫩滑,配上炸蒜、黑松露、芫荽調味,令味道更惹味富層次。.🥬清炒時菜 $120 +瑤柱扒 $60豆苗新鮮翠綠,口感爽脆,配上瑤柱,令味道鮮甜,香氣四溢。.🥣墨魚籽玉帶南瓜羹 $115南瓜羹味道清甜,口感順滑,配上墨魚籽、帶子,充滿鮮味。.✨香酥軟枕 $85炸腐皮卷口感香脆,層層分明,沾上自家醬油,味道惹味。.🫘抹茶豆沙鍋餅 $75餅皮香脆,帶啖啖抹茶香氣,配上香甜紅豆蓉,甜而不膩。

🐷陳年黑醋肉 $195

🐟糖醋桂花魚 $265

🐓松香走地雞 $135

🥬清炒時菜 $120 +瑤柱扒 $60
豆苗新鮮翠綠,口感爽脆,配上瑤柱,令味道鮮甜,香氣四溢。

🥣墨魚籽玉帶南瓜羹 $115
南瓜羹味道清甜,口感順滑,配上墨魚籽、帶子,充滿鮮味。

✨香酥軟枕 $85
炸腐皮卷口感香脆,層層分明,沾上自家醬油,味道惹味。

🫘抹茶豆沙鍋餅 $75
餅皮香脆,帶啖啖抹茶香氣,配上香甜紅豆蓉,甜而不膩。
2025-02-13 1092 views
中環 | 1935 壹玖叁伍新年又是聚會好日子,今晚約了多年朋友相聚,朋友喜歡食中餐,就找間特色又好吃的,好好聚聚💫位置中環M88 的 1935 壹玖叁伍,餐廳主打特色川菜,正正合我們心意,餐廳以落地玻璃設計,白天日光明媚,夜間飽覽中環夜色,絕對是聚餐好地方,來這裡準沒錯💫▪️魚香茄子🍆 $135魚香茄子入口軟滑,香辣中透著醋的微酸卻又鮮甜,油炸過後茄子軟腍,讓茄肉釋放甜味,甘嫩口感,再與醬烹調,味道一流,可以加點白飯拌吃💫▪️陳年黑醋肉 $195這個有驚喜,陳醋味道香濃,醬汁均勻包裹著肉粒,豬肉粒入口爽彈,陳醋開胃,會不知不覺整碟吃完 💫▪️糖醋桂花魚 $265桂花魚起骨,炸至金黃香脆,再配上黃椒、菠蘿等配料,味道酸酸甜甜,顏色繽紛,相當吸引💫▪️螞蟻上樹 $105這道菜朋友大愛,入口微辣,粉絲吸滿了各材料的精華,且帶有微微的辣香,絕對吃不停口💫▪️蒜蓉炒豆苗 $120豆苗當造,簡單蒜蓉清炒已經很好吃💫▪️瑤柱蛋白冬茸羹 $95冬茸瑤柱蛋花,入口清甜可口💫▪️酸辣羹 $95味道酸辣鮮香,層次豐富,簡單選用肉絲、豆腐、筍和醋等材料,香辣鮮味💫甜品我們點了特色雪糕🍧▪️花雕話梅 - 有陣陣花雕香及話梅酸
中環 | 1935 壹玖叁伍

▪️魚香茄子🍆 $135

▪️陳年黑醋肉 $195

▪️糖醋桂花魚 $265

▪️螞蟻上樹 $105

▪️蒜蓉炒豆苗 $120
豆苗當造,簡單蒜蓉清炒已經很好吃💫

▪️瑤柱蛋白冬茸羹 $95
冬茸瑤柱蛋花,入口清甜可口💫

▪️酸辣羹 $95

甜品我們點了特色雪糕🍧
▪️花雕話梅 - 有陣陣花雕香及話梅酸甜,入口有驚喜💫
▪️中國白酒辣朱古力 - 朱古力香濃,再細味有陣陣白酒慢慢滲出來,我也非常喜歡💫

餐廳 :1935 壹玖叁伍
地址 :中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M80 19樓

川菜一定要符合麻辣鮮香😌 喺樓下嗰陣完全睇唔出竟然喺中環呢條斜路上面搵到呢間既傳統又現代化嘅川菜💓餐廳用咗落地玻璃嘅設計,日頭嘅自然光照住好舒服,去到係夜晚更可以飲住佢哋嘅ꜱɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ/ᴍᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ飽覽夜景添🌌 1️⃣ 口水雞🐓作為開胃菜真係無敵🙈 零骨啖啖肉,辣味足,超級惹味🌶️2️⃣ 蔥爆牛肉🐮嫩嫩嘅牛肉真係好正😍 亦都可以升級做澳洲ᴍ4和牛🤣 配菜有冬菇、京蔥、薑🫚 炒得超入味😚3️⃣ 香酥鴨🦆懷舊菜之一嘅呢到竟然有,係好巧心機嘅菜🙈~ 曾經食過嘅有埋芋蓉,食多幾件會好ꜰᴜʟʟ😟 但呢到就單純地係香酥鴨😌 選用嘅鴨肉唔會肥,所以即使外層炸過都唔會膩,反而別有一翻風味😛4️⃣ 酸辣土豆絲🥔係好經典嘅一道菜🥹 每一條切到好幼細嘅土豆絲,食落酸酸辣辣,份量仲要都幾大份😌 抵食😚5️⃣ 松露瑤柱蛋白炒飯🥄真係十分推薦要食下🌟 未食已經聞到好香松露味,仲有瑤柱同蛋白😚 個人認為松露同瑤柱都落得好重手,一啲都唔孤寒😆🎊6️⃣ 甜品🍮甜品方面揀咗要一球中國白酒辣朱古力雪糕同黑糖糍粑💓 頭啖雪糕有濃濃嘅朱古力味,漸漸會滲出陣陣中國白酒嘅辛辣感,好特別🤣黑糖糍粑咬落好軟糯,配埋黃豆粉同埋黑糖超

1️⃣ 口水雞🐓
口水雞

作為開胃菜真係無敵🙈 零骨啖啖肉,辣味足,超級惹味🌶️

2️⃣ 蔥爆牛肉🐮

5️⃣ 松露瑤柱蛋白炒飯🥄

6️⃣ 甜品🍮
中國白酒辣朱古力雪糕

黑糖糍粑

黑糖糍粑咬落好軟糯,配埋黃豆粉同埋黑糖超ᴍᴀᴛᴄʜ😌
Type of Meal
Lunch
口水雞
蔥爆牛肉
香酥鴨
中國白酒辣朱古力雪糕
2025-03-13 723 views
M88 係中環人午餐聚腳地好多唔同餐廳,一定有一間啱今次揀嘅係1935 Lunch menu 2 courses $198 起食多少少 4 courses $258 起🌟湯係冬瓜蓉,仲有瑤柱絲 高分既,好味既🌟沙律分量好多朋友的評價係:食極都仲有 😂主菜 我地揀左 🌟 宮保蝦球 🌟 蔥爆牛肉蝦球好掂 足料之餘 汁既味掌握到位 👍牛肉 不過不失 相比下 我鐘意蝦球多d 🌟湯圓作結 🫶🏻 糖水有桂花味,not very sweet 🤭 食開福圓的我,對湯圓要求太高只能說湯圓合格,但唔係全城最top 😂
M88 係中環人午餐聚腳地
好多唔同餐廳,一定有一間啱
今次揀嘅係1935

Lunch menu 2 courses $198 起
食多少少 4 courses $258 起

🌟湯係冬瓜蓉,仲有瑤柱絲
高分既,好味既

🌟沙律分量好多
朋友的評價係:食極都仲有 😂

主菜 我地揀左 🌟 宮保蝦球 🌟 蔥爆牛肉

蝦球好掂 足料之餘 汁既味掌握到位 👍

牛肉 不過不失 相比下 我鐘意蝦球多d

🌟湯圓作結 🫶🏻
糖水有桂花味,not very sweet 🤭
食開福圓的我,對湯圓要求太高
只能說湯圓合格,但唔係全城最top 😂

餐廳將粵菜元素融入四川家鄉菜🇨🇳堅持無味精 造型精緻 色香味俱全✨環境闊落舒適 仲有落地玻璃🩵.📌茶芥 $20/1人蔘烏龍香醇回甘🍵羅漢果菊花清甜帶淡淡花香🌼.📌金絲和田玉(Half) $95嚟到必食嘅打卡菜‼️將冬瓜切成一粒粒 整成晶瑩剔透嘅提子🍇入口超軟腍清甜 仲充滿上湯鮮味🍲最細心係用冬瓜皮雕成樹葉點綴🍃.📌上湯娃娃菜 $135娃娃菜爽嫩清甜 砌到好似三朵蓮花咁 勁有心思🪷上湯濃郁唔重口味 清新之選💚.📌松香走地雞 $135手撕雞拌勻黑松露醬 超濃香🩶走地雞肉緊實嫩滑 充滿雞鮮味🐓配上大量炸蒜同芫茜 更香口🧄🌿.📌糖醋桂花魚 $265桂花魚嫩滑有鮮味 皮爽彈充滿膠質 裹滿濃稠糖醋醬🐟仲有大量三色椒, 洋蔥, 菠蘿 但醬汁偏甜 唔夠清新開胃🫑🧅🍍.📌乾煸茶樹菇 $135茶樹菇煸得乾身香口 菌味濃郁🍄‍🟫配上大量辣椒同豬肉碎 唔太辣 反而偏鹹 送飯一流🌶️🐷.📌松露瑤柱蛋白炒飯 $145飯底有啲失望 偏濕腍 幾油 唔夠乾爽🍚但松露香幾出 加埋瑤柱鮮味, 蛋白同青蔥 味道都唔錯🩶.📌清炒時蔬(蒜蓉) $120揀左時令當做豆苗(+$40) 青綠爽嫩 加入蒜蓉炒 好香口夠鑊氣🥬🧄.如欲查看相關
📌茶芥 $20/1
📌松露瑤柱蛋白炒飯 $145
📌清炒時蔬(蒜蓉) $120
如欲查看相關食物相片 可查閱本人已上傳之影片🎦
2025-03-01 547 views
- 中環|1935 壹玖叁伍 -▪️黃金淮山葵淮山同秋葵鮮嫩爽脆,配上鹹蛋黃🥚,香口得嚟又唔會好油膩▪️香酥軟枕一層層腐皮卷埋,好厚身,口感柔韌,而外層煎得酥脆,再點啲自家製醬油,味道更豐富▪️海鮮酸辣羹🌶️🥣有唔少木耳絲、竹筍絲、豆腐等配料,好足料,而且夠晒酸同辣,好開胃▪️黑魚籽玉帶南瓜羹🎃🥣南瓜羹口感順滑,南瓜香甜,而黑魚籽同帶子就增添鮮味▪️黃金香脆軟殼蟹🦀份量都幾多,軟殼蟹炸得好香脆,表面裹滿鹹蛋黃🥚,非常邪惡▪️糖醋桂花魚🐟桂花魚起咗骨,肉質嫩滑,配上糖醋汁,酸酸甜甜好滋味▪️濃香陳年黑醋肉🐷食落啖啖肉,陳年黑醋味道濃厚,食多幾嚿都唔會好膩▪️上湯娃娃菜🥬簡單哋以上湯去煮,更突顯娃娃菜嘅清甜▪️乾煸茶樹菇🍄‍🟫茶樹菇炒得乾身爽口,味道帶少少辣,幾惹味▪️抹茶豆沙鍋餅🫘抹茶鍋餅帶有淡淡嘅茶味,中間夾住幼滑嘅豆沙餡,甜度啱啱好▪️黑糖糍粑🍡糍粑咬落好軟糯,沾滿黑糖都唔會太甜1935 壹玖叁伍📍中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 19樓
- 中環|1935 壹玖叁伍 -

▪️黃金淮山葵
淮山同秋葵鮮嫩爽脆,配上鹹蛋黃🥚,香口得嚟又唔會好油膩
黃金淮山葵

▪️香酥軟枕
香酥軟枕

▪️海鮮酸辣羹🌶️🥣
海鮮酸辣羹

▪️黑魚籽玉帶南瓜羹🎃🥣
南瓜羹口感順滑,南瓜香甜,而黑魚籽同帶子就增添鮮味

▪️黃金香脆軟殼蟹🦀
份量都幾多,軟殼蟹炸得好香脆,表面裹滿鹹蛋黃🥚,非常邪惡

▪️糖醋桂花魚🐟
桂花魚起咗骨,肉質嫩滑,配上糖醋汁,酸酸甜甜好滋味
糖醋桂花魚

▪️濃香陳年黑醋肉🐷
食落啖啖肉,陳年黑醋味道濃厚,食多幾嚿都唔會好膩

▪️上湯娃娃菜🥬
簡單哋以上湯去煮,更突顯娃娃菜嘅清甜
上湯娃娃菜

▪️乾煸茶樹菇🍄‍🟫
茶樹菇炒得乾身爽口,味道帶少少辣,幾惹味
乾煸茶樹菇

▪️抹茶豆沙鍋餅🫘
抹茶鍋餅帶有淡淡嘅茶味,中間夾住幼滑嘅豆沙餡,甜度啱啱好
抹茶豆沙鍋餅

▪️黑糖糍粑🍡
糍粑咬落好軟糯,沾滿黑糖都唔會太甜

1935 壹玖叁伍
📍中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 19樓
  • 糖醋桂花魚
中環高質川菜·1935壹玖叁伍位於中環美食集中地M8823層景觀開揚配上落地大玻璃日夜景色各有特色ꕺ川麻蔥油拌原隻日本元貝調味麻中有微辣·更帶出元貝細嫩鮮甜ꕺ重慶水煮桂花魚桂花魚肉厚身細滑·無骨啖啖肉魚肉份量多·配菜紅薯粉吸滿湯汁水煮香辣先麻後辣有層次·不會死勁嗆辣不過個人喜歡再辣多一點點會更刺激ꕺ蔥爆牛肉牛肉配搭大蔥爆炒·充滿蔥香滋味非常ꕺ四川紅燒肉傳統特式製法· 肥瘦相間紅燒肉炆煮到炆腍·醬汁咸解充滿醬香·用來拌飯一流ꕺ四川擔擔麵麵條掛滿醬汁·散發花生香氣
中環高質川菜·1935壹玖叁伍

紅燒肉炆煮到炆腍·醬汁咸解充滿醬香·用來拌飯一流

ꕺ四川擔擔麵
麵條掛滿醬汁·散發花生香氣

2025-02-20 579 views
位於中環M88 的中菜館「1935壹玖参伍」以新派四川菜及粵菜作主打,裝潢富有特色,中國風味滿滿,配有大落地窗,入夜後可欣賞美景🌟菜式方面,餐廳特別從四川引入不同品種的辣椒,炮製出富有辣味層次的菜式,愛好食辣嘅朋友絕對唔可以錯過,唔食辣嘅都有好多選擇,好似今日我和友人就試咗好多唔辣嘅菜式,味道一樣好有驚喜👍👍▪️瑤柱蛋冬茸羹 $ 95所有食材融為一體,冬瓜茸超級清甜,配上瑤柱的香氣,湯羹濃度適中,暖胃又好味▪️香酥軟枕 $ 85原來係炸腐皮卷,就只有腐皮一種食材,外層是超級香脆的炸腐皮,內裏是軟腍腍又有咬口的腐皮,超級巧師傅功夫,味道香口又清新,沾上自家製的醬油,超級惹味▪️花雕醉雞 $ 130必食推介,醉雞已經去骨不特止,雞肉和雞皮仲要分開,真係有考師傅刀工,雞皮口感爽脆,雞肉嫩滑,而且吸收晒花雕酒嘅味道,超正▪️蔥爆牛肉 $ 195經典小炒蔥爆牛肉,鑊氣滿分炒得非常惹味,超級的下飯菜,京蔥香口帶點辛辣,配合軟腍腍又Juicy嘅牛肉,風味一絕▪️濃香陳年黑醋肉 $ 195不能錯過這道菜式,豬肉切成小粒,被厚厚的陳年黑醋醬汁包圍着,醬汁味道濃郁,帶有黑醋甜香,而且豬肉外脆內軟好爽口,好好食▪️涼瓜

▪️瑤柱蛋冬茸羹 $ 95

▪️香酥軟枕 $ 85

▪️花雕醉雞 $ 130

▪️蔥爆牛肉 $ 195

▪️濃香陳年黑醋肉 $ 195

▪️涼瓜烘蛋 $ 120
製作方法有別於一般涼瓜炒蛋,超薄的煎蛋皮配上切成小粒粒的涼瓜,口感好得意,整體味道充滿蛋香涼瓜帶甘,非常唔錯

▪️雪糕 (花雕話梅/中國白酒朱古力) $ 120
食完飯絕不能錯過這兩款自家創作嘅雪糕,兩款雪糕完全呈現到名字嘅味道,特別喜愛中國白酒朱古力,酒和朱古力味都非常香濃,花雕話梅味道帶鹹、甜、酸集於一身,精彩精彩

• 濃香陳年黑醋肉
  • 花雕醉雞
  • 香酥軟枕
  • 中國白酒朱古力
2025-02-18 555 views
雖然未去到無辣不歡,但本身都鍾意食川菜,朋友係中環發掘到一間高質的川滬菜餐廳,因為中環的餐廳通常都是西餐為主, 再來就是日本菜, 中菜館種類及選擇不多,嘅然有,當然要拉隊去食吓~餐廳位於中環核心地段, 位置非常方便,而且位處高層,景觀不俗,裝修雅緻舒服,枱與枱之間有充足空間,同一大班朋友嚟食飯都無問題🌟夫妻肺片($125)先來一個惹味前菜,夫妻肺片,麻辣惹味,內裏的牛雜煮得軟淋入味😋🌟黑魚籽玉帶南瓜羮($115)/海鮮酸辣羮($95)同朋友各自點了羹湯,我的是海鮮酸辣羹,這個大推!加入海鮮的酸辣湯,湯料豐富,夠酸夠辣,好惹味!🌟辣子蝦球($230)大大隻虎蝦蝦球,啖啖肉又爽脆,配埋炸得香脆的腰果,夠香夠惹味,但不會太辣,適合香港人口味,正!🌟家鄉回鍋肉($180)經典的菜式,但各地區都有其特色的回鍋肉,這裏做的是滬式版本的回鍋肉,配豆乾及椰菜,五花肉肥瘦有致,五花肉爽口,醬汁濃香惹味,佐飯一流👍🏻🌟川式手撕包菜($120)想要清淡一點的蔬菜,所以特別選了這個手撕包菜,包菜口感很爽脆,帶微辣及微酸,清爽解膩, 若果再酸一點點我會更愛😍🌟螞蟻上樹($105)螞蟻上樹即肉上肉末炒粉絲,平時的

🌟夫妻肺片($125)

🌟黑魚籽玉帶南瓜羮($115)/海鮮酸辣羮($95)

🌟辣子蝦球($230)

🌟家鄉回鍋肉($180)

🌟川式手撕包菜($120)

🌟螞蟻上樹($105)
螞蟻上樹即肉上肉末炒粉絲,平時的螞蟻上樹是採用粉絲的,但這裏作為主食,就用咗紅薯粉(potato noodles)取代, 口感更煙韌又不油膩, 香辣又惹味。

🌟甜品:雪糕(花雕話梅/中國白酒辣朱古力)($60@)
見到咁特別味道的雪糕當然要試,雪糕幼滑,但不會太重奶味,特別大推中國白酒辣朱古力雪糕,估唔到咁夾,帶酒香,而辣味恰到好處,初嚐時會以自己是白酒的辣,然後香濃的朱古力非常的夾,好味又特別;另外的花雕話梅雪糕都好特別,話梅味道好出,還有一絲絲的話梅肉,花雕味溫和,各有各出色。
  • 中國白酒辣朱古力雪糕
  • 花雕話梅雪糕
  • 夫妻肺片
  • 螞蟻上樹
2025-01-21 692 views
/最近鬼佬朋友番左黎香港,我緊係要帶佢去食中菜啦😛落地玻璃既設計,望到中環既無敵大海景🧜‍♂️餐廳仲具有酒吧既設計🍸成個感覺好高級.🐟川粵龍躉 $435龍躉啲肉十分彈同滑❗️湯底係奶白色既魚湯,第一下飲到魚湯既鮮甜😚再飲到辣味,十分暖胃😇成個煮法感覺有啲似酸菜魚.🐮蔥爆牛肉 $195京蔥爆香然後落牛肉快炒,食落一啲都唔老,好快就清晒一碟.🦆香酥鴨 $195估唔到依啲懷舊菜可以係到食☺️薄薄一層既炸粉包住啲鴨肉,食落香脆,啲粉又唔會話好厚,肉質仲保留住鴨肉既油香💯.🫛乾偏茶樹菇 $135炒茶樹菇真係第一次見,忍唔住叫左黎試下☺️炒得好乾身,配上肉粒,食落有少少辣🌶️但依個餸菜送飯一流.🐜螞蟻上樹 $105依到既螞蟻上樹用既係薯粉,出面用咗開既係粉絲😂食落好彈牙,配料用上超多既肉碎粒,越食越惹咪
🐟川粵龍躉 $435

🐮蔥爆牛肉 $195
京蔥爆香然後落牛肉快炒,食落一啲都唔老,好快就清晒一碟

🦆香酥鴨 $195

🫛乾偏茶樹菇 $135

🐜螞蟻上樹 $105
2024-12-27 954 views
呢間餐廳坐擁中環半山景觀,主打各式創意川菜同雞尾酒🏙️💗黑魚籽玉帶南瓜羹($115)南瓜湯羹稀稠度剛剛好,口感滑順有一絲絲蛋白,飲落有好重南瓜嘅甜味🎃更帶黑魚籽同帶子嘅鮮味🍲💗黃金香脆軟殼蟹($250)軟殼蟹炸到金黃酥脆🦀每件都裹滿濃郁起沙嘅鹹蛋黃醬,非常邪惡🥚💗乾燒桂花魚($270)先將桂花魚去骨起肉,然後炸至皮脆肉嫩🐟再加入蒜蓉、薑、芫荽、四川辣醬炒香,魚肉沾滿香辣惹味嘅醬汁🌶️💗濃香陳年黑醋肉($195)用上陳年黑醋整成嘅黑醋肉,炸得脆身香口,均勻地裹上香醇酸甜嘅黑醋汁,無骨無肥肉,食多幾舊都唔覺膩🐖💗酸辣土豆絲($110)炒土豆絲爽脆清新,食起嚟微微酸辣好開胃🥔💗松露瑤柱蛋白炒飯($145)炒飯炒得乾爽而且粒粒分明,有好多乾瑤柱絲同蛋白,每一口都品嚐到黑松露香味🍳
呢間餐廳坐擁中環半山景觀,主打各式創意川菜同雞尾酒🏙️

💗黑魚籽玉帶南瓜羹($115)
黑魚籽玉帶南瓜羹

💗黃金香脆軟殼蟹($250)
黃金香脆軟殼蟹

💗乾燒桂花魚($270)
乾燒桂花魚

💗濃香陳年黑醋肉($195)
濃香陳年黑醋肉

💗酸辣土豆絲($110)
炒土豆絲爽脆清新,食起嚟微微酸辣好開胃🥔
酸辣土豆絲

💗松露瑤柱蛋白炒飯($145)
乾燒桂花魚
2024-12-12 1058 views
呢間中環川菜餐廳內有落地玻璃,俾食客可以飽覽香港夜景,氣氛仲好好添😍🌟麻婆豆腐🌶️經典嘅麻婆豆腐,用上新鮮滑溜嘅豆腐同醬料,又麻又辣,夠晒惹味😳🌟蒜蓉炒豆苗🥬爽口嘅蒜蓉炒豆苗,蒜香味濃郁🌟宮保雞丁🍗係一道色香味俱全嘅川菜,雞肉嫩滑且無骨,加上脆口嘅腰果,口感十足🌟蔥爆牛肉🥩嫩滑嘅牛肉搭配香濃嘅蔥段,經過大火快炒,味道鮮美🌟口水雞🐔無骨雞肉配上麻辣醬汁,特別開胃🌟家鄉回鍋肉🐷豬肉片經過回鍋炒製,香氣撲鼻,肥而不膩

🌟麻婆豆腐🌶️

🌟蒜蓉炒豆苗🥬
爽口嘅蒜蓉炒豆苗,蒜香味濃郁

🌟宮保雞丁🍗

🌟蔥爆牛肉🥩
嫩滑嘅牛肉搭配香濃嘅蔥段,經過大火快炒,味道鮮美

🌟口水雞🐔
無骨雞肉配上麻辣醬汁,特別開胃

🌟家鄉回鍋肉🐷
豬肉片經過回鍋炒製,香氣撲鼻,肥而不膩
2024-12-10 1171 views
同朋友一齊嚟咗呢間樓上中菜餐廳食晚餐🤣總括嚟講呢度食物真係好美味,份量又唔少,好味又食得飽飽嘅一餐🤩$135「松香走地雞」:諗緊叫「花雕醉雞」定「口水雞」做冷盤嘅時候就瞄到有呢個好似幾特別嘅「松香走地雞」,咁就決定試吓呢個啦🤣;嚟到嘅時候發現係拆咗骨嘅雞肉,加咗有淡淡清香嘅黑松露醬同埋炸到脆脆哋似乎係蒜片,撈埋雞肉一齊食,出奇地美味,呢個冷盤好正🤣$195「泉水雞」:都係去咗骨嘅雞肉,加西芹同紅蘿蔔一齊煮,係唔係用「泉水」煮我就食唔出🤣,不過食得出應該係打咗個玻璃芡,雞肉、西芹、紅蘿蔔都好味🤩$390「鮮椒蒸龍躉片」:首先要講呢個真係好好味👍🤣;龍躉片大大片好厚肉,肉質鮮甜又結實,仲黐住少少龍躉皮,龍躉皮少少煙韌感覺充滿骨膠原🤣;龍躉本身已經好食,上邊再加咗大量鮮椒同蒜蓉,都幾辣,不過就更加提升味道層次🤣;$390 咁大碟份量咁多其實真係童叟無欺🤩$120「蒜蓉炒豆苗」:豆苗好新鮮,食落爽脆,蒜蓉炒簡單好食🤣;亦都係大大嘅份量多🤩$205「四川紅燒肉」:「紅燒肉」目測大約55%脂肪45%瘦肉所以非常甘香,亦都炆煮得好軟熟,仲有醬油香味🤣;「紅燒肉」上邊嗰塊豬皮亦都好煙韌🤩
同朋友一齊嚟咗呢間樓上中菜餐廳食晚餐🤣

$600 (Dinner)