川菜一定要符合麻辣鮮香😌 喺樓下嗰陣完全睇唔出竟然喺中環呢條斜路上面搵到呢間既傳統又現代化嘅川菜💓餐廳用咗落地玻璃嘅設計,日頭嘅自然光照住好舒服,去到係夜晚更可以飲住佢哋嘅ꜱɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ/ᴍᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ飽覽夜景添🌌 1️⃣ 口水雞🐓作為開胃菜真係無敵🙈 零骨啖啖肉,辣味足,超級惹味🌶️2️⃣ 蔥爆牛肉🐮嫩嫩嘅牛肉真係好正😍 亦都可以升級做澳洲ᴍ4和牛🤣 配菜有冬菇、京蔥、薑🫚 炒得超入味😚3️⃣ 香酥鴨🦆懷舊菜之一嘅呢到竟然有,係好巧心機嘅菜🙈~ 曾經食過嘅有埋芋蓉,食多幾件會好ꜰᴜʟʟ😟 但呢到就單純地係香酥鴨😌 選用嘅鴨肉唔會肥,所以即使外層炸過都唔會膩,反而別有一翻風味😛4️⃣ 酸辣土豆絲🥔係好經典嘅一道菜🥹 每一條切到好幼細嘅土豆絲,食落酸酸辣辣,份量仲要都幾大份😌 抵食😚5️⃣ 松露瑤柱蛋白炒飯🥄真係十分推薦要食下🌟 未食已經聞到好香松露味,仲有瑤柱同蛋白😚 個人認為松露同瑤柱都落得好重手,一啲都唔孤寒😆🎊6️⃣ 甜品🍮甜品方面揀咗要一球中國白酒辣朱古力雪糕同黑糖糍粑💓 頭啖雪糕有濃濃嘅朱古力味,漸漸會滲出陣陣中國白酒嘅辛辣感,好特別🤣黑糖糍粑咬落好軟糯,配埋黃豆粉同埋黑糖超

1️⃣ 口水雞🐓
口水雞

作為開胃菜真係無敵🙈 零骨啖啖肉,辣味足,超級惹味🌶️

2️⃣ 蔥爆牛肉🐮
蔥爆牛肉

3️⃣ 香酥鴨🦆

4️⃣ 酸辣土豆絲🥔

5️⃣ 松露瑤柱蛋白炒飯🥄

6️⃣ 甜品🍮
中國白酒辣朱古力雪糕

黑糖糍粑

黑糖糍粑咬落好軟糯,配埋黃豆粉同埋黑糖超ᴍᴀᴛᴄʜ😌
Type of Meal
Lunch
口水雞
蔥爆牛肉
中國白酒辣朱古力雪糕
黑糖糍粑
位於中環威靈頓廣場M88❣︎1935壹玖叄伍❣︎係一間高級上海川菜中菜館,總廚👨🏻‍🍳對傳統四川菜擁有深厚研究,用超創新嘅方法去烹調各樣四川菜😋👍🏻呢到落地玻璃設計,眺望中環夜景🌃環境氣氛超好,服務一流👍🏻超推薦比大家🫶🏻❣︎羅漢果菊花茶❣︎$20🌟必飲推介😋記得焗一陣先好飲,味道清香甘甜,仲有回甘感覺,飲完喉嚨相當舒服。❣︎松香走地雞❣︎$135用走地雞整成手撕,雞肉肉質香滑,結實彈牙,面頭炸蒜勁香口,配料用上黑松露同芫荽,濃香惹味😋👍🏻❣︎魚香茄子❣︎$135茄子入口鮮甜鹹香,入口完全唔會油淋淋😋👍🏻味道教得超好,香辣開胃。❣︎陳年黑醋肉❣︎$195用上陳年黑醋整成嘅黑醋肉,炸得脆身香口😋👍🏻酸甜度岩岩好,無骨啖啖肉,食多幾舊都唔覺膩,整得相當出色。❣︎糖醋桂花魚❣︎$265🌟必食推介😋桂花魚超鮮甜軟滑👍🏻炸得外酥內嫩,配料新鮮,酸酸甜甜,勁開胃。❣︎瑤柱蛋白冬茸羹❣︎$95冬茸羹味道鮮甜👍🏻好濃郁。❣︎酸辣羹❣︎$95🌟必食推介😋配料十足,味道酸辣鮮香👍🏻稀稠度岩岩好,開胃惹味。

❣︎羅漢果菊花茶❣︎$20

❣︎松香走地雞❣︎$135

❣︎魚香茄子❣︎$135

❣︎陳年黑醋肉❣︎$195

❣︎糖醋桂花魚❣︎$265

❣︎瑤柱蛋白冬茸羹❣︎$95
冬茸羹味道鮮甜👍🏻好濃郁。

❣︎酸辣羹❣︎$95
2024-11-08
$591 (Dinner)
  • 羅漢果菊花茶
  • 糖醋桂花魚
  • 酸辣羹
2024-11-04 2225 views
在中環吃了很多美食,由日本菜Omakase、西餐到印度菜,終於遇到一間高級但又價格相宜的中菜館,1935 壹玖叁伍。餐廳具西式酒吧時尚設計,眺望中環夜景,真的令我情迷夜中菜!首先,我們品嚐了這道陳年花雕醉鮑魚。鮑魚的口感滑嫩,味道濃郁而不膩,以花雕酒的香氣搭配鮑魚的鮮美,讓整道菜呈現出一種奢華享受。然後,我們要了芹香淮山雞丁。這道菜具清新的香氣與滑嫩的口感。細膩的淮山與鮮嫩的雞丁相得益彰,搭配清香的香芹,調味適度,不會掩蓋食材本身的鮮味,令人食指大動。而XO玉帶西蘭花,以獨特的XO醬搭配新鮮的玉帶和西蘭花,展現海鮮的鮮美和蔬菜的清脆。XO醬的香辣與玉帶的鮮甜相輔相成,西蘭花的爽脆口感更為整道菜帶來新鮮口感。至於四川紅燒肉,以其濃郁的醬香和微微的辣味而著稱。紅燒肉的肉質肥而不膩,外層的糖色讓每一口都帶有一絲甜味,與醬汁的鹹香形成完美平衡。壓軸出場的是松露瑤柱蛋白炒飯!不要看它平平無奇,這道炒飯以瑤柱的鮮香和松露的獨特風味為主打,蛋白的柔滑與炒飯的粒粒分明形成了完美的搭配,每一口都能品嚐到瑤柱的鮮甜與松露的芬芳,帶來非凡的味覺享受。1935 壹玖叁伍 (中環)地址:中環威靈頓街2-8號威靈

1935 壹玖叁伍 (中環)
地址:中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 19樓
  • 松露瑤柱蛋白炒飯
  • 酒釀丸子湯圓
  • 芹香淮山雞丁
  • 陳年花雕醉鮑魚
2024-11-03 1657 views
每月一日嘅拍拖日!去咗1935食四川菜,餐廳裝潢好有格調,一面係落地玻璃,對住中環夜景,氣氛浪漫!1935原來係創辦人婆婆嘅出生年份,菜式都係沿用Grandma’s recipes呢!茶有兩款選擇: 人蔘烏龍及羅漢果茶(茶位$20),揀咗羅漢果茶,入口甘甜,飲到喉嚨好舒服,超解辣。夫妻肺片($125)好耐冇食過夫妻肺片啦!牛雜份量十足,牛𦟌及牛肚麻辣鮮香而不嗆鼻,加入大量芝麻及蔥花,味道更香。香酥軟枕($85)好有詩意嘅菜名,原來係炸素鵝!素鵝好厚身,腐皮外面炸得香脆,層層鬆化,內裡軟綿,配特製醬汁,辣辣地,增加刺激感。金絲和田玉(Half $95)藝術品一般嘅一道前菜。冬瓜圓粒拼砌成葡萄,冬瓜皮再雕刻成樹葉,造型精緻,靚到唔捨得食呢!冬瓜粒用高湯熬過,入口鮮甜清香,解辣都一流。重慶水煮桂花魚($315)桂花魚魚肉新鮮,肉質爽彈嫩滑,而且好厚肉,啖啖肉,口感好好。湯底香料味好突出,層次豐富,唔算好辣,所以唔太食得辣嘅朋友都食到,但如果鍾意食辣嘅就可能會嫌唔夠。底下仲有薯粉,吸晒湯汁嘅精華,好惹味!四川紅燒肉($205)紅燒肉肥瘦比例剛好,滷得入味鬆化,調味唔會太濃味,而且入口毫不油膩,

夫妻肺片($125)

香酥軟枕($85)

金絲和田玉(Half $95)

重慶水煮桂花魚($315)

四川紅燒肉($205)
紅燒肉肥瘦比例剛好,滷得入味鬆化,調味唔會太濃味,而且入口毫不油膩,呢個版本比較健康,大大減低邪惡感。

螞蟻上樹($105)
螞蟻上樹,即係免治豬肉炒薯粉。薯粉炒得乾爽有穫氣,毫不油膩,如果彈牙d會更有口感。

黑糖糍粑($75)
即點即整,外皮熱騰騰又香脆,內裡麻糬軟糯有彈性,黑糖漿不多不少,甜度恰到好處。
2025-01-21 0 views
/最近鬼佬朋友番左黎香港,我緊係要帶佢去食中菜啦😛落地玻璃既設計,望到中環既無敵大海景🧜‍♂️餐廳仲具有酒吧既設計🍸成個感覺好高級.🐟川粵龍躉 $435龍躉啲肉十分彈同滑❗️湯底係奶白色既魚湯,第一下飲到魚湯既鮮甜😚再飲到辣味,十分暖胃😇成個煮法感覺有啲似酸菜魚.🐮蔥爆牛肉 $195京蔥爆香然後落牛肉快炒,食落一啲都唔老,好快就清晒一碟.🦆香酥鴨 $195估唔到依啲懷舊菜可以係到食☺️薄薄一層既炸粉包住啲鴨肉,食落香脆,啲粉又唔會話好厚,肉質仲保留住鴨肉既油香💯.🫛乾偏茶樹菇 $135炒茶樹菇真係第一次見,忍唔住叫左黎試下☺️炒得好乾身,配上肉粒,食落有少少辣🌶️但依個餸菜送飯一流.🐜螞蟻上樹 $105依到既螞蟻上樹用既係薯粉,出面用咗開既係粉絲😂食落好彈牙,配料用上超多既肉碎粒,越食越惹咪
🐟川粵龍躉 $435

🐮蔥爆牛肉 $195
京蔥爆香然後落牛肉快炒,食落一啲都唔老,好快就清晒一碟

🦆香酥鴨 $195

🫛乾偏茶樹菇 $135

🐜螞蟻上樹 $105
2024-12-27 317 views
呢間餐廳坐擁中環半山景觀,主打各式創意川菜同雞尾酒🏙️💗黑魚籽玉帶南瓜羹($115)南瓜湯羹稀稠度剛剛好,口感滑順有一絲絲蛋白,飲落有好重南瓜嘅甜味🎃更帶黑魚籽同帶子嘅鮮味🍲💗黃金香脆軟殼蟹($250)軟殼蟹炸到金黃酥脆🦀每件都裹滿濃郁起沙嘅鹹蛋黃醬,非常邪惡🥚💗乾燒桂花魚($270)先將桂花魚去骨起肉,然後炸至皮脆肉嫩🐟再加入蒜蓉、薑、芫荽、四川辣醬炒香,魚肉沾滿香辣惹味嘅醬汁🌶️💗濃香陳年黑醋肉($195)用上陳年黑醋整成嘅黑醋肉,炸得脆身香口,均勻地裹上香醇酸甜嘅黑醋汁,無骨無肥肉,食多幾舊都唔覺膩🐖💗酸辣土豆絲($110)炒土豆絲爽脆清新,食起嚟微微酸辣好開胃🥔💗松露瑤柱蛋白炒飯($145)炒飯炒得乾爽而且粒粒分明,有好多乾瑤柱絲同蛋白,每一口都品嚐到黑松露香味🍳
呢間餐廳坐擁中環半山景觀,主打各式創意川菜同雞尾酒🏙️

💗黑魚籽玉帶南瓜羹($115)
黑魚籽玉帶南瓜羹

💗黃金香脆軟殼蟹($250)
黃金香脆軟殼蟹

💗乾燒桂花魚($270)
乾燒桂花魚

💗濃香陳年黑醋肉($195)
濃香陳年黑醋肉

💗酸辣土豆絲($110)
炒土豆絲爽脆清新,食起嚟微微酸辣好開胃🥔
酸辣土豆絲

💗松露瑤柱蛋白炒飯($145)
黑魚籽玉帶南瓜羹
黃金香脆軟殼蟹
乾燒桂花魚
濃香陳年黑醋肉
2024-12-12 601 views
呢間中環川菜餐廳內有落地玻璃,俾食客可以飽覽香港夜景,氣氛仲好好添😍🌟麻婆豆腐🌶️經典嘅麻婆豆腐,用上新鮮滑溜嘅豆腐同醬料,又麻又辣,夠晒惹味😳🌟蒜蓉炒豆苗🥬爽口嘅蒜蓉炒豆苗,蒜香味濃郁🌟宮保雞丁🍗係一道色香味俱全嘅川菜,雞肉嫩滑且無骨,加上脆口嘅腰果,口感十足🌟蔥爆牛肉🥩嫩滑嘅牛肉搭配香濃嘅蔥段,經過大火快炒,味道鮮美🌟口水雞🐔無骨雞肉配上麻辣醬汁,特別開胃🌟家鄉回鍋肉🐷豬肉片經過回鍋炒製,香氣撲鼻,肥而不膩

🌟麻婆豆腐🌶️

🌟蒜蓉炒豆苗🥬
爽口嘅蒜蓉炒豆苗,蒜香味濃郁

🌟宮保雞丁🍗

🌟蔥爆牛肉🥩
嫩滑嘅牛肉搭配香濃嘅蔥段,經過大火快炒,味道鮮美

🌟口水雞🐔
無骨雞肉配上麻辣醬汁,特別開胃

🌟家鄉回鍋肉🐷
豬肉片經過回鍋炒製,香氣撲鼻,肥而不膩
2024-12-10 633 views
同朋友一齊嚟咗呢間樓上中菜餐廳食晚餐🤣總括嚟講呢度食物真係好美味,份量又唔少,好味又食得飽飽嘅一餐🤩$135「松香走地雞」:諗緊叫「花雕醉雞」定「口水雞」做冷盤嘅時候就瞄到有呢個好似幾特別嘅「松香走地雞」,咁就決定試吓呢個啦🤣;嚟到嘅時候發現係拆咗骨嘅雞肉,加咗有淡淡清香嘅黑松露醬同埋炸到脆脆哋似乎係蒜片,撈埋雞肉一齊食,出奇地美味,呢個冷盤好正🤣$195「泉水雞」:都係去咗骨嘅雞肉,加西芹同紅蘿蔔一齊煮,係唔係用「泉水」煮我就食唔出🤣,不過食得出應該係打咗個玻璃芡,雞肉、西芹、紅蘿蔔都好味🤩$390「鮮椒蒸龍躉片」:首先要講呢個真係好好味👍🤣;龍躉片大大片好厚肉,肉質鮮甜又結實,仲黐住少少龍躉皮,龍躉皮少少煙韌感覺充滿骨膠原🤣;龍躉本身已經好食,上邊再加咗大量鮮椒同蒜蓉,都幾辣,不過就更加提升味道層次🤣;$390 咁大碟份量咁多其實真係童叟無欺🤩$120「蒜蓉炒豆苗」:豆苗好新鮮,食落爽脆,蒜蓉炒簡單好食🤣;亦都係大大嘅份量多🤩$205「四川紅燒肉」:「紅燒肉」目測大約55%脂肪45%瘦肉所以非常甘香,亦都炆煮得好軟熟,仲有醬油香味🤣;「紅燒肉」上邊嗰塊豬皮亦都好煙韌🤩
同朋友一齊嚟咗呢間樓上中菜餐廳食晚餐🤣

$600 (Dinner)
2024-12-05 611 views
我哋喺中環的高級中菜廳1935壹玖叁伍慶祝周年紀念,真係一個好有feel嘅地方!環境優美,裝潢典雅,令人一入到就感受到高貴嘅氛圍。**花雕醉雞** 花雕酒味濃郁,雞肉入味十足,肉質鮮嫩,帶有微微酒香,真係一個好開胃嘅選擇。**瑤柱蛋白冬茸羹** 呢碗羹好鮮甜,瑤柱的精華完全釋放,冬茸嘅滑嫩口感令整碗羹更加豐富,適合慢慢品嚐。**四川紅燒肉** 紅燒肉做到恰到好處,肥而不膩,醬汁濃郁,配飯一齊食真係一流,唔食都唔得!**XO醬日本玉帶炒西蘭花** XO醬嘅香辣味道非常搶眼,與玉帶嘅鮮嫩搭配得天衣無縫,西蘭花又脆又好味,實在是一道色香味俱全嘅佳品。**松露瑤柱蛋白炒飯** 呢碗炒飯真係驚喜,松露香氣撲鼻,瑤柱嘅鮮味配合蛋白,口感滑順,令人回味無窮。**螞蟻上樹** 呢道菜微辣,香氣四溢,麵線吸收咗所有調味,食落去好過癮,令人忍不住一口接一口。**酒釀丸子湯圓** 甜品部分,酒釀味道正,湯圓柔滑,感覺就好似喺冬天裡面飲緊熱湯,暖心又暖胃。總括嚟講,1935壹玖叁伍係一個值得慶祝嘅地方,食物精緻,環境優雅,真係一個完美嘅選擇!

**花雕醉雞**

**瑤柱蛋白冬茸羹**

**四川紅燒肉**

**XO醬日本玉帶炒西蘭花**

**松露瑤柱蛋白炒飯**

**螞蟻上樹**

**酒釀丸子湯圓**

2024-12-04 580 views
1935 壹玖叁伍 今日嚟咗呢間喺中環嘅高級中菜館,落地玻璃設計,望到中環夜景,環境氣氛優雅~~ 坐低就叫咗胡羅漢果菊花茶,出面比較少見味道幾甘甜,中菜比較油膩,飲完喉嚨會好舒服~1. 黃金香脆軟殼蟹炸軟殼蟹本身就已經好好食,仲要再撈埋超級多嘅鹹蛋黃,真係超正,上到枱係超級熱,軟殼蟹炸得超級酥脆,鹹蛋黃份量適中,唔會過鹹。份量超級多,兩個人食平均每人都有四舊~2. 蔥爆牛肉蔥爆牛肉係我好鍾意嘅中菜之一,呢個蔥爆牛肉鑊氣十足,牛肉炒得啱啱好,非常鮮嫩,京蔥亦都好香甜,有鑊氣之餘,亦唔會太多油,呢個真係好想撈飯!3. 重慶水煮桂花魚本身叫完唔記得揀辣到會驚太辣,點知上到枱覺得辣得非常之惹味,應該大概譚仔三小辣左右,辣椒同花椒味道都好香濃,桂花魚片非常鮮嫩滑口,啖啖肉,份量都係超級多,下面係芽菜同埋薯粉,水煮魚入邊嘅薯粉真係非常之好食,索晒啲辣汁,一路出汗一路食🤣🤣 4. 松露瑤柱蛋白炒飯炒飯粒粒分明,平時覺得瑤柱蛋白炒飯有啲寡,但呢度加咗黑松露,香味即刻唔同晒,調味方面比較淡,啱晒我用嚟撈餸,因為我真係冇飯不歡~📍地址中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 19樓
1935 壹玖叁伍

1. 黃金香脆軟殼蟹

2. 蔥爆牛肉

3. 重慶水煮桂花魚

4. 松露瑤柱蛋白炒飯

📍地址
中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 19樓
2024-12-03 556 views
好耐之前嚟食過一次lunch 環境超正有格調今次咁啱有朋友返香港 又想食川菜 即刻諗起呢度最正係呢度仲有mini bar 想飲返杯慢慢傾計啱晒😉❣️辣子雞雞肉粒粒酥脆 吸收晒麻辣味 食落雞肉好嫩滑❣️ XO醬玉帶炒西蘭花西蘭花輕輕炒過 食落唔會太軟太硬 色澤翠綠帶子好厚身 煮到恰到好處 唔會韌 XO醬食落勁惹味 ❣️酸辣海鮮羹係小時候食酸辣湯嘅感覺 夠晒酸夠晒香海鮮好足料 當然唔少得係木耳同埋筍絲 辣度好足 飲完即刻暖晒❣️涼瓜烘蛋其實係涼瓜煎蛋餅 涼瓜切到好細粒 好考功夫帶微微嘅苦味 蛋餅好薄身 外型好似薄撐平時好怕出街食煎蛋會好油膩 呢度食落感覺清爽❣️擔擔麵最重要一定係個湯底夠濃稠 呢方面絕對冇令人失望濃郁嘅花生同芝麻味 再滲出麻辣香麵質爽滑 配埋啲肉碎同香蔥食非常滋味❣️香酥鴨呢味完全係成晚嘅MVP 平時喺酒樓食係香酥素鴨真正係肉嘅都係第一次食 本身仲驚鴨肉咁樣整會好柴點知食落去鬆軟 而且外層嘅炸粉好薄身 因為本身調味唔係好重 就算食多幾件都冇負擔❣️夫妻肺片以紅油撈埋各種牛雜料 食材本身已經滷水食落唔會有羶味 最正係底下有好多芽菜 識食芽菜就係精粹
好耐之前嚟食過一次lunch 環境超正有格調

❣️夫妻肺片
以紅油撈埋各種牛雜料 食材本身已經滷水
食落唔會有羶味 最正係底下有好多芽菜 識食芽菜就係精粹
2024-11-27 636 views
能夠從高處望住香港靚夜景嘆高質中菜真是一種享受😎🌟乾燒桂花魚($270)這個菜是有汁的,用了四川辣椒醬但不會很辣,反而個汁甜甜酸酸幾好食。桂花魚件完全冇骨,啖啖肉,好味😋🌟蔥爆牛肉($195)蔥多、汁濃,牛肉嫩滑,好入味好香👍🏻🌟芹香淮山雞丁($195)芹菜切得好細粒,淮山爽口,雞丁亦好嫩滑,味道清新😍🌟XO醬日本玉帶炒西蘭花🥦($235)帶子很肥美,西蘭花不會太腍或太硬,配XO醬冇得輸✌🏻😎🌟黑糖糍粑($75)糍粑外脆內煙靭,本身冇乜味,加咗黑糖也不會太甜👍🏻👍🏻👍🏻飲品方面,可選人蔘烏龍或羅漢果菊花,我們選了羅漢果菊花,飲落去有少少會甘🥰見到佢張吧枱,忍唔住叫咗一個Cocktail和一個Mocktail。我飲的Guardian Angel 有芒果熱情果,唔會太甜,很喜歡💕每桌之間有足夠空間,圓桌也好,卡位也好都坐得舒服,傾計不會太吵👍🏻👍🏻
能夠從高處望住香港靚夜景嘆高質中菜真是一種享受😎

🌟乾燒桂花魚($270)
🌟蔥爆牛肉($195)
蔥多、汁濃,牛肉嫩滑,好入味好香👍🏻
🌟芹香淮山雞丁($195)
芹菜切得好細粒,淮山爽口,雞丁亦好嫩滑,味道清新😍
🌟XO醬日本玉帶炒西蘭花🥦($235)
帶子很肥美,西蘭花不會太腍或太硬,配XO醬冇得輸✌🏻😎
🌟黑糖糍粑($75)
糍粑外脆內煙靭,本身冇乜味,加咗黑糖也不會太甜👍🏻👍🏻👍🏻

2024-11-27 594 views
位於中環M88十九樓的「1935壹玖叁伍」,主打新派fusion川粵菜,餐廳環境典雅舒適,很有格調。🔸金絲和田玉打卡必點,是由冬瓜製成的美味佳餚,擺盤成為葡萄形狀,晶瑩剔透!🔸香酥軟枕外皮酥脆的素鵝,加上一個酸甜醬汁,開胃小菜!🔸海鮮酸辣羹材料豐富,酸辣味道好啱我胃口!🔸白雲芥末蝦球蝦球好大隻,食落去爽口彈牙!用上超美味醬,令人回味無窮!🔸農鄉陳年黑醋肉陳年黑醋製成的黑醋肉,香脆可口,啖啖肉好好味!🔸上湯娃娃菜娃娃菜賣相好靚,成朵花咁樣,好清甜!🔸中國白酒辣雪糕(朱古力)好有驚喜嘅甜品,估唔到辣辣地嘅朱古力味雪糕咁好食!🔸抹茶豆沙鍋餅豆沙窩餅食得多,但有抹茶的味道真係第一次!唔算太甜,酥脆得來有淡淡抹茶味,出色!

🔸金絲和田玉

🔸香酥軟枕
外皮酥脆的素鵝,加上一個酸甜醬汁,開胃小菜!

🔸海鮮酸辣羹
材料豐富,酸辣味道好啱我胃口!

🔸白雲芥末蝦球
蝦球好大隻,食落去爽口彈牙!用上超美味醬,令人回味無窮!

🔸農鄉陳年黑醋肉
陳年黑醋製成的黑醋肉,香脆可口,啖啖肉好好味!

🔸上湯娃娃菜
娃娃菜賣相好靚,成朵花咁樣,好清甜!

🔸中國白酒辣雪糕(朱古力)
好有驚喜嘅甜品,估唔到辣辣地嘅朱古力味雪糕咁好食!

🔸抹茶豆沙鍋餅

高質川粵菜:1935 精緻演繹,鑊氣十足中環新開的高級川粵菜餐廳「1935」,坐擁醉人夜景,環境寬敞舒適,-落地大玻璃讓中環半山景色一覽無遺,加上精緻的菜式和 attentive 的服務,絕對是商務宴客或朋友聚餐的理想地點。這次品嚐幾道的招牌菜,每一道都令人留下深刻印象:海鮮酸辣羹: 這道羹湯用料十足,帶子、蝦仁等海鮮配料豐富,每一口都充滿鮮味。湯底酸辣度恰到好處,.入口酸爽開胃, 微微的辣度更添層次, 令人胃口大開。-夫妻肺片:  這道經典川菜,牛肚、牛腱切得薄厚均勻,入口麻辣鮮香, 滷水汁的味道滷得非常入味,是一道非常開胃的冷盤。蔥爆牛肉:  牛肉鮮嫩,蔥段香甜,鑊氣十足。牛肉炒得恰到好處, 保留了肉汁,入口嫩滑, 蔥段的香氣更是畫龍點睛,令人食慾大增。-XO 醬日本玉帶炒西蘭花: XO 醬的鮮香與玉帶的鮮甜完美結合,帶子彈牙,西蘭花翠綠爽脆, 烹調時間掌握得恰到好處。-川粵龍躉:  這道菜是「1935」的招牌菜之一, 個人超喜歡!!融合了川菜的麻辣和粵菜的鮮美。龍躉肉質鮮嫩,火候控制得恰到好處, 配上濃香帶點點麻辣鮮香的魚湯, 加上滑滑的木薯粉, 暖身又令人回味無窮 。「19
高質川粵菜:1935 精緻演繹,鑊氣十足

落地大玻璃讓中環半山景色一覽無遺,
這次品嚐幾道的招牌菜,每一道都令人留下深刻印象:
海鮮酸辣羹: 這道羹湯用料十足,帶子、蝦仁等海鮮配料豐富,
每一口都充滿鮮味。湯底酸辣度恰到好處,
.入口酸爽開胃, 微微的辣度更添層次, 令人胃口大開。
夫妻肺片:
 這道經典川菜,牛肚、牛腱切得薄厚均勻,入口麻辣鮮香,
 滷水汁的味道滷得非常入味,是一道非常開胃的冷盤。
蔥爆牛肉:
 牛肉鮮嫩,蔥段香甜,鑊氣十足。
牛肉炒得恰到好處, 保留了肉汁,入口嫩滑,
蔥段的香氣更是畫龍點睛,令人食慾大增。
XO 醬日本玉帶炒西蘭花:
 XO 醬的鮮香與玉帶的鮮甜完美結合,
帶子彈牙,西蘭花翠綠爽脆, 烹調時間掌握得恰到好處。
川粵龍躉:
 這道菜是「1935」的招牌菜之一, 個人超喜歡!!
「1935」的菜式質素的確很高,擺盤精緻,味道也無可挑剔。加上環境舒適,服務周到,期待下次再來品嚐高質川粵菜~~
2024-11-23 487 views
中環M88 這家高級精緻川菜1935,想試很久。happy Friday同樣嗜辣嘅朋友過嚟試吓😝店內裝修古色古香,典雅高尚,服務也是酒店級😌😌先嚟碗signature 酸辣海鮮羹 這道湯羹融合了酸和辣的經典川菜風味,湯底以醋、辣椒、胡椒粉等調料調味,酸爽開胃,辣而不烈。內含新鮮鮮蝦仁,配上竹筍絲和木耳增加口感層次,打開味蕾😋😋瑤柱蛋白冬茸羹 完全兩個風味,清而鮮這道羹口感清雅、滑順,主打細膩與清甜。湯底以瑤柱熬製,帶出自然鮮甜味,蛋白增添濃稠感,而冬瓜泥給整道羹帶來清香與清涼感。🥳🥳鮮椒蒸龍躉件一道以清蒸為主,突出鮮椒與龍躉魚鮮味的菜品。鮮椒微麻與微辣的風味,魚肉滑嫩、細膩且無腥味,鮮香誘人,仲要完全無骨,粉絲墊底吸晒所有鮮味🤗🤗份量超多🤩🤩龍躉魚選用新鮮活魚,保證肉質嫩滑。 鮮椒增加麻辣與鮮香的層次感。 蒸魚的火候控制非常到位👍👍泡椒牛肉經典川菜帶有濃郁的四川風味,牛肉片鮮嫩滑口,紅泡椒提供酸辣風味,開胃且下飯。配青瓜片,增添色彩與清脆口感。牛肉切片均勻,過油滑炒以保證嫩度。泡椒選自四川地區特有品種,酸辣濃郁且不過刺激。 香酥鴨外皮酥脆金黃,內裡鮮嫩多汁,這道菜在口感和味道上

店內裝修古色古香,典雅高尚,服務也是酒店級😌😌

先嚟碗signature 酸辣海鮮羹

瑤柱蛋白冬茸羹
完全兩個風味,清而鮮

鮮椒蒸龍躉件
份量超多🤩🤩

蒸魚的火候控制非常到位👍👍

泡椒牛肉

香酥鴨
外皮酥脆金黃,內裡鮮嫩多汁,這道菜在口感和味道上達到完美平衡。經過炸的工序,保留肉汁,並帶有一絲淡淡的香料味。外皮處理得極為酥脆,而內部保持鮮嫩不柴。

這幾道菜不僅體現了川菜的多樣風味,濃烈到清淡,層次分明,下次再試吓其他菜式😋😋