喺土瓜灣見到有越南菜頭入去試吓其實出邊都有唔少人排隊,其他餐廳唔見有人排隊,都知道而家應該好野蟹膏湯檬粉 $68- 好香蟹膏味,一啲都唔似揸流攤-檬粉有啲似米粉,同出邊食嘅夢粉有啲唔同-湯底好夠濃上菜時熱辣辣,好好味以為食完蟹膏會好膩,不過因為係湯粉,所以還好,仲飲得落成杯沙冰烤豬肉法包 $48- 包皮外脆內軟,唔會硬骨骨- 豬肉煮到好香,唔會乾爭爭再加埋秘製辣醬,自己鍾意幾多落幾多,唔會令到個包林,晒非常好其實個包好蝦人整,做得唔好,會好難食,食到個口損晒。不過依度完全冇呢啲問題。食完法包,侍應仲會攞濕紙巾俾你,俾你抹手咁嘅服務喺邊度搵牛油果沙冰 $32-有牛油果香味,打得好滑-唔會加得太多奶,比例合適紫米乳酪沙冰$32-試新嘢,有啲酸酸美美咁,因為有乳酪,又有啲紫米俾你咬下咬下,唔會好似珍珠咁又多糖又唔健康,紫米純天然,夏天飲好開胃總結:食咗兩個餐,兩個嘢飲,總共$180。仲要冇+10%,但服務有咁好,食完都覺得自己賺咗!
喺土瓜灣見到有越南菜頭入去試吓

蟹膏湯檬粉 $68

- 好香蟹膏味,一啲都唔似揸流攤
-檬粉有啲似米粉,同出邊食嘅夢粉有啲唔同
-湯底好夠濃上菜時熱辣辣,好好味

烤豬肉法包 $48

- 包皮外脆內軟,唔會硬骨骨
- 豬肉煮到好香,唔會乾爭爭

食完法包,侍應仲會攞濕紙巾俾你,俾你抹手
咁嘅服務喺邊度搵

牛油果沙冰 $32
-有牛油果香味,打得好滑
-唔會加得太多奶,比例合適

紫米乳酪沙冰$32

總結:食咗兩個餐,兩個嘢飲,總共$180。
仲要冇+10%,但服務有咁好,食完都覺得自己賺咗!

牛油果沙冰/  紫米乳酪沙冰
蟹膏湯檬粉
2022-05-08
$90 (Lunch)
牛油果沙冰/  紫米乳酪沙冰
蟹膏湯檬粉
2021-11-13 1437 views
外賣送遞真係會養懶人架, 不過亦因為咁, 就會令人去試更多唔同類型嘅嘢食! 今日搵到一間好味又有質素嘅餐廳!🌟🍴越式烤豬肉拌撈檬打破咗我對撈檬嘅觀感, 檬粉同一般餐廳唔同, 粗身少少, 不過好爽口, 唔會因為浸住d 撈檬汁浸得耐而淋咗。烤豬肉亦係少見, 其他餐廳通常會有豬扒或者豬頸肉, 呢度只有烤豬肉, 餐廳用咗秘製嘅汁醃製, 味道好濃, 肉質保持彈牙軟腍。配上酸甜適中嘅露蘸汁, 整體味道up up!🍴招牌生牛肉湯河粉喺開始食生牛河之前, 先飲咗配送嘅高湯半熟蛋, 香濃幼滑, 咸度適中, 飲完真係會胃口大增! 薄切牛肉, 肉味香濃而且juicy。牛骨湯底配上不同越南配料好有層次!整體食物味道都好好, 值得繼續支持!

🍴越式烤豬肉拌撈檬

🍴招牌生牛肉湯河粉

整體食物味道都好好, 值得繼續支持!
越式烤豬肉拌撈檬
招牌生牛肉湯河粉
2021-11-11
Waiting Time
20 Minutes (Delivery)
Dinner
越式烤豬肉拌撈檬
招牌生牛肉湯河粉
2021-11-04 722 views
越南野多數係豬扒、雞扒、牛肉等,好少豬肉。所以當有得揀豬肉個陣我一定要揀豬肉先。不過呢間用既係豬頸肉,雖然唔係用豬肉片個d, 不過我都ok 啦,因為豬扒太厚肉,而且多數整到乾身。味道好味,量都ok 夠。佢會伴個甜酸汁,而且會加兩舊豬肉丸落去,過癮。而且會浸兩舊瓜落去。整體都好豐富。不過我最欣賞係佢個檬粉。因為平時食開個d 檬係好難用筷子夾起。呢個檬粉係好似米線咁滑但易夾到、比米粉粗身少少,口感我非常喜歡!每次我都清晒堂食位置好細, 只有約十幾個, 所以都好多人揀外賣。服務態度好好, 好有禮貌

味道好味,量都ok 夠。
整體都好豐富。

Other Info. : 全日外賣自取85折
2021-10-13
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$48 (Lunch)
  • 豬肉撈檬粉
2021-10-29 511 views
頭先比錯左個飯 ,返到屋企先發覺 ,佢地好快手跑過黎送返岩 個員工重成頭汗 重送杯飲品 重係咁道歉 搞到我超唔好意思,BTW 我比100分 可以再去多幾次啲野好食大件 價錢合理 超級超級讚爆
啲野好食大件 價錢合理 超級超級讚爆

2021-10-29 518 views
其實已經食左正餐 去牛棚🐮途中經過呢個越南餐廳 比佢門面餐牌既「海防蟹膏金邊粉」忍左入去 於是兩個人又坐低食野喇!!!😙先上枱既係 下龍灣手工墨魚餅 - 墨魚餅夾口彈牙 入面仲會爽雜住墨魚粒 唔需要點醬已經好夠味 係我地影緊相既同時 店員都會好細心 請我地快啲享用 因為凍左淋左就唔好食架喇!🙌🏻海防蟹膏金邊粉🍲- 真材實料 湯底超香蟹鮮味 金邊粉上亦放左蟹膏 每一啖都係享受 兩個人爭住飲啲湯 材料配搭無得自選 除左香菜札卷比較少見到之外 其他都係越南菜既常客💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️天氣熱所以我地都叫左杯消暑特飲 熱情果特飲 唔會好甜 酸味剛剛好🤤

2021-08-28
$100 (Tea)
2021-10-28 433 views
難得過到嚟土瓜灣,就梗係去試下,好多街坊都推介嘅,1986 越南野食啦!佢哋嘅海防蟹膏扎肉湯金邊粉,真係名不虛傳,我亦都未食過淺啡色嘅金邊粉,質感、味道,都真係一絕,搞到我又忍唔住,連個湯都清埋。見到隔離枱,佢哋食嘅生牛肉湯檬粉,同埋小食炸春卷、雞翼都好吸引,但可惜,一個人嘅食量係有限嘅,無可能試到更多款式,佢哋仲有好多美食,都好吸引我,所以,我實會再過嚟 encore 㗎! 😋😍😜💛😋😍😜💛

😋😍😜💛😋😍😜💛
2021-10-27
Lunch
2021-09-12 808 views
買過一次外賣要等20分鐘,今次打電話先落單,接單小姐話十分鐘後有。我12分鐘已經到左比錢,等左10分鐘等老闆都話做緊,後過我打電話同比錢既都攞左,我就再問。一共問左一次小姐姐,兩次老闆,到第四次問小姐姐先話一早做好放左一邊。由落單到比錢12分鐘,比錢後25分鐘,共40分鐘都無人叫號,攞出黎。我就話問左3-4次先攞出黎,有冇搞錯啊?番到去湯又凍左飯又硬,我唔知你呢個老闆點樣管理同跟單?莫非你有智力問題?
2021-09-12
Waiting Time
40 Minutes (TakeAway)
Dinner
  • 凍生牛肉河
2021-09-02 609 views
疫情之前,我差不多一年去一次越南,因為野食真係好平又好好食。冇得去旅行,唯有喺香港搵食。呢間小店我已經幫襯左好幾次,因為真係好好食,味道好正宗,同我喺越南食到既好相近🥢越式烤豬肉拌檬粉烤豬肉份量足夠仲好入味,口感鬆化。特製露蘸汁嘅甜度同酸度恰到好處,裡面兩粒鬆軟的烤肉丸。烤肉丸完全係越南既味道,入面餡料有薄荷葉、木耳等。呢個拌檬粉配埋薄荷葉一齊食特別開胃🥢家鄉肉丸豬骨湯檬粉湯底用豬骨熬製而成,豬肉味濃幾清甜,配料有冬菇豬肉丸、豬骨、蝦仁、蕃茄,冬菇豬肉丸幾特別,用乾冬菇包裹住豬肉丸,口感唔錯🥢鮮蝦米紙卷🌯米紙煙韌透薄,包住蝦仁、扎肉、青瓜、雞蛋、檬粉等餡料,配上店家特製既露蘸汁。完全係成個米紙卷既靈魂,清新開胃,最岩炎炎夏日店員有禮貌,食完仲會問我地岩唔岩食,係真心想聽意見。我應該好快再返去食,下次再同大家介紹其他野食😬

🥢越式烤豬肉拌檬粉
越式烤豬肉拌檬粉

🥢家鄉肉丸豬骨湯檬粉
家鄉肉丸豬骨湯檬粉

🥢鮮蝦米紙卷🌯
鮮蝦米紙卷

2021-08-12
2021-08-25 398 views
🐝☀️今次第一次食呢一間(。’▽’。)♡,就係因為佢外賣自取有8折優惠,所以就試下啦,折完都係48蚊咋。o(*///▽///*)q🤍我覺得幾好食 (๑ʘ̅ д ʘ̅๑)!!! ,啲麵唔會好淋,啲餸都幾新鮮,份量都好夠,食完超飽。(๑ºั╰╯ºั๑)🤍土瓜灣嘅越南餐廳唔係好多,今次第一次食呢一間,令我覺得之後都想再試多啲唔同嘅越南食物!(σ°∀°)σ..:*☆🤍大家經過土瓜灣都可以食下啊!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🐝🐝
🤍大家經過土瓜灣都可以食下啊!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

🐝🐝

2021-08-12 614 views
1986只係開左幾個月,有新野,就緊係一有機會就試下。叫左越式烤豬肉拌檬粉($58)另加牛油果沙冰($30),趕住返去睇奧運,外賣仲有八折。餐廳只係收現金同payme。餐廳既選擇唔算好多,如果撈檬黎講,就只係得烤豬肉拌檬粉呢款,烤豬肉偏細塊細塊咁,但份量唔算少,汁就甜酸得宜,整體黎講,都OK。牛油果沙冰我叫左少甜,有香濃既牛油果味,而且十分creamy,好好味。下次想試埋佢既越南家鄉粉卷,好似第二度好少見。
1986只係開左幾個月,有新野,就緊係一有機會就試下。

下次想試埋佢既越南家鄉粉卷,好似第二度好少見。
2021-07-28
2021-08-09 664 views
甚少過嚟土瓜灣嘅我,竟然係到發現一間令我驚喜的越南餐廳首先午飯時間,舖外滿是等位和等外賣的食客,係我心中已埋下期待的種子。而且未入去食已經感覺到店員嘅禮貌款待,值得加分餐牌上沒有太多花巧嘅食物選擇,老闆應該是想貴精不貴多。我和老公點了碳燒豬肉檬粉,蟹膏蟹湯越南粉和雞翼先講碳燒豬肉檬粉,豬肉份量足夠 而且非常入味!而撈檬的酸汁嘅酸度恰到好處,既開胃又不用香檳奪主再黎蟹膏蟹湯越南粉,先喝口湯 第一啖已經食到濃濃嘅蟹味 店員姐姐解釋 本店的越南粉有別於其他店,是正宗越南粉 較粗身和有彈牙的口感。 食到差不多最後 店員還問我 需不需要要加湯(超貼心)小店可以做到依個質素 實在難得 真係要大大力支持
甚少過嚟土瓜灣嘅我,竟然係到發現一間令我驚喜的越南餐廳

餐牌上沒有太多花巧嘅食物選擇,老闆應該是想貴精不貴多。

我和老公點了碳燒豬肉檬粉,蟹膏蟹湯越南粉和雞翼

先講碳燒豬肉檬粉

再黎蟹膏蟹湯越南粉
,先喝口湯 第一啖已經食到濃濃嘅蟹味

小店可以做到依個質素 實在難得
真係要大大力支持

今日同朋友第一次黎堂食,肚餓就叫咗好多嘢食添、職員介紹個海防蟹膏粉絲試吓真係好特別好好味!😋春卷好正👍🏻!扎肉三色拼盤、撈檬都好特色🍜遇上一位短頭髮侍應生service真係好好、笑容滿面,好客有禮招呼!真係唔俾貼士唔得喎!😅離開餐廳後到酒吧上班、直到回家、我個心都一直感到唔舒服所以上來評論幾句!一定再嚟🤣🤣🤣
2021-06-30 394 views
之前食過生牛河粉已經回味,今次帶朋友再來試埋蟹膏湯粉絲,春卷,此店真係值得讚賞!有蟹味的湯, 材料豐富,湯都比我飲晒,完全超乎我想像店內座位係小左D,名副其實小店😅但環境乾淨,味道滿分,等咗一陣位都係值得。

蟹膏湯粉絲
脆春卷
蟹膏湯粉絲
脆春卷
2021-06-28 425 views
試左個三拼牛湯河粉,有扎肉,有牛腩,仲有牛骨整出嚟嘅湯低,樣樣都好足料,香菜都足,仲有粒牛肉丸咬落去嗰時仲會有肉汁,好食到癲。menu張圖同實物出到嚟嘅野食係一模一樣原全冇照騙,想搵啲越南嘢食我推薦呢一間💛💛
2021-06-10 593 views
朋友介紹,試試呢間越南菜,店舖環境雖小,但勝在乾淨企理,都算坐得幾舒服,員工態度非常好,會主動詢問顧客有無任何需要👍🏻連杯水都非常細心,唔知係咪加左檸檬薄荷葉,個味好清香,估唔到連水都有驚喜✨✨本來對食物質素期望唔高,始終好食既越南菜真係唔多,點知...一試難忘,真係樣樣都好好味,好正宗既味道我叫呢個係蟹膏檬粉,唔記得全名,我本身唔係幾食蟹膏,朋友極力推薦先試試,好足料,超多蟹膏,仲要係好食,完全令我對蟹膏改觀🤣,仲有有札肉,蝦等等,全部都好好食,特別係個湯底,忍唔住係咁飲d湯,呢個值得再嗌,👍🏻👍🏻朋友叫左呢個包,朋友話好好味,我無試,但聽得出個包面烤到好鬆脆,好似幾好味,打算下次試試呢個墨魚餅好有咬口,熱辣辣炸起,又係好好味,明顯食到好多墨魚粒,重點係辣椒醬!!!呢隻辣椒醬唔算辣,我覺得都似甜辣,呢款真係超好食,膽粗粗問店員有無得買,結果真係有!店員話可以去對面有間食材店買,大家試完有興趣可問問店員春卷又係超好食,個皮好好好脆,一d都唔會硬,個味道岩岩好最後係飲品,紫米乳酪沙冰,紫米好有咬口,拼埋乳酪個味好夾,喜出望外🤩🤩呢間小店真係好好味,好難得款款都好味,價錢又合理,員工態度又
朋友介紹,試試呢間越南菜,
店舖環境雖小,但勝在乾淨企理,
都算坐得幾舒服,
員工態度非常好,
會主動詢問顧客有無任何需要👍🏻

我叫呢個係蟹膏檬粉,唔記得全名,
我本身唔係幾食蟹膏,朋友極力推薦先試試,
特別係個湯底,忍唔住係咁飲d湯,呢個值得再嗌,👍🏻👍🏻

春卷又係超好食,個皮好好好脆,一d都唔會硬,個味道岩岩好

呢間小店真係好好味,好難得款款都好味,價錢又合理,員工態度又好,值得再去!
2021-06-10