2023-11-14 59 views
最近工作唔係好順心~ 所以就諗住搵一間正小小嘅餐廳同屋企人傾吓偈 睇吓會唔會食好西令心情變好❤️ 我哋今日就去咗位於將軍澳嘅22 Branch Oyster Bar & Restaurant 因為我哋都好肚餓 所以就點咗一份兩人套餐! 首先我哋點咗佢哋嘅忌廉青口~ (我知道佢哋嘅生蠔好出名,但係我最近唔係好舒服,所以就冇點到!但係我偷睇到隔籬枱嘅生蠔🦪好新鮮好大隻好肥美😋😋😋 下次我哋一定要點~ )佢哋嘅青口都好大隻 好肥美 忌廉味到真係好濃好好食🤤 佢哋仲配左啲脆麵包餅乾配忌廉汁 ✔️ 之後就係佢哋嘅龍蝦湯 又係好濃好重龍蝦味 真係好好飲 同埋唔係好多地方有龍蝦湯 所以都令我幾surprise 但係佢哋既starter真係令我好驚喜 佢哋嘅燒乳豬好好食 皮脆肉嫩 咬落去肉汁仲會噴出嚟☺️☺️ 而佢另外一個牛肉他他 都好好食 🤤 份量都唔少 之後就輪到我最鍾意食嘅牛扒 我哋叫咗五成熟 煎出黎剛剛好🥹🥹🥹 咬落去嘅時候肉汁鎖住咗係啲牛扒 慢慢流出黎👏🏻👏🏻👏🏻 真係好juicy 牛扒嘅品質都好好👍 佢哋仲配咗另外一個主菜,我哋揀咗黑松露意大利飯!好重黑松露味同埋Creamy!但係因為已經食咗好多

佢哋嘅燒乳豬好好食 皮脆肉嫩 咬落去肉汁仲會噴出嚟☺️☺️
而佢另外一個牛肉他他 都好好食 🤤 份量都唔少

佢哋仲配咗另外一個主菜,我哋揀咗黑松露意大利飯!好重黑松露味同埋Creamy!但係因為已經食咗好多嘢 我地最後打包左個意大利飯haha 真係食唔落啦🤪🤪

因為佢哋仲有一個心太軟嘅甜品🍮朱古力慢慢流出來 真係好好食!估唔到佢哋連甜品都咁出色 真係食到流連忘返~ 😗😗😗
2023-11-08 58 views
之前係將軍澳海旁附近食過唔少餐廳但宜家先知 原來海天晉入面有個商場入面仲有幾間餐廳😯今次就揾咗22 Branch Oyster Bar & Restaurant😝去到餐廳之後 見到好大個menu😂我哋最後叫左佢嘅signature set (for two)- Fresh Oyster (4pcs) 精選新鮮生蠔4隻生蠔好新鮮 食落仲有啲海水味😋- Pan-Seared Foie Gras 香煎鵝肝鵝肝煎到好香脆😝- USDA Beef Tenderloin Tartare 美國牛柳肉他他個tartare份量好多配埋麵包食唔錯😋- Crab Meat Lobster Bisque 蟹肉龍蝦濃湯個湯做得好絲滑 仲好香龍蝦嘅味道有少少龍蝦肉係入面😝- Black Truffle Mushroom Risotto 黑松露野菌意大利飯香濃嘅黑松露醬汁意大利飯亦好煙靭😋- Grilled Black Angus Ribeye (10oz) 炭燒美國黑安格斯肉眼扒牛扒就咁食已經好juicy 而且好有牛味😝- Daily Set Dessert (souffle)疏乎厘有
之前係將軍澳海旁附近食過唔少餐廳
但宜家先知 原來海天晉入面有個商場
入面仲有幾間餐廳😯
去到餐廳之後 見到好大個menu😂

- Fresh Oyster (4pcs)
精選新鮮生蠔4隻

意大利飯亦好煙靭😋

炭燒美國黑安格斯肉眼扒
牛扒就咁食已經好juicy
而且好有牛味😝

- Daily Set Dessert (souffle)
疏乎厘有兩種口味
阿華田同埋士多啤梨
口感軟綿綿😋

2023-08-11 281 views
時常路過呢間餐廳,以生蠔為主,一直都想試下。今日Lunch首次幫襯,點了蟹肉沙律熱狗及俄國牛柳絲意大利麵。 熱狗就正常操作,但食了第一啖意粉,就嚇怕了,不敢再追加生蠔…..唔知係咪我見識少,俄國嘅意粉係比較硬,我只係覺得未熟同埋哽胃,相個呢間餐廳都可一不可再,唔會再幫襯了….

1K
2023-08-05 220 views
呢間餐廳出名食生蠔,我地無叫到叫左另一D食物,因為比較想食牛扒同PIZZA所以叫左一個呢度既招牌手工PIZZA,香脆可口既外皮,仲有水牛城雞翼小編推介,皮脆卜卜即炸既香口加上西芹既清香配搭,水牛城秘制醬汁既香辣囗感真係好好味,好吸引,咬落啖啖肉,仲有食左另一份牛扒配大蝦,蝦肉彈牙美味又有薯蓉既creamy,滑得黎都幾正,大蝦仲開埋邊方便客人食用,廚房係開放式令客人食得安心,一大班人傾計同情侶,朋友食飯都好岩既地方。
2023-07-30 171 views
啱啱搬來將軍澳想搵食,周圍搜尋有冇咩好嘅西餐,發現呢一間有即開生蠔好似幾唔錯就試吓!叫咗生蠔好新鮮,有海水味好大隻!不過喺區內都算價錢平,所以間唔中過節食吓就算!環境嚟講都坐得唔錯,不過就冇近海邊嗰啲餐廳咁靚景#dinner #food #yummyfood #yummy #將軍澳

2023-07-29 158 views
疫情時常來,因為比較清静。食物不会欺埸,每次吃前必須欣賞食物擺碟。最近午市有湯,有main course,有飲品最平HK100也有。可惜如不住在附近也不知有此商場。商場入口必須要大大提示,否則好餐廳也難維持。
疫情時常來,因為比較清静。
食物不会欺埸,每次吃前必須欣賞食物擺碟。
2023-07-28 91 views
將軍澳新開咗好多餐廳今次嚟到海天晉匯呢個商場見到有好多新餐廳,選擇花多眼亂…都唔知揀邊間好😙大部份餐廳沿海 而且有室外同室內嘅位置選擇望住個海景飲杯嘢食晚飯….你都咪話唔爽😌好chill最後我哋決定揀咗食呢間西餐西班牙脆皮乳豬$188好味😋個皮幾脆 又唔會好漏黑松露野菌意大利飯🍄$188我至愛❤️牛肉醬意大利麵🍝$158意大利麵軟硬度適中 洽到好處👍🏻有彈性 唔會太淋甜品 法式焦糖燉蛋$58畫上完美句號好滿足😌
將軍澳新開咗好多餐廳

甜品 法式焦糖燉蛋$58
畫上完美句號
好滿足😌

2023-07-22
$330 (Dinner)
  • 燒西班牙脆皮乳豬
放假想去下唔同地方行下,就去咗將軍澳呢間西餐廳食晏就,餐廳好有格調,坐得寬敞好舒服,而且餐牌選擇都有唔少係好吸引我,見佢有BRUNCH SET就直接點Set算啦,唔想唸🫣._./ SPECIAL BRUNCH SET /🦐|大蝦蘆筍南瓜忌廉汁意大利飯|🦐(配餐湯:係薏米雜菜湯幾特別,啱曬夏天飲,而且湯嘅料都幾多幾足,好夠味好飲+🧊凍Americano☕️)呢個意大利飯有滿滿嘅南瓜忌廉汁好吸引🤩每啖飯都有濃濃嘅南瓜忌廉汁好正好濃味👍🏻夾雜住啲露筍咁食又好夾,啲蝦係剝好殼,啖啖肉,數量有成六隻🦐·🐂|澳洲180日牛板腱配薯蓉|🐂(配沙律+凍檸茶)一上枱牛板腱肉已經砌好一片片上,肉質粉嫩,面頭仲有啲網燒痕好惹味,唔夠味仲有啲黑胡椒鹽可以點🤍旁邊嘅伴菜薯菜都好豐富健康,有豆角蘑菇蕃薯🍠,好夠味💕·/ ADD ON /🐥|柚子蜜糖雞翼|🐥柚子蜜糖滿滿佈滿係雞翼上,甜甜鹹鹹,再加埋雞翼外脆內嫩,好夾好好味🌟._.
._.
/ SPECIAL BRUNCH SET /
🦐|大蝦蘆筍南瓜忌廉汁意大利飯|🦐
🐂|澳洲180日牛板腱配薯蓉|🐂
(配沙律+凍檸茶)
/ ADD ON /
🐥|柚子蜜糖雞翼|🐥
._.
Type of Meal
Lunch
2023-07-04 177 views
上次行市集同我地隻狗狗經過已經好想試下終於等到男朋友收工陪我去食🥰Daily Fresh Oyster 半打$268 一打$498愛食生蠔嘅男朋友見到有生蠔食又點會放棄😌但兩個人又食唔到太多就叫左半打六隻生蠔六隻都大大隻👀👀鮮味濃郁 海水味重每隻生蠔都洗得好乾淨👍🏼唔會食到有沙嘅感覺仲提供兩款醬汁同檸檬 必定有一款係岩你食💁🏻‍♀️Linguine Carbonara $128食落感覺到重芝士 重忌廉口感啲意粉完全入曬味 🍝成件事勁creamy😈勁邪惡Dinner Set (附上餐湯/沙律 + 咖啡/茶)雙重拉克萊特芝士手打安格斯牛肉 $118分量好適中 唔會太大個😌😎🔥手打嘅牛肉果然好唔同feel得出肉質比平時更細膩同更有彈性簡直係豐富嘅口感🫣Daily Dessert (add on +$25)近排迷上左抹茶🍵佢地咁岩個日係抹茶拿破崙成個擺碟勁高級感覺係濃郁嘅抹茶味❤️❤️而拿破崙皮都勁酥脆🥹
上次行市集同我地隻狗狗經過已經好想試下

食落感覺到重芝士 重忌廉口感
啲意粉完全入曬味 🍝
成件事勁creamy😈勁邪惡
Linguine Carbonara

Dinner Set (附上餐湯/沙律 + 咖啡/茶)

雙重拉克萊特芝士手打安格斯牛肉 $118
分量好適中 唔會太大個😌
😎🔥手打嘅牛肉果然好唔同
feel得出肉質比平時更細膩同更有彈性
簡直係豐富嘅口感🫣
雙重拉克萊特芝士手打安格斯牛肉

Daily Dessert (add on +$25)
近排迷上左抹茶🍵

Linguine Carbonara
雙重拉克萊特芝士手打安格斯牛肉
Daily Dessert
2023-06-30 733 views
22 Branch Oyster Bar & Restaurant將軍澳唐俊街28號海天晉滙地下G06號舖將軍澳南海岸呢邊一向都有好多高質既餐廳,今晚就約左個好朋友黎慶祝生日,所以專登揀左間好嘢,呢間一向係自己個想食List入面,終於有機會試到,估唔到真係無揀錯,環境舒適座位闊落,食物既質量亦都好高,擺盤靚之餘,仲要係好好食,我地點左個2人餐,價錢都唔算貴,只係$688, 值得推薦是日餐湯-雜菜湯頭盤-精選生蠔今日既生蠔係黎自南非既伊莉珍珠蠔,每人有2隻,蠔既Size適中,非常厚身,食落好有口感,入口淡淡地既海水味,非常新鮮凱撒沙律沙律菜好新鮮,灑入一d碎芝士,煙肉乾,麵包糠同埋沙律醋混埋一齊就最岩啦,好清新非常開胃香煎鵝肝鵝肝好大塊,煎得非常香脆,離遠已經聞濃濃既油香,入口有即溶既感覺,但又唔會覺得太油膩藍芝士蘑菇批批底及批邊係我最鐘意酥皮既口感,中間係夾住一層又一層嘅蘑菇,表面就係芝士,見到都流晒口水,好吸引黑松露菌意大利飯好香好濃郁既黑松露味道,而飯底好重忌廉味,食落好Creamy岩晒我口味呀,而且份量都幾多架炭燒美國安格斯肉眼扒最鐘意肉類炭烤完特別好味既,餐廳控制火喉岩岩好,肉
將軍澳唐俊街28號海天晉滙地下G06號舖

是日餐湯-雜菜湯

頭盤-精選生蠔

凱撒沙律

香煎鵝肝

藍芝士蘑菇批

黑松露菌意大利飯

炭燒美國安格斯肉眼扒
最鐘意肉類炭烤完特別好味既,餐廳控制火喉岩岩好,肉眼扒仍然保持鮮嫩唔會overcooked, 我自己就最鍾意加少少海鹽一齊食就最perfect

2023-06-07 343 views
星期六約左朋友去將軍澳,我地就行出海邊食晚飯,我地去左海天晉匯見到呢間西餐,朋友話想食牛扒就入去。自家手打安格斯牛肉漢堡我地加左set A會跟埋薯條,餐湯同飲品。餐湯係南瓜忌廉湯,入口幼滑,南瓜味濃郁。薯條新鮮炸起熱辣辣,香脆可口,牛肉漢堡肉質柔嫩,肉味濃郁多汁。龍蝦汁海鮮意大利麵海鮮有青口,魷魚,帆立貝等,海鮮爽口鮮味十足,龍蝦汁濃郁,但略有少少苦苦地,意大利麵煮到軟硬適中,意大利麵做到掛汁效果。薄切原條西班牙牛肉眼牛肉眼肉質嫩滑,牛肉味濃郁,雖然係薄切但都有咁上下厚度。

自家手打安格斯牛肉漢堡
我地加左set A會跟埋薯條,餐湯同飲品。
餐湯係南瓜忌廉湯,入口幼滑,南瓜味濃郁。

龍蝦汁海鮮意大利麵

薄切原條西班牙牛肉眼
牛肉眼肉質嫩滑,牛肉味濃郁,雖然係薄切但都有咁上下厚度。
2023-06-05 247 views
有時假期諗唔到地方佢都會去將軍澳海旁,係一個幾舒服嘅地方,而今日去咗附近一間西餐廳,主打每日不同新鮮生蠔,手工薄餅,同意大利粉,餐廳設有室外座位,成個感覺好舒服—————————————————————🍴 經典新鮮藍青口配白酒 ($178) 前菜方面揀咗青口,青口份量多,味道新鮮,醬汁好特別,忌廉再加白酒,同埋一啲洋蔥粒作調味,旁邊配上薄切嘅蒜蓉包,可以點醬汁食😋 美味指數: 8.5/10—————————————————————🍴特色素菜手工薄餅 ($168) 滿佈火箭菜嘅手工薄餅,芝士嘅份量都唔少,每一啖都食到拉絲,而薄餅皮薄得嚟都有少少咬口,整體味道同口感都唔錯😋 美味指數: 8/10—————————————————————🍴 龍蝦汁海鮮意大利麵 ($188) 濃厚嘅龍蝦汁意粉,醬汁掛滿每一條意粉,而意粉嘅麵條比較粗身,另外海鮮方面有魷魚、海蝦、青口😋 美味指數: 7.5/10
—————————————————————
🍴 經典新鮮藍青口配白酒 ($178)
😋 美味指數: 8.5/10

—————————————————————
🍴特色素菜手工薄餅 ($168)
😋 美味指數: 8/10

—————————————————————
🍴 龍蝦汁海鮮意大利麵 ($188)
😋 美味指數: 7.5/10
2023-06-03
$150 (Dinner)
2023-05-27 223 views
今日佛誕放假, 見天氣幾好, 好好陽光, 連續落咗幾日兩, 今日難得無落雨, 所以出咗去行下條跨灣大橋,由康城行到去將軍澳, 順便係將軍澳食埋個lunch 先返屋企.揀咗d 間餐廳, 環境大, 坐喺位舒服, 枱同枱之間有一定距離, 唔會覺得好嘈, 方便傾計.我地2⃣️個都唔算好肚餓, 叫咗-個set lunch ( 已包餐湯/ 沙律和一杯餐飲)+ -個甜share 食.招牌手工薄餅- 個餅底厚薄適中, 煙煙銀銀,有嚼口, 配料十足, 整個pizza 面都係餸, 中間重加左好多火箭菜西班牙文牙油條配冧酒朱古力汁- 即炸, 熱辣辣,好脆口, 就咁食或者配埋冧酒朱古力汁一齊食都-樣咁好食😋😋😋沙律: 個source 酸酸地, 幾開胃, 健康之選

沙律: 個source 酸酸地, 幾開胃, 健康之選
2023-05-26
Type of Meal
Lunch
2K
2023-05-19 236 views
餐廳環境寬敞 有户外座位 坐得舒服食物選擇多 質素都高 佢主打Oyster 同 西班牙脆皮乳豬 之前試過生蠔 今次食乳豬 🤣 -🦪0.5kg Mussels Pot (with White Wine Cream) $178醬汁好creamy 但白酒香重 所以唔會太漏 ☺️青口好新鮮 份量多 有好多隻 仲有麵包片 點白酒汁食😍-🐷燒西班牙脆皮乳豬南瓜意大利飯 $248意大利飯係口感唔錯 sauce夠creamy 但唔咸 乳豬皮好脆 😍 肉好淋 不過有少少肥🤣 -🐔chicken steak and raclette cheese salad $98雞肉juicy 塊皮煎得好脆 上面仲有cheese🤤🤤🤤 而且好大塊 好厚身🤣 -🍟Fries, soup, drink +$30我哋要左matcha milk🤤 matcha 味可以濃d 不過好重奶味 拉花好靚🤣 Fries好脆 份量好多🍟-📍22branch oyster bar & restaurant將軍澳唐俊街28號海天晉滙地下G06號舖

餐廳環境寬敞 有户外座位 坐得舒服

🐷燒西班牙脆皮乳豬南瓜意大利飯 $248

🍟Fries, soup, drink +$30
Fries好脆 份量好多🍟
將軍澳唐俊街28號海天晉滙地下G06號舖
2023-05-11 249 views
海邊輕鬆散步吹海風, 在動物公園附近的海天晉, 尋找 享受美食的地方。 這間意大利餐廳裝修明亮 ,地方寬敞 又帶點輕奢華的感覺, 甚為舒適。 餐廳主打吃生蠔和海鮮。香煎帶子黑松露扁意大利麵擺盤吸睛漂亮, 帶子雪白亮麗, 加上炭火燒烤的紋理, 配搭鮮豔的三文魚子, 看見已經食指大動。 帶子質地 彈牙嫩滑, 滲透著香甜的味道,扁面質地彈牙,而且醬汁濃厚 creamy, 掛在每一條麵條。牛肉醬意大利麵濃濃的蕃茄香氣, 配搭肥瘦均勻的牛肉醬 ,加上味道濃沃的芝士, 鹹香到十足, 非常惹味, 是很 經典的意大利菜。意大利芝士餅+朱古力布甸配雪糕晚餐最重要的時候, 當然是甜品環節, 兩款甜品的擺盤都很漂亮, 意大利芝士餅很幼滑, 咖啡酒的味道再濃一點會更好。 朱古力布甸熱呼呼的, 超濃郁朱古力味, 味道不太甜, 流心朱古力 香濃幼滑又醇厚, 配搭雲呢拿雪糕味道一流。

香煎帶子黑松露扁意大利麵

牛肉醬意大利麵