2020-09-06 1005 views
九龍東其實有好多好正好Chill嘅coffee shop,,如果要揀咖啡最出色嘅,暫時覺得非29 Coffee莫屬!29 Coffee 雖然鋪頭細細,但都提供多款咖啡同茶嘅選擇! 店舖得外面有幾個位可以坐,如果係秋冬,咁岩有時間都好建議坐低慢慢enjoy 杯咖啡同埋食埋小食!如果唔鍾意附近嘅環境,外賣拎去海濱公園野餐都好Chill!試過29 Coffee 嘅Caramel Macchiato( Salty Sweet Macchiato), Latte, Baileys Latte, Flat White, 全部都好出色,咖啡豆香好出,好好飲。我通常睇下當日心情而決定買咩口味,鍾意飲甜啲嘅就可以飲 Caramel Macchiato同Baileys Latte。呢間鋪頭有做埋set,買咖啡配埋食物會抵啲!推薦嘅有牛油果芝士Bagel, 次次叫親都未試過失望, 牛油果熟到岩岩好,入口即溶,加上cheese 同埋pepper 簡直係perfect match! 再飲埋杯咖啡,係最好start the day 嘅方法。當然,如果細食嘅,呢個set 就已經可以做lunch 啦!

2020-09-05 525 views
WFH有人出街梗係要搭單食黃店啦第一次試29coffe,好值得再翻轉頭😍·Avocado Cheese Bagel ($56)。好大份,個包幾鬆軟,好味😋,除左Avocado仲有蕃茄同芝士👍🏼Smoked Salmon Cream Cheese Bagel ($72)。呢個有cream cheese好好味呀🤤🤤下次就咁叫Cream Cheese Bagel應該會好正🤤🤤Flat White & Latte。雖然得番微暖,不過都仲係好香好濃,下次要熱辣辣飲先·本身個價錢都包左coffee/tea, 我哋叫左Flat White 同 Latte只需要補差價👍🏼
WFH有人出街梗係要搭單食黃店啦
第一次試29coffe,好值得再翻轉頭😍
Avocado  Cheese  Bagel

Smoked  Salmon  Cream  Cheese  Bagel

$70 (Tea)
2020-08-18 557 views
唔記得影相添....朝早返工必定會經過嘅小店~每次經過都有幾位客人,都要等一陣,所以趕時間嘅日子買唔到😂試過幾款食物。Croissant 幾大件 (大食嘅我都頂到一朝早🤣)偏乾 面好脆入面唔夠鬆軟Chocolate Muffin 算重朱古力味 +入面有Chocolate chip唔算好膩口感都唔錯 都做到面有少少脆Avocado Tomato Bagel 唔記得個名了😂 lunch食的 好大份 加咖啡1set幾抵食bagel個包偏硬身 就咁食應該幾啃 不過加埋牛油果同蕃茄就剛剛好~ 好足料!!牛油果多到食嗰陣跌出嚟 (可能我輪盡😂) 咖啡我一路都叫flat white喺第到飲過好重奶嘅flat white 但呢到係我中意飲嘅濃嘅flat white.Americano 我試過一次 個人冇咁中意咁酸嘅Americano~ 鋪面喺有少少少量堂食位(3-4?)我每次都係買走嘅。lunchtime見過有人喺到食~有印仔卡 幫襯九次就換到杯咖啡?我估 我仲爭兩三次🤣
唔記得影相添....

朝早返工必定會經過嘅小店~
每次經過都有幾位客人,都要等一陣,所以趕時間嘅日子買唔到😂

試過幾款食物。

Croissant
幾大件 (大食嘅我都頂到一朝早🤣)
偏乾 面好脆入面唔夠鬆軟

咖啡
我一路都叫flat white

有印仔卡 幫襯九次就換到杯咖啡?我估 我仲爭兩三次🤣
2020-07-29 664 views
#💛 #灰到觀塘前排難得出去買早餐食🤭呢間位處商業區,店舖較細,有3個吧台位,主要都應該係做外賣生意🤔-🔻 Avocado cheese bagel set (+ Flat white) (我唔記得係$58定$60🤧)我食bagel嘅次數5隻手指數得晒🤣所以都唔太知道點為知好食😂呢個包體比較硬,唔太煙韌🤔餡料都好多,食完飽到就嚟夜晚先肚餓😛(定係其實bagel不嬲都咁飽肚?🤔)整體除左黑椒味比較強烈外,調味其實偏清淡健康(?)😂Flat white☕我估用嘅咖啡豆應該果酸較重,佢係我飲過嘅flat white裏面最重酸味😂不過我都係鍾意nutty🙊-👅食後感:味道唔錯,而且1 set買性價比都幾高😙-👀個人喜愛度:7/10-🚩29 Coffee牛頭角大業街29號地下D舖-#美食 #香港美食 #hk #hkfood #foodie #hkfoodie #咖啡 #커피 #coffee #貝果 #bagel #香港 #flatwhite
#💛 #灰到觀塘

Flat white☕
👅食後感:味道唔錯,而且1 set買性價比都幾高😙
👀個人喜愛度:7/10
🚩29 Coffee
牛頭角大業街29號地下D舖

Waiting Time
6 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Breakfast
2020-07-16 526 views
今日有事去牛頭角,等朋友期間搵到間小小coffee shop。我最鐘意飲咖啡,趁有時間就一試。細細間舖頭仔,風格都幾優閒舒服,有個透明櫃放croissants。八達通拍卡位有stand with Hong Kong 貼紙,旁邊玻璃窗有米豬連認證貼紙🎗🎗🎗未食早餐,點咗個牛油果芝士bagel。我係朝早8點半左右到,門口有3-4個位可以坐低食,朝早唔太多人,所以我揀坐低食,不過都要等around 10分鐘先有得食,即叫即做。無幾耐8.40左右開始多人,有唔少人(有幾個外國人)等咖啡take away,睇落大部分係熟客。其實舖頭啲裝飾真係唔錯,枱面有盤花,入面見到有茶壺相架,感覺唔錯,天氣好嘅時候坐低慢慢食會幾享受。唯一缺點係隔離係茶餐廳,門口啲阿叔會一邊食煙一邊吹水,我坐响門口食又唔鍾意啲煙味所以環境响不可控因素下扣一粒星。個bagel都幾大個,切一半,有好多好多牛油果好開心,入面仲有切片蕃茄,蕃茄爽甜新鮮,啱啱攞出嚟時個包仲好熱,成個bagel好好食。不過唔係好食到芝士。第二件bagel可能我等得太耐先食,已經凍咗同硬咗啲,不過依個係我自己攞嚟嘅,食bagel都係趁熱好食。早餐$58,連

未食早餐,點咗個牛油果芝士bagel。

所以環境响不可控因素下扣一粒星。

Avocado Cheese Bagel

Americano

早餐$58,連bagel包一杯咖啡,我要咗杯Americano,都唔錯唔會太濃,最驚啲咖啡豆焙太耐搞到好苦。

一個set $58有包有咖啡,我覺得都算唔錯,坐响度食野時見都有唔少客人係買個set take away,响附近返工又唔想食太heavy嘅可以考慮吓。
除咗bagel仲有啲brioche(軟麵包?),蛋糕仔,muffin同scone之類。飲品都有啲特別嘅野,我對Baileys latte 極有興趣,下次嚟開依頭可以試吓。

Menu:

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$58 (Breakfast)
2020-07-08 386 views
朋友帶我哋嚟支持下咖啡店☕️,有skinny milk 🥛 嘅coffee shop先有誠意好味呀,$38 cold latte ,味道香濃,有水準,好滑,奶味濃,咖啡豆好香,上枱時杯咖啡好有仙氣,適合打咭,港女滿意,好睇又好味,價錢合理,推介一定會再嚟
朋友帶我哋嚟支持下咖啡店☕️,
一定會再嚟
Latte
2020-07-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$38 (Tea)
Latte
特登過黎牛頭角咁入試下呢間cafe因為位置真係唔多都係外賣好d.叫左2個包 加杯Americano咖啡☕️都okay 味道香濃入口比較fruity 越入越有果香 .《Grilled Tomato Cheese Brioche》🍅 🧀Brioche充滿牛油香🧈既鬆軟又帶少少酥脆不過唔夠熱.《Tuna Melt Bagels》🥯餡料十足 啖啖都有吞拿魚但bagels比較實淨 唔夠軟熟比起上黎我prefer brioche 多d
特登過黎牛頭角咁入試下呢間cafe

餡料十足 啖啖都有吞拿魚
但bagels比較實淨 唔夠軟熟
比起上黎我prefer brioche 多d
2020-05-23 865 views
一去到店已經聞到好香咖啡香味。店鋪位置不多,我們選擇買外賣。間cafe好近觀塘海濱,買完可以到海濱邊坐邊飲。揀左兩杯好有特色既咖啡。叫左一杯Baileys latte。 本身幾中意baileys嘅甜酒味,飲第一啖已經好香baileys味,加埋咖啡,越飲越中意。 天氣熱,友人揀左杯Cucumber latte。青瓜好fresh,出奇地好夾。依度既咖啡好出色。見到有人寫緊bagel,貌相好吸引,下次想試埋佢。

2020-05-01 815 views
今天下午時間,來到牛頭角及九龍灣工商貿區之間一家巷弄Coffee Shop☕。今天Tea Time選了一杯Baileys Latte,味道有點像Mocha Latte的感覺。😊一杯$45,但是跟餐配小食需要補差價。印花卡儲蓄滿九個印花,可以換領一杯飲品。👊🙌而且小店在上環店有室内空間可以慢慢享用小食,在牛頭角店則找到在越南及泰國當地的街頭氣息。很寫意的29藝術字體☺️。小食選了一份Smoke Salmon Bagel煙三文魚🐟貝果,一份$72跟餐咖啡☕或茶🍵,如果轉其他飲品需要補差價。Bagel的水準越來越進步。

Baileys Latte

很寫意的29藝術字體☺️。

Smoke Salmon Bagel

2020-05-01
Waiting Time
29 Minutes (Dine In)
$89 (Tea)
Baileys Latte
Smoke Salmon Bagel
  • BaileysLatte
  • SmokeSalmonBagel
  • SmokeSalmonBagel
  • BaileysLatte
2020-04-19 674 views
週末有的是時間,可以去遠一點的地區覓食。店主/店員斯文有禮,絕對是加分點!這裡的食物一般都是set,已包咖啡或茶,價錢相對的實惠。Smoked salmon cream cheese set $72材料新鮮,實而不華,跟想像中的相差不遠,但是沒有驚喜。Scone set加了cream & cheese ($50),鬆軟有甜味,拍了照發現scone不熱(是沒有加熱嗎?),略為失色。飲品方面,Mocha(+$10)朱古力味夠重,有點遮蓋了咖啡的香味,適合喜歡朱古力的人士。Flat white(+$4)味道不錯,最為滿意!這邊優勢之處是價錢相宜,相信一般在連鎖咖啡店也很難$54買到一杯flat white加scone,方便在附近的居民或上班一族。相對地店面較小,只有露天馬路座位,比較適合草草吃完或是外賣帶走。若是刻意前來則有機會略為失望,沒太大驚喜。

在工業區上班,早餐都離不開茶餐廳或士多的蛋牛治茶走,多吃生厭,星期五就心思思想要轉個口味。牛頭角的29 Coffee是一個不錯的選擇,今天我和朋友就來一份Bagel & Latte「行街」!走文青風格的29 Coffee 與四周的工廈和茶餐廳格格不入,很引人注目,也很好找。狹小的店舖只有三個座位,其中兩個都是露天,行人路上另設兩張高枱給客人站立用餐。在車來攘往、塵土飛揚的街道上,堂食不是一個明智的抉擇,所以我們外帶到附近的海濱公園用餐。店裏的早餐款式不多,餐牌簡潔清晰,容易選擇,不怕舖面堆滿拿不定主意的客人。咖啡款式頗多元化,有Baileys Latte 和 Cucumber Latte,頓時給我再次光顧並嘗試新口味的動力。今天我們先小試牛刀,嘗嘗普通的款式 — 凍朱古力和焙茶拿鐵。小店人手有限,早餐時段客源不絕,一般都是來買咖啡的。我們等了15分鐘才能取餐。1\Iced Chocolate 一杯冰涼的朱古力總給人帶來甜甜的幸福感,不論心情好或差都想要一杯,大概這就是它獨有的神奇魔力。一杯好喝的凍朱除了可可味道濃厚,還要入口順滑。29 Coffee用牛奶調製,口感滑膩,奶味香濃,但有點

1\
Iced Chocolate

29 Coffee用牛奶調製,口感滑膩,奶味香濃,但有點蓋過可可的味道,整體甜度適中。以跟餐加$6的價錢來講,性價比不低。

Iced  chocolate

2\
Hojicha Latte

最近天空都被烏雲籠罩着,早上的微風格外冰涼。早餐喝一杯温熱的焙茶拿鐵,胃暖提神,適合胃不好或者對咖啡因非常敏感的人。焙茶的獨特香氣混合牛奶,比咖啡更易入口。就算外帶,店員也做了一個很美的拉花,這種獨有的熱誠就是我鍾愛光顧小店的原因之一。

Hojicha  latte

3\
Avocado cheese bagel

西方的貝果口感乾硬紮實,傳到亞洲後經過改良,變得外皮酥脆內餡軟綿。
29 Coffee 的 brown bagel 經過烘烤,有少少脆口,可惜整體口感比一般已改良的貝果更為軟糯,而且非常黐牙,有點扣分。相反,餡料配搭令人喜出望外。微微熱溶的芝士和牛油果配搭出creamy的口感,蕃茄的清新感平衡整體味道,不錯。

Avocado  cheese  bagel

4\
Smoked salmon cream cheese bagel

朋友點的煙三文魚貝果味道也不錯,燻香的煙三文魚搭上青瓜和奶油芝士,感覺清爽,很適合早上胃口不大的人。與牛油果貝果相比起來,這份早餐性價比較低,因為貝果的質感像普通麵包,所以即使饀料好吃,也總覺得有一點美中不足。

Smoked  salmon  cream  cheese  bagel

儘管不完美,但29 Coffee 那種充滿個性的魅力讓我想再度光臨。
2020-03-27
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$60 (Breakfast)
Hojicha  latte
Avocado  cheese  bagel
2020-02-10 1151 views
🔹Avocado cheese bagel $56🔸Latte +$6正諗緊食乜好,朋友就問我食唔食呢間mark咗好耐嘅bagel&coffee,同朋友嗌咗同款但佢走咗番茄。我個個係一邊芝士,一邊牛油果,中間夾住番茄,全部都係我鍾意食嘅野,呢個配搭太正了~原味bagel係有陣小麥味同埋甜甜地,bagel咬落去有咀嚼感得黎唔係硬同實( ˙༥˙ )朋友有飲開呢間latte話是日偏酸,我未飲過之前就唔覺酸,奶味濃,好飲~29 Coffee (牛頭角)牛頭角大業街29號地下D舖
🔹Avocado cheese bagel $56
🔸Latte +$6

29 Coffee (牛頭角)
牛頭角大業街29號地下D舖
2020-01-21
$62 (Lunch)
2020-02-04 747 views
29 coffee,一間可能係牛頭角/觀塘的地頭人先會認識,先會去開的小店,卻係一間有人情味的小店。身為bagel 愛好者既我,經常四圍搜刮賣bagel的coffee shop,無意中係網上發現左29 coffee,佢地除左有賣bagel sandwiches 外,店面同店名都好有特色同風格(聽講係一個追夢的故事),可惜一直未搵到機會去,一直都係wish list入面。最近終於有機會親臨小店啦!小店位於兩條街的轉角,旁邊都係一d舊式食肆,對比之下小店好似處於另一個空間咁,白灰的簡約裝修,好突顯呢個小小的空間,感覺格外清新。小店主打外賣,堂食坐位只有高枱三四個位置,而且長時間擠滿客人,要打卡同慢條斯理嘆咖啡並唔係甘易。難得週末的上午十一點左右,好好彩咁竟然無乜其他客人,可以瘋狂影相,影到夠。小店的店員好nice,都無介意😂打卡一流的門面,真心中意呢個設計,係工業區入面低調得黎又特別顯眼。第一次幫襯就叫左呢個smoked salmon cream cheese bagel,bagel烤得好脆,有口感,有層次感,除咗cream cheese外,無多餘醬汁,但調味好足夠,三文魚鹹鹹地配上清新的

第一次幫襯就叫左呢個smoked salmon cream cheese bagel,bagel烤得好脆,有口感,有層次感,除咗cream cheese外,無多餘醬汁,但調味好足夠,三文魚鹹鹹地配上清新的青瓜,呢個食法又幾夾,真係第一次。

Latte的奶打得好滑,奶泡好細,拉花有水準,奶味香濃之如不失咖啡味👍🏽
喺新年期間,小店仲放左個全盒出黎,有糖有金幣朱古力,仲有好多文宣俾客人免費取閲!

成個set bagel連咖啡都只係60幾70,牛頭角的工廠區能夠有甘超值既coffee shop,難怪成日甘多人🙈
聽講小店係上環開左間分店呢😊有機會再去支持💪🏽💪🏽
2020-01-03 780 views
呢日,同成班同事食完晏,想搵咖啡飲...咁岩就有同事介紹觀塘新開左間咖啡店。仲話佢自己都飲左几次咁好飲咁大家又唔想去大型連鎖咖啡店就選擇左呢度。去到當時大概下午一點到,仍然好多人排隊買。超過7个或以上....初初都未知大家係支持佢嘅政治取向定係真係咁好飲。始終賣成四五十蚊杯,都真係唔平!佢選擇都唔少,唔飲咖啡的話,都有几隻茶揀嚟飲!最後我揀咗baileys latte,雖然都等左五至10分鐘先沖到一杯出嚟拎走,同事叫coffee tonic 都要咁上吓時間....本身都等到有d嬲,話哂食lunch時間,其實真係好難等佢咁耐。大佬,要返工咖嘛!但係都值得的。因為真係沖得幾好飲不過地點如果再就腳d就仲好,呢个位,如果唔係喺附近返開工,唔開車,都几難去。如果喺九龍灣商業區開番間就好了。
呢日,同成班同事食完晏,想搵咖啡飲...
咁岩就有同事介紹觀塘新開左間咖啡店。
仲話佢自己都飲左几次咁好飲咁

大家又唔想去大型連鎖咖啡店就選擇左呢度。
初初都未知大家係支持佢嘅政治取向定係真係咁好飲。
始終賣成四五十蚊杯,都真係唔平!

雖然都等左五至10分鐘先沖到一杯出嚟拎走,
同事叫coffee tonic 都要咁上吓時間....
但係都值得的。因為真係沖得幾好飲

如果喺九龍灣商業區開番間就好了。
Hot Baileys  cofffee
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
2019-12-20 700 views
星期五下午放自己一個假,途經牛頭角,尋覓這一間咖啡店。由牛頭角地鐵站行過去約10分鐘,遠看咖啡店原來是一間小店,除門口有2個位子外,只有2張企枱,剛好去到有一個吉位,決定堂食。點了一杯cappuccino同cream cheese brown bagel。原來叫咗食物加$6就成為一個set,$51,很合理的價錢!過2點後,小店仍然人來人往買外賣咖啡,可見此小店的吸引力。先來咖啡,有少少喝Blue Bottle的感覺,不錯👍,當然還是Blue Bottle的滑口(偏心的説法)。而bagel選了brown bagel,配上軟滑的cream cheese,好滿足😌因為坐喺counter前,看得出咖啡師既細心,而附近亦少這類型的咖啡店,怪不得有咁多捧場客!