2020-04-22 217 views
💛 #黃色經濟圈 出開街當然掃多間黃店先肯收手😋呢間cafe已經bookmark左好耐經過附近當然要去食埋💛🎗🍴塩燒西冷薄切牛扒慢煮蛋穀米茶漬飯($110)本身已經食左lunch但係見到有好吸引所以都叫嚟試吓😛😋一上枱已經好吸睛好香~牛扒配埋燒汁好香好好食~👍🏻茶漬飯嘅茶底淡淡地但係配埋牛肉就幾夾~😋🍴招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟($85)之前已經見過好多人食所以一場嚟到梗係重點試吓個班戟😋味道方面選擇都幾多今次我就揀咗黑朱古力味🍫上枱嘅時候店員都好清晰介紹食法同埋當日內餡嘅麻薯係茶味🍵識落好濃朱古力味配埋班戟面嘅海鹽吉士醬同雪糕食係最好食😋🍴Latte☕️($35)📍 3rd Space (上環)上環差館上街16號地舖
💛 #黃色經濟圈

🍴塩燒西冷薄切牛扒慢煮蛋穀米茶漬飯($110)

🍴招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟($85)

🍴Latte☕️($35)

📍 3rd Space (上環)
上環差館上街16號地舖
  • 塩燒西冷薄切牛扒慢煮蛋穀米茶漬飯
2020-04-21 160 views
bookmark左好耐終於有得去食喇🤩星期六去食排隊等左半個鐘到就有得食☺️值得一讚嘅係喺依家疫情嚴重,每張枱面都擺咗個透明膠袋俾你裝返用過嘅紙巾同垃圾等等,食完之後店員亦都會提醒你自己拎走,自己食得開心都可以保障返餐廳👍🏻嗰日去到坐低左叫完嘢食之後,店員見到我喺個袋度搵咗好耐,主動問我洗唔洗要個新嘅信封俾我裝口罩,非常貼心!🥰🥞招牌燒海鹽忌廉麻薯伯爵茶班㦸 配北海道牛奶雪糕及水果招牌嘅pancake厚身但都非常鬆軟 入面仲有黏韌既mochi非常有咬口 再加上外面小小脆既焦糖同granola 每一啖都有唔同嘅口感👅佢嘅海鹽忌廉同牛奶雪糕非常之滑 鹹同甜嘅配搭非常match 甜得來又唔會太漏☺️·🍫皇室伯爵茶黑朱古力冇諗到原來伯爵茶配朱古力都係一個幾唔錯嘅配搭 飲完朱古力嘅味道 後經有好甘香嘅伯爵茶味 係個幾唔錯嘅新嘗試😌·🍝自家製番茄醬煙肉慢煮蛋手製意粉.記得好多年前已經去過3rd Space嗰時嘅pancake真係非常之一般般 而家搬咗舖環境靚左 pancake都進步左好多好好食 十分推介 🤩而且有寵物既主人亦都唔使擔心,狗仔都可以帶埋入去一齊食🐶petfriendly👍🏻👍🏻

🍝自家製番茄醬煙肉慢煮蛋手製意粉
🍝自家製番茄醬煙肉慢煮蛋手製意粉

2020-04-04
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
  • 招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟北海道牛奶雪糕及水果
一條冇咩人近半山的街 唔多起眼的文青店 係一間Cafe因為佢有茶漬飯 好想去試 可惜個日賣曬啦 T-T有稔過用甜品當正餐 食麻糬班戟 但同第一次食飯的同事都係乖乖地啦店鋪好自家 好溫情 鬧市中的小寧靜自家製蕃茄醬煙肉慢煮蛋手製意粉 $95👍蕃茄用上新鮮 有點似卡邦 臨尾有用蛋兜兜 好開胃 酸同糖都岩岩好👍煙肉好香口 唔會煎都好干好硬 👉意粉雖然不太似手製咁濕潤同有既彈性 同似乾意粉質感👍但煮得岩岩好煙韌👉份量比較岩女仔食推介指數: ⭐⭐⭐⭐/5
一條冇咩人近半山的街 唔多起眼的文青店 係一間Cafe

👍但煮得岩岩好煙韌
👉份量比較岩女仔食
推介指數: ⭐⭐⭐⭐/5
2020-04-08 336 views
Love the mochi pancake with banana, blueberries, grapes and ice cream. The mochi is what makes this pancake special but I still miss the good old 3-layer pancake.The savory items aren't bad (but they forgot the egg on my sirloin beef bowl) but they are over priced and the worse is they do not accept any type of electronic payment, cash only (seriously?!)...
2020-03-08
Type of Meal
Lunch
Signature mochi pancake
Signature mochi pancake
24 hour braised pork belly sous vide egg multigrain rice bowl
2020-04-07 200 views
真係好豐盛😳 太正喇!有齊甜品想食嘅野(貪心嘅我)😍本身呢度嘅pancake都好厚身,多實在感,估唔到諗到加麻糬!更加煙韌,有嚼感😗不過麻糬略嫌少咗啲(食兩啖就冇喇🥺) 不過雪糕、忌廉同水果就真係足料,食完好幸福🥰* 可自選pancake味道 🥞 食店內悉心佈置,好多狗狗擺設,牆畫偏日本風,岩哂打卡———————————————💛“有支持5/8 罷工”,店內見有連儂牆———————————————[❤︎招牌燒海鹽忌廉麻糬忌廉班戟 w/北海道牛奶雪糕及水果❤︎]▫️伯爵茶/ 85🤎🤎🤎🤎🤎(Comparatively, 伯爵茶味香啲,濃味少少)𓂂▫️ 黑朱古力/ 85🤎🤎🤎🤍🤍(又唔會話甜到膩)𓂂—————
* 可自選pancake味道 🥞
食店內悉心佈置,好多狗狗擺設,牆畫偏日本風,岩哂打卡

———————————————
💛“有支持5/8 罷工”,店內見有連儂牆
———————————————

▫️伯爵茶/ 85
🤎🤎🤎🤎🤎
(Comparatively, 伯爵茶味香啲,濃味少少)

𓂂
▫️ 黑朱古力/ 85
🤎🤎🤎🤍🤍
(又唔會話甜到膩)

𓂂
—————
2020-04-06 300 views
最近冇乜出街都係post番之前食落嘅餐廳介紹而呢間同旺角新開嗰間Poach原來係姐妹店 唔怪之得我睇相心諗點解啲pancake咁似嘅(๑°⌓°๑) 我成日都覺得係上環住一定唔會肥因為要 行 好 多 樓 梯 !我太費行到攰攰哋見到門口好興奮(๑˃̵ᴗ˂̵)و其實係想黎食pancake但係個意粉都唔錯!!【Signature Mochi Pancake w/ Peanut Butter Condensed Milk 】個pancake六種味揀 最後我哋揀咗花生🥜醬 可惜嘅係嗰日冇曬雪糕所以變左忌廉(´•̥  ̯ •̥`) 呢個唔係成日見到嗰種soufflé pancake佢係實淨啲有啲似加厚左嘅熱香餅咁 會食落飽肚好多 要 大推花生醬味 因為落左好多煉奶花生醬 超岩我鍾意食奶醬嘅人 但係如果得一塊相對個價錢會偏貴 【Earl Grey Dark Chocolate】鍾意伯爵茶嘅人呢杯岩曬但係我覺得朱古力味唔夠可以我影得太耐啲冰融左啲掛 唔會太甜唔錯【Smoked Salmon Sous Vide Egg Cream Sauce Pasta】個忌廉汁好濃而且意粉係手工製 略嫌三文魚份量太少而且較貴 味
【Smoked Salmon Sous Vide Egg Cream Sauce Pasta】個忌廉汁好濃而且意粉係手工製 略嫌三文魚份量太少而且較貴 味道就唔錯嘅
環境好適合打卡而且食物賣相唔錯 但味道唔係好特別
招牌海鹽忌廉麻糬班戟
皇室伯爵茶黑朱古力
招牌海鹽忌廉麻糬班戟
  • 皇室伯爵茶黑朱古力
2020-03-31 176 views
好少嚟上環,差啲miss咗呢個咁正嘅cafe~點咗佢嘅招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟北海道牛奶雪糕及水果(伯爵茶味),哇,一聽個名咁長,係因為真係每項食材都好緊要,少咗其中一項,都應該做唔到呢個咁出色嘅味道同口感!!!雖然佢細細地一份,但我欣賞嘅係佢嘅精緻,假日下午,嚟一份咁精心打造嘅甜品,真係令人可以放低工作嘅煩惱,心情都可以平靜舒服一啲~唯一唔好係,呢間舖實在太細啦,嚟幫襯嘅食客又多,所以坐得比較逼,希望呢間cafe可以快啲擴充,搬去個大啲嘅地方啦
好少嚟上環,差啲miss咗呢個咁正嘅cafe~

2020-03-28 133 views
近期疫症關係,去那裏都覺得沒有興趣,嚟到呢一間有種與別不同嘅感覺,讓人可以舒一口氣,除下口罩好好享受食物,美中不足小店空間比較狹窄,枱與枱太過接近。不過論食物還是相當不錯,唔知係咪因為疫情關係,好多食物都沽清,所以冇乜選擇,不過每一疊嘅份量相當小巧,難得可以食完主菜,還有空間試一試個甜品! !相對來講:咖啡同甜品係呢一間小店嘅特色,如果真係食到悶悶地呢一間不失為一個選擇!地點唔算就腳,因為都唔算太近地鐵站,所以真係閑時想步行下,再坐低休息下呢間小店可以算係一個選擇。
2020-03-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
2020-03-18 167 views
想泥呢度好耐好耐好耐啦 (重要的要講3次😂)終於嚟到menu上面嘅味 有幾隻都想試 最後以最科學嘅方法 -- 包剪揼解決個staff好貼心咁問有冇嚟過 再介紹返戈pat 燒海鹽忌廉 又教我哋用切蛋糕嘅方法去食班戟嘅質地就唔係我杯茶 有啲太濕潤 但係去到喉嚨個位又會kick一kick咁雖然個樣好黑好似好朱古力咁但係 要真心食先食得出 實在太subtle了加上個忌廉偏濃味 再蓋多層味。。佢係芝士奶蓋嘅概念 鹹嘅thick嘅creamy嘅中心嘅麻薯唔知因乜解究會係青綠色 再加上個texture 令我不禁聯想到。。痰, 但冇咩味overall口感好豐富嘅味道:5.5/103rd Space招牌燒海鹽忌廉麻薯班戟 (黑朱古力) $85📍上環
想泥呢度好耐好耐好耐啦 (重要的要講3次😂)
終於嚟到
overall口感好豐富嘅

味道:5.5/10

3rd Space

招牌燒海鹽忌廉麻薯班戟 (黑朱古力) $85

📍上環
2020-03-17 125 views
已經聽了3rd space很久,終於有機會吃(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 招牌的pancake果然很好吃,裡面有非常有咬口的mochi,外面脆脆的焦糖,為整個鬆化的pancake帶來不同層次的口感🌻 pancake的味道也很好,讓人忍不住很快吃完💕義大利麵硬度是al dente,番茄醬不會過甜過鹹,整個義大利麵都很有質感~-雖然食物都很好吃,可是等待時間真的太久了,我等食物也等了一個小時,所以真的要有耐心才去吃~(也有漏單+點錯東西的情況)

2020-03-08 132 views
西營盤人氣mochi pancake黃店😝黎到都要等一陣要有得入座,建議晏就早少少黎因為有幾款想點既野都sold out左!招牌燒海鹽忌廉麻糬pancake ($85) - earl grey flavour佢既北海道牛奶雪糕同忌廉幾滑😛但pancake就唔夠鬆軟,口感比較厚實。食食下就食到煙韌既mochi🤗整體個pancake配埋啖啖伯爵茶味都唔會話太甜。 .
西營盤人氣mochi pancake黃店😝

2020-03-07 106 views
中上環一直都有好多高質cafe😋而3rd space就係出名於佢嘅麻糬pancake🥞🤤其實四年年前未搬鋪嘅時候已經慕名黎過😂嗰時覺得pancake無乜質感,得過靚字😅四年後再到新鋪食pancake則好有驚喜😍外形同味道改變了不少😆環境好chill😝亦設有室外位置,畫滿壁畫🧑🏻‍🎨好多打卡位呀🤣但係位置較為偏僻,有點難找😕1️⃣招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟配北海道牛奶雪糕及水果 $85呢個pancake真係好好味😋不得不讚嘆一下👍🏻質地厚身鬆軟🤤入面仲有黏軟麻糬🥞真係估唔到同pancake咁夾,而且不會太甜同膩!上面有cereal增加口感☺️個北海道雪糕好有奶味🍦同pancake一齊食簡直係味覺嘅享受🥇2️⃣日本宇治抹茶班戟配北海道牛奶雪糕及水果 $85 至於抹茶味pancake🥞則是幾重抹茶味😋略帶一點回甘嘅味道😋😋其實入邊嘅麻糬同海鹽忌廉pancake嘅味道差唔多😂只係換咗抹茶味而已😂不過鍾意食抹茶嘅朋友仔應該會幾鍾意鍾意😍3️⃣皇室白爵鮮果茶 $48因為間鋪嘅位置較為偏僻,行到上去嘅時候已經身水身汗😂好熱🌞🌞所以嗌左杯鮮果茶🍹解一解喝🥵呢杯鮮果茶幾refreshing😚唔會話太甜🤓🤓4️⃣宇治抹茶豆乳拿

1️⃣招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟配北海道牛奶雪糕及水果 $85

2️⃣日本宇治抹茶班戟配北海道牛奶雪糕及水果 $85

3️⃣皇室白爵鮮果茶 $48

4️⃣宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道午奶雪糕 $48
呢杯聽講係佢哋嘅招牌🍵身為抹茶嘅fans🤣點可以唔點😍但喝完覺得好麻麻😐太甜加太膩,喝左半杯就沒喝到了😢

整體而言,pancake係好值得一試‼️雖然價錢有點貴💸但中上環嘅Cafe黎講,算係咁上下😂但佢嘅麻糬pancake真係唔多地方可以食到🤤好特別!留意番份量是有點小同等候時間有點長🤔因為是即叫即做🤩所以Tea time嚟食就啱啱好👍🏻
2020-02-26 78 views
終於黎到上環呢間隱世文青cafe 3rd space 朝世🥳😍😍今次試左呢款earl grey口味既燒海鹽忌廉麻糬班㦸,食左第一啖真係覺得非常驚喜!連男朋友平時唔太鍾意甜品都覺得好正🥳🥳Pancake黎到既時候老闆好好咁樣為我地講解食法,因為成個甜品有齊咸甜部份同不同口感,所以一定要好似pizza甘切開,務求每一啖都食到唔同嘅味道😛pancake底伯爵茶味唔會太苦,反而食得出有清新既花香味,厚度亦都適中🤩麻糬部份做得非常之出色,個海鹽汁咸咸地配埋整體雪糕部份非常煙韌有咬口,食落💯💯💯!下次黎到一定要試下其他味道既Pancake同咸點🍨🍽推介!

下次黎到一定要試下其他味道既Pancake同咸點🍨🍽推介!

伯爵茶口味的燒海鹽忌廉麻糬班㦸

2020-02-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)
伯爵茶口味的燒海鹽忌廉麻糬班㦸
2020-02-26 72 views
去完AIA去左上環搵野食搵到間專賣pancake 嘅靚靚cafe有啲餓所以叫個all day breakfast 100零幾蚊 包你飽肚一嚟到覺得碟野擺盤好靚好豐富 有腸有蛋似早餐又健康 有沙律菜 蕃茄仔個pancake裡面有芝士 可以拉絲 而且有兩種芝士 應該係mozzarella  and cheddar 其他野食都5錯最正係pizza店出面有好多壁畫 可以欣賞下總結:打卡able and yummy
去完AIA去左上環搵野食

店出面有好多壁畫
可以欣賞下

總結:打卡able and yummy
2020-02-16
$100 (Lunch)
2020-02-21 94 views
🥢今日我就想介紹一間假日中午 lunch time 餐廳比大家❤️3rd Space❤️, 佢主打的是 Pancake 和茶品,😚茶是德國進口,由店主親自挑選的,絕非一般的茶包。🤔Pancake 亦有不同茶的口味選擇,今日呢我就試左伯爵茶口味的燒海鹽忌廉麻糬班㦸,🍧這裡的 Pancake 每一款都以麻糬作餡料,麻糬同樣是 3rd Space 親自製作,配上燒海鹽忌廉和雪糕,一口 Pancake 多種層次,好特別,🍩好似食緊糯米糍咁, 唔好以為佢淨係得甜品呀佢都有主菜㗎,今次我就叫左西冷薄切牛排茶漬飯,估唔到咁好食!👍 牛肉唔會太硬, 而且夠入味 ,可以食得曬成碗飯, 食嘅時候建議加少少嘅湯上去就可以啦,咁就唔會遮蓋🥩左牛肉嘅油滋味🥢飲品方面,我選擇了 Mocktails宇治抹茶氣泡蜜, 鮮豔 顏色已經非常吸引,清爽 解渴 度十足牙!🍹
l