見到OpenRice 個營業時間係10:30,所以專程10:30去食個早餐,行到身水身汗,但原來11:30先開門營業,轉左食另一間cafe, 唯有等下次再去幫襯la
,轉左食另一間cafe, 唯有等下次再去幫襯la
2020-05-24
2020-05-23 179 views
唔係講笑, 係我第一個食到谷氣既劣評1. 去到門口排隊, 明明有人排緊, 但佢竟然俾一啲無排隊直接去門口攞位的人入座先。排隊制度混亂😅2. 入門口前店員無講最低消費係每人一食品! 真係好少係咁,通常都係每人一飲品😒 所以如果你行過想齋飲杯咖啡係唔得。而佢既小食係暫停供應,所以焗你要叫個正餐/ 甜品😅3. 好,我地叫左一杯Americano, 一杯朱古力, 2個麻糬班戟, 等左勁耐。催店員,佢竟然答我:''係咁耐㗎啦,飲品全部都係人手做。''????黑人問號,唔係人手整唔通你等雨水沖咖啡定等緊隻牛唧啲奶出嚟?好笑飲品係催完之後好快上左,味道不過不失,OK的~4. 個pancake上左,個賣相一般同好難食!叫左伯爵茶同抹茶味。伯爵茶怪怪的,抹茶好苦,加上海鹽忌廉好咸。之前食過mk間蟲二,都有差唔多既甜品,所以好明顯食得出咩係好食咩係難食!仲要等咁耐,一啲都唔值!5. 埋單嗰陣,我地知道佢牆上面寫唔會處理我地用過嘅紙巾同黐左個透明袋係枱面上。OK, 我以為係叫我地放用過的紙巾入個袋度。點知佢叫我地連埋個膠袋自己拿出街拋!真係好無奈!邊度有垃圾桶?搞到我地拿住個膠袋係街周圍揾垃圾桶!我未試過有
唔係講笑, 係我第一個食到谷氣既劣評

飲品係催完之後好快上左,味道不過不失,OK的~

5. 埋單嗰陣,我地知道佢牆上面寫唔會處理我地用過嘅紙巾同黐左個透明袋係枱面上。OK, 我以為係叫我地放用過的紙巾入個袋度。點知佢叫我地連埋個膠袋自己拿出街拋!真係好無奈!邊度有垃圾桶?搞到我地拿住個膠袋係街周圍揾垃圾桶!我未試過有餐廳咁樣做!仲要串我地:'寫到明㗎小姐! ''
OK FINE 不如我𢲡埋做啲杯碟幫你洗埋啦好冇😅😅😅

重點嚟啦, 隔離枱有個女仔係廁所出嚟,俾個店員話佢: ''小姐,我地廁所唔外借''
????下,如果我覺得你個廁所壞左,唔借得係正常。但你係餐廳,人地嚟食嘢你唔俾人用廁所,又收人地加一,會唔會太mean?
搞到個女仔係度道歉,咩事,用廁所都要俾你話,而且人地鬼知你咁唔正常唔俾人用廁所咩。

最後,黃店都係咁話。食物同service (服務係零,仲要個女店員好串)都唔得。我食完一次影左相打卡,以後都冇下次。
2020-05-20 233 views
Yummy pancakes with great flavors. But can improve on service. Many rules and requests.Not kids friendly space. Says open at 10:30 on the door so we arrrived at 10:30, but when we got there they rudely said it’s not open till 11, so we stood outside for half an hour...
2020-05-11 298 views
好熱真系好熱31度系咪癡週圍搵嘢食又系癲😂😂😂完全搞亂曬中上環啲路為左搵呢到黃色小店💛💛💛好彩去到都唔算排好耐等左無耐就入得 用餐🍴70分鐘 我地入到去已經系成個背脊濕晒嘅狀態 想試佢個薄切牛扒茶漬飯點知無曬 就叫左個🐷🍚豚角煮茶漬飯同藍莓Mochi pancake 🥞 flat white +whipped cream 同一杯iced latte 正呀二位人妻傾下講下又一個下午 多謝老公比半日假我💖💖平時如果帶住小朋友妳想去搵啲靚cafe都難😭😭
好熱真系好熱31度系咪癡

同藍莓Mochi pancake 🥞
flat white +whipped cream
同一杯iced latte 正呀
二位人妻傾下講下又一個下午
2020-05-08 300 views
生日友人選擇這店,今天新產品黑芝麻cake ,味道夠濃而且cake中間有薯粉蓉👍👍真心更好味,mocha 凍飲、夠濃朱古力味。店內好細心關懐客人及清潔、每枱會派膠袋客人放垃圾。環保意識高,落order✅menu 用完,抹一抹再可以用。非常好👍我會再去👍🥳
2020-05-08
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
Celebration
Birthday
2020-05-07 235 views
黃店系列 - 伯爵下午茶係摩星嶺行完山專程過嚟上環呢間黃店試試佢嘅伯爵甜品😋餐廳面積唔大,坐得五、六枱客,聽講如果weekend嚟會大排長龍,今日weekday都要等左一陣先入到嚟到當然要點signature dish打卡招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟 $85 🎗🎗🎗🎗🎗有7款口味揀:原味,伯爵茶,黑朱古力,宇治抹茶,花生醬煉奶,藍莓,黑芝麻呢道嘅pancake 唔似Gram果款咁fluffy,好厚實,仲好香蛋香味👍🏻伯爵茶味更加無得輸,淡淡伯爵茶香同燒海鹽忌廉好配合,再加埋北海道牛奶雪糕,簡直天衣無縫💯 班戟中間夾雜麻糬,好軟熟又好煙靭,好有口感擺盤都好靚,有香蕉片、青提紅提放側邊,打卡一流除咗伯爵茶味,仲order咗黑芝麻同黑朱古力黑芝麻亦係我強烈推介,極度濃香嘅黑芝麻味同pancake都非常之Match,食完個口腔仲充滿住芝麻嘅餘香至於飲品我亦點左奇亞籽皇室伯爵茶拿鐵同皇室伯爵茶黑朱古力,相對於班戟,飲品就有啲失望😟茶味唔夠濃郁,比較清淡
黃店系列 - 伯爵下午茶

係摩星嶺行完山專程過嚟上環呢間黃店試試佢嘅伯爵甜品😋

嚟到當然要點signature dish打卡

招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟 $85 🎗🎗🎗🎗🎗

擺盤都好靚,有香蕉片、青提紅提放側邊,打卡一流

除咗伯爵茶味,仲order咗黑芝麻同黑朱古力

2020-05-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
  • 招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟北海道牛奶雪糕及水果
2020-05-07 172 views
同朋友仔做完港女影完相,搵間cafe坐低抖抖,坐咗喺門口嘅位,相對地較窄。不過店內亦有壁畫位打卡,精心佈置。.▪️招牌燒海鹽忌廉麻薯pancake $85配北海道牛奶雪糕及水果 今次簡左原味,個餡夠特別,入邊個餡好鬆軟,空氣感好重,加上啲麻薯配搭得唔錯!北海道雪糕好甜好香,食落覺得好幸福。真心好食,推介大家去試試!▫️English Breakfast Tea (iced) $45️▪️Iced Matcha Soymilk Latte $48至於兩杯野飲,我地一致認同幾伏,本身諗住叫小食,但咁岩無曬。所以最後先叫野飲。上面個杯就太苦,下面個杯雖然重抺茶味,但飲落都係麻麻地。
▪️招牌燒海鹽忌廉麻薯pancake $85
配北海道牛奶雪糕及水果

上面個杯就太苦,下面個杯雖然重抺茶味,但飲落都係麻麻地。
好幾年前已經食過一次 @3rdspace_hk ,印象中當時嘅pancake唔係而家嘅麻糬pancake,但就記得好好食。所以前排見佢喺旺角開咗分店(蟲二)都即刻走咗去試!但食完之後有啲失望,所以唔忿氣拉埋 @wernotslim 嚟番上環本店食多次!整體來講,真心覺得雖然做嘅pancake一樣,但本店3rd space水準真係高好多😍係一個你會想再食或者再試其他味嘅pancake!不過呢度嘅最低消費係每人叫一樣嘢食,我哋兩個女仔食飽飯諗住嚟share一個pancake加杯嘢飲都唔得🥺最後食到超飽!但真係好好食~另外,呢度係有70分鐘嘅用餐時間,我哋淨係嚟食甜品都還好,但係如果要食埋主食再加甜品嘅話應該會非常之急趕。順帶一題今次我哋係坐出邊嘅,係就係幾舒服,但我坐第10秒已經開始俾蚊咬🥺.came to @3rdspace_hk a few years back 😆 the pancakes were a bit different but i rmb they were good 😋 this time was no different 😊 pancakes were still s
came to @3rdspace_hk a few years back 😆 the pancakes were a bit different but i rmb they were good 😋 this time was no different 😊 pancakes were still super high quality! its definitely one that you want to eat again 👍 the only thing to note is that each person has to order a main dish! so make sure you come here with an empty stomach 🤣
伯爵茶招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟
招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟

《招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟》$85 😋😋😋
𝐒𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐢 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞𝐬
pancake全部口味一律$85,全部都會配埋北海道牛奶雪糕同埋一啲伴碟嘅水果。今次我哋試咗伯爵茶味同埋menu上邊仲未有嘅黑芝麻味,兩個都非常之有驚喜,好好食!
pancake係屬於厚身嘅嗰一種,但厚得來唔會話太過結實,口感都算鬆軟嘅。而pancake嘅中間位置都有一舊麻糬(如果再大嚿啲就好啦😝),再配埋雪糕同埋海鹽忌廉一齊食,無論係味道定係口感層次上都非常之豐富✨
咁多人推介話伯爵茶味好食我就唔多講啦~反而想重點推介一下新出嘅黑芝麻味~我哋喺門口排隊嘅時候已經聞到好香黑芝麻味😍好好食!
𝟑𝐫𝐝 𝐒𝐩𝐚𝐜𝐞 @3rdspace_hk
📍#BELLYwongs_sheungwan #BELLYwongs_MK
#BELLYwongs_sweets #BELLYwongs_pancakes #BELLYwongs_cafes
招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟
2020-05-03 165 views
賣相其實不錯,但係...第一次幫襯,上網睇相好吸引。門口等位時,我好明白要量體溫,措施一定會有所麻煩,但點知排隊嘅人有部份要留電話,有部份唔需要留電話。現場10分混亂及擠擁。等左15分鐘,我嘅體溫終於下降到指定體溫可以入內用餐,點左兩個brunch,一個french toast, 一個茶漬飯。賣相不錯,但係真心好貴兼唔飽,叫咗兩杯cappuccino。點知嚟咗兩杯latte。埋單要成$320。真心好貴好貴.....兼唔飽。
賣相其實不錯,但係...

第一次幫襯,上網睇相好吸引。

2020-05-03 105 views
難得依排有時間 同閨密👭🏻黎上環嘆下tea先依間cafe bookmark左好耐 今日終於黎食環境好清靜舒服-黑芝麻pancake $85今次揀左期間限定嘅黑芝麻味平時有6款選擇”原味、伯爵茶、藍莓、花生醬練乳🥜、黑朱古力🍫、抹茶🍵”Pancake質感似蛋糕 厚實得黎好軟熟中間仲夾住d麻糬好煙韌再配埋面頭d雪糕增加左吾同層次嘅口感🥰🥰-風乾火腿慢煮蛋沙律配焗芝士麵包$95吾係講笑!好推介大家叫塊麵包烤得好脆 面頭薄薄一塊烤cheese好香好有芝士味😳🤤
難得依排有時間 同閨密👭🏻黎上環嘆下tea先
吾係講笑!好推介大家叫
塊麵包烤得好脆 面頭薄薄一塊烤cheese
好香好有芝士味😳🤤
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$140 (Lunch)
2020-05-02 132 views
一間想試的cafe,剛剛平日放大假,於是決定去試試。我和阿女在平日早上十一時多左右去到,不用排隊,太好了。可能太早去到,暫時未有意粉飯供應。 飲品我們點了宇治抹茶氣泡蜜和皇家伯爵鮮果茶。 一上枱已經很吸引,前者特別又解渴,後者清甜茶味濃,兩杯各具特色。輕食我們點了風乾火腿慢煮蛋嫩葉沙律配烤芝士麵包和招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟北海道牛奶雪糕及水果(原味)。同樣上枱已經覺得相當驚喜,慢煮蛋做得相當出色,其中的烤芝士麵包絕對不可錯過,芝士香香脆脆配上熱烘烘又軟軟的麵包,真心覺得很幸福。 班戟做得很厚身,有咬口,內裏軟軟再加上麻糬,很配啊!海鹽味嘅雪糕沒有想過那麼好味,還有忌廉和水果、脆脆粒,很絕配,阿女吃得相當開心😃裝修簡約有心思,不算多位,一定會再去!
一間想試的cafe,剛剛平日放大假,於是決定去試試。
我和阿女在平日早上十一時多左右去到,不用排隊,太好了。
裝修簡約有心思,不算多位,一定會再去!
2020-05-01 102 views
今日約左朋友仔afternoon tea揀左間黃色小店防聚令下小店座位更少所以都等左一陣不過店外都有啲裝飾壁畫欣賞下時間都好快過原來呢度別有洞天仲有個露天位置雖然話露天,但都係遮蓋住所以都唔會日曬雨淋揀左signature pancake一人要左一款味,earl grey同matcha等左一陣就有得食喇!侍應小姐知我地第一次食仲特登向我地介紹下食法賣相好靚!切開就見到麻糬內饀同茶味醬流出🤤🤤🤤試味過後,發覺earl grey相對啖口啲綠茶就更香濃甘甘地,好味!麻糬饀偏軟,唔會好煙韌奶蓋醬香濃,配上相對糕肉食,就會好balanced寧靜嘅下午可以喺度嘆下咖啡食下pancake一樂也!
今日約左朋友仔afternoon tea
不過店外都有啲裝飾壁畫
欣賞下時間都好快過

原來呢度別有洞天
仲有個露天位置
雖然話露天,但都係遮蓋住
所以都唔會日曬雨淋

揀左signature pancake
一人要左一款味,earl grey同matcha

等左一陣就有得食喇!
侍應小姐知我地第一次食
仲特登向我地介紹下食法

賣相好靚!
切開就見到麻糬內饀同茶味醬流出🤤🤤🤤
試味過後,發覺earl grey相對啖口啲
綠茶就更香濃
甘甘地,好味!
麻糬饀偏軟,唔會好煙韌
奶蓋醬香濃,配上相對糕肉食,就會好balanced

寧靜嘅下午
可以喺度嘆下咖啡
食下pancake
一樂也!

2020-04-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
  • Signature mochi pancake
第二次黎到尼間特色cafe啦 ☺️ 上次食唔到,今次早點來終於等到啦 😍 店員做足防疫措施,記得自己紙巾自己攞走 😝👍🏻 好開心安排左窗邊位,仲望到佢地特別既室外位佈置 😍 今次order左「招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟·北海道牛奶雪糕水果」、「煙鮭魚慢煮蛋忌廉醬手制意粉」同埋凍「皇室伯爵茶黑朱古力」😍😍😍 cafe仲播住🐻最愛既動漫歌 😍 唔知店主店員系味動漫迷呢⁉️推介/ 意見‼️✨「招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟·北海道牛奶雪糕水果」極級極級推介❗✨🐻揀左花生醬練乳口味,一上枱店員好細心咁推介食法,一食落口,我要用「驚為天人」黎形容 🥺 如果鐘意食花生醬既朋友更加要揀❗️花生醬連燒海鹽忌廉好creamy好滑既醬,配埋鬆軟pancake凍凍雪糕 😍 系我食過最好味既pancake 🤣✨其他食物飲品都正常發揮,唔多講啦 😛 或者俾pancake既好味掩蓋左☺️ 嘻❗️價錢‼️$85 花生醬練乳「招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟·北海道牛奶雪糕水果」$105「煙鮭魚慢煮蛋忌廉醬手制意粉」$48「皇室伯爵茶黑朱古力」

推介/ 意見‼️

價錢‼️
$105「煙鮭魚慢煮蛋忌廉醬手制意粉」
$48「皇室伯爵茶黑朱古力」
  • 招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟北海道牛奶雪糕及水果
2020-04-28 109 views
3rd space (上環)上次搵完we5 @shibaland 行幾步就到3rd space 食tea 啦😝3層pancake自己選擇味道💫分別可以試曬唔同味道好滿足同新奇😳第一層係抹茶 跟住係 Earl Grey 同 chocolate😛Pancake真係新鮮整起 再香脆內軟 而且濕潤🙈 亦唔會食到散的感覺抹茶一入口 抹茶味好出 可惜一掂蜜糖就無咗啦個味 個蜜糖真係好香好清新 唔會漏反而earl grey同 chocolate的味掂咗蜜糖都好出 唔會被蜜糖搶走曬d味襯熱食黎個厚pancakes再加新鮮水果同埋唔漏又滑的cream做Tea真係一流 👍而且服務好好 坐得又舒服 環境寧靜✌️推介!!Overall🌟: $ 108 ( 8 /10)
3rd space (上環)

3層pancake
同埋唔漏又滑的cream
做Tea真係一流 👍
而且服務好好 坐得又舒服 環境寧靜✌️
推介!!

Overall🌟: $ 108 ( 8 /10)
2020-04-25 164 views
隨意揾間附近Cafe食下,點知有大驚喜!因為我哋去到時,已經下午5點幾。而Cafe應該係收18:30,唔知係咪因為依個原因,再加上疫情期間,禁令一堆下,店內食品只有pancake。原本就想食甜品,所以就照入去試試!我哋各點了一份pancake;抹茶麻薯同伯爵茶麻薯pancake!兩個都好好味,茶味夠濃而不會過甜過苦!飲品方面,一杯伯爵茶朱古力,層次感十足!茶味同朱古力都濃厚!另外鮮奶咖啡配上靚拉花,睇見到開心!本身好少向依區出現,希望下次再嚟可以試埋其他嘢食!推薦大家去試試!
隨意揾間附近Cafe食下,點知有大驚喜!

本身好少向依區出現,希望下次再嚟可以試埋其他嘢食!
推薦大家去試試!
伯爵茶班㦸
抹茶班㦸,伯爵茶朱古力
2020-04-25
$120 (Tea)
伯爵茶班㦸
抹茶班㦸,伯爵茶朱古力