2023-01-21 56 views
今日難得約齊5個小妹,就去5%cafe chill 下5% cafe polyu 學生有6折 好抵啊Cafe 係油麻地A2 出口行幾個街口就到,好方便Cafe 環境好大,好寬躺好乾淨,而且備有好多款card games 啱哂同朋友聚會服務都好好,好有禮貌,餐廳有一個細鐘仔俾我哋叫侍應,好方便我哋除咗一齊share一個小食拼盤之外,主食同飲品各自散嗌今日蒜片白酒蜆肉意粉咁啱賣晒,唔食芝士嘅我唯有嗌咗雞扒巨腸薯條(佢可以揀意粉)我啲朋友嗌咗松露芝士Burger同明太子意粉味道中規中矩,百幾蚊算係幾抵食手調飲品一定要叫少甜,因為本身preset係偏甜咗少少甜品仲有2個蛋糕🍰,我哋叫咗朱古力芝士蛋糕同榛子蛋糕芝士味好濃郁,榛子蛋糕反而就冇榛子味,tiramisu 多啲我就唔鍾意食芝士所以就麻麻哋6折咗後,每人唔使$150,咁嘅環境咁嘅食物質素同服務態度,真係冇得輸唯一一樣美中不足嘅地方就係cafe 10點就關門,玩遊戲的話會有少少趕同唔夠喉,大家要預返時間早啲去💨整體體驗: 9/10 (性價比高)
今日難得約齊5個小妹,就去5%cafe chill 下
5% cafe polyu 學生有6折 好抵啊

Cafe 係油麻地A2 出口行幾個街口就到,好方便

服務都好好,好有禮貌,餐廳有一個細鐘仔俾我哋叫侍應,好方便

我哋除咗一齊share一個小食拼盤之外,主食同飲品各自散嗌
我啲朋友嗌咗松露芝士Burger同明太子意粉
味道中規中矩,百幾蚊算係幾抵食

手調飲品一定要叫少甜,因為本身preset係偏甜咗少少

甜品仲有2個蛋糕🍰,我哋叫咗朱古力芝士蛋糕同榛子蛋糕
我就唔鍾意食芝士所以就麻麻哋

整體體驗: 9/10 (性價比高)

小食拼盤
蘋果菊花花茶
松露芝士漢堡
雞扒巨腸薯條/意粉
榛子蛋糕
朱古力芝士蛋糕
2023-01-20
$150 (Dinner)
蘋果菊花花茶
松露芝士漢堡
雞扒巨腸薯條/意粉
  • 5%黑松露手打牛肉芝士漢堡配薯條
  • chocolate smoothie (snow style)
適合聚會reu既樓上cafe😆 以前我對於旺角樓上cafe既印象係食物質素都普通,不過呢間既食物質素都好唔錯,好用心,亦都好有新意。同一班friend食完飯仲可以玩吓board game,坐耐啲傾吓偈,呢度有超過80款board game‼️而且都好新,有我最愛既卡坦島、五秒定律、機密代號🤣 唔怕食完飯冇野做,玩到唔捨得走🥹🔸🧇千島海鮮窩夫薄餅 $118非常特別既配搭,好少見窩夫薄餅😆 窩夫夠脆,好香牛油味🧈 配料有蝦🦐 醬料好足,仲有好多芝士粉,個配搭好正🥹🍝香脆龍利柳配牛肝菌汁長通粉 $118 龍利柳好大塊🤩 煎得好香脆,仲有啲香草調味,肉質都好新鮮,配搭埋酸忌廉汁好好食😋長通粉個汁好濃稠,有好多菇,仲有沙律菜🫶🏻🍟薯條 $48 (黑松露醬+$5)薯條好香口,配搭埋黑松露醬真係食到停唔到口😋🍹套餐配$38或以下飲品,其他補差價。個人好推介chocolate smoothie(+$18)賣相吸引,而且有好多cream,仲有啲脆米,重點係朱古力味真係好濃郁🍫 口感密密綿綿😋

🔸

🧇千島海鮮窩夫薄餅 $118

🍝香脆龍利柳配牛肝菌汁長通粉 $118

薯條

🍟薯條 $48 (黑松露醬+$5)
薯條好香口,配搭埋黑松露醬真係食到停唔到口😋

2023-01-12
$137 (Dinner)
薯條
  • Chocolate Smoothie
今晚嚟到呢間旺角樓上Cafe,首先映入眼簾嘅就係全店梳化雅座,穿過走廊就可以見到林林總總嘅board game😙一路食一路玩,真係樂得清閑😝香港人悶咗咁耐,不妨今個週末就約埋三五知己嚟呢度玩返日啦☺️🥢紅酒牛脷配意粉 $128一上枱就有驚喜,全因牛脷份量完全唔吝嗇,切成世塊每啖意粉都有得餸😌牛脷設成厚片之後仍然煮得口感軟腍,邊緣位置都唔會韌,亦都吸收到淡淡嘅紅酒汁🤩意粉汁方面都俾得充分,令整道意粉唔會乾爭爭,配菜方面就見到有洋蔥🧅紅蘿蔔🥕等等完全煮熟,而且保留微溫😌我自己就好怕食到啲配菜生生冷冷,所以呢個意粉都做得唔錯😆😆🥢5%黑松露手打牛肉芝士漢堡配薯條 $158賣相好吸引~~見到芝士經過火烘,變成咗熱溶芝士🤩🤩芝士上面亦都灑滿咗滿滿嘅黑松露醬,未食入口已經聞到好濃郁😙漢堡仲有生菜、蕃茄同醬汁,咬落口好爽口彈牙🧡🧡薯條好軟熟綿綿,好有咬口😚😚🥂Rainbow (跟餐配$38以下飲品,補差價$18)呢個rainbow不得不介紹~佢外觀好精緻,係由3款顏色組成,入面用咗雪碧、芒果汁同埋士多啤梨糖漿😍😍有2種飲法,攪勻一次過飲又得、又或者逐層逐層咁飲😚😚就可以試哂咁多種味道啦😜😜🥂朱古力奶冰

🥢紅酒牛脷配意粉 $128

🥢5%黑松露手打牛肉芝士漢堡配薯條 $158

🥂Rainbow (跟餐配$38以下飲品,補差價$18)

🥂朱古力奶冰 (跟餐配$38以下飲品,補差價$18)
大杯朱古力沙冰特飲上面鋪上幾圈綿密忌廉。杯緣位置再加入朱古力脆米。飲用嘅時候首先將cream同下面嘅沙冰充分攪勻,口感變得更加細滑。
2023-01-08 34 views
旺角🌆 休閒樓上Cafe☕️Set Lunch🍽️千島海鮮窩夫簿餅🧇 $118香脆龍利柳配牛肝菌汁長通粉🐠$118龍利柳好大條🐟 牛肝菌香氣撲鼻🐮 好creamy🍼 正😋花茶🫖(補差價)花茶都係keep住坐熱🔥🔥 暖笠笠🔥味道濃濃🌼 健康之選🌻飲完一壺🫖 店員仲會主動詢問需唔需要添水💦有鐘鐘叫order🛎️ 店員即到🤸🏻好nice🤵🏻 餐廳環境舒適🏝️ 提供多款Board game 🚦🚥
旺角🌆 休閒樓上Cafe☕️

Set Lunch🍽️

千島海鮮窩夫簿餅🧇 $118

香脆龍利柳配牛肝菌汁長通粉🐠$118
龍利柳好大條🐟 牛肝菌香氣撲鼻🐮
好creamy🍼 正😋

花茶🫖(補差價)
花茶都係keep住坐熱🔥🔥 暖笠笠🔥
味道濃濃🌼 健康之選🌻
飲完一壺🫖 店員仲會主動詢問需唔需要添水💦

有鐘鐘叫order🛎️ 店員即到🤸🏻好nice🤵🏻
餐廳環境舒適🏝️ 提供多款Board game 🚦🚥

5% Cafe 📍旺角彌敦道577號高氏大樓2樓BC號舖鬧市中~樓上cafe🥳環境舒服~空間感大👍🏻岩哂成班朋友來聚餐🤭超過80款board games玩 🃏🕹️🎲♟️更重要係食物高質😍即叫即製😋。香脆龍利柳配牛肝菌汁長通粉 $118 龍脷柳原條上~醃製得好好味😋帶點清香~香草味🌿外皮香脆~肉質嫩滑👍🏻牛肝菌汁味道濃郁配上長通粉食一流👍🏻一定會再Encore。5%黑松露手打牛肉芝士漢堡配薯條$158🍟🍔手打牛肉超厚身🍔🫢食落又Juicy~ 配上厚厚黑松露~味道好夾跟餐包$38飲品~其他補差價。Hot Baby Toddy +$14 黑麥茶加入蜂蜜、檸檬🍋、薑、肉桂~好香肉桂香~飲落好暖胃~。STRAWBERRY MILKSHAKE +$14 🍓+🥛~無得輸♥️👍🏻
5% Cafe

外皮香脆~肉質嫩滑👍🏻
牛肝菌汁味道濃郁配上長通粉食一流
👍🏻一定會再Encore

。5%黑松露手打牛肉芝士漢堡配薯條$158
🍟🍔手打牛肉超厚身🍔🫢食落又Juicy~
配上厚厚黑松露~味道好夾

跟餐包$38飲品~其他補差價

。Hot Baby Toddy +$14
黑麥茶加入蜂蜜、檸檬🍋、薑、肉桂~
好香肉桂香~飲落好暖胃~

。STRAWBERRY MILKSHAKE +$14
🍓+🥛~無得輸♥️👍🏻

2023-01-05 20 views
今晚出旺角試呢間5%cafe入去坐低,興起想食fish & chips,就決定試佢以下呢兩樣野!1.)5%黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條 (80/100)漢堡包烤得鬆脆~牛肉夠厚,爽口結實!值得一讚👍🏻2.)香脆龍利柳配薯條🤓(80/100)龍利柳炸得幾乾身,肉質香滑啲就更perfect !成個環境人唔算多,靜靜地,與大玻璃窗望住出面彌敦道嘅車水馬龍相映成趣~邊食野邊enjoy個view都幾Chill ! *唯一啲枱櫈就偏矮,好似小弟呢啲腳長嘅朋友坐起上來可能會少少唔舒服🙈總括而言,食物質素同成個環境幾啱約埋三五知己聚首一堂~經開旺角不妨一試😚😋
今晚出旺角試呢間5%cafe

1.)5%黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條 (80/100)
漢堡包烤得鬆脆~
牛肉夠厚,爽口結實!
值得一讚👍🏻

2.)香脆龍利柳配薯條🤓(80/100)
龍利柳炸得幾乾身,肉質香滑啲就更perfect !

邊食野邊enjoy個view都幾Chill !

總括而言,食物質素同成個環境幾啱約埋三五知己聚首一堂~
經開旺角不妨一試😚😋
  • 5%黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條
2023-01-03 49 views
《5% Cafe》元旦放假想揾個地方食飯坐耐d,嚟到位放旺角嘅樓上cafe,依到環境舒服😌,仲有各種board games俾大家玩,係聚餐嘅好地方5%黑松露手打牛肉芝士漢堡配薯條🍟 $158+餐飲 荔枝紅茶漢堡好大個🍔,麵包皮香脆,厚實嘅手打牛肉面上有滿滿黑松露醬同芝士,夾埋生菜🥬、蕃茄🍅同千島醬,非常足料,份量十足紅酒🍷燴牛脷配意粉🍝 $128+餐飲 芒果百香果綠茶牛脷份量好多,口感軟淋,紅酒味略嫌不足,意粉有蕃茄味,酸甜開胃,配菜洋蔥🧅同紅蘿蔔🥕煮得好淋,好入味推薦指數:🟠🟠🟠🟠⚪️味道:3.5/5環境衛生:4/5服務:4.5/5抵食:4/5《5% Cafe》📍旺角彌敦道577號高氏大樓2樓BC號舖#hongkong #hongkongfoodie #hkfood #hkeats #852food #852foodie #mongkok #旺角美食 #旺角 #旺角好去處 #美食 #香港美食 #旺角cafe #5%cafe
《5% Cafe》

服務:4.5/5
抵食:4/5

《5% Cafe》
📍旺角彌敦道577號高氏大樓2樓BC號舖

👨🏻‍🍳放假黎到旺角樓上Cafe食晏,佢共有10款西式套餐選擇,☕️另包一杯$38或以下飲品。餐廳除左有多個打卡位,🎲更提供多款桌上遊戲比大家玩,係朋友聚會既好地方📸🍔5%黑松露手打牛肉芝士漢堡配薯條($158)🍔🔥漢堡包烤到脆一脆,黑松露醬份量亦唔少,夾埋牛肉同芝士食夠曬香口;🍟薯條亦炸得夠熱辣辣。跟餐配左杯熱芒果百香果綠茶,🥭飲落清甜解膩,幾好幾好😎🐂紅酒燴牛脷配意粉($128)🐂🐮牛脷煎得啱啱好,外層酥脆,👅內裏口感軟淋,牛味濃郁,值得推薦👍 而呢個餐配左杯熱薄荷茶,🍵聞落非常醒神,味道亦清爽怡人😜😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 7/10——————————————————————————————👨🏻‍🍳We went to this upstair cafe in Mong Kok for lunch at weekend,☕️ and there are 10 sets to choose from, including a drink under $38. 🎲 The restaurant has some good photo taking spots,

🍔5%黑松露手打牛肉芝士漢堡配薯條($158)🍔

🐂紅酒燴牛脷配意粉($128)🐂

👨🏻‍🍳We went to this upstair cafe in Mong Kok for lunch at weekend,☕️ and there are 10 sets to choose from, including a drink under $38. 🎲 The restaurant has some good photo taking spots, meanwhile they offer a variety of board games, so it’s a perfect place for gathering📸

🍔5% Truffle Handmade Beef Cheese Burger with French Fries ($158)🍔
🔥The bun is crispy, and the truffle sauce matches well with the beef and cheese.🍟 For the fries, they are served hot and it’s crunchy🍵 With this set, I order the hot mango and passion fruit tea, it is sweet and appetising😎

🐂Red Wine braised Beef Tongue with Spaghetti ($128)🐂
🐮The beef tongue is soft, tender and rich in flavour, 👅which is highly recommended👍 For this set, the hot mint tea is ordered🍵, it smell refreshing and taste great😜

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 7/10

今日約左班朋友 一齊聚一聚 所以去左旺角一間Cafe 因為佢地呢到可以坐到好多人 仲可以玩board game! 🐷🐷 價錢都唔係好貴 個套餐仲包野飲 整體體驗都好唔錯👍🏻👍🏻.🐷日式天婦羅蝦卡邦尼煙肉意粉👅9/10 $108意粉好Creamy🫶🏻🫶🏻 個汁幾濃稠👍🏻👍🏻 同埋勁香🫶🏻🫶🏻 但又唔會「杰」身過頭🤣🤣 煙肉🥓份量都算多 黑椒同香草都岩岩好 唔會太多或太少 上面有兩條天婦羅炸蝦🫡🫡 炸得幾好 好脆同埋幾香🍤🍤 .🐷香脆龍利柳配牛肝菌汁長通粉 👅8.5/10 $118佢有少少沙律菜同埋車厘茄 係一個細細份嘅沙律🥗可以fresh兩fresh先🤣🤣 不過好多人都知我唔食車厘茄 所以都係交比朋友啦🫂 龍利柳好大塊‼️‼️ 肉身都幾滑 亦唔會超薄 (有啲餐廳嘅龍脷柳薄過紙)個邊仲煎到脆一脆 仲會有少少酸忌廉汁俾你點啲龍脷柳嚟食 令到啲龍利柳更好食🫶🏻🫶🏻 個長通粉都係好creamy 同意粉一樣 濃稠程度可以話係啱啱好 仲有好多蘑菇 超中意🫶🏻🫶🏻.野飲部分.🐷Chocolate Smoothie (Snow Style) 👅8.5/10 $56 (套餐+$18就飲到🐷🐷)超中意飲朱古力🍫
🐷日式天婦羅蝦卡邦尼煙肉意粉👅9/10 $108

🐷香脆龍利柳配牛肝菌汁長通粉 👅8.5/10 $118

野飲部分

超中意飲朱古力🍫嘅我 見到呢個即揀 👍🏻👍🏻 口感幾綿密😀 上面仲有啲cream 面頭同杯邊有啲朱古力脆脆👍🏻 令到成杯野有多啲口感 不錯不錯
🐷Caramel Latte 🧊👅8/10 $48(套餐+$10就飲到🐷)

呢杯Caramel Latte幾好飲 焦糖味幾香👍🏻👍🏻 亦都唔會過甜👍🏻👍🏻 不過相信大家都大概知道係咩味🤣
🐷5%精選蛋糕 🍰 New York Cheese Cake 👅8.5/10 $58(套餐+$28就食到)

我覺得係超大舊…. 好少可有咁高嘅New York cheese cake😍 佢呢個cheese cake唔算好實嗰啲 不過我幾中意 因為佢一啲都唔會漏喉😍😍 仲可以這係幾香 有淡淡嘅檸檬香味調下味 唔錯 面頭仲有一層唔太明顯嘅似係乳酪 超香🫶🏻 仲有 用糖霜整左個雪人仔出黎幾cute⛄️☃️
整體黎講成間cafe都好正😍 坐落都好舒服 地方又闊落 好有空間感 唔會坐到迫埋一齊咁樣👍🏻 仲可以成班人一齊上去玩board game🫶🏻🫶🏻 地方喺旺角 相信對好多人黎講都算係幾就腳👍🏻👍🏻 真心推薦🫶🏻🫂

味道👅:8.5/10
賣相👀:8.5/10
扺食💰:8/10
服務🙆🏻‍♀️:9/10
  • 香脆龍脷柳配牛肝菌汁長通粉
  • 日式天婦羅蝦卡邦尼煙肉意粉
  • 5% 精選蛋糕
今日👭🏻孖妹約好一齊放假上堂,先去旺角填飽個肚仔😝呢間Cafe位於旺角同油麻地中間既樓上鋪可能平日關係人流唔算太多,環境闊落舒適寧靜,啱哂👭🏻孖妹撐枱腳傾計吹水🤣小店為配合聖誕節🎄都放滿聖誕裝飾貼紙,👭🏻孖妹獲安排坐近最有X’Mas氣氛位,配合透明窗照入柔和陽光☀️餐廳提供多款午市套餐,1個主食(意粉/薄餅/漢堡)+$38主餐牌飲品,由$68 ~ $128不等,另有單點食品可選擇👭🏻孖妹叫左2個lunch sets + 2杯特飲(補差價+ 精選蛋糕🍰🥢炭燒雞扒漢堡配沙律💰108✨一上菜👩🏻‍💼大孖堅嚇親😂漢堡包有成隻手掌咁大,最初擔心會食唔哂🤪✨小店先烘脆漢堡包🍔再塗上牛油🧈開稀千島醬汁、生菜🥬番茄片🍅,最後加入全脂車打芝士🧀兩塊大雞扒🍗後插上聖誕老人公仔籤仔🎅🏻✨ 🥯麵包質地介乎少咬口豬仔包同甜餐包之間,香煎雞扒配上帶微微炭燒味照燒汁,味道似照燒雞肉串😝雞扒濕潤唔鞋口夠入味,配上半溶車打芝士好快KO左個漢堡包✨Lunch Set本來配薯條🍟餐廳可轉沙律🥗,有車厘茄同翠綠羅馬生菜🥬淋上凱撒沙律醬,食完漢堡再食都夠輕型👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌘🥢香脆龍利柳配牛肝菌汁 💰88✨餐廳將原條龍利柳

🥢炭燒雞扒漢堡配沙律💰108

炭燒雞扒漢堡配沙律

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌘

🥢香脆龍利柳配牛肝菌汁 💰88
香脆龍利柳長通粉配牛肝菌汁

✨餐廳將原條龍利柳🐟以香草醃製油炸後插上聖誕雪人☃️籤仔💐碟底放上牛肝菌汁長通粉、千島醬汁沙律伴碟
✨龍利柳有2隻女仔手咁長㗎😝誠意十足❤️魚肉腍身唔腥,味道偏鹹重香草味😗直徑幼身嘅煙韌長通粉,煮熟後加入以車打芝士🧀香滑忌廉、牛油🧈全脂奶🥛實滑香菇、牛肝菌煮成嘅醬汁
✨鹹香車打芝士係醬汁精粹😇 菇味十足且非常掛汁香氣誘人😍如果牛肝菌再濃味啲/多切片會更加加分

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌑

🥢Chocolate Smoothie (Snow Style) 💰18
Chocolate   Smoothie  &  Srawberry  Mikeshake

✨👩🏻‍💼大孖係朱古力鐵粉,適逢X’Mas叫杯朱古力特飲應下節😝
✨🍷酒杯邊內先隨意唧入朱古力漿🍫濃郁朱古力奶 & 碎冰形造冬天冰雪效果❄️最後以香滑軟忌廉🧁朱古力脆米作裝飾❤️嚐甜既朱古力fans一定鍾意

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌑🌑

🥢Strawberry Milkshake 💰18

廚師👩🏻‍🍳喺杯內側3個對角加入草莓果漿、草莓牛奶同碎冰,最後唧上佈滿草莓醬+ 脆口繽紛彩色食用朱古力碎條既軟滑忌廉
✨外觀呈漸變夢幻粉紅色,由淺至深,好少女心😉打卡一流❤️草莓牛奶X Cream味道好似食緊甜蜜草莓雪糕🍦👷🏻‍♀️細孖冇攪勻底部糖漿,所以飲到尾有啲過甜😝

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌗🌑

🥢精選蛋糕 - 紐約芝士蛋糕 💰28
精選蛋糕  -  紐約芝士蛋糕

✨落單時店員自動波知道要後上🫶🏻芝士蛋糕好高身大件,兩個女仔👭🏻share就啱哂,由底層濕潤海綿蛋糕🍰中層乳酪+忌廉芝士、純忌廉芝士外層整成,用糖霜滲上🎄外型裝飾
✨外層有少咬口似烤焗過嘅梳乎厘蛋糕頂頂個層,但又不失忌廉芝士creamy口感😍因為冷藏過乳酪中層有啲冰粒,整體算幾滑身,相比食純cheese cake會更加清爽冇咁膩😉

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌑

小店有大量桌遊提供比客人🧩♟🎱大富翁、UNO♠️♣️🃏真心話大冒險等等,適合一大班朋友閏蜜聚會㗎😉👭🏻孖妹當日趕住去上堂無玩,下次有機會再到訪一路食嘢一路玩‼️

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

• 香脆龍脷柳配牛肝菌汁長通粉
  • 精選蛋糕
  • Strawberry  Milkshake
2022-12-22 35 views
🇭🇰旺角- 5%CAFE朋友仔介紹吓嚟咗呢間樓上Cafe,成日都想同朋友仔搵個靜靜地嘅地方一齊吹吓水食個飯,又唔使俾人催住走~~朋友仔就話呢間嘢唔錯👍🏻所以今次就上咗去食再加吹水吹幾個鐘🥳⍗ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈⍗☑️整體方面:環境舒適,大量桌上遊戲俾你選擇,亦都有打卡位俾你影相,而座位多數以卡位為主 一班朋友仔坐得舒服,靜靜地傾吓計都好🫶🏻另外亦都可以包場搞party,見有唔少明星Gathering都有喺嗰度搞過🤭同埋好重要嘅係佢仼坐唔嬲🫴🏻👅 蒜香蜆肉意粉(⭐7/10) $98味道偏清淡,但鍾意食蜆肉意粉又唔係好鍾意濃味嘅人就啱晒,蜆肉都有幾多,意粉份量都幾多,大胃人士即係我都夠食🤭👅 卡邦尼意粉(⭐7/10) $108有兩隻大炸天婦羅蝦,最鍾意食佢隻炸蝦炸得好香脆可口,配上呢個卡邦尼意粉,而意粉味道唔算話好濃,唔會話食完係咁想飲水,意粉份量多👍🏻👅拿鐵(⭐7/10) 跟餐凍飲(+$6)👅荔枝梳打(⭐7/10) $42飲品正常👍🏻覺得個份量都ok~~可以慢慢飲住黎吹水 而且跟餐加$6有得特飲都幾抵🥳👅跟餐精選蛋糕Tiramisu
🇭🇰旺角- 5%CAFE

👅 蒜香蜆肉意粉(⭐7/10) $98

👅 卡邦尼意粉(⭐7/10) $108

👅拿鐵(⭐7/10) 跟餐凍飲(+$6)
👅荔枝梳打(⭐7/10) $42

👅跟餐精選蛋糕Tiramisu (⭐7/10) $28
佢今次嘅甜品係Tiramisu,食落幾夠凍,不會過甜,擺盤好有冬日氣氛🤣

🎏地址:5% Cafe (旺角)
旺角彌敦道577號高氏大樓2樓BC號舖

#hkig #foodie #hkfoodblogger#likeforfollow #likeforlikeback #香港 #discoverhongkong #food #yummy#hkfood #hkfoodie #hkmarketing #食好西 #吃貨 #likeforlikes #blogger #hkfollows#旺角 #旺角美食 #旺角餐廳 #cafe #5%cafe

按一按👇🏻可以看回我們所有的香港好西🤗
#lg_旺角
2022-12-22 20 views
聖誕節想同朋友開party怕無地方唔緊要✨5%Cafe提供無限時board games任玩重點係提供舒適嘅梳化卡座😙一路食一路玩仲要坐得舒服🤩✨🐟 香脆龍脷柳配牛肝菌忌廉汁長通粉 $118呢個價錢係包埋$38或以下嘅飲品所以叫咗杯芒果百香果綠茶✨龍脷柳炸得好脆仲好夠味長通粉掛汁吸晒牛肝菌忌廉汁✨牛肝菌忌廉汁唔算太濃配龍脷柳啱啱好😋🍔 黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條 $148漢堡包份量都多🤩牛肉嘅肉質鮮嫩唔會太乾咬一啖已經肉汁出晒嚟😙芝士唔會太膩同牛肉配合得宜

聖誕節想同朋友開party怕無地方唔緊要✨

牛肉嘅肉質鮮嫩唔會太乾
咬一啖已經肉汁出晒嚟😙
芝士唔會太膩同牛肉配合得宜
2022-12-20 65 views
以前一大班人去Cᴀғᴇ,可以係做功課,Hᴇᴀ時間,打MᴏɴHᴜɴᴛ,聚一聚吹個水,真係好正🤣隨住時代嘅轉變,Cᴀғᴇ好似變咗主打應援,有Eᴠᴇɴᴛ先會多人,但其實仲有好多Cᴀғᴇ除咗搞應援之外,平時用嚟同朋友相聚食好西都好正,就好似我地今次食嘅呢間Cᴀғᴇ咁,食物以Cᴀғᴇ嚟講,真係落足心機,味道一啲都唔差,仲好抵食添🤩千島海鮮窩夫薄餅 $118呢個薄餅好香牛油味,因為佢係用窩夫做咗個餅底,而配料方面主要有蝦,窩夫邊烤至香脆,咬落幾軟熟,加埋千島醬酸酸甜甜,幾開胃,芝士都幾多,成個Iᴅᴇᴀ幾創新,就好似🐨唔食Pɪᴢᴢᴀ包邊嘅人🤡 呢個Pɪᴢᴢᴀ啱晒佢喇🤣香脆龍脷柳配牛肝菌汁長通粉 $118龍脷柳幾大件🤩 煎到好香脆,肉質嫩滑,香草味偏濃,長通粉軟硬適中,牛肝菌汁偏淡少少,都算Cʀᴇᴀᴍʏ,夾埋龍脷柳一齊食就啱啱好,完成度幾高🥰Cʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ Sᴍᴏᴏᴛʜɪᴇ +$18造型方面真係滿分,飲品面層嘅Cʀᴇᴀᴍ好豐盈,偏甜少少,用咗脆米伴杯邊,成件事高級咗🤣 而入面係好濃嘅朱古力,有好香嘅朱古力味,飲落都好幼滑,甜度又唔會甜到瘀喉,幾舒服,仲有少少薄荷味,帶嚟一點清新嘅感覺😙Bʟᴜᴇ H

千島海鮮窩夫薄餅 $118

香脆龍脷柳配牛肝菌汁長通粉 $118

Cʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ Sᴍᴏᴏᴛʜɪᴇ +$18

Bʟᴜᴇ Hᴀᴡᴀɪɪ +$14
打卡必備,主要係菠蘿汁,飲落幾清新,唔會話飲緊糖醬或者糖水咁😗
Blue Hawaii

全部都係卡位,坐得舒服,枱與枱之間嘅距離都足夠,私隱度不錯,同朋友嚟傾密計都得呀🫣
星期日7點幾都得一兩枱客😕 良心店買少見少,食物質素又幾好,環境又唔錯,服務周到,無理由唔支持💪🏻💛
2022-12-11
Type of Meal
Dinner
Chocolate Smoothie
趁放假想同朋友聚會就試下呢間樓上cafe入到去cafe先發現餐廳都幾大坐位夠闊落去果日雖然係星期日但都唔係太多人環境都幾靜cafe有好多board game約多幾個朋友應該可以瘋狂玩游戲可惜我單單約咗1個朋友我地2個食野吹水就算cafe好多可愛公仔即刻覺得好親切好似回到童年 比公仔包圍嘅幸福講返野食我同朋友order 2個套餐  套餐包 $38或以下飲品, 其他須補差價黑松露醬野菌忌廉汁長通粉 $128最穩陣嘅配搭 同一向鍾意嘅口味黑松露味好香醬汁夠多夠濃 長通粉索曬d醬汁香脆龍脷柳配牛肝菌長通粉 $118估唔到條龍脷柳同隻碟一樣大大得咁誇張  好長好抵食龍脷柳外脆内軟 仲有沙律醬可以點冬天真係好快凍 要食快d牛肝菌汁都值得試下 都算杰身同長通粉好夾*個人認爲龍脷柳長通粉CP值好高平過黑松露長通粉仲有條大大龍脷柳*飲品朋友要Hot Matcha Mocha  單買$56 跟餐 +$18果日天氣都好凍我都想要一杯熱飲但比menu個凍朱古力吸引決定做勇者Chocolate Smoothie  單買$56 跟餐 +$18果然係正確決定呢杯飲品外型夠壯觀朱古力奶冰口感綿蜜超鍾意佢勁濃朱古力味朱
趁放假想同朋友聚會就試下呢間樓上cafe

食物抵食又有質素
一直覺得樓上cafe主要用途係提供地方用黎同朋友聚會
食物好味=bonus
重點呢一間cafe價錢又唔貴
食物又好味!!!

地點又係旺角好就腳
如果一個人行開附近想穩地方坐下 或者 諗唔到食咩好
呢度食個set都唔錯

約三五知己嚟食又得
約一大班朋友黎仲開心
餐廳提供好多board game任玩

呢間cafe絕對有下次!!!
2022-12-18
$150 (Lunch)
2022-12-17 322 views
Cafe門口寫著 “share 5% of your time with friends”, 所以就叫5% cafe5️⃣. 屈指一算, 24小時既5%其實就係個零鐘, 岩岩好係一餐飯既時間, 足夠滿足放工後疲憊既心💛以前一直以為樓上cafe無啖好食, 但食過之後覺得原來自己太naive 龍脷柳大條無雪味, 香煎唔厚粉又唔過油🐟濃郁牛肝菌汁淋上煙韌唔過腍既長通粉幾好食 沙律菜都唔hea架有齊紅黃車厘茄好繽紛🍅另外個burger個brioche bun烘到超脆口🍔, 手打和牛勁厚肉juicy, 黑松露醬好香濃薯條都唔太油, 外脆內軟野飲大大杯, 好岩坐耐d甚至同fd一齊邊玩board game邊飲野👯‍♀️花茶$56有成壺好抵飲仲要有蠟燭熱住夠細心🕯️ 雪梨洋翔菊清新帶甘🌼咖啡拿鐵有好多口味揀, 榛子唔會太重syrup味🌰仲有肉桂粉灑面既印花跟餐仲可以以優惠價加配是日蛋糕, 當日係芝士蛋糕, 味道就不過不失啦. 但我地好欣賞佢伴碟既雪人, 用糖霜灑上非常有節日氣氛最想讚既都係態度好到爆既店員叔叔, 非常有禮貌, 感覺都好敬業樂業. 雖然唔多人, 但佢都會俾適當嘅空間我地, 每枱旁邊都有個鐘仔需要

龍脷柳大條無雪味, 香煎唔厚粉又唔過油🐟

濃郁牛肝菌汁淋上煙韌唔過腍既長通粉幾好食
沙律菜都唔hea架有齊紅黃車厘茄好繽紛🍅

5%黑松露手打牛肉芝士漢堡配薯條

薯條都唔太油, 外脆內軟

花茶$56有成壺好抵飲

雪梨菊花茶

仲要有蠟燭熱住夠細心🕯️ 雪梨洋翔菊清新帶甘🌼
雪梨桂花茶

榛子拿鐵

芝士蛋糕

. 雖然唔多人, 但佢都會俾適當嘅空間我地, 每枱旁邊都有個鐘仔需要時叫佢, 佢都會好快黎到, 落單上菜都好到位, cutlery都唔駛我地操心

食下野傾下計不自覺都坐多過個零鐘, 點止留5%既時間呢
實在值得多d人認識呢間cafe
香脆龍利柳🐟配牛肝菌汁🍄長通粉 ($88)
5%黑松露手打牛肉芝士漢堡🍔配薯條🍟($128)
🌼雪梨桂花茶 ($56/set+$18)
榛子拿鐵☕️($42/set+$4)
芝士蛋糕🍰($58/set+$28)
$150 (Lunch)
雪梨菊花茶
雪梨桂花茶