2020-01-20 25 views
*今日eatmug9 #78Cafe畀人嘅感覺一般係好舒服好靜嘅呢間喺旺角開咗冇幾耐既5% cafe將cafe呢一種氣質完全表現出來毛絨嘅梳化 窗邊一盤盤嘅小盆栽同埋一首首小提琴嘅melody令到個人好放鬆 好似返咗去自己間房咁上去嗰陣時係tea time人客唔多 店員安排咗個隱蔽少少嘅位我哋坐雖然有tea set 但係連lunch都未食 所以點咗個 lunch抹茶朱古力沙冰份量就full 抹茶味夠濃 夾雜一啲細小嘅朱古力同埋冰粒有口感有味道相當唔錯海鮮肉醬意粉意粉夠彈牙雖然啲肉醬唔多 但係味道相當濃郁比一般茶餐廳嘅肉醬意粉更有質素補充返少少除咗有得食之外佢側邊仲有個架放咗好多board game適合一班朋友一齊上呢一邊食一邊玩
*今日eatmug9 #78

適合一班朋友一齊上呢一邊食一邊玩
2020-01-15
Tea
2020-01-19 24 views
星期天喜歡約朋友上cafe,享受下休閒嘅時光。因為可以慢慢坐,食下嘢,玩下board game。今次來到登打士街嘅 5% cafe 了,這裏交通方便,環境也不錯,坐在窗邊嘅梳化位幾舒適。咁啱今日嚟到佢哋搞緊board game party,負責想人話如果有興趣都可以join埋一齊玩,不過我就同朋友玩多啲。負責人好好有善,細心咁介紹我哋玩適合我哋嘅遊戲,仲好詳細咁介紹玩法,佢介紹的遊戲真係好好玩呀。食物方面,價錢都合理,因為下午茶時間,所以我哋只係嗌咗一個套餐兩份食,再加個小食。我哋叫咗黑椒牛肉漢堡配薯條,飲品就係熱榛子朱古力。另外跟餐有一件班蘭椰汁蛋糕,再額外叫多份瑞士汁雞翼。漢堡包嘅漢堡扒非常juicy,爆曬汁,漢堡扒好有份量,厚度十足。另外,我都好鍾意瑞士汁雞翼,有屋企媽媽整嘅感覺,家的味道。😋🤤

我哋叫咗黑椒牛肉漢堡配薯條,飲品就係熱榛子朱古力。

另外跟餐有一件班蘭椰汁蛋糕,再額外叫多份瑞士汁雞翼。

2020-01-19
2020-01-16 283 views
5% Cafe旺角彌敦道577號高氏大樓2樓BC號無論係香港或者世界各地,自己都好鐘意幫襯d特式既cafe, 今日黎到呢間cafe位於旺角同油麻地之間,搭港鐵兩個站落都咁方便,約朋友聚會岩晒呢間cafe 叫 5%, 好鐘意呢間餐廳老闆既理念,意思就係鼓勵我地每日用5%既時間同身邊既朋友見下面或者認識下新朋友我覺得呢到就係最好同朋友聚頭既好地方啦,鋪頭好闊落,而且每個座位都係軟淋淋嘅梳化好舒服,最岩同朋友傾計,坐到唔捨得走呀建議大家可以揀set meun入面既食物,價錢合理而且係包左一杯$40或以下既飲品,如果over $40 只需要補返差額就可以啦好欣賞既牛脷,柔嫩脆韌食落好有口感,配合埋用紅酒燴,好match望落已經覺得好吸引,牛肉係餐廳手打既,所以入口鮮嫩多汁,而且仲好厚tim呀,必試飲品方面都幾出色,好濃既朱古力味,餐廳好有心思,連杯邊都鋪滿朱古力碎,加上面層既cream, 雖然好邪惡但一定要試下,無介紹錯除左飲飲食食之外,餐廳仲有好多boardgame可以借比食客玩,約埋朋友,三五知己黎到真係可以消磨大半日,真心推介
5% Cafe
旺角彌敦道577號高氏大樓2樓BC號

我覺得呢到就係最好同朋友聚頭既好地方啦,

紅酒燴牛脷意粉

Chocolate Smoothie

紅酒燴牛脷意粉
Chocolate Smoothie
  • ChocolateSmoothie
地點算係幾方便,内裏都好寬敞同舒服,非常適合傾計聊天!不過食物方面,真係唔得同有待改進!食物選擇兩隻手數得曬,仲要基本上全部都係炸野,唔係炸野得一個選擇。本身以爲樓上café D野食會比較平,但都要$130一個餐。仲要D食材好明顯唔值$130,係其他café用$60~$70就食到。香煎龍利柳配牛肝菌長通粉:我宜家先知原來炸係【香煎】禁解🙄,成條魚係炸,仲要無咩肉、因爲唔食得炸野,全部炸皮整走左之後無咩肉食!點解炸魚要寫作香煎呢?牛肝菌長通粉個名就好聼,牛咩肝菌啊,咪罐頭蘑菇湯!又淡又無味!黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條:成個漢堡又乾又hea,我食$50幾既港式漢堡仲好食過佢。D薯條仲要凍曬霖曬!餐果個飲品就算啦,超稀超淡。早知唔叫餐要飲品,仲可以俾少$20!禁既野食真心無動力影,hea影算!

禁既野食真心無動力影,hea影算!
2020-01-15 585 views
同男朋友出旺角食飯,揀咗間樓上Cafe靜靜地坐下傾吓計~環境幾warm,有無數board games,店主仲好好人咁推介左二人board games俾我地玩,但我哋最後都係揀咗最經典嘅層層疊😋飲品幾特別,食物選擇雖然不多,但質素卻很驚喜~5%黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條~賣相唔錯,見到熱溶嘅芝士滿滿地包住手打牛肉漢堡,整個感覺好吸引,漢堡包焗得香脆,牛肉漢堡最為驚喜,自家製手打嘅口感確實比較厚實,調味啱啱好,沒有美式漢堡般的過鹹,仍然食到濃濃既牛肉香味😋香煎龍利柳配牛肝菌汁長通粉~好驚喜,有大大塊無骨魚柳,Size有手臂咁長,同樣是啱啱新鮮濺起,外皮仍然保持香脆,肉質夠嫩滑,配合少許嘅調味,點埋千島醬食感覺非常滿足~雞塊拼魚手指~新鮮炸起,外皮香脆,加上啖啖魚肉和雞肉,點埋沙律醬十分滿足~斑蘭椰子慕絲蛋糕~最喜愛嘅甜品之一,自家製蛋糕質感比較厚實,整個蛋糕甜度控制得宜,不會過甜,淡淡既斑蘭香味佈滿整個口腔,配合椰子慕絲味道又二想不到地夾~Pure  colada~但係菠蘿汁,椰漿,雲呢拿雪糕嘅組合,聽落好似有點奇怪,但係飲落其實味道非常特別,仲有酸酸甜甜幾開胃咁,亦有雲呢拿嘅香甜同嫩滑,
同男朋友出旺角食飯,揀咗間樓上Cafe靜靜地坐下傾吓計~
飲品幾特別,食物選擇雖然不多,但質素卻很驚喜~

5%黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條~
5%黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條

香煎龍利柳配牛肝菌汁長通粉~
香煎龍利柳配牛肝菌汁長通粉

雞塊拼魚手指~
雞塊拼魚手指

斑蘭椰子慕絲蛋糕~
斑蘭椰子慕絲蛋糕

Pure  colada~
但係菠蘿汁,椰漿,雲呢拿雪糕嘅組合,聽落好似有點奇怪,但係飲落其實味道非常特別,仲有酸酸甜甜幾開胃咁,亦有雲呢拿嘅香甜同嫩滑,加上少許肉桂粉令味道更加突出和驚喜~
Pure  colada

Rainbow~
雪碧,芒果汁,士多啤梨糖漿嘅組合,賣相真係好靚,但飲落估唔到又幾夾,每一層顏色你都可以飲到唔同嘅味道,箇中感覺似曾相識,但係又從未飲過這種配搭,味道層次分明,係一杯驚喜而又高質嘅飲品~
Rainbow
2020-01-13
$150 (Dinner)
香煎龍利柳配牛肝菌汁長通粉
雞塊拼魚手指
斑蘭椰子慕絲蛋糕
Pure  colada
Rainbow
2020-01-11 41 views
係旺角搵間好食唔貴又舒服嘅真係好難😔好好彩搵到呢一間😃今次食左紅酒牛👅意粉+Rainbow 超級正條👅好正 好有牛味 😋最surprise係個Rainbow 🤤重點介紹:三層口感 一層層飲落去真係好match仲有椰果係入面 一杯嘢飲超有驚喜😍環境舒服 夠曬Relax 仲可以同成班frd一齊玩下Board game😁員工都好耐心講解 下次一定一定會再黎😚😚
係旺角搵間好食唔貴又舒服嘅真係好難😔
好好彩搵到呢一間😃
今次食左紅酒牛👅意粉+Rainbow

超級正

條👅好正 好有牛味 😋
最surprise係個Rainbow 🤤
重點介紹:三層口感 一層層飲落去真係好match
仲有椰果係入面 一杯嘢飲超有驚喜😍
員工都好耐心講解 下次一定一定會再黎😚😚
紅酒燴牛脷意粉 +Rainbow
2020-01-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
紅酒燴牛脷意粉 +Rainbow
  • Rainbow
2020-01-11 79 views
🤗過開油麻地食飯,去咗呢間5% cafe食晚飯🍝🍛個餐廳名好特別,令人好易記得😀呢度夜晚唔算好多人, 唔使book枱都好多位 👍地方好闊落, 最啱同朋友相聚傾計👨‍👩‍👧‍👦同埋個環境都幾舒服 ,員工好nice 好好人,見到隔離枱唔識玩board game ,佢會主動教大家👏至於食物方面🍜🍛🍝🥤我特別鍾意洋蔥圈,佢入面好多洋蔥,好足料,好脆口。整體方面,如果啲食物熱啲會較好,其他沒有特別😄
5% 黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條
香煎龍脷柳配牛肝菌汁長通粉
美式洋蔥圈
凍薄荷朱古力
玫瑰洛神花茶
自家製蛋糕
2020-01-07
$160 (Dinner)
5% 黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條
美式洋蔥圈
2020-01-06 61 views
一入門就覺得呢間cafe好舒適,好似世外桃園咁,坐係軟林林既sofa更加覺得好relax~~睇餐牌先知呢度service charge係5%,同樣地店名叫5%cafe,好有趣呢!跟set menu叫左兩個餐,黑椒手打牛肉芝士burger好正,手打牛肉果然juicy更彈牙,面包軟身好好味,即炸薯條夠香脆~另一個set 係香煎龍利柳拼長通粉,龍利柳煎得金黃,內有嫩滑魚肉,配上熱辣辣既牛肝菌汁好yummy,軟硬適中既長通粉!飲品Pure colada,有椰汁香味,又有菠蘿既fresh. 朋友既chocolate smoothie, 超濃朱古力,好邪惡呢~其實一間cafe有野玩之餘仲要有好味既食物真係好正,有得食有得玩,下次一定要叫埋frd再黎!

2020-01-05 38 views
好耐無去過旺角啲樓上Cafe,傍晚同朋友去坐下順便食飯 <3 呢到又有得玩Board game,就上左去試下。坐低玩左一陣Board game有D肚餓,叫左2個套餐,連一杯飲品,都係一百蚊多D,幾抵我叫左個紅酒牛舌飯,幾大份,味道相當不錯。牛舌爽彈,調味非常好。飲品揀咗mojito 無酒精版本,非常清新。朋友又點左個牛肉漢保堡配炸薯條,牛肉是新鮮手打的,重牛肉味。薯條是新鮮現炸,厚身,比連鎖店的好吃,份量多一點點會更加好。最後加配了一自家製蛋糕,一晚完美的句號。

最後加配了一自家製蛋糕,一晚完美的句號。
Dinner
2019-12-31 92 views
今日同男朋友有時間一齊分享下午茶時光,好開心一齊黎到這間朋友介紹的樓上cafe。地方寬敝空間感大,暗暗燈光好浪漫,更有別緻細心的設計及擺設,座位是舒適梳化,更有好多不同書籍及遊戲讓一大班朋友一齊分享一齊玩;食物有Tea set及set courses選擇,有飯、麵、意粉、蛋糕、出前一丁、熱狗、漢堡等等男朋友點了黑椒汁雞扒司華力腸飯黑椒汁不會太濃烈,是放在小小器皿中;雞扒熱辣辣炸得好脆好香又大塊,皮不會太厚、雞肉滑溜無雪味,司華力腸皮脆肉軟,是煎過的、有口感,飯份量多又熱熱的,上面放上少少香草,男友大讚簡單又好食;我選了雙芝士肉醬意大利粉好香噴噴又熱熱的,芝士味香濃,軟滑配上酸酸甜甜的番茄汁,惹味非常,意大利粉軟硬適中,牛肉粒好軟好易咬又香飲品:Matcha Smoothie 綠茶朱古力沙冰,夠凍又不會太甜,香軟綠茶味清香不膩檸檬紅茶檸檬味清新開胃、紅茶濃郁、不會太甜

男朋友點了黑椒汁雞扒司華力腸飯

我選了雙芝士肉醬意大利粉

飲品:
Matcha Smoothie
Matcha  smoothie
綠茶朱古力沙冰,夠凍又不會太甜,香軟綠茶味清香不膩

檸檬紅茶
飲品
檸檬味清新開胃、紅茶濃郁、不會太甜
2019-12-30
$94 (Tea)
Matcha  smoothie
飲品
2019-12-27 587 views
有一日朋友約咗我想傾吓計食下野飲吓嘢咁樣,所以我哋就即刻諗起揀一間環境好好,靜靜地,又坐得舒服嘅餐廳,當然係Cafe啦,所以就嚟咗呢間新開嘅及非試吓佢,上到黎之後都見到有三至四台客人,唔算好多,但係咁樣嘅話就唔會好嘈,坐低之後睇完Menu就叫咗一個5%黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條,同埋一個芝士鮮茄焗肉醬意粉,先講下牛肉漢堡,因為應該係店家自己手打嘅關係,所以牛肉好鬆軟,好林身,好好味,你到嘅時候熱辣辣,再配埋少少黑椒味辣辣地就更加開胃,我拎埋個先茄肉醬意粉同出邊嘅有唔同,佢唔會有一大Pat肉醬係啲意粉上邊,而係有一對番茄醬嘅肉粒同肉碎再加埋少少芝士粉鋪左係意粉上邊,所以入口唔會話好濕,而意粉嘅軟硬度亦都唔會太林,所以整體入口好爽身,幾好味,最後因為跟餐可以有一杯$40以下嘅飲品,而我地亦都睇中左一啲特色飲品,只需要補返差價就可以,所以我哋叫咗一杯凍嘅榛子朱古力同一杯凍嘅薄荷朱古力,榛子朱古力味道好濃郁,好香朱古力味,而另外一杯薄荷朱古力就略嫌薄荷味唔夠重,入口就好似純粹只係一杯朱古力咁樣,不過不失。

2019-12-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2019-12-26 75 views
今天老母想看看Cafe 是什麼玩意?於是Google一search便找到附近這間5%Cafe,名字10分特別,我了解過老闆後,他說這裏定期會搞一些聚會用意想大家認識新朋友,因此命名5%cafe ,意思即是用5%的力便能識到一個新朋友。我老闆是一個Ust 畢業的年輕人,日間有正職但不忘夜間發展自己的興趣,在這個年頭仍有空間和精力發展自己的興趣確實值得嘉許和羨慕。但講多無謂味蕾最實際,點了個5%黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條、炸龍利柳長通粉、Hot Motcha Mocha、Various Flower Tea還有5%自家製蛋糕。首先是牛肉漢堡,咬落去啖啖肉,口腔充滿肉汁,實在令人停不到口。龍利柳炸得剛剛好,表層脆口之餘又不失魚味和魚的質感,長通粉也非常al denta 。飲料方面Various Flower Tea 的確名副其實,首先是賣相已經做足一百分,而且花香四溢非常寧神的感覺,Motcha Mocha也做得很有心思一層一層的放上去,飲落口也飲得出抹茶和Mocha 的味道👍🏻最後自家製蛋糕是一個班蘭味的蛋糕,班蘭味很重而且不

5%黑椒手打牛肉芝士漢堡
脆炸龍利柳長通粉

最後自家製蛋糕是一個班蘭味的蛋糕,班蘭味很重而且不會膩,不錯。
5%自家製蛋糕

重點是價錢不貴空間寬敞,而且老闆誠意十足非常好客,值得推介。😛
5%黑椒手打牛肉芝士漢堡
脆炸龍利柳長通粉
5%自家製蛋糕
2019-12-25 58 views
係旺角行街行到好累,就搵下附近有無靚cafe坐下,搵到呢間有game玩,空間又大既cafe。我地見到餐牌叫左2個tea set,漢堡味道唔錯,牛肉好juicy,薯條都好脆,份量又大份,仲要唔貴。呢間既咖啡好好飲,唔會太苦同太甜,都唔細杯。最重要無呢間cafe唔嘈,見到隔離有位miss改簿,又有人傾下計,都好舒適。我地都坐左個半鐘,都無人趕,侍應態度好好,下次同fd慶祝搞party都可以選呢度,交通又方便又有私人空間。
Tea
2019-12-21 78 views
好友帶我去左一間新開張嘅西餐廳慶生🎉🎂。可能新開張未有太多人知道,所以店內大太多人。店內燈光暗淡,最適合情人知己暢談心事,一張一張嘅布梳化排列整齊,感覺舒服。另店內亦設有不少board & card games 提供,老闆真係好貼心,又有得食又得玩🎲🃏。👅👅5% 黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條👅👅麵包是烘過的,脆脆地,厚厚嘅牛肉扒、生菜蕃茄、芝士再加上洋蔥汁,色香味美俱全。👅👅棉花糖雪糕窩夫👅👅窩夫烘至兩面金黃金,外脆內軟,夾住雪糕一齊食,入口啖咪滋味,難怪係女士們鍾情嘅夏日食品。👅👅朱古力奶昔👅👅朱古力味道夠突出,質感濃濃大力啜。
好友帶我去左一間新開張嘅西餐廳慶生🎉🎂。

可能新開張未有太多人知道,所以店內大太多人。

👅👅5% 黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條👅👅

👅👅棉花糖雪糕窩夫👅👅

👅👅朱古力奶昔👅👅
朱古力味道夠突出,質感濃濃大力啜。

$175 (Dinner)
2019-12-18 72 views
呢間cafe係新開嘅見到佢有唔同嘅優惠應該係定期更新可以留意下我哋兩個人叫咗一個 香煎龍脷柳長通粉同埋 瑞士汁司華力腸配薯角 睇相就知道佢個portion好夠食 龍脷柳唔會煎得太乾都仲有魚嗰種濕濕地既texture 另外雞扒都仍然鎖到肉汁佢唔會太硬應該係幾新鮮嘅雞肉 由於係set menu所以佢會包一杯40蚊以下嘅飲品 見佢嗰drink menu咁多獨家嘢梗係試下啦所以叫左rainbow同chocolate smoothie rainbow係芒果加士多啤梨加糖漿好佩服佢可以整到個賣相咁靚飲落口味道好豐富同埋有層次chocolate smoothie 杯邊係有朱古力水 口感好棉好密 係chocolate lover 必飲

龍脷柳唔會煎得太乾都仲有魚嗰種濕濕地既texture

另外雞扒都仍然鎖到肉汁佢唔會太硬應該係幾新鮮嘅雞肉