2019-12-18 47 views
依家好多cafe開到成行成市,所以要突圍而出真係唔係易事,但朋友講係油麻地近旺角嗰邊開左間新cafe,鍾意試新野既我緊係上去試下la。上到去,環境好舒服,好feel,咁arm見到對面大廈大大幅"葉問"poster係度,超正,好似陪住我咁。佢地會不定時舉辦一d活動,主要想都市人放鬆下,識下朋友,玩下團體遊戲,唔駛下下都打遊戲機。佢地有好多board game玩,少至2個人玩既board game都有。見到依堆數字燈好得意,問左店員係咩黎,原來叫狼人燈 ,等主持人易d記到大家角色同狀態。食物種類正常,價錢合理。野飲方面都好吸晴,打卡一流甜品都有唔少選擇。朱古力沙冰 : 啖啖都係朱古力碎,又唔太甜。Pure Colada: 好特別,由菠蘿汁/椰漿/雲喱拿雪糕/肉桂粉,調製。龍利柳配牛肝菌汁展通粉 : 際柳炸得好香脆5%黑椒手打牛肉芝士漢堡 : 塊漢堡超厚,樂汁,薯條好香脆

食物種類正常,價錢合理。

野飲方面都好吸晴,打卡一流

甜品都有唔少選擇。

朱古力沙冰 : 啖啖都係朱古力碎,又唔太甜。

龍利柳配牛肝菌汁展通粉 : 際柳炸得好香脆

5%黑椒手打牛肉芝士漢堡 : 塊漢堡超厚,樂汁,薯條好香脆
2019-12-12
Dinner
今晚約了好友傾心事。想找個清靜一點的咖啡廳。當然去了旺區尋覓。雪梨桂花茶。整體壺杯配套已十分美觀。但茶壺內的花茶香味四溢。在乾燥的冬天給添了無限溫暖。桂花入口清甜順喉。5%手打牛肉芝士漢堡配薯條。手打漢堡必須要技巧之餘。更要各項配料配合先發揮出美食的誘惑。這裡用了不錯的芝士及生洋蔥配上。發揮到手打牛肉的味道。入口不止有濃郁的牛肉味加上芝士味強烈的配合更相當益漳。千島海鮮窩夫薄餅。利用窩夫營造薄餅底真是別出心裁。沒有薄餅底的香脆。但配合了窩夫的軟甜。更可口美味。再配上千島加海鮮更入口豐沛味蕾。口腔內的口腹之慾更為之提升彭賬。

2019-12-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2019-12-16 48 views
好朋友生日,我要找一個寧靜舒適私隱度高嘅地方爲她慶祝牛一,經朋友介紹下決定去位於彌敦道高氏大廈二樓的「5%Cafe」。店內優雅的裝潢,給人休閒的感覺,接近聖誕節加添了聖誕節氣氛飾物佈置,正如朋友說坐位滿舒適空間夠闊私隱度高,窗邊的位置仲可以一邊歎美食一邊欣賞街外風景。牛肉漢堡+薯條牛肉漢堡扒鬆軟肉汁濃郁,甜甜的洋葱,令口感層次豐富。炸至金黃酥脆的薯條,口感外酥內脆,可口誘人。棉花糖雪糕窩夫色彩繽紛的棉花糖灑在外脆內脆的窩夫上面,再加上雲呢拿雪糕來吃最過癮不過。朱古力奶昔第一口飲落去是薄荷味,過多一陣濃濃的朱古力味,質地濃厚,奶香幼滑。

牛肉漢堡+薯條
牛肉漢堡

Celebration
Birthday
牛肉漢堡
  • 朱古力奶沙
2019-12-16 51 views
Fatbrown 除左食食食,仲好鍾意意玩boardgame ,今日約咗一班朋友仔一齊去咗呢間位於旺角的5%Cafe,一齊玩下boardgame食下野呢間Cafe嘅boardgame其實都幾齊,有適合唔同人數嘅人玩嘅boardgame,Cafe嘅面積都幾大,可以容納一大班朋友仔一齊玩都唔驚嘈住人<生炸雞髀配薯角$68>晏晝三點幾去到有下午茶餐叫都幾底下五、六十蚊就有嘢食同埋嘢飲,叫咗個生炸雞髀配薯角,雞比平時茶餐廳食嘅大隻成倍,薯角個好厚肉,份量仲要幾多下<5%自家製蛋榚$58>班蘭味好重,海綿蛋糕軟綿綿,唔太甜,食完之後唔會膩<Homemade Apple Cider>Apple Cider其實係冇酒精含量嘅蘋果汁,味道偏淡左少少<Hot Baby Toddy>玉桂味好重,暖粒粒,係冬天飲嘅時候最暖胃

<生炸雞髀配薯角$68>

<5%自家製蛋榚$58>
班蘭味好重,海綿蛋糕軟綿綿,唔太甜,食完之後唔會膩

<Homemade Apple Cider>

<Hot Baby Toddy>
玉桂味好重,暖粒粒,係冬天飲嘅時候最暖胃
2019-12-15 35 views
好耐冇去Cafe食嘢啦,今日試一試!好欣賞呢間Cafe嘅概念,就係每個月花5%嘅時間同朋友相聚,真係好緊要架!令我都有少少反思!呢間鋪頭係新開張,所以有打卡位!我哋叫咗紅酒燴牛肉飯,個飯仲砌成心形,好得意!瑞士雞翼好食,醬汁香甜,而且雞翼都算大隻!龍利柳長通粉,長通粉醬汁係忌廉汁,龍利柳都煎得OK香!跟餐嘅話,嘢飲仲可以減$40 ,所以都幾抵呀!Rainbow色彩非常繽紛,而且每層嘅味道都有少少唔同!朱古力奶昔好飲,而且免頭仲有滿滿嘅忌廉,係幾有心思嘅嘢飲!窩夫都唔錯,賣相值得打卡,而且配料豐富,例如:雪糕、棉花糖……
好耐冇去Cafe食嘢啦,今日試一試!

呢間鋪頭係新開張,所以有打卡位!

我哋叫咗紅酒燴牛肉飯,個飯仲砌成心形,好得意!

瑞士雞翼好食,醬汁香甜,而且雞翼都算大隻!

龍利柳長通粉,長通粉醬汁係忌廉汁,龍利柳都煎得OK香!

跟餐嘅話,嘢飲仲可以減$40 ,所以都幾抵呀!

Rainbow色彩非常繽紛,而且每層嘅味道都有少少唔同!

朱古力奶昔好飲,而且免頭仲有滿滿嘅忌廉,係幾有心思嘅嘢飲!

想搵個地方可以玩卜board gamehea下食個飯 又黎到呢棟有好多樓上cafe嘅大廈呢間好似新開 見環境都幾大 套餐又唔係貴就試下百令蚊 有野食跟野飲cafe嘅價錢 可以玩返幾個鐘 其實都幾抵~不過舖頭睇落得2個人打理 好似好忙呢飲品方面 睇落d圖都幾特別幾唔錯裡面board game選擇都唔少而且有d 唔係成日見到特別嘅game~見佢有個schedule咁 好似平時唔同日子會搞唔同活動 例如狼人殺咁雖然得兩個人 但上野食速度都唔算慢叫左呢個海鮮卡邦尼意粉雖然意粉淋左小小 但係味道適中 隻蝦都炸得好食另外就有呢個burger 牛肉有肉汁又厚芝士夠濃 生菜都新鮮 薯條份量好多 呢個推薦~我地仲叫左兩杯特色調飲rainbow呢杯 每層色可以飲到唔同味 個人鐘意最上層有七喜 黃色層都好飲好似係芒果味 仲有小小果肉咁另一杯係朱古力 驚喜嘅係佢有d薄荷 但唔算好重調得岩岩好 呢個推薦~整體黎講 呢間cafe性價比都幾高~
想搵個地方可以玩卜board game
hea下食個飯 又黎到呢棟有好多樓上cafe嘅大廈
呢間好似新開 見環境都幾大 套餐又唔係貴就試下

百令蚊 有野食跟野飲
cafe嘅價錢 可以玩返幾個鐘 其實都幾抵~
不過舖頭睇落得2個人打理 好似好忙呢

飲品方面 睇落d圖都幾特別幾唔錯

裡面board game選擇都唔少
而且有d 唔係成日見到特別嘅game~

雖然得兩個人 但上野食速度都唔算慢
叫左呢個海鮮卡邦尼意粉
雖然意粉淋左小小 但係味道適中 隻蝦都炸得好食

另外就有呢個burger 牛肉有肉汁又厚
芝士夠濃 生菜都新鮮 薯條份量好多 呢個推薦~

我地仲叫左兩杯特色調飲
另一杯係朱古力 驚喜嘅係佢有d薄荷 但唔算好重
調得岩岩好 呢個推薦~
整體黎講 呢間cafe性價比都幾高~
2019-12-11
$100 (Dinner)
2019-12-14 29 views
旺角最近新開左一間Cafe: 5%cafe,因為臨近聖誕所以好多擺設都係聖誕主題😍而且各式各類遊戲都齊全,除咗情侶拍拖都係約埋三五知己聚腳嘅好地方😇😇 今次就同男朋友嚟食,兩人座位大多都係靠窗,而且係沙發櫈,可能因為新開張冇幾耐,所以餐牌選擇唔多我就叫咗個黑椒雞扒腸仔飯,雖然好平民但係雞扒成個手掌咁大🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️而且肉質鮮嫩唔會被黑椒汁掩蓋左雞味🤤🤤🤤男朋友就叫咗個咖喱雞扒飯,用日式咖喱去煮,唔會太辣而且適合呢個天氣食, 同樣地雞扒都係好鮮嫩👍🏻👍🏻仲叫咗個吉列魚柳長通粉,通粉製造過程好似細唔係純粹用水煲滾就算,而且預留係即叫即整🤤所以咬落脆卜卜👍🏻👍🏻肉質仲未變壞🤤飲品方面叫咗一杯熱嘅自家製蘋果肉桂飲,飲落去好清新😍😍完全唔係蘋果糖漿加水👍🏻👍🏻三個小食再加兩杯嘢飲350幾蚊而且仲有角色各類遊戲選擇,旺角拍拖又有一個寧靜地方推介
旺角最近新開左一間Cafe: 5%cafe,
因為臨近聖誕所以好多擺設都係聖誕主題😍

2019-12-08
2019-12-13 55 views
5% Cafe 喺旺角彌敦道同登打士街交街嘅高氏大樓一樓,Service Charge也只是收5%!場內有不少員工和顧客的合照,樂也融融,感覺溫馨!Cafe內有不少特別的遊戲,其中有一副「壞咗嘅牌」,聽講係店舖自己設計的,內容非常抵死,值得一玩!Rainbow漂亮的彩虹漸層,店員建議不用攪勻,一層一層的慢慢喝,由清爽到濃甜,很不錯的!Pure Colada在Virgin Colada上再加入肉桂粉和雲尼拿雪糕,格外香甜!香煎龍利柳併牛肝菌汁長通粉 $128龍利柳炸得很香脆,內部仍然嫩滑,很不錯的!最正係個汁,有極濃香的牛肝菌味,點魚柳或長通粉都係咁惹味!黑椒汁雞扒拼司華力腸配薯角 $108薯角超大件,而且份量極多,食極都食唔晒!雞扒的外皮香脆可口,雞肉依然Juicy軟腍,廚師手勢一流!

場內有不少員工和顧客的合照,樂也融融,感覺溫馨!

Rainbow

Pure Colada

香煎龍利柳併牛肝菌汁長通粉 $128
龍利柳炸得很香脆,內部仍然嫩滑,很不錯的!

最正係個汁,有極濃香的牛肝菌味,點魚柳或長通粉都係咁惹味!

黑椒汁雞扒拼司華力腸配薯角 $108
薯角超大件,而且份量極多,食極都食唔晒!

雞扒的外皮香脆可口,雞肉依然Juicy軟腍,廚師手勢一流!
2019-12-12 46 views
天氣凍凍地,又唔想周圍行街,搵間Cafe同朋友一齊食嘢傾吓計就最啱啦1️⃣5%黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條$128 麵包🥯係烘過左,脆脆地,加上熱熔芝士、生菜蕃茄,仲有主角手打牛肉,配搭一流!食落味道都非常好,牛肉唔會過老,好厚,成個包幾juicy,夠曬滋味😆2️⃣黑椒汁雞扒拼司華力腸配飯$108 雞扒炸得好香脆,肉質幾嫩滑,唔使配黑椒汁都好味道😝司華力腸可以再大件d❤️嘢飲可以揀$40或以下嘅,其他嘢飲多左就補差價。3️⃣我揀咗是日花茶:蜜桃水果茶 +$16 聞落好香,味道清新4️⃣而朋友就揀咗凍嘅latte +$5 奶味香濃,飲落順滑又到聖誕啦,呢度嘅裝飾都好有心思,一班人或者兩三知己黎過節日都好啱🥰
1️⃣5%黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條$128

2️⃣黑椒汁雞扒拼司華力腸配飯$108

嘢飲可以揀$40或以下嘅,其他嘢飲多左就補差價。
3️⃣我揀咗是日花茶:蜜桃水果茶 +$16
聞落好香,味道清新

4️⃣而朋友就揀咗凍嘅latte +$5
奶味香濃,飲落順滑

2019-12-12
$135 (Dinner)
餐廳:5% Cafe (旺角)地址:旺角彌敦道577號高氏大樓2樓BC號舖每個星期一晚去旺角跳舞🕺🏼,都會係附近搵間餐廳/Cafe食個飯享受下🥰,今次就去到登打士街同彌敦道交界嘅高氏大樓搵左間新開無耐嘅5% Cafe一入到cafe就即刻比cafe嘅環境同音樂吸引左🎼,係聖誕嘅佈置、浪漫嘅燈光同舒服嘅sofa座位🛋,每張枱上亦放上可愛嘅積木小擺設添Cafe凝造”We Are Family”嘅感覺👨‍👩‍👧‍👦,時不時都會有唔同gathering係到舉辦,亦都成為青年嘅活動平台👫,每星期都有聚會,每個月都有主題活動,非常有心❤️,仲有唔少broadgame遊戲叫左set dinner黑椒汁雞扒拼司華力腸配意粉 ($108)同雙重芝士焗鮮茄肉醬意粉($98)🍝,另外加多個小食美式洋蔥圈($38),飲品方面叫左杯新奇少見嘅Hot Matcha Mocha🍵$56 (跟餐+$16)同賣相吸引嘅Chocolate Smoothies $56 (跟餐+$16)🍫,呢杯smoothies仲有淡淡mint chocolate味架係呢到好適合relax談心☺️,環境真係好舒服呢
餐廳:5% Cafe (旺角)
地址:旺角彌敦道577號高氏大樓2樓BC號舖

係呢到好適合relax談心☺️,環境真係好舒服呢
2019-12-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$145 (Dinner)
2019-12-11 62 views
同朋友出黎食飯,我嘅首選一定係cafe,因為坐得舒服又有好野食。今次想有d新意,所以揀左間新開嘅cafe。一坐低當然係叫左野食先啦。我叫左個海鮮卡邦尼意粉,意粉表面灑左好多芝士粉,所以芝士味比一般嘅卡邦尼意粉濃好多,芝士控會好鐘意。炸蝦脆卜卜,吾會好厚粉。另外叫左份雞扒拼司華力腸意粉,因為黑椒汁太常見,所以我地叫左瑞士汁,估吾到甜甜地又幾夾喎。而且雞扒真係有驚喜,嫩滑多汁。黎cafe又點可以吾食甜品呢,所以我地又叫左份自家製蛋糕。尼個斑蘭蛋糕真係好好味,斑蘭味道重,蛋糕體夠濕潤同鬆軟,推薦。👍尼到仲有好多boardgame 可以一路食,一路玩。☺

尼到仲有好多boardgame 可以一路食,一路玩。☺
2019-12-07 76 views
大食妹同朋友仔又去左cafe傾心事啦今次就去左5%cafe, 雖然裏面有好多broad game, 但今次得2個人, 唯有等下次再玩啦擰轉頭突然發現窗邊有隻好可愛嘅多啦A夢招財貓, 忍唔住影低同大家開心share<雙層芝士焗鮮茄肉醬意粉>意粉偏淋, 肉醬嘅蕃茄味好出, 而且分量都幾多混合左兩隻芝士, 應該係車打芝士同水牛芝士, 滋味十足, 仲可以做到些少拉絲嘅效果<5% 黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條>手打牛肉漢堡扒肉汁鮮嫩, 配上少少胡椒, 味道唔會太重, 反而食到牛肉嘅鮮味 配上 芝士、蕃茄、生菜同焗到脆卜卜嘅麵包, 食落都幾唔錯加上有炸薯條做side, 都算係飽肚<Chocolate Smooth>Chocolate Smooth 飲落沙冰感都幾重, 裏面 食得出有比較大粒嘅冰, 配上朱古力醬, 其實朱古力嘅味道都幾重<Honey Butterfly>Honey Butterfly 嘅味道就比較淡, 偏重soda感
大食妹同朋友仔又去左cafe傾心事啦

<雙層芝士焗鮮茄肉醬意粉>
意粉偏淋, 肉醬嘅蕃茄味好出, 而且分量都幾多

<5% 黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條>
配上 芝士、蕃茄、生菜同焗到脆卜卜嘅麵包, 食落都幾唔錯
加上有炸薯條做side, 都算係飽肚

<Chocolate Smooth>

<Honey Butterfly>
2019-12-07 61 views
臨近聖誕,又係時候同班好友出嚟大玩一番!搞手揀咗依間新開嘅5% Cafe,話嘢食好食而且又容納到一大班人(我哋都成10幾20個人咁多!)位置又係旺角彌敦道,交通真係非常方便上到去環境都唔錯,一大班人都坐得幾舒服唔會話太細,迫迫夾夾Cafe本身有好多board game同小遊戲提供,當然大家自己帶上去亦可以啦本身諗住上去都係志在有得成班人玩,食物方面唔會太高要求,所以得壹個Menu亦唔太介意。點知上到去食完先知原來雖然選擇少,但款款都好好味!!<紅茶>為應付12月一個又一個嘅party同出去飲飲食食,飲品方面我都係清清地要個無糖嘅紅茶就可以了。好在都沖得好夠濃郁,唔會話淡茂茂<Hot Matcha Mocha>老公揀咗依杯熱嘅抹茶摩卡,本來我都唔諗住飲,但見佢咁香都忍唔住飲左一啖。入口先係香滑嘅奶泡同埋淡淡的綠茶清香,之後再有香濃嘅咖啡味滲出,層次好分明,高出一般Cafe嘅水準<香煎龍脷柳拼牛肝菌汁長通粉>熱辣辣煮好就即刻奉上,一影完相就已經忍唔住狂食佢嘅牛肝菌汁長通粉。剛好熟透嘅長通粉保持着筆直有咬口的口感,加上濃郁的牛肝菌汁真係好好味龍利魚柳外面煎到脆卜卜,入面既魚肉卻保持着香軟嫩滑
臨近聖誕,又係時候同班好友出嚟大玩一番!

位置又係旺角彌敦道,交通真係非常方便

上到去環境都唔錯,一大班人都坐得幾舒服唔會話太細,迫迫夾夾

點知上到去食完先知原來雖然選擇少,但款款都好好味!!

紅茶

<紅茶>
好在都沖得好夠濃郁,唔會話淡茂茂

Hot Matcha Mocha

<Hot Matcha Mocha>

香煎龍脷柳拼牛肝菌汁長通粉

<香煎龍脷柳拼牛肝菌汁長通粉>

龍利魚柳外面煎到脆卜卜,入面既魚肉卻保持着香軟嫩滑,好好食

黑椒汁雞扒司華力腸配薯角

<黑椒汁雞扒司華力腸配薯角>
〈獅子老公〉當然係食肉獸,除咗啖啖肉嘅司華力腸之外仲有炸得乾爽香脆嘅大雞扒,配埋濃郁嘅黑椒汁同埋脆薯角,除了<爽>字之外都不能形容了

班蘭mousse蛋糕

<班蘭mousse蛋糕>
見到主菜質素都咁高,所以同老公夾份食一個是日蛋糕。
蛋糕有着超濃郁嘅斑蘭味道,配上香滑不死實嘅海棉蛋糕,為今晚嘅玩樂晚餐作甜美結束

其他朋友都話其餘嘅餐都好好食,絕對有驚喜!!
登記左做會員仲有九五折優惠,我哋下次再聚都應該會揀返呢度再來的了

紅茶
Hot Matcha Mocha
香煎龍脷柳拼牛肝菌汁長通粉
黑椒汁雞扒司華力腸配薯角
班蘭mousse蛋糕
  • HotMatchaMocha
2019-12-06 877 views
位於油麻地的樓上咖啡室「5% Cafe」,環境好舒適晚市設有Set Menu,漢堡、意粉、飯類樣樣齊,跟餐均配$40或以下飲品,套餐價錢由$98起,六點前離座仲可享有八折,好抵食呀香煎龍利柳拼牛肝菌汁意粉龍利魚柳一大塊,半煎炸至金黃香脆,裡面的魚肉仲好Juicy,味道不錯。旁邊嘅牛肝菌汁意粉味道都幾香濃,口感正常滋味馬來咖喱雞配飯一上枱傳來陣陣咖喱香,咖哩雞有三大件,外皮微脆,雞肉夠哂嫩滑,充分地被咖喱汁包圍着,辣辣地,幾惹味!如果白飯可以硬d/乾身d就更好~自家製蛋糕跟餐加$28可配自家製蛋糕:斑蘭蛋糕🍰,面頭加左少少果仁碎,增添香脆口感。然後係斑蘭味嘅慕絲同海棉蛋糕,層層相隔,味道好清新,成件蛋糕都充滿著斑蘭香檸檬紅茶酸酸的檸檬配上香濃紅茶,清新又開胃蜜桃水果茶帶有清怡的水果香,甜甜地,幾好飲,感覺好滋潤
位於油麻地的樓上咖啡室「5% Cafe」,環境好舒適

香煎龍利柳拼牛肝菌汁意粉

滋味馬來咖喱雞配飯

自家製蛋糕

檸檬紅茶

酸酸的檸檬配上香濃紅茶,清新又開胃

蜜桃水果茶

帶有清怡的水果香,甜甜地,幾好飲,感覺好滋潤
$150 (Dinner)
2019-12-06 71 views
不嬲高氏大廈都有Cafe,今次就試吓2樓嗰間5% Cafe,其實都幾新!餐牌選擇都算幾多,價錢都適中,食啲嘢飲杯野可以順便玩下 board game ~如果人少少就可以傾計坐幾粒鐘,多人嘅話可以一齊玩Game。香煎龍利柳配牛肝菌汁長通粉$128牛肝菌汁味道都幾香,長通粉方面就小小軟身啦,龍利柳都算係小小結實,整體無論份量定係味道都OK架。黑椒汁雞扒拼司華力腸配薯角$108呢個黑椒汁完全係想像中的味道,雞扒煎得幾香仲有肉汁喺裏面,薯角就唔會話炸得好誇張好熱氣咁,味道已經好滿意。套餐方面飲品係包$40以下,如果超過就補返差價就OK。蜜桃水果茶$56 (加$16 )水果茶味道清甜,粉紅色好有少女心,而且冇特別加糖,甜味都比較天然好飲,我就唔鍾意飲另外加左白糖嘅茶。Chocolate Smoothie$56 (加$16 )呢個又係比想像中好飲好多,裏面有啲薄荷香味,而且有啲口感有啲朱古力,個份量仲好大添!

香煎龍利柳配牛肝菌汁長通粉$128

黑椒汁雞扒拼司華力腸配薯角$108

套餐方面飲品係包$40以下,如果超過就補返差價就OK。

蜜桃水果茶$56 (加$16 )

Chocolate Smoothie$56 (加$16 )