2020-03-15 922 views
食物,就是簡單的一個字「牛」、有牛的不同部位吃呢,跟潮汕牛肉火鍋店很像,但據我所知是本地香港人主理的。桌上的餐紙有清楚例明每一個牛的部位及名稱,點餐系統也有suggested combination,所以就按個人喜好去店吧。今晚我們選了青花椒併清湯底呢。青花椒是香港少見的湯底,是平時愛吃麻辣火鍋的我的首選,而清湯(腩)湯底則是用來吃菜用的。這裡另外要提一提醬料,他們有個自家牛肉汁,加幾滴青檸,真的跟牛肉很夾呢,看得出老板是真的懂吃牛的人事。至於牛...我就基本上是各種牛先點一碟😂,然後按當天自己印象最好的再anchor ,而脖仁基本上我每次都會再叫呢。埋單三個人1100多一點點,我覺得性價比不錯呢。值得推介。

埋單三個人1100多一點點,我覺得性價比不錯呢。值得推介。
2020-03-10 530 views
Happy Friday 梗係去食好西啦,越早食越好,因為少人🙊大家都知啦,之前有人食火鍋,武肺咁就一個傳幾個🤷🏻‍♂️雖然我係年輕人,但係忍唔住口又想食火鍋,唯有早食早享受😋而且OpenRice book位仲有八八折添🥳紫色羽衣甘藍就必叫嘅,因為佢唔同綠色嗰啲,之前喺某某任食火鍋有綠色羽衣甘藍,綠色就比較硬,呢個紫色可以慢慢淥到林👍🏻👍🏻油麥菜就新鮮🥬主角就當然係牛啦,其實除咗澳洲和牛,另外叫咗兩碟牛,全部都色澤夠靚,唔會黑蚊蚊,識落夠牛味🥰🥰如果鍾意食牛,又唔想去任食火鍋,依間平平哋每人$200左右,又唔會食到好飽好飽剛剛好☺️

羽衣甘藍

油麥菜

油麥菜就新鮮🥬

澳洲和牛

2020-03-06
$200 (Dinner)
羽衣甘藍
油麥菜
澳洲和牛
2020-02-06 657 views
香港疫情嚴峻,過年到而家都冇乜好好咁食返餐正經嘅,香港人真係好慘,日日排隊買口罩又買唔到,唯有今晚同同事仔戴住口罩跑步🏃🏻‍♀️放鬆一下心情,跑完步去食個火鍋暖下身🥰手工啤酒好多時都伏😅但係依枝堅好飲,味道偏甜,我覺得有少少茉莉花味,不過冇去深究,好飲就得😆澳洲牛頸脊非常夠牛味,脂肪比例perfect 👍🏻始終最愛牛頸脊🥰澳洲五花趾,應該係牛展位置,爽口鮮甜😋湯底用牛骨、牛腩、白蘿蔔、芹菜,有濃烈嘅牛味又帶鮮甜👍🏻👍🏻鮮蝦滑,見到入面有鮮蝦架😍爽口彈牙有蝦味,相比其他火鍋店,依個真係幾出色😆😆牛肉餃🥟非常特別,水餃蝦餃雲吞就食得多,餃子通常用豬肉做餡料,第一次食牛肉餃,如果鍾意食牛會覺得好好味,唯獨是口感唔夠豬肉滑,如果加雞蛋白攪拌牛肉餡應該可以滑口啲🥰🥰紫色羽衣甘藍,都係第一次食,比綠色嘅軟滑好多🥬最後食多個烏冬,感覺滿足溫暖🥰🥰
手工啤

手工啤酒好多時都伏😅

牛頸脊

澳洲牛頸脊非常夠牛味,脂肪比例perfect 👍🏻
始終最愛牛頸脊🥰

五花趾

澳洲五花趾,應該係牛展位置,爽口鮮甜😋

616湯底

鮮蝦滑

鮮蝦滑,見到入面有鮮蝦架😍
爽口彈牙有蝦味,相比其他火鍋店,依個真係幾出色😆😆

牛肉餃

紫色雨衣金蘭

紫色羽衣甘藍,都係第一次食,比綠色嘅軟滑好多🥬

烏冬

最後食多個烏冬,感覺滿足溫暖🥰🥰
2020-02-04
$200 (Dinner)
手工啤
牛頸脊