2024-05-18 172 views
今次我哋嚟到銅鑼灣搵嘢食🥢,一於就試吓一間四川菜餐廳啦🌶️!餐廳裏面裝修現代風,感覺有種田園度假風🪴。餐廳菜式用嘅嘅餐具、賣相都唔錯🤩,服務都好好。.🎏必食冷鍋酸菜魚($258)酸菜魚上菜嘅時候直接就可以食🥢,唔需要再滾熱。就算怕辣嘅朋友都會覺得辣度適中😋,因為可以揀唔同辣度。裏面用了幾豐富,幾個人share都可以食到好滿足😍。魚肉都滑嫩,配埋椒麻、酸辣嘅味道,夠晒惹味💕。.🌱烤韮菜 ($20)夠晒惹味,啱晒配酒咁樣食燒烤🔥!條尾嘅醬料超級香,而且配埋韭菜本身嘅香味♨️,鹹香得嚟,帶少少辣度,食到停唔到。.🐥烤雞中翼($38)燒得幾好,雞肉夠晒大隻厚肉,同時間裏面嘅肉質保持嫩身😍。而且四川式嘅燒烤調味,真係好夾雞翼,食落超級香口,超滿足😆。
🎏必食冷鍋酸菜魚($258)
🌱烤韮菜 ($20)
🐥烤雞中翼($38)
2024-05-13
Type of Meal
Dinner
2024-05-17 126 views
早前慶祝母親節帶肥妹媽嚟食酸菜魚餐廳主打酸菜魚同四川小菜,仲有火鍋燒烤店內環境乾淨企理,大大螢幕播放流行歌曲一大片綠植牆身帶點舒適感而且貼心提供一按即用濕紙巾✾ 必食冷鍋酸菜魚(小辣) $258上枱時香氣撲鼻,令人食指大動酸菜魚份量十足,滿滿一大鍋魚肉大片厚切,肉質細膩鮮嫩金黃湯底酸香中帶點麻辣,開胃惹味酸爽酸菜、金菇、萵筍、寛粉等作配菜喜歡寛粉吸滿湯汁,滑溜彈牙口感✾ 大碗花菜 $88腩肉片迫出油脂快炒花菜花菜爽脆香口,帶點淡淡肉香✾ 菠蘿沙冰 $48入口冰涼舒爽,滿滿菠蘿清甜
早前慶祝母親節帶肥妹媽嚟食酸菜魚
餐廳主打酸菜魚同四川小菜,仲有火鍋燒烤
店內環境乾淨企理,大大螢幕播放流行歌曲
一大片綠植牆身帶點舒適感
而且貼心提供一按即用濕紙巾

✾ 必食冷鍋酸菜魚(小辣) $258
上枱時香氣撲鼻,令人食指大動
酸菜魚份量十足,滿滿一大鍋
魚肉大片厚切,肉質細膩鮮嫩
金黃湯底酸香中帶點麻辣,開胃惹味
酸爽酸菜、金菇、萵筍、寛粉等作配菜
喜歡寛粉吸滿湯汁,滑溜彈牙口感

✾ 大碗花菜 $88
腩肉片迫出油脂快炒花菜
花菜爽脆香口,帶點淡淡肉香

✾ 菠蘿沙冰 $48
入口冰涼舒爽,滿滿菠蘿清甜
2024-05-13 134 views
食唔到辣嘅史努比 竟然學人走去食酸菜魚🤣今次去咗銅鑼灣嘅一間川菜 店員好有信心咁講話佢哋嘅酸菜魚從來冇人投訴過連menu上面酸菜魚都寫住必食講到咁把炮 等史努比試下系咪真先😎其實可以走辣或者揀BB辣嘅 但史努比覺得走辣會冇咁好食而且聽人講BB辣冇咁好食 所以就膽粗粗咁嗌咗小辣跟住就發覺唔對路啦🥵😂😂一鍋份量都幾足 夠2-3人食😚魚片唔似坊間嘅薄片 而且切得好厚身而且系超級無敵滑🤤基本上唔使嘴嚼可以直接吞🤭肉質嫩滑得嚟唔會話淋到好鬆散而且食咁多塊都唔覺有魚骨👍🏿去骨功夫做得好細心🥰酸酸辣辣嘅調味令人越食越開胃😛辣得嚟帶少少花椒嘅麻香而且唔系死辣嗰種 酸味同辣味配合得啱啱好另外仲有大量嘅白菜 酸菜 金針菇索晒湯汁 又辣又惹味🤪而且兩款菜都好爽脆 金針菇就更索湯🤭同埋仲有寬粉都系好好食架!煙煙韌韌口感超正不過辣度對史努比嚟講頗高😂食完辣到紅都面晒 櫻桃小嘴都變性感紅唇😂唯一要挑剔嘅系稍為油咗啲🤏🏿尤其系啲菜 比較油膩但其實系好食嘅 如果唔系史努比又點會辣到飛起都不停食🤣味道: 8.5/10性價比: 8/10👍🏿炸小饅頭(6個) $58問媽媽👩🏻想食炸饅頭多啲定系黑糖糍粑佢唔使諗即刻秒答炸饅頭
食唔到辣嘅史努比 竟然學人走去食酸菜魚🤣

而且唔系死辣嗰種 酸味同辣味配合得啱啱好

另外仲有大量嘅白菜 酸菜 金針菇
索晒湯汁 又辣又惹味🤪
而且兩款菜都好爽脆 金針菇就更索湯🤭
同埋仲有寬粉都系好好食架!
煙煙韌韌口感超正

咁好啦就嗌炸饅頭
金黃色嘅表面炸到香脆可口
酥脆得嚟唔會硬掘掘👍🏿
但就略嫌有啲greasy😬
不過都依然系好食嘅~
外脆內鬆軟 帶少少饅頭嘅甜味

見到史努比讚不絕口咁 Overall就梗系高分啦🤭
雖然史努比唔系好食得辣 但唔系唔鍾意食辣🤣
店員冇吹大 佢哋嘅酸菜魚真系好食
而且厚肉足料❤️所以$258一鍋嚟講
其實又唔算太貴嘅~
如果多人去食嘅話加大$3584-5人份量會更加抵🤭

衛生: 8/10
抵食: 7.5/10
寬粉
炸小饅頭
不說還看不出來這家是主打酸菜魚的~~燈光偏暗 頭上的射燈卻超好打卡重點是他們家還有串燒 和一堆小菜、涼菜、小食 全部看起來都好好吃😋必食冷鍋酸菜魚(例)$258不用再多用加熱就能馬上吃~~溫度洽好 又大又滑滑嫩的魚片 開始時還稍酸後來愈吃愈辣 能吃辣的大家 齊來挑戰大辣吧 夏天就是要在冷氣地方底下大流汗💦這鍋裡面還有長長扁扁透明又Q彈的麵條 不吃魚的大家也要來吃👍還有這鍋裡面的菜 也要吃~~ 明明在又酸又辣的鍋裏 菜們意外的甜皇牌口水雞(例) $98看到口水雞都忍不住要點~ 而這份還可以選個辣度 怕辣的大家也不用怕點個BB辣即管吃~肉質滑、稍紮實 不肥 又啖啖肉 雞肉和骨頭超易分離~配上他們家的醬汁 一開始還是感覺不大 但辣感真的會慢慢跑上來 嘻黑糖糍粑$58這份是近來吃過最大的糍粑了吧~~吃完正餐以後店員就會即炸 端上桌時已經感受到這份的熱度 外皮真的有夠脆!!裡面就像熱呼呼的麻糬微微Q彈又煙靭 好吃😋!!配上淡淡的黃豆香焦香又甜絲絲的黑糖 大手大手沾上 甜控吃貨們都一定愛到不行不行✋真的好後悔沒多帶幾個朋友來一起吃~要不然就再多點一個小菜及幾個串燒而且這裡的啤酒還買一送一~~即便只
必食冷鍋酸菜魚(例)$258
皇牌口水雞(例)
皇牌口水雞(例) $98
黑糖糍粑$58
這份是近來吃過最大的糍粑了吧~~吃完正餐以後

而且這裡的啤酒還買一送一~~即便只來吃串燒和喝個啤酒咖好像也不錯
2024-05-01
$228 (Dinner)
必食冷鍋酸菜魚(例)
皇牌口水雞(例)
2024-05-04 115 views
呢度嘅酸菜魚係我食過好多間入邊好高分嘅一間。佢嘅酸菜魚首先啲酸菜量係多到好誇張,酸菜嘅味道唔會好酸或者太鹹,全部都可以空口當菜咁吃。佢份酸菜魚入邊嘅魚肉全部都片片分明,亦都好新鮮好厚切。略嫌不夠辣,下次會點大辣。食完份酸菜魚啲魚之後呢,可以加入火鍋嘅配料。我哋今次叫左兩款美國肥牛加入或過去, 十分鮮嫩, 同埋估唔到肥牛加入酸菜嘅湯係咁夾。我哋再加多咗份紅薯粉都非常好,佢唔係乾嗰啲紅薯粉所以落落個湯度唔使煮好耐火鍋的配料全部都很新鮮,很配搭到個酸菜的湯底。 黑糖糍粑炸得好鬆脆,亦都係粗過出邊嘅黑糖糍粑。新鮮炸起個面好脆入便好QQ軟糯,10分配合佢哋嘅黑糖醬料。

• 黑糖糍粑
  • 鮮果冰茶
2024-05-04 102 views
果日同男朋友去左銅鑼灣搵食,發現左係利舞臺果邊有間川菜✨環境靚,仲有埋歌聽🤓今次叫左冷鍋酸菜魚(走辣)、火鍋配料、小食同飲品。冷鍋酸菜魚(走辣) $258鍾意食辣既可以唔洗走辣。依個係不用加熱就可以食😂入面都幾多魚,大塊得黎好爽口,入面仲有啲水晶寬粉我地仲叫左啲配料,分別係手切肥牛(大)$158、金菇($38)及水晶寬粉($45)手切肥牛賣相幾靚,都好新鮮😆第一次食水晶寬粉,都好煙韌,好透亮,索汁一流😝烤厚切牛吞芯 2串 $42口感爽脆,仲好多汁❤️烤五花肉 2串 $32好入味,都幾爽口😝麻辣海蜇 $52食落爽脆可口,好開胃😍麻辣豬耳 $68好爽口,又麻又辣,送酒一流😌飲品就叫左蘋果梳打同埋柚子梳打🥳捌壹壹 (蘭芳道) (銅鑼灣)📍銅鑼灣蘭芳道13號地舖
果日同男朋友去左銅鑼灣搵食,發現左係利舞臺果邊有間川菜✨
環境靚,仲有埋歌聽🤓

今次叫左冷鍋酸菜魚(走辣)、火鍋配料、小食同飲品。

冷鍋酸菜魚(走辣) $258
鍾意食辣既可以唔洗走辣。依個係不用加熱就可以食😂
入面都幾多魚,大塊得黎好爽口,入面仲有啲水晶寬粉
手切肥牛賣相幾靚,都好新鮮😆
第一次食水晶寬粉,都好煙韌,好透亮,索汁一流😝

烤厚切牛吞芯 2串 $42
口感爽脆,仲好多汁❤️

烤五花肉 2串 $32
好入味,都幾爽口😝

麻辣海蜇 $52
食落爽脆可口,好開胃😍

麻辣豬耳 $68
好爽口,又麻又辣,送酒一流😌

飲品就叫左蘋果梳打同埋柚子梳打🥳

捌壹壹 (蘭芳道) (銅鑼灣)
📍銅鑼灣蘭芳道13號地舖
2024-05-03 116 views
lunch和同事一起来附近的这家川菜试试🌟雜錦香鍋+飲品 85好一碗大米飯🍚!雜錦香鍋的肉太少了,只有幾塊午餐肉和肥腸,對於價格來說性價比不高。十二味會更多。素菜做得還不錯,尤其是豆角,應該是有放糖一起炒,所以素菜是有甜味的。對於麻辣香鍋來說炒得太乾淨可能具有兩面性,一般半碗飯都需要拿來濾油,811做得蛮乾淨,花椒和辣椒和菜沒有貼在一起,所以總的來說,還不錯。服務態度不錯,凍檸水無功無過。bmg换成川渝说唱更有味道。
lunch和同事一起来附近的这家川菜试试

🌟雜錦香鍋+飲品 85

服務態度不錯,凍檸水無功無過。bmg换成川渝说唱更有味道。
2024-04-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$85 (Lunch)
2024-03-14 240 views
本来今天吃到宫保鸡丁很开心,但是服务员收盘子的时候把冻柠茶弄倒了,泼了我一身,从衣服到鞋子都弄脏了,也只是说对不起然后给了一叠纸而已,并没有什么例如优惠劵或者打折之类的实际的补偿。不是说一定要纠结在补偿上,只是服务售后态度确实并没有让人感觉到不高兴的情绪被抚平。我今天穿的衣服也都很日常,比较宝贝的外套刚好脱下来放在一边,万一刚好碰到的顾客是穿着比较贵的衣服呢?万一顾客刚好脾气不好心情也不好呢?那这样的处理方式又是否足够妥当?之前本来是很喜欢811的,口味很好,包括今天吃的宫保鸡丁也很好吃。但是以后大概率不会再吃了,服务售后实在是需要改进。
2024-02-20 172 views
用openrice預約午飯,如期出席,但餐廳要求必需唔食午市套餐佢地先會確認出席,就算叫完午餐再加點 a la carte都唔可以,一定要全張單都叫a la carte菜式先叫「出席」。莫名奇妙,請openrice團隊好好同餐廳溝通,停止不良銷售手法。

2024-02-20
$80 (Lunch)
2024-02-04 392 views
酸菜魚一直係我既至愛🥰 係銅鑼灣行行下街忽然癮起,見到捌壹壹主打必食冷鍋酸菜魚,二話不說就衝左入去😆必食冷鍋酸菜魚 $258 果然係必點既人氣招牌菜式! 湯底夠哂濃郁,辣度同酸度完美balance,而且魚片啖啖肉,口感夠哂嫩滑,我地仲加左萵筍片、蓮藕同水晶寬粉,份量好充足,食極都仲有😆店員仲好細心,食到咁上下問我地需唔需要加熱,值得一讚!👍🏻烤茄子 $38茄子表面有大量既香料,辣椒粉、孜然粉等,夠哂香口惹味,而且火侯控制得恰到好處,茄子仍然充滿水份😋今餐食得好滿足🥰 除左酸菜魚之外,餐廳仲有麻辣火鍋魚、雞煲等,下次再黎試埋其他!😆

必食冷鍋酸菜魚 $258

烤茄子 $38

• 烤茄子
辣妹出沒注意⚠️最近潮聖🌶️川菜餐廳「捌壹壹」。餐廳提供午市砂鍋米線套餐及午市小炒飯餐,有口水雞、泡椒牛肉、水煮魚等。晚市則有麻辣雞煲、火鍋、特色香鍋及重慶特色燒烤等。🥢冷鍋酸菜魚經調製的🈚️骨鮮香嫩滑桂花魚肉+口感脆嫩酸爽的自家傳統無添加醃製老壇酸菜+ 香氣撲鼻且色澤金黃酸辣適中的魚湯+萵筍、芽菜、金菇、四川寬粉等豐富配料 = 名副其實必點人氣招牌菜式😋。食完配料更可將其作為湯底打邊爐,加入安格斯肥牛等火鍋配菜。🥢酸辣土豆絲根根分明口感爽脆薯絲+酸辣度適中 = 越食越開胃🤤🥢香油海蜇口感有彈性海蜇+惹味麻油 = perfect match味道:😋😋😋環境:👍🏻👍🏻👍🏻CP值:💰💰💰
辣妹出沒注意⚠️最近潮聖🌶️川菜餐廳「捌壹壹」。餐廳提供午市砂鍋米線套餐及午市小炒飯餐,有口水雞、泡椒牛肉、水煮魚等。晚市則有麻辣雞煲火鍋、特色香鍋及重慶特色燒烤等。

🥢冷鍋酸菜魚

味道:😋😋😋
環境:👍🏻👍🏻👍🏻
CP值:💰💰💰
2024-01-21
$200 (Lunch)
  • 必食冷鍋酸菜魚
好朋友生日🎂話想食辣野,所以佢選擇左呢間,我哋首先叫咗個前菜❤️‍🔥炒土豆絲🥔出色~十分出色~夠辣,而且好香麻油味,我仲話好似食緊出前一丁麻油味咁,好好食,炒到每條又爽脆!呢個味vs 其他麻辣店唔同,呢度會較濃味👍👍👍👍👍另外,主食 🐓重慶麻辣雞煲(小辣)再額外➕金茹 ➕花椰菜,首先,雞煲好惹味😋入面用料十足,食落好有層次,辣,香,麻,鮮,樣樣齊🌟本身雞煲有豆腐卜喺入邊,豆腐卜同金菇勁索汁,超好食🤤呢個雞煲真係又好食,又辣得過癮😛飲品:水果紅茶(可走甜)食麻辣嘢,飲呢杯茶簡直係解辣,值得一提係入面水果樣樣新鮮,有紅色火龍果,菠蘿,橙,蘋果,西瓜…水果面上仲有隻冰熊🐻杯底仲有個識着燈嘅粒粒係入面😂閃下閃下有得飲又有得食又有燈,水果又甜(推介✌🏻)係唯獨坐位方面😞坐得逼咗啲🥹🥲其他食物水準都幾好嘅😌👍
好朋友生日🎂
話想食辣野,
所以佢選擇左呢間,
我哋首先叫咗個前菜❤️‍🔥炒土豆絲🥔
出色~十分出色~
夠辣,而且好香麻油味,
我仲話好似食緊出前一丁麻油味咁,
好好食,炒到每條又爽脆!
呢個味vs 其他麻辣店唔同,
呢度會較濃味👍👍👍👍👍
另外,主食 🐓重慶麻辣雞煲(小辣)
再額外➕金茹 ➕花椰菜,
首先,雞煲好惹味😋
入面用料十足,
食落好有層次,辣,香,麻,鮮,樣樣齊🌟
本身雞煲有豆腐卜喺入邊,
豆腐卜同金菇勁索汁,超好食🤤
呢個雞煲真係又好食,又辣得過癮😛
飲品:水果紅茶(可走甜)
食麻辣嘢,飲呢杯茶簡直係解辣,
值得一提係入面水果樣樣新鮮,
有紅色火龍果,菠蘿,橙,蘋果,西瓜…
水果面上仲有隻冰熊🐻
杯底仲有個識着燈嘅粒粒係入面😂閃下閃下
有得飲又有得食又有燈,水果又甜(推介✌🏻)
係唯獨坐位方面😞坐得逼咗啲🥹🥲
其他食物水準都幾好嘅😌👍
2023-12-10 363 views
銅鑼灣旺區中就算橫街小巷都有不少餐廳, 這次與朋友來到到捌臺臺嘗川菜, 餐廳內眼見別的顧客點的食品機乎全都很吸引 🤤 已經急不及待要點菜了! 必食冷鍋酸菜魚 $258被命名“必食”菜式, 果然沒有令人失望! 鍋裡不止有大量魚肉, 每一件都是有份量的, 鮮甜嫩滑又肥美 😋 而且不用挑骨頭的! 除了魚肉, 配料酸菜辣椒娃娃菜也十分充足, 以致魚湯味道很濃郁 😃 鍋裡更有水晶粉, 十分滑溜! 由於是冷鍋, 油都浮在湯面, 如果要喝湯的就要眼明手快地將匙羹穿過湯面伸進去。宮保雞丁 $98雞丁切成粒, 微微脆口, 與辣椒, 洋蔥, 花生一起炒在一起, 除了有鑊氣外, 更把其他配料味道都混在一起, 由於雞粒細小, 易於入味 👍🏻烤茄子 $38烤韮菜 $20烤牛肉 $36四川類別的串燒全都會撒上大量不同香料, 尤其是辣椒粉及孜然粉等 🤩 三款串燒裡, 意外地烤韮菜竟然是最辣口的! 茄子跟韮菜水份並沒有流失, 惹味可口。相反烤牛肉則燒到柴皮, 據朋友說口感就是跟大陸相似的, 喜歡與否就非常個人的 😬基本上當酸菜魚跟宮保雞丁都送上時已經很擔心, 因為份量都超多! 我們還點了其他串燒, 結果雞丁是要打包

必食冷鍋酸菜魚 $258

宮保雞丁 $98

宮保雞丁

烤茄子 $38
烤韮菜 $20
烤牛肉 $36

烤韮菜, 烤牛肉

基本上當酸菜魚跟宮保雞丁都送上時已經很擔心, 因為份量都超多! 我們還點了其他串燒, 結果雞丁是要打包 😅 我跟朋友本身都算是吃貨都吃到肚漲漲 😆 不過非常滿足, 食物都非常惹味, 辣度可以自己選擇, 小辣我覺得剛剛好!

雪梨梳打

2023-12-06
$270 (Dinner)
宮保雞丁
烤韮菜, 烤牛肉
雪梨梳打
  • 烤牛肉
  • 烤韮菜
2023-12-01 211 views
【捌壹壹 】📍銅鑼灣蘭芳道13號地舖Lunch hour一大班人一齊食都幾正~⭐️ 冷鍋酸菜魚 $258第一次食冷鍋😂 唔會有明火keep住滾,可以等到佢冇咁熱先食,同埋唔會overcooked都幾好。入面有冇骨嘅魚同埋寬粉金菇嗰啲,揀咗小辣唔係好辣,食10小嘅朋友仔都接受到。⭐️孜然牛肉 $108比較重口味,份量都算多⭐️炸饅頭 $58重煉奶🫡⭐️香油海蜇 $52因為都多辣嘢,所以嗌咗個唔辣嘅版本,有少少鹹但都幾爽口⭐️四季豆 $78嘢食質素overall唔錯,會再去食,不過坐門口嗰台會比較熱同埋逼少少,坐返入邊可能好啲。
【捌壹壹 】
📍銅鑼灣蘭芳道13號地舖

Lunch hour一大班人一齊食都幾正~
⭐️ 冷鍋酸菜魚 $258
⭐️孜然牛肉 $108
比較重口味,份量都算多
⭐️炸饅頭 $58
重煉奶🫡
⭐️香油海蜇 $52
因為都多辣嘢,所以嗌咗個唔辣嘅版本,有少少鹹但都幾爽口
⭐️四季豆 $78

必食酸菜魚
必食酸菜魚
2023-10-08 448 views
💰526(堂食連加一)必食冷鍋酸菜魚 (小辣) $258千萬別被它的名字給騙了,冷鍋指的不是整鍋都是冷的,正好相反,整鍋都是熱烘烘的,不會一邊煮著,一邊吃,這樣就能確保魚肉的完整性和口感👍🏼每一口都是滑嫩的桂花魚肉,全部都沒有骨,😍而且不會一夾就散了,質感很結實,再加配酸菜和湯底,味道超級好❤️這麼大鍋的酸菜魚沒有偷工減料,除了主角外,裡面還有娃娃菜和水晶寬粉等配菜,全部都非常入味🤤我們叫的是小辣,👦🏻不太能吃辣的也可以接受,酸辣的比例剛剛好,另外還有不辣的選,所以不用擔心太辣🫣這個冷鍋酸菜魚一定不能錯過!辣子雞 (小辣) $178一大盆的辣子雞👍🏼香噴噴的孜然味🤤雞肉表面很脆,而且很多汁,所以吃的時候不會覺得很乾🥹用來點綴的花生味道也很濃😍黑糖糍粑 $42令人十分驚喜的一道菜😋糍粑外面炸得脆脆的,裡面有咬勁兒,熱烘烘的配上黑糖醬一齊吃,味道很不錯😍推薦!
💰526(堂食連加一)

必食冷鍋酸菜魚 (小辣) $258

辣子雞 (小辣) $178