Restaurant: 811 Sichuan Cuisine (Nelson Street)
Info:

2023-08-06 190 views
冷鍋酸菜魚的湯底濃郁,酸菜的酸味與魚的鮮美相得益彰。湯底上漂浮著大塊的魚肉,看起來十分誘人。魚肉切得厚實,入口滑嫩,散發出一股誘人的香氣。湯底的味道令人驚艷。酸菜的酸爽與魚的鮮甜融合在一起,讓人垂涎欲滴。此外,湯底還帶有一絲辣味,讓整道菜更加開胃。與家人朋友一同品嘗時,絕對能夠增進歡樂氣氛。除了湯底,魚肉也是這道菜的一大亮點。這家店使用新鮮的魚肉,經過適度的腌制後,入味又保持了魚本身的鮮嫩。吃起來一口咬下,魚肉的豐富汁液頓時充滿口腔,令人回味無窮。夫妻肺片是另一道這家店的招牌菜,同樣令人驚艷。肺片切得薄如紙,口感爽滑,吃起來帶著微微辣味,讓人胃口大開。配合店家特製的醬汁,更是美味無比。

2023-07-25
Type of Meal
Dinner
2023-07-24 490 views
喺旺角買完相機用品,睇吓附近有咩食,行行吓聞到好香嘅酸菜味,就發現🧡捌壹壹呢間川菜餐廳。都有一排冇食過,就揀咗呢間,勁岩一大班人聚會食😁▫️必食冷鍋酸菜魚 $238第一啖緊係試吓碗湯先~哇,有驚喜!夠酸夠調味,有萵筍、酸菜、娃娃菜同寬粉,好足料,一定熬咗好長時間!魚嘅份量勁多,肉質勁嫩滑😍靚魚黎,呢個價錢好抵食。▫️夫妻肺片 $68好惹味~有牛𦟌、牛舌、金錢肚。花生、芫茜加上辣椒油,極具川菜風味。我哋仲叫咗碗白飯,中和味道,送飯一流。▫️黑糖糍粑(細)$42細份有四條。上菜熱辣辣,製作新鮮!食落煙煙韌韌,外面夠薄脆,糯米團超軟糯。沾上黑糖,灑上黃豆粉,清淡嘅甜,超愛嘅飯後甜點💓▫️Somersby Crush $45打卡影相📸之選💕Somersby蘋果酒用大大隻高身杯奉上,杯中閃閃發光,裝上大量冰塊,加多片🤏檸檬,配住濃味野食,少少醉,解渴一流👍

▫️必食冷鍋酸菜魚 $238

Somersby Crush

▫️Somersby Crush $45
Other Info. : 推薦程度:❤️❤️❤️❤️❤️
2023-07-23
$210 (Lunch)
夫妻肺片
黑糖糍粑(細)
Somersby Crush
  • 黑糖糍粑
2023-07-03 384 views
呢間川菜黑洞都係第一次嚟☺️係麥花臣球場附近 都幾方便除咗主打嘅雞煲同火鍋魚仲有其他小菜小食選擇 目不暇給😊-🔹重慶青花椒火鍋魚($328)選用原條青江魚 🐟每日新鮮供應⚠️售完即止魚身外皮烤到好香 入口啖啖肉😋bb辣啱啱好🌶️麻辣湯底好正-🔹孜然牛肉($108)牛肉片薄切好冧✅鍾意孜然味嘅朋友仔可以一戰 好啱餸飯🍚-🔹宮保雞丁($98)目測好多辣椒👀點知食落係甜甜地雞丁份量唔少 食極仲有-🔹皇牌口水雞($88例牌)雞肉嫩滑🐔麻油味十足 黑洞欣賞佢唔太多骨🤓啖啖肉想食牛肉包嘅話可以揀夫妻肺片($68)牛展幾入味😀-🔹尖椒皮疍($42)估唔到吾太辣反而好重蒜香味🧄食晒成碟都唔膩胃-🔹炸小饅頭($55)川菜必食之選‼️即炸外脆內軟配煉奶完美組合🥰-🔹黑糖糍粑($42細)糍粑新鮮熱辣🔥口感煙韌配黑糖醬👍🏻-🔹紅糖桂花冰粉($32)食完咁多辣嘢食返碗冰粉解辣🤭冰粉口感似啫喱 吾太甜淡淡桂花香🤔-🔹Somersby Crush($45)/芒果沙冰($46)前者係Apple cider 發晒光好啱打卡📸芒果沙冰好啱夏天飲😜估唔到好大杯飲唔晒🤣-
呢間川菜黑洞都係第一次嚟☺️
係麥花臣球場附近 都幾方便
除咗主打嘅雞煲火鍋
仲有其他小菜小食選擇 目不暇給😊
🔹重慶青花椒火鍋魚($328)

選用原條青江魚 🐟
每日新鮮供應⚠️售完即止
魚身外皮烤到好香 入口啖啖肉😋
bb辣啱啱好🌶️麻辣湯底好正
🔹孜然牛肉($108)

牛肉片薄切好冧✅
鍾意孜然味嘅朋友仔可以一戰 好啱餸飯🍚
🔹宮保雞丁($98)

目測好多辣椒👀點知食落係甜甜地
雞丁份量唔少 食極仲有
🔹皇牌口水雞($88例牌)

雞肉嫩滑🐔麻油味十足
黑洞欣賞佢唔太多骨🤓啖啖肉
想食牛肉包嘅話可以揀夫妻肺片($68)

牛展幾入味😀
🔹尖椒皮疍($42)

估唔到吾太辣反而好重蒜香味🧄
食晒成碟都唔膩胃
🔹炸小饅頭($55)

川菜必食之選‼️即炸外脆內軟
配煉奶完美組合🥰
🔹黑糖糍粑($42細)

糍粑新鮮熱辣🔥口感煙韌
配黑糖醬👍🏻
🔹紅糖桂花冰粉($32)

食完咁多辣嘢食返碗冰粉解辣🤭
冰粉口感似啫喱 吾太甜淡淡桂花香🤔

前者係Apple cider 發晒光好啱打卡📸
芒果沙冰好啱夏天飲😜
估唔到好大杯飲唔晒🤣
2023-06-29 269 views
次次經過旺角都好想潮聖嘅酸菜魚店,今次終於得償所願食到😆必食冷鍋酸菜魚見到餐牌寫冷鍋以為真係冷鍋,原來都係熱辣辣嘅😗因為唔太食得辣嘅關係,所以揀咗bb辣。酸菜魚好足料,除咗魚肉片仲有芹菜、寛粉等等嘅配料,lunch嚟講算十分足夠,兩個人夠食有餘!不過我哋都額外配咗娃娃菜、金菇同蟹棒,全部都係勁索湯嘅食材,將酸菜魚嘅精華全部食哂落肚😝鋪頭除咗酸菜魚,亦都可以就咁叫食其他嘅川味小菜,唔好酸菜魚嘅都朋友都可以有好多選擇😎
次次經過旺角都好想潮聖嘅酸菜魚店,今次終於得償所願食到😆

必食冷鍋酸菜魚

重慶四川菜香港成行成市,但知道旺角捌壹壹開店以來酸菜魚一直都堅持每日用新鮮即劏大生魚,而且經師傅細心去骨後切片.新鮮魚片既鮮嫩又幼滑🐠🌶️當日剛巧經過旺角分店就去嚐一嚐🔸招牌菜冷鍋酸菜魚($238)魚片大大片,份量好多👍🏻 魚肉質感厚身嫩滑,啖啖肉.表面亮澤柔潤.湯底內有萵筍,金菇,芽菜,薯粉.各種配料都吸收酸菜汁湯底味道,極度適合叫碗白飯一齊食🔸皇牌口水雞(例$88)麻味較重,選擇少辣口味辣度不強適合怕辣朋友仔雞件肥瘦適中,上面搭配花生增加口感🔸藍妹($25)酒水價格正常, 食物又麻又辣🤪🍻當然要叫支酒啤啤佢~

🔸招牌菜冷鍋酸菜魚($238)

🔸皇牌口水雞(例$88)
麻味較重,選擇少辣口味辣度不強
適合怕辣朋友仔
雞件肥瘦適中,上面搭配花生增加口感

🔸藍妹($25)
酒水價格正常, 食物又麻又辣🤪🍻
當然要叫支酒啤啤佢~
2023-06-23 141 views
佢地個魚係超級鮮嫩幼滑🥹滑到有啲夾唔穩店家堅持每天新鮮即劏大生魚 再去骨切片係完全無骨唔腥啖啖肉 營養豐富魚肉黎講真係幾高質👍🏻金湯清花椒魚湯底係用鮮花椒、鮮青紅椒熬製 口味清爽麻香鮮辣🌶️鍋內有金菇、闊粉、萵筍等等🤣必點夫妻肺片😍中辣好夠辣🤤內有牛腱 牛脷 金錢肚口感味道上都好好👍🏻好惹味爆辣🔥仲有炸小饅頭🤭一份有六個~炸到金黃色 脆卜卜 要點好多煉奶食🤤小菜系列叫左孜然牛肉&雙椒雞丁 同樣叫左中辣孜然牛肉超多孜然 夠重口味 仲有芫荽包圍住😍雙椒雞丁有鑊氣 連埋雙椒蓮藕一齊炒 同樣好餸飯🍚黑糖糍粑內裡係煙煙韌韌😍外層脆脆的有啲黃豆粉係面再點黑糖食 煙韌控表示可以😋另一款紅糖桂花冰粉 賣相好靚❤️甜甜地透心涼配埋冰凍芒果沙冰同蘋果酒食辣野 無得輸
佢地個魚係超級鮮嫩幼滑🥹滑到有啲夾唔穩
店家堅持每天新鮮即劏大生魚 再去骨切片
係完全無骨唔腥啖啖肉 營養豐富
魚肉黎講真係幾高質👍🏻

鍋內有金菇、闊粉、萵筍等等🤣
必點夫妻肺片😍中辣好夠辣🤤內有牛腱 牛脷 金錢肚

口感味道上都好好👍🏻好惹味爆辣🔥

仲有炸小饅頭🤭一份有六個~
炸到金黃色 脆卜卜 要點好多煉奶食🤤

有啲黃豆粉係面再點黑糖食 煙韌控表示可以😋

另一款紅糖桂花冰粉 賣相好靚❤️甜甜地透心涼
配埋冰凍芒果沙冰同蘋果酒食辣野 無得輸

2023-06-22 234 views
今日收工即興想食下 #辣嘢 ,於是就隨意入了呢間,真心唔錯嘅!因為太肚餓,我唔想等打邊爐位,所以就選擇了無邊爐。好surprise係呢間酸菜魚性價比高👍🏿👍🏿魚🐟的份量好多,食得好過癮!👍🏿魚肉嘅size基本上好平均,都係大嚿😍🫶🏼👍🏿服務唔錯我自己再配了一份鴨血落去,但後悔了: 🥹👇🏻👍🏽鴨血爽口❌唔滑❌好腥(個人覺得)其他小食就不過不失,我呢幾碟嘅價錢唔算貴嘅!平均60幾,但其他小食就偏貴,所以我就無叫喇,都係睇錢做人喇!🤣🤣呢間嘢就係旺角嘅 #捌壹壹

因為太肚餓,我唔想等打邊爐位,所以就選擇了無邊爐。

好surprise係呢間酸菜魚性價比高👍🏿

👍🏿魚🐟的份量好多,食得好過癮!
👍🏿魚肉嘅size基本上好平均,都係大嚿😍🫶🏼
👍🏿服務唔錯

我自己再配了一份鴨血落去,但後悔了: 🥹👇🏻
👍🏽鴨血爽口
❌唔滑
❌好腥(個人覺得)

呢間嘢就係旺角嘅 #捌壹壹
冷鍋酸菜魚
冷鍋酸菜魚
心諗諗個午市酸菜魚米線,但同我講個師傅唔識煮叫我轉其他。好荒唐嘅理由我都係第一次聽連米線都唔識煮你仲請人翻黎煮嘢食?最基本嘅都未識煮點煮其他嘢啊,好冇信心囉入到黎仲要個地下都係濕嘅,成陣up味臭味
入到黎仲要個地下都係濕嘅,成陣up味臭味
2023-06-20
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
2023-06-11 284 views
最近想同屋企人提早慶祝父親節 咁啱佢哋又鍾意食酸菜魚 所以就預早係網上book枱 訂左早一輪 17:00食 有六八折優惠 個個時間又未係好多人食住 坐得闊落舒服~咁第一樣會叫既一定係必食冷鍋酸菜魚 $238 (regular size)我地又廢事食太辣 就order左bb辣一上枱已經係熱辣辣 唔使擔心凍晒 變到好油 亦唔需要用枱上既電池爐番熱住 可以就咁即食~ 入面有唔少既魚肉 完全足夠3個人食得飽 而且冷鍋都包左寬粉 金菇 萵筍 娃娃菜仲有唔少酸菜喺入面 所以係超足料又豐富 味道又唔會過分刺激同油膩 算係我食過既酸菜魚入面有誠意既! 食完如果唔夠喉仲可以 單點d打邊爐配料 轉做烚吓烚吓又得! 不過今次我地淨係再加咗寬粉同娃娃菜都夠食 就冇試佢既打邊爐料啦!另外 我哋仲嗌咗兩個小食 夫妻肺片 $68呢個小食就性價比唔太高 份量有d少 同埋辣到比BB辣嘅酸菜魚仲勁d 好食 但係不太推介同埋香油海蜇$45本身我好鍾意食海蜇 佢呢個都好香口同埋份量都好多 所以推介大家可以一試!

算係我食過既酸菜魚入面有誠意既!

食完如果唔夠喉仲可以 單點d打邊爐配料 轉做

另外 我哋仲嗌咗兩個小食
夫妻肺片 $68

同埋香油海蜇$45

2023-06-11
Waiting Time
150 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2023-06-05 208 views
有冇人同Food Sec一樣,明明唔係食得好辣但唔知點解久唔久就會想食酸菜魚😂😂😂🤣🤣🤣個日就約左friend子嚟呢間口碑都幾好嘅捌壹壹,我哋去咗佢哋旺角既分店(另一間分店喺銅鑼灣)點解話佢哋口碑都幾好,因為嗰日Food Sec出咗呢間餐廳嘅story之後都收到幾個friend子reply話呢一間真係好好食😋😋😋1. 必食冷鍋酸菜魚(例)$2382. 手切肥牛(細)$1083. 萵筍片 $424. 牛栢葉 $58因為我哋得兩個人所以叫咗一個regular size酸菜魚,但個份量已經好誇張😂😂😂可以參考下圖三,我哋已經每人食咗幾舊酸菜魚,去到中途諗住將啲魚夾出嚟之後打邊爐,點知夾極都仲有,夾到滿滿一碟😆😆😆啲魚每一片都好大塊, 食落覺得好嫩滑,同埋佢個酸菜湯做得好好,啲魚入晒味🥰🥰🥰呢個價錢有呢個質素、呢個份量,真心好抵食!我哋另外仲叫咗一啲配料用嚟打個小邊爐,叫咗一碟肥牛、萵筍片同埋牛柏葉,肥牛個size都非同小可,我諗成碟都有十幾廿片,肉質比較紮實;萵筍片個味道同酸菜魚好夾,牛柏葉都爽口彈牙~食完都理解點解呢一間餐廳個口碑可以做得咁好,份量足料之餘,味道又正宗,可以翻桌😚😚😚味道:

1. 必食冷鍋酸菜魚(例)$238
2. 手切肥牛(細)$108
3. 萵筍片 $42
4. 牛栢葉 $58

味道:👩🏻‍💻8/10
性價比:👩🏻‍💻8/10
環境:👩🏻‍💻6.5/10
天氣開始熱 都想食啲酸酸辣辣既野 呢間餐廳主打冷鍋酸菜魚另外亦有 涼拌 雞煲 串燒 種類頗多 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)✨冷鍋酸菜魚 $238 (BB辣/小辣/中辣/大辣)上枱前已經煮好可以食用 店員會叫我哋先食魚 之後先開火繼續打邊爐 魚片分量不少 肉質鮮嫩Q滑 無細骨 老壇酸菜夠酸不過鹹 湯好飲🤭 入面既材料都幾豐富 有金菇、豆芽、萵筍、寬粉 全部配料都好吸湯入味~ ✨麻辣海蜇 $45麻辣味加上香醋好開胃 微辣好容易接受 海蜇爽口入味 好容易就K.O.一碟☺️✨Somersby Crush $45閃燈效果非常吸晴 加上餐廳播啲比較upbeat 既歌 頓時以為自己去了酒吧😂 ✨菠蘿沙冰 $46清爽解辣之選 不過甜 唔好睇佢細細杯其實好抵飲😂🍽️ 捌壹壹 #旺角sis📍 旺角奶路臣街33號地下F號舖🚆 旺角站E2出口,步行約4分鐘

✨冷鍋酸菜魚 $238 (BB辣/小辣/中辣/大辣)

✨麻辣海蜇 $45

✨Somersby Crush $45

✨菠蘿沙冰 $46
清爽解辣之選 不過甜 唔好睇佢細細杯其實好抵飲😂

🍽️ 捌壹壹 #旺角sis
📍 旺角奶路臣街33號地下F號舖
🚆 旺角站E2出口,步行約4分鐘
2023-06-02 95 views
服務態度差,味道好普通。午市冇咩人食,勁多空位。訂咗檯入去問可否提前入座,女侍應話唔得,當walk in。入座後竟然只係提供晚市餐牌,要我地畀正價。見到隔離檯先知道有午市餐牌😓味道普普通通,周街都有得食。唔會再幫襯,唔知點解有咁多好評!
服務態度差,味道好普通。
午市冇咩人食,勁多空位。
訂咗檯入去問可否提前入座,女侍應話唔得,當walk in。

入座後竟然只係提供晚市餐牌,要我地畀正價。

見到隔離檯先知道有午市餐牌😓

味道普普通通,周街都有得食。

唔會再幫襯,唔知點解有咁多好評!

2023-05-30 152 views
「捌壹壹」是從前重慶的電話地區號碼,從事川菜多年的店主,希望客人從聽到餐廳名字,就已能感受到最正宗的老重慶味道,為他們帶來一個舒適的用餐體驗。店內所採用的調味香料,全部均由重慶運到香港,以保持最正宗的川味。冷鍋酸菜魚是這裡必食的招牌菜式,原鍋上枱後不用加熱便可享用,鮮滑的魚肉可直滑至食道,味道帶酸,十分開胃,食完更可加湯成為邊爐鍋。😋🥘🥢環境舒適夠寧靜,服務態度很友善,最適合喜歡吃辣的朋友來試試😃
「捌壹壹」是從前重慶的電話地區號碼,
從事川菜多年的店主,
希望客人從聽到餐廳名字,
就已能感受到最正宗的老重慶味道,
為他們帶來一個舒適的用餐體驗。
店內所採用的調味香料,
全部均由重慶運到香港,
以保持最正宗的川味。
冷鍋酸菜魚是這裡必食的招牌菜式,
原鍋上枱後不用加熱便可享用,
鮮滑的魚肉可直滑至食道,
味道帶酸,十分開胃,
食完更可加湯成為邊爐鍋。😋🥘🥢
環境舒適夠寧靜,服務態度很友善,
最適合喜歡吃辣的朋友來試試😃
  • 必食冷鍋酸菜魚
2023-05-29 168 views
在中華料理四大菜系:魯菜、川菜、粵菜、淮揚菜中,近年就以來自重慶四川的酸菜魚最為港人熟悉,其獨特的鹹鮮酸辣、香甜椒麻,無人不曉。走在街上,不難發現到處也在興起川菜熱潮。.這道風靡一時的酸菜魚,主要以切成片狀的魚肉,加上泡椒、酸菜、蒜頭、薑片煲在一起。不同餐廳的酸菜魚湯底、配料、用上的草魚和賣點都各有不同,更掀起了「酸菜魚地圖」之說。.而今晚要試的川菜就是位於旺角奶路臣街的《捌壹壹》,主打自家醃製老壇酸菜酸菜魚及四川小菜和火鍋。.我們兩人共點了:▪️招牌菜冷鍋酸菜魚(例$238)▪️皇牌口水雞(例$88)▪️香油海蜇($45)▪️尖椒皮旦($42)▪️asahi ($28)另收加一服務費.🧡招牌菜冷鍋酸菜魚($238)點了小辣,小辣怡情呀,用不著每次吃川菜都辣得滿頭大汗。一點麻辣,足以令人食指大動。不過這道以自家醃製老壇酸菜作招徠的招牌酸菜魚,酸度方面反而未算特別明顯。.魚比湯更吸引,無骨的魚肉嫩滑扎實,能清楚看到色澤油亮的魚皮脂,入口後感覺到微微的麻。.吃酸菜魚的樂趣,除了草魚和湯底外,就得數配料了。這鍋有芽菜、萵筍、金菇和寬粉,麻辣度愈吃愈濃味,把胃吃開了,很爽。🧡皇牌口水雞(例$88)口水雞
我們兩人共點了:
▪️招牌菜冷鍋酸菜魚(例$238)
▪️皇牌口水雞(例$88)
▪️香油海蜇($45)
▪️尖椒皮旦($42)
▪️asahi ($28)
另收加一服務費
🧡招牌菜冷鍋酸菜魚($238)

招牌菜冷鍋酸菜魚

🧡皇牌口水雞(例$88)

口水雞,常見的四川冷盤。同樣點了小辣,雞比魚更辣,有少少衝擊舌尖味蕾的感覺。肉質皮爽肉嫩,好吃。
皇牌口水雞

🧡香油海蜇($45)

開胃惹味的涼拌海蜇,彈牙爽脆,比即食海蜇入味得多。不過個人喜歡更重麻油味的版本。
香油海蜇

🧡尖椒皮旦($42)

得趁快吃,不然溏心蛋黃會愈吃愈腥。
尖椒皮旦

2023-05-27
$273 (Dinner)
招牌菜冷鍋酸菜魚
皇牌口水雞
  • 必食冷鍋酸菜魚
2023-05-22 2806 views
媽咪同婆婆都鍾意食酸菜魚👵🏻👩🏻之前食過一次 覺得唔錯所以嗰日母親節又嚟食🙌🏻.📌必食冷鍋酸菜魚(Regular) $2382-3個人食嘅話細鍋就好夠 真係幾足料👍🏻嗌左走辣 都有微微辣味 個麻味係超重 應該加左唔少花椒落去🌶️湯底都夠酸 但偏鹹 可能太重口味 所以魚肉食落就冇乜鮮甜味🙈但就好嫩滑嘅🐟冷鍋有個好處就係已經熟晒 唔洗再加熱再煮 所以魚肉可以keep住滑捋捋😚魚肉份量都幾多 配菜都唔少:酸菜, 芽菜, 金菇, 萵筍, 闊水晶粉💕水間粉爽彈煙韌 正🍜.食完個酸菜魚鍋 就可以打邊爐🍲嗌左魔芋絲($38), 娃娃菜($38), 金菇($38), 滷香豬耳($58) 菜同菇都好軟腍 索晒個湯底🍄🥬芋絲食到最後都仲好爽口😋豬耳雖然係滷香 但浸落湯到都冇晒味 而且好腍冇晒口感 麻麻地👂🏻.📌炸小饅頭(6個) $55麵包控見到炸饅頭 一定要嗌啦😎size唔小 係正常饅頭咁🍞外皮炸到金黃脆口 入面軟綿香甜 再點埋煉奶 冇得輸🥰.📌皇牌口水雞(例) $88嗌左兩份例牌 微辣 辣度剛好又帶點麻香🌶️例牌會係雞嘅1/4 所以其實嗌半隻係抵啲🤑兩份 有齊晒雞翼, 雞髀, 雞胸🍗雞肉調味唔錯 冇乜雪藏味

📌必食冷鍋酸菜魚(Regular) $238

芋絲食到最後都仲好爽口😋
魔芋絲
滷香豬耳

📌炸小饅頭(6個) $55
炸小饅頭(6個)

📌皇牌口水雞(例) $88
嗌左兩份例牌 微辣 辣度剛好又帶點麻香🌶️例牌會係雞嘅1/4 所以其實嗌半隻係抵啲🤑兩份 有齊晒雞翼, 雞髀, 雞胸🍗雞肉調味唔錯 冇乜雪藏味 肉質都算滑 皮爽🐓
皇牌口水雞(例)
娃娃菜
金菇
魔芋絲
炸小饅頭(6個)
皇牌口水雞(例)