位於中環威靈頓街的「八八嫩豆腐鍋」,係一間新開的韓國餐廳🍴顧名思義,主打韓式嫩豆腐鍋🇰🇷店內座位寬敞,樓底高,空間感十足,裝修溫馨舒適餐牌上供應不同口味的嫩豆腐鍋、烤牛小排、泥蚶及韓式煎餅等等韓式前菜及炒粉絲點餐後店員隨即送上免費的韓式前菜及炒粉絲部隊嫩豆腐鍋韓式部隊豆腐鍋,配料有餐肉、腸仔、煙肉、嫩豆腐及洋蔥等等,湯頭鹹鹹辣辣的,佐飯一流海鮮嫩豆腐鍋豐富海鮮包括:魷魚、蜆肉、蝦肉、青口仔、蟹腳等等,好足料呢~配上嫩滑豆腐,正呀隨熱鍋附上生雞蛋🥚可以打入去鍋裏面撈埋一齊食烤牛小排套餐即叫即烤的牛小排,肥瘦適中,口感不錯,肉味濃郁!表面沾滿甜甜的醬汁,更添滋味凍檸茶及韓式咖啡韓式咖啡口感香滑,唔會太甜,啡味香濃

餐牌上供應不同口味的嫩豆腐鍋、烤牛小排、泥蚶及韓式煎餅等等

韓式前菜及炒粉絲
點餐後店員隨即送上免費的韓式前菜及炒粉絲

部隊嫩豆腐鍋

海鮮嫩豆腐鍋

隨熱鍋附上生雞蛋🥚可以打入去鍋裏面撈埋一齊食

烤牛小排套餐

凍檸茶及韓式咖啡

韓式咖啡口感香滑,唔會太甜,啡味香濃
$200 (Lunch)
下班后又是和庄老师约饭的日常,做为一酷爱韩餐🇰🇷的中环打工人,我直接就是一个地毯式搜索🔍,这家「八八嫩豆腐鍋」直接让我开心到跳脚,特别适合降温后的香港,点一个set,里面包含了(铁板牛小排➕海鲜嫩豆腐汤)吃下去一口真的幸福满满,身心俱热🔥,庄老师点的是辣猪肉套餐,味道也相当赞👍,这家餐厅的整体氛围也特别好,甚至我们坐的这里,拉下帘子就可以变成小包间。如果是在中华附近打工的宝宝们,我觉得你们可以去尝试一下,真的非常的正宗,特别有一种韩国风味!
2024-11-23 429 views
新開的韓國餐廳,由韓國人主理,門口以西式風格,藍白色門口,很搶眼.座位很闊落,裝飾很型格.本身見評論說外藉職員態度很差,有點擔心,不過我們到訪時職員也很親切,也很主動,全程用餐也很愉快☺️☺️💠烤牛小排套餐 $198 (包豆腐鍋)套餐包豆腐鍋,可自選,價錢很平😆😆 牛小排有豐富的肉味,肉質鮮嫩多汁,外層微脆,咬落不嚡,有嚼勁.💠豬肉嫩豆腐鍋嫩豆腐滑嫩,豆腐份量很多,很足料,也很大磚,豬肉則有嚼勁,整道菜的口感豐富,湯汁濃郁,十分適合搭配米飯,米飯有飯焦,更加有口感 🤩💠小章魚五花肉 $178辣度可選小辣,小章魚鮮嫩而富有彈性,五花肉則外脆內軟,油脂豐富,搭配蔬菜一起食,非常好食😚💠 Apple Mango Ade $30芒果味很濃郁,加入sprite 味道香甜😗👍🏻💠 Virgin Mojito$45很fresh,有薄荷超清新的口感,解油膩感一流😝

💠烤牛小排套餐 $198 (包豆腐鍋)

💠豬肉嫩豆腐鍋

💠小章魚五花肉 $178

💠 Apple Mango Ade $30
芒果味很濃郁,加入sprite 味道香甜😗👍🏻

💠 Virgin Mojito$45
很fresh,有薄荷超清新的口感,解油膩感一流😝
2024-11-23 358 views
呢次黎左呢間新開豆腐鍋韓國料理餐廳就有唔同泡菜&前菜😍有魚仔&炒粉絲88 LA Galbi Combo~烤牛小排套餐呢道烤牛小排套餐可謂韓國料理經典之作,肉質鮮嫩,搭配燒烤香味,好正鐵板燒Seafood Soondubu (Less Spicy)海鮮嫩豆腐鍋 湯底清爽,裡面搭配新鮮海鮮、嫩滑豆腐,讓整道鍋品既健康又美味🤩有蟹🦀Baby Octopus Pork Belly Combo~小章魚五花肉小章魚五花肉的搭配令人驚喜,鮮嫩的小章魚&油脂豐富嘅五花肉帶來獨特口感,好有層次Kimchi Soondubu (Less Spicy)Kimchi作為湯底👏冬天暖暖特別適合Drinks~CRUSHED PEAR ~Apple Mango Ade融合蘋果同芒果嘅香甜🏷️八八嫩豆腐鍋📍威靈頓街198號The Wellington地舖#中環#韓國菜#Central#Korean#igfoodie#hk #food #hkfood #hkfoodie#hkfoodblogger#hkfoodlover #hkeat #hkig #hkiger#instafoodie #foodie#foodblog#

88 LA Galbi Combo
~烤牛小排套餐

Seafood Soondubu (Less Spicy)
海鮮嫩豆腐鍋

Baby Octopus Pork Belly Combo
~小章魚五花肉

Kimchi Soondubu (Less Spicy)
Kimchi作為湯底👏冬天暖暖特別適合

📍威靈頓街198號The Wellington地舖

#中環#韓國菜#Central#Korean
#instafoodie #foodie
#foodblog#foodpics#foodshot
同朋友一齊嚟咗呢間韓國🇰🇷餐廳食晚餐🤣呢度老闆應該係幾個韓國人🇰🇷而店員係東南亞人,提供嘅韓國菜🇰🇷有啲都幾特別🤣$198「泥蚶拌飯套餐」,包括「泥蚶拌飯」同埋「豬肉嫩豆腐鍋」🤣「꼬막비빔밤 콤보」 韓文我唔識🤣餐廳翻譯為 「泥蚶拌飯 Cockles Bibimbap」,咁亦都應該可以譯做 Kkomak Bibimbap,Kkomak拌飯 據說係幾年前嘅冬天喺首爾開始流行而成為熱門菜餚!呢道菜嘅特點係用新鮮嘅蛤,更準確地講應該係用血蚶 - 韓語稱為 Kkomak,Kkomak係小型鹹水蛤,喺韓國嘅冬天會生長得又肥又甜🤣;呢間餐廳就用超大量泥蚶(亦俗稱血蚶)嚟煮 Bibimbap,真係啖啖都食到泥蚶🤣,用咗咁大量 泥蚶 加埋醬油、香蔥、紅椒粉、芝麻 等 拌飯,可以想像呢個飯就一定好好食啦🤣,仲可以用脆卜卜嘅紫菜包住嚟食🤣「豬肉嫩豆腐鍋」:可以揀辣或者 Less Spicy,咁我哋揀咗少辣🤣,味道已經相當濃郁,亦都冇改錯名豆腐真係好嫩滑🤣$178「海鮮韭菜煎餅」:海鮮有蝦仁同埋魷魚,好少見韓國🇰🇷 Pancake 用咁大隻蝦仁🍤👍;呢個煎餅亦都用咗超大量韭菜,Batter 麵糊只係落咗極少
同朋友一齊嚟咗呢間韓國🇰🇷餐廳食晚餐🤣
$178「海鮮韭菜煎餅」:海鮮有蝦仁同埋魷魚,好少見韓國🇰🇷 Pancake 用咁大隻蝦仁🍤👍;呢個煎餅亦都用咗超大量韭菜,Batter 麵糊只係落咗極少,真係真材實料,好好食🤣
$30「蘋果芒果阿德」:睇中文唔明係乜嘢🤣,原來係韓國 水果氣泡飲料 Ade🤣,甜甜哋,清新幾好飲🤣
$30「葡萄柚阿德」:都係甜甜哋清新幾好飲🤣
$240 (Dinner)
今日放假去中環行街,見到有間新開嘅韓國餐廳,就入咗去試吓,估唔到星期日都有套餐,套餐$213有四隻醬油蝦,一碗豬肉湯配公仔麵,仲有一碗石頭鍋飯,呢個絕對係大胃王份量,細食嘅女仔可以同朋友share再加個小食今次我就揀咗海鮮泡菜煎餅,另外再加special drinks..啲食物上枱嘅時候絕對有興奮嘅感覺,擺到成枱都係,好適合用嚟打卡。.同埋成間舖頭空間感好大位置好闊落,好適合同朋友坐耐少少傾下偈。.醬油蝦朋友大讚👍🏻👍🏻酸酸甜甜,好香口 😋😋😋😋😋.豬肉豆腐鍋豬肉湯配咗公仔麵喺入面,仲有好多豆腐,每一啖湯都充滿豆腐😋😋😋😋😋.白飯Haha, 白飯都特登寫係因為佢嘅白飯好焦香,但無飯焦,硬硬果度質感,有香味但唔會痴牙,正😋😋😋😋😋
醬油蝦
朋友大讚👍🏻👍🏻酸酸甜甜,好香口 😋😋😋😋😋
豬肉豆腐鍋
白飯

2024-11-06 0 views
叫咗個海鮮豆腐鍋+泥蚶拌飯combo set,盛惠$218,咁嘅價錢當然都有啲expectation個gimmick係自己將個生蛋打入湯入面用鍋嘅餘熱整熟,但個海鮮湯上枱根本就唔夠熱整熟隻蛋,最終只係得3分熟,仲生過溫泉蛋(唔知隻蛋係唔係真係可以「生食用」)個湯啲海鮮極少,蜆有沙、個一隻蟹腳啲肉係霉嘅另外個拌飯味道唔錯,但入面啲蔥又生又老,口感極硬好似食緊蔥皮咁,成件事即刻大打折扣食完埋完單即刻攪肚痛,搞到要飛的返公司去廁所一定冇下次
個湯啲海鮮極少,蜆有沙、個一隻蟹腳啲肉係霉嘅
食完埋完單即刻攪肚痛,搞到要飛的返公司去廁所

一定冇下次
無諗過第一次寫review就係比左呢間餐廳,成餐飯真係食得好激心。10月26號我同朋友一齊去咗呢間餐廳食lunch.我哋係ig見到好多介紹,覺得個泥蚶飯幾吸引,所以就打算試吓新餐廳。當日餐廳客人係唔多既,有3位外藉侍應,3位侍應係講英文既。入餐廳後,無人招呼或帶位,我哋就自己搵左個位坐。坐低之後男侍應行左過嚟叫我哋用QR code落單同埋比左啲小菜我哋。我同朋友就一人一個set,分別叫咗泥蚶飯配豆腐鍋同海鮮豆腐鍋。係落完單無耐,一位年紀較大既女侍應就拎咗兩個豆腐鍋過黎,接住再拎左兩個白飯過嚟。因為我地其中一個餐係泥蚶飯既,見佢比兩個白飯我,我就scan QR code檢查返自己有冇order錯,而我哋係無order錯既。檢查期間就有另一位女侍應送咗個泥蚶飯過嚟,同我講話啲食物到齊。咁因為落單app上面泥蚶飯set既圖片係豆腐鍋,泥蚶飯加白飯既,我就以為係真係有兩個飯咁多,就無再研究,開餐啦。食左幾啖之後,果個年紀較大既侍應就拎住張單行過嚟講咩extra charge.咁因為佢未行到過黎已經講緊野,我都無聽清楚佢前一兩隻字,就諗住問清楚,然後佢就話泥蚶飯set係唔應該會有白飯,我就解釋返

當日餐廳客人係唔多既,有3位外藉侍應,3位侍應係講英文既。入餐廳後,無人招呼或帶位,我哋就自己搵左個位坐。坐低之後男侍應行左過嚟叫我哋用QR code落單同埋比左啲小菜我哋。我同朋友就一人一個set,分別叫咗泥蚶飯配豆腐鍋同海鮮豆腐鍋。係落完單無耐,一位年紀較大既女侍應就拎咗兩個豆腐鍋過黎,接住再拎左兩個白飯過嚟。因為我地其中一個餐係泥蚶飯既,見佢比兩個白飯我,我就scan QR code檢查返自己有冇order錯,而我哋係無order錯既。檢查期間就有另一位女侍應送咗個泥蚶飯過嚟,同我講話啲食物到齊。咁因為落單app上面泥蚶飯set既圖片係豆腐鍋,泥蚶飯加白飯既,我就以為係真係有兩個飯咁多,就無再研究,開餐啦。食左幾啖之後,果個年紀較大既侍應就拎住張單行過嚟講咩extra charge.咁因為佢未行到過黎已經講緊野,我都無聽清楚佢前一兩隻字,就諗住問清楚,然後佢就話泥蚶飯set係唔應該會有白飯,我就解釋返我哋無另外叫,諗住開返個QR code問清楚,佢就好串咁話but you have already touch the rice. 然後就搶我手上面張QR code單走,放左張新單上去,然後講左句Oh my god 就走左去。

明明唔係我哋既錯,我都好有禮貌諗住問清楚,佢就咁無禮貌地回應我。之後成餐飯個侍應係無再serve過我哋,而不停關心隔離枱對啲食物滿唔滿意。本身都想同老闆反應下,但見個老闆出左去講電話,而餐廳入面只得果3位員工,我就無再講啲咩。但成餐飯真係飯食得好炆好激心。

其實味道上係唔錯的,特別小菜既辣炒年糕果醬係調得幾好味,泥蚶都幾香。可惜有啲咁差既員工
,真係好趕客,我同朋友都唔會再嚟。果日因為太嬲,所以食緊中途先影相,寫呢篇comment.
2024-11-01 2777 views
當天和朋友一起堂食吃晚餐,安排了一個二人座位。座位上完全沒有空間可以放置東西,詢問了職員後亦沒有籃子可以放。職員很沒有禮貌地叫我們把手袋和其他東西都放在地下,我們只好全程晚餐都把東西抱着來吃。食物質素還可以,我們點了一份泥蚶拌飯和兩份豆腐鍋。泥蚶拌飯的味道有點淡,我們把年糕小食中的辣醬拌進去味道還是有點淡,但泥蚶份量很足夠。中間還有個小插曲,泥蚶拌飯會附上紫菜。那位很沒有禮貌的職員送上來時弄丟了一塊紫菜,她原本裝作若無其事地放回去,見到我們面露難色之後才把那塊紫菜拿走,沒有任何賠償。

泥蚶拌飯
2024-10-25 2994 views
Booked table for 4 at 7pm, arrived on time. 88 LA Galbi Combo, Cockies Bibimbap Combo, Pork Bulgogi Combo & Seafood Chive Pancake. 88 n Cockies arrived first without rice and eggs. No staff was aware until we asked if rice is included. Galbi taste burnt(see photo). Seafood Chive Pancake arrived 3rd, taste good. Pork Bulgogi Combo did not served until 7:40pm n already taking away our unfinished dishes. Waitress pushed us to leave because there are customers waiting? There were customers arrived before us and still eating.Food ok, service nono.
2024-10-24
Type of Meal
Dinner
2024-10-03 3265 views
由幾個年輕韓個人主理嘅家庭式小館,lunch set味道幾好,分量足,選擇亦唔少,有牛、豬同海鮮,主打嘅嫩豆腐鍋,亦有小驚喜,鮮甜足料,唯不吃辣人士,可能要問吓可唔可以做唔辣或少辣,整體嚟講,確實係附近上班族嘅TGIF嘅放鬆開心選擇~
  • 烤豬排