2020-03-28 708 views
一入到去 @90slazyhk 嘅感覺係呢度好cozy,見到好多植物感覺好舒服。特別欣賞枱與枱之間嘅位置都算幾闊落,唔會太逼。星期日嘅12點左右入到去無咩客,本身都覺得係一間環境幾好,坐位又唔會太逼,可以坐得耐嘅cafe。不過始終都係假期,越坐越多人,環境比較吵,同埋見到有人等位都會唔好意思hea太耐~唔知平日嘅下晝會唔會係一個work-friendly嘅地方呢?🧐整體來講,食物質素都唔錯,lunch set都算幾扺食。.@90slazyhk is one of the coziest cafe ive ever been to 😊 there is quite a lot of space between tables so it doesnt feel super squishy 👍 there werent too many people when we went in but when we left, it was packed 😮 & there was a line as well so didnt want to stay for too long! overall f
整體來講,食物質素都唔錯,lunch set都算幾扺食。
@90slazyhk is one of the coziest cafe ive ever been to 😊 there is quite a lot of space between tables so it doesnt feel super squishy 👍 there werent too many people when we went in but when we left, it was packed 😮 & there was a line as well so didnt want to stay for too long! overall food quality is not bad and the price is pretty affordable 😋 definitely worth a visit if you are in the mk area!
乜都食
乜都食

《乜都食》$98 😋😋
𝐅𝐱𝐱𝐱𝐱𝐱𝐱𝐱𝐤𝐢𝐧𝐠 𝐇𝐮𝐧𝐠𝐫𝐲
呢度嘅menu上直情有一個all day breakfast嘅column,有幾款唔同嘅ADB。有素嘅,又有啲可能炒蛋高級啲加咗黑松露嘅,又有啲多士轉waffle,等等。今次就揀咗個咩都有嘅,好似幾豐富咁🤪
食物嘅話,呢個價錢嘅話都算唔錯嘅,咩都有啲咁。但真係’啲’囉🙈🙈🙈特別係磈煙三文魚,真係比較細🙈但好彩食物種類夠多,都會食得飽肚~但就唔好expect會有啲咩surprise或者超好食嘅感覺,正正常常啦~👍🏻

《黑松露野菌忌廉汁闊條麵》$58 😋😋😋
𝐓𝐚𝐠𝐥𝐢𝐚𝐭𝐞𝐥𝐥𝐞 𝐢𝐧 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞
呢個pasta反而有驚喜!醬汁味道調較得唔錯,黑松露味淡淡地,口感creamy得來唔會話太過又膩。
闊條麵嘅口感唔錯,都屬於al dente嘅,但如果再煮耐少少會好啲,有幾條痴住咗,有啲硬。
$58 lunch set又有飲品跟埋,再加少少錢又可以要埋甜品,性價比都算幾高~

《飲品》
兩杯跟餐飲品都係普通。
熱咖啡一般。而凍朱古力就較大杯,味道都係正常,唔會過甜。
黑松露野菌忌廉汁闊條麵
同朋友去完附近諗住幫襯黃店,地點係賓館附近,冇明顯招牌,入到去覺得環境好靚,好好坐,好適合嗌杯咖啡影網美相。野食方面,樣樣都好吸引,但對於吾食菇既人選擇真係好少,有個黑松露野菌闊條面賣相好吸引,而且份量吾大,但擺得好好睇,出餐慢左少少,可能香港人慣左快🤦‍♀️至於態度,我真係有d接受吾到擺野飲同擺盤勁大力,可能真係重,但好冇禮貌🙄感覺最差係呢樣。

明太子意粉
2020-03-26
2020-03-24 367 views
中午來到旺角的樓上黃店90s Lazy食個午餐,找了一會才上到來。店內的環境較文青,有一些小植物,同時亦有不少文宣。點了一份份量稍為最多的All Day Breakfast- Fxxxxxxxking Hungry,餐名都很貼地搞鬼。這份All Day內有兩種腸、脆煙肉、煙三文魚、薯餅、炒蛋、茄汁豆、沙律和多士等,比較豐富,另外再點上一份蒜香蜆肉意粉,味道也不錯。最重要這裡的食物價錢也不高,CP值算幾高,值得一試再試。

2020-03-23 322 views
因為就腳所以畀多次機會再食食完個lunch又覺得ok wor 冇上次咁差🔸法式蜜糖芥末籽雞扒飯 $56法式係講個蜜糖芥末籽醬汁,香甜口味幾啱夏天食,雞扒好大塊而且煎得香脆,裡面都唔乾仲有少少肉汁,我鐘意呢款夠多配菜!跟餐有熱飲,都可以加錢轉凍飲/特飲~🔹紅酒汁燴牛肋條配飯 $56非常時期冇share黎食,不過個樣都不俗呀!牛肉份量好足,又多汁,送飯一流~今次上到去食lunch set覺得抵食,同埋可以坐窗邊影下相咁,感覺好過上次,有改善有進步!90s Lazy旺角亞皆老街83號先施大廈4樓401號舖
因為就腳所以畀多次機會再食

食完個lunch又覺得ok wor 冇上次咁差

🔸法式蜜糖芥末籽雞扒飯 $56

🔹紅酒汁燴牛肋條配飯 $56

90s Lazy
旺角亞皆老街83號先施大廈4樓401號舖
$62 (Lunch)
2020-03-10 423 views
同朋友係旺角行街行到攰想食晚飯但想幫襯黃店於是搵到呢間樓上cafe我地walk in無book六點九上到去但七點半要交枱如果野食上得快都食得切既🙈太肚餓照走入去入面環境好舒適休閑滲透住自然氣息我地都揀左西班牙大蝦海膽意大利飯$128可惜蝦得一隻 感覺單調又無乜野撈飯😂意大利飯味道比較淡同埋真係唔係好見到海膽😂😂😂Dinner set包一杯飲品我地都揀左朱古力 不過不失呢個價錢再加一就覺得唔係咁值😵見隔離枱食粗薯條我地都想食但嗌錯左啤酒薯條配黑松露醬$52幼薯條 可惜醬太少唔係好夠點呢餐九個字都食得唒 食到快餐咁😂
同朋友係旺角行街

幼薯條 可惜醬太少
唔係好夠點
呢餐九個字都食得唒 食到快餐咁😂
2020-03-06 565 views
好多時肯表態嘅都係小店,但係支持黃店還支持黃店,好唔好食先係重點。而今次食到呢間係唔好食既。環境來講係幾靚嘅,鍾意打卡嘅人一定會中宜。坐得唔算好迫,加分。但坐得靚有咩用,嘢食真係唔得。【oreo milkshake】奶昔呢樣嘢都好難錯,但係呢杯係我人生飲過最難飲嘅奶昔。唔知老細係省時間幾杯一齊打?定係發緊夢?入邊嘅材料比例錯晒,我收到呢杯嘢飲唔夠5分鐘,佢已經變成一杯奶水。正常唔會係咁囉。係落得太少雪糕,定係冇雪糕?定係個雪糕唔夠凍?一嚟就收到杯咁嘅嘢真係好失望。係完全不能夠接受。如果偶爾一杯半杯係咁樣嘅質素,我應該去買六合彩。【鮮蝦珍珠帶子risotto】味道非常單調,唔夠調味,未到冇層次,佢食落似係用水煮咁淡。飯粒口感麻麻。剩係得一隻蝦,同埋少量嘅珍珠帶子,令到成碟飯非常單調。【野菌risotto】看圖都可以睇得出,又係一碗非常單調嘅飯。問題同上面嗰啲一樣,我兩碟都有食到,其實冇乜分別,小小冇誠意。總結,可能我真係咁好彩,成日遇到啲唔好食嘅黃店,最驚喜嘅係,咁餐最難食嘅,竟然係最難出錯嘅oreo milkshake。其實價錢唔算貴,但係呢餐,真係唔得。

但坐得靚有咩用,嘢食真係唔得。

【oreo milkshake】

【鮮蝦珍珠帶子risotto】

【野菌risotto】

2020-03-05
$130 (Dinner)
2020-03-04 412 views
自從有疫情後都延後了好多聚會~今日幾個朋友話出來食個lunch就揀左lee間cafe仔黎試啦~🤣佢係先達上面其實大廈有d雜~但cafe入面別有洞天~入面裝修好新好開揚~仲有5少植物點綴~重點連個toilet都好乾淨!!!餐廳安排我地一行幾人坐係大檯~都好自在啊~開放式廚房可以見到3個人負責整嘢😂😂😂雖然好自家人製作~但嘢食都5少款式!但因為少人所以上菜都幾慢~大家趕時間要留意下!👌🏻👌🏻🌟法式蜜糖芥末雞扒飯($56)朋友話其實lee個好似以前讀u ge頹飯係好味ge!雞扒都入味同滑~不過不失啦~🌟紅酒汁燴牛肋條飯($56)lee個朋友麻麻地~覺得冇咩味~5值得叫🌟日式鰻魚蛋包飯($72)lee個賣相好吸引啊!蛋汁包住每粒飯好味但鰻魚就麻麻地~😂😂😂🌟蒜香蜆肉扁意粉($62)我自己叫左lee個😂😂其實有d似pizza hut蜆肉大約有6-7粒算多~係野味ge~🌟🌟留意每個lunch set包左一杯飲品~我自己叫左熱紅棗水其實係即沖黎5係直接用紅棗焗~所以有d過甜🙈🙈🙈最後我d朋友叫左個甜品慶祝我生日~cheese cake黎都幾creamy好味!🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟其實係一個5
自從有疫情後
都延後了好多聚會~
今日幾個朋友話出來食個lunch
就揀左lee間cafe仔黎試啦~🤣
佢係先達上面
其實大廈有d雜~
但cafe入面別有洞天~
入面裝修好新好開揚~
仲有5少植物點綴~
重點連個toilet都好乾淨!!!
餐廳安排我地一行幾人坐係大檯~
都好自在啊~
開放式廚房可以見到3個人負責整嘢😂😂😂
雖然好自家人製作~
但嘢食都5少款式!

但因為少人所以上菜都幾慢~
大家趕時間要留意下!👌🏻👌🏻
🌟法式蜜糖芥末雞扒飯($56)
朋友話其實lee個好似以前讀u ge頹飯
係好味ge!
雞扒都入味同滑~
不過不失啦~

🌟紅酒汁燴牛肋條飯($56)
lee個朋友麻麻地~
覺得冇咩味~
5值得叫

🌟日式鰻魚蛋包飯($72)
lee個賣相好吸引啊!
蛋汁包住每粒飯好味
但鰻魚就麻麻地~😂😂😂

🌟蒜香蜆肉扁意粉($62)
我自己叫左lee個😂😂
其實有d似pizza hut
蜆肉大約有6-7粒
算多~
係野味ge~
🌟🌟留意每個lunch set包左一杯飲品~
我自己叫左熱紅棗水
其實係即沖黎
5係直接用紅棗焗~
所以有d過甜🙈🙈🙈

最後我d朋友叫左個甜品慶祝我生日~
cheese cake黎都幾creamy好味!
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
其實係一個5錯ge地方聚會
冇限時坐
但我地走時好多人排隊啊!!!
所以都未必好意思坐太耐~
但係一間以cafe黎講食物質素5錯的!!!
好味過好多樓上cafe!!!🥰🥰
2020-03-01 283 views
今日同朋友到旺角食lunch,想搵間方便同舒服的餐廳,所以揀左呢間鬧市中的小店。一入到餐廳,環境頗外闊落,陽光透入室內,令人感受到鬧市中的平靜,於是同朋友揀左個位坐低。坐低左之後,我地各自點左唔同嘅食物,我點左一個蜆肉意粉加熱情果梳打。大概閒聊左一陣之後,就送上飲品,隔左一陣就送上食物,時間剛剛好,適合想聊天的我們。熱情果梳打幾清涼,適合夏天消暑飲,蜆肉意粉也不錯,份量剛剛好。食完之後,我地繼續閒聊,大概過了半小時才離開,服務員也很好,不會趕我們走,也不會過來打斷客人嘅對話。

蜆肉意粉

2020-03-01
$100 (Lunch)
蜆肉意粉
2020-02-09 376 views
🔸乜都食 | all day breakfest法蘭克福腸 香草豬肉腸 脆煙肉 煙三文魚 薯餅 炒蛋 炒蘑菇 茄汁豆 粟米粒 多士 沙律 配凍咖啡投票日一早去投完票就去旺角睇玩具,行行下勁眼瞓,就搵間黃的cafe坐下休息下。上網睇到呢間近近地係先達樓上,環境幾靚就上咗去,環境的確幾文青,但與食物質素不符,以為會係義式咖啡/手沖咖啡,冇已經有點兒失望😧再黎埋個全日早餐,menu睇字好似好豐富咁,結果就如圖......好彩味道算係正常,懷疑係請咗手足黎廚房做,不完美可接受可改善😂/90s Lazy旺角亞皆老街83號先施大廈4樓401號舖
🔸乜都食 | all day breakfest

90s Lazy
旺角亞皆老街83號先施大廈4樓401號舖
2019-11-24
$100 (Tea)
2020-02-09 295 views
用餐時間 | 星期六 18:00係一個好寧靜 好適合自己或同朋友一齊嘅地方店內有細枱 亦都有長枱 佈置都好有特色燈泡方面用左黃燈 所以個感覺好warm 好舒服‘點餐菜式:- 龍蝦汁帶子野菌扁意粉- 牛肝菌野菌意大利飯- 水牛城雞翼- 白桃梳打- 杞子薄荷玫瑰花茶‘意粉同意大利飯個份量都好足夠 但意大利飯有少少膩 好似不嬲意大利飯都係咁. .? 但整體上都好味的。‘水牛城雞翼一黎到嗰陣 以為店員比錯左 ((個外表好似炸雞翼 佢嘅醬汁唔係話好似平時食嗰種咁多的 // 好味的 推介推介。‘白桃梳打都係 唔會好甜好果精 落嘅份量剛好 重有杯凍飲係用大粒冰的。「用左紙飲管 加分的」‘杞子薄荷玫瑰花茶真係好出色 雖然都只係沖出黎 好似冇技術可言 但佢嘅份量又係捉得剛好 剛幾啖飲落係有薄薄嘅玫瑰味 浸耐左玫瑰味就愈黎愈出 連薄荷味都係 薄荷味係當你吞左落喉嚨之後先慢慢出來的 感覺好好。「一個好細嘅玻璃壺裝住茶包杞子薄荷葉 隔離跟一個細杯仔 細杯仔隔熱做得非常好 睇相就知」
用餐時間 | 星期六 18:00

- 牛肝菌野菌意大利飯
- 水牛城雞翼
- 白桃梳打
- 杞子薄荷玫瑰花茶

「用左紙飲管 加分的」

2020-02-08
$170 (Dinner)
  • 水牛城雞翼
  • 杞子薄荷玫瑰花茶
2020-02-01 350 views
朋友準備前往北歐exchange了,趁她離開之前我們相約短敘一下,半年後再見。她提議我們來食90s Lazy,也是一間我bookmark了一段時間的餐廳。由於很人氣,她便一早訂檯食晚餐,當天去到有些walk in的客人最快需等位個半鐘,建議打算來食的朋友要訂檯了。我跟朋友都不是很餓,但我又怕夜一點會餓,還是點了一個晚餐。黑松露野菌忌廉汁闊條麵($85)上菜時都呆了一呆,就如法國料理般碟很大、食物很少...說是dinner set但沒有餐湯或沙律,就這樣一碟意粉配一杯餐飲都不知夠不夠飽第一口已經覺得這碟闊條麵擺凍了,只是微暖完全不熱。闊條麵沒有煮得很淋保留質感,不過由於闊條麵的闊度較闊又有點厚度,凍的溫度會令意粉更硬,對很多人來說是難入口的,也搞不清楚是廚房沒有煮太耐來保留質感,還是因為擺凍了才變硬黑松露醬味道不突出,拌在份量少的意粉裡味道也很淡;忌廉汁份量明顯不夠,加上麵的闊度令每一條只沾上少量忌廉,味道不足。朋友點的水牛城雞翼($62)比意粉出色。先炸過的雞翼表面佈滿醬汁,醬汁惹味帶點辣,讓人不自覺一口一口地吃。整體來講味道不差的,例如是次意粉的表現雖不佳,但針對於地段的菜色設計和用

我跟朋友都不是很餓,但我又怕夜一點會餓,還是點了一個晚餐。

水牛城雞翼

整體來講味道不差的,例如是次意粉的表現雖不佳,但針對於地段的菜色設計和用料都有idea;倘若味道能夠稍微調整一下,相信表現會更出色。同時,定價跟食物份量不成正比,甚至有點距離,希望餐廳可調整一下。餐廳環境舒適,擺位鬆動走文青路線,開放式廚房讓客人看到廚房的製作過程。

離開時經過廚房,裡面幾位年輕老闆們在製作食物,不忘跟我們說再見。有理想的年輕人們,加油!
$100 (Dinner)
2020-01-23 290 views
今日晏就去左旺角一間樓上黃店cafe食,一出lift轉左就見到,店鋪空間好大,佈置亦都好靚,好多文宣。餐廳既lunch set有多款選擇,有cafe食到既signiture breakfast,又有飯同意粉,特別既係如果你唔想煩唔想諗,佢都有d all day breakfast set係幫你配搭埋既餐。例如今日就食左個叫我唔想諗No idea既餐,包括有窩夫,炒蛋,腸,煙肉同茄豆加沙律。每款都好好食,不過份量就少左d,可能唔係好夠男仔食,但係就好岩鐘意食窩夫既女仔之後仲嗌左個蒜香蜆肉意粉,蒜味好香,雖然有d多油,但係意粉煮得好入味仲可以配埋鮮甜既蜆肉一齊食。最後要講下佢既咖啡,雖然冇幾十蚊一杯個d咁好飲,但係好有啡味。值得一試。

去旺角諗住除了吃放題以外找一些小店來嘗試,便選擇了這間90’s lazy,係先達旁邊十分方便 首先一進來裝修便很有一陣文清風,周圍有很多仙人掌的植物,十分舒適寫意,看得出裝潢設計得唔錯我跟朋奮點了一客海膽大蝦意大利燴飯,此燴飯非常入味,每一粒米飯都很香濃順口的海鮮味;另外明太子海瞻意粉亦都出色的,意粉汁非常juicy;水牛城雞翼和啤酒薯條配黑松露醬一定要試一試,作為一些常見的小食算是有驚喜;飲品方面點了梳打沙冰但比較一般知道店主們都是年輕人,努力把小店打理好,把新概念及元素加入餐廳,大家可以支持一下小店!

另外明太子海瞻意粉亦都出色的,意粉汁非常juicy;

2020-01-09 199 views
經常性full booking,今次同朋友book 左星期六8:45Staff好nice,朋友電話無哂電,staff好好人咁幫朋友電話差電,真係唔該哂呀🥰我地叫左一3個set dinner Set dinner 係一個main course 包一杯飲品另外加個黑松露薯條(太肚餓食左無影到)價錢個理之外味道亦好有驚喜係幼身薯條,但黑松露醬略為甜左dd但味道唔錯,薯條新鮮熱辣辣,值得一試大蝦海膽意大利飯,份量十足,大蝦亦烤到好香,意大利飯一d都硬100蚊既dinner set黎講,絕對對得住價錢之後係龍蝦汁帶子意粉,龍蝦汁味道唔會過咸,帶子煎得適中唔鞋最後係牛扒,揀左5成熟略微熟左小小,但好彩唔鞋
經常性full booking,
今次同朋友book 左星期六8:45
我地叫左一3個set dinner
另外加個黑松露薯條(太肚餓食左無影到)
價錢個理之外味道亦好有驚喜

係幼身薯條,但黑松露醬略為甜左dd
但味道唔錯,薯條新鮮熱辣辣,值得一試
大蝦海膽意大利飯,份量十足,
大蝦亦烤到好香,意大利飯一d都硬
100蚊既dinner set黎講,絕對對得住價錢
之後係龍蝦汁帶子意粉,
龍蝦汁味道唔會過咸,帶子煎得適中唔鞋
最後係牛扒,揀左5成熟
略微熟左小小,但好彩唔鞋

大蝦海膽意大利飯
龍蝦汁帶子意粉
牛扒
2020-01-04
龍蝦汁帶子意粉
2020-01-04 126 views
It was simply unpleasant that we got told off. We asked to change table a few times because we had to stand up and let people pass. I will appreciate if she accepts our request.

2020-01-04
$60 (Tea)