2021-11-22 188 views
📍幸福Pancake 🌸A Happy Pancake🌸..🥞 熱朱古力pancake 配自家製Granola 🥞 芝士mousse雜莓醬pancake ☕️ Hot Cafe Latte ☕️ Orange Dolce 個晚去到唔洗排隊 不過咸食已經售罄 落單後製作需時約20mins有三大塊🥞 新鮮整好熱辣辣🔥超鬆軟 中間位置係軟綿綿成功做到梳乎厘既質感🤤唔知係咪個晚太餓先食野既關係我同朋友都覺得好好味 真係有幸福既感覺😂不過我覺得最出色係忌廉好light 唔太甜 點pancake食都唔會好膩所以建議叫返原味/雜莓味會好d😋
📍幸福Pancake 🌸A Happy Pancake🌸

我同朋友都覺得好好味 真係有幸福既感覺😂
不過我覺得最出色係忌廉
好light 唔太甜 點pancake食都唔會好膩
所以建議叫返原味/雜莓味會好d😋
食完燒肉甜品胃發作,轉場食甜品,去左幸福班戟。周六晚上7:30到唔洗等位。今次坐室內,可以見到店員即場製作圓圓同厚厚嘅空氣感班㦸。幸福班戟係日本人氣即叫即製班戟,基本餐牌一如既往,有甜有鹹班戟,甜味有6款而鹹既有4款,款式上其實唔算多。飲品方面選擇都少,主要係普通咖啡同茶。好彩有期間限定款式,新野係一定要試試。日本國產栗子班戟 $158 另加一呢款日本國產栗子班戟係期間限定,又到食栗子嘅季節,一定要試吓。班戟一客三大件,一上枱已經聞到好香蛋味,班戟果然係軟綿綿,可惜今次唔太夠熱,只係微暖。平時嘅忌廉變左香滑甜滋滋嘅日本栗子蓉,上面加左1粒日本栗子,煙韌乾蔓越莓同脆口殼物加添口感。伴碟仲有格雷伯爵粉末,食落有淡淡茶味。雖然得一粒日本栗子,不過質素勁高,又甜又實,係我食過最好食嘅栗子。日本栗子蓉質素亦都好高。加$15可加配雲呢拿雪糕,一定要加,熱班戟點少得身為最佳拍檔嘅冰凍雪糕?鬆軟蛋香十足嘅空氣感班戟再加上熔化雪糕,香滑栗子蓉,煙韌莓乾同脆口殼物,多重口感同味道,正!日本栗子配開心果芭菲 $142 另加一幸福班戟居然都有芭菲,不過呢個並唔係傳統芭菲杯,而係開心果雪糕球兩個同香草雪糕一球,

今次坐室內,可以見到店員即場製作圓圓同厚厚嘅空氣感班㦸。

好彩有期間限定款式,新野係一定要試試。

日本國產栗子班戟 $158 另加一

日本栗子配開心果芭菲 $142 另加一

日本栗子配開心果芭菲

幸福班戟居然都有芭菲,不過呢個並唔係傳統芭菲杯,而係開心果雪糕球兩個同香草雪糕一球,加左少少酒,上面加左大pat忌廉,下底有少少脆脆粟米片。忌廉上面用開心果,紅桑子同粉紅胡椒裝飾。旁邊擠左好多日本栗子蓉,喺面伴有日本栗子一粒。食落口感豐富,有熔化中嘅雪糕,香滑甜到漏嘅栗子蓉,脆脆粟米片同煙韌莓乾。最特別係食到少少辣既粉紅胡椒,雖然我唔太欣賞。

奶茶班戟配自家製殼麥 $138 另加一

奶茶班戟配自家製殼麥

上次試過時令鮮果班戟,今次試另一款口味,揀左奶茶班戟配自家製殼麥。班戟一客三大件,上面加左大量勁香滑嘅邪惡忌廉,同埋自家製殼麥,灑上糖霜。自家製殼麥唔錯嘅都脆口。伴有奶茶醬,奶茶醬帶微微奶茶味,夠哂甜完全唔苦,雖然呢款班戟比較簡單,我覺得好食。當然我地又加$15加配雲呢拿雪糕。
奶茶班戟配自家製殼麥

3款甜品都唔錯,日本栗子質素高,不過價錢當然唔平。檸檬水自助,餐具自己攞,唔明點解要收加一。
2021-11-20
$257 (Last Night Supper)
2021-11-15 227 views
秋風起也是栗子的季節。原來十月尾A Happy Pancake香港店也和日本分店同步推出了日本國產栗子配開心果芭菲($142)和日本國產栗子Montblanc班戟($158)選用了來自日本的栗子,製成新鮮香滑的栗子忌廉蓉,自然的香甜口感,不會有很假的死甜,配以開心果及香草雪糕,並以紅桑子點綴,很討人喜歡!另外班戟也是一如以往即叫即整,要留番20分鐘等,蛋香十足,栗子綿滑可口!喜歡栗子的朋友不要錯過。主食的咸班戟配上咸香的厚煙肉和蕃茄炒蛋都好好味!咸班戟會多了一陣麥香味,一試難忘!坐在户外地方享受一下陽光和秋風,真的還有到訪了日本店的感覺 🇯🇵很想念有得去日本的日子呢。

2021-11-10 242 views
平日下午難得放假,梗係去假期要排隊嘅幸福班戟嘆個tea先~秋日限定推出左兩款用日本產栗子製作嘅甜品嘆個甜品再加杯咖啡(幸福感滿滿)凍mocha/ 熱 hazelnut latte 日本國產栗子montblanc班戟$158 日本栗子口味忌廉清甜配有開心果果碎,中間灑上一行伯爵茶粉作點綴!soufflé pancake 🥞 蛋香味濃郁!日本栗子配開心果芭菲 $142日本栗子製作香滑栗子蓉,甜而不膩。配開心果及香草雪糕,內裏有酸酸甜甜紅桑子果蓉,亦加入粉紅胡椒粒提味,底部有香脆粟米片,感覺挺特別!呢個天氣涼涼地坐室外位置感覺最舒服, 享受一個寧靜下午
平日下午難得放假,梗係去假期要排隊嘅幸福班戟嘆個tea先~

秋日限定推出左兩款用日本產栗子製作嘅甜品

嘆個甜品再加杯咖啡(幸福感滿滿)
凍mocha/ 熱 hazelnut latte

日本國產栗子montblanc班戟

soufflé pancake 🥞 蛋香味濃郁!

日本栗子配開心果芭菲

呢個天氣涼涼地坐室外位置感覺最舒服, 享受一個寧靜下午
2021-11-04
$200 (Tea)
女朋友箍牙,唔太食到野!突然靈機一觸!諗起幸福pancake嘅軟霖霖pancake!女朋友就算箍牙都無問題啦上次食幸福pancake已經係係日本果時食,果次都要排成個鐘先入到去食!可想而知佢嘅岀名程度係點今日十一點來去到,好好彩完全唔洗等位,直入!一見到個餐牌就俾個tiramisu pancake吸引左!另外再叫個鹹pancake試下!Tiramisu Pancake ($158)一食落去,真係幸福的味道呀,呢個pancake真係誠心推介!全麥班戟配芝士蘑菇奄列 ($124) 呢個鹹pancake相比起來就失色左少少!唔係唔好食但就普普通通咁lo!$124來講就有少少貴!總括嚟講,呢間嘅甜pancake就真係無得輸!鹹pancake值唔值就見人見智啦!
女朋友箍牙,唔太食到野!

女朋友就算箍牙都無問題啦

今日十一點來去到,好好彩完全唔洗等位,直入!

Tiramisu Pancake ($158)

Tiramisu Pancake

全麥班戟配芝士蘑菇奄列 ($124)

全麥班戟配芝士蘑菇奄列

2021-11-06
$160 (Breakfast)
全麥班戟配芝士蘑菇奄列
呢間pancake 真係由剛剛開張到依家 都永遠要排隊食 無論係香港定日本 每次嘅質素都keep 得好好 已經試過無數咁多次😍👧🏻覺得呢間真係算香港數一數二好食嘅梳乎厘pancake但係! 只限於甜pancake 😂之前都試過佢地嘅鹹pancake 就只此一次😣同埋👧🏻覺得唔同分店嘅質素都有少少沙田就未試過 但係銅鑼灣一定好過尖沙咀果一間😩因為銅鑼灣最少擺盤會好少少 但係尖沙咀果一間就淨係擺喺紙盒入面 成件事即刻唔同晒😉👧🏻 #feiching_foodie甜品👦🏻🌟原味疏乎厘pancake其實都試過唔同嘅味 但係最好食一定係佢哋原味😚 無論係日本分店定係香港 佢哋嘅空氣感都恰到好處 份量啱啱好 唔會話太多空氣😂好似冇食過嘢 或者將個心整得太實 另外值得一提嘅係佢哋嘅cream 係自家調配嘅 甜甜地食落有少少新西蘭蜜糖嘅感覺 又唔會太膩 ✨味道恰到好處 同埋淨係得原味先會有 就算係叫其他味道嘅pancake 有佢個cream都唔係同一隻☺️整體來講 呢一間算係👧🏻心目中覺得香港最好食嘅pancake🥰 佢哋嘅飲品皇家厚奶都唔錯 如果有機會大家可以去試吓🤩📌幸福班戟 銅鑼灣新寧道1號利園三
呢間pancake 真係由剛剛開張到依家

如果有機會大家可以去試吓🤩

📌幸福班戟
銅鑼灣新寧道1號利園三期2樓203-205號舖
🚇港鐵銅鑼灣站 F2出口 步行約4分鐘

📌幸福班戟 (K11 Musea)
尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 2樓233A號舖
🚇港鐵尖沙咀/尖東站 J 出口, 步行約5分鐘

📌幸福班戟 (新城市廣場)
沙田沙田正街2-8號新城市廣場3期3樓A326號舖
🚇港鐵沙田站 A3 出口

等候時間🕰 15 mins
📍#銅鑼灣
2021-11-06 187 views
之前去都見到超多人排隊,每次睇到條人龍都放棄左,今次出奇地星期六竟然無人排隊😳,即刻走入去試下,位置都算多仲有室外可以坐,因為入座計限時70分鐘,所以好快手地分別叫左一咸一甜既pancake,即叫即制,本身話要20分鐘,唔知係咪因為唔多人,大概10分鐘就嚟到。甜📍Tiramisu Pancake🥞 🍫☕️Pancake 望落好鬆軟同彈下彈下,原本已經有朱古力醬同cream,另外配有一小杯濃縮咖啡比你按自己喜好倒落去,cream好滑,朱古力醬夾埋咖啡味道不過不失,唯獨咬落口感比睇上去硬身,無左係日本食果種入口即溶嘅感覺🥲,食兩舊就有啲漏同濟😮‍💨鹹📍厚切煙肉炒蛋班戟🥞🍅🥬🍳pancake賣相一般但食落反而有驚喜,鹹班戟係全小麥做,對比起甜味鹹味口感更好,亦帶有麥香☺️,本身個煙肉比較油膩,夾住咸班戟食反而恰到好處,炒蛋同沙律菜普普通通無乜特別😶

甜📍Tiramisu Pancake🥞 🍫☕️

鹹📍厚切煙肉炒蛋班戟🥞🍅🥬🍳
厚切煙肉炒蛋班戟
厚切煙肉炒蛋班戟
2021-10-28 189 views
食過呢間好啦次次經過唔使排隊都一定會去食!最推介係tiramisu pancake啲mascaprpone cheese超夾!仲叫咗期間限定嘅桃味好香桃味又唔太甜最後叫咗個非洲甘露茶有驚喜!好香好好飲如果有一盒茶包賣會想買haha
食過呢間好啦
次次經過唔使排隊都一定會去食!

最推介係tiramisu pancake
啲mascaprpone cheese超夾!

仲叫咗期間限定嘅桃味
好香桃味又唔太甜

最後叫咗個非洲甘露茶有驚喜!
好香好好飲
如果有一盒茶包賣會想買haha
2021-10-12 257 views
和友人在銅鑼灣Early Dinner後,想吃點飽肚的甜品,在台式芋圓和Souffle Pancake之間猶疑一會兒,最後決定去幸福班戟,因為要抓住時間尚早的Good Timing,應該不用大排長龍。果然,不用排隊就能直接進去,爽!Tiramisu Pancake $158之前已吃過原味和Chocolate Pancake,本來想來點特別的Order鹹味Pancake,但剛好今天沒有提供,所以就Order了不在Main Menu的Tiramisu Pancake。可能因為客人不多,即叫即製也只是等了5分鐘左右就上桌了。Pancake還是跟之前一樣,蛋香鬆軟,空氣感足又不會過份空虛,非常合我心意。另外,除了忌廉、Mascarpone Cheese同熱朱古力醬外,還有一小杯Hot Espresso,可以根據個人口味倒入Pancake。濃郁的咖啡味與Pancake慢慢融合,比想像中更有層次、味道更和諧,不錯不錯!

Tiramisu Pancake $158
2021-10-10 370 views
好鍾意食Soufflé Pancake, 每次去日本都會食Happy Pancake, 趁咁耐冇得去日本都要喺香港食吓,今次湊足四個都鍾意食Happy Pancake嘅人Lunch time去咗,當然我哋都係網上book定位先去嘅,不過見個場都唔爆,應該依家walk in都係好容易。好老實佢唔係難食,不過就真係冇以前咁好食,而且服務真係唔係好得,個女侍應攞朱古力香蕉嗰份嚟嘅時候,半條蕉飛咗落地下,佢自己企喺度幾秒之後,就將個pancake放喺我哋張枱話「比咗你先」😳sorry 都冇講🙄之後隔咗一陣分開補番條蕉俾我哋😅食物。。。。。。。。。。。。。Peach & Rose hip Pancake日本國產白桃🍑x玫瑰果班戟 $158Seasonal fruits時令鮮果班戟 $142Tiramisu提拉米蘇 $158Banana and chocolate sauce朱古力香蕉 $128總括嚟講,咁嘅價錢比咁樣嘅質素,同茶餐廳都不如嘅服務態度,我都係會留返喺日本嘅時候先至會再去Happy Pancake,保留一啲我美好嘅回憶

食物。。。。。。。。。。。。。
Peach & Rose hip Pancake

提拉米蘇 $158

Banana and chocolate sauce
朱古力香蕉 $128

2021-10-03 262 views
煎餅愛好者的天堂 - 您可以品嚐到許多特殊口味,包括季節性限量優惠。 例如 七月/八月期間的桃子和玫瑰煎餅。上午 11 點去的,只有 2 張桌子被佔用。 我們點了原味的快樂煎餅和熱巧克力煎餅和自製麥片。由於我們現在不能去日本旅行,我們通過去當地不同的日本商店和餐館來彌補。 幸福煎餅就是其中之一。 不像澀谷商店那麼神奇,質量相當(原味和巧克力)。 孩子們喜歡觀看製作過程。 我們在星期六下午 1 點之前來到這裡,可以直接進入。 可以在工作日進行預約定位。
2021-09-29 227 views
日本非常出名,但香港那間就。。。🆗食完晚飯就過來食返個甜品,因為我們比較早食晚飯,所以在晚餐時間去,人流非常少,很多空坐點選了🐽古力香蕉班戟和朱古力牛奶咖啡(凍)朱古力香蕉班戟$128班戟濃郁蛋香,鬆軟,香滑,就是冷氣比較大,所以會很快就凍,所以要速食😂😂😂香蕉新鮮,鮮甜🍌味mousse剛好,不會太甜朱古力醬自己調配👍👍👍朱古力牛奶咖啡套餐價$38朱古力牛奶咖啡,唔夠咖啡香,有d🐮奶喧賓奪主整體來說,好壞一般環境非常好,去chill下都是一個好地方
日本非常出名,但香港那間就。。。🆗

食完晚飯就過來食返個甜品

點選了🐽古力香蕉班戟和朱古力牛奶咖啡(凍)

朱古力香蕉班戟$128

香蕉新鮮,鮮甜🍌味

mousse剛好,不會太甜

朱古力醬自己調配👍👍👍

朱古力牛奶咖啡套餐價$38
朱古力牛奶咖啡,唔夠咖啡香,有d🐮奶喧賓奪主

整體來說,好壞一般

環境非常好,去chill下都是一個好地方

• 朱古力香蕉班戟
Japanese soufflé pancake 💕來自日本的《幸せのパンケーキ》在港開了幾間分店,亦開了一段時間。如果要比較與日本相似度,就一定要去銅鑼灣的分店吧!💛💛其他分店也用紙盒盛載住pancake,而且pancake size 也感覺是較細。但銅鑼灣分店是真正的「堂食」!⭐️個人認為,《幸せのパンケーキ》是暫時全港最似日本感覺的日式梳乎厘pancake😆🌈在pancake上那白色的cream亦相當好味!其他本地餐廳也不能做到這種味道呢!💖而且個人較喜歡吃原味!最能吃到pancake的雞蛋和牛奶味道✨✨餐廳內有分咸和甜的pancake,始終都是甜的最好吃!🤍🤍🤍🤍總結,食過其他本地餐廳的pancake,也認為《幸せのパンケーキ》銅鑼灣店是全港暫時最像日本的日式梳乎厘pancake 💕💕
Japanese soufflé pancake 💕

如果要比較與日本相似度,就一定要去銅鑼灣的分店吧!💛💛
但銅鑼灣分店是真正的「堂食」!⭐️

• 幸福班戟
🍽 幸福pancake $112蛋香味濃郁,嗰種空氣咁,在家是弄不到的,加上忌廉嘅滑,口感不錯。🍽 奶茶班㦸配自家製殼物 $138醬汁味道濃郁,一定要將個包點滿晒醬汁嚟食🍽 朱古力香蕉班戟 $ 128朱古力配香蕉味道是不錯的配搭。🫖 非洲花茶$48 同屋企人一齊食,雖然叫了三個不同的口味,但因餅底都是同一樣,只是配的醬汁不同,所以整體感覺未見突出。自己一個人嚟食又太多,加上個孤單感,唔配合個幸福pancake個名,😬😬,所以都係推介兩口子甜甜蜜蜜來,又或兩三個朋友一起吃個下午茶。但要留意限時只有75分鐘。
🍽 幸福pancake $112

🍽 奶茶班㦸配自家製殼物 $138
醬汁味道濃郁,一定要將個包點滿晒醬汁嚟食

🍽 朱古力香蕉班戟 $ 128
朱古力配香蕉味道是不錯的配搭。

🫖 非洲花茶$48

• 幸福班戟
2021-09-12 151 views
星期日同朋友行行吓銅鑼灣突然兩個女仔有同一個諗法—就係去食happy pancake做下午茶!估唔到星期日五點左右唔洗點排隊,等左十分鐘左右就入得喇!其實今次係我第一次喺香港食happy pancake, 所以一叫就梗係叫個原味試吓,睇吓同日本有冇咩分別丫嘛🤪可能你會話食一個下午茶要過百蚊唔抵,但真係值~因為日本嘅味道真係帶到過黎,同埋自己喺屋企真係好難整到咁正呀。佢嘅班戟依然咁鬆軟,好有蛋香味,蛋白佢發得啱啱好,食落好有層次。再加上啲cream唔係死甜,加埋啲蜜糖,完全係將個班戟昇華😍
估唔到星期日五點左右唔洗點排隊,等左十分鐘左右就入得喇!