2023-06-26 32 views
放完狗又二訪呢個西餐廳裝修充滿古典氣派 仲有波睇⚽️📺可惜帶住狗仔只能夠坐室外當日天氣十分炎熱🥵 食到流晒汗如果有風扇吹下更佳🍕夏威夷pizza $178極度推介嘅pizza 🙌成個批做到好鬆脆 皮邊唔會太厚 芝士做到拉絲效果仲有酸忌廉點綴 令成個味道更有層次好好味❣️而且份量足夠🦑魷魚墨汁魷魚墨汁燴飯 $208飯粒較為鬆散 可以更有咬口但魷魚粒份量非常足夠 🍹Long island 🏝️ Paloma $98(Buy 1 get 1)唔識飲酒嘅我揀左兩個以gin酒為主調味道較重 較難入口🥴 坐室外嘅壞處就係用外賣餐具 令整體賣相較為遜色但味道係唔錯 真心推薦pizza🍕整體價錢稍為貴 適合成大班朋友share💰
放完狗又二訪呢個西餐廳

🦑魷魚墨汁魷魚墨汁燴飯 $208
飯粒較為鬆散 可以更有咬口
但魷魚粒份量非常足夠

🍹Long island 🏝️ Paloma $98
(Buy 1 get 1)
唔識飲酒嘅我揀左兩個以gin酒為主調
味道較重 較難入口🥴

坐室外嘅壞處就係用外賣餐具
令整體賣相較為遜色
但味道係唔錯 真心推薦pizza🍕
整體價錢稍為貴 適合成大班朋友share💰
今次去左一間好有外國feel嘅扒房兼酒吧餐廳 仲要係將軍澳海濱附近 食飽飽可以行下散步添!Set lunch好抵食 有得揀pasta/牛扒/海鮮/pizza/burger 包一個沙律或者湯我食果日咁岩係海鮮雜燴湯 佢除左有啲蔬菜粒 佢係真材實料有海鮮嘅 有蜆肉同魷魚🫶🏼Set lunch - NZ Ribeye Steak $128想据扒想左好耐 終於有我份🤣一上枱香噴噴 牛扒燒得好靚仲幾juicy!! 牛扒係放左係薯條嘅上面 而薯條係粗薯當肉汁滲左入薯條度簡直人間極品🥹👍🏼另外牛扒仲配左個燒汁(?) 牛扒本身已經好食 點埋醬汁仲好食🥹🫶🏼Seafood Pizza 12” $198Pizza勁大個 適合同朋友分享!除左有海鮮做pizza嘅餸 仲有啲橄欖、燈籠椒同芝士 令到整個pizza口感upupupApple Crumble $128見到餐廳apple crumble係有個👍🏼推薦 果間冇介紹錯 一上枱已經好靚好精美有個煎pan仔 熱辣辣嘅蘋果肉桂淋淋地加埋脆脆 仲有雲呢嗱味嘅雪糕好正!🥰Hot Milk Tea (跟餐)

Seafood Pizza 12” $198

Apple Crumble $128

Hot Milk Tea (跟餐)
2023-06-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)
2023-06-11 66 views
週日最愛便是找家海濱餐廳吹著海風來一個寫意早午餐澳南海岸海旁有多家坐擁臨海景觀的酒吧餐廳,又有免費泊車優惠找了一家有室內及室外露天餐座的歐陸式西餐廳,舒適悠閒裝修充滿異國風情,與室外的海濱環境無縫融合牆上掛着幾幅滿有藝術感的畫作,裝修華麗,充滿氣氛!坐位舒服,空間感充足Seafood Squid Ink Risotto意大利飯海鮮魷魚墨汁燴飯配杜松子酒海鮮彈牙爽口,用料十足!米粒軟硬度剛好經典風格Beef Lasagna牛肉千層麵搭配奶油白醬和千層意大利麵,烤焗後表面超級酥脆,層次分明,口感相當豐富,牛味濃郁
週日最愛便是找家海濱餐廳吹著海風來一個寫意早午餐
澳南海岸海旁有多家坐擁臨海景觀的酒吧餐廳,又有免費泊車優惠
找了一家有室內及室外露天餐座的歐陸式西餐廳,舒適悠閒
裝修充滿異國風情,與室外的海濱環境無縫融合
海鮮魷魚墨汁燴飯
牛肉千層麵
2023-06-11
$224 (Lunch)
海鮮魷魚墨汁燴飯
牛肉千層麵
2023-06-10 62 views
⭐️ 今日想放鬆下同老公揸車去將南大橋果頭搵食,睇見呢間門口好chill======= ======= ======= =======我哋散叫🍣Salmon Tartare 三文魚韃靼$168我哋響英國食過,所以見到Menu有就即叫,面頭係碎三文魚,底層係牛油果,主要以檸檬汁調味,配合香脆多士,味道清香帶微酸,一道外表精緻嘅開胃菜🤩🍕Four Cheese Pizza 四重芝士薄餅$188一上枱我就已經聞到香濃芝士味,而且份量超大,非常驚喜;四種芝士口感豐富,入口即溶,批邊鬆脆內裏鬆軟無比,味道一流🤤🍝Salmon Penne Alla Vodka 三文魚長通粉配伏特加$188 想試好耐,伏特加配蕃茄醬同忌廉簡直一絕,做出非常經典嘅意粉醬,沈上松子和羅勒,巧妙地中和左醬汁嘅酸香,配合預先煎香嘅三文魚,好味道👍👍👍🔥Stalla $38啤酒兩杯,cheers🍻======= ======= ======= =======總括嚟講,呢間餐廳有背景音樂,環境好似去咗外國咁chill同relax,一定會再嚟幫襯。

我哋散叫

🍣Salmon Tartare 三文魚韃靼$168

🍕Four Cheese Pizza 四重芝士薄餅$188

🔥Stalla $38
啤酒兩杯,cheers🍻

今天我們介紹的餐廳就是A Tavola Bar & Grill😊它是一間西式餐廳,坐得舒服,服務好,氣氛好,好有Feel,好有質素的感覺。今天是平日,有空位較多,好Chill,假日一定爆場,大家記得訂位啦🥰現在介紹一下我們推薦的美食吧🍔🍟🍕🍝🍖🍗我們點選了一個二人晚餐套餐$698🍽️ 包括頭盤 (湯🍵或沙律🥗),小食 (選一款),主菜 (選二款),甜品🍰,餐飲🍸🍹🥃 (特色飲品有優惠) 🔅頭盤方面,我們選擇一碗蘑菇湯和沙律,🍵蘑菇湯夠香夠入味,賣相吸引好特別。🥗沙律很大碟,有雞肉🐔,🍞麵包粒,有一種好Fresh的感覺,非常健康😍🔅小食方面選擇了雞中翼四隻😄夠香脆,夠多汁,熱辣辣,好好食🥳再配埋甜辣醬,勁夾😊🔅主菜方面選擇了烤小排骨(半份)🍖配薯條🍟和意式焗雞扒意粉🍝🔅烤小排骨(半份)配薯條🍟:半份切出來有四條骨,每人有二條骨食下,肉質非常淋,食落去有好惹味的BBQ燒烤醬,非常厚肉,淡淡肉好開胃😆真係好食到飛起😁仲有又香又長又脆的薯條🍟正到爆💯🔅意式焗雞扒意粉🍝: 非常大塊的雞扒,整得好脆。雖然切落有d硬,但食落去又岩岩好喎,意粉份量十分多,好濃的蕃茄味,意粉爽口🍝🔅甜品方面選擇了一件意大

蘑菇湯
沙律

雞中翼四隻

🔅烤小排骨(半份)配薯條🍟:
烤小排骨(半份)配薯條

🔅意式焗雞扒意粉🍝:
意式焗雞扒意粉

🔅甜品方面選擇了一件意大利芝士蛋糕和朱古力布朗尼🥧雖然朱古力布朗尼細細件,但是非常濃朱古力味,又有少少重型朱古力的感覺。相反,意大利芝士蛋糕大大隻,好香濃咖啡味💯
意大利芝士蛋糕
朱古力布朗尼

🔅餐飲方面選擇了OREO Smoothie $78 (單點),Ice Lemon🍋Tea,Cranberry Juice.

🍹OREO Smoothie 賣相吸引,有一粒完整Oreo餅在頂,不太甜,非常滑和香濃,勁好飲👍👍👍有濃OREO曲奇香味🍫
🥃Cranberry Juice 夠香濃
🧃Ice Lemon Tea茶很清,不是用茶膽沖🫶

🔅額外追加一款主食:
香蒜醬長通粉$168
香蒜醬長通粉

賣相份量夠大,長通粉有咬口,不是煮得好淋,OK呀😂

Summary: 整體這間餐廳食物水準非常高,高質,味道口,值得大家網友們一試🤩🥳
2023-06-08
意大利芝士蛋糕
朱古力布朗尼
香蒜醬長通粉
2023-06-08 64 views
第二次來呢間餐廳食 第一次係weekdays食lunch 覺得味道ok 第二次夜晚frd約咗來呢度 一入座男服務生A就不停係度sell佢地個蘇打水同礦泉水買一送一只需要48hkd 拒絕一次 第二次換另外個講英文的女服務員B再次問要唔要飲 再次拒絕 然後終於將檯面兩樽水收走 結果第三次男服務員A再來問要唔要水 我哋就話只要普通水 結果換咗個講英文的男服務生C直接開啟咗一樽礦泉水倒俾我哋 期間因為同frd傾緊事冇留意 最後埋單前個女服務生B就來話我哋仲有一隻買一送一的水未飲 我哋話只要咗普通水wo 然後A就過來話我哋飲咗48蚊的水所以要收錢 真係好想講粗口 環境衛生都差 因為係openarea 餐廳內外一樣 係餐廳內坐住食飯期間一直有好多蚊圍繞住我哋餐桌飛來飛去最後埋單$821hkd 食物味道ok 但強制性消費好樣衰 雖然就住附近但絕對唔會再有下次來呢度食 blacklist

2023-06-07
$410 (Dinner)
2023-06-01 78 views
今日星期六, 聽日唔洗返工, 食飽飯好想約朋友出黎chill 下, 揀咗將軍澳海濱附近-間餐廳.D 間餐廳地點方便, 地鐵站行過嚟約8 分鐘, 環境舒服, 坐位寬躺, 重有得睇波, 開到成12 點, 唔洗怕傾傾下計要走, 將軍澳暫時都唔係好多餐廳開到咁夜.因為食咗飯過嚟, 唔係好肚餓, 但有啲口痕, 叫咗二樣野黎試吓.Classic Caesar salad : 幾大都碟,菜好新鮮, 麵包粒又脆, 舖滿芝士同煙肉粒, 健康之選, 口痕叫d 個代替其他邪惡小食都唔錯Salmon tartare:𠕇生挪威三文魚, 青蔥, 鵪鶉蛋,韮菜, 牛油果, 檸檬醬,配烤麵包, 味道好清新開胃, 啖啖三文魚肉, 正👍👍臨走見到張poster 寫住星期一至日12:00-7:00 pm cocktail 買-送一, 啤酒-杯$38/pint , 好抵😍

2023-05-27
Type of Meal
Last Night Supper
2023-05-29 69 views
屋企下面近海旁有間餐廳一直係我list到🤭今日終於同男朋友去左試係一間酒吧餐廳黎既🤗menu都係classic 既pizza & pasta😎而我就揀左Spaghetti Allo Scoglio & Pepperoni Pizza😝首先係Spaghetti Allo Scoglio這道菜係以自製的番茄醬為基礎😎再加上新鮮的蝦、鮮魷和蛤蜊非常美味, 仲好鮮甜😙homemade tomato sauce醬汁帶有明顯的番茄甜味但又不會太甜,很適合配上海鮮😙意大利粉煮得剛好,很有嚼勁簡直係色香味俱全,是一道非常棒的意大利麵料理🥰🥰🥰Pepperoni Pizza香濃的番茄醬和濃郁的Mozzarella Cheese相互融合🥰加上辣味十足的意大利辣味香腸,味道非常豐富😌餅皮脆脆的,但又不會太硬,非常容易咬😉整道pepperoni的味道十分平衡,每種口味都很突出😘仲有超大投影平幕播緊波仲有酒吧好chill☺️下次可以約埋多d人黎睇波吹水呀~😆😆😆
屋企下面近海旁有間餐廳一直係我list到🤭
今日終於同男朋友去左試
係一間酒吧餐廳黎既🤗
menu都係classic 既pizza & pasta😎

首先係Spaghetti Allo Scoglio
這道菜係以自製的番茄醬為基礎😎
再加上新鮮的蝦、鮮魷和蛤蜊
非常美味, 仲好鮮甜😙

但又不會太甜,很適合配上海鮮😙
意大利粉煮得剛好,很有嚼勁
簡直係色香味俱全,是一道非常棒的意大利麵料理🥰🥰🥰

Pepperoni Pizza

加上辣味十足的意大利辣味香腸,味道非常豐富😌

餅皮脆脆的,但又不會太硬,非常容易咬😉
整道pepperoni的味道十分平衡,每種口味都很突出😘

仲有超大投影平幕播緊波
仲有酒吧好chill☺️
下次可以約埋多d人黎睇波吹水呀~😆😆😆
2023-05-29 114 views
今晚同老公揀咗特製晚飯二人套餐套餐包括餐湯同沙律(我哋叫咗各一)1)餐湯係薯仔湯,湯內冇材料,但飲到濃郁的味道。2)沙律沙律菜都新鮮,入面有青瓜絲、三色椒、水牛芝士等,好味。3)新西蘭青口六隻配蒜蓉包青口配泰式汁,醒胃好味,蒜蓉包香脆。4)椒鹽大蝦配薯菜三隻大蝦配沙律及檸檬牛油汁大蝦夠彈牙,沾檸檬牛油汁更美味,笑死我😆食晒三隻大蝦都好飽。5)羊架兩塊烤羊架,配烤薯仔及什菜厚厚嘅羊架要5成熟,羊肉冇蘇味有肉汁,烤得好好。6)甜品意大利芝士蛋糕TIRAMISU我老公都話呢件芝士蛋糕好食。朱古力布朗尼BROWNIE細細件,朱古力味濃,好脆口感,唔係太甜,啱晒我心意。餐飲一杯蘋果汁一杯橙汁
今晚同老公揀咗特製晚飯二人套餐
套餐包括餐湯同沙律(我哋叫咗各一)
1)餐湯係薯仔湯,湯內冇材料,但飲到濃郁的味道。
2)沙律
沙律菜都新鮮,入面有青瓜絲、三色椒、水牛芝士等,好味。
3)新西蘭青口六隻配蒜蓉包
青口配泰式汁,醒胃好味,蒜蓉包香脆。
4)椒鹽大蝦配薯菜
三隻大蝦配沙律及檸檬牛油汁
5)羊架
兩塊烤羊架,配烤薯仔及什菜
厚厚嘅羊架要5成熟,羊肉冇蘇味有肉汁,烤得好好。
6)甜品
意大利芝士蛋糕TIRAMISU
我老公都話呢件芝士蛋糕好食。
朱古力布朗尼BROWNIE
細細件,朱古力味濃,好脆口感,唔係太甜,啱晒我心意。
餐飲
一杯蘋果汁
一杯橙汁
都嚟食過幾次,但感覺餐廳班底同以前食唔同咗 味道冇印象中咁出色,而且價錢仲要貴咗添🫣 .📍一半一半薄餅($198) 𝗛𝗮𝗹𝗳 & 𝗛𝗮𝗹𝗳 𝗣𝗶𝘇𝘇𝗮 𝗣𝗶𝘇𝘇𝗮足足12吋🍕,大到足夠4個人分 嗌咗半半口味,分別係𝗛𝗼𝘂𝘀𝗲 𝗽𝗶𝘇𝘇𝗮同海鮮🦑 餅底唔會太硬,食落去都唔會好鹹 我哋比較鍾意𝗛𝗼𝘂𝘀𝗲嗰款,有火腿、莎樂美腸、煙肉、蘑菇🍄、菠蘿🍍等配料,味道惹味啲👅 海鮮嗰邊味道溫和啲,但海鮮剩係得魷魚🦑,唔夠豐富 另外俾咗個煙燻燒烤醬,想再濃味啲可以點嚟食 .📍意大利薯糰($218) 𝗚𝗻𝗼𝗰𝗰𝗵𝗶 𝗔𝗹𝗹𝗮 𝗡𝗼𝗿𝗰𝗶𝗻𝗮 薯糰口感比想像中腍咗啲🤏🏻,唔夠煙韌 白汁好𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆,黑松露味濃郁🖤,不過芝士味唔夠香🧀 另外仲食到有意大利火腿🐽,如果可以做鹹香啲會更出色 雖然份量唔係好多,但呢個好易膩,建議同朋友分享會好啲🫶🏻 .📍螃蟹和大蝦意粉($218) 𝗖𝗿𝗮𝗯 & 𝗣𝗿𝗮𝘄𝗻 𝗙𝗿𝗲𝗴𝘂𝗹𝗮 用上珍珠意粉,口感一粒粒又帶點咬口係幾有趣‼️ 意粉加咗啲車厘茄同蟹肉🦀橙紅色嘅賣相都幾吸引🤩口感濕潤,食到海鮮嘅鮮味👏🏻不過大蝦得一隻真係少咗啲😂,價錢都幾進取 .整體味道唔差,但今次食明顯同

都嚟食過幾次,但感覺餐廳班底同以前食唔同咗
味道冇印象中咁出色,而且價錢仲要貴咗添🫣
📍一半一半薄餅($198)
𝗛𝗮𝗹𝗳 & 𝗛𝗮𝗹𝗳 𝗣𝗶𝘇𝘇𝗮 𝗣𝗶𝘇𝘇𝗮
足足12吋🍕,大到足夠4個人分
嗌咗半半口味,分別係𝗛𝗼𝘂𝘀𝗲 𝗽𝗶𝘇𝘇𝗮同海鮮🦑
餅底唔會太硬,食落去都唔會好鹹
海鮮嗰邊味道溫和啲,但海鮮剩係得魷魚🦑,唔夠豐富
另外俾咗個煙燻燒烤醬,想再濃味啲可以點嚟食

📍意大利薯糰($218)
𝗚𝗻𝗼𝗰𝗰𝗵𝗶 𝗔𝗹𝗹𝗮 𝗡𝗼𝗿𝗰𝗶𝗻𝗮
雖然份量唔係好多,但呢個好易膩,建議同朋友分享會好啲🫶🏻

📍螃蟹和大蝦意粉($218)
𝗖𝗿𝗮𝗯 & 𝗣𝗿𝗮𝘄𝗻 𝗙𝗿𝗲𝗴𝘂𝗹𝗮
用上珍珠意粉,口感一粒粒又帶點咬口係幾有趣‼️
意粉加咗啲車厘茄同蟹肉🦀橙紅色嘅賣相都幾吸引🤩
口感濕潤,食到海鮮嘅鮮味👏🏻
不過大蝦得一隻真係少咗啲😂,價錢都幾進取

整體味道唔差,但今次食明顯同以前唔同🥲 價性比下降咗⬇️😫
1K
2023-05-24 52 views
最近放假的時候,我同朋友一齊來到將軍澳海旁行下,有間酒吧餐廳🍸 🍷使我們好難忘!環境浪漫💕又夠空間感。香煎挪威三文魚 三文魚肉嫩滑可口,香脆多汁,配埋香滑薯蓉和新鮮芒果🥭莎沙,酸酸甜甜使我更開胃喔!夏威夷薄餅 🍕 芝士超豐富,拉絲輕鬆做到,配以火腿菠蘿🍍實在惹味十足!另品嚐埋特色甜點 實在滿足了!A Tavola Bar & Grill 📍將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 地下G08號舖

香煎挪威三文魚

夏威夷薄餅 🍕
芝士超豐富,拉絲輕鬆做到,配以火腿菠蘿🍍實在惹味十足!

另品嚐埋特色甜點 實在滿足了!

A Tavola Bar & Grill
2023-05-20 74 views
週末來到澳南、天氣很好、跟家中選了這間海旁的A Tavola bar and Grill吃lunch 。坐餐區用上闊落梳化椅、半開放的座位更可以邊吃邊看窗外景色。另一邊則是酒吧區,晚上過來喝一杯應該很chill吧。首先點了Mixed seafood ceviche雜錦海鮮酸橘汁醃魚、酸酸甜甜的醬汁很開胃、大蝦很爽口、還有蜆、青口、魷魚等、配上香草檸檬汁,微酸帶點清爽。Wild mushroom risotto蘑菇燴飯上放滿了新鮮牛肝菌,散發著獨特的香氣。Risotto煮得剛好、吸收了蘑菇的鮮味,口感濕潤creamy。趁天氣好還可到海旁逛逛好寫意~

坐餐區用上闊落梳化椅、半開放的座位更可以邊吃邊看窗外景色。
另一邊則是酒吧區,晚上過來喝一杯應該很chill吧。

趁天氣好還可到海旁逛逛好寫意~
2023-05-20 51 views
星期一放假, 同屋企人澳南行吓順便食埋 lunch, 睇咗幾間, 揀咗呢間 bar, 好耐之前食過 dinner 幾抵食, service 好. 今日叫咗三個 set lunch: Ribeye steak, Margarita pizza 同埋 Parmigiana chicken with spaghetti. 座位寬敞, 幾個侍應服務態度都好, 得閒就自動加水. Set lunch 有湯/沙律再加飲品, 我哋幾個都叫咖啡, 跟餐嚟講好滿意. 個steak $128 我覺得好抵食, 薯條正!鷄扒塊面咁大,係薄身炸鷄扒, 屋企人話幾好味, 個pizza 食咗一半佢比個食物盒我攞走. 見佢 happy hour 都幾抵, 性價比高嘅餐廳👍🏻
Parmigiana  chicken  with  spaghetti
Ribeye  steak
Margarita  pizza
Ribeye  steak
Margarita  pizza
  • Ribeye  Steak
2023-05-16 49 views
將軍澳海旁chill chill bar🌊分享一下前兩日母親節嘅menu: $308 pp1. Starter一個係熱湯 係薯仔湯 都幾濃幾綿滑 一個係沙律 都幾大碟 幾鍾意佢咩菜都有啲 有埋椒同芝士 食落味道冇咁單調2. MainGrilled salmon: 佢冇烤到好熟 所以有啲半生熟啱啱好嘅口感 比較滑身 一啲都唔嚡 個皮又有啲魚油泌出黎 加埋個薯蓉底一齊食 感覺比較fresh 唔會好漏 個汁又酸酸甜甜 好易入口Pesto penne pasta: 青醬幾香 個汁唔會太傑或太浠 食落感覺輕盈 長通粉都幾有咬口 3. Dessert Tiramisu: 唔錯 層次分明 個底應該浸左好多咖啡 一食就feel到佢噴哂出黎 cream又做到好滑好creamy 咖啡味十分濃郁 唔錯Panna cotta:奶凍嘅味道 奶味好出 都唔錯………………………🌝餐廳個氣氛好chill 好舒服 嘢食都唔錯 平日可以過黎chill下🌚唔近地鐵站………………………
將軍澳海旁chill chill bar🌊

分享一下前兩日母親節嘅menu: $308 pp

1. Starter

2. Main

3. Dessert
Panna cotta:奶凍嘅味道 奶味好出 都唔錯

………………………
🌚唔近地鐵站
………………………
2023-05-03 101 views
今日去咗將軍澳海濱長廊行吓行到盡頭見到呢間環境超chill 嘅酒吧餐廳A Tavola Bar & Grill 就同朋友入咗去食飯餐廳勁有歐陸風情, 環境超chill , 仲有半露天座位我哋就叫咗個special pizza🍕,12吋超級大份面頭落足料, 又齊意大利辣香腸, 培根, 仲可以拉絲, 薄餅底好鬆軟, 兩個人都好夠食另外, 我哋都叫做Oreo smoothie Smoothie 好幼滑邪惡, 夠晒甜, 質地好濃口甜品就叫咗Tiramisu, 咖啡味香濃非常creamy😋
今日去咗將軍澳海濱長廊行吓
行到盡頭見到呢間環境超chill 嘅酒吧餐廳
餐廳勁有歐陸風情, 環境超chill , 仲有半露天座位

我哋就叫咗個special pizza🍕,12吋超級大份

另外, 我哋都叫做Oreo smoothie
Smoothie 好幼滑邪惡, 夠晒甜, 質地好濃口

甜品就叫咗Tiramisu, 咖啡味香濃非常creamy😋