2021-04-02 265 views
有次咁岩經過,見有蕃茄湯底就入去試吓佢,點知有驚喜!估唔到無味精都可以咁入味,個蕃茄湯底又濃,沙律又好味,下次都會帶朋友一齊再嚟食多次再睇多次個價錢,有呢個質素已經值哂!
有次咁岩經過,見有蕃茄湯底就入去試吓佢,點知有驚喜!

再睇多次個價錢,有呢個質素已經值哂!
2019-03-11 783 views
如第一次午市來,只看招牌和餐牌,未必知有飯吃。今次是跟同事來到,原來午市都有限量蒸魚飯吃,魚是從就近的油麻地街市買來,售完即止。例湯:涼瓜排骨湯,家常湯且應無味精,甘甘地,感覺很滋潤。豆豉蒸倉魚,原條倉魚,很厚肉,肉實凈,真是啖啖肉,且配有菜,食得健康。清蒸黃花魚,亦是原條,簡單用薑絲豉油,魚新鮮,魚腩位都全無腥味,魚肉軟綿滑,很快吃到只淨條魚骨了,好好味。羅漢果茶,羅漢果味濃,足料就自然較甜,還要叫多杯熱水冲稀來飲,等於飲了一大大杯。

例湯:涼瓜排骨湯,家常湯且應無味精,甘甘地,感覺很滋潤。

Type of Meal
Lunch
  • 蒸魚套飯
3K
2017-12-21 989 views
行經佐敦街市一帶, 不知不覺見到一間細小鋪頭,探頭望入去都算乾淨,再望下門前餐牌價格算平,於是乎入去試下啦!午餐有多款,麵類,飯類和三文治,各式各樣。蕃茄碎蛋三文治,即叫即做還是微熱的,麵包烘焙得脆脆,蕃茄粒粒算多,碎蛋加芝士,沙律醤有少少微酸幾開胃。套餐送一杯飲料,我選的是菊花蜜,味道過於甜膩,菊花太少味道不突出。以這個價錢算不錯了,但可惜待客之道有點....明明坐著己幾分鐘了又開始食,中途要求客人不如坐最入死角位,我明白地方細小但不應這種態度囉😬,當然我最終不會聽從他們啦!

午餐有多款,麵類,飯類和三文治,各式各樣。

2017-12-21
$32 (Lunch)
2017-04-07 1445 views
門面睇落特別,非一般的茶室格局,同個店名感覺好唔同,入到去一個字“舒服”下午茶時間就點3個茶餐:牛丸魚片頭丁麵紫菜蟹柳蛋三文治香脆蜜糖吐司唔少得冬OT牛丸魚片頭丁麵幾有賣相,似車仔麵,食欲大增呀跟住紫菜蟹柳蛋三文治係比小朋友食的,個配搭合晒荷車,兩個小寶貝清晒,我都要參考下呢個做法。香脆蜜糖吐司直頭加晒分,個名睇落好普通,點知黎到十分驚喜,佢係多士加左花生醬再面頭放左蜜糖粟米片簡直係小朋友至愛啦,做媽媽都讚嘆不絕呀茶餐的靈魂係冬OT,茶味完全係茶餐廳的比例,岩晒中意茶餐廳的浪漫既老公呀。呢間餐廳細細,但都有IG 同FB, 入去睇先知呢間店都有背景人士開,就係基督徒。為左呢杯茶同多士,一定會再黎。

下午茶時間就點3個茶餐:
牛丸魚片頭丁麵
紫菜蟹柳蛋三文治
香脆蜜糖吐司
唔少得冬OT

牛丸魚片頭丁麵幾有賣相,似車仔麵,食欲大增呀

簡直係小朋友至愛啦,做媽媽都讚嘆不絕呀

為左呢杯茶同多士,一定會再黎。
2017-04-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$30 (Tea)
  • 紫菜蟹柳蛋三文治
  • 香脆蜜糖吐司
2017-04-04 1037 views
ABC 老闆因腳傷休息多月,最近重開,當然要去開餐,原來老闆已換上其他人,只是店舖依舊,人面全非餐牌無變,價錢一樣。但以前的豬柳榨菜麵與今日的豬柳榨菜麵,無論份量及味道相比有距離皇牌健康的豆腐蛋白子麵份量少當日2:00用餐,竟然無麵包,全部三文治及多士欠奉,新老闆若要保持ABC 的店名及舊餐牌,食物份量及水準要檢討希望他加份用心去做食物。但新店有一個優勝之處是煮麵比以前快

餐牌無變,價錢一樣。

皇牌健康的豆腐蛋白子麵份量少

希望他加份用心去做食物。
但新店有一個優勝之處是煮麵比以前快
2017-04-01
2016-11-16 922 views
早餐希望能以一個合理的價格,享受稍優質的食材,真的有點難度。娜威煙三文魚,在早餐能享用到,用35元的價位,不容易吧。麵包可選麥包,有健康元素。烘底不用加錢呢。炒蛋雖然是薄薄的一片,但製作很認真。賣相絕無花巧,平實本身就是是一種美。
娜威三文魚炒蛋三文治+餐飲
2016-11-02
$35 (Breakfast)
2016-10-29 527 views
肯用心做早餐的店子,鳯毛麟角,找到了,當然會一來再來。海中寶辛辣麵,可選小辣。光看賣相,已知製作認真。早餐能見一棵碧綠菜心,縱使只有一棵,都特別覺得窩心。龍蝦丸、墨魚丸、魚旦、魚片頭、蟹柳、豆卜、雲耳、芝蔴,雖是平凡食材,但一絲不苟地擺盤奉上,頓感豐盛。感謝用心做早餐的店家,讓人每天都擁有一個超捧的開始。
肯用心做早餐的店子,鳯毛麟角,找到了,當然會一來再來。
海中寶辛辣麵(小辣)+餐飲
2016-10-25
$38 (Breakfast)
2016-09-23 531 views
外食早餐要高纖、優質蛋白、少油、少鹽,可能嗎?此家有心的小店提供了乎合這高難度條件的選擇。有機豆造的豆腐、雪白的蛋白,全都是優質的蛋白;幾株青蔥的菜心、幾朶黑木耳、幾塊白蘿蔔,更是早餐桌上難得的纖維;襯上幾點鮮紅的枸杞子,養眼明目;少油少鹽的湯底,你能找到比這更健康的外食早餐組合嗎?難得的還有,餐飲可選普洱茶。雖是茶包,但你不會奢求了。
有機豆豆腐豆卜蛋白湯米+普洱茶
普洱茶
難得的還有,餐飲可選普洱茶。雖是茶包,但你不會奢求了。
2016-09-23
$38 (Breakfast)
2016-08-31 537 views
餐廳面積細小, 最多可容納约十六人, 所以時常都有人龍在門外排隊。早餐選擇不少, 對於有選擇困難症的我, 都幾頭痛。 飲品選擇亦比一般餐廳多, 而且款式比較特別,例如羅漢果茶、伯爵茶和白菊花茶等。最後選了煙挪威三文魚蛋沙律三文治配白菊花茶,43元。我選了麥包兼要烘底。個樣好掂,份量不少。煙三文魚好厚身, 雞蛋沙律都好多。煙三文魚色澤好靚,食落口好滑,好香煙三文魚味,三文魚味完全蓋過蛋沙律味,正。雞蛋和蛋黃比例不錯,沙律味不重,所以才提升煙三文魚味道。麵包旁邊之沙律似雜果沙律, 有薯仔、雜果、粟米及少量烚蛋白,其沙律味比較濃, 襯托薯仔一流。白菊花茶除有幾朶白菊花外,仲有茶包,老闆好濶佬呀
早餐選擇不少, 對於有選擇困難症的我, 都幾頭痛
個樣好掂
,份量不少。
煙三文魚好厚身, 雞蛋沙律都好多。
雞蛋和蛋黃比例不錯,沙律味不重,所以才提升煙三文魚味道。
白菊花茶除有幾朶白菊花外,仲有茶包,老闆好濶佬呀
2015-08-17 622 views
初知道這間店是在石硤尾,由一對姊妹經營。每星期日及公眾假期都休息,並不做晚餐時段,而且店內只得十幾個座位,所以很多時都要排隊等約30分鐘以上嘅時間,有時仲要日曬雨淋,但仍有一班捧場客光顧,本人亦是。我最欣賞她們都好用心,全部都係即叫即煮,而且真材實料,碗碗都好豐富,沒有味精。但可惜,因為某些原因要結業。慶幸,她們各自終於搵到適合的舖,而我又可以在嚐她們嘅手勢了。這間舖比之更細而且地理位置有些偏僻,所以找了一段時間才到。營業時間比舊舖更短,只營業5天及不做晚市。好彩到埗後就有位,一坐下馬上看餐牌,幸好大部份跟舊舖嘅一樣,所以即刻叫我最喜歡嘅「蕃茄魚旦腸仔麵」,因為爐具很少而且又係即叫即煮,所以等食都要成約15-20分鐘。首先,嚟個凍咖啡同奶油麥多墊肚。凍咖啡是用小型咖啡機沖,味道不會差;奶油麥多烤得外脆內軟。主角終於出場,如我所講蕃茄湯超濃郁,啖啖蕃茄肉,而且整碗鋪滿蕃茄魚旦腸仔,好足料,麵底用上韓國麵,非常Q彈,而我當然非常滿足,吃到了一頓滿足嘅午餐。
蕃茄魚旦腸仔公仔麵,奶油麥多,凍咖啡

2015-08-17
$39 (Lunch)
蕃茄魚旦腸仔公仔麵,奶油麥多,凍咖啡
  • 蕃茄魚旦腸仔麵
2014-07-26 891 views
好大份既沙律配多士,充滿家庭感覺,好多蛋同薯仔係沙律入面,個多士可以揀其他口味~好抵食😁另外,同行朋友叫既香脆蜜糖多士配搭好特別~上面仲有最鍾意既芝麻~好好味😋
2014-07-26
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$25 (Tea)
2014-06-10 444 views
前言:記得以前,這間ABC是位於石硤尾那邊,一間鋪面面積與客流量成反比的餐廳。很多人排隊但店內位置很少。我僅嘗過一次,覺得食物質素很好。但想再去時已經結業了......得知店鋪搬遷至佐敦,就想再嘗當初的美食,今日就坐言起行!食評:沒想到新鋪位,風格仍不變:面積很小......我和女友點了 "沙律+多士" 和 "魚皮餃烏冬":沙律份量很多,胃口小的女士未必能獨自吃完一份。香滑的熟雞蛋碎與蔬果混合,口感清甜又味美。(一般沙律都這樣吧?=.=)當中亦有不少薯仔,不怕不飽。但多士略嫌甜,可能我不太愛吃甜食。(不過現在回想起來,點沙律餐有點蝕,因為所有餐都有跟一份多士。) 魚皮餃烏冬算是重點吧!6粒餃+2粒炸魚蛋+黑木耳+菜心很抵食!而且菜式偏向清淡,但湯卻很濃郁。這是跟烏冬的多士,甜度適中。跟餐的熱菜蜜。門面。菜單:
前言:
很多人排隊但店內位置很少。
得知店鋪搬遷至佐敦,就想再嘗當初的美食,今日就坐言起行!

食評:
沒想到新鋪位,風格仍不變:面積很小......
我和女友點了 "沙律+多士" 和 "魚皮餃烏冬":
ABC沙律配奶醬多士
沙律份量很多,胃口小的女士未必能獨自吃完一份。
當中亦有不少薯仔,不怕不飽。
但多士略嫌甜,可能我不太愛吃甜食。

魚皮餃烏冬
魚皮餃烏冬算是重點吧!6粒餃+2粒炸魚蛋+黑木耳+菜心
很抵食!而且菜式偏向清淡,但湯卻很濃郁。
花生醬+果Jam多士
這是跟烏冬的多士,甜度適中。
熱西洋菜蜜
跟餐的熱菜蜜。
門面。

菜單:
2014-06-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$30 (Lunch)
ABC沙律配奶醬多士
魚皮餃烏冬