2015-08-17
初知道這間店是在石硤尾,由一對姊妹經營。每星期日及公眾假期都休息,並不做晚餐時段,而且店內只得十幾個座位,所以很多時都要排隊等約30分鐘以上嘅時間,有時仲要日曬雨淋,但仍有一班捧場客光顧,本人亦是。我最欣賞她們都好用心,全部都係即叫即煮,而且真材實料,碗碗都好豐富,沒有味精。但可惜,因為某些原因要結業。慶幸,她們各自終於搵到適合的舖,而我又可以在嚐她們嘅手勢了。這間舖比之更細而且地理位置有些偏僻,所以找了一段時間才到。營業時間比舊舖更短,只營業5天及不做晚市。好彩到埗後就有位,一坐下馬上看餐牌,幸好大部份跟舊舖嘅一樣,所以即刻叫我最喜歡嘅「蕃茄魚旦腸仔麵」,因為爐具很少而且又係即叫即煮,所以等食都要成約15-20分鐘。首先,嚟個凍咖啡同奶油麥多墊肚。凍咖啡是用小型咖啡機沖,味道不會差;奶油麥多烤得外脆內軟。主角終於出場,如我所講蕃茄湯超濃郁,啖啖蕃茄肉,而且整碗鋪滿蕃茄魚旦腸仔,好足料,麵底用上韓國麵,非常Q彈,而我當然非常滿足,吃到了一頓滿足嘅午餐。