2024-06-16 118 views
香港仔冰室的福建炒飯份量實在是太多了,就算吃到飽,都完全可以裝滿一個外賣盒(價值$2)呀!😍💖我瞪大眼睛看到這麼多食物,真的是驚喜到不行!不過,我要說一下這道福建炒飯的味道有點偏鹹呢~如果你喜歡吃鹹鹹的食物,那就剛剛好喔!但是如果你對鹽分比較敏感,或者偏愛清淡口味的話,就要小心一點囉。可以跟店家說一下你的口味喜好,讓他們調整一下鹽的份量,這樣就能符合更多人的喜好啦。整體來說,這家餐廳的福建炒飯份量超級足夠,而且價格也超親民的!雖然味道有點偏鹹,但只要你是個嗜鹹的小可愛,我相信你會超愛這道美食的!快點去嚐嚐看吧!😋💕

叉燒炒蛋飯,福建炒飯
2024-06-16
$65 (Lunch)
2023-12-22 483 views
路過見唔太多人餐牌又多款式,就入去試一試叫左鹹魚雞粒炒飯,蔥油雞扒飯炒飯未到3分鐘,好快就上菜,熱㷫㷫都夠鑊氣,有少少油味,同埋鹹魚都偏鹹蔥油雞扒飯外觀好簡陋,味道普普通通冇乜特別
路過見唔太多人
餐牌又多款式,就入去試一試
叫左鹹魚雞粒炒飯,蔥油雞扒飯
炒飯未到3分鐘,好快就上菜,熱㷫㷫
都夠鑊氣,有少少油味,同埋鹹魚都偏鹹
蔥油雞扒飯外觀好簡陋,味道普普通通冇乜特別
2023-12-08 387 views
下午茶餐T7: 招牌咖喱牛腩飯:牛腩夠淋又入味, 份量又夠, 咖喱汁夠香又惹味, 汁又夠撈飯.不愧係招牌咖喱牛腩飯, 好食到食晒~本身係突登跑過來食午餐洋蔥汁炸雞髀腸仔飯, 結果跑得慢賣晒,唔緊要, 再點黑松露忌廉汁磨菇煙三文魚煙肉燴意粉, 又賣晒,所以點了招牌咖喱牛腩飯, 好好味~ 堅係招牌咖喱喔~
下午茶餐T7: 招牌咖喱牛腩飯:

不愧係招牌咖喱牛腩飯, 好食到食晒~
所以點了招牌咖喱牛腩飯, 好好味~ 堅係招牌咖喱喔~
2023-12-08
$45 (Tea)
2023-11-04 365 views
「香港仔冰室」位於葵興地鐵站出口附近,揸車嘅就推薦泊葵興站停車場 或者KCC,已經係最近。呢間茶記啲嘢又平又好食,湯麵焗飯炒嘢全部都到位,價錢方面係收緊10年前有多嗰口價,抵到你以為係幻覺,時光倒流! 今次下午茶推薦必食 👇蕃茄湯底餐肉漢堡扒公仔麵『 夠濃夠掛汁,推介👍』焗咖哩牛腩飯『夠淋夠香,仲要係炒底,推介👍』揸車出入:👍帶小朋友:👍👍食物質素:👍👍👍👍👍環境舒適:👍👍👍CP值...😋:👍👍👍👍👍彩蛋:葵興區隱世茶記🫰 真係隱世有啲難搵架, 而且平日中午時間已經畀某集團包咗餐廳,16:00前截單, 想食之前最好打個電話確認下先!

蕃茄湯底餐肉漢堡扒公仔麵『 夠濃夠掛汁,推介👍』
焗咖哩牛腩飯『夠淋夠香,仲要係炒底,推介👍』

揸車出入:👍
帶小朋友:👍👍
食物質素:👍👍👍👍👍
環境舒適:👍👍👍
CP值...😋:👍👍👍👍👍

2023-10-12 328 views
黎食午餐,發現都2點,就叫下午茶。薯條好食,夠熱。吉列豬排炸得好香脆。但系冇醬汁,覺得差左少少如果配埋沙律醬就味道更好。雞翼好食,夠juice不過食食下好似有烏蠅飛過感覺唔太衛生應該唔會再黎食。
黎食午餐,發現都2點,就叫下午茶。

薯條好食,夠熱。
吉列豬排炸得好香脆。
但系冇醬汁,覺得差左少少
如果配埋沙律醬就味道更好。
雞翼好食,夠juice

不過食食下好似有烏蠅飛過
感覺唔太衛生
應該唔會再黎食。
吉列豬排薯條
雞翼薯條
2023-10-07 285 views
位於葵湧葵興廣場的香港仔冰室是我每星期都會光顧的地方。他們的蕃茄濃湯午餐肉漢堡扒麵是我的最愛。首先,蕃茄濃湯真的是正宗的蕃茄味道,濃郁而帶有微甜,絕不是那種死酸的蕃茄濃湯。它的味道非常開胃,湯汁完全掛在公仔麵上,呈現完美的配合。午餐肉是厚切,份量十分豐盛,而且漢堡扒煎得香而惹味,令人回味無窮。 他們的奶茶也非常香濃,是絕對不能錯過的 總括來說,這裡的價格超值,而且食物美味。唯一可惜的是他們的打烊時間有點早,如果你想品嚐他們的美食,最好在下午四點之前到達。

他們的奶茶也非常香濃,是絕對不能錯過的

今次來試精選扒早餐:C3: 深海吉列魚柳拼自選午餐肉及腸仔 (兩款) 配茄汁焗豆及牛油多士.深海吉列魚柳: 唔錯, 喜歡食吉列魚柳可以點來食.熱檸水: 正常.午餐: 咖喱薯仔餐肉腸仔蛋飯雙腸雙餐肉一隻蛋及咖喱薯仔, 咖喱汁及餸配飯份量剛好, 好味食晒.
今次來試精選扒早餐:
C3: 深海吉列魚柳拼
自選午餐肉及腸仔 (兩款)
配茄汁焗豆及牛油多士.

深海吉列魚柳: 唔錯, 喜歡食吉列魚柳可以點來食.
熱檸水: 正常.
午餐: 咖喱薯仔餐肉腸仔蛋飯

雙腸雙餐肉一隻蛋及咖喱薯仔,
咖喱汁及餸配飯份量剛好, 好味食晒.
C3_深海吉列魚柳拼自選午餐肉及腸仔兩款配茄汁焗豆及牛油多士.
餐飲熱檸水
2023-10-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
咖喱薯仔餐肉腸仔蛋飯
早餐, 午餐及下午茶, 質素隨便抽點, 都好食過樓下的快餐集團.(下午茶套餐) 脆炸雞髀拼薯條: 脆炸雞髀超好味, 不會過熱氣𠝹上顎, 味道也不錯.炸薯條也可以.不能錯過足料E2雙拼三文治早餐. 足料咸牛肉餐肉三文治早餐. 咸牛肉有煎過好香.看照片, 足料, 不欺場, 而且又好味.只收現金 CASH ONLY
(下午茶套餐) 脆炸雞髀拼薯條:

不能錯過足料E2雙拼三文治早餐.

只收現金 CASH ONLY
脆炸雞髀拼薯條 (下午茶套餐)
Other Info. : 只收現金 CASH ONLY
2023-08-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
脆炸雞髀拼薯條 (下午茶套餐)
足料咸牛肉餐肉三文治早餐.
  • 雙拼三文治早餐.
之前, 試左葵興香港仔冰室: 招牌沙爹牛肉公仔麵早餐, 好好味,所以, 特登再來試午餐.鹹魚雞粒炒飯: 真好味, 份量足. 價錢又接受到.唔怪得星期一至五, 中午11點至下午2:00被包場, 係真好味的.熱奶茶: 普通注意: 只收現金 CASH ONLY
Other Info. : 注意: 只收現金 CASH ONLY
2023-08-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
928: 鹹魚雞粒炒飯 & 熱奶茶
真好味
  • 早餐
因為早餐賣相好又好味道, 唔記得影相.早餐很好吃!A4招牌沙爹牛肉公仔麵: 麵爽, 牛肉嫰滑, 沙爹汁恰到好處.太陽蛋: 煎得好靚.腸仔:不過咸.Black Coffee: 好飲.食完後個幾鐘, 都冇過重味或過咸而口渴.最重要職員很有禮貌! 價錢實惠, 亦衛生, 香港仔冰室各質素, 遠勝周圍幾區茶餐廳很多.
因為早餐賣相好又好味道, 唔記得影相.
早餐很好吃!

太陽蛋: 煎得好靚.
腸仔:不過咸.
Black Coffee: 好飲.
食完後個幾鐘, 都冇過重味或過咸而口渴.
最重要職員很有禮貌!

價錢實惠, 亦衛生,
香港仔冰室各質素, 遠勝周圍幾區茶餐廳很多.
Black Coffee
早餐A4
Other Info. : 因為賣相好, 早餐又好味道, 唔記得影相. 早餐很好吃! 最重要職員很有禮貌! 價錢實惠, 亦衛生, 香港仔冰室各質素, 遠勝周圍幾區茶餐廳很多.
2023-08-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$37 (Breakfast)
Black Coffee
早餐A4
  • 早餐
2022-08-25 1503 views
好少來葵涌呢頭,我就連葵涌葵興葵芳都搞唔清。拎完田叔叔計劃的圖書之後,覺得肚餓,就同老婆喺附近搵嘢食。唔知邊一間好食,於是就喺地鐵站隔離嘅葵興廣場逐層逐層睇。去到最後一層最後一個舖位見到有茶餐廳,價錢都幾合理於是就走入去。入去嘅時候見到好多人都嗌炒粉麵飯, 隔離枱啲炒飯炒得唔錯粒粒分明, 所以我同老婆都叫炒粉麵飯。我叫咗是日午餐黑椒乾炒牛柳意粉,我老婆就叫咗鹹魚雞粒炒飯。鹹魚雞粒炒飯真係炒得唔錯,幾有鑊氣,飯可以做到粒粒分明,係質素高的炒飯。鹹魚數量都唔差。黑椒剛炒牛柳意粉,鑊氣都好足夠,而且牛肉粥了,黑椒味香,只係略嫌味道單調。杯咖啡都唔錯,有普通茶餐廳水準夠香濃。
好少來葵涌呢頭,我就連葵涌葵興葵芳都搞唔清。
拎完田叔叔計劃的圖書之後,覺得肚餓,就同老婆喺附近搵嘢食。
唔知邊一間好食,於是就喺地鐵站隔離嘅葵興廣場逐層逐層睇。
我叫咗是日午餐黑椒乾炒牛柳意粉,我老婆就叫咗鹹魚雞粒炒飯。

干炒黑椒牛柳意粉

杯咖啡都唔錯,有普通茶餐廳水準夠香濃。

2022-08-20
$60 (Lunch)
干炒黑椒牛柳意粉
2022-03-20 1013 views
行到攰,想揾個地方坐低抖一抖見到有間冰室,就行入去食個tea抖一抖星期六既時間,店內都係得兩枱客同兩個年紀都有咁上下既員工自己揾位坐低叫咗份西多加凍奶茶竟然食物會早過野飲上😂不過開心既係,西多入面有薄薄既花生醬,仲好間中會食到一兩粒既花生碎奶茶都正正常常,冇乜特別如果佢層花生醬再厚啲、多啲就好啦!不過成個餐三十蚊都唔洗 仲想點?
行到攰,想揾個地方坐低抖一抖
見到有間冰室,就行入去食個tea抖一抖
星期六既時間,店內都係得兩枱客同兩個年紀都有咁上下既員工

自己揾位坐低
叫咗份西多加凍奶茶

竟然食物會早過野飲上😂
不過開心既係,西多入面有薄薄既花生醬,
仲好間中會食到一兩粒既花生碎
奶茶都正正常常,冇乜特別

如果佢層花生醬再厚啲、多啲就好啦!
不過成個餐三十蚊都唔洗 仲想點?

2021-12-27 691 views
天氣寒冷,路過諗住食個香港人成日食既常餐,沙嗲牛肉麵,點知食落去牛肉是凍的,加埋個面是微暖的,難食至極,沒有下次。鴛鴦一般,可能是日跑馬日,廚房一般都是求其求其,真係好求其。
2021-11-26 736 views
今日去葵興開工 緊係食個靚早餐先啦☺️朋友介紹呢間餐廳坐得舒服 食物又OK 所以就特登去試吓啦!出咗地鐵之後有個新葵興商場 入面有間美心 扶手電梯上去就見到呢間餐廳啦😆裝修真係幾好 9點半入去都差不多爆場 座位都非常闊落。睇下餐牌ok wo, 30幾蚊早餐 價錢合理。朋友推介飲涷奶茶 但今日乾燥 都係飲檸蜜啦🤣 下次再試奶茶!食物擺盤好靚 叫左炸魚餐有餐肉炒蛋 多士 茄汁豆 非常抵食!整體味道算好好👍🏻 加埋只係38蚊 性格比非常高👍🏻

2021-11-26
$38 (Breakfast)
2021-11-25 453 views
咖哩雞,是一種南亞地區的菜式,不過東亞都很流行。它用料成份不同可變化出各地風味,如印度咖哩雞、馬來和港式快餐咖哩雞馬鈴薯飯等。平時出街食咖喱通常係配飯, 今次搞搞新意思,試下配意粉。餐廳上菜速度都算幾快,由點餐到送餐到餐枱上都係8分鐘左右時間, 唯一可挑剔嘅係咖哩薯仔雞下髀同啲意粉係分開兩個碟上, 意粉比較硬身難入口, 薯仔份量比較少,咖哩味唔係好突出。價錢方面,我就覺得算係中規中矩, 連熱飲或例湯盛惠52蚊。這個咖哩薯仔雞下髀意粉,原汁原味的雞髀,配合日式口味的咖喱,與上日本館子,不相上下。

平時出街食咖喱通常係配飯, 今次搞搞新意思,試下配意粉。
價錢方面,我就覺得算係中規中矩, 連熱飲或例湯盛惠52蚊。