1K
2024-10-11 2544 views
如果係觀塘想食泰國口味,Add Some Thai Restaurant就係我嘅最佳選擇,因為Add Some Thai Restaurant就係在最多人搵食嘅駱駝漆大廈第一座內,本身位置交通都十分方便就腳,還有附近有玩具店,看完再上去搵食絕對方便😊餐廳內裝修嘅流水式七彩水燈,整體佈置具有泰國色彩,地方闊落,還有獨立房間,如果一班朋友還可以訂間房而晚市二人餐款式組合多都係一個價錢,絕對超值!沙律選了泰式鮮蝦青木瓜沙律,青木瓜絲爽口和彈牙鮮蝦,配上酸汁,一齊入口,份外清清海蝦雜錦海鮮冬蔭功湯,就係個人最愛之選,熱窩上枱,湯內蝦肉的鮮味加上青檸的清新酸味,再以椰奶中和辣椒的辛辣,味道豐富複雜又濃郁,夠晒惹味小食拼盤內包括了經典炭燒豬頸肉十分香口、香燒沙爹雞肉串、香脆印尼脆口蝦片、有彈牙曼谷經典手打蝦餅,配上香濃沙爹醬入口又十分惹味!主食就點了椰香墨魚汁意粉配軟殼蟹,這個絕對另一驚喜,原隻軟殼蟹,炸的酥香的軟殼蟹,連殼都不用剝一口咬下,蟹肉和外層軟殼在嘴裡交融,墨魚汁好香濃,意粉口感唔錯馬拉盞通菜,絕對係泰式口味,爽脆通菜加上馬盞一起炒個陣鹹香真係十分惹味甜品就升級點了三色芒果糯米飯,三色芒

而晚市二人餐款式組合多都係一個價錢,絕對超值!

甜品就升級點了三色芒果糯米飯,三色芒果糯米飯上枱見到外面被香甜芒果肉蓋主糯米飯,分別有蝶豆花,班蘭,原味三款口味,夾埋芒果肉一齊入口各有不同,但同樣好味

飲品就點了杯朱古力控必點嘅泥漿浴沙冰,上面有個大大朱古力雪糕球外,裡面還有朱古力、濃縮咖啡、牛奶,混埋一齊入口真係十分滿足

泰式奶綠,味道香濃滑順,有綠茶獨特的清香味
Type of Meal
Dinner
觀塘工廈竟然有間環境闊落 出色泰菜餐廳!!!座位附近有流水式七彩水燈 充滿泰國風情🇹🇭同朋友最欣賞個湯同甜品 有酒店級水準😏|白雪鮮蜆椰子雞湯椰子雞湯充滿椰子奶香味道 非常鮮甜 湯放爐上保持暖笠笠溫度🔥蜆 青口海鮮配料好飽肚|A.S.T 特色泰西甜品拼盤🌟芒果糯米飯 招牌椰汁千層糕 西式甜點擺盤靚到好似去嘆酒店下午茶🥹千層糕好彈牙 糯米飯配芒果同椰汁提升斑斕味 椰子雪糕食到椰子粒 朱古力雪糕偏濃 符合小編口味🙂‍↔️芝士蛋糕有芝士鹹香 唔會太膩|A.S.T招牌火山排骨(半份)半份都足夠比3個人食🤣排骨要配大量芫荽同酸甜醬汁就惹味 軟腍度一般 稍嫌火候過咗|馬拉盞炒泰皇椰青雞湯椰菜苗椰菜苗炒得好爽口 搭配香濃馬拉盞少辣味道 好滿足♪(´ε` )|金柚炸魷魚鬚沙律配韓式柚子醬滴管唧柚子醬落沙律 玩味十足😬酥脆魷魚鬚 加上清新沙律菜好開胃|富士之戀(蝶豆花梳打)|富士山下(蝶豆花奶蓋)兩杯都用蝶豆花做原材料 梳打似有氣嘅鹹柑桔 奶蓋有奶香 味道甜甜的~——-📍Add Some Thai Restaurant (觀塘)觀塘開源道62號駱駝漆大廈第一座9樓D室
觀塘工廈竟然有間環境闊落 出色泰菜餐廳!!!
座位附近有流水式七彩水燈 充滿泰國風情🇹🇭
同朋友最欣賞個湯同甜品 有酒店級水準😏

|白雪鮮蜆椰子雞湯

|A.S.T 特色泰西甜品拼盤
🌟芒果糯米飯 招牌椰汁千層糕 西式甜點
擺盤靚到好似去嘆酒店下午茶🥹

|A.S.T招牌火山排骨(半份)

|馬拉盞炒泰皇椰青雞湯椰菜苗

|金柚炸魷魚鬚沙律配韓式柚子醬

|富士之戀(蝶豆花梳打)
|富士山下(蝶豆花奶蓋)

——-
觀塘開源道62號駱駝漆大廈第一座9樓D室
2024-08-15
$200 (Dinner)
  • 芒果糯米飯
  • 椰青雞湯
2025-01-14 0 views
之前去食過 好似而家多咗啲午餐選擇上網訂位或者喺樓下單張寫有免費飲品飲品只限咖啡奶茶檸茶同埋記得要免費嘅話要叫店員落單唔可以喺QR code入面order!熱泰式奶茶 可以揀多奶少奶走奶都幾甜 不過都幾香嘅~另外每個午餐都可以喺出面不椰子雞湯仲有芋頭西米露 兩樣都幾好飲😯👍🏼咖哩香燒豬腩仔飯 ($72)嚟到嗰陣真係嘩咗一聲個份量大到 一大窩咖喱 一個白飯再另上呢一個豬腩仔 不得了有大約10件 不過一半都係肥肉見到都覺得肥仔到爆炸主要都係食咗瘦嗰啲位 都燒得幾香本身調味都好夠 幾惹味至於個咖喱我覺得淡咗少少不過入面都好足料 有西蘭花椰菜花另外仲有好多舊薯仔 食晒真係超飽所以最後都係食唔晒😂整體比之前嚟食好食咗 選擇都多咗都推介俾大家😎

之前去食過 好似而家多咗啲午餐選擇
上網訂位或者喺樓下單張寫有免費飲品
飲品只限咖啡奶茶檸茶
同埋記得要免費嘅話要叫店員落單
唔可以喺QR code入面order!
熱泰式奶茶 可以揀多奶少奶走奶
都幾甜 不過都幾香嘅~

另外每個午餐都可以喺出面不椰子雞湯
仲有芋頭西米露 兩樣都幾好飲😯👍🏼

咖哩香燒豬腩仔飯 ($72)
嚟到嗰陣真係嘩咗一聲
所以最後都係食唔晒😂

整體比之前嚟食好食咗 選擇都多咗
都推介俾大家😎

2025-01-13 0 views
朋友突然問食唔食TEA, 大家咁岩都OK, 就下星期六都仲要返工既貧友, 去觀塘食, 過哂Lunch Hour, 想食泰國野, 見難得齊腳又想搵間座耐D唔趕客, 唔阻人收午市….女人真係好多要求!竟然比我地到間正野Add Some Thai Restaurant, 位置超正, 駱駝漆一座9樓。上到去, 位置闊落, 乾淨企理, 仲有房可以唱K打麻雀, 真係好岩時節朋友聚會。一見面係咁傾, 傾到一直未叫野食, 係咁話無所謂是旦, 就是旦叫個推介既”泰西六宮格盒仔”, 好鬼豐富, 見到相都流口水。再加多2份”人氣泰X西Fusion Pizza”。叫完無耐, 野飲就到勒,超快手, 好打卡既”冰震卡通泰寧茶”, 個冰係熊仔造型既紅茶冰, 又打卡又唔會愈飲愈淡,正宗泰茶味!“泥漿浴沙冰”, 係朱古叻, 濃縮咖啡, 牛奶加朱古叻漿, 既特飲, 飲到咖啡香, 朱古叻既甜!仲有球朱古叻雪糕添。好抵飲!野食都好快就上齊!椰香咖哩牛肉pizza, 好特別既味道!入口邊位脆, 無焗燶個底, 勁咖哩味, 牛肉都好鬆軟, 配合到個pizza既整體口感。冬陰功雜錦海鮮Pizza,唔好以為下午茶Pizza就hea你,

野食都好快就上齊!
冬陰功雜錦海鮮Pizza,唔好以為下午茶Pizza就hea你, 有大蝦同墨魚仔咖, 擺明唔會係新鮮生猛海鮮, 但配個酸辣既汁, 成個Pizza都好惹味。2個口味都值得一試。

Pizza套餐配既泰式小食炸籃好豐富
有脆炸薯格/脆炸洋蔥圈/泰式炸雞/泰式香茅魚餅, 任簡2款, 我地左2個餐, 可以叫哂4款。
脆炸洋蔥圈每件都好大一圈, 唔係碎濕濕, 脆炸薯格都炸得唔錯, 唔會太燶, 但又有脆口感覺, 泰式炸雞都大大粒, 啖啖肉, 而個泰式香茅魚餅好香香茅味, 幾樣小食都唔錯, 最重要係, 脆口, 但又唔覺得油膩。

泰西六宮格盒仔, 可以簡一個主食, 我地簡左泰式豬頸肉炒金邊粉, 唔油, 金邊粉好煙銀, 偏酸少少, 撈D泰式辣粉平衡返個酸味, 好足料勁多豬頸肉。
個六宮格盒仔有, 脆炸洋蔥圈, 脆炸薯格, 泰式炸雞, 七味雞軟骨, 熊仔椰汁米線, 同埋個芒果雙色糯米飯。初衫見到熊仔椰汁米線,咁特別咖呢, 原來係泰式傳統甜品, 個熊仔椰汁冰造型好打卡。芒果雙色糯米飯, 芒果應該係有簡過, 完全唔酸,如果可以加返D脆米就更正。

4個人, 好豐富既一個下午茶, 傾得好開心, 食得好開心。去完駱駝漆掃貨, 絕對值得黎試下呢間下午茶, 又平又豐富。
大家都知道觀塘駱駝漆三期係長期要排隊排𨋢去餐廳,但其實駱駝漆一期都有唔少高質餐廳值得一訪~今日小熊貓就去左聽朋友介紹嘅Add Some Thai呢間隱世餐廳試吓佢Lunch Set Menu 😋可以揀一個主食,附送椰青雞湯及泰式甜品🐷 Add Some Thai 招牌推介:招牌泰式無骨海南雞拼豬頸肉飯 $68咁大碟飯都只係呢個價錢咋😆好抵呀媽咪~ 有嫩滑嘅海南雞,燒得好香口嘅豬頸肉,仲有香脆嘅蝦片,附上泰式醬汁,酸酸甜甜好惹味~ 真心覺得呢個飯好豐富🦀 酥炸軟殼蟹炒金邊粉 $82軟殼蟹炸得好酥香,算多蟹肉同埋都有蟹膏🥳 金邊粉炒得有鑊氣,好多配料如雞蛋,魚片,花生等等~ 味道同喺泰國食嘅一模一樣🐻:套餐可以加錢換購特色飲品~今次叫冰鎮卡通泰奶茶,熊仔係用泰式茶底冰鎮做嘅,好飲又超得意😆 🌟溫馨提示:套餐嘅椰青雞湯及泰式甜品都係自助形式,自己出去拎嚟飲就得㗎啦~ 雞湯清甜,飲到淡淡椰青味~ 是日甜品係芋頭西米露,超足料,大大粒芋頭,滿足!

🦀 酥炸軟殼蟹炒金邊粉 $82

放工在觀塘覓食在駱駝漆大廈第一座餐廳裝修以木系做主調最特別係燈罩用天燈設計中間有個水池放住唔同顏色既螢光波波座位坐得舒服係一個約朋友聚會既好地方 //西班牙辣肉腸伴肉碎生菜包 $98//諗得到西班牙辣肉腸Crossover泰式肉碎已經好勁估唔到又幾夾用生菜包住一齊食 味道非常平衡食得到辣肉腸的辛香同煙燻味加上肉碎的肉香 //冬蔭功忌廉虎蝦意大利麵 $118//又係fusion野意粉配冬蔭功呢個概念我又幾鐘意冬蔭功以汁呈現 意粉非常掛汁每啖都有濃厚冬蔭功味道另外有原隻虎蝦 蝦肉新鮮彈牙整體呢個意粉唔算辣口感酸酸甜甜 令人開胃 //泰式無骨海南雞 半隻$123//半隻海南雞 雞肉嫩滑有雞味點上了醬汁更滋味亮點係伴碟配上香脆蝦片蝦片新鮮炸起好脆口大大塊少少辣好開胃//經典炭燒豬頸肉 $75//份量十足 表面炸至焦香脆邊肉質既煙靭又彈牙又唔會太乾配埋泰式辣汁味道更突出 //曼谷經典手打蝦餅(2件) $52//蝦肉蝦味濃郁打得很彈食落外脆內彈很有口感 //凍泰式奶茶 $23//好夠甜亦都好夠奶味 //泰生椰拿鐵 $45//比普通拿鐵多了一份椰子味的清甜奶香
放工在觀塘覓食

好夠甜亦都好夠奶味

//泰生椰拿鐵 $45//
比普通拿鐵多了一份椰子味的清甜奶香
2024-12-14 344 views
脆皮豬手泰皇炒飯脆皮豬手外皮酥脆🐖😋內裡肉質鮮嫩,非常感受到豬手的豐富口感👏🏻👏🏻👏🏻而炒飯粒粒更層次分明,令整體口感更加豐富🍚🥢富士山下(蝶豆花奶蓋)奶蓋綿密滑順而且奶香濃郁🥛並帶有淡淡甜味,令整體更加順口💫✨而蝶豆花茶的口感清新🌼🤤略帶花香,同奶蓋香濃形成完美對比🕺🏻冰鎮卡通泰奶茶泰奶茶口感滑順🤙🏻茶香濃郁,再搭配奶香,飲起上來非常香口🤓甜度適中,帶來甜而不膩既風味😋😋😋A.S.T甜品拼盤(芒果糯米飯,招牌耶汁千層糕,西式甜點)芒果糯米飯十分軟糯😝😙再搭配新鮮芒果令口感清新,甜而不膩🥭而招牌耶汁千層方面層次分明,每一層都帶有柔韌既口感✨耶汁既香氣更增添唔少風味🍰其他甜點馬卡龍口感都鬆軟,令拼盤增添多樣性🤟🏻🌟
脆皮豬手泰皇炒飯

富士山下(蝶豆花奶蓋)

冰鎮卡通泰奶茶

A.S.T甜品拼盤(芒果糯米飯,招牌耶汁千層糕,西式甜點)

2024-12-12 392 views
一入門口有個流水池,不同顏色波波跟流水轉圈圈,幾得意。泰式無骨海南雞半隻 $123無骨海南雞啖啖肉食吃來方便,是比較大隻的雞,半隻很大一碟,質素很好。西班牙辣肉腸伴肉碎生菜包 $98這個是fusion 菜吧,肉碎生菜包加上西班牙辣肉腸有新意,配上的生菜洗得很乾淨而且新鮮爽脆。泰皇椰青湯芥蘭 $68食泰國菜每次叫菜都令我卻步,因為泰國菜的炒菜一般比較濃味和油膩,但是這裏有椰青湯浸芥蘭,超級適合我口味,必點推介!泰式鮮蝦青木瓜沙律 $88擺盤有心思,用一個玻璃瓶上菜,入面有很多生菜,還有4隻蝦,很細心已去掉蝦身的壳。不會太辣,不喜歡吃辣的也很適合。香燒沙爹牛柳粒串(4串) $58椰青 $48 檸檬茶 $23性價比高,所有餐點定價不貴,所有食物都不會太辣。喜歡吃泰菜又不能吃太辣的很適合。
一入門口有個流水池,不同顏色波波跟流水轉圈圈,幾得意。

泰式無骨海南雞半隻 $123

西班牙辣肉腸伴肉碎生菜包 $98

泰皇椰青湯芥蘭 $68

泰式鮮蝦青木瓜沙律 $88

香燒沙爹牛柳粒串(4串) $58

椰青 $48 檸檬茶 $23

2024-12-11 365 views
今日同朋友睇完破地獄,我哋就去咗駱駝漆食一間泰國菜,我哋叫咗一個二人餐,套餐包括:😈二人套餐 1. 酸辣鳳爪沙律少少辣,但係都好開胃2. 椰皇椰青雞湯超清甜,椰子嘅甜再搭配雞肉,超濃郁,好快就飲哂3. 小食拼盤份量都幾多,有豬頸肉,串燒,蝦片等等,味道都唔錯👍4. 招牌火山骨半份 肉份量好足,再加上超多香料,食起嚟好滋味5. 馬拉盞炒通菜必叫菜之一,通菜鮮嫩,搭配馬拉盞炒到香氣十足👏6. 招牌椰汁千層糕甜而不漏,仲有淡淡嘅椰汁味😈香燒沙嗲雞肉串雞肉嫩滑,再搭配秘製沙嗲醬,充滿驚喜😈生椰拿鐵椰香好濃,咖啡味道突出,絕對係飲過最好飲既生椰拿鐵😍😈大象梳打味道正宗,氣泡十足套餐分量都好多,超級抵食😙臨走嗰陣見到餐廳設有兩間獨立房,方便一大班朋友可以一齊唱K打機,超貼心💕餐廳名稱:Add Some Thai Restaurant 餐廳地址:觀塘開源道62號駱駝漆大廈第一座9樓D室#addsomethairestaurant #觀塘美食 #觀塘 #香港必吃 #香港美食 #泰國菜 #泰國美食 #泰國 #觀塘駱駝漆大廈

😈二人套餐
1. 酸辣鳳爪沙律
少少辣,但係都好開胃

2. 椰皇椰青雞湯
超清甜,椰子嘅甜再搭配雞肉,超濃郁,好快就飲哂

3. 小食拼盤
份量都幾多,有豬頸肉,串燒,蝦片等等,味道都唔錯👍

4. 招牌火山骨半份
肉份量好足,再加上超多香料,食起嚟好滋味

5. 馬拉盞炒通菜
必叫菜之一,通菜鮮嫩,搭配馬拉盞炒到香氣十足👏

6. 招牌椰汁千層糕
甜而不漏,仲有淡淡嘅椰汁味

😈香燒沙嗲雞肉串
雞肉嫩滑,再搭配秘製沙嗲醬,充滿驚喜

😈生椰拿鐵
椰香好濃,咖啡味道突出,絕對係飲過最好飲既生椰拿鐵😍

😈大象梳打
味道正宗,氣泡十足

餐廳名稱:Add Some Thai Restaurant
餐廳地址:觀塘開源道62號駱駝漆大廈第一座9樓D室

2024-12-09 454 views
餐廳裝修以木系做主調,燈罩用咗泰國天燈嘅形狀,而中間有個水池放住唔同顏色嘅螢光波波,帶點泰國色彩,果然配合返餐廳名Add some Thai Restaurant。座位算寬敞,多人嘅話仲可以有預訂包房唱K! 我哋叫咗二人晚餐套餐,包括咗好多種類嘅野食,有頭盤主菜到甜品,另外可以加錢配埋飲品🤓酸辣沙律鳳爪用高身玻璃樽裝住酸辣鳳爪,配有試管嘅汁可以自己調教酸辣度,鳳爪入味,配埋沙律菜開胃二人小食拼盤拼盤有蝦餅豬頸肉同埋兩串串燒,啱晒我哋兩個人又想食唔同種類嘅小食,份量啱啱好!蝦餅炸得香脆蝦,蝦肉彈牙,豬頸肉燒香仲有好多塊海蝦雜錦海鮮冬陰功湯湯用火爐熱住,唔怕凍左,而冬陰功湯酸辣度適中,仲配有幾隻海蝦同埋唔同種類嘅海鮮👍🏻墨汁軟殼蟹意粉除咗一般泰國菜仲搞搞新意思有fusion菜😸,意粉用墨汁炒香,上邊配炸香咗嘅軟殼蟹,配搭幾夾有新意思馬拉盞炒通菜通菜份量算多,炒得夠鑊氣惹味最後食埋Add some Thai Restaurant既招牌甜品,椰汁千層糕,為豐富嘅泰國菜晚餐畫上完美句號

餐廳裝修以木系做主調,燈罩用咗泰國天燈嘅

酸辣沙律鳳爪

二人小食拼盤

海蝦雜錦海鮮冬陰功湯

墨汁軟殼蟹意粉

馬拉盞炒通菜
通菜份量算多,炒得夠鑊氣惹味

2024-12-08 443 views
觀塘駱駝漆大廈的一間超值泰式餐廳!這裡不單止可以品嚐正宗泰式美食,更設有包房可以邊食邊玩,絕對是聚會的好選擇!🎉首先來說說令人驚艷的小食拼盤!👏 拼盤上的每一款小食都充滿泰式特色,讓人目不暇給!豬頸肉外脆內軟,醃製入味,每一口都能感受到香料的層次感,肉質鮮嫩多汁,完全沒有韌口的感覺。蔬菜春捲外皮酥脆,內餡新鮮爽口,配上特製的甜酸醬,開胃解膩。😋蝦餅絕對是這次的驚喜之作!金黃酥脆的外層包裹著彈牙的蝦肉,一咬下去清甜的蝦味立即在口腔綻放。泰式鳳爪的醬汁香濃,肉質軟嫩,充分吸收了醬汁的精華。至於單骨炸雞翼,外皮金黃酥脆,雞肉鮮嫩多汁,調味恰到好處,令人忍不住一口接一口!🍗主菜方面,黃金大蝦泰式炒金邊粉!金邊粉彈牙爽滑,醬汁香辣適中,大蝦新鮮飽滿,演繹了泰式炒粉的精髓。粉條吸收了醬汁的精華,每一口都充滿濃郁的泰式風味!壓軸的泰式鹽燒鱸魚更是令人驚喜!鱸魚肉質鮮美,完美保留了魚肉的原汁原味。搭配清爽的泰式酸辣汁,魚肉鮮嫩可口,完全沒有腥味、草味。清蒸後的魚肉加上特製醬汁,讓整道菜既健康又美味!🐟

2024-12-06 485 views
今日同朋友去咗試呢間餐廳嘅泰西六宮格下午茶餐,平日只需$198,真係抵到喊呀!🥳首先,主食我哋揀咗冬陰功墨魚柳車厘茄意粉🍝🌶️,墨魚柳好彈牙,冬陰功湯底酸辣開胃,配上車厘茄🍅,味道非常平衡!😋六宮格小食盒就真係豐富到不得了!🤩 有脆炸洋蔥圈🧅、脆炸薯格🥔、泰式炸雞🍗、七味雞軟骨🐔、熊仔椰汁米線🐻🍜同埋芒果雙色糯米飯🥭🍚!每款都份量十足,而且味道都唔錯,尤其係泰式炸雞,外脆內嫩,好惹味!🤤仲有兩杯特飲🥤🍹,芒果茉莉花茶同冰鎮卡通蝶豆花檸茶,都好清新解渴!🍹睇完餐牌,仲發現好多其他吸引嘅菜式,例如火山排骨🌋🍖、西班牙辣肉腸伴肉碎生菜包🇪🇸🥬、冬蔭功忌廉虎蝦意大利麵🦐🍝、白雪鮮蜆椰子雞湯🥥🐔、招牌泰式無骨海南雞🐔、冰火椰子雪糕蝦多士🍦🍤同埋A.S.T 特色泰西甜品拼盤!🍰🍮 下次一定要再嚟試吓!😋另外,佢哋仲有好多打卡飲品📸,例如熊仔茶飲🐻、富士山下🗻同埋生椰拿鐵🥥🥛,影相一流!📸總括嚟講,呢個下午茶餐性價比超高!份量十足,味道又好,環境都幾舒服,絕對值得推薦!👍💯 下次再約朋友嚟試其他菜式!🥳

2024-12-02
$100 (Tea)
  • 六宮格盒子
2024-12-06 407 views
這間位於觀塘的【Add Some Thai Restaurant】,主打泰國菜,晚市有套餐亦有單點,款式甚多。餐廳有兩間房,有得唱K打牌,如果人多可以包房邊食邊玩。泰式鮮蝦青木瓜沙律沙律配上特製的泰式醬汁,酸辣開胃。泰王椰青雞湯椰青清甜,有很多雞件,陣陣椰青香味,鮮甜無味精。小食拼盤蝦餅炸至金黃香脆,串燒豬及雞配上沙嗲醬更添風味,豬頸肉爽口。單骨雞翼雞翼炸至表面香脆,肉質嫩滑。燒菠蘿菠蘿燒出糖份,十分香甜。燒千葉豆腐豆腐比較細串,幾爽口。豬頸肉炒金邊粉金邊粉加些青檸汁更惹味,酸酸辣辣又爽口的金邊粉,配上爽口豬頸肉,份量十足。馬拉盞通菜通菜炒至爽脆又惹味。椰汁千層糕微暖千層糕甜度適中又煙韌。

餐廳有兩間房,有得唱K打牌,如果人多可以包房邊食邊玩。
1951 views

泰式鮮蝦青木瓜沙律
沙律配上特製的泰式醬汁,酸辣開胃。

泰王椰青雞湯
椰青清甜,有很多雞件,陣陣椰青香味,鮮甜無味精。

小食拼盤

單骨雞翼
雞翼炸至表面香脆,肉質嫩滑。

燒菠蘿
菠蘿燒出糖份,十分香甜。

燒千葉豆腐
豆腐比較細串,幾爽口。

豬頸肉炒金邊粉

馬拉盞通菜
通菜炒至爽脆又惹味。

椰汁千層糕
微暖千層糕甜度適中又煙韌。
2024-12-06 399 views
吃泰國菜通常會想到九龍城,但這次在工廠大廈試了這家泰國菜餐廳覺得幾用心,人均也很不錯,住附近的話可以看看點了⭐咖哩軟殼蟹咖哩裡面有蛋液,偏甜口,軟殼蟹有三隻,沾麵包好吃👑⭐冬陰功湯很夠酸很過癮,我很喜歡這個,超大一鍋,上桌的時候會一直加熱⭐馬拉盞炒芥蘭分量也很大⭐泰式雜菌金邊粉偏濕,酸酸甜甜的 👑⭐炸蝦餅 新鮮炸出來的,很熱辣(炸彈就要熱的才好吃,是優點),彈牙,推薦⭐泰式熊仔檸檬茶&凍檸​​檬茶很平實的美味,每道菜平均$50-$100出頭,分量很大最後我們還打包了一盒粉,一盒菜和三個蝦餅回去住附近或在附近上班的可以參考一下,我覺得不錯的
覺得幾用心,人均也很不錯,住附近的話可以看看
點了
⭐咖哩軟殼蟹
咖哩裡面有蛋液,偏甜口,軟殼蟹有三隻,沾麵包好吃

👑⭐冬陰功湯
很夠酸很過癮,我很喜歡這個,超大一鍋,上桌的時候會一直加熱

⭐馬拉盞炒芥蘭
分量也很大

⭐泰式雜菌金邊粉
偏濕,酸酸甜甜的

👑⭐炸蝦餅

⭐泰式熊仔檸檬茶&凍檸​​檬茶

住附近或在附近上班的可以參考一下,我覺得不錯的
2024-12-05 373 views
今日嚟到觀塘嘅Add Some Thai,試咗佢哋嘅 2人餐($388),餐飯食到滿足,有泰國嘅風味,每道菜都有驚喜!泰式鮮蝦青木瓜沙律青木瓜絲脆口爽甜,配埋微辣嘅酸檸汁,啲蝦新鮮彈牙,酸酸辣辣嘅味道一啖就開胃椰皇椰青雞湯湯底用椰青煲成,超清甜,帶住淡淡嘅椰香,飲完一啖即刻開胃。雞肉煮得嫩滑,吸哂湯底嘅椰香味,清新得嚟又唔膩,令人飲完想再添多碗。小食拼盤有曼谷經典手打蝦餅,蝦味濃郁,外脆內彈;香燒沙爹雞肉串 同 豬肉串,沙爹醬香濃,肉質嫩口,燒得剛剛好;經典炭燒豬頸肉 更係一絕,豬頸肉脂香滿滿,配埋酸辣嘅泰式醬汁,完美平衡,蝦片脆卜卜,加埋一齊好滿足。脆皮豬手泰皇炒飯豬手入味,豬皮Q彈有嚼勁,配埋粒粒分明嘅炒飯,加埋泰式調味,好惹味。馬拉盞豆苗 亦係清爽之選,鹹香夠惹味,仲平衡咗豬手嘅濃味。甜品當然唔少得 三色芒果糯米飯(+$42),蝶豆花、班蘭同原味糯米飯,色彩繽紛,口感煙韌,配埋甜美嘅芒果同椰奶,正!飲品方面,試咗 泰式芝士奶蓋奶茶(+$30),奶茶濃郁得嚟唔會太甜,芝士奶蓋鹹香滑溜,口感好豐富;另一杯 西貢少女(+$30),熱情果配埋薄荷葉同青檸,飲落清新又解膩。香燒千葉豆腐串(
泰式鮮蝦青木瓜沙律

椰皇椰青雞湯

小食拼盤

脆皮豬手泰皇炒飯

馬拉盞豆苗 亦係清爽之選,鹹香夠惹味,仲平衡咗豬手嘅濃味。

香燒千葉豆腐串($26)同 香燒菠蘿串($26),豆腐香滑,外層微焦,口感有啲似山根,菠蘿清甜多汁,串燒迷一定唔好錯過!