2025-01-13
朋友突然問食唔食TEA, 大家咁岩都OK, 就下星期六都仲要返工既貧友, 去觀塘食, 過哂Lunch Hour, 想食泰國野, 見難得齊腳又想搵間座耐D唔趕客, 唔阻人收午市….女人真係好多要求!竟然比我地到間正野Add Some Thai Restaurant, 位置超正, 駱駝漆一座9樓。上到去, 位置闊落, 乾淨企理, 仲有房可以唱K打麻雀, 真係好岩時節朋友聚會。一見面係咁傾, 傾到一直未叫野食, 係咁話無所謂是旦, 就是旦叫個推介既”泰西六宮格盒仔”, 好鬼豐富, 見到相都流口水。再加多2份”人氣泰X西Fusion Pizza”。叫完無耐, 野飲就到勒,超快手, 好打卡既”冰震卡通泰寧茶”, 個冰係熊仔造型既紅茶冰, 又打卡又唔會愈飲愈淡,正宗泰茶味!“泥漿浴沙冰”, 係朱古叻, 濃縮咖啡, 牛奶加朱古叻漿, 既特飲, 飲到咖啡香, 朱古叻既甜!仲有球朱古叻雪糕添。好抵飲!野食都好快就上齊!椰香咖哩牛肉pizza, 好特別既味道!入口邊位脆, 無焗燶個底, 勁咖哩味, 牛肉都好鬆軟, 配合到個pizza既整體口感。冬陰功雜錦海鮮Pizza,唔好以為下午茶Pizza就hea你,
野食都好快就上齊!
冬陰功雜錦海鮮Pizza,唔好以為下午茶Pizza就hea你, 有大蝦同墨魚仔咖, 擺明唔會係新鮮生猛海鮮, 但配個酸辣既汁, 成個Pizza都好惹味。2個口味都值得一試。
Pizza套餐配既泰式小食炸籃好豐富
有脆炸薯格/脆炸洋蔥圈/泰式炸雞/泰式香茅魚餅, 任簡2款, 我地左2個餐, 可以叫哂4款。
脆炸洋蔥圈每件都好大一圈, 唔係碎濕濕, 脆炸薯格都炸得唔錯, 唔會太燶, 但又有脆口感覺, 泰式炸雞都大大粒, 啖啖肉, 而個泰式香茅魚餅好香香茅味, 幾樣小食都唔錯, 最重要係, 脆口, 但又唔覺得油膩。
泰西六宮格盒仔, 可以簡一個主食, 我地簡左泰式豬頸肉炒金邊粉, 唔油, 金邊粉好煙銀, 偏酸少少, 撈D泰式辣粉平衡返個酸味, 好足料勁多豬頸肉。
個六宮格盒仔有, 脆炸洋蔥圈, 脆炸薯格, 泰式炸雞, 七味雞軟骨, 熊仔椰汁米線, 同埋個芒果雙色糯米飯。初衫見到熊仔椰汁米線,咁特別咖呢, 原來係泰式傳統甜品, 個熊仔椰汁冰造型好打卡。芒果雙色糯米飯, 芒果應該係有簡過, 完全唔酸,如果可以加返D脆米就更正。
4個人, 好豐富既一個下午茶, 傾得好開心, 食得好開心。去完駱駝漆掃貨, 絕對值得黎試下呢間下午茶, 又平又豐富。