2022-08-13 381 views
前排好Hit要Book先食列既咖哩蛋包飯, 就試試佢係咪咁值得等🥘咖喱蛋包飯 +吉列豬扒 $72 + $32咖哩的確幾濃郁, 但唔係想像中既甜甜地既咖哩, 蛋包飯自行切開 (睇個人技巧😂) 雞蛋係好嫩滑👍🏻 所以整得好成功, 食完成碟都幾飽。加吉列豬扒等唔洗咁dry, 好似無配菜咁, 都香脆但肉質就一般😋: 🌟🌟🌟/5🥘明太子奶醬蛋包飯 $98醬汁都係濃厚, 不過整個食唔哂食到一半覺得好膩, 而且無咩特別好普通。😋: 🌟🌟/5🥘日式咖喱吉列炸蝦飯 $62個咖喱汁咩配料都無, 有啲失望剩係得三條炸蝦係面, 炸粉比蝦肉仲要多😋: 🌟🌟/5🍵抹茶拿鐵 $33個抹茶係成餐最日本, 有樣得黎得來幾好飲, 甜度適中唔會過淡👍🏻😋: 🌟🌟🌟🌟/5總結係失望而回, 地方較細

🥘咖喱蛋包飯 +吉列豬扒 $72 + $32
😋: 🌟🌟🌟/5

🥘明太子奶醬蛋包飯 $98
😋: 🌟🌟/5

🥘日式咖喱吉列炸蝦飯 $62
😋: 🌟🌟/5

🍵抹茶拿鐵 $33
😋: 🌟🌟🌟🌟/5

總結係失望而回, 地方較細
2022-07-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
呢排多咗專門食日式蛋包飯嘅餐廳位於呢間小店亦都係其中之一‼️襯住呢間去開大圍就順便一試對我嚟講有啲長途跋涉😳位於住宅區同村屋附近假日嚟到外面見到長長人龍總算喺截龍時間前趕到🥹當日天氣熱 附近較多蚊🫣都足足等咗成個鐘自己毅力又邁進一步😂店舖空間較細大約只有十多個座位室外亦有少量位置裝修好有日式懷舊風格擺滿好多玩具擺設🪆除咗有招牌嘅蛋包飯亦都有咖喱飯、意粉嘅選擇明太子奶醬蛋包飯蛋包飯即叫即整所以等候時間都比較長個蛋皮漲卜卜放上飯面令我諗起日本食嘅蛋包飯🥹蛋皮做得夠薄一切開半熟嘅蛋漿就傾瀉而下覆蓋咗成個飯 真係好治癒😍😍‼️好有蛋香味 蛋夠滑半熟程度剛好!😍明太子奶醬重忌廉香🥛甜甜地帶明太子微辛辣炒飯底就偏濕 飯粒軟身而且係比較淡嘅茄汁味我會形容係淡味版西炒飯😂個醬汁都算救咗個飯一命濃厚芝士肉醬蛋包飯本身諗住芝士會係超多重口味人士表示芝士可以再重手啲😁蛋皮同樣都係好飽滿🤩呢個就比明太子嗰款熟咗啲啲不過蛋漿都係半熟程度夠滑身 有蛋香🥰好香蕃茄味 酸酸甜甜🍅芝士未至於濃厚type但都算食到芝士味仲會食到一粒粒肉碎!不過個炒飯底都係偏淡味真係要撈汁先好食!-幾精緻嘅日式料理店不過蛋包飯比預期中普通而且
呢排多咗專門食日式蛋包飯嘅餐廳

室外亦有少量位置

裝修好有日式懷舊風格
擺滿好多玩具擺設🪆
除咗有招牌嘅蛋包飯
亦都有咖喱飯、意粉嘅選擇

蛋包飯即叫即整

夠滑身 有蛋香🥰

好香蕃茄味 酸酸甜甜🍅
芝士未至於濃厚type
但都算食到芝士味
仲會食到一粒粒肉碎!

不過個炒飯底都係偏淡味
真係要撈汁先好食!

幾精緻嘅日式料理店
不過蛋包飯比預期中普通
而且等候時間太長
想嚟食嘅話可以考慮平日時間!
  • 濃厚芝士肉醬蛋包飯
2022-08-08 295 views
琴晚去左食呢間野,叫左一個咖喱蛋包飯一個牛汁蛋包同埋炸豬排,黎到睇落正正常常,但食落就含哂!首先啲飯濕到一個點😂吾知食緊咩🥲🥲炸豬排吾脆,啲肉係霉既 完全食吾到 同價錢吾成正比😷一句講晒不建議!
2022-08-06 273 views
見到好多人推介所以黎試吓,本身都預咗要排隊,估唔到2點幾黎都要排半個鐘😮見到咁多人排都有啲期望,點知食完之後係失望🫡我哋兩個人叫佐個明太子蛋包飯同牛肋骨飯,加錢轉套餐,同埋加左炸雞、可樂餅。首先碟嘅賣相係幾有日本feel嘅,可惜味道不似預期😶牛肋骨飯普通可以唔叫,明太子蛋包飯嘅蛋同醬汁都幾好食,係啲飯無咩味道同炒得唔均勻,前菜同湯非常麻麻,可以唔洗加錢升級,兩款小食都係普通質素,個炸雞唔知點解有甜味🤔總括嚟講可以試吓個蛋包飯嘅,其他就不必了,呢個價錢係大圍有更好選擇,同埋要加一🫠

首先碟嘅賣相係幾有日本feel嘅,可惜味道不似預期😶

Type of Meal
Lunch
《舊式日式洋食屋》今次已經係第二次嚟食😋有一日上網碌過見到蛋包飯既相,就覺得係自己會鍾意食既野!果次約埋朋友同佢慶祝生日,朋友們都一致讚好🤫果次好彩早一個星期就訂到台,今次就要早成個月先訂到🥲唔訂會好驚要等位🥲餐廳裝修好有返左日本既感覺😍日本既舊式洋食屋!就算係用嚟做隔板既膠板都係有襯過咁😆講返野食~今次Encore左奶油燉雞腿飯,牛肉醬汁漢堡蛋包飯同追加左一份炸雞😋兩個主食都升級左做套餐,套餐包一杯飲品,湯同前菜,最後仲叫埋雞蛋布甸試下~奶油燉雞腿:好鍾意個奶油味,好濃,送飯一流!蛋包飯:牛肉醬好香蛋夠滑,飯底唔會太濕潤,剛剛好雞蛋布甸:好食唔係好動L果隻,但濃濃蛋味但略厭冷氣唔夠,同埋因為其實係村屋既地鋪,店面好細,唔會坐得迫,但坐角落既我地好熱🥺
《舊式日式洋食屋》

今次已經係第二次嚟食😋

有一日上網碌過見到蛋包飯既相,
就覺得係自己會鍾意食既野!

果次約埋朋友同佢慶祝生日,
朋友們都一致讚好🤫
果次好彩早一個星期就訂到台,
今次就要早成個月先訂到🥲
唔訂會好驚要等位🥲

餐廳裝修好有返左日本既感覺😍
日本既舊式洋食屋!
就算係用嚟做隔板既膠板都係有襯過咁😆

講返野食~
今次Encore左奶油燉雞腿飯,
牛肉醬汁漢堡蛋包飯同追加左一份炸雞😋
兩個主食都升級左做套餐,
套餐包一杯飲品,湯同前菜,
最後仲叫埋雞蛋布甸試下~

奶油燉雞腿:好鍾意個奶油味,好濃,送飯一流!

蛋包飯:牛肉醬好香
蛋夠滑,飯底唔會太濕潤,剛剛好

雞蛋布甸:好食
唔係好動L果隻,但濃濃蛋味

但略厭冷氣唔夠,
同埋因為其實係村屋既地鋪,
店面好細,
唔會坐得迫,但坐角落既我地好熱🥺

2022-07-21
  • 經典日式牛肉醬汁蛋包飯
2022-07-20 285 views
隱藏在大圍的一間日式小店.ᐟ.ᐟ 感覺置身於日本因為朋友介紹特意來到大圍試試這裏的特色蛋包飯🥰 店鋪位於肆年八月米線後面,面積也不算很大,所以還真的不太起眼😂 不過蛋包飯的味道的確很不錯相比起傳統的蛋包飯,一直對日式洋食蛋包飯憧憬已久,但在香港有供應這款オムライス(Omurice)的真的很少見!雖然材料簡單,但相信能煮得好吃是需要不斷的練習和很好的技術😍蛋包飯份量不小,尤其明太子的一款絕對推薦!( ✧Д✧) カッ!! 雞蛋光看外面已經覺得很嫩滑,把蛋切開,薄薄的蛋片更從兩旁流瀉、把炒飯覆蓋,畫面超級治癒🥹;炸物也不遜色,豬扒很大塊(很厚!)炸得香軟入味,而炸雞塊也是熱辣辣的。飲品方面,蜜瓜梳打賣相很日系,但味道方面就比較一般了。但也比我想像中好,畢竟我對這些類型的飲品只抱著「藥水味」的期望🍈
隱藏在大圍的一間日式小店.ᐟ.ᐟ 感覺置身於日本

今日專登由大西北出去大圍顯徑,打算試呢間蛋包飯。香港太少整得好既蛋飯包,本來心懷期待。但係去到先知蛋包飯無得外賣。決定永久blacklist呢間餐廳。就算以後唔洗打針可以堂食都唔會再去!🤬
今日專登由大西北出去大圍顯徑,打算試呢間蛋包飯。
香港太少整得好既蛋飯包,本來心懷期待。
但係去到先知蛋包飯無得外賣。
決定永久blacklist呢間餐廳。
就算以後唔洗打針可以堂食都唔會再去!🤬

TakeAway
2022-07-11 324 views
早排見幾多人介紹呢間餐廳~餐廳係兩兄弟開嘅,阿哥負責樓面,細佬負責廚房~雖然細佬做過西餐,不過對和洋料理情有獨鍾😳加上見佢地個蛋炒飯幾出名咁,所以今日特登走入去試😏去到餐廳係六點半,餐廳已經坐滿左人,要係出面等位~因為今日天氣比較熱,所以企係出面等位都幾難受下🥵好彩餐廳擺左把大風扇係出面🤦‍♀️建議各位來時最好帶定風扇仔🤦‍♀️等左差唔多半個鐘,見到有客人埋單,職員都好快手咁執好枱俾我地坐👍不過,餐廳裡面冇乜冷氣,好焗😐係出面等緊位個陣已經睇好左想食乜,所以好快就落單~今次叫左:🥚經典日式牛肉醬汁蛋包飯套餐🐮Ado自家手打日式漢堡扒套餐🐔南蠻炸雞🥘麵豉湯呢個係套餐包埋嘅,套餐包🥘餐湯、🥗前菜同🍹飲品~麵豉湯好足料😳有好多好大塊嘅海帶,仲有D油揚、豆腐同菇👍但個湯比較淡味,如果可以濃少少就好啦😂前菜係🥒醃青瓜~聽staff講個陣打左個突,冇諗過前菜係🥒青瓜😓好彩係漬物個種,勉強可以接受🤦‍♀️唔係太酸,本著唔浪費嘅原則食晒🤦‍♀️🥚經典日式牛肉醬汁蛋包飯套餐 ($72 + $22)上枱覺得好吸睛😳成塊蛋舖左係飯面,食個陣係中間切間,蛋就會慢慢流落來,舖住成個飯😍個蛋好滑😍飯好煙韌,用🍅茄汁炒過,
早排見幾多人介紹呢間餐廳~
餐廳係兩兄弟開嘅,阿哥負責樓面,細佬負責廚房~
雖然細佬做過西餐,不過對和洋料理情有獨鍾😳
加上見佢地個蛋炒飯幾出名咁,所以今日特登走入去試😏

去到餐廳係六點半,餐廳已經坐滿左人,要係出面等位~
因為今日天氣比較熱,所以企係出面等位都幾難受下🥵
好彩餐廳擺左把大風扇係出面🤦‍♀️
建議各位來時最好帶定風扇仔🤦‍♀️
等左差唔多半個鐘,見到有客人埋單,
職員都好快手咁執好枱俾我地坐👍
不過,餐廳裡面冇乜冷氣,好焗😐

係出面等緊位個陣已經睇好左想食乜,所以好快就落單~

今次叫左:
🥚經典日式牛肉醬汁蛋包飯套餐
🐮Ado自家手打日式漢堡扒套餐
🐔南蠻炸雞

🥘麵豉湯
呢個係套餐包埋嘅,套餐包🥘餐湯、🥗前菜同🍹飲品~
麵豉湯好足料😳
有好多好大塊嘅海帶,仲有D油揚、豆腐同菇👍
但個湯比較淡味,如果可以濃少少就好啦😂
麵豉湯
前菜係🥒醃青瓜~
聽staff講個陣打左個突,冇諗過前菜係🥒青瓜😓
好彩係漬物個種,勉強可以接受🤦‍♀️
唔係太酸,本著唔浪費嘅原則食晒🤦‍♀️
醃青瓜
🥚經典日式牛肉醬汁蛋包飯套餐 ($72 + $22)
上枱覺得好吸睛😳
個蛋好滑😍
飯好煙韌,用🍅茄汁炒過,入面仲有D🧅洋蔥、🥕紅蘿蔔粒同🍄菇咁,個飯幾夠味~
🐮牛肉汁唔會好鹹,撈飯食幾好~
經典日式牛肉醬汁蛋包飯
🐮Ado自家手打日式漢堡扒套餐 ($88 + $22)
呢個係廚師推介,果然冇介紹錯喎😂
漢堡扒唔洗點汁都好夠味😍
覺得仲好食過蛋包飯🤣

🐮漢堡扒仲跟🥬椰菜絲、🥒青瓜片同🍅蕃茄~
Ado自家手打日式漢堡扒套餐
🐔南蠻炸雞 ($26)
上枱個陣奇怪點解唔跟沙律醬,會唔會好乾噌噌🧐
點知食落幾有驚喜😳
雞肉好有肉汁,食落酸酸甜甜咁,幾好食😋
南蠻炸雞
🍵凍蜂蜜柚子煎茶 (+ $3)
☕️凍榛子鮮奶咖啡 (+ $13)

🍵凍蜂蜜柚子煎茶,以煎茶為主,飲到底個陣飲到少少柚子味😓
蜂蜜同柚子味極淺,感覺比較一般🤷‍♀️

☕️凍榛子鮮奶咖啡,咖啡味幾重,唔錯~
蜂蜜柚子煎茶、榛子鮮奶咖啡
最後埋單 $270.6,有收加一服務費~
食物水準唔錯👍
不過服務上就……
staff嘅服務幾正常~
但餐廳開左冷氣等於冇開冷氣😐
加上餐廳地方細,座位比較窄,所以由坐低到食完走人都覺得好焗促🤦‍♀️
2022-07-10
$135.3 (Dinner)
Ado自家手打日式漢堡扒套餐
南蠻炸雞
2022-07-11 153 views
#ADO洋食屋 🍳 明太子奶醬蛋包飯 $98蛋整得幾滑,有dd流心,不過調味可以再重d。茄汁炒飯都算炒得粒粒分明,但係成個飯份量太少,食完完全唔夠飽。🍛 ADO’s 自家日式手打漢堡排 ($88)漢堡排用全牛肉整,冇加到豬肉,肉味幾重,唔錯,不過食落有d硬。椰菜沙律佔左半碟分量咁多,我會prefer多d肉,而家好似有d偷工減料。
#ADO洋食屋

🍳 明太子奶醬蛋包飯 $98

🍛 ADO’s 自家日式手打漢堡排 ($88)
2022-07-06 181 views
明太子奶醬蛋包飯 $98無論賣相定味道都十分吸引🤩蛋包飯即叫即製👏🏻落左order差唔多等左廿分鐘熱辣辣送到上枱❤️‍🔥蛋包飯蛋包🍳烹調時間掌握得非常好👍🏻保留到蛋汁質地十分嫩滑✨蛋香十足入口軟熟☁️飯係炒飯底🍛用醬油同少量切粒菇類調製帶醬油既鹹味🍾夠香夠惹味🤤同調味唔重既滑蛋相映成趣中和左炒飯既鹹味成件事balance得好好💯明太子奶醬🍼明太子味道辣辣地🌶增加左味覺層次又解膩🥗奶醬既存在感唔高菇好爽口幾好味😋整體而言,蛋包飯真係出色💯難怪咁隔涉都咁多人慕名而來第一啖真係驚艷到我😻滑蛋嫩滑軟熟又帶蛋香👏🏻絶對係我係香港食過最好食既蛋包飯🥇不過因為係小店,位置唔多平日六點半已經開始要排隊想朝聖就記得book位或者早啲到啦一定要試‼️

明太子奶醬蛋包飯 $98

平日六點半已經開始要排隊
想朝聖就記得book位或者早啲到啦
一定要試‼️
2022-07-05 104 views
📍in Tai WaiJapanese yoshokuyaFood: 💛💛💛🤍🤍Décor: 💛💛💛🤍🤍Service:💛💛💛🤍🤍Price Value: 💛💛💛🤍🤍Price Range:💰 $100-$150Favourite: 💖 Hamburg steak ------------------------------- Attentive service- Good value for money - Environment is relaxing - Everything we ate was fresh and delicious,the best quality ingredients to produce dishes that are simply delightful- many visitors, need to line up .There is no queue at lunch time in weekdays.
📍in Tai Wai

- Attentive service
- Good value for money
- Environment is relaxing
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
  • Hamburg steak
2022-07-05 201 views
大圍隱世日式食店 — 𝘈𝘋𝘖 洋食屋,主打日式蛋包飯以及各種家庭式料理。店舖位於顯徑民居附近,位置不太起眼,但沒想到當日前往也滿座了,需要等候一會兒才安排到入座~ 對比坊間不少熱門的蛋包飯店來說(差不多$200一份哎!),這裏的價錢合理許多! 食物方面除了最有名的蛋包飯,還有意粉、咖喱、小食和少量甜品選擇~𓏸 明太子奶醬蛋包飯蛋包飯即點即製,賣相吸睛~ 用刀切開輕輕一撥就把蛋包打開,裡面半熟且輕微流心,火候掌握不錯! 底下是蕃茄炒飯,味道甜甜的,飯粒亦做到粒粒分明。奶醬滿𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺,明太子就不算很突出,但味道搭配起來也足夠的。‎𓏸 日本拿玻里洋蔥煙肉意粉拿玻里醬汁很惹味,洋蔥和煙肉粒份量亦不少,是增添口感的加分位啊! 個人認為口味可以再鹹一點~𓏸 日本提子梳打 加配雪糕球打卡必備的雪糕球梳打,味道正常~當日特地大老遠前往吃他們的蛋包飯,個人感覺質素不錯的,可以一試! 建議可以升級套餐,會包含前菜、餐湯以及一杯飲品,當日的餐湯是南瓜濃湯,味道很濃郁𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺 ~ 喜歡! 提提大家製作蛋包飯需時,等候時間可能會較長喔! 另外亦可以先訂位以節省排隊的時間~ ¨̮ ¨̮

𓏸 明太子奶醬蛋包飯

𓏸 日本拿玻里洋蔥煙肉意粉
日本拿玻里洋蔥煙肉意粉

𓏸 日本提子梳打 加配雪糕球
打卡必備的雪糕球梳打,味道正常~

2022-07-02 140 views
又嚟到大圍踩單車,今次去遠多少少,嚟到顯徑,朝聖下呢間勁多人討論嘅蛋包飯小店!嗰日好熱,唔係一般嘅熱。而我哋就喺鋪頭出面排隊排咗30分鐘到。建議大家做好防暑措施先嚟😂餐廳以日式洋食為主,除咗蛋包飯都有漢堡扒、燉牛肋條呢啲經典選擇。不過一場嚟到當然要打卡,所以決定叫兩個蛋包飯😌經典日式牛肉醬汁蛋包飯正所謂好嘢都要等,所以大家等蛋包飯嘅時候都要俾啲耐性😎牛肉醬汁偏甜,但同時都有好濃嘅牛香味。個蛋固然係另一個highlight,好滑好creamy,個形保持得十分靚,唔會一郁就散😌不過我切得大力咗,個蛋反得唔靚🥲濃厚芝士肉醬蛋包飯味道比牛肉汁更richy嘅肉醬汁❤️不過因為有芝士,所以相比起另外一個蛋包飯,食落會heavy啲。至於蛋同飯本上都係一模一樣,入面嘅西炒飯mix咗紅蘿蔔碎同埋蘑菇,食落口感更豐富。同埋呢個蛋反得靚啲,instagrammable啲😂最後我哋仲追加咗隻炸蝦同一份四隻嘅炸雞。炸蝦嘅炸粉剛好,薄薄一層好酥脆。至於炸雞我真係讚,勁juicy勁好味,會不自覺地不停食😭🤣🥲

濃厚芝士肉醬蛋包飯

Menu of the day ☁️Spaghetti Carbonara 🍝Omurice w Mentaiko sauce 🥚🍚Grape soda 🍇🍷 w/ 🍨 CroquettePork cutlet Custard Pudding Americano ☕️ —平時睇蠟筆小新食蛋包飯就睇得多🤭見屋企附近有間食蛋包飯 招牌菜叫”奶醬蛋包飯”😍😍”奶醬”我勁中意所以就黎試試🤭🤭塊蛋一介開個下勁療癒食落飯粒粒分明 唔會一patpat 奶醬好好味忍唔住叫多個外賣🤭🤭卡邦尼都好好味😆😆又叫左2個布甸擺得好靚 但味道就麻麻🥹好膠 無奶/布甸味—Staff幾nice🤭仲要難得無收加一前幾日食飯忽然醒覺好多餐廳都收加一 但0服務🥺🥺見到唔收加一仲要好招呼真係好感動Btw前幾日夜晚諗住去食 但爆晒截左單🥺🥺好受歡迎 —💰hkd $321 no service charge📍 ADO YoshokuyaG/F, 15 Sheung Keng Hau Village, Tai Wai✨🍓welcome to follow my foodie ig @eating.chuchu
Menu of the day ☁️

Btw前幾日夜晚諗住去食 但爆晒截左單🥺🥺好受歡迎

💰hkd $321 no service charge
📍 ADO Yoshokuya
2022-05-17
$150 (Lunch)
  • 明太子奶醬蛋包飯
  • Spaghetti  Carbonara
2022-06-20 173 views
每次去到洋食屋🇯🇵我都好鍾意食佢哋嘅蛋包飯!上次嚟到就嗌咗個明太子奶醬蛋包飯😍面頭嘅蛋奄列真係好嫩滑 切開流晒啲蛋漿出嚟🥚旁邊嘅明太子醬好濃郁 超惹味 配埋個茄汁炒飯 真係好出色!