《隱蔽於大圍村屋小巷之蛋包飯》George見到近期好多foodie介紹專食日式蛋包飯隱蔽日本小店 #ADO洋食屋係大圍村屋小巷之間設計好有日本小店feel 別樹一格星期六下午好多人幫襯差唔多等左一個鐘明太子奶醬蛋包飯 $98明太子奶醬第一次試味度幾特別 鹹度適中蛋包飯既蛋好滑 🍅番茄醬炒飯好惹味兩者加埋一齊 好正第一次食到咁好食既蛋包飯👍紅酒燉牛肋條配飯 $78George升級左做套裝 +$22有個麵豉湯 漬瓜🥒 同 一杯美式咖啡☕️牛肋條配西蘭花 薯仔 紅蘿蔔配埋個汁好野味 配飯一流✨ADO洋食屋 (大圍)大圍上徑口村15號地下#大圍美食 #tg31eat大圍
《隱蔽於大圍村屋小巷之蛋包飯》

有個麵豉湯 漬瓜🥒 同 一杯美式咖啡☕️
牛肋條配西蘭花 薯仔 紅蘿蔔
配埋個汁好野味 配飯一流
紅酒燉牛肋條配飯

✨ADO洋食屋 (大圍)

#大圍美食 #tg31eat大圍
紅酒燉牛肋條配飯
餐廳位於顯徑站附近嘅村屋地下🏠 係後面個排村屋,有少少隱蔽。室內裝修帶有些少昭和風🇯🇵 食物賣相同味道都好出色💯 可以加錢轉餐,有埋餐湯同飲品☕️🔸明太子奶醬蛋包飯🍳用刀𠝹開之後就可以反開塊蛋🤤 塊蛋好香滑,茄汁炒飯底炒得好出色,濕潤度啱啱好,連埋奶醬裡面嘅明太子、菇同洋葱一齊食,又濃郁又惹味🤤🔸經典日式牛肉醬汁蛋包飯🍳第二次去個陣切得深得濟fail左🤣個牛肉汁唔係好鹹,用嚟送飯都幾好。🔸紅酒燉牛肋條配飯🐮牛肉同薯仔都煮得夠冧又入味🤤 湯汁算係做到幾多層次,食到好香嘅酒味、肉味同蔬菜甜味,最啱用黎撈飯🤤🔸南蠻炸雞🐥一上枱望落好似燶燶哋咁,但咬落又幾脆,中間都幾滑,味道都唔錯😋🔸海鹽焦糖咖啡☕️📍#ADO洋食屋 (#大圍美食)大圍上徑口村15號地下

🔸明太子奶醬蛋包飯🍳

🔸經典日式牛肉醬汁蛋包飯🍳

🔸紅酒燉牛肋條配飯🐮

🔸南蠻炸雞🐥

🔸海鹽焦糖咖啡☕️

📍#ADO洋食屋 (#大圍美食)
大圍上徑口村15號地下
《大圍隱蔽村屋之日本蛋包飯》米樂趁放假捐窿捐罅搵好嘢食~見到係大圍有間幾出名嘅🇯🇵日式小店#ADO洋食屋 專食🥚蛋包飯設計好有日本小店風格☺️🍷紅酒燉牛肋條配飯 $78牛肋條炆得好淋 好入味配菜有🥦西蘭花 🥕紅蘿蔔 🥔薯仔個汁好濃郁 加埋有奶油做點綴 撈埋珍珠米煮嘅飯一流明太子奶醬蛋包飯 $98蛋包飯整得好靚😍明太子奶醬幾creamy 鹹度適中炒飯加左番茄汁 酸酸甜甜 好惹味ADO洋食屋 (大圍)大圍上徑口村15號地下..#mailokeat #mailokeat大圍 #mailok顯徑
《大圍隱蔽村屋之日本蛋包飯》
米樂趁放假捐窿捐罅搵好嘢食~
見到係大圍有間幾出名嘅🇯🇵日式小店

明太子奶醬幾creamy 鹹度適中
炒飯加左番茄汁
酸酸甜甜 好惹味
明太子奶醬蛋包飯

ADO洋食屋 (大圍)
明太子奶醬蛋包飯
其實大圍一直深藏不少隱世美食 🤓可以由早餐食到宵夜 🍴 可能食幾日都嘗唔哂今次推介既係位於小巷裡的復古和洋料理小店設計日式懷舊風 播住純音樂 配上日式美食🎞 好似回到舊時日本 別有一番風味📜 主菜配是日餐湯+前菜及飲品+$𝟸𝟸 梳打+$𝟾-🍅 前菜 小蕃茄配上胡麻醬 酸酸甜甜 好開胃 好想再添食🫕 麵豉湯攪拌時好香 但入口味道偏淡 配料有海帶同豆腐🍛 經典日式牛肉醬汁蛋包飯 $𝟽𝟸金黃色的炒蛋完整漲卜卜 賣相好吸引上菜時店員提醒由中間 🥄 𠝹開雞蛋 但唔好切到底切開有驚喜 😍 翻開內裡既滑蛋 仲帶點蛋汁炒蛋軟熟 滑溜好食 仲有淡淡蛋香 🍳炒飯有微微既 🍅 酸甜茄味 同濃濃香草味 🌿配上香濃既牛肉汁 好開胃🥩 紅酒燉牛肋條 $𝟽𝟸牛肋條炆到好腍 🥓 肉嫩帶甜輕輕咀嚼 肉就係口裏散開 ✨醬汁味道甜甜的 拌飯一流仲有多款配菜 紅蘿蔔🥕 薯仔🥔 西蘭花🥦不過份量少左啲 👦🏻 表示唔夠食呀!🍤 綜合炸物拼盤(炸蝦/炸豬扒/炸雞) $𝟷𝟸𝟾炸雞肉質 🍗 鮮嫩 咬開仲有肉汁 💦 十分 𝚓𝚞𝚒𝚌𝚢雖然外皮唔係炸到金黃香脆咁款 但依然好好食👧🏽 拼盤入面就喜歡呢一款炸雞炸豬扒 🥩 偏厚身 炸漿好薄 夠脆
其實大圍一直深藏不少隱世美食 🤓

牛肋條炆到好腍 🥓 肉嫩帶甜
輕輕咀嚼 肉就係口裏散開 ✨
醬汁味道甜甜的 拌飯一流
仲有多款配菜 紅蘿蔔🥕 薯仔🥔 西蘭花🥦
不過份量少左啲 👦🏻 表示唔夠食呀!

🍤 綜合炸物拼盤(炸蝦/炸豬扒/炸雞) $𝟷𝟸𝟾

環境 ❤️🧡💛💚
2022-05-15
Dinner
2022-05-15 108 views
即日book了4 點半兩位,見op話已確定,去到先話落左場,6點先開番,仲要俾人藐,好似反而係我地出現阻住佢地食飯咁,同場還有一對情侶黎到先發現落左場 圖係我地去到佢地先補鑊取消16:50
圖係我地去到佢地先補鑊取消16:50
呢間最近都見好多人介紹,比佢既蛋包飯吸引左去,覺得環境係吸引同有特色既🥰🥰食物就不過不失,有進步既空間🙈(5分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌗🌑🌑紅酒燉牛肋條配飯($78)牛肋條炆得好淋,簡直係入口即溶,不過整體份量真係比較少,得4舊肉同幾舊薯仔/紅蘿蔔/西蘭花🙈🙈男仔食2個都可能唔夠飽,女仔就岩岩好😎濃厚芝士肉醬蛋包飯($88)係因為見到其他人post ADO既蛋包飯所以吸引左過黎食,賣相係一流既,不過呢款味道有少少失望,整體味道偏咸,同埋原本期望切開個蛋係會有少少流心,但最後係偏熟,詳情可睇短片🙈🙈炸吉列豬扒($32)呢個係全晚最好食的菜式,新鮮炸起脆卜卜,咬落去外面夠脆,入面夠juicy,再加埋上面淋左啲好似燒汁咁既醬,正呀🤩🤩🤩昭和風雞蛋布丁(跟餐半價$28)外表用黎打卡一流,充滿復古的感覺,可惜整體味道偏淡唔夠甜,不過利申我食開好甜既🫢🫢我覺得應該要淋多啲焦糖🤣🤣布甸都食到濃濃既蛋味,不過粒車厘子就係個啲紅卜卜醃咗個款,唔係太好食🙈🙈價錢:🌕🌕🌕🌑🌑以小店價錢黎講都唔算太貴,不過份量同想像中有少少出入🙈🙈牛肋條個個set比較細份,男仔食未必夠,蛋包飯份量就相對適中啲😂見到隔離枱2個女
食物就不過不失,有進步既空間🙈

(5分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌗🌑🌑
紅酒燉牛肋條配飯($78)
紅酒燉牛肋條配飯

濃厚芝士肉醬蛋包飯($88)
濃厚芝士肉醬蛋包飯

炸吉列豬扒($32)
炸吉列豬排

昭和風雞蛋布丁(跟餐半價$28)
昭和風雞蛋布丁

價錢:🌕🌕🌕🌑🌑
以小店價錢黎講都唔算太貴,不過份量同想像中有少少出入🙈🙈牛肋條個個set比較細份,男仔食未必夠,蛋包飯份量就相對適中啲😂見到隔離枱2個女仔叫完2個餐都有叫多一個小食🤣🤣

交通:🌕🌕🌕🌗🌑
位於上次食過既在家居酒屋附近,搭去顯徑站再行一陣都會到,不過位置就再隱蔽少少,佢都有放個牌係大路到指一指佢真正既位置🤣🤣
今次泊左係另一個咪錶位,係係上徑村斜路個到,一去到就有位勁lucky,仲要$2/半個鐘,抵到爛😎😎走個時見到附近有個爛地竟然要$25一個鐘☹️☹️

環境:🌕🌕🌕🌗🌑
門口已經比人一種懷舊日式style,入到去既裝修都好有feel,入面既枱櫈多數都係用左深啡色去營造復古感覺😝
入面坐位唔多,好似大約得14個位,枱同枱之前既距離可以接受,都坐得舒適🥰🥰當日夜晚7點前去到岩岩好有位,之後陸陸續續都好多人,就算去到8點後都仲會有人黎食🤪

性價比:🌕🌕🌖🌑🌑
味道可接受,價錢大眾化,但份量偏小,適合兩個女仔黎傾計輕鬆食,不過要注意始終係一間小店,佢既廚房比較細,煮完一碟先到下一碟,所以上菜比較慢,大家要比啲耐性呀😁😁😁
Dinner
炸吉列豬排
昭和風雞蛋布丁
2022-05-13 3113 views
今日和客人午饍至下午三時半,餐後駕車接太太回家途中時,她提議到大圍顯田街巿一趟,為明晚宴客準備。在顯田街泊了車後,太太突然想去街巿前來一個下午茶。 雖中午我已飽餐一頓,但亦隨她意,和她一起沿著顯徑街尋覓有那一間值得我們可忙裏偷閒的食店。 這半年來,顯徑上徑口村有多間新式村屋落成,一及二層為住宅,地層為商店或食肆。逛著逛著,在第二巷樹立的一個部份以日文寫的餐館指示牌吸引了我的注意,蓋因在這個星期內,我在某串流服務忙著追看日本著名劇集「深夜食堂」,現滿腦子都是日本地道美食。 因著愛屋及鳥的關係,我已立定主意要試試這店,並沿著指示找到位於第二巷內的這間小店。 店前放著四張高櫈,而店內有五張枱,內裏裝飾儼如日本的街巷食店。我仔細看看餐牌,菜式選擇沒有像一些港式日本菜館不倫不類,而是頗有心思只做日本地道菜,貴精不貴多,每道菜式還有中、英、日翻譯,頗認真。 而最讓我驚奇是餐牌有一道「奶油味噌野菜燉雞腿肉」的菜式,原因是昨天我剛看了「深夜食堂」第十六話,劇集主題正是介紹 「奶油燉菜(雞)」這道菜。我本想點這道菜時,太太建議點紅酒燉牛肋條,因我們明晚宴客其中一道菜正是紅酒燉牛肋條,今次正可趁機試試,看

我本想點這道菜時,太太建議點紅酒燉牛肋條,因我們明晚宴客其中一道菜正是紅酒燉牛肋條,今次正可趁機試試,看看有沒有一些烹調技術可以偷師。
主菜可加$22升級套餐,奉送是日餐湯和飲品。 我們還點了日本薯仔沙律小食一份。
紅酒燉牛肋條燜煮恰好,肉嫩帶甜。 日本薯仔沙律做得很地道,材料為碎雞蛋、薯仔、紅蘿蔔,配上蛋黃醬,搓成球狀,很易入口。太太笑說這沙律也可以偷師,下次在家宴客做這小食,小朋友一定會喜歡。
太太對今次的「意外收獲」十分雀躍,事實上這半年在大圍沒有找到讓我們滿意的新食店,我們已有共識下一次光顧時,那道「奶油味噌野菜燉雞腿肉」會是首選。

Heston B 脪月藍
Tea
紅酒燉牛肋條
日本薯仔沙律
鮮奶咖啡
  • 紅酒燉牛肋條、日本薯仔沙律
2022-05-09 114 views
🍛ADO 洋食屋🍛🍲@ado_yoshokuya 。明太子奶醬蛋包飯$98竟然唔記得咗介紹呢一個添!呢間位於顯徑站嘅餐廳,係專賣日式食品㗎!🍱明太子味好香濃!炒蛋亦都好嫩滑,醬汁好濃郁,連唔鍾意食米飯嘅我都食晒成個飯❤成個配搭非常和諧,每一個味道都恰到好處😋😋 Very recommend the omurice, the aroma of egg and creamy texture is to die forADO洋食屋 (大圍)大圍上徑口村15號地下
🍛

ADO 洋食屋🍛🍲
@ado_yoshokuya

。明太子奶醬蛋包飯$98

竟然唔記得咗介紹呢一個添!
呢間位於顯徑站嘅餐廳,係專賣日式食品㗎!🍱

成個配搭非常和諧,每一個味道都恰到好處😋😋

ADO洋食屋 (大圍)
2022-03-18
$100 (Tea)
2022-05-08 83 views
今日特登去咗呢間位於顯徑站的日式小店,門面位置不多但布置擺設得很有心思!我哋叫咗必食嘅經典日式牛肉醬汁蛋包飯、日式拿玻里洋蔥煙肉意粉和日本蜜瓜梳打配雪糕!蛋包飯的份量十足,蛋很滑食落很有口感,而且它的醬汁和炒飯很開胃。意粉賣相很出色,麵條質感相當唔錯,不會煮得太淋!蜜瓜梳打用來打卡一流!但要留意雪糕很快會溶……

2022-05-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
2022-05-07 76 views
呢幾日係西餐主題唔想食扒/嫌貴就可以試下呢間!雖然係日式洋食但係真係唔多地方做到今次真心想推薦一間好平民隱世同埋有氛圍既洋食屋比大家!呢間洋食屋座位真係唔算多雖然稍稍有點兒逼但係氣氛上都好似日本既洋食店非常浪漫💕٩(´ε` ٩و~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~♡ ADO’s 自家手打日式漢堡扒 $88 (9/10)首先價錢唔貴而且擺碟好日系感覺而且手打漢堡扒係非常之足料配上底下的醬汁突出牛肉香味而且椰菜配上些許沙律醬真係好有洋食的感覺!♡ 經典牛肉醬汁配蛋包飯 $72 (9/10)呢個蛋包飯都係完美還原洋食屋的感覺可惜既係我朋友唔識切切唔到個一半滑蛋🥲btw滑蛋都是非常的正撈埋牛肉醬汁都係完美最重要係佢價錢真係好抵♡ 蜜瓜蘇打 w/ 香草雪糕 $38 (9.5/10)其實飲完呢間之後就想幫前面某間拉低少少分因為雪糕味呢間做得都很好而且蜜瓜混合香草冰淇淋真係冇得彈最重要都係抵 而且大杯好多沒有太多冰♡ 昭和風雞蛋布丁 +$26 (9.5/10)原價有些少貴但係跟套餐就半價係咪瞬間好鬼死抵呢♪(´ε` )不過其實都幾大舊雞蛋味都頗出 混合焦糖醬真係一流同埋打卡必備啦⁄(⁄ ⁄ ⁄ω
呢幾日係西餐主題
唔想食扒/嫌貴就可以試下呢間!
雖然係日式洋食
但係真係唔多地方做到
今次真心想推薦一間
好平民隱世
同埋有氛圍既洋食屋比大家!

呢間洋食屋座位真係唔算多
雖然稍稍有點兒逼
但係氣氛上都好似日本既洋食店
非常浪漫💕
٩(´ε` ٩و

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

♡ ADO’s 自家手打日式漢堡扒 $88 (9/10)

首先價錢唔貴而且擺碟好日系感覺
而且手打漢堡扒係非常之足料
配上底下的醬汁突出牛肉香味
而且椰菜配上些許沙律醬
真係好有洋食的感覺!

♡ 經典牛肉醬汁配蛋包飯 $72 (9/10)
呢個蛋包飯都係完美還原洋食屋的感覺
可惜既係我朋友唔識切
切唔到個一半滑蛋🥲
btw滑蛋都是非常的正
撈埋牛肉醬汁都係完美
最重要係佢價錢真係好抵

♡ 蜜瓜蘇打 w/ 香草雪糕 $38 (9.5/10)
其實飲完呢間之後
就想幫前面某間拉低少少分
因為雪糕味呢間做得都很好
而且蜜瓜混合香草冰淇淋真係冇得彈
最重要都係抵 而且大杯好多沒有太多冰

♡ 昭和風雞蛋布丁 +$26 (9.5/10)
原價有些少貴但係跟套餐就半價
係咪瞬間好鬼死抵呢♪(´ε` )
不過其實都幾大舊
雞蛋味都頗出
混合焦糖醬真係一流
同埋打卡必備啦⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

● ● 總結 ● ●
呢間真係平民洋食屋!
佢冇加一
而且好多跟餐都有優惠非常抵
而且CP值非常高!!
其實唔係好想介紹
係因為怕之後就多人食了🥲
⊹📍𝐴𝑑𝑜 洋食屋°゚・Tᴀɪ Wᴀɪ //在大圍尋找到些少旅行感覺 🇯🇵位置是民居附近美美的蛋包飯 滑溜溜的奄列蛋一切即破配底下的茄汁飯 sooooo nice !!!追加餐點部份 價錢及份量也很佛心性價比高雞蛋布甸就普普通通但為了蛋包飯一定會再來的 😍//🍚 明太子奶醬蛋包飯 $98🍳 經典日式牛肉醬汁蛋包飯 $72🥣 配是日餐湯+前菜及飲品 +22追加:🐽 吉列炸豬排(1件)$28🍗 南蠻炸雞(1件)$22 🥤 日本蜜瓜梳打 +$8🍨 加雪糕球 $10 🍵 抹茶鮮奶 跟餐🍮昭和風雞蛋布甸 $52゚・*:.。. .。.:*・゚・:,。゚・:,。・:,。゚・:,。・*:.。. .。.:*➪#kafehoppinginhk2022➪ #kafehopping_taiwai

📍𝐴𝑑𝑜 洋食屋°゚・Tᴀɪ Wᴀɪ

在大圍尋找到些少旅行感覺 🇯🇵
位置是民居附近
美美的蛋包飯 滑溜溜的奄列蛋一切即破
配底下的茄汁飯 sooooo nice !!!
追加餐點部份 價錢及份量也很佛心

🍮昭和風雞蛋布甸 $52

➪#kafehoppinginhk2022
➪ #kafehopping_taiwai
  • 明太子奶醬蛋包飯
明太子奶醬蛋包飯🍛($98) 9/10好好味😋 上餐個時隻蛋已經包得好靚仔,好動L,好cute好吸引🍳切開個時比想像中老咗少少,所以冇乜流心嘅效果,但蛋味好香濃,而且食落都嫩滑👍🏻 個炒飯又係好出色,蕃茄味好溫和地輕輕酸甜,而且keep到飯質少少濕潤又粒粒分明🍅 當以為炒飯同蛋已經係絕配!點知加埋個明太子醬真係不得了!明太子好足料😍個醬都係少少甜少少辣咁,同啲蛋炒飯一齊食,完全係Level up ⬆️ 個醬夾雜埋菇🍄同洋蔥🧅,啲洋蔥亦都煮得夠淋同夠甜,口感更加豐富🤤💕是日餐湯+前菜及飲品南瓜湯+酸瓜+日本蜜瓜梳打🥣($22+8)南瓜湯好真材實料🎃,偏杰身同飲到南瓜嘅甜味,高質✅ 酸瓜感覺偏鹹咗重口咗少少,前菜會prefer沙律/日式醃蘿蔔多啲,感覺會俾酸瓜fresh啲🙈 Extra comment🖍•如果想主菜+飲品,轉做set會更加平,因為爭幾蚊就多咗個湯同前菜🥒
明太子奶醬蛋包飯🍛
($98) 9/10

是日餐湯+前菜及飲品
南瓜湯+酸瓜+日本蜜瓜梳打🥣
($22+8)

Extra comment🖍

2022-04-01 193 views
在家附近的一家高質小店,位置有點難找,要在屋村的村屋的路口轉入去細街才見到,店內位置不多,共14個座位。午飯時間去試左明太子奶醬蛋包飯,可以加$22轉餐,包括湯和前菜。蛋包飯切開少許流心,蛋炒得好滑,軟綿綿的,飯是西炒飯底,茄汁味比較重,飯粒炒得有點過淋,炒飯的配料亦沒有很多,明太子奶醬汁有驚喜,食到粒粒明太子,明太子和奶醬的比例剛好,汁亦不會過咸,如果多啲汁會比較好,將明太子奶醬汁配蛋的食法提升了蛋的味道。

2022-04-01
$98 (Lunch)
2022-03-27 137 views
顯徑 平時好少去幾特別 當遊下香港還店都冇得飛😭個地點有啲難搵 係上徑口村入面巷仔我估可能係村民開🙈👀店舖唔大間 一眼望哂 勝在裝修幾好坐低食開心d個蛋包飯正常 不過個蛋有點太熟冇左流心效果
顯徑 平時好少去

坐低食開心d
個蛋包飯正常 不過個蛋有點太熟
冇左流心效果

2022-03-19 137 views
🪞 🥘🥗🍳🍵🍷🥃🍸🪞 地址 :ADO洋食屋 (大圍) 大圍上徑口村15號地下 *・゜゚・*:.。..。.:*・'(*゚▽゚*)'・*:.。. .。.:*・゜゚・* 店舖細細 別有洞天 👍🏻空間有限 人手足夠👏🏻係地鐵站顯徑 上徑口村入面有少少難搵 睇完地圖仲難搵 最好問村民或者附近店舖😹堂食系列咖哩蛋包飯 💰72 整得幾令 味道正常個蛋蛋有點太熟 冇左流心效果配餐 💰22 with 前菜 餐湯 飲品 密瓜梳打外賣系列炸牛篣😉紅酒牛肋條奶油味噌野菜雞腿肉卡邦尼意粉牛肉汁蛋白飯
🪞 🥘🥗🍳🍵🍷🥃🍸🪞
地址 :ADO洋食屋 (大圍)

店舖細細 別有洞天 👍🏻
空間有限 人手足夠👏🏻