2024-02-04 621 views
本人喜愛吃蛋包飯🍳,從媒體得知有蛋包飯新店開張,冒名而來,現場確實有很多排隊等候,我和朋友也排隊了約15分鐘左右才進入用餐。✨明太子奶醬蛋包飯($98)我加了$22升級做套餐,有一個面豉湯,前菜豆腐,飲料點了一杯凍Latte,明太子奶醬偏向重蘑菇味道多一點,明太子有點少不太食到它的味道。炒飯底類似韓式泡菜炒飯,但沒有什麼味道也不夠亁身,整體來說是失望的🫠。✨自家手打日式漢堡排($98)外觀賣相還OK,味道幾好,不過這個價錢我認為份量太少了🫣,不能作為主菜,可能配個白飯或意粉會更好。

✨明太子奶醬蛋包飯($98)

✨自家手打日式漢堡排($98)

2022-06-10
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2023-09-04 967 views
餐廳📍 ADO洋食屋地址:大圍上徑口村15號地舖菜式:日本菜、咖啡店、日式西餐適合:朋友聚會價錢:$$整體評分: 8.13/10回頭指數: 8.5/10洋食屋位於大圍村屋間巷仔,隱世得黎帶旺,餐廳座位不多,店舖裝飾走日式懷舊風,店員服務態度不錯,當日被安排坐戶外既位置,戶外位置更有昭和日系風味,好似飛咗轉日本🇯🇵❣️日式薯仔沙律 $42 日式薯仔沙律,口感幼滑,沙律內混入豐富的蔬菜及蛋黃沙律醬等配搭,酸酸甜甜的味道配上濃厚薯仔的溫醇質感,夏日炎炎時品嚐,令人胃口大開,食得多亦不會覺得膩。❣️明太子奶醬蛋包飯 $108 招牌蛋包飯,半熟狀態既蛋口感非常嫩滑,用刀輕輕劃一下,蛋皮隨即慢慢攤開,繼而大量蛋漿從中流出,酸甜微辣的茄汁炒飯底跟蛋包飯非常配合,配埋明太子奶醬味道十分濃郁 ,推薦之選❣️ 意式濃縮咖啡雪糕 $48 餐廳的意式濃縮咖啡的微苦含酸,與雲呢拿味雪糕球的香甜味互相融合,品嚐其冰火交融、苦甜平衡的美感, 炎炎夏日用餐過後,來杯濃縮咖啡結尾助消化之外,又可以作甜品之用。❣️ 日本提子梳打加雪糕 $38 雲呢拿味雪糕球奶味濃郁,提子梳打略嫌較甜

餐廳📍 ADO洋食屋
地址:大圍上徑口村15號地舖
菜式:日本菜、咖啡店、日式西餐
適合:朋友聚會
價錢:$$
整體評分: 8.13/10
回頭指數: 8.5/10

❣️日式薯仔沙律 $42

❣️明太子奶醬蛋包飯 $108

❣️ 意式濃縮咖啡雪糕 $48

❣️ 日本提子梳打加雪糕 $38
雲呢拿味雪糕球奶味濃郁,提子梳打略嫌較甜
2023-08-29
Type of Meal
Dinner
2023-08-31 483 views
❀┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈大圍人氣日式家庭料理小店✨(小店本月28日已經last day 純粹記錄🥺)早陣子專程去大圍的新商場 順便試埋大圍極高人氣既日式小店地點對於大西北人來講的確有點偏僻🙈而且也不近地鐵站話需如此 但還是full booking的 我們6點到達7點才有walk-in位置店內空間比較細小 但座位也算舒適的 放著日式海報及擺設超有日本感覺🤍┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈我和男友共點了2款蛋包飯還有炸物及飲品一致認同明太子蛋包飯最美味🤤飯上面的雞蛋超級動L 輕輕一刀炒蛋便均勻的散開好治癒 而飯底也是正宗的蕃茄炒飯 飯粒乾身味道酸甜 明太子醬汁好濃帶微辣 再配上嫩滑的炒蛋 一同享受好滿足🥰男友表示做到日本家庭料理的味道 太好味了我們都極速清碟!!另外的炸豬扒也不錯吃 而雪糕汽水就有點驚喜😳本身以為一定係藥水味 點知又幾好飲仲好岩打卡!雖然openrice上的食評好壞參半 但至少我們都覺得係水準之上最後有詢問過店員只是搬舖 希望未來可以再回度回訪啦🥺┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈Ig @cheri_foodiary

大圍人氣日式家庭料理小店✨
(小店本月28日已經last day 純粹記錄🥺)

早陣子專程去大圍的新商場 順便試埋大圍極高人氣既日式小店
地點對於大西北人來講的確有點偏僻🙈而且也不近地鐵站

店內空間比較細小 但座位也算舒適的
放著日式海報及擺設超有日本感覺🤍

我和男友共點了2款蛋包飯還有炸物及飲品

一致認同明太子蛋包飯最美味🤤飯上面的雞蛋超級動L
明太子醬汁好濃帶微辣 再配上嫩滑的炒蛋 一同享受好滿足🥰
男友表示做到日本家庭料理的味道 太好味了我們都極速清碟!!

另外的炸豬扒也不錯吃 而雪糕汽水就有點驚喜😳
本身以為一定係藥水味 點知又幾好飲仲好岩打卡!

最後有詢問過店員只是搬舖 希望未來可以再回度回訪啦🥺
Ig @cheri_foodiary
2023-08-22 343 views
最近心心念念想食蛋包飯,機緣巧合去咗試吓大圍名物ADO洋食屋🥚當日見到網上預約已滿哂,見佢落完場18:00開始營業,就18:00去咗WalkIn,好好運到唔洗等即入,小店只係得幾個位,所以大家食完都唔會霸住位置,大約一個鍾多少少食完,出嚟已見到長長人龍,真係好好彩🐣我哋叫咗兩款蛋包飯,每款都係即整,其中一碟上枱時個滑蛋成個滑低咗,店員即好識做幫我換咗碟新,非常加分!💰 經典日式牛肉醬汁蛋包飯 $78充滿日式風情,個蛋份量夠多,基本每啖飯都可以配滑蛋食用,佢個牛肉醬汁唔會太濃,配埋一齊食時仲食到陣陣蛋香,無得輸🔥💰明太子奶醬蛋包飯 $108明太子汁基本都好難唔好食,我就略嫌佢蓋過咗雞蛋香味,但男朋友就鍾意呢個多啲,口味喜好見仁見智🤍💰昭和風雞蛋布丁 $52果日食嘅布甸偏硬身,唔係特別出色🍮

💰 經典日式牛肉醬汁蛋包飯 $78

💰明太子奶醬蛋包飯 $108

💰昭和風雞蛋布丁 $52
果日食嘅布甸偏硬身,唔係特別出色🍮
2023-08-13 434 views
呢間位於大圍嘅ADO洋食屋,早已經聽聞係大圍名物,位置唔算方便,係顯徑站附近村屋啲巷仔入面🏘️個日星期五6pm打去碰碰運氣,點知話七點有位,即刻book😆店舖好細,裝飾走日式懷舊風,大約得10個座位左右,每枱之間都坐得幾逼。📌經典日式牛肉醬汁蛋包飯 $78🍛 個蛋整得好靚,好動L🥚切開見到啲蛋汁慢慢流出嚟包住啲飯,感覺好治癒😆 蛋味好香濃,飯係茄汁炒飯,配料有甘筍同菇🥕不過牛肉醬汁略嫌有少少稀。📌Ado’s自家手打日式漢堡排 $98🥩漢堡排牛肉味濃郁多汁,不過可惜肉質唔夠實,有少少鬆散。醬汁調味啱啱好,配飯一流,唔經唔覺食哂成碟飯😆📌以上餐點加$22可以升級套餐,配是日餐湯(麵豉湯)+前菜及飲品 (特飲另外再補錢)。分別叫咗一杯Hot Matcha latte 同一杯Ice Mocha,可能因為唔係cafe,飲品一般,杯mocha 唔知點解成杯cappuccino 咁有好多泡係面🤔總括黎講性價比都嘅,食物味道都唔錯,但位置真係唔太方便。🌟推介指數:😈😈😈😈(5😈為滿分)

📌經典日式牛肉醬汁蛋包飯 $78🍛

📌Ado’s自家手打日式漢堡排 $98🥩

總括黎講性價比都嘅,食物味道都唔錯,但位置真係唔太方便。

🌟推介指數:😈😈😈😈(5😈為滿分)
2023-08-07 195 views
冇book枱 去到話下一張等30分鐘 得我地一枱咁就等啦 隱世ma 中途想去廁所 問佢有冇得攞飛 話冇 問佢洗唔洗留電話 話唔洗跟住去完廁所返黎見有其他人等 仲有兩枱岩岩走 問返個waitress 佢完全扮唔知 話其他人都係咁等 你食埋我個份啦同埋建議大家walk in因為你book枱佢都唔會認得你

你食埋我個份啦
同埋建議大家walk in
因為你book枱佢都唔會認得你
2023-07-29 343 views
呢間位於顯徑嘅小店,地店絕對唔起眼,皆因佢置身於後巷。如果唔係附近街坊,可能真係需要花d時間搵。雖則地點有啲隱蔽,但食物卻充滿驚喜。當日點咗紅酒燉牛肋肉同埋專登為佢而嚟嘅經典日式牛肉醬汁蛋包飯。兩個主菜分別都有加錢升級至套餐,包前菜,湯同飲品。前菜同湯都係經典日式/日式西餐常見嘅東東,雖然冇乜驚喜,但水準正常。所以就令我更加期待主菜。先上菜嘅係牛肋肉,賣相唔差。見到厚厚濃濃嘅醬汁就二話不說即刻攞嚟送啖飯先。果然,質感好厚,味濃但唔會偏咸。牛肋肉燉得好腍,而且好入味。配菜嘅蘿蔔亦都一樣,燉得正好,唔會太過火腍曬,但卻充滿住濃厚嘅醬汁,入曬味,正!接住嘅日式牛肉醬汁蛋包飯,賣相一流。店員端上枱時都要小心翼翼,驚唔小心整跌隻望上去嗰隻好滑嘅蛋。蛋嘅火喉控制幾好,蛋夠滑!牛肉汁亦都係好濃厚,味道同蛋好夾。不過亦由於牛肉汁好濃厚嘅關係,食到咁上下會容易有飽膩嘅感覺。但總括然而都係好食嘅。整體嚟講,食物ok。但以地理位置嚟講,食物價錢定位有d進取。另外值得一提嘅係,店舖空間非常有限,大概只容納到10個以內嘅堂食位置。我去當日係平日午市,撞彩有得直入。但之後都陸陸續續見到有人等位,甚或有顧客係訂定位

整體嚟講,食物ok。但以地理位置嚟講,食物價錢定位有d進取。另外值得一提嘅係,店舖空間非常有限,大概只容納到10個以內嘅堂食位置。我去當日係平日午市,撞彩有得直入。但之後都陸陸續續見到有人等位,甚或有顧客係訂定位嚟食。所以如果想嚟一試,可能事先book定位穩陣d。
  • 紅酒燉牛肋條
  • 經典日式牛肉醬蛋包飯
2023-07-26 305 views
呢間蛋包飯位於村屋內街仲以為自己行錯路 見到小店有🄾🅄🅃🄳🄾🄾🅁同🅸🅽🅳🅾🅾🆁既位 座位計計埋埋可能𝟚𝟘位以下 繁忙時間應該要等下先入得去食我地𝟠點入去 𝟠點半last order 𝟡點半關門佢店外面有每個月既營業日子 大家唔好摸門釘𝔒𝔯𝔡𝔢𝔯左(✪ω✪)⥅明太子奶醬蛋包飯 $𝟙𝟘𝟠 ⥆加左一個升級套餐$𝟚𝟚哈密瓜梳打$𝟠 升級套餐個麵豉湯有好多料 好豐富 前菜係蓮藕 酸酸地好開胃本人錦大個女食蛋包飯 想影個ʙᴏᴏᴍᴇʀᴀɴɢ ᴘᴏsᴛ ɪɢ都𝕜𝕖𝕖𝕡住失敗 好難捉摸呀( ˘•ω•˘ )好食嘅蛋包飯最緊要係個蛋一開出黎要好似流心錦 但我覺得最重要係個飯好唔好食 因為我唔識切 蛋包飯真係好難捉摸呀(講到自己好似弱智錦 原諒我捕捉唔到佢靚既一面) 個茄汁炒飯有菇碎 個汁係辣辣地 但忌廉好香 我鍾意呀✧◝(⁰▿⁰)◜✧⥅經典日式牛肉醬汁蛋包飯 $𝟟𝟠 ⥆醬汁有一絲絲既牛肉 味道如果相比起明太子奶醬蛋包飯會比較遜色(*´д`)⥅𝓗𝓸𝓶𝓮𝓶𝓪𝓭𝓮 𝓬𝓲𝓷𝓷𝓪𝓶𝓸𝓷-𝓼𝓾𝓰𝓪𝓻 𝓐𝓹𝓹𝓵𝓮 𝓹𝓲𝓮 $𝟝𝟠 ⥆我想像中既蘋果pie係多蘋果肉 呢個係比較比較比較少 賣相係好靚 但我同男朋友食落有啲

呢間蛋包飯位於村屋內街

我地𝟠點入去 𝟠點半last order 𝟡點半關門
佢店外面有每個月既營業日子 大家唔好摸門釘

𝔒𝔯𝔡𝔢𝔯左(✪ω✪)

⥅明太子奶醬蛋包飯 $𝟙𝟘𝟠 ⥆
加左一個升級套餐$𝟚𝟚哈密瓜梳打$𝟠

升級套餐個麵豉湯有好多料 好豐富 前菜係蓮藕 酸酸地好開胃

⥅經典日式牛肉醬汁蛋包飯 $𝟟𝟠 ⥆

我想像中既蘋果pie係多蘋果肉 呢個係比較比較比較少 賣相係好靚 但我同男朋友食落有啲失望(¯―¯٥)
2023-07-25 229 views
顯徑站村屋入面小店 舖內座位不多 平日收工時間約18:45到舖 未有排隊人龍 如果繁忙用餐時段建議預先訂位 避免要等位 訂位可透過IG bio link完成明太子奶醬蛋包飯小店最多人推介的是蛋包飯 蛋包飯上面之半熟蛋十分出色 不用過老 上菜時半熟蛋可以自己輕輕切開 切開體驗有種治療的感覺 明太子奶醬味道濃郁 重忌簾味 鹹香帶少少辣 茄汁炒飯淨食會覺得乾 但與半熟蛋同明太子奶醬一齊食 就剛剛好日式咖哩吉列豬排飯吉列豬排飯份量不少 脆身而不會太乾  咖哩汁是日式甜咖哩 味道不俗 但與蛋包飯相比較失色 由於舖內座位不多 繁忙用餐時段亦多人等候 如果要與朋友聚會則較趕時間 亦會有交枱壓力

日式咖哩吉列豬排飯

2023-07-06
  • 明太子奶醬蛋包飯
2023-07-19 238 views
日賣100份嘅蛋包飯究竟有咩咁犀利呢?( *˙0˙*)呢間位於大圍顯徑嘅日式洋食屋 @ado_yoshokuya 專賣流心蛋包飯 有4款醬汁可以選擇全部都係使用日本雞蛋即叫即製 蛋香味濃郁另外仲提供漢堡扒 炸物等經典日式料理小店空間唔大 閒日午餐時間黎到都滿座可以經ig bio link訂定位 就唔怕要等位啦~𓈒𓂃 𓈒𓌉◯𓇋𓂃 𓈒❀ 明太子奶醬蛋包飯♡一上枱見到漲卜卜嘅蛋非常動ʟ~切開個刻見到啲蛋汁好澎湃咁流出黎真係非常治癒(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)半熟狀態食落口非常嫩滑明太子奶醬味道好濃郁 鹹度適中帶點微辣配埋滑蛋超 超 超 好 食.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ❀ 日式牛肉醬汁蛋包飯♡呢度嘅經典招牌醬汁 完美還原日式蛋包飯嘅味道炒飯有誠意地用茄汁炒過 而且牛肉醬汁都幾濃雖然兩款都好味但個人就比較鐘意明太子個款( ᵕᴗᵕ )

日賣100份嘅蛋包飯究竟有咩咁犀利呢?( *˙0˙*)
呢間位於大圍顯徑嘅日式洋食屋 @ado_yoshokuya
專賣流心蛋包飯 有4款醬汁可以選擇
全部都係使用日本雞蛋即叫即製 蛋香味濃郁
另外仲提供漢堡扒 炸物等經典日式料理
小店空間唔大 閒日午餐時間黎到都滿座
可以經ig bio link訂定位 就唔怕要等位啦~

𓈒𓂃 𓈒𓌉◯𓇋𓂃 𓈒

❀ 明太子奶醬蛋包飯♡
一上枱見到漲卜卜嘅蛋非常動ʟ~
半熟狀態食落口非常嫩滑
明太子奶醬味道好濃郁 鹹度適中帶點微辣
配埋滑蛋超 超 超 好 食.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ
日式牛肉醬汁蛋包飯

❀ 日式牛肉醬汁蛋包飯♡
呢度嘅經典招牌醬汁 完美還原日式蛋包飯嘅味道
炒飯有誠意地用茄汁炒過 而且牛肉醬汁都幾濃
雖然兩款都好味但個人就比較鐘意明太子個款( ᵕᴗᵕ )
日式牛肉醬汁蛋包飯
2023-07-18 127 views
顯徑站呢間和式餐廳不但只隱秘仲要留意日子,一星期只開數天,因為店舖細小,一定要記得訂座呢!明太子奶油蛋包飯呢個蛋包飯超適合拍片打卡,員工會推介一刀切打開蛋兩邊,蛋既汁液控制得好好紅酒燴牛肋條,牛肋骨紋得好入味,又夠淋,紅酒汁撈飯一流

明太子奶油蛋包飯

紅酒燴牛肋條,
牛肋骨紋得好入味,又夠淋,紅酒汁撈飯一流

2023-07-14
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
  • 明太子奶醬蛋包飯
  • 紅酒燉牛肋條配飯
2023-07-09 188 views
環境🏠:0分~非常熱,完全無冷氣🫠我問職員可唔可以開大啲冷氣佢話無喇最大,隔籬枱另一位食客都不停撥扇🙁職員話幫我杯野飲加冰🧊但真係頂唔順,食左一半要走😞老實講夏天真係唔好嚟食😢我地埋單時都再次同職員講太熱喇,未食晒都要走真係驚會食到中暑🥵但個職員完全無反應🥲美道😋:2分~普普通通咁🍝杯野飲嚟到啲冰都溶得7788🍹時間⏰:2分~有時間等先好食,蛋包飯要等成25分鐘先有得食🤧整體💪🏻:唔建議大家去

美道😋:2分~普普通通咁🍝杯野飲嚟到啲冰都溶得7788🍹

整體💪🏻:唔建議大家去
2023-07-09
2023-07-05 1991 views
小店好細,座位唔多,大概10-12個位,所以建議BOOK左枱先嚟。如果WALK-IN人多嘅話,晚上8點會截人,8點半last order。星期五晚上近8點,心血來潮嚟碰碰運氣😆,當時店內已坐滿,不過門外無人排隊,職員表示未截人,所以可以門外等一陣入座。叫餐後等左唔夠2個字已經有野食,比想像中嘅快。明太子奶醬蛋包飯 $108我記得之前有YOUTUBER介紹過呢個明太子飯,加上自己中意食明太子,所以諗都無諗就叫左佢😊。我個人覺得三個蛋包飯中最好味係佢,第一啖食落有D似薩莉亞以前一款明太子PIZZA嘅味,不過呢度明太子比例較少,醬汁較稀。上面個蛋好動L,望住切開D蛋汁爆出嚟真係幾治癒😆飯量唔多,正常一碗嘅量,男仔食唔會飽;茄汁炒飯底,配料有甘筍碎、菇碎,由於真係太碎,偏食嘅朋友仔挑唔走,唯有硬食🤣經典日式牛肉醬汁蛋包飯 $78個人覺得呢個最麻麻,個醬汁真係好稀,牛肉得一粒,仲要得半茶羮嘅SIZE😑。咖哩蛋包飯 $78咖哩係日式少甜唔辣嘅稀咖哩汁,無洋蔥、無甘筍,無渣嘅一個咖哩汁。綜合炸物拼盤(包括炸蝦/炸豬扒/炸雞) $132雖然都係用D急凍貨即時炸出嚟,不過同蛋包飯比較,呢個拼盤比較抵食,

叫餐後等左唔夠2個字已經有野食,比想像中嘅快。
明太子奶醬蛋包飯 $108

明太子奶醬蛋包飯

上面個蛋好動L,望住切開D蛋汁爆出嚟真係幾治癒😆

經典日式牛肉醬汁蛋包飯 $78

咖哩蛋包飯 $78
咖哩蛋包飯

咖哩蛋包飯

綜合炸物拼盤(包括炸蝦/炸豬扒/炸雞) $132

綜合炸物拼盤(包括炸蝦/炸豬扒/炸雞)

雖然都係用D急凍貨即時炸出嚟,不過同蛋包飯比較,呢個拼盤比較抵食,份量較多,用料亦較豐富。

每款炸物都有4件,我地4個人SHARE啱啱好。三款炸物中炸雞最好,多汁又滑之外,調味甜甜地,好啱我胃口。
綜合炸物拼盤(包括炸蝦/炸豬扒/炸雞)

另外仲有芝麻醬沙律菜解解溜。

我個人覺得蛋包飯性價比唔高😐得個樣,D汁似係用醬汁包倒出嚟🤔,配料近乎零;而且收得呢個價位,但個蛋嘅蛋香勁弱(我有試無汁沾到嘅蛋),令人失望。唯一讚係茄汁飯炒得夠均勻,亦帶彈牙感。
2023-06-30
2023-06-27 212 views
ADO洋食屋係一間位於大圍嘅日本餐廳,呢度嘅菜式非常豐富,味道唔錯,其中我最推介嘅係佢哋嘅經典日式牛肉醬汁蛋包飯。蛋包飯🥚煮得恰到好處,蛋皮厚實而軟嫩,加上醬汁淋上去,讓米飯更加香濃。用牛肉煮成既醬汁頗為入味,配上蛋包飯味道係十分唔錯,相當濃郁。除咗蛋包飯之外,呢度嘅咖哩、炸豬排、炸蝦等等都值得一試,炸落香味而且唔油。環境舒適,氣氛都幾悠閒,價格方面,相對其他日本餐廳來說比較實惠。總括而言,ADO洋食屋係一間非常值得一試的日本餐廳,值得一試。

2023-06-14 364 views
已經聽過呢間人氣蛋包飯好耐,以前覺得唔方便,今次顯徑站行過去十分鐘左右,都ok,店內只得幾張枱,好細,好彩呢日平日去唔洗等位,出面室外都有兩張枱不過好熱。餐牌主打蛋包飯、漢堡扒,加錢轉套餐有前菜、麵豉湯、飲品。自家手打日式漢堡排 $98飯都幾大碟,不過漢堡扒啲汁唔夠撈飯個汁幾好食,漢堡扒size適中,幾香肉味幾彈牙經典日式牛肉醬汁蛋包飯 $78自行界開蛋包飯蛋好食,個牛肉醬汁都好食,但係冇肉的加錢轉套餐的前菜、麵豉湯麵豉湯比較淡,前菜係麻醬冷豆腐柚子蜜,超淡

餐牌主打蛋包飯、漢堡扒,加錢轉套餐有前菜、麵豉湯、飲品。

自家手打日式漢堡排 $98
飯都幾大碟,不過漢堡扒啲汁唔夠撈飯
個汁幾好食,漢堡扒size適中,幾香肉味幾彈牙

經典日式牛肉醬汁蛋包飯 $78
自行界開蛋包飯
蛋好食,個牛肉醬汁都好食,但係冇肉的

經典日式牛肉醬汁蛋包飯

加錢轉套餐的前菜、麵豉湯
麵豉湯比較淡,前菜係麻醬冷豆腐
是日餐湯、前菜

柚子蜜,超淡
柚子蜜
2023-06-13
$150 (Lunch)
  • 經典日素牛肉醬汁蛋包飯