2023-01-22 390 views
—上年年尾仲去秋涼時分去咗野餐最主要係我想放風箏🪁諗起以前中學郊游日 每人帶d嘢食去最記得係友人媽咪整嘅飯團到好後期先知原來佢係名為粢飯🤣現成喺Aeon買完就去浩和街推薦壽司 由細食到大 夜晚2030-2100會有折 試過最平半價羊架 店員很helpful 畀完錢幫我哋切件 忌廉泡芙 大家表示原味仲好食當日天氣唔穩定 玩咗一個鐘就夠大風之下 個風箏唔洗咩技巧 就可以放線等佢飛高———————————————————屯赤隧道附近的浩和街

上年年尾仲去秋涼時分去咗野餐

就可以放線等佢飛高
———————————————————
屯赤隧道附近的浩和街
2022-06-06 386 views
今次試食Aeon呢3款食物,分別係$25.9的醉雞、$13.8的特價中式糕點同埋$22的齋! 醉雞味道OK,有好濃濃架酒味,左雞就小左D,雞皮都幾厚,有d位成舊都係雞皮黎!!之後到糕點,不過不失,不食落去都係一個甜字唔係好有桂花味,芝麻糕就幾香之麻味。最後就係個齋喇,食落都係面根面根同面根味,調味唔係幾夠,酸齋都唔酸既。 不過甘架價錢算係甘啦~OK la

今次試食Aeon呢3款
醉雞味道OK,有好濃濃架酒
2022-01-23 243 views
我成日都會去 AEON 買壽司食,最鐘意係三文魚腩壽司,又大件又肥,超正!!!仲有加州卷都好味!!!佢D蟹籽多,又大件!!!D料都足,有青瓜,蛋,同蟹柳,不錯㗎!!!
2020-12-24 487 views
Aeon超市入面真係幾多嘢買,又有一系列熟食櫃位,有凍肉、急凍海產等食品售賣,我就買咗兩盒鹽水雞腳同一盒涼拌苦瓜,total:$50.9,鹽水雞腳味道比較咸,如果淡番少少會比較好,至於涼拌苦瓜係佳作,蒜味十足,而且非常爽脆,苦得嚟又回甘
涼拌苦瓜
鹽水雞腳
$50.9
涼拌苦瓜
2020-11-09 323 views
今日同太后去Aeon supermarket 原本想買水果 買左日本蜜柑 跟著......(港女mode上身既我見靚就想買)比個凍櫃裡面toy story pattern吸左我埋去 係咩黎?......乳酪 (甘有咩特別?)唔好急聽我埋我既認知裏面乳酪係半流質 有d稔今日呢個有一個新體驗打開係布甸?啫喱? 奶凍?答案係一個布甸質感既乳酪 用匙羹不起 好似奶凍 食落的確係乳酪 有三個口味士多啤梨 熱情果同原味 我同小朋友開左 士多啤梨同熱情果兩個味 剩返原味比太后(勁衰🤪)聞落味道清新 而芳香 食感: 小朋友食起上黎 非常乾淨俐落唔會黐到成咀都係好順滑 QQ的 清新唔會粘 包裝好吸睛又可愛小朋友豎起手指讚好 我都覺得幾好 最鍾意咁乾淨俐落品牌標榜牛奶製造 乳糖不耐症人士也可食用這款乳酪。購物體驗: 我冇留意到個價錢只係見到toy story 就攞咗兩杯去俾錢 cashier姐姐好好 佢話比多三個幾就會有多一杯問我要唔要多杯 埋單$23.9多出嚟嗰一杯就係勁衰留俾太后嘅原味😂😂推介比大家
我既認知裏面乳酪係半流質 有d稔
今日呢個有一個新體驗
打開係布甸?啫喱? 奶凍?
有三個口味士多啤梨 熱情果同原味
食感: 小朋友食起上黎 非常乾淨俐落唔會黐到成咀都係
好順滑 QQ的 清新唔會粘 包裝好吸睛又可愛
小朋友豎起手指讚好 我都覺得幾好 最鍾意咁乾淨俐落

品牌標榜牛奶製造 乳糖不耐症人士也可食用這款乳酪。

多出嚟嗰一杯就係勁衰留俾太后嘅原味😂😂
推介比大家
2020-07-14 365 views
特價時段$40有一盒兩個蛋糕,抹茶味唔重,不過cream 幾滑,幾有奶香味,而且cream 都多,唔會食食吓出現無cream 現象,另外數過有16層,口感紮實同幾大個,作為宵夜甜品,一個蛋糕可以兩個人happy share!
2019-10-02 571 views
今日晏食野,所以食完下午茶,直接去aeon supermarket 買小小野食做晚餐,今日係星期三會員日,買野有95折,人流都特別多,我買左2隻$10既燒汁雞肶同酥炸三文魚骨,雞肶好味,唔會太咸,味道剛剛好,炸三文魚骨就凍左,不過返到屋企用微波爐叮返熱,仲好好味如果星期三去買,就要預多少少時間去排隊

如果星期三去買,就要預多少少時間去排隊
2019-09-14 436 views
🌸切れてる厚焼玉子🍳玉子燒🍳評分(5分為最高):好味指數:❤️❤️❤️🖤🖤抵食指數:❤️❤️❤️🖤🖤回購指數:❤️❤️❤️🖤🖤_評語:上年去日本的時候,剛下機就去了便利店,看到類似的玉子燒,立刻跑去買.食了一件之後就停不到.整個行程14日,總共食左30件,回想起來,仍然覺得吃不夠.大約是香港的一倍價錢,味道和口感一模一樣,但玉子燒比較油,很油膩的感覺,所以還是下次去日本吃比較好.
🌸

回購指數:❤️❤️❤️🖤🖤
_
評語:
2019-08-04 423 views
這天爸媽到AEON逛超市,買回兩種日本水果,一款是鳥取西瓜,另一款是沖繩桃菠蘿。好奇為什麼爸媽不買一整個西瓜回來,而是買切好的片裝西瓜呢?當然,一來是價格不便宜,二來又不知味道如何,擔心花了錢又不好吃,豈不虧了。 看到有剛切包裝好的,厚厚的四片,正好可以買來嚐嚐味道,若然好吃才買整個回家吃。西瓜看起來沒有很紅,也沒有很沙的樣子,吃起來卻很甜,那種甜是清甜,很舒服很自然的甜,很好吃。沖繩桃菠蘿買回來放了幾天才拿來吃,放著的時候,滿室菠蘿香,氣味誘人,是嗅到一丁點兒桃的氣味。雖然這不是沖繩手撕菠蘿,卻也可以用手把菠蘿釘逐粒撕下,有點玩味。聞著是很香,可是入口便覺很酸,酸得不可以就這樣吃,必需開點暖鹽水泡一下才能吃。吃下去,一點桃味都沒有,$69買個酸菠蘿,哈哈,虧大了!
好奇為什麼爸媽不買一整個西瓜回來,而是買切好的片裝西瓜呢?
日本鳥取縣西瓜 $39.9

沖繩桃菠蘿
吃下去,一點桃味都沒有,$69買個酸菠蘿,哈哈,虧大了!
2019-07-21
日本鳥取縣西瓜 $39.9
2019-07-07 245 views
早兩天,媽子在AEON買了一個越南寶石球榴槤回家,丟在窗台後沒理會,一夜過去,滿室榴槤香氣。端午節也曾買過一個小小的也要百多元,現時不是按重量算,推廣價每個$99元,因此媽子挑了個大大的,要放兩天才能吃的榴槤回來。媽子每天不時檢查榴槤,怕放久了會過熟就不好吃。今早媽子檢視榴槤時,發現尾尖部分有準備爆開,表示已經夠熟可以吃了。看著媽子替榴槤拆掉包裝,拿出洗乾淨的一字螺絲起子,從榴槤殼外表找出一道特別明顯的紋路,把螺絲起子輕輕壓進去一點,沿著紋路一直推到頂端,輕而易舉就開出一瓣榴槤殼了。榴槤肉沒有很黃,是乾包的,聞著很香。這個榴槤一共有5瓣榴槤肉,每瓣有3至5顆肉。拿一顆嚐嚐,入口軟滑,味道清甜,好吃。 嫌金枕頭太甜香味不彰,青尼香甜又嫌核太大,越南寶石球榴槤在兩者之間,果核不算很大,也不算很小,是不錯的選擇。 今次以個裝計算,挑一個大的就是超值了。
媽子每天不時檢查榴槤,怕放久了會過熟就不好吃。

榴槤肉沒有很黃,是乾包的,聞著很香。
這個榴槤一共有5瓣榴槤肉,每瓣有3至5顆肉。
拿一顆嚐嚐,入口軟滑,味道清甜,好吃。

2019-07-05
2019-07-01 317 views
食完午餐冇耐行行下街肚仔餓想話忍到晚飯時間先食野又忍唔緊口痕痕咁於是決定買d小食行著食係Aeon熟食counter 見到有蔥油餅賣大感興趣側邊仲有d豬肉包 牛肉包 雞肉包見到平平地 買左d同小朋友share黎食下我就買左蔥油餅呀仔就食雞肉包D包係keep係保温玻璃櫃入邊相信d包都仲係熱既但我見姐姐煎緊蔥油餅所以問下可唔可以要新鮮煎起既佢好好人咁話可以咁我緊係等啦等左一陣就有lu雖然個雞肉包唔係新鮮煎既但摸上手都係熱既讚!講下個蔥油餅先望落煎成金黃色咁好吸引蔥花既分佈好平均仲要都幾多蔥離遠都聞到陣蔥油味令人食指大動摸落去唔會油淋淋都算煎得乾身咬落去果然不負所望香蔥咪係口入邊爆發直上鼻腔媽呀!好食!呢舊餅都幾有份量下午茶黎講夠曬飽到雞肉包可能擺左一段時間所以有少少油膩但唔太大影響雞肉餡都好足料而且保留到肉汁呀仔食左三份一就飽又係我包底啦其實食完之後飽到去晚飯大家行開Aeon都可以試下呢堆包👍🏾
食完午餐冇耐

又係我包底啦
其實食完之後飽到去晚飯

大家行開Aeon都可以試下呢堆包👍🏾

2019-06-30 237 views
韓式炸豚肉餃子🥟依個餃子係岩岩炸出黎架外皮好脆,不過好多油,佢入面有豚肉、粉絲同韮菜,入面嘅餡料都好多,入面有好多粉絲同豚肉每隻餃子都算大舊,真係好好味只係有啲油,不過整體好好味
韓式炸豚肉餃子🥟

依個餃子係岩岩炸出黎架
每隻餃子都算大舊
,真係好好味
只係有啲油,不過整體好好味
TakeAway
-🦄Aeon SuperMarket-Kikkoman 無調整豆乳 Hkd9Rating🌕🌕🌕🌑🌑-近排中意左飲豆乳🍼仲要係無調整 即係無糖同埋愈濃愈好 冇添加既豆乳🤪先介紹下kikkoman呢隻豆乳先雖然佢寫左無調整但都有0.5g sugar😌飲落第一啖唔算好重豆乳味感覺係有啲水 水既比例較多😂但再飲落去個陣這會愈來愈重豆味同豆香🤭😋飲到最尾個陣仲要有豆渣😳呢個真係令我感到好驚喜😂👍🏻Overall係唔錯既🧐不過我心中有其他更好選擇😌😌
🦄Aeon SuperMarket

Overall係唔錯既🧐
不過我心中有其他更好選擇😌😌
2018-06-23
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$9 (Lunch)
🦄Aeon超級市場-加拿大翡翠螺 Hkd33Rating🌕🌕🌕🌗-純粹普通午餐分享🍃星期三周三特價日又去左兜個圈🤭見到一直好想食既翡翠螺竟然特價諗都唔諗就買左盒佢原價係要40幾蚊但而家平左10蚊🤗可能唔太新鮮 咩原因都好我就買左盒來食下🤤🤤佢一粒螺都幾大粒扯出來既螺肉都好大粒😙肉質方面都幾彈牙爽口😜唔會就痴牙攝牙呀等等但有幾粒螺就比較難扯出來(可能我問題haha同埋有啲食到有沙但整體上都ok唔錯既🧐不過唔會再買來食 呢啲食一次就好了🙃
🦄Aeon超級市場

但整體上都ok唔錯既🧐
不過唔會再買來食 呢啲食一次就好了🙃
2018-05-30
TakeAway
$33 (Lunch)
2018-05-12 214 views
-🦄維記KowloonDairy🐮-荔枝味雪米糍🍡Hkd5Rating🌕🌕🌕🌑🌑-天氣開始熱🔥🔥要食返啲冰涼既野降一降溫❄️🌬荔枝味既雪米糍都係第一次食🍃粉紅色既外皮係冇荔枝味既唔好比佢粉嫩既顏色呃到haha🙊🙊而雪糕就有淡淡既清新既荔枝味 唔會好濃所以都唔太甜🌸感覺上比較Fresh😋同埋見佢$5咁抵 唔買真係對唔住自己啦🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️-
🦄維記KowloonDairy🐮
荔枝味雪米糍🍡Hkd5