這間咖啡店位於鰂魚涌海光街,鄰近鰂魚涌地鐵站A出口,重點主打高品質的咖啡飲品,食物只提供輕食類,包括牛角包、Bagel及蛋糕,不設意粉及飯麵類等主食。大門以白黃色為主調,裝潢走簡潔路線,擺放藝術掛畫及懷舊唱片。座位僅有兩個,但空間感依然足夠,可舒適地享受悠閒的時光。咖啡方面有兩款豆可選擇,一款Nutty重果仁香(用兩種巴西豆調成),另一款則是Fruity帶花果香(用巴布亞新幾內亞豆),各有風味。外賣咖啡杯採用天然降解,支持可持續發展,最好自備咖啡杯更環保。Hojicha Souffle & Mochi Bagel - $40餐牌上共七款貝果,每日新鮮烘焙的貝果,外皮香脆,內裡煙韌有嚼勁,帶有濃厚的焙茶誘人的煙薰香氣,又有甜而不膩的麻糬軟糯有彈性。Brownie - $24外脆內軟的布朗尼,外層有一片片朱古力片,綿密柔軟的蛋糕裡面有半溶化的朱古力,有好厚重的朱古力堅果香氣。Mocha(Large) - $55精緻又複雜拉花圖案非常用心。摩卡咖啡帶有香甜自然的朱古力成份,濃縮咖啡則有酸亮但強度弱的水果香,潤滑可口,醇味久久不散。
Hojicha Souffle & Mochi Bagel
2024-11-04
Type of Meal
Lunch
2024-11-01 336 views
喺鰂魚涌太古坊附近返工都知,平日lunch hour要搵個靜嘅地方坐下,仲難過cut有線寬頻。偏偏呢度有一間coffee shop,靜靜地播音樂,仲有有相當嘅自然光,令人坐得好舒適。“阿啡”呢度有各式各樣嘅咖啡,除咗奶啡,佢仲有好多特別咖啡豆做手沖,仲有啲特飲,同埋少量甜點鹹點。不過要注意佢座位唔多,幾個人已經可以令佢滿座😅。Yuzu Earl Grey Blackaccino $55呢期嘅特飲。用上柑桔蜜糖、冷萃伯爵茶、americano混合而成嘅凍特飲。首先好明顯感受到蜜糖同柑桔嘅酸度,佢同伯爵茶黑咖啡之間嘅配合亦恰到好處,亦比較少咖啡嘅澀味,可以話係容易入口之選。Kimchi Cheese Bagel $40佢嘅bagel有分鹹甜。而今次嘅Kimchi Cheese當然係鹹點。Bagel覺得夠熱亦鬆軟,唔會好硬。泡菜同芝士味亦好足夠。份量上同一個proper sandwich差唔多,當做一個quick lunch亦足夠。Matcha Latte (Large) $55一睇就知個拉花非常複雜,但其實佢更勁嘅地方係個抹茶latte本身。個奶泡打得好滑,奶味好出,但亦唔阻擋抹茶味嘅發揮

“阿啡”

Kimchi Cheese Bagel $40

Matcha Latte (Large) $55
一睇就知個拉花非常複雜,但其實佢更勁嘅地方係個抹茶latte本身。個奶泡打得好滑,奶味好出,但亦唔阻擋抹茶味嘅發揮。抹茶味濃之餘係會感受到少少甘香,相當出色。明顯佢用嘅抹茶粉相當多,我連抹嘴都要啲時間😆。

呢度就好似鬧市中嘅綠洲,如果我有時間,一定會嘆杯手沖,試吓佢唔同特色嘅咖啡豆,可惜我只有一個quick lunch嘅時間…

好啦,飲完咖啡,番工。
2024-11-01
$150 (Lunch)
☕️𝒜𝒻𝒻𝒶𝒾𝓇 𝓌𝒾𝓉𝒽 𝒸𝑜𝒻𝒻𝑒𝑒🤎支持本土咖啡店時間又嚟啦!今次去咗一間位於鰂魚涌嘅小店,呢間店本身喺堅尼地城,裝修都係走木系風格,位置唔算多但有心思,估唔到店內仲有黑膠唱片機,別有一番味道!原來呢度嘅豆都係由店主自己炒嘅,咖啡豆「貴精不貴多」:三隻豆都各有千秋,最後揀咗呢隻:🅗🅐🅝🅓 🅓🅡🅘🅟☕️# ᴇᴛʜɪᴏᴘɪᴀ ᴡᴇꜱᴛ ᴀʀꜱɪ ᴍᴇᴡᴀ $70ʜᴇʟᴇɴɴᴀ ꜰᴏʀᴇꜱᴛ ʜᴇɪʀʟᴏᴏᴍ ᴡᴀꜱʜᴇᴅ👅ᴊᴀꜱᴍɪɴᴇ• ᴛᴀɴɢᴇʀɪɴᴇ • ʀᴇᴅ ᴄᴜʀʀᴀɴᴛ• ᴀᴘʀɪᴄᴏᴛ咖啡師都有幫我做介紹:香氣屬於茉莉花,仲有紅色水果香氣:🍓士多啤梨,後段仲有杏桃,的確係一隻過果香爆炸嘅咖啡,士多啤梨嘅香氣都幾突出,幾唔錯!🧊ɪᴄᴇᴅ ʟᴏɴɢ ʙʟᴀᴄᴋ $41 (𝐒𝐎𝐄 𝐛𝐫𝐚𝐳𝐢𝐥)平時好多咖啡店都會使用Blend豆,呢度無論nutty 定fruity都係S O E,呢隻豆雖然係巴西,但又唔會炒得太深,滿滿堅果香,飲落去亦都唔會太苦,應該滿足到各位喜歡nutty嘅朋友!Ⓑⓐⓖⓔⓛ🤎𝓗𝓸𝓳𝓲𝓬𝓱𝓪 𝓢𝓸𝓾𝓯𝓯𝓵é & 𝓶𝓸𝓬𝓱𝓲 $40咖啡配甜品,神仙企唔穩!呢度
☕️𝒜𝒻𝒻𝒶𝒾𝓇 𝓌𝒾𝓉𝒽 𝒸𝑜𝒻𝒻𝑒𝑒🤎

支持本土咖啡店時間又嚟啦!

🅗🅐🅝🅓 🅓🅡🅘🅟

🧊ɪᴄᴇᴅ ʟᴏɴɢ ʙʟᴀᴄᴋ $41
(𝐒𝐎𝐄 𝐛𝐫𝐚𝐳𝐢𝐥)

Ⓑⓐⓖⓔⓛ
🤎𝓗𝓸𝓳𝓲𝓬𝓱𝓪 𝓢𝓸𝓾𝓯𝓯𝓵é & 𝓶𝓸𝓬𝓱𝓲 $40
咖啡配甜品,神仙企唔穩!呢度甜嘅bagel選擇比較多,呢款🥯 充滿濃烈焙茶香氣,入面嘅白色麻糬微甜,整體好有煙韌咬口!

✨如果想飲杯咖啡唞吓氣,呢度就最合適不過
  • Hand  drip
來到鰂魚涌,因大雨走進了一間咖啡小店避雨,入到嚟嘆返一個豐富的早餐先。Cafe播住輕快柔和的樂曲,店舖雖小,只有幾個座位,提供舒適嘅環境,令人感到舒適放慢生活節奏。☕️🥯🎼🏠👫🌧️✨ Caramel Latte(L size-$52),這裏的咖啡豆可選Nutty和Fruity的選擇。我就偏向揀Nutty的咖啡,咖啡的酸度較低,容易入口,而且口感很順滑,加了焦糖又唔會好甜,但亦都會飲到焦糖香的風味,同時店主用心的拉花充滿了藝術氣息做,早上可以寧靜慢慢地嘆返一杯咖啡,真是一種生活的享受。🌷☕️🌟✨ Matcha Strawberry Yogurt ($40),這款口味是一款甜的bagel,焗得熱辣辣,抹茶口味的Bagel包住士多啤梨果醬、軟身cream cheese和乳酪,味道夠晒豐富濃郁,而且抹茶味的貝果煙煙韌韌,很有抹茶的回甘濃香滋味。🥯🍓🧀🍵✨ Onion Bacon & Cheese ($40),這款口味是鹹的bagel,貝果釀入了洋蔥、車打芝士和煙肉,做得非常香口,餡料夠晒豐富,原味的貝果質感煙靭、充滿香香的小麥味道,食完都有一種精神飽滿的感覺。🥯🧅🧀

Caramel Latte

Matcha Strawberry Yogurt

Onion Bacon & Cheese

$65 (Breakfast)
Caramel Latte
Matcha Strawberry Yogurt
Onion Bacon & Cheese
每次去太古坊都會經過這間咖啡店,這天特別提早一點去吃個早餐,特別悠閒。黃白配色非常切合本人形象,店子小小只有數個簡單座位,看到很多打工人來買咖啡喝,自備環保杯子更有優惠。整間店的氛圍很有格調,自家炒的豆子可以買回家,也有咖啡包等等,喜歡研究咖啡的朋友別錯過店內手沖單品豆。吃的部分只有貝果和幾款甜點蛋糕,貝果的甜口味比較多選擇。我喜歡有性格的手寫字體。提供咖啡和非咖啡品項,可加錢轉植物奶。Flat White HK$47 (L)咖啡有漂亮拉花,我選了Nutty的豆子,香氣十足,是我喜歡的調子。焙茶奶酥麻糬貝果 HK$40貝果有加熱和切好,賣相吸引。平常對麻糬類食品沒太大好感,不過這個貝果的配搭又幾有驚喜,麻糬延伸性長,不會黏牙齒。焙茶奶酥相對上負責鹹味的部分,貝果本體的口感也不錯。Grapefruit Coffee Fizz HK$55再試一杯期間限定咖啡特飲,加了西柚汁和梳打水,喝起來清爽醒神,西柚汁不會過火,總體上洽到好處。
吃的部分只有貝果和幾款甜點蛋糕,貝果的甜口味比較多選擇。
我喜歡有性格的手寫字體。
提供咖啡和非咖啡品項,可加錢轉植物奶。
Flat White HK$47 (L)
焙茶奶酥麻糬貝果 HK$40
Grapefruit Coffee Fizz HK$55
2024-09-16
2025-01-21 101 views
支持本土咖啡時間又到啦☕🩷呢間coffee shop位於鰂魚涌陽光透過落地窗灑落喺咖啡店溫暖的木質地板上空氣中瀰漫著咖啡豆的香氣和輕柔的背景音樂,內裏仲有黑膠唱片機,別有一番風味☕🍵今次叫咗焙茶Latte入口先喺好濃郁嘅焙茶香氣帶著微微的苦澀和烘焙後的堅果香香氣層次豐富😋奶泡綿密細緻,與焙茶的苦澀完美融合,口感順滑,甜度適中,不會過於甜膩。整體上,呢杯焙茶Latte 既保留咗焙茶的獨特風味,又兼顧了Latte 的順滑口感, 而且回甘持久,即使飲完後,淡淡的焙茶香氣仍然縈繞喺口中🥰享受著難得的悠閒時光❤️
支持本土咖啡時間又到啦☕🩷

呢間coffee shop位於鰂魚涌
陽光透過落地窗灑落喺咖啡店溫暖的木質地板上

今次叫咗焙茶Latte
入口先喺好濃郁嘅焙茶香氣
帶著微微的苦澀和烘焙後的堅果香
香氣層次豐富😋

「阿啡Affee☕ @affeehk」係一間位於鰂魚涌既特色咖啡店💫呢間餐廳嘅裝修風格簡約,令人感覺舒適放鬆,入到去仲會聽到chill既音樂,成個環境好relax。而且,店內仲擺咗支木結他,有興趣嘅客人仲可以拎上手玩,真係好啱鐘意一路聽音樂一路飲咖啡既朋友仔🥰講到咖啡,真係要推介佢地嘅sesame oat latte,芝麻既香氣同燕麥奶既順滑完美融合,一試難忘😌另外,佢地嘅honey latte亦唔錯,蜂蜜嘅甜味同咖啡嘅苦味互相平衡,好適合喜歡少少甜嘢嘅朋友😍當然唔少得佢地嘅banana bread,口感鬆軟,香蕉味濃郁,食完真係令人回味無窮😋靚仔店主仲拉左隻Unicorn咖啡俾我打卡,真係好驚喜!🥰呢度真係一個適合忙碌中想靜靜休息嘅地方,無論係一個人定一班朋友黎,都可以喺呢度享受一段悠閒嘅時光。總括嚟講,阿啡Affee係一間值得一試既咖啡店,下次經過鰂魚涌,記得入去坐下,享受一下呢度既美食同環境👍🏻佢地嘅地址係鰂魚涌海光街26-36號太豐樓地下2號舖,距離港鐵鰂魚涌站A出口只需步行約三分鐘就到,非常方便🤙🏻 #鰂魚涌 #餐廳 #cafe #香港 #探店 #食評 #美食之旅 #美食推介

#鰂魚涌 #餐廳 #cafe #香港 #探店 #食評 #美食之旅 #美食推介 #Foodie #Food #Yummy #Trend #Trending #KOL #coffee #咖啡 #affee
Dining Offer
Tasting Event
阿啡 Affee📍地址: 香港鰂魚涌海光街26-36號太豐樓地下2號舖飲厭咗大牌子的咖啡點算好?食吓香港小店的香濃咖啡 ☕️抹茶拿鐵 ($50/$55) 這款抹茶拿鐵是抹茶愛好者必飲的選擇!🍵🥛 濃郁的抹茶香氣與順滑的奶泡完美結合,讓人每一口都充滿幸福感!💚拿鐵 ($42/$47) 我點了熱的拿鐵,拉花真是好靚!☕️❤️ 香濃的咖啡搭配滑順的奶泡,口感極佳,喝了讓人心情愉快!✨泡沫咖啡 ($42/$47) 這款泡沫咖啡也非常棒!☕️✨ 鮮豔的泡沫和濃郁的咖啡味道相得益彰,讓每一口都充滿驚喜,絕對是咖啡愛好者的理想選擇!🤤#香港好去處 #香港旅行 #香港打卡 #香港小店 #香港製造 #香港生活 #香港🇭🇰 #香港品牌 #香港店 #香港景點 #香港電影 #香港街拍 #香港美食指南 #香港美食推介 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食分享 #香港美食推薦 #香港美食攻略 #香港美食天堂 #hongkong #hongkongfood #hongkongtrip #hongkongtravel #food #foodie #foodporn #instafood #foodies #fo
阿啡 Affee
📍地址: 香港鰂魚涌海光街26-36號太豐樓地下2號舖

飲厭咗大牌子的咖啡點算好?
食吓香港小店的香濃咖啡 ☕️

抹茶拿鐵 ($50/$55)

拿鐵 ($42/$47)

泡沫咖啡 ($42/$47)

#香港好去處 #香港旅行 #香港打卡 #香港小店 #香港製造 #香港生活 #香港🇭🇰 #香港品牌 #香港店 #香港景點 #香港電影 #香港街拍 #香港美食指南 #香港美食推介 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食分享 #香港美食推薦 #香港美食攻略 #香港美食天堂 #hongkong #hongkongfood #hongkongtrip #hongkongtravel #food #foodie #foodporn #instafood #foodies #foodpics

Tired of Big Brand Coffee?
Try the rich coffee from local Hong Kong shops! ☕️

抹茶拿鐵 ($50/$55)
This matcha latte is a must-try for matcha lovers! 🍵🥛 The rich matcha aroma perfectly combines with the smooth milk foam, making every sip a delightful experience! 💚

拿鐵 ($42/$47)
I ordered a hot latte, and the latte art is beautiful! ☕️❤️ The rich coffee pairs wonderfully with the creamy milk foam, creating an excellent texture that lifts your spirits! ✨

泡沫咖啡 ($42/$47)
This cappuccino is also fantastic! ☕️✨ The vibrant foam complements the rich coffee flavor, making every sip full of surprises. It's definitely an ideal choice for coffee enthusiasts! All above remarks stem from a trial dining experience at the restaurant, reflecting the author's genuine feelings. This serves as a disclaimer, all comments for informational purposes only, and may not reflect all patrons' experiences.🤤
抹茶拿鐵
拿鐵
抹茶拿鐵
拿鐵
  • Latte
  • Cappuccino
  • Matcha latte
2025-01-13 7 views
鰂魚涌嘅外賣咖啡店 店舖細細 但都有兩個位置 一路望風景一路飲咖啡☕️都幾寫意啊🎑Caramel Iced Coffee🤎☕️ 啲咖啡味幾順滑 唔酸 好易入口Match Latte💚☕️ 飲咖啡最好其實係飲熱既,因為可以欣賞到靚靚既拉花🌸呢個抹茶味好濃 一飲既時候成個嘴唇都綠哂🤣証明真係好creamy 呀另外仲叫左個Sausages with Black Pepper & Cheese 🍕🥯熱辣辣焗出黎 啲黑椒味好正入面仲有juicy 既香腸
鰂魚涌嘅外賣咖啡店 店舖細細
但都有兩個位置 一路望風景一路飲咖啡☕️
都幾寫意啊🎑

Caramel Iced Coffee🤎☕️
啲咖啡味幾順滑 唔酸 好易入口

Match Latte💚☕️
飲咖啡最好其實係飲熱既,因為可以欣賞到靚靚既拉花🌸

另外仲叫左個
熱辣辣焗出黎 啲黑椒味好正
入面仲有juicy 既香腸

2025-01-11 21 views
今個下午同朋友來到鰂魚涌,跟住太古坊的cafe 下午茶。我和朋友要左抺茶士多啤梨Yogurt bagel 🥯 現在多左好多人食bagel,以前都冇咁多人食。😍😍首先個抺茶bagel 是熱辣辣呈上,好開心。非常合適凍天食朋友就叫咗一個Sesame oat latte 我就要咗一個 matcha latte 🥰兩個飲品都拉咗花,好靚。This afternoon, my friend and I went to Quarry Bay for afternoon tea. We ordered matcha strawberry yogurt bagels 🥯. There are so many more people eating bagels now; it wasn’t like this before. 😍😍 First, the matcha bagel was served hot, which made me very happy. It’s perfect for a cold day.My friend ordered a sesame oat latte, and I
今個下午同朋友來到鰂魚涌,跟住太古坊的cafe 下午茶。
我和朋友要左
抺茶士多啤梨Yogurt bagel 🥯
現在多左好多人食bagel,以前都冇咁多人食。😍😍
首先個抺茶bagel 是熱辣辣呈上,好開心。非常合適凍天食

朋友就叫咗一個Sesame oat latte
我就要咗一個 matcha latte 🥰
兩個飲品都拉咗花,好靚。

My friend ordered a sesame oat latte, and I got a matcha latte 🥰. Both drinks were beautifully decorated with latte art; they looked amazing.
2025-01-11 64 views
鰂魚涌日常上班必到咖啡店☕️裝修色調柔和,仲有postcard牆超有特色的小店!Americano 咖啡豆揀咗Fruity味飲落都唔會好苦仲有啖啖花香,酸味都好出Earl Grey Yogurt Bagel 🥯 貝果超出色!中間勁多餡料伯爵茶味好濃,中間夾住Yogurt超清新值得一試嘅bagel!📍 阿啡 (鰂魚涌)鰂魚涌海光街26-36號太豐樓地下2號舖
鰂魚涌日常上班必到咖啡店☕️
裝修色調柔和,仲有postcard牆
超有特色的小店!

Americano
咖啡豆揀咗Fruity味
飲落都唔會好苦
仲有啖啖花香,酸味都好出

Earl Grey Yogurt Bagel 🥯
貝果超出色!中間勁多餡料
伯爵茶味好濃,中間夾住Yogurt超清新
值得一試嘅bagel!

📍 阿啡 (鰂魚涌)
鰂魚涌海光街26-36號太豐樓地下2號舖

2025-01-08 15 views
最近我同朋友去咗一間簡約咖啡店,試咗佢哋嘅下午茶,真係好relaxing !我哋點咗幾樣食物,每樣都好有特色。首先,我哋叫咗**Banana Bread**,呢個香蕉麵包真係好正!外脆內軟,咬落去有濃厚嘅香蕉香味,完全唔會乾,配上少少牛油,味道更加升華。真係一口接一口,忍唔住想再多食幾片。接住,我哋試咗**Korean Kimchi with Chicken and Cheese**。呢道菜色香味俱全,雞肉嫩滑,搭配韓式泡菜,味道香辣開胃。最特別嘅係上面嘅芝士,煮到融化,口感滑順,真係好搭配!每一口都有層次感,讓人食到欲罷不能。最後,我哋點咗一杯**Iced Mocha**。呢杯咖啡味道濃郁,巧克力香氣十足,飲落去既香甜又提神,正好配合我哋嘅下午茶。特別係天氣熱嘅時候,冰冰涼涼,真係好舒服!整體來講,呢間咖啡店嘅食物質素相當高,無論係甜品定小食都令人滿意。環境又靚,坐喺度慢慢享受,完全唔覺得時間過得快。如果你想搵一個輕鬆嘅地方,享受美食同咖啡,呢間店真係一個唔錯嘅選擇!我下次一定會再返來,試下其他菜式!

2025-01-07 12 views
位於鰂魚涌地鐵站附近有間小型coffee shop🙃主打拉花咖啡🫢咖啡可選擇手沖/機沖🤗~食物只有提供輕食類😝當日我自己一個叫左一杯Latte同蛋糕仔😊Hong Kong Fog~係一款好有特色Latte~它加入了桂花蜜 煉奶 鮮奶 普洱😬有一種柔和奶香味道🤗杯頂上拉咗一個獨角馬🦄圖案😝係我至愛😂Brownie蛋糕好濃厚朱古力味道😋而且好柔軟濕潤的質地🫠入口即化😐店舖環境地方比較細~但勝在坐得比較舒適寧靜🙂‍↔️一個人嘆下咖啡聽下音樂都好寫意😐牆壁上掛了一些藝術圖畫🫠好有創作靈感🙂‍↔️

Hong Kong Fog~

Brownie蛋糕
好濃厚朱古力味道😋而且好柔軟濕潤的質地🫠入口即化😐

牆壁上掛了一些藝術圖畫🫠好有創作靈感🙂‍↔️
2024-12-10
$80 (Tea)
2024-12-24 55 views
鰂魚涌打工人又有新透氣地方啦~海光街有間Affee cafe (取意Affair with coffee),入間麻雀雖小,五臟俱全。正好窗口🪟有陽光灑進來,照亮疲憊的靈魂。旁邊仲有黑膠唱片、唱片慰藉懷舊老靈魂。很是放鬆😎Matcha Soufflé and Mochi Bagel 🥯 ($40),這是一款甜口的bagel,店主有特登焗熱上菜,抹茶口味的Bagel包住Soft cream cheese和麻糬,味道相當豐富濃郁,而且麻糬煙煙韌韌,和抹茶的回甘濃香相得益彰。Earl Grey Fig Yogurt Bagel 🥯($40) 伯爵茶味貝果🥯裡面有提子粒配乳酪,酸酸甜甜的味道,配合淡淡伯爵茶、很有嚼勁的貝果,十分滿足。Cold Brew Tea ($42) 今期是洛神花莓果茶,正正常常。

• Latte
【阿啡Affee|💭夢想咖啡店☕️】鰂魚涌,一個充滿希望同理想嘅區份,有唔少朋友都係該區努力緊佢哋嘅事業。今次去到「阿啡Affee」原來係由幾個後生仔創辦,佢哋仲係舊同學,成件事充滿熱血,值得支持!.🩶Sesame Oat Coffee 芝麻燕麥咖啡濃香嘅黑芝麻味,好滑身,帶甜,如果唔飲甜記得同店員講聲。.🤎Honey Latte 蜜糖拿鐵蜜糖好香好滋潤嘅感覺,咖啡奶滑,奶味適中.🥯Bagel ·Sausage w black pepper n cheese 🧀 ·Korean Kimchi w Chicken n cheese 🧀 兩款Bagel都有少少芝士,顯得更加煙靭,而我就鍾意韓式泡菜味,覺得幾特別同味道有驚喜!.佢哋仲有咖啡豆、自家製首飾,文青感覺。☕️阿啡Affee📍鰂魚涌海光街26-36號太豐樓地下2號舖
【阿啡Affee|💭夢想咖啡店☕️】

🩶Sesame Oat Coffee 芝麻燕麥咖啡
濃香嘅黑芝麻味,好滑身,帶甜,如果唔飲甜記得同店員講聲。
Seasame  Oat  Coffee

🤎Honey Latte 蜜糖拿鐵
蜜糖好香好滋潤嘅感覺,咖啡奶滑,奶味適中
Honey  Latte

🥯Bagel

佢哋仲有咖啡豆、自家製首飾,文青感覺。

☕️阿啡Affee
📍鰂魚涌海光街26-36號太豐樓地下2號舖