2018-09-05 790 views
無意中發現呢個AGNES B CAFE有英式下午茶, 睇個POSTER都覺得賣相唔錯, 1SET連2個飲品都係$320, 唔洗加一。不過餐廳要自己搵位, 眼見好多大陸人霸好幾張枱, 所以都要自己花D時間搵位, 而且係self service, 無送餐服務! TEA SET有3層, 由底講起, 鹹食樣樣都幾好食, 有煙三文魚TOAST, 牛油果蝦薯仔, 露筍PARMA HAM, 三文治, 忌廉酥。個三文治相對就最普通,因為有D乾, 而個忌廉酥就好似有D蝦肉咁, 好香口好好味, 每樣食物都細細淡, 唔會太膩!!中間果層就2件蛋糕, 3個MINI TART, 同4粒朱古力。蛋糕分別係芝士蛋糕同opera cake, cheesecake口感好軟滑, opera cake就好香咖啡味, mini tart都脆, 唔會太甜, 而呢d甜品其實平時都有賣, 所以無咩分別, 都係高質XD果4粒朱古力都係AGNES B出品, 入面有D crunchy, 係焦糖味咁, 有d太甜, 不過好味的!而最頂層就有2個scone, 1個有raisin, 1個係plain scon, 有翻熱所以暖暖地, 不過牛油味唔

而最頂層就有2個scone, 1個有raisin, 1個係plain scon, 有翻熱所以暖暖地, 不過牛油味唔太重, 而隔黎兜牛油都唔夠香, 比較普通似雪藏貨, 而個人對個果醬就麻麻。
總括黎講, 呢個價錢試到agnes b 既afternoon tea都可以一試, 始終佢杯野飲都要$40蚊以上, 不過如果講究環境/食物份量就未必岩了!
2018-08-20 491 views
下午茶始終係女孩子們嘅最愛!我選擇左用呢一個做我第100篇食評!好似暫時未見到有人寫關於呢一個 afternoon tea 嘅食評. 我真係唔知呢一個下午茶係咪呢一間獨有。首先嚟呢度食就搵位方面較麻煩,要自己搵嘅!所以假期方面可能比較麻煩啲。有啲人就兩個人坐四張枱,個日眼見甚至有遊客可以三人坐三張枱都得,另一邊就放行李佢喺餐廳外面其實都有啲係商場坐嘅座位,嗰啲枱會比較寬闊一啲👍🏻如果你唔介意附近有人行來行去嘅話三點鐘正先有下午茶, 我地早10至15分鐘到。值得一讚嘅係店員會彈性處理可以俾你先叫咗飲品坐喺度慢慢等叫完之後好快就有啦!都係要自己拎返埋枱嘅佢所有應該係熱嘅嘢都係熱嘅!唔會係整定凍冰冰可惜呢個下午茶係冇 menu(定我見唔到) , 所以唔可以好正確咁樣知道一啲食物嘅名稱最上嗰層係 scone, 我至愛嘅 scone , 配無花果醬,好味嘅中層主要係甜點有四粒朱古力, 一件芝士蛋糕一件咖啡蛋糕,三個 tart , 分量真係唔多而且每一件都係mini, 男朋友同行嘅話一定唔夠飽我覺得每件甜點都係好味嘅!質素都係好嘅!但印象最深刻反而係個粒開心果朱古力,真係好好食最底層有鹹點,有個三
下午茶始終係女孩子們嘅最愛!
我選擇左用呢一個做我第100篇食評!

叫完之後好快就有啦!都係要自己拎返埋枱嘅
佢所有應該係熱嘅嘢都係熱嘅!唔會係整定凍冰冰
可惜呢個下午茶係冇 menu(定我見唔到
) , 所以唔可以好正確咁樣知道一啲食物嘅名稱

最底層有鹹點,有個三文魚多士,Parma Ham 蘆筍卷, 吞拿魚青瓜竹炭三文治,酥盒,同牛油果蝦,全部size都係迷你嘅
全部都好精緻同埋味道都唔錯

飲品方面可以選擇咖啡或者茶我揀咗最鍾意嘅 Rose Latte, 泡沫好豐富好鍾意呢個味道! 男朋友就揀左凍波蘿茶,呢個就味道淡啲冇乜特別

總括而言呢一個價錢來講,都可以嘅
因為佢又唔需要+1 $320包兩杯飲品可以消磨一個下午!
環境當然無酒店咁好啦! 大家可以自己選擇啦
2018-08-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$160 (Tea)
2018-07-19 264 views
行經朗豪坊想飲杯咖啡,只係order一杯普通既Latte,好厚泡,無啡味,無拉花,之前係尖沙咀果間飲都無咁差,就算好豆好奶好咖啡機,咖啡師唔好就出事,浪費晒,不如花啲心機培訓下班咖啡師
2018-07-03 218 views
1. Attracted by this beautiful coffee cup. I know it might sound environmental unfriendly, but I do keep the cup at home now2. Amazing hot chocolate, probably the best one I have drunk in town3. Thick and rich in texture, which is really enjoyable to drink and brings you a sense of happiness and satisfaction. A nice pamper!4. The chocolate is so rich that it kinda mask the fruity and honey taste5. A very filling cup of drink, I had it after a workout, and I was too full for dinner afterwards
72% Fruity & Honey Hot Chocolate
2018-06-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Tea
2018-05-27 361 views
第一次去Agnes b的cafe坐坐,吸引的原因係週六晚上喺朗豪坊竟然有位,而且飲品種類都幾多選擇,更重點係凍櫃的蛋糕款式都唔少呢!三人揀咗三款蛋糕開心share,再加嘢飲就坐低傾到10點人地收鋪先走。我的係熱情果菠蘿梳打,見住哥哥倒果漿同梳打水,簡單到不得了,但係一飲就覺得好適合夏天飲。三款蛋糕分別係紅莓蛋白霜蛋糕,芒果蛋糕同薰衣草伯爵茶蛋糕。除咗某特定蛋糕,例如薰衣草蛋糕會標價外,其餘統一盛惠42蚊一件。本來4,50蚊件蛋糕都不是什麼事,但係件蛋糕又未免太細件了吧⋯⋯只係3啖就巳經KO了⋯⋯不過細件還細件,一入口就實在覺得精彩有驚喜。尤其喜歡件紅莓蛋白霜蛋糕,分層細緻。而且三件蛋糕都係甜度適中,唔會死甜。

熱情果菠蘿梳打
薰衣草伯爵茶蛋糕
芒果蛋糕
紅莓蛋白霜蛋糕
2018-05-26
$100 (Other)
熱情果菠蘿梳打
薰衣草伯爵茶蛋糕
芒果蛋糕
紅莓蛋白霜蛋糕
由於今日Uncle同Auntie約咗我們飲下午茶,但Auntie話唔想去酒樓飲茶,所以我們就去咗旺角朗豪坊嘅「agnes b. Cafe LPG」飲下午茶!我們叫咗經典巴黎風味朱古力飲品嘅64%DELICES特選朱古力「熱」係用一塊石做托盤,杯熱朱古力同分開另上用一個小鐵煲盛載著嘅忌廉,首先當然要飲啖熱朱古力先啦,飲第一啖就已經感覺到朱古力非常香滑濃郁,而且質感極之稠身,但因為太過濃太過稠嘅關係,所以感覺相當膩,至於味道就比較苦澀,所以將啲軟滑嘅忌廉加入去,就可以中和返!
杯熱朱古力同分開另上用一個小鐵煲盛載著嘅忌廉,
首先當然要飲啖熱朱古力先啦,
飲第一啖就已經感覺到朱古力非常香滑濃郁,
2018-01-03
2018-02-22 231 views
Cafe開業已有一段時間,趁今日有一小時的空檔時間便潮聖一下。從外圍看上去還以為這店頗寬敞,怎知一行入去,檯與檯之間基本上只有一個平面身位的距離,坐下後與隔離檯的客人差點膊貼膊,完全稱不上有悠閒空間。跟以前尖沙咀太陽廣場的分店差很遠😔一直以來都頗喜歡Agnes b Cafe的朱古力味蛋糕,今次點上未試過的伯爵茶朱古力蛋糕,這蛋糕外圍的朱古力味濃郁,內裡的蛋糕很有伯爵茶香味,中心位有一層薄薄而香脆的米通,算是不錯。吃著這甜甜的蛋糕再配上一杯香濃的咖啡,有種雙劍合璧的感覺,頓時清一清口腔內的甜溜溜😊咖啡味濃而不苦澀,真心,比連鎖咖啡店的出品好喝得多。但我個人還是比較喜歡手沖咖啡🤓幸好今次我是自己一個人,如果跟朋友在一起,我絕不會選擇這Cafe,因為女仔秘密比較多,不想跟隔離檯的陌生人分享🤪

2018-02-18 201 views
行開旺角見agnes b cafe又想食下D甜野,見到門口D cake又幾靚,就入去坐低試下啦叫左香梨無花果撻配雪糕同朱古力血橙心太軟好配合agnes b 型格風其實心太軟好難唔好食我自己本身又鐘意食香橙朱古力所以呢個血橙心太軟好味👏🏻呢個香梨無花果撻亦都唔錯而且仲有D肉桂味,又靚又好味😋😋
行開旺角見agnes b cafe
又想食下D甜野,見到門口
D cake又幾靚,就入去坐低試下啦
叫左香梨無花果撻配雪糕同朱古力血橙心太軟

好配合agnes b 型格風

其實心太軟好難唔好食
我自己本身又鐘意食香橙朱古力
所以呢個血橙心太軟好味👏🏻

呢個香梨無花果撻亦都唔錯
而且仲有D肉桂味,又靚又好味😋😋
2017-12-15 278 views
《Agnes b Cafe》Mystery black cone $50-其實食左一半都唔知係咩味黎應該係有玫瑰味同竹炭味😂好怪好怪 完全唔好味🤦🏻‍♀️-ByT:2/10
《Agnes b Cafe》
Mystery black cone $50
其實食左一半都唔知係咩味黎
應該係有玫瑰味同竹炭味😂
好怪好怪 完全唔好味🤦🏻‍♀️
ByT:2/10
2017-12-06 2120 views
agnès b café開左一段時間,最初開嘅時候被狂洗版,又成日見到媒體介紹,當時話想食想食,一直未試到,收工太夜,兜過黎都已經賣哂。 食到而家終於食到,仲要係因為有雪糕券先換領的,儲埋啲分冇咩啱換嘅野,見有呢間,就換左幾張試下。朗豪坊店係甜品cafe,除左雪糕筒、杯裝雪糕,設堂食其他甜品,例如蛋糕、鬆餅、心太軟、飲品等, 好耐之前曾經食過佢地嘅朱古力,其後莫講話雪糕,連買飲品我都未必會諗起呢度。Mystery Black軟雪糕 $50冇標明口味嘅神秘黑色雪糕,配上同樣係黑色嘅竹碳雪糕筒,但由於新開張時睇過無數洗版報導,已經冇乜神秘感。事實上係竹碳玫瑰花茶口味,所以雪糕黑黑的。唔講真係食唔出係玫瑰味,大抵只會覺得係花嘅味道。雪糕質地沙沙的,比較輕盈不膩口,陣味唔難頂,但一次便夠。64% 特選朱古力軟雪糕 $50朱古力味反而幾好食,味道純厚,唔會太甜。雪糕容易塌、溶得快,口感比起黑色嗰款來得厚滑。雪糕筒用上竹碳筒,個樣睇落型啲,其實冇乜味,勝在幾脆口,亦都平衡到雪糕嘅甜度。

Mystery Black軟雪糕 $50
雪糕質地沙沙的,比較輕盈不膩口,陣味唔難頂,但一次便夠。

64% 特選朱古力軟雪糕 $50

2017-12-03
Tea
Dining Offer
Voucher
2017-11-13 431 views
旺角食完飯,又係甜品時間,見到朗豪坊有新開鋪頭,當然要試下。櫃檯落完單,等震動器響就自己出去拎食物。首先叫咗,隻碟好重身,好似一塊石頭改造,小心d拎。一杯朱古力 + 一小碟淡忌廉。前者係頗濃的朱古力,比較傑身,一小口一小口地品嚐,細味佢的內容,入口會先比較苦,最後有微微的甜味滲出充滿口腔,好似人生咁,苦盡甘來。後者係冇味的淡忌廉,加入去會令朱古力滑d,易入口d。然後有,即叫即整,等咗10分鐘左右。小心地切開,一啖要食到4種材料。咬開,首先係餅底的鬆脆,係平時的批底材料壓平變成餅底,然後係白梨的爽脆,酸酸甜甜,再到無花果的軟淋,間唔中咬到核的硬,最後係雪糕的軟滑&凍,同熱辣辣的批好大對比,係口中冰火交融。成個甜品好清新,雖然有雪糕係面但唔會漏,口感豐富,大愛,推薦!
櫃檯落完單,等震動器響就自己出去拎食物。

2081 views

1935 views

首先叫咗[64%DELICES特選朱古力],隻碟好重身,好似一塊石頭改造,小心d拎。
一杯朱古力 + 一小碟淡忌廉。
後者係冇味的淡忌廉,加入去會令朱古力滑d,易入口d。
64%DELICES特選朱古力

然後有[香梨無花果撻配草莓白朱古力雪糕],即叫即整,等咗10分鐘左右。
小心地切開,一啖要食到4種材料。
香梨無花果撻配草莓白朱古力雪糕
2017-11-12
$70 (Dinner)
64%DELICES特選朱古力
香梨無花果撻配草莓白朱古力雪糕
2017-11-05 269 views
-咁岩行過朗豪坊🏢👦🏻話要食黑黑黑嘅雪糕🍦🍦咁去到睇左陣Menu問店員係咩味🤔佢哋話要試左先知😗🌟仲保證一定唔會伏🌟咁佢哋講到咁好難唔試嘅😂😂-🔹Mystery black cone $50👅:❤️❤️❤️(滿分為5個❤️)真實嘅色其實冇咁黑🖤一食入去先係紫薯味🍠之後就有濃濃嘅伯爵茶最後係好淡好淡嘅玫瑰味🌹口感有小小好似食芝麻糊個Cone係竹炭味又簿又脆😋食到底部都仲有滿滿嘅雪糕🍦好抵食😋但中唔中意真係見仁見智👧🏻表示:不是我杯茶🤷🏻‍♀所以基本上係👦🏻食晒😂😂溶都唔算快🤤可能因為係室内啦👅-💫整體評份:4/5一定要讚👍🏻嘅係店員好有耐性咁同我哋傾計😆另外雪糕睇得出佢好用心去‘之’😚
咁岩行過朗豪坊🏢
👦🏻話要食黑黑黑嘅雪糕🍦🍦
咁去到睇左陣Menu
問店員係咩味🤔
佢哋話要試左先知😗
🌟仲保證一定唔會伏🌟
咁佢哋講到咁好難唔試嘅😂😂

🔹Mystery black cone $50
👅:❤️❤️❤️(滿分為5個❤️)
真實嘅色其實冇咁黑🖤
一定要讚👍🏻嘅係
店員好有耐性咁同我哋傾計😆
另外雪糕睇得出佢好用心去‘之’😚
TakeAway
寫食評的光景不經不覺已踏入多年, 進入這個網站的第1000篇 、沒有特別為此而找尋特色餐廳,反而亂推亂撞比我發現上朗豪坊新開之店子內特色雪糕。。店內以一貫半自助形式供應, 選擇食物購票後便可以在櫃檯裏自行收貨、 由於和家人是已歇腳為主力, 所以沒有叫上多添之食物、 簡單叫上幾杯咖啡後發現新出之特色雪糕, 故此叫來一杯共享。。Mystery black cone 果真神秘 ,由雪糕以至到雪糕筒都採用了全黑色、 大膽地向職員詢問一下過中來源, 店員亦簡單的奉回一句: (無可奉告是個秘密)好吧就儘管用我的舌頭與口腔挑戰一下, 這個不能說的秘密、 其實味道上有點兒像真是玫瑰味道,但是以竹炭採色取代混淆視線、 不會太俗氣而且感覺味道清新, 至於底層之黑色雪糕筒 、亦都保存得甚為新鮮所以口感脆身, 整體上覺得是意外之選亦都未為跌眼鏡失色、 如果行開商場內 又未有肚餓之意,這 杯特色雪糕未嘗為不可。☆作為一個食客在飯後評述,我只能稱自己為一個食客評述員、 好味與否實屬個人取向!☆

2017-10-21 258 views
如題,因為太“”。女孩子在“特別的日子”總想吃朱古力,腦想到新xx channel賣這間新店有特別的朱古力順便去試,點知都幾失望,故事教訓我不親自試過不要信廣告和貪圖其外表高貴精美,只叫左呢杯64%既熱朱,點知成杯火鍋甘飲落肚,加了左邊d cream一樣甘…睇個圖大家就明白就好像就甘將一排朱古力溶左比你飲,即使係“特別既日子”飲會飲得到唔哂野,但都飲左2/3已經放棄,好難飲,店員態度也如食物質數:一般。不值$55吧?!
2017-10-21
Dinner
打正旗號首間Agnes b.朱古力Cafe位予旺角朗豪坊!是日約了好姊妹一同去品嚐餐廳一角點餐是全自助式方法落單及取餐!先到櫃檯排隊點餐及付款;及後店員附上一個傳呼器,回到座位;等到機響,您就可以去取餐區取回您的甜品或飲品!餐廳另一角餐廳擺設貫徹朱古力的意念;餐牌是咖黑色的也有普通餐牌經典巴黎風味朱古力飲品熱朱古力 72% - 果香蜂蜜氣息 $55熱朱古力不夠熱丶濃度不夠偏淡丶質感偏稀;加了忌廉後,有少許滑…對這杯熱朱古力失望凍薑汁紅茶 $42J先生話:一般紅茶;而且沒有薑汁味!香蕉朱古力法式烤餅 $68J先生話:烤餅軟身一般般!朱古力血橙心太軟 $68心太軟焗到剛好;香濃朱古力夾著橙味丶流心效果好好,配上朱古力雪糕!一啖凍一啖暖的滋味,就是愛上心太軟這感覺!味道似積及古力橙餅!梳乎厘熱鬆餅配朱古力醬 $78 (需時30分鐘)好友M小姐説:鬆餅質地算鬆軟丶不夠香;朱古力醬沒有特別香濃可可味丶一般!收據以朱古力為主題的餐廳;可以説不合格!Agnes b. Cafe 總結:可以不試!
打正旗號首間Agnes b.朱古力Cafe
位予旺角朗豪坊!是日約了好姊妹一同去品嚐

餐廳一角
點餐是全自助式方法落單及取餐!
餐廳另一角
餐廳擺設
貫徹朱古力的意念;餐牌是咖黑色的

也有普通餐牌

經典巴黎風味朱古力飲品
熱朱古力 72% - 果香蜂蜜氣息 $55

凍薑汁紅茶 $42
J先生話:一般紅茶;而且沒有薑汁味!
香蕉朱古力法式烤餅 $68
J先生話:烤餅軟身
一般般!
朱古力血橙心太軟 $68
心太軟這感覺!味道似積及古力橙餅!
梳乎厘熱鬆餅配朱古力醬 $78 (需時30分鐘)
收據

以朱古力為主題的餐廳;可以説不合格!

Agnes b. Cafe 總結:可以不試!
Other Info. : 這個價格,還要自助找座位!我覺得到其他甜品小店有更多選擇!
2017-09-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$105 (Tea)