2019-06-17 703 views
近黎天氣都悶熱, 男朋友嘈住話要食雪糕/雪條...  原先諗住求期去 7 仔買, 但係係 mall 有冷氣又唔想行出去, 咁最後就係 mall 睇下有咩食. 本身我話平平地不如食麥叔叔又或者去 food court 睇下, 行下行下就經過左 agnès b. café... 同平時一樣唔食都睇下, 因為都真係靚嘅同埋都夜夜地, 好多款都賣晒...  睇完就繼續行, 突然男朋友拉返我轉就話不如食 agnès b., 我望住佢都未講野, 男朋友話佢已經揀好左... 擾攘完一輪, 最後就要左 Mini Valérie, Regular Coffee, Mini Violette (又話揀好左嘅... ) 男朋友之選 - Mini Valérie雖然話說係一件栗子蛋糕, 不過賣相靚仔, 加左個星星朱古力, 即刻唔同晒. 相對其他精緻蛋糕黎講算係大件, 有厚實感。味道唔差, 不過個人(食得比較淡口)就覺得甜左少少, 栗子味香濃, Mousse 夠滑但沒個種肥膩感覺, 有粒粒栗子同食到好似有少少 tiramisu 個種酒味。女朋友之選 - Mini Violette + Regular Coffe

(又話揀好左嘅... )

男朋友之選 - Mini Valérie
Mini Valérie

女朋友之選 - Mini Violette + Regular Coffee
有Cake, 點可以唔飲返杯 Coffee

Cake + Coffee

心型紫色蛋糕好靚, 加上心型"GIVE LOVE" 字樣朱古力, 有一點仔銀箔 (金箔就唔靚啦), 淨係外型都已經好吸引。仲有, 對於女仕們同怕肥嘅我, 細細件就岩晒啦。

好多人都會估佢係藍梅餡... 咁就... 錯晒啦~
Mini Violette

切開佢睇下先...
成份: Praline Mousse, Pistachio Crème Brûlée, Hazelnut Sponge Cake

Praline Mousse - 唔知係咩黎, 問下朋友又上網睇下: 原來呢 "Pralines" 源於法國, 將烘焙過(或半烘焙過)嘅堅果(歐洲多半為杏仁及榛子), 係銅質鍋加上焦糖混合同埋加熱, 再加以研磨同滾上朱古力漿成型。唔同地方或者唔同嘅甜品師都可以有自己獨門唔同味道嘅Praline咁
Mini Violette

切開左, 視覺上有層次感, 不同嘅顏色, 仲會見到有細細嘅果仁 (榛子) 粒粒, 食落比起Mini Valérie會無咁甜, 所以要先食呢個, 之後再打劫男朋友件Mini Valérie

除此之外, 口感/味道上都有層次感。
先會食到榛子味, 慢慢就會 taste 到淡淡開心果味出黎, 加上榛子海棉蛋糕, 口滑得黎又有果仁咬口, 唔會覺得膩。雖說榛子好似重覆左, 不過係由濃變淡淡清新 (開心果味, 再變淡淡榛子), 同埋再飲個Regular Coffee (無加糖無加奶) 中和返...

蛋糕講完, hea hea 地都要講下個 coffee...
兩個人點左一杯, 其實覺得夠飲。一來都夜, 飲太多都驚會訓唔著, 二來我地無加糖無加奶, 保留左個回甘, 所以一杯 share 都好足夠, 一啖甜一啖甘味, 又一味覺上嘅享受
Other Info. : 店員都好好, 我地唔覺唔覺吹水吹都差唔多十點 (十點閂), 無趕我地走 (仲有另一兩枱未走)。 不過呢, 呢啲就自己醒水, 唔好阻住人地收工, 同埋如果人太多就真係唔係吹咁耐水, 食飽就好閃吉返個枱出黎比人啦。店出面, 見到有啲枱, 唔知係咪都係agnès b., 如果太夜, 可以點外賣杯 (或者自帶保暖杯), 坐出去店外, 唔會阻住人地收工, 又可以繼續傾。
2019-06-15
$62 (Other)
Mini Valérie
2019-05-25 592 views
伯爵茶朱古力蛋糕 $44內層的伯爵茶蛋糕和慕絲不錯有香濃的伯爵茶味可惜整體太甜也沒什麼朱古力味上面白色的和那片朱古力 就更甜$44一件 十分迷你的小蛋糕幾口便吃完了貴在有牌子吧喜歡伯爵茶 又不怕甜的朋友可以一試
伯爵茶朱古力蛋糕 $44
喜歡伯爵茶 又不怕甜的朋友
可以一試
2K
2019-05-20 534 views
假日 , 到 MK-朗豪坊 行街街 , 真正體會到什麽叫 "人山人海" , 什麼叫 "賓虛咁嘅場面" 的景況 .... 必須要飲啖茶 , 食件 cake 冷靜一下 , 用餐地點就在 Agnès b. Café LPG ~ 我們點了一杯 Watermelon pineapple fizz $49, Casablanca tea $36, 一件蛋糕 Jeanne $44 ~Watermelon pineapple fizz $49 : 一杯富有夏日色彩的飲料 , 主要由西瓜汁、自家製菠蘿醬、梳打調成 , 味道清爽甜蜜 , 很好喝 ~Jeanne $44 : 鬆軟的雪芳蛋糕內夾着兩層鮮果肉,果肉是芒果,藍莓等較為不普遍的果肉,味道甜而且是熟透的果味 , 外層有著一層薄薄的忌廉 , 所以吃落去沒有油膩感 ~本篇完 ~

本篇完 ~
2019-04-17 617 views
今次去旺角睇戲,時間還有幾個小時, 就去附近Tea 一Tea ,今次就去 Agnes b。 店舖雖然不算太大,但都算舒適,而且不會有人來打曉你,行街街倦了,到這裡休息一會吃個tea, 是最好的選擇。一 set high tea 兩人分量包2杯飲品,咖啡或英式茶任你選擇,而另一主角就是美味的咸点及甜点,分別放置在三層上。最底層有帶子酥餅,三文魚酥餅 及 pama ham等等,中層有 chesee cake , fruit tart,上層是鬆餅,全部味道都非常好味,下次可以試試。

2019-03-30
2019-04-11 554 views
今晚接左個 job, 要攪到 8:00pm 先攪掂。晚餐未吃,唔知食咩好。就一於飲柸咖啡食個甜品做晚餐。地點係美食廣場下一層.近正門電梯上到3樓轉左就係。因為晚上唔算多人。門口放滿甜品好吸引,精美而顏色好吸引。令我不知道要選那個款式。想每款都叫曬,但肚架空間太有限了。看完食評說伯爵綠茶蛋糕唔流好好味。本人喜歡伯爵架茶香。所以一定叫來試下,等我番去研究下點整。真係好好味。玫瑰花咖啡又好味。希望飲完唔會訓唔著。昨晚失眠亞~~~~~
唔知食咩好。就一於飲柸咖啡食個甜品做晚餐。

看完食評說伯爵綠茶蛋糕唔流好好味。

玫瑰花咖啡又好味。

希望飲完唔會訓唔著。昨晚失眠亞~~~~~

伯爵蛋糕
伯爵蛋糕
2019-04-07 440 views
話説生日個Day,老闆鬼鬼崇崇地力住合野返公司比我。一打開,原來係公司樓下買咗幾個蛋糕仔比我。一見個蛋糕仔嘅外表,好似好甜咁,全個cake比chocolate包住,試一口,又唔係太甜。一個小小嘅cake都好有層次,有玉桂味,食落去好似Tiramisu咁,而且好好好滑呀!好有質感。咁啱做下午茶啱晒。真糸好食過生日蛋糕

真糸好食過生日蛋糕
2019-03-28
TakeAway
Type of Meal
Tea
Celebration
Birthday
2019-03-23 362 views
雖然食物選擇唔多,但如果下午茶時段想要找個地方坐一坐,喝杯咖啡,這裏是非常好的選擇。餐廳佈置型格,用上真皮座椅配白雲石枱,很有格調。蛋糕是非常出色的,之前吃過,但因今次想吃點主菜所以沒有點。點了一個烤牛肉牛角包,黑松露野菌扁意粉,雞肉凱撒沙律,每一款都覺得很有水準,特別是黑松露野菌扁意粉,醬汁調得很好,味道和意粉口感都好好,不會太鹹太油,意粉亦軟硬適中,很清新的感覺。咖啡都很出色,下次和朋友找個地方坐一坐,不再需要只去美式連鎖咖啡店了。
2019-02-22 459 views
前排行朗豪坊見到呢度啲甜品覺得幾靚,望落幾高級甘,就霖住過多排朋友生日帶距黎試下,朋友仔都幾中意食🍰🧁帶距黎呢度一定冇死啦🤣今日朋友仔生日🎂就帶左距上黎,都幾多人下,不過環境都唔錯,位置就唔算太多,同咪唔會太吵,見到有同學仔係度溫緊書,好勤力下📖加油啦你地💪🏻💪🏻💪🏻我地就揀左比較入面嘅位置,見到檯面好多垃圾,冇人汁檯,只好自己搞搞距。我地叫左伯爵茶蛋糕🧁紅莓蛋白霜蛋糕🍰,蛋糕味道還算可以,估唔到伯爵茶蛋糕味道幾特別下,有驚喜,而且甜度適中,唔會死甜,不過就對於我呢個吃貨黎講呢個價錢就細件左少少。
因為朋友有Coupon,所以我們便來品嚐一下貴價的agnès b. Cafe餐點這個paster set 內有煙三文魚、菠菜,而醬汁也非常惹味(๑• ω •๑)麵條軟硬度適中,煙三文魚夠入味,友人也大讚好味~不過這杯菠蘿特飲就非常非常非常難喝!一入口就像肥皂水一樣完全沒有菠蘿的甜味而且還帶點苦澀(・̆⍛・̆)我們只喝了一口就不要了눈‸눈幸好我們有$100的Coupon不然用$120吃卞個餐點真的會讓人有點失望呢....(๑‾᷆д‾᷇๑)
因為朋友有Coupon,
所以我們便來品嚐一下貴價的agnès b. Cafe餐點

這個paster set 內有煙三文魚、菠菜,
而醬汁也非常惹味(๑• ω •๑)

麵條軟硬度適中,煙三文魚夠入味,友人也大讚好味~

不過這杯菠蘿特飲就非常非常非常難喝!
一入口就像肥皂水一樣
完全沒有菠蘿的甜味
而且還帶點苦澀(・̆⍛・̆)
我們只喝了一口就不要了눈‸눈

幸好我們有$100的Coupon
不然用$120吃卞個餐點
真的會讓人有點失望呢....(๑‾᷆д‾᷇๑)
2018-09-17 989 views
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️店內環境裝修雅致,雖然坐位不多,但地方舒適寬敞,配以一杯手調咖啡,很適合悠閒一族,慢慢坐下品嚐!食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️餐廳以朱古力甜點、咖啡及英式下午茶為主打,但亦提供意粉熱食,以$128一份意粉加埋一杯手調咖啡,呢個價錢尚算吸引!食材方面,三文魚及波菜用料新鮮,配香濃忌廉汁,入口鮮甜好味!服務:⭐️⭐️⭐️⭐️以快餐形式,食客先點餐付款,取電子取餐牌後揀位坐下等候!店員親切,服務態度熱誠!註:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️五星為最高分,⭐️一星為最低分!
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
三文魚波菜意粉配姜汁鮮奶咖啡

服務:⭐️⭐️⭐️⭐️

註:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️五星為最高分,⭐️一星為最低分!
三文魚波菜意粉配姜汁鮮奶咖啡
2018-09-16 718 views
跟姐姐撐台腳 試Agnes’b cafe雞肉凱薩沙律🥗 $68 幾大碗幾抵👍🏼味道不過不失!食材幾fresh 黑松露炒蛋吐司🍞 $88黎講略為細份個蛋唔錯既黑松露幾入味 但塊面包太硬伯爵茶蛋糕☺️ 好驚喜味道幾清新一點也不覺得肥膩 All Cake $42@1紅桑子朱古力 $68 最貴的drink😂 好濃好結不太建議叫,紅桑子味偏酸..搶過左朱古力味

跟姐姐撐台腳 試Agnes’b cafe

伯爵茶蛋糕☺️ 好驚喜
味道幾清新
一點也不覺得肥膩 All Cake $42@1

紅桑子朱古力 $68 最貴的drink😂 好濃好結
不太建議叫,紅桑子味偏酸..搶過左朱古力味
2018-09-05 784 views
無意中發現呢個AGNES B CAFE有英式下午茶, 睇個POSTER都覺得賣相唔錯, 1SET連2個飲品都係$320, 唔洗加一。不過餐廳要自己搵位, 眼見好多大陸人霸好幾張枱, 所以都要自己花D時間搵位, 而且係self service, 無送餐服務! TEA SET有3層, 由底講起, 鹹食樣樣都幾好食, 有煙三文魚TOAST, 牛油果蝦薯仔, 露筍PARMA HAM, 三文治, 忌廉酥。個三文治相對就最普通,因為有D乾, 而個忌廉酥就好似有D蝦肉咁, 好香口好好味, 每樣食物都細細淡, 唔會太膩!!中間果層就2件蛋糕, 3個MINI TART, 同4粒朱古力。蛋糕分別係芝士蛋糕同opera cake, cheesecake口感好軟滑, opera cake就好香咖啡味, mini tart都脆, 唔會太甜, 而呢d甜品其實平時都有賣, 所以無咩分別, 都係高質XD果4粒朱古力都係AGNES B出品, 入面有D crunchy, 係焦糖味咁, 有d太甜, 不過好味的!而最頂層就有2個scone, 1個有raisin, 1個係plain scon, 有翻熱所以暖暖地, 不過牛油味唔

而最頂層就有2個scone, 1個有raisin, 1個係plain scon, 有翻熱所以暖暖地, 不過牛油味唔太重, 而隔黎兜牛油都唔夠香, 比較普通似雪藏貨, 而個人對個果醬就麻麻。
總括黎講, 呢個價錢試到agnes b 既afternoon tea都可以一試, 始終佢杯野飲都要$40蚊以上, 不過如果講究環境/食物份量就未必岩了!
2018-08-20 487 views
下午茶始終係女孩子們嘅最愛!我選擇左用呢一個做我第100篇食評!好似暫時未見到有人寫關於呢一個 afternoon tea 嘅食評. 我真係唔知呢一個下午茶係咪呢一間獨有。首先嚟呢度食就搵位方面較麻煩,要自己搵嘅!所以假期方面可能比較麻煩啲。有啲人就兩個人坐四張枱,個日眼見甚至有遊客可以三人坐三張枱都得,另一邊就放行李佢喺餐廳外面其實都有啲係商場坐嘅座位,嗰啲枱會比較寬闊一啲👍🏻如果你唔介意附近有人行來行去嘅話三點鐘正先有下午茶, 我地早10至15分鐘到。值得一讚嘅係店員會彈性處理可以俾你先叫咗飲品坐喺度慢慢等叫完之後好快就有啦!都係要自己拎返埋枱嘅佢所有應該係熱嘅嘢都係熱嘅!唔會係整定凍冰冰可惜呢個下午茶係冇 menu(定我見唔到) , 所以唔可以好正確咁樣知道一啲食物嘅名稱最上嗰層係 scone, 我至愛嘅 scone , 配無花果醬,好味嘅中層主要係甜點有四粒朱古力, 一件芝士蛋糕一件咖啡蛋糕,三個 tart , 分量真係唔多而且每一件都係mini, 男朋友同行嘅話一定唔夠飽我覺得每件甜點都係好味嘅!質素都係好嘅!但印象最深刻反而係個粒開心果朱古力,真係好好食最底層有鹹點,有個三
下午茶始終係女孩子們嘅最愛!
我選擇左用呢一個做我第100篇食評!

叫完之後好快就有啦!都係要自己拎返埋枱嘅
佢所有應該係熱嘅嘢都係熱嘅!唔會係整定凍冰冰
可惜呢個下午茶係冇 menu(定我見唔到
) , 所以唔可以好正確咁樣知道一啲食物嘅名稱

最底層有鹹點,有個三文魚多士,Parma Ham 蘆筍卷, 吞拿魚青瓜竹炭三文治,酥盒,同牛油果蝦,全部size都係迷你嘅
全部都好精緻同埋味道都唔錯

飲品方面可以選擇咖啡或者茶我揀咗最鍾意嘅 Rose Latte, 泡沫好豐富好鍾意呢個味道! 男朋友就揀左凍波蘿茶,呢個就味道淡啲冇乜特別

總括而言呢一個價錢來講,都可以嘅
因為佢又唔需要+1 $320包兩杯飲品可以消磨一個下午!
環境當然無酒店咁好啦! 大家可以自己選擇啦
2018-08-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$160 (Tea)
2018-07-19 251 views
行經朗豪坊想飲杯咖啡,只係order一杯普通既Latte,好厚泡,無啡味,無拉花,之前係尖沙咀果間飲都無咁差,就算好豆好奶好咖啡機,咖啡師唔好就出事,浪費晒,不如花啲心機培訓下班咖啡師
2018-07-03 217 views
1. Attracted by this beautiful coffee cup. I know it might sound environmental unfriendly, but I do keep the cup at home now2. Amazing hot chocolate, probably the best one I have drunk in town3. Thick and rich in texture, which is really enjoyable to drink and brings you a sense of happiness and satisfaction. A nice pamper!4. The chocolate is so rich that it kinda mask the fruity and honey taste5. A very filling cup of drink, I had it after a workout, and I was too full for dinner afterwards
72% Fruity & Honey Hot Chocolate
2018-06-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea