2024-05-13 768 views
🍽️餐飲: 💮雞蛋沙律牛油果窩夫三文治蛋沙律好味,牛油果新鮮又夠熟,窩夫又熱又脆👍🏻旁邊還有一堆沙律菜👍🏻整份三文治都係厚,很難整個拿起來吃,還是乖乖用刀叉切吧🤣💮薑黃檸檬薑茶原本餐飲包一杯咖啡,但因為我不喝咖啡,所以加錢點了茶,一整壺很適合慢慢喝,慢活一下,檸檬及薑味都很香,如果加上蜜糖就更好了~🎄環境: 小店內只有4張小枱,當時只有兩枱客人,沒有壓迫感🎎服務:店內的三名店員,都很nice,感覺很親切㊗️結論:當時還未到11:00, 所以客人不多,坐得很舒服,可以慢慢吃慢慢喝,各方面都很好的一間cafe
🍽️餐飲:

💮雞蛋沙律牛油果窩夫三文治

💮薑黃檸檬薑茶

🎄環境:

小店內只有4張小枱,當時只有兩枱客人,沒有壓迫感

🎎服務:

店內的三名店員,都很nice,感覺很親切

㊗️結論:

2024-05-13
$80 (Breakfast)
  • 雞蛋沙律牛油果窩夫三文治
2024-03-28 837 views
下午茶時間去嘆咖啡😝今次食下啲無食過嘅野意大利飯🇮🇹水準同開店一樣😘叫咗啲乜咩已經唔記得,只係知海鮮飯好味😋對得住過價錢😍見到Meal有生酮食品-三文魚加椰菜花飯🥳真係好有❤️香港唔多食肆有素食,有生酮食品,又有啲開心又少少邪惡👿嘅野食係同一間café有做得好,真係好難。👏👏👏👏👏👏要支持下小店👏👏👏👏👏 今次試到新野Tiramisu,平時食得多。真係有咖啡酒蛋味有出到真係唔多。 做到又好食😋會再食過😝
下午茶時間去嘆咖啡😝
今次食下啲無食過嘅野
意大利飯🇮🇹水準同開店一樣😘
叫咗啲乜咩已經唔記得,只係知海鮮飯好味😋
對得住過價錢😍
見到Meal有生酮食品-三文魚加椰菜花飯🥳真係好有❤️
👏👏👏👏👏👏要支持下小店👏👏👏👏👏
2024-03-23
Type of Meal
Tea
2024-01-28 1007 views
高質Cafe 鹽燒三文魚配三文魚飯真係唔得😂。味道太寡,唔太岩口味。其他食物質素同飲品都好好味。溫泉多卡邦尼係好食既,d 汁同d 意粉都處理得好好👍🏻。海鮮配黃薑意大利飯都好出色,d 飯既濕潤程度處理得好好、味道都好好,如果可以有重d 廿芝士味就perfect 池。值得一提既係佢既冷泡茶都好好味,有少少麥味,唔太甜。最開心最期待就係個士多啤梨Waffle,好符合到我既期望。好後悔無叫多一球雪糕🍦。下次會再黎試埋其他食物。
高質Cafe

鹽燒三文魚配三文魚飯真係唔得😂。味道太寡,唔太岩口味。

其他食物質素同飲品都好好味。

溫泉多卡邦尼係好食既,d 汁同d 意粉都處理得好好👍🏻。

值得一提既係佢既冷泡茶都好好味,有少少麥味,唔太甜。

2024-01-20
一向好鍾意呢間cafe,每次入去都冇令我失望。聽到佢開晚市,即刻嚟試試佢!Quinoa Salad / Beetroot Salad同朋友各叫一款,剛好黑白相映成趣。兩款擺盤都好精緻,每款材料都食得出好新鮮,藜麥份量十分慷慨,好滿足呀!Soup of the day今日係我最愛嘅蘑菇濃湯,超級creamy超級濃郁,忍唔住一啖一啖接住咁飲,停唔到!Seared Flank Steak / Seared HalibutMain 朋友各自嗌咗牛扒同魚,兩樣都冇令人失望。Seared Flank Steak by default 係五成熟,保持住粉嫩同肉汁,完全唔會有overcooked嘅問題。Seared Halibut層皮煎得超脆,啲肉就好嫩,特別適合我呢啲食頭兩道菜已經有啲飽嘅人哈哈!Molten Chocolate Tart食完main其實已經好飽,但嚟到冇理由唔叫埋甜品㗎嘛,加錢試埋佢個Molten Chocolate Tart!原本都怕朱古力撻會有啲heavy,完全唔會。佢哋採用黑朱古力,甜度啱啱好,有種「大人的朱古力」嘅感覺,配合埋佢哋奶醬多雪糕,好match好夾。原本睇個價錢覺

Quinoa Salad / Beetroot Salad

Soup of the day

Molten Chocolate Tart

原本睇個價錢覺得喺荔枝角區算係偏貴,但以佢哋呢個quality同份量,其實就算已整個香港嚟講,CP值超高,一定會返嚟encore!!
喺億京地下嘅Cafe~地方唔大,印象中係有四枱左右,位置都算舒服,主要係服務員態度非常友善,仲會同你有講有笑~傾傾吓知道店主係一個三眼仔迷可能遲吓會越嚟越多三眼仔擺設😂好有趣all day breakfast都整得用心紅菜頭整得好食好加分~份量都好充足我哋兩個女仔係啱啱好 咖啡就略嫌啡味唔夠,同埋嚟嘅時候啡同奶已經融埋咗~圖中係啱啱到枱面嘅樣不過都可以嘅✌🏻最後有再叫一個窩夫,冇乜特別嘅但係味道都唔錯😊仲有套餐價計返都幾抵食呀!加油加油~
喺億京地下嘅Cafe~
地方唔大,印象中係有四枱左右,
位置都算舒服,
主要係服務員態度非常友善,
仲會同你有講有笑~
傾傾吓知道店主係一個三眼仔迷
可能遲吓會越嚟越多三眼仔擺設😂好有趣

all day breakfast都整得用心
紅菜頭整得好食好加分~
份量都好充足我哋兩個女仔係啱啱好

All  day breakfast

咖啡就略嫌啡味唔夠,
同埋嚟嘅時候啡同奶已經融埋咗~
圖中係啱啱到枱面嘅樣
不過都可以嘅✌🏻
Dirty

加油加油~
All  day breakfast
Dirty
  • All  Day  Breakfast
荔枝角有新咖啡店,朝早經過就去食個早餐,本來想話個煙肉蘑菇奄列走煙肉啦,點知原來可以免費轉食素食版蕃茄蘑菇奄列,餐牌上亦有素食全日早餐可以揀,亦都有素食意粉食㗎荔枝角之友想食咖啡店輕食可以mark低。這個位置的咖啡店終於有人接手,荔枝角區又多一個選擇。店內座位不多,平日上午來吃早餐都幾寫意,亦唔少人會買咖啡外賣。店主好明顯勁鍾意三眼仔,每個角落都見到綠色小人,非常可愛。早餐有幾款蛋奶素食選擇,想吃豐富一點可揀全日早餐。主餐牌都有好幾款素食選擇。蛋沙律牛角包如圖所示,趕時間買返公司食都得。蕃茄蘑菇芝士奄列+咖啡 HK$88即叫即做的奄列賣相買可以,而且有沙律伴碟幾實在。餡料充足,除了蕃茄蘑菇還有很多洋蔥,吃起來味道偏清淡,整體來說是個健康早餐選擇。
這個位置的咖啡店終於有人接手,荔枝角區又多一個選擇。
早餐有幾款蛋奶素食選擇,想吃豐富一點可揀全日早餐。
主餐牌都有好幾款素食選擇。
蛋沙律牛角包如圖所示,趕時間買返公司食都得。
蕃茄蘑菇芝士奄列+咖啡 HK$88
即叫即做的奄列賣相買可以,而且有沙律伴碟幾實在。
2023-08-25
2023-08-15 797 views
嘩!個爪啊🤩呢到有啲3眼仔嘢好qq🍽️食物方面:🍝溫泉蛋卡邦尼意粉$78正常發揮 唔算太漏 🦜小鳥胃都食得晒🥓 煙肉班尼狄蛋配沙律 $88staff聽到我哋話🥚太熟 講咗幾次唔好意思 😣想煮多隻俾我哋但太飽無要到➕$10轉煙三文魚 無汁ver係朋友怕肥走醬😂🦐鹹蛋黃蝦球配自家製薯糰 $108蝦球俾得多 薯糰似年糕煙韌但冇乜🥔味 鹹蛋黃醬肉鬆都ok🍷紅酒炆牛頰肉配闊條麵 $138淡味咗啲Lunch menu嘢飲都多選擇 4️⃣款茶🍵(白蘭花茉莉綠茶/果香伯爵茶/南非博士玫瑰紅茶/薑黃檸檬薑茶)/咖啡/橙汁🧃有啲茶包仲用茶氏爺爺👍🏼📷打卡方面:除咗周圍有啲👁️👁️👁️擺設 仲有真花花樽裝飾💐器皿淨色行簡單路線🔈環境方面:真小店 得11個位 我哋人多好似包場咁😂人手空間有限 要等一陣先上齊嘢⏱️open kitchen 睇到🧑🏻‍🍳煮嘢 我哋講嘢佢都聽到晒😅新開/新人所以有啲亂但staff態度誠懇好有禮貌💯 💬其他資訊:Aha Coffee & Cate 📍荔枝角長裕街10B號億京廣場二期地下1號舖

嘩!個爪啊🤩呢到有啲3眼仔嘢好qq

💬其他資訊:
Aha Coffee & Cate
📍荔枝角長裕街10B號億京廣場二期地下1號舖
2023-08-05 601 views
喺D2 Place附近開咗間新Cafe,有驚喜 👍Lunch time荔枝角附近好多餐廳都要排隊等位先入到去食嘢,見到依間Cafe唔使等位去到唔使等位,就入去試吓新嘢。等緊嘢食嚟嘅時候客人可以睇到廚師整嘢食嘅情況。嗌咗三個set,一份甜品。三份闊條麵睇落唔係好大份,但食完好飽好滿足。牛面頰闊條麵好有牛味,入口好軟身好林食到停唔到口。煎意瓜蕃茄羅勒配闊條麵係素食,好啱素食者試吓,味道好濃郁。我係第一次試薯糰,口感好特別,好煙韌。職員話俾我聽係店主自家製,推介大家試下!甜品令我最有驚喜,焦糖海鹽雪糕配窩夫,香蕉上嘅焦糖,夾埋一齊好好味 😋環境舒適寧靜,比起喺好多人嘅D2 Place嗰邊食嘢舒適好多👍🏻 想靜靜地唔駛迫食lunch呢間真係好適合。
喺D2 Place附近開咗間新Cafe,有驚喜 👍

等緊嘢食嚟嘅時候客人可以睇到廚師整嘢食嘅情況。

嗌咗三個set,一份甜品

三份闊條麵睇落唔係好大份,但食完好飽好滿足。
牛面頰闊條麵好有牛味,入口好軟身好林食到停唔到口。
煎意瓜蕃茄羅勒配闊條麵係素食,好啱素食者試吓,味道好濃郁。

煎意瓜配蕃茄羅勒闊條麵
鹹蛋黃蝦球配手工制薯糰
香蕉拖肥窩夫配海鹽焦糖意式雪糕
紅酒炆牛面頰肉配闊條麵
2023-08-04
$80 (Lunch)
煎意瓜配蕃茄羅勒闊條麵
鹹蛋黃蝦球配手工制薯糰
香蕉拖肥窩夫配海鹽焦糖意式雪糕
紅酒炆牛面頰肉配闊條麵
  • 素食
難得星期日做下閒人,無意行下荔枝角一帶。長裕街U型小街有位停車,又可以係Cafe Chill 好難得。 All day breakfast 有驚喜,平時只見到薯餅(三角形版或麥當當版)這間就係自家製千層薯仔批,細細件好好味😋。 合理價錢,唔合理嘅好好味😝。 可以再黎食過。咖啡有水準,唔食咖啡朋友都飲到。 有花果香氣,有回甘,但無咖啡苦同太酸味道。水果茶無店員推介,好好味,微天然甜,水果香。美麗紫紅色打卡一流。👍

難得星期日做下閒人,無意行下荔枝角一帶。

AHA  All  Day  Breakfast
水果茶
2023-07-23
Type of Meal
Tea
AHA  All  Day  Breakfast
水果茶
格仔餅窩夫配花生煉奶意式雪糕🍦好好味🤤 花生醬加煉奶我以為會好膩,點知甜度好適中完全唔會好膩🥰 餐牌既薯團同紅酒牛頰肉已經加入我地Wish list啦❤️真心好推介!!
2023-06-22
$44 (Tea)
咸蛋黃蝦球手工薯糰 $108 老闆手工製既Gnocchi,係由馬鈴薯同麵粉製成,質地柔軟有彈性!配合埋鹹蛋黃汁,味道非常豐富多層次,相信一定好受大眾歡迎✨香煎雞卷配椰菜花飯🐓$118非常適合輕食者!椰菜花配合洋蔥炒香,食得出有少少酒香👨🏻‍🍳而雞卷慢煮處理後再香煎,所以肉質非常非常嫩滑,大推✨營養十足既一個菜式🥩紅酒炆牛頰肉闊條意粉 $158意粉非常掛汁,份量岩岩好!玫瑰雞翼 (套餐+25) 單骨進食方面超方便🤭有淡淡的玫瑰香味🌹🍌香蕉窩夫配焦糖海鹽雪糕🍦即叫即做既窩夫又香又脆,而雪糕非常順滑柔軟,完美組合🍦🧇 👨🏻‍🍳老闆誠意用心製作食物💕除左注重食品營養價值,亦充滿個人特色同創意✨👧🏻支持小店!希望你地有更多優質出品!📍Aha Coffee & Cate (荔枝角)荔枝角長裕街10B號億京廣場二期地下1號舖

咸蛋黃蝦球手工薯糰 $108

香煎雞卷配椰菜花飯🐓$118

🥩紅酒炆牛頰肉闊條意粉 $158
意粉非常掛汁,份量岩岩好!

玫瑰雞翼 (套餐+25)
單骨進食方面超方便🤭有淡淡的玫瑰香味🌹

🍌香蕉窩夫配焦糖海鹽雪糕🍦
即叫即做既窩夫又香又脆,而雪糕非常順滑柔軟,完美組合🍦🧇

👨🏻‍🍳老闆誠意用心製作食物💕
除左注重食品營養價值,亦充滿個人特色同創意✨
👧🏻支持小店!希望你地有更多優質出品!

📍Aha Coffee & Cate (荔枝角)
荔枝角長裕街10B號億京廣場二期地下1號舖
2023-06-09 515 views
新開的 café 沿用上一手的裝修、餐檯、咖啡機,但餐牌有不少變化,食物選擇比上一手多!All-day breakfast (green) $128+$35 可以有湯或沙律 & $42以下飲品湯是咖哩椰菜花湯,質地濃厚,很淡的咖哩味有點開胃。All-day breakfast 感覺超豐富!有酸種麵包、炒蛋、炒蘑菇、牛油果、大片紅菜頭、大片煎番茄、藜麥、甜椒、芝士薯仔,另外有雜莓乳酪。每一樣都很新鮮,特別喜歡大片紅菜頭 & 芝士薯仔 炒蛋也很嫩滑另外有一款有肉的 all-day breakfast 有煙肉腸仔等,$138,下次可以一試。雞卷椰菜花飯 $118+$35 可以有湯或沙律 & $42以下飲品雞卷很好味!是類似葵廣阿佳拌麵的貴妃雞卷。紅黃甜椒為椰菜花飯增添色彩,椰菜花飯也好味,加入了洋蔥粒去炒所以很香,但是略嫌油膩。由於配料不多,吃到最後有點膩了。咖啡方面試了 latte & iced long black,正常水準~值得一提的是兩位年輕老闆都很友善健談,據聞其中一位喜歡三眼仔,所以在店內各處都能發現三眼仔的影蹤😂

+$35 可以有湯或沙律 & $42以下飲品
湯是咖哩椰菜花湯,質地濃厚,很淡的咖哩味有點開胃。

每一樣都很新鮮,特別喜歡大片紅菜頭 & 芝士薯仔
炒蛋也很嫩滑

雞卷椰菜花飯 $118
+$35 可以有湯或沙律 & $42以下飲品
雞卷很好味!是類似葵廣阿佳拌麵的貴妃雞卷。
由於配料不多,吃到最後有點膩了。