2024-06-29 208 views
間唔中都會來這間店吃飯,價錢中等,環境舒適,食材靚而味道好。牛肉青芒果沙律: 燒牛肉嫩滑,青芒果絲酸酸的,唔錯。燒牛肉串: 牛肉質地很好,很有牛味,味道很好。冬蔭功濃汁海鮮意大利麵: 每條意粉沾上濃濃的冬蔭功汁,微辣很惹味,中蝦鮮甜,還有鮮魷和青口。蟹肉炒飯: 炒飯無嘜特別、普通,加上鮮蟹肉。焗海鮮飯: 焗飯配中蝦,青口和魷魚,味道唔錯。泰式咖啡配奶茶: 杯上有牛奶加糖的咖啡冰和奶茶冰配一支啡咖,很有特式,味道很好。

牛肉青芒果沙律: 燒牛肉嫩滑,青芒果絲酸酸的,唔錯。

燒牛肉串: 牛肉質地很好,很有牛味,味道很好。

蟹肉炒飯: 炒飯無嘜特別、普通,加上鮮蟹肉。

焗海鮮飯: 焗飯配中蝦,青口和魷魚,味道唔錯。

2024-06-28 176 views
今日和爸爸經過銅鑼湾世貿中心上面的高级餐廳,我們坐在窗邊,一邊看著維港一邊吃tea,我點了豬肉濃湯船麵,味道幾清淡,份量比較少,算係貴價車仔麵,味道正常中規中矩。我爸點了牛油果酱蛋麵包我試了一點,酸酸甜甜好特別的味道層次好豐富,麵包軟熟。就算幾好味價錢有少少貴,但同女朋友拍拖下午茶就幾好。因為環境幾靚。

我爸點了牛油果酱蛋麵包

我試了一點,酸酸甜甜好特別的味道
層次好豐富,麵包軟熟。就算幾好味

價錢有少少貴,但同女朋友拍拖下午茶就幾好。
因為環境幾靚。

斑斕花椰香鮮奶挺好的,排在第一個的果然是可以。幸運碳烤拼盤看起來挺拉風的,味道也不錯,搭配比較合理,肉、海鮮、水果、蘑菇都有了。脆炸豆腐配泰式雨露一般般。加水不及时,从头到尾没加过水。
斑斕花椰香鮮奶挺好的,排在第一個的果然是可以。
脆炸豆腐配泰式雨露一般般。
加水不及时,从头到尾没加过水。
2024-06-26
$150 (Tea)
喺媽媽生日嗰一日,我哋一家人揀左銅鑼灣嘅阿閒泰慶祝。阿閒泰將正宗嘅泰國口味帶到咗香港,令人回味無窮。最出色最有代表性嘅就係「炭燒叉燒」🍖, 佢嘅色澤紅潤,真係難以抗拒。一咬落口,扎實嘅口感,整個口腔會充滿叉燒嘅炭燒香氣,每一口都帶住淡淡嘅甜味。再黎就係「泰鹹蛋黃金單骨雞翼」🍗,充滿著烤煮後鹹蛋黃嘅香氣,每一啖都令人回味無窮。雞翼的皮香脆,烘烤後的鹹蛋黃味道更加突出,入口一瞬間就能感受到鹹蛋黃的香脆。最後,就唔可以唔提「炭燒原條牛肋骨配泰式青醬」🥩。原條牛肋骨經過長時間低溫烘烤,配上特製酸辣泰式青醬,令牛肋骨的味道更加豐富,真係好juicy㗎。阿閒泰嘅裝修舒適且寬敞😌,處處顯露著泰國的特色。座位舒服,環境悠閒,真係好適合慶祝生日🎉。總結嚟講,個人好喜歡阿閒泰嘅風格同口味,我相信等你一試,你都會愛上呢間餐館架!

2024-06-25 173 views
同朋友嚟咗世貿中心呢間泰國餐廳可以帶狗狗一齊進餐店員安排坐近玻璃旁邊座位望住維港避風塘.環境非常舒適而且價格平民大眾化午市套餐仲可配泰式小食同飲品✨泰館無骨海南雞配雞油飯海南雞肉質嫩滑無骨啖啖肉配上醬汁味道不錯✨濃汁泰黃咖哩雜菜滑蛋蓋飯米飯上面舖上嫩滑雞蛋配上有點微辣嘅黃咖哩.味道香濃✨炭燒豬肉丸串燒豬肉丸口感爽彈沾上泰式醬汁辣辣地好惹味✨Tiramisu甜而不膩嘅Tiramisu口感細膩✨泰式泡沫奶茶面層添上牛奶打出的泡沫又香又滑✨泰式鴛鴦冰杯裡兩種口味冰粒再倒入咖啡同牛奶香濃冰凍.冰粒溶化都唔會變淡

同朋友嚟咗世貿中心呢間泰國餐廳

香濃冰凍.冰粒溶化都唔會變淡
2024-06-25
Type of Meal
Lunch
平時行左銅鑼灣唔知幾多次,都未曾發現原來有呢一間泰式餐廳「阿閒泰」。今日終於有朋友介紹我地去食,一試就覺得會返兜~而阿閒泰仲有多款嘅單點和質素高嘅晚餐set。你可以一次過試晒所有泰式特色美食♥️。食物未到,已經獲坐窗口位🏙️,望住外面嘅風景食餐晚飯真係好放鬆😎。食物到咗!首先捧出嚟嘅係📍炭燒叉燒🍖,叉燒色澤吸引,外焦裏嫩,每一口都咁香軟煙韌。食落肚,即刻覺得嗰陣甜香,夠晒分量😋!而且嗰種甜味一點都唔會覺得悶,很開胃🥳。食物之旅繼續,下一站係📍無骨海南雞🍗,雞肉嫩滑得嚟又唔會痴牙,再配上一點點泰式嘅生薑醬汁,感覺上就好似去左泰國咁,真係過足癮!海南雞有俾人一種非常簡單但卻味道濃厚嘅感覺🤤。📍大蝦冬蔭功濃汁燴有機糙米飯🦐🍚,冬蔭功嘅味道配合有機米飯提出嚟,就係一種好食嘅享受。飯粒飽滿,大蝦份量重,真係非常夠食。口感非常豐富。
古語話,民以食為天,就算生活再忙,都要好好善待自己嘅胃口。今日本身做左成日野好攰,但阿閒泰給我帶來瞬間的放鬆與快樂,讓我體驗到泰國獨特的風情。 🍽️🍻💃✅ 黑松露蟹肉蘑菇忌廉湯🍄湯中的松露香氣超級濃郁感覺,而蟹肉的彈性口感將呢個濃湯既層次感更升一級,又滑又香濃👌。✅ 濃汁泰黃咖喱軟殼蟹🦀這黃咖喱軟殼蟹的香氣從遠處就能聞到。軟殼蟹脆卜卜,而咖喱更添加了一些香味,並且感覺到溫潤的香辣🔥。✅ 勿洞脆脆炸蠔餅 🥞勿洞脆脆炸蠔餅的風味獨特,每一口都有驚人的口感。也就是蠔的香氣四溢,占據味蕾 😌。✅ 燒澳洲羊架紅咖喱🍖燒得恰到好處的羊架紅咖喱,那種香氣宜人,加上其中獨特的紅咖喱味,難以忘懷。✨✨
✅ 黑松露蟹肉蘑菇忌廉湯🍄
✅ 濃汁泰黃咖喱軟殼蟹🦀
✅ 勿洞脆脆炸蠔餅 🥞
✅ 燒澳洲羊架紅咖喱🍖
2024-06-16 157 views
辛苦了一整個星期🗓️來到星期五🙆🏻‍♀️值得好好獎勵自己🥹🍔和牛芝士漢堡太陽蛋沙律薯條肉味濃郁兼肉汁豐富🫓口感細嫩🫦🍛阿閒泰滷豬手飯溏心蛋軟腍的豬手,彈牙煙靭🫦滿滿嘅骨膠原🫶🏻溏心蛋都好出色🍜冬陰功虎蝦湯麵冬蔭功濃湯用特選泰國香料熬製🍲酸辣味道平衡🌶️配上原隻新鮮大蝦🍤湯底散發香濃椰味🥥🍧楊枝甘露莎莎配芒果雪條冰甜香芒果雪條🍭慢慢融和在沙沙冰裏🍹口感清新阿閒泰 (世貿中心)📍銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓L4-06號舖#AhanThai #hkfoodie #thaivibe #thaicuisine #thaifood #hkrestaurant #thainoodle #thainoodles #hkig #fushionthai #K11 #k11artmall #cwb #WTC #causewaybay #tst #泰好食 #阿閒 #打卡 #尖沙咀美食 #尖沙咀 #銅鑼灣
辛苦了一整個星期🗓️來到星期五🙆🏻‍♀️值得好好獎勵自己🥹

🍔和牛芝士漢堡太陽蛋沙律薯條
肉味濃郁兼肉汁豐富🫓口感細嫩🫦

🍛阿閒泰滷豬手飯溏心蛋
軟腍的豬手,彈牙煙靭🫦滿滿嘅骨膠原🫶🏻溏心蛋都好出色

🍜冬陰功虎蝦湯麵

🍧楊枝甘露莎莎配芒果雪條冰
甜香芒果雪條🍭慢慢融和在沙沙冰裏🍹口感清新

阿閒泰 (世貿中心)
📍銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓L4-06號舖

2024-06-15 118 views
蟹肉芒果牛油果他他,它巧妙地將海鮮和水果結合在一起,蟹肉鮮甜細嫩,芒果和牛油果則賦予這道甜品豐富的層次和香氣,清新的青檸汁更是點睛之筆,使整體口感清爽怡人。炭燒牛肉配青芒果沙律的牛味濃郁,加上炭燒效果更香,再配埋青芒果絲辣中帶點酸甜,食落好清新,完全唔油膩。生蝦刺身十分讚,浸在酸酸辣辣的汁入面真係勁正,尤其在現在的天氣吃很開胃,成隻蝦一啖放入口超級幸福,這個必點。阿閒泰滷無骨豬手充滿滷汁光澤,肉質柔腍,好滑溜口,配上入口即溶嘅豬肉,好滿足。椰汁芒果黑糯米飯的芒果新鮮又甜美,配上黏黏糯糯的黑糯米飯及香濃的椰汁,完美嘅結尾!價錢如下

椰汁,完美嘅結尾!

價錢如下

之前朋友聚會食過午飯,一直記住佢嘅好味道。所以今晚,我哋黎再試一試。到咗出已經有幾多人等位,不過都好快就攞到位🕣。環境: 佢嘅裝修華麗又氣派,大卡枱俾人感覺舒服又寬敞。美食: 🥘1️⃣ 濃汁泰黃咖喱雜菜:呢個咖喱味道十足,食得出佢嘅辣味同香料味,好夠特色。雜菜份量好足,所以食起黎感覺好有口感,仲有,雜菜吸晒咖喱汁,食落去簡直係美味極之!2️⃣ 炭燒叉燒: 呢個叉燒,外皮炭燒嘅味道香爆料! 毎片嘅叉燒肉,都係好嫩並且味道突出,當你食落去,會感覺肉質好鮮美,又有肉感!3️⃣炭燒虎蝦串燒:真係一試難忘啊! 🦐虎蝦大隻而且新鮮,炭火燒得啱啱好,滋味十足!4️⃣ 無骨海南雞🐔:呢隻雞,味道好濃,我第一次食就已經愛上佢! 雞肉好有口感,而且配埋油飯!服務:入到去就即刻為我哋帶位,一見我地坐低就上碟,真係好貼心👩‍💼。

環境: 佢嘅裝修華麗又氣派,大卡枱俾人感覺舒服又寬敞。

美食: 🥘

呢間餐廳位於銅鑼灣嘅繁忙地段,一眾朋友揀咗呢度慶祝生日,順便享受下佢哋高質素嘅泰式料理。首先,入到去第一感覺就係環境好舒適,服務員態度又好😄😌首先,我哋點咗""阿閒泰虎蝦冬蔭功湯""。湯色深褐,有種深如咖啡嘅色澤,而用虎蝦熬嘅湯真係好夠味,晶瑩剔透嘅虎蝦質感好好,脆口之餘又保留咗海鮮本身嘅鮮味。😋🍤接著,嗰個""蟹肉芒果牛油果他他""真係令人驚艷。芒果同牛油果嘅淡淡清香配合上新鮮嘅蟹肉,感覺好開胃。佢嘅色澤鮮艷,個口感又係好豐富😍🥑🦀而最厲害嘅就係""炭燒原條牛肋骨配泰式青醬""。牛肋骨炭燒到外皮微焦,入口卻是肉質嫩滑,配上醬汁,簡直令人不能抗拒。聽到切肉嘅聲音,聞到肉嘅香味,咬一口,簡直係幸福到無法形容。😋🥩最後,我哋仲點咗""大蝦濃湯冬蔭功麵""。湯頭清甜,帶咗一點點辣味,但係唔會覺得辣得過份,反而會令人食多幾口。大蝦又肥又大,一個吃落去已經好有滿足感。佢哋嘅麵食都唔會覺得太重,清爽得剛剛好,再配上脆脆嘅蔬菜,好有口感。🍲你話邊種食物味道我最喜歡呢?我諗我會選擇嗰個炭燒原條牛肋骨。雖然我平時食嘢唔太偏向重口味,但係嗰道菜真係令我改觀!👍

在香港這個美食之都,各式各樣的美味佳餚無處不在,特別是東南亞菜,競爭劇烈。今天來到銅鑼灣世貿中心的一家泰國餐廳,在這裡品嚐泰國的獨特風味。儘管窗外望去只能看到有遮擋的避風塘景致,但餐廳內的裝潢卻別有一番東南亞風情,令人仿佛置身泰國。首先上桌的是一碗冬蔭功湯,香氣撲鼻而來。湯底清爽不膩,裡頭充滿了香菜、青lime和其他香料的清香。不過,對於辣味來說稍嫌過於火辣,或許可以調整一下辣度會更好。總體來說,這道開胃湯十分可口。接下來是餐廳的招牌菜 - 泰式醉貓炒黑毛豬肉手工卷粉。第一口咬下,立即被香濃的東南亞風味所攻陷。碎肉嫩滑多汁,卷粉則Q彈有勁,兩者完美融合。炒料中還有大量的九層塔、馬蘭頭等香料,令人酣暢淋漓。這道主菜無疑是款勝佳作。最後上桌的是蟹肉芒果牛油果他他,它巧妙地將海鮮和水果結合在一起。蟹肉鮮甜細嫩,芒果和牛油果則賦予這道甜品豐富的層次和香氣。清新的青檸汁更是點睛之筆,使整體口感清爽怡人,最後回味無窮。總的來說,這家泰國餐廳完全值得一試。雖然價格在晚上時段略貴,但鑑於出色的環境、周到的服務和衛生良好的廚房,這家餐廳實在難能可貴。不妨下次來到銅鑼灣時,就讓自己沉醉在泰式風情之中,盡情

阿閒泰冬蔭功湯

泰式醉貓炒黑毛豬肉手工卷粉

蟹肉芒果牛油果他他

總的來說,這家泰國餐廳完全值得一試
。雖然價格在晚上時段略貴,但鑑於出色的環境、周到的服務和衛生良好的廚房,這家餐廳實在難能可貴。不妨下次來到銅鑼灣時,就讓自己沉醉在泰式風情之中,盡情品嚐這絲絲入扣的佳餚。
2024-06-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$160 (Dinner)
泰式醉貓炒黑毛豬肉手工卷粉
蟹肉芒果牛油果他他
  • 蟹肉芒果牛油果野菜沙律
  • 泰式醉貓炒新鮮手造卷粉
2024-06-03 158 views
約咗幾個閨密去試新野食,發現咗呢度嘅泰式餐廳‘阿閒泰’。我哋本身都好鍾意新開嘅餐廳,試新味啦,所以就嚟到咗銅鑼灣呢度。環境好優雅,設計都好獨特。🥰我地叫咗以下嘅菜式,一齊分享‼️💖炭燒虎蝦串燒當串燒被端上嚟嘅時候,嗰份燒烤味馬上四溢出嚟,仲有虎蝦自己嘅鮮味。絕對係最好開始之選✨💕勿洞脆脆炸蠔餅呢個蠔餅真係一試愛上,香脆外皮裹住鬆軟熱辣嘅蠔仔🥰💜 蟹肉炒飯🦀每一粒飯都炒得金黃,蟹肉味道濃,又不過鹹。內裡每口都飽含嘅蟹肉香氣,實在係美味再升級😋吃完都好滿足,每樣東西都仲要水準之上💯,阿閒泰,值得推薦!👋🏻

我地叫咗以下嘅菜式,一齊分享‼️
💖炭燒虎蝦串燒
💕勿洞脆脆炸蠔餅
呢個蠔餅真係一試愛上,香脆外皮裹住鬆軟熱辣嘅蠔仔🥰
💜 蟹肉炒飯🦀
作為一個愛吃嘅人,我每日都會去搵嚟自己未試過嘅新餐廳🍽️。最近發現一間位於銅鑼灣嘅泰國餐廳阿閒泰🇹🇭,網上評價都幾好,就同朋友一齊去試吓。首先,一見到「泰鹹蛋黃金單骨雞翼🍗」就知佢一定要試。順口嘅鹹蛋黃伴隨著香脆嘅雞翼,每一口都飽滿嘅滋味,好過癮。第二款「濃汁泰黃咖喱軟殼蟹🦀」,黃咖喱濃郁得啱啱好,冇辣死人嗰種。蟹肉鮮嫩,完全吸收咗咖喱嘅味道,夾埋蟹黃,簡直係人間美味。「大蝦冬蔭功濃汁燴有機糙米飯🍤」,大蝦飽滿彈牙嘅肉質,加上冬蔭功濃湯嘅清甜,再加上糙米飯吸收咗所有嘅美味,好正呀!最後重有🥭泰式芒果糯米飯,芒果新鮮又甜,糯米飯軟軟地,甜度適中,完美收工。職員服務好,將每一款菜式都講解得清晰明白,食材新鮮又美味,湯底都超足料😙!阿閒泰,我哋下次再見!

今次第一次揀咗呢間泰式餐廳「阿閒泰」。店內格局無敵有心思,環境清新,令人感覺眼前一亮!🤩 我哋一致決定嗰燒澳洲羊架紅咖喱先試下手!羊架部分爆香嘅羊味,再配上微辣嘅紅咖喱,好正喎!😇勁鍾意蠔?🔸勿洞脆脆炸蠔餅就炸得鬆脆,加上肥蠔,肯定會加評分! 🔸炭燒原條牛肋骨配泰式青醬仲喺呢度等你嚟挑戰,濃郁嘅牛骨香味牛肋骨,超juciy同埋個肉質真係好好,好tender,泰式青醬辣得好過癮,真心覺得可以再encore!!~~~「阿閒泰」就係咁樣用心做出每個菜式,你又點可以唔試下?

「阿閒泰」就係咁樣用心做出每個菜式,你又點可以唔試下?