多元化口味的 ғᴜsɪᴏɴ 泰菜阿閒泰原來在銅鑼灣世貿中心有分店環境摩登 高樓底到天花板可以掛兔子空間很大 有沙發座 也有多人聚餐用的 sʜᴀʀᴇ ᴛᴀʙʟᴇ盡頭還有幾張能欣賞小小維港景色的四人桌餐點相當豐富 且私心相當合我口味有傳統泰式船麵 咖哩 也有西式薯條 湯品等還有不少是泰式揉合西式的餐點像是冬蔭功焗飯 咖哩煮牛肋條 創新的配搭𓋪 黑松露蘑菇忌廉湯 (一人份量)𓋪 沙律醬烤票米條質感濃稠的忌廉湯絕對超過一人份量黑松露散發香氣 拌勻後更顯濃郁塗上惹味沙律醬再烤焗的 ᴄᴏʀɴ ʀɪʙs 玉米粒都很大顆 帶點爆汁又涮嘴𓋪 泰北咖哩雞𓋪 印度薄餅咖哩雞份量絕不馬虎 滿滿實在的雞肉肉質嫩滑不乾柴 濃郁咖喱汁辣度頗高配上印度薄餅增加口感 惹味非常𓋪 大蝦濃湯冬蔭功麵新鮮大蝦 泰國扎肉下有紅通通的湯底以冬蔭功作湯底 麵條相當掛汁整個酸辣程度破表 絕對是重口味之作餐廳會貼心提供椰奶可降低辣度𓎾 青檸冰涼特飲𓎾 班蘭椰香鮮奶 (熱) 友人的青檸特飲 新鮮薄荷葉更顯清爽我的椰香鮮奶班蘭味不算相當突出但微甜的椰香味也不錯喝餐牌中還有很多吸引的餐點想嘗試像是串燒 船麵 炒金邊粉等等空間也很舒適 覺得可
多元化口味的 ғᴜsɪᴏɴ 泰菜阿閒泰
原來在銅鑼灣世貿中心有分店
環境摩登 高樓底到天花板可以掛兔子
盡頭還有幾張能欣賞小小維港景色的四人桌

餐點相當豐富 且私心相當合我口味
有傳統泰式船麵 咖哩 也有西式薯條 湯品等
還有不少是泰式揉合西式的餐點
像是冬蔭功焗飯 咖哩煮牛肋條 創新的配搭
𓋪 黑松露蘑菇忌廉湯 (一人份量)
𓋪 沙律醬烤票米條
以冬蔭功作湯底 麵條相當掛汁
整個酸辣程度破表 絕對是重口味之作
餐廳會貼心提供椰奶可降低辣度
𓎾 青檸冰涼特飲
𓎾 班蘭椰香鮮奶 (熱)
友人的青檸特飲 新鮮薄荷葉更顯清爽
我的椰香鮮奶班蘭味不算相當突出
但微甜的椰香味也不錯喝

餐牌中還有很多吸引的餐點想嘗試
像是串燒 船麵 炒金邊粉等等
空間也很舒適 覺得可以安可
2024-06-20
$300 (Dinner)
這家餐廳專注於正宗泰國菜,期待享受到地道的泰式風味。餐廳環境非常舒適,除咗正宗泰國菜,仲有西式fusion元素,非常特別。泰式生蝦刺身 $98新鮮的生蝦切片厚薄適中,色澤透亮,每一口都能感受到蝦肉的鮮甜與彈性,搭配上店家特製的青檸大蒜醬汁,酸酸辣辣的味道讓整道菜更加清新,完美提升了海鮮的鮮味,這道菜帶來的清爽感非常開胃。蝦頭炸到脆卜卜,十分酥脆香口。阿閒泰滷無骨豬手 $118豬手經過長時間滷製,肉質軟嫩,入口即化。滷汁的味道濃郁卻不過於鹹,搭配的白飯更是絕配,吸附著豬肉的精華。冬蔭番茄醬海鮮焗飯 $118焗飯香氣撲鼻,米飯吸收了濃郁的海鮮與番茄醬的味道,口感滑順。海鮮的鮮味與番茄的酸甜完美融合。炭烤牛肉牛筋丸濃湯船麵 $94湯底醇厚,牛肉和牛筋丸的味道濃郁,牛肉經過炭烤,外焦內嫩,帶有獨特的煙燻香氣。麵條煙靭,吸附著湯汁的美味。

泰式生蝦刺身 $98

阿閒泰滷無骨豬手 $118

冬蔭番茄醬海鮮焗飯 $118

炭烤牛肉牛筋丸濃湯船麵 $94

✧ 大蝦冬蔭功濃汁燴有機糙米飯紅米好有咬口 .ᐟ .ᐟ海鮮有八爪魚、青口、大蝦整體味道偏辣的 但小編唔食辣的都覺得還可接受啦🥹🙌🏻而且醬汁好有鮮味 讚~💓✧ 炭烤牛肉牛筋丸濃湯船麵記得要盡快食呀 .ᐟ .ᐟ如果唔係好易索晒啲湯牛肉肉質好嫩滑而且牛丸好爽口彈牙✧ 椰香芒果黑糯米呢個好有驚喜⸜(。˃ ᵕ ˂ )⸝ꕤ*.゚平時食糯米飯最驚食得多會好漏 但係呢個完全冇 .ᐟ .ᐟ除咗面頭一層芒果之外 中間都有一層芒果糯米飯好軟糯 而且撈滿花生碎 好有咬口之餘又唔會覺得漏✧ 泰式泡沫奶茶✧ 香茅碟豆花茶
✧ 大蝦冬蔭功濃汁燴有機糙米飯
紅米好有咬口 .ᐟ .ᐟ
海鮮有八爪魚、青口、大蝦
整體味道偏辣的

如果唔係好易索晒啲湯
牛肉肉質好嫩滑
而且牛丸好爽口彈牙

✧ 椰香芒果黑糯米
呢個好有驚喜⸜(。˃ ᵕ ˂ )⸝ꕤ*.゚
平時食糯米飯最驚食得多會好漏
但係呢個完全冇 .ᐟ .ᐟ
除咗面頭一層芒果之外 中間都有一層芒果
糯米飯好軟糯 而且撈滿花生碎
好有咬口之餘又唔會覺得漏

✧ 泰式泡沫奶茶
✧ 香茅碟豆花茶
特別喜愛吃西菜和泰菜的我這次試了一間混合了兩者的fusion 餐廳,午市套餐包沙律、煮食及指定飲品,由$78起,都幾抵食。餐廳空間感大,盡頭還有幾張座位能看到維港景色呢!炭烤牛肉牛筋丸濃湯船麵 Ahan Thai ribeye steak boat noodles 選用泰國新鮮幼麵,湯底清甜又具藥材味。配料豐富,大大片烤牛肉,牛丸及炸豬皮,味道不俗。大蝦濃湯冬蔭功麵 Tomyum Kong soup noodles with shrimp 冬蔭功湯底酸辣開胃,味道偏辣,大概是小辣的程度。這次轉了米粉,大蝦彈牙,麵條軟硬適中。配料主要是大蝦、魚丸和秀珍菇。旁邊有椰汁,加入椰汁更能完美平衡了辣味呢!泰式泡沫奶茶Thai milk tea 每次吃泰國菜都忍不住要點一杯泰式奶茶。這杯有濃濃的泰式香料味,味道也不太甜,正合我心意!

炭烤牛肉牛筋丸濃湯船麵

大蝦濃湯冬蔭功麵

泰式泡沫奶茶
Thai milk tea

2024-12-14 0 views
之前食過尖沙咀嘅阿閒泰,已經覺得佢哋食物有特色裝修靚,最緊要坐得舒服,世貿中心呢間好正㗎,窗邊位置可以望到銅鑼灣景色,位置一流👍🏻泰式醉貓炒黑毛豬毛工卷粉質地薄而滑身不太油膩,由於薄身卷粉能沾上較多汁,配上炒微肉碎,香辣惹味,黑毛豬肉片,薄身而爽口👍🏻脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬大推!軟殼蟹外脆內軟,米紙卷薄得來有咬口,牛油果醬味道清新,唔會太膩,整體感覺好新穎幾好食。炭燒牛肉配青芒沙律炭燒牛肉厚薄適中,有香濃牛肉味,青芒非常之脆口,味道酸酸甜甜好開胃~感覺清新最緊要唔肥。阿閒泰虎蝦冬蔭功湯佢哋嘅冬陰功湯雖然係一人份量,但係絕對夠2-3個人飲,佢哋冬陰功湯比較辣同惹味,啱晒重口味人士,蝦肉大大隻爽口👍🏻📍阿閒泰 (世貿中心) (銅鑼灣)銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓L4-06號舖

脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬

炭燒牛肉配青芒沙律

阿閒泰虎蝦冬蔭功湯

📍阿閒泰 (世貿中心) (銅鑼灣)
銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓L4-06號舖

• 泰式醉貓炒新鮮手造卷粉
2024-12-13 0 views
今日約咗朋友在銅鑼灣下午茶,有一間泰國餐廳環景優雅寧靜,在餐廳最入的位置有窗口位,仲對住個海,食嘢真係超正😍下午茶set嘅Menu唔貴,大概$50起,如果飽肚啲可以叫湯麵或者飯大概60幾蚊,已經有埋飲品豬肉濃湯船麵: 可揀泰國幼麵或米粉,我哋揀咗幼麪!未食已經聞到香氣四溢,而且碗麵都好多料,有豬肉,肉丸,豬紅,蘿蔔,通菜,個湯底原來用咗二十多種材料,再加上豬骨,鴨血,然後慢火煲,所以仲湯底特別濃味和鮮甜,甜中帶微辣,麵質爽滑彈牙。泰南白咖哩燒雞扒飯:好香咖喱味,呢個係唔辣的,啱晒唔食辣嘅人👍🏻白咖哩汁配燒雞扒,仲有鹹酸菜伴碟。雞扒大大塊,味道醃得唔錯,燒得好香好多汁嫩滑。蜂蜜咖啡:第一次飲咖啡溝蜜糖,估唔到飲落隻味又幾夾。可揀冷飲或熱飲。今次試冷飲,甜度又適中,我好鍾意😍柚悠:係加咗檸檬汁及西柚蜜糖嘅紅茶,唔係好甜,味道好清新。

柚悠:係加咗檸檬汁及西柚蜜糖嘅紅茶,唔係好甜,味道好清新。
2024-12-11
$90 (Tea)
2024-12-12 0 views
餐廳環境 餐廳環境空間好大,內外布置咗大量綠色植物,營造出一個休閒舒適嘅用餐環境。另外,餐廳在門口、座位旁和懸空處擺放咗好多好得意嘅兔仔,非常有特色。無骨海南雞飯時呢款海南雞嘅雞肉柔嫩多汁,配上香氣四溢嘅雞油飯,每一啖都感受到東南亞風情嘅濃郁。嗰種清爽嘅口感同微微嘅香料味道,令我彷彿置身係熱帶的陽光下,令我心情都隨之明亮起嚟。奶茶配奶茶雪條呢個飲品同甜品結合係一種雙重享受,濃郁嘅奶茶香氣係口中蔓延,隨後冰涼嘅雪條帶嚟一絲清涼,兩者完美結合,令我感受到無比的清爽和滿足。和牛芝士漢堡太陽蛋沙律和牛嘅鮮嫩多汁與濃郁的芝士完美融合,每一啖都充滿豐富嘅層次感。肉汁在口中爆發的感覺,好味道令我忍唔住一口接一口,完全停唔到。太陽蛋入面金黃嘅蛋黃緩緩流出,同新鮮的蔬菜混合一齊,帶到俾我一種清新而又濃郁嘅口感蜂蜜鮮奶咖啡濃郁嘅咖啡香氣中帶住一絲甜蜜嘅蜂蜜味道,同鮮奶的柔滑口感完美結合,飲完覺得好醒神,好幸福!

餐廳環境

無骨海南雞飯時

奶茶配奶茶雪條

和牛芝士漢堡太陽蛋沙律

蜂蜜鮮奶咖啡
2024-12-05 229 views
Lunch 去到阿閒泰,入到餐廳裝修有泰國cafe 風味,座位都坐得幾舒服,窗邊有維港海景,海景下嘆泰國,真係好舒服餐廳主打創意泰西fusion菜,帶西式有泰菜,多元化餐單,而且食材從泰國空運直送lunch set有沙律、主菜、咖啡阿閒泰滷豬手飯•溏心蛋豬手份量幾多,而且鹵得幾香,皮下脂肪薄唔算好肥,豬手加隻溏心蛋送飯一流泰式醉貓肉碎晔炒新鲜卷粉新鲜卷粉係泰國直送食材,炒粉炒得好有鑊氣,乾身不油膩,加上花生碎、青檸汁,十分醒胃☕️最後飲埋Thai Arabica 咖啡豆即磨咖啡,泰完美句號

lunch set有沙律、主菜、咖啡

阿閒泰滷豬手飯•溏心蛋

泰式醉貓肉碎晔炒新鲜卷粉

$100 (Lunch)
  • 泰式醉貓炒新鮮手造卷粉
  • 阿閒泰秘製滷豬手
2024-11-25 0 views
留意到各大商場的聖誕佈置已經相繼出爐, 就過港島區的商場打卡, 最後一站為銅鑼灣, 之後就到世貿吃新派泰菜黑松露蘑菇忌廉湯 $58份量十足, 味道非常香濃, 口感豐富香茅豬肉菠蘿米紙卷 $78米紙卷著香茅豬肉及菠蘿, 外層包上紫蘇葉, 在放上一些辣椒絲, 賣相不錯, 味道酸酸甜甜, 感覺清新, 口感有層次香辣炒通菜 $88這個可以選擇走辣, 想不到走辣後的味道也很豐富, 醬汁酸酸的很開胃印度薄餅 $28外皮酥脆香口, 內裡鬆厚柔軟法式牛油吐司配雪糕 $78擺盤精緻, 吐司上灑滿糖霜, 再放上士多啤梨, 然後一旁為香蕉, 一旁為雪糕球, 另外兩邊放上了藍莓及士多啤梨, 還配以食用花作點綴, 不知怎的覺得很有聖誕氣氛😅, 好看又好吃😋這裏食物水準高, 環境又舒適, 還可以邊吃邊欣賞維港夜景👍現在晚市 9時入座即減 $20, 用餐時間增加 30 分鐘

黑松露蘑菇忌廉湯 $58
份量十足, 味道非常香濃, 口感豐富

香茅豬肉菠蘿米紙卷 $78

香辣炒通菜 $88

印度薄餅 $28
外皮酥脆香口, 內裡鬆厚柔軟

法式牛油吐司配雪糕 $78

今日好想食泰國餐,所以就嚟咗近排係Openrice一直見到呢間位於銅鑼灣以泰國菜為主嘅阿閒泰。餐廳環境舒適,有佢自己既特色。🔴炭燒虎蝦串燒🔴首先嚟到既就係佢哋嘅炭燒虎蝦串燒😍,虎蝦味道好足,炭燒嘅香氣充滿口腔,蝦肉鮮嫩彈牙,真係一試難忘🥰!🔴棕櫚糖炭燒三黃雞🔴 再嚟就係棕櫚糖炭燒三黃雞,佢個雞好肥美,焦糖醬燒完之後足足嘅香氣,入口即化,仲有少少甜味,口感絕對一流💯💯💯!🔴大蝦冬蔭功濃汁燴有機糙米飯🔴然後最後嚟既就係大蝦冬蔭功濃汁燴有機糙米飯,有機糙米飯加上香嘅又濃郁嘅冬蔭功汁,同埋新鮮嘅虎蝦,食落口真係好滋味,無得頂!👍真係食過就返唔到頭😍今次嘅體驗真係太正啦!環境好,食物又好,真心推薦各位食友啊!😇 快啲約埋friend一齊嚟試下啦!

🔴炭燒虎蝦串燒🔴

🔴棕櫚糖炭燒三黃雞🔴

🔴大蝦冬蔭功濃汁燴有機糙米飯🔴

2024-11-23 367 views
今日同幾個同事嚟咗一間位於銅鑼灣嘅泰式餐廳 【阿閒泰】,呢度嘅氛圍非常輕鬆,而且保留住了泰國嘅經典風味,真系令人印象深刻!無論系地點、環境定系食物,都令人讚不絕口!✨首先嚟咗「烤原個椰菜花配青咖喱醬」 ,新鮮嘅椰菜花烤得脆脆啲,配上青咖喱醬,每一口都散發出淡淡嘅甜味同辛辣嘅氣息,真系令人回味無窮💯。接落嚟就系佢哋嘅「濃汁泰黃咖喱軟殼蟹」,強力推薦!🦀獨特嘅黃咖喱同軟殼蟹嘅完美搭配,營造出一種無法抗拒嘅美味,既濃郁又鮮香。清炒嘅方式更加凸顯出蟹肉嘅鮮味💛。當然,最後我哋不可能錯過傳統嘅「大蝦濃湯冬陰功麵」。湯底鮮美,大蝦燉煮得夠味,令人一試難忘💕。無論系深度仲系口感,都達到咗最佳嘅效果,令人食指大動🍜。無可挑剔嘅食物當然都唔少得一杯清爽嘅Lime Mojito。呢杯Mocktail令人感到甜而不膩,為完美的一餐劃上句點。🍹

2024-11-23 333 views
呢都嘅食物令人食得開胃,望住個餐廳嘅環境,整個食慾大增。望住個菜單,樣樣都想食,但又喺怕浪費食物,經過投票,最後決定試吓阿間泰嘅TOP【滷無骨豬手】。呢款豬手唔係一般哑禾,口感相營右屬次,肥瘦得宜,真係比我哋驚喜攞叻 複製選取全部 哋一件不漏咁秒殺。泰鹹蛋黃金單骨雞翼就排第二,同豬手形成呢一個美妙嘅配搭,特別嘅鹹蛋黃香酥,同著雞翼肉質嘅鮮美相互映襯𣈱。😋😋蟹肉炒飯帶埋稔輝威壯嘅蟹肉鮮味,與米飯互相咬合,一啖飯,一啖肉,一啖足夠嘅滿足!最後來到呢一款特色甜點-椰汁芒果黑糯米飯,明亮嘅黃色芒果與黑糯米飯形成強烈嘅對比,椰奶嘅香氣伴隨咗每一啖糯米飯,吃落真系正啊😝!食完晚餐後我哋每個人都飽得笑開顏,阿間泰俾到我哋一頓滿意嘅晚餐,我哋每個人都食得好滿足。

2024-11-18 309 views
今日行CWB , 差唔多到食晚飯時間,揀左依間有啲fusion 感覺的泰國餐廳try try ……入去裝修唔錯好舒服,有心的design …. 坐低一陣,用QR 落單⋯⋯今晚唔想叫餸和食飯,所以叫左2 碗粉、生蝦、飲嘢和甜品….下次先試下串燒等等……粉一個豬肉為主;一個冬陰大蝦(幾辣),但揀左用泰國卷粉,第一次食又幾好味,但要用埋匙食會易啲😂😂另外個生蝦幾特別,一杯杯咁,好美味吖😝特飲就正常發揮… 之後個甜品係奶茶忌廉牛角包窩夫,又好味又飽,個雪條係泰式奶茶味雪條,好正!😉兩個人$510 ….底啦,會再來的,大家想try下特別少少的Thai 菜又揾好坐舒服的話,大家可以一試😉👍

2024-11-16
$260 (Dinner)
2024-11-14 343 views
we started w a variety of appetisers that set the tone for a great meal. enjoyed every dish except deep-fried tofu lol. the tom yum kung spaghetti was a standout, blending the perfect amount of spice and flavour. the stir-fried roll noodles was equally impressive, with its rich, authentic tastehowever, we were p disappointed w their mango sticky rice (served lukewarm, quite bland) & pineapple dessert thing (overly sweet). n i felt like the prices were a bit on the higher sidein our tums-🦀soft sh

in our tums-
🦀soft shell crab in rice paper roll w avocado dip
🥓char grilled barbecue pork
🌽grilled corn ribs w mayonnaise
🥖garlic bread w thai basil
🍟french fries (salted egg/spicy tomato)
🦑char grilled squid tentacles
🍤deep fried prawn sticks
🍋‍🟩crispy tofu w lime fish sauce
🐷crispy pork knuckle w green mango salad
🍝tom yum kung spaghetti w prawn
🦐pad thai w tiger prawn
🌿thai stir-fried fresh roll noodles w minced pork in sweet soy sauce
🍜ahan thai hanger steak & beefball boat noodles
🥘chicken green curry
🫓roti
🥥sweet corn & coconut ice cream
🍍crème brûlée & coconut ice cream
🥭mango black sticky rice

price: ~$350 pp (slightly over-ordered)
rating: 7/10
revisit? mayb
$350 (Dinner)
2024-11-10 454 views
這家泰國餐廳,在銅鑼灣世貿入面,環境不錯,空間感十足菜單上的款式很多,價錢和食物份量都適中,味道都可以,其中的船麵好泰國的風味,特別是那個湯底非常濃厚的,而且可以選泰式卷粉,好有泰國的感覺另外,咖哩軟殼蟹,他的咖喱汁配上軟殼蟹好好味义燒、豬頸肉青瓜沙律,肉味香濃其他,例如炸蠔餅、飛天通菜、燒魷魚、烤玉米、蝦餅等等也不錯其中一個要大贊,就是食物上枱的速度,你用手機點菜後,很快便送到枱面員工服務也友善
這家泰國餐廳,在銅鑼灣世貿入面,環境不錯,空間感十足
另外,咖哩軟殼蟹,他的咖喱汁配上軟殼蟹好好味
义燒、豬頸肉青瓜沙律,肉味香濃
其他,例如炸蠔餅、飛天通菜、燒魷魚、烤玉米、蝦餅等等也不錯
員工服務也友善