多元化口味的 ғᴜsɪᴏɴ 泰菜阿閒泰原來在銅鑼灣世貿中心有分店環境摩登 高樓底到天花板可以掛兔子空間很大 有沙發座 也有多人聚餐用的 sʜᴀʀᴇ ᴛᴀʙʟᴇ盡頭還有幾張能欣賞小小維港景色的四人桌餐點相當豐富 且私心相當合我口味有傳統泰式船麵 咖哩 也有西式薯條 湯品等還有不少是泰式揉合西式的餐點像是冬蔭功焗飯 咖哩煮牛肋條 創新的配搭𓋪 黑松露蘑菇忌廉湯 (一人份量)𓋪 沙律醬烤票米條質感濃稠的忌廉湯絕對超過一人份量黑松露散發香氣 拌勻後更顯濃郁塗上惹味沙律醬再烤焗的 ᴄᴏʀɴ ʀɪʙs 玉米粒都很大顆 帶點爆汁又涮嘴𓋪 泰北咖哩雞𓋪 印度薄餅咖哩雞份量絕不馬虎 滿滿實在的雞肉肉質嫩滑不乾柴 濃郁咖喱汁辣度頗高配上印度薄餅增加口感 惹味非常𓋪 大蝦濃湯冬蔭功麵新鮮大蝦 泰國扎肉下有紅通通的湯底以冬蔭功作湯底 麵條相當掛汁整個酸辣程度破表 絕對是重口味之作餐廳會貼心提供椰奶可降低辣度𓎾 青檸冰涼特飲𓎾 班蘭椰香鮮奶 (熱) 友人的青檸特飲 新鮮薄荷葉更顯清爽我的椰香鮮奶班蘭味不算相當突出但微甜的椰香味也不錯喝餐牌中還有很多吸引的餐點想嘗試像是串燒 船麵 炒金邊粉等等空間也很舒適 覺得可
多元化口味的 ғᴜsɪᴏɴ 泰菜阿閒泰
原來在銅鑼灣世貿中心有分店
環境摩登 高樓底到天花板可以掛兔子
盡頭還有幾張能欣賞小小維港景色的四人桌

餐點相當豐富 且私心相當合我口味
有傳統泰式船麵 咖哩 也有西式薯條 湯品等
還有不少是泰式揉合西式的餐點
像是冬蔭功焗飯 咖哩煮牛肋條 創新的配搭
𓋪 黑松露蘑菇忌廉湯 (一人份量)
𓋪 沙律醬烤票米條
以冬蔭功作湯底 麵條相當掛汁
整個酸辣程度破表 絕對是重口味之作
餐廳會貼心提供椰奶可降低辣度
𓎾 青檸冰涼特飲
𓎾 班蘭椰香鮮奶 (熱)
友人的青檸特飲 新鮮薄荷葉更顯清爽
我的椰香鮮奶班蘭味不算相當突出
但微甜的椰香味也不錯喝

餐牌中還有很多吸引的餐點想嘗試
像是串燒 船麵 炒金邊粉等等
空間也很舒適 覺得可以安可
2024-06-20
$300 (Dinner)
最近成日落雨,天氣悶熱又潮濕,適合去食吓風味酸甜開胃嘅泰國料理。「阿閒泰」裝修新穎,樓底特高,四周有多隻可愛兔仔裝飾,並享有美麗海景,餐廳充滿著濃濃嘅南洋休閒風情。餐廳注重食材品質來源,料理酸辣適中、清爽味美,餐品選擇更加多樣化,有創意而且帶特色。🔸紅咖喱和牛漠堡扒滑蛋蓋飯:結合咗泰國著名嘅濃香咖喱同日式蛋包飯,醬汁濃稠,配上滑捋捋嘅雞蛋,口感豐富。和牛漢堡亦非常之大塊,唔會煎得太乾,入邊依然保留到肉汁。🔸封門柳•牛筋丸濃湯船麵:封門柳嫩滑,牛筋丸爽口彈牙,仲有蘿蔔同埋兩塊香脆豬皮。泰國新鮮幼麵雖然幼細,不過掛湯力強,每啖都可以品嚐到濃湯滋味。🔸 泰式生蝦:秘製酸辣醬汁隨着咀嚼生蝦嘅同時,香辣酸甜爽脆全部綻開。跟餐小食只百兩隻,真係唔夠喉,下次再訪嘅時候我要叫一整碟。🔸阿閒泰奶茶配奶茶雪條:賣相一流,可以自己加入紅茶及牛奶。杯入邊仲有奶茶啫喱,得意又好味。奶茶雪條除咗可以就咁食之外,亦可以將佢慢慢融入奶茶內,令到味道更加濃郁,超級推介👍🏻🔸泰式鴛鴦冰:一杯fusion嘅飲品,口感清爽,風味獨特,同樣可以自己斟倒鴛鴦同埋牛奶。杯入邊嘅冰塊同樣係鴛鴦雪城嘅冰粒,令飲品唔會越飲越淡。🔸泰式街

紅咖喱和牛漠堡扒滑蛋蓋飯

封門柳•牛筋丸濃湯船麵

泰式生蝦

阿閒泰奶茶配奶茶雪條

泰式鴛鴦冰

泰式街頭椰子雪糕

🔸泰式街頭椰子雪糕:兩大球美味嘅椰子雪糕,加上粒粒粟米同埋薄脆,層次感豐富。
紅咖喱和牛漠堡扒滑蛋蓋飯
封門柳•牛筋丸濃湯船麵
泰式生蝦
阿閒泰奶茶配奶茶雪條
泰式鴛鴦冰
泰式街頭椰子雪糕
  • 泰式生蝦刺身
5 day(s) ago 0 views
今日行CWB , 差唔多到食晚飯時間,揀左依間有啲fusion 感覺的泰國餐廳try try ……入去裝修唔錯好舒服,有心的design …. 坐低一陣,用QR 落單⋯⋯今晚唔想叫餸和食飯,所以叫左2 碗粉、生蝦、飲嘢和甜品….下次先試下串燒等等……粉一個豬肉為主;一個冬陰大蝦(幾辣),但揀左用泰國卷粉,第一次食又幾好味,但要用埋匙食會易啲😂😂另外個生蝦幾特別,一杯杯咁,好美味吖😝特飲就正常發揮… 之後個甜品係奶茶忌廉牛角包窩夫,又好味又飽,個雪條係泰式奶茶味雪條,好正!😉兩個人$510 ….底啦,會再來的,大家想try下特別少少的Thai 菜又揾好坐舒服的話,大家可以一試😉👍

2024-11-16
$260 (Dinner)
2024-11-14 0 views
we started w a variety of appetisers that set the tone for a great meal. enjoyed every dish except deep-fried tofu lol. the tom yum kung spaghetti was a standout, blending the perfect amount of spice and flavour. the stir-fried roll noodles was equally impressive, with its rich, authentic tastehowever, we were p disappointed w their mango sticky rice (served lukewarm, quite bland) & pineapple dessert thing (overly sweet). n i felt like the prices were a bit on the higher sidein our tums-🦀soft sh

in our tums-
🦀soft shell crab in rice paper roll w avocado dip
🥓char grilled barbecue pork
🌽grilled corn ribs w mayonnaise
🥖garlic bread w thai basil
🍟french fries (salted egg/spicy tomato)
🦑char grilled squid tentacles
🍤deep fried prawn sticks
🍋‍🟩crispy tofu w lime fish sauce
🐷crispy pork knuckle w green mango salad
🍝tom yum kung spaghetti w prawn
🦐pad thai w tiger prawn
🌿thai stir-fried fresh roll noodles w minced pork in sweet soy sauce
🍜ahan thai hanger steak & beefball boat noodles
🥘chicken green curry
🫓roti
🥥sweet corn & coconut ice cream
🍍crème brûlée & coconut ice cream
🥭mango black sticky rice

price: ~$350 pp (slightly over-ordered)
rating: 7/10
revisit? mayb
$350 (Dinner)
2024-11-10 0 views
這家泰國餐廳,在銅鑼灣世貿入面,環境不錯,空間感十足菜單上的款式很多,價錢和食物份量都適中,味道都可以,其中的船麵好泰國的風味,特別是那個湯底非常濃厚的,而且可以選泰式卷粉,好有泰國的感覺另外,咖哩軟殼蟹,他的咖喱汁配上軟殼蟹好好味义燒、豬頸肉青瓜沙律,肉味香濃其他,例如炸蠔餅、飛天通菜、燒魷魚、烤玉米、蝦餅等等也不錯其中一個要大贊,就是食物上枱的速度,你用手機點菜後,很快便送到枱面員工服務也友善
這家泰國餐廳,在銅鑼灣世貿入面,環境不錯,空間感十足
另外,咖哩軟殼蟹,他的咖喱汁配上軟殼蟹好好味
义燒、豬頸肉青瓜沙律,肉味香濃
其他,例如炸蠔餅、飛天通菜、燒魷魚、烤玉米、蝦餅等等也不錯
員工服務也友善
2024-11-08 0 views
餐廳環境舒適,座位闊落, 富空間感,靠窗座位還有海景景觀。✨ 泰館手工炸蝦棒金黃的脆炸蝦棒,份量十足。表面酥脆不油, 內裡蝦肉肉質爽彈,配上泰式甜酸醬更添滋味。✨ 蟹肉炒飯炒飯炒得乾身,兼帶鑊氣和油香。但炒飯不油膩,口感還蠻清爽的。加上啖啖蟹肉,美味。✨ 炭烤牛肉牛筋丸濃湯船麵麵選項有泰國新鮮幼麵、卷粉或米粉,今次選了泰國新鮮幼麵。湯底非常香郁,大大片的炭烤牛肉和爽彈的牛筋丸,配上口感滑溜的幼麵,滋味非常😋 爽滑豬紅、爽脆芽菜和通菜,口感豐富。還有脆炸豬皮,盡吸香郁湯汁,好味道。✨ 椰香芒果黑糯米精緻甜品。清甜芒果配上口感軟糯的黑糯米和奶香味重的椰汁,味道多層次。還有糖漿脆脆,帶來一重脆感和甜味,真的不錯。
餐廳環境舒適,座位闊落, 富空間感,靠窗座位還有海景景觀。
✨ 泰館手工炸蝦棒

泰館手工炸蝦棒
蟹肉炒飯
炭烤牛肉牛筋丸濃湯船麵
椰香芒果黑糯米
泰國西餐fusion!好吃不貴!午餐時間特地過來銅鑼灣排隊也要吃😄🧋阿閒泰奶茶配自家奶茶雪條凍太特別啦!!泰式奶茶凍成雪糕倒入港式奶茶,再澆上牛奶雪糕,茶香濃郁,我都忍不住舔上幾口哈哈!三個混在一起,一杯好特別的冰鎮奶茶get!🍜大蝦濃湯冬蔭功面招牌必點!就是為了這口濃湯😍酸酸辣辣冬陰功湯底,好開胃!點睛之筆是這盞香濃椰汁,和冬陰功混合後的奇妙口感!🍍香茅豬肉菠蘿米紙捲我以為只是和普普通通的米紙捲,沒想到!!咬開後酸酸甜甜的新鮮菠蘿,用醬汁調和後的豬肉被香茅包裹住,一大口下去,敲滿足!☕️斑蘭椰香鮮奶咖啡泰式咖啡必須來點不同的!斑蘭椰奶做的拿鐵還是頭一回喝,清清爽爽帶著斑蘭的香味和綠色,喝一次就愛上!

🧋阿閒泰奶茶配自家奶茶雪條凍

🍜大蝦濃湯冬蔭功面

🍍香茅豬肉菠蘿米紙捲

☕️斑蘭椰香鮮奶咖啡

$118 (Lunch)
2024-10-10 537 views
完全唔明白點解呢間餐廳可以有人排隊❌蝦餅好硬 切落去嗰吓係硬完全冇鬆軟嘅感覺 完全冇蝦味❌紅菜頭芒果米紙卷 第一次食到冇味嘅嘢 米紙就分開 紅菜頭係未熟 硬到咬唔開 芒果係酸㗎 ❌冬陰功湯係超級鹹 鹹到有浸燶咗嘅蝦味加咗啲椰汁好似感覺好啲燒魷魚同柚子沙律已經算正常飲品都好正常🤔最有趣係侍應件衫揩到落我哋嘅餸菜入邊然後再同我哋講唔好意思,但完全冇心同我哋換返😞我地應唔應該繼續食先好?!呢間嘢已經難食到唔應該再幫襯
完全唔明白

加咗啲椰汁好似感覺好啲

燒魷魚同柚子沙律已經算正常

飲品都好正常🤔

最有趣係侍應件衫揩到落我哋嘅餸菜入邊
然後再同我哋講唔好意思,
但完全冇心同我哋換返😞
我地應唔應該繼續食先好?!

呢間嘢已經難食到唔應該再幫襯

2024-10-10
Dinner
炭燒虎蝦串燒,燒得極其美味,虎蝦炭燒香味四溢,金黃色燒焦的香味,刺激味唇,口感又香又彈,回味無窮,為這次聚餐開燒了一個好頭。😋阿閒泰滷無骨豬手,豬手腍滑無比,滷得相當入味,每一口都可以感受到豐富的味道,令人欲罷不能,口感QQ彈牙,令我遲遲回味唔敢快快是晒,要慢慢享受。🥰 蟹肉炒飯,炒飯米香四溢,口感層次豐富,美味鮮甜嘅蟹肉你至少得試一次,配以脆脆嘅小豆芽同埋香葱,味道再次提升,清爽唔油膩,讓你回味無窮的味道。😌阿閒泰奶茶配自家奶茶雪條凍,好香甜同醇厚,無法抗拒咁詮釋甚麼叫做口感嘅極致,解暑又美味,咁简直太完美了。🥶阿閒泰泰式餐廳裝修以純白色為主题,份外搶眼,服務員又親切,啲食物又新鮮,獨特的泰式風味,加上呢度嘅音樂氣氛都好chill,令人好放鬆👌。

2024-09-26
Lunch
呢間餐廳成日都聽朋友提起今日終於去咗試下擺設同環境都好有泰國風情感覺好有泰國度假feel 🙌🏻🌟炭燒叉燒叉燒爐火燒得剛剛好顏色金黃色澤 香氣四溢估唔到泰國叉燒都可以整到咁好味🌟勿洞脆脆炸蠔餅打開菜單已經覺得一定要嗌外皮炸到脆脆裡面嘅蠔滑嫩 食落好新鮮搭配上面嘅蔥花同煎到剛好嘅煎蛋💯🌟炭燒原條牛肋骨配泰式青醬亮點之一 師傅將原條牛肋骨上咗鐵板隻牛肋骨散發出誘人嘅香氣個肋骨燒得剛剛好配住泰式青醬更惹味飲品方面點咗Lime mojito (mocktail)口感清新夠哂refreshing 每一道菜都好有獨特嘅風味而且份量好足 值得一試!
呢間餐廳成日都聽朋友提起

🌟炭燒原條牛肋骨配泰式青醬
亮點之一 師傅將原條牛肋骨上咗鐵板
隻牛肋骨散發出誘人嘅香氣
個肋骨燒得剛剛好配住泰式青醬更惹味

飲品方面點咗Lime mojito (mocktail)
口感清新夠哂refreshing

每一道菜都好有獨特嘅風味
而且份量好足 值得一試!

2024-09-27 486 views
朋友帶我去銅鑼灣嘅阿閒泰,慶祝我嘅生日。佢哋嘅環境同泰國風情絕配,佢哋精緻嘅裝修 同廚房裡烹調嘅香味 ,令我哋一邊聊天,一邊享受美食。我哋首先試咗炭燒虎蝦串燒 。炭燒嘅火候控制得剛剛好,串燒醬同炭燒嘅虎蝦一啖食落去,清 甜之中夾雜微微炭烤嘅香氣!接住我哋就開始品嘗阿閒泰滷無骨豬手 。你可以即刻感受到豬手嘅柔腍,滷汁滋味十足。我哋 兩個人完全喺這一碗豬手嘅美味之中脫離唔到,朋友評價高,推介 !再過來就食無骨海南雞 ,印象深刻!海南雞肉質鮮嫩,有着十足嘅雞香。不過大贏家應該係配 餐嘅醬汁,濃香入味,令呢個料理變得更為豐富。阿閒泰泰式餐廳確實係一間優質嘅餐廳,好評!如果系銅鑼灣揀餐廳嘅時候,阿閒泰一定係我優先揀嘅選擇.
好喇,講到暖和嘅天氣,我哋各位一定會即刻諗起一啲Chill嘅地方去放鬆一下,今次我揀左呢間泰餐廳叫阿閒泰,我保證,食完你會愛上呢個地方嘅😌。 🐟🐟首先我哋試過佢嘅黑松露蟹肉蘑菇忌廉湯。呢個真係味道得极!湯底醇厚,黑松露嘅香氣伴隨住蟹肉嘅鮮甜,真係層次迭出。每一口都彷彿在口中綻出香濃味蕾之花。💖⏺⏺跟住上嚟嘅係燒澳洲羊架紅咖喱(3件), 呢款實在係賣相又吸引,羊架帶上滋味嘅紅咖喱,一試定會愛上!🔄🔄之後係炭燒原條牛肋骨配泰式青醬,咁條牛骨真係食之有份,食得嘴角都溢出滿足感嚟!😋炭燒嘅香氣,再加上嚟自泰式青醬嘅味道,超正!⏭⏭滋味揉合後就要用Lime Mojito( Mocktail )畫上完美嘅句號。雖然嗰杯無酒精,但係無損它嘅美味,萊姆同埋薄荷嘅混合香味真係令人回味無窮。🍹呢間餐廳提供嘅泰式菜色,無論係視覺還是味道,都係一流!😍 一次過試到咁多種泰式菜式,真係食咗就知!😂 如果你下次去銅鑼灣,一定要捧住阿閒泰一次,我保證你Chill到最高點!絕對唔會失望嘅!👍🏻👋🏻😀

2024-09-18 547 views
星期六夜晚兩個人去左位於銅鑼灣世貿既阿閒泰食晚飯 入到去環境幾優美 旁邊亦有大窗戶欣賞到維港景色 可以由於唔多人 所以兩個人都有一張四人大枱坐我地點左4樣菜式 分別係兩個前菜同兩個主菜 加一杯飲料第一碟到既係脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬 整體味道不錯 份量可以 牛油果醬未算太出第二碟係冬蔭功湯 味道頗為偏辣 有香料味 好處喺佢有另上既椰汁 根據自己喜好選擇落幾多 不會搶走冬蔭功湯既鮮味第三碟係冬蔭功焗海鮮飯 整體冬蔭功味不算太重 海鮮份量可以 但整體焗得有少許乾第四碟係烤原個椰菜花配青咖喱醬 這個菜係算係有驚喜既 主要係濃縮既青咖喱味道配搭椰菜花啱啱好最後飲品氮氣冷泡檸檬茶 比普通鮮檸檬茶多出一種獨特味道 但未算突出整體阿閒泰餐廳環境裝修服務體驗算是不錯 性價比亦可以 是一間在銅鑼灣可以一試的泰國餐廳

我地點左4樣菜式 分別係兩個前菜同兩個主菜 加一杯飲料

2024-09-14
$230 (Dinner)
  • 烤原個椰菜花配青咖哩
2024-09-16 635 views
約左班舊同事食飯👩🏼‍🤝‍👩🏻👩🏼‍🤝‍👩🏻同事推介食呢間新式泰國菜蟹肉芒果牛油果他他 $108一層一層,顏色好靚仲有好多蟹肉😋😋😋😋又好食又靚紅菜頭芒果米紙卷 $58呢個素食既朋友都岩食米紙卷略嫌無味要點d芒果汁阿閒泰幸運炭烤拼盤 $258燒牛肉,虎蝦,雞串燒魷魚鬚,燒蕃茄,燒菠蘿呢個拼盤好岩一大班人食樣樣都有d😌 但無咩特別出色沙律醬烤粟米 $58呢個好特別🤣 沙律有少少辣脆脆煎蠔餅 $148製作時間15至20分鐘呢個有別於平時既蠔餅比較厚身,入面既質感好似蛋糕菠蘿雞肉炒糙米飯 $128炒飯用左糙米😚 感覺較為健康但d飯比較硬身椰汁芒果糯米飯 $68擺盤幾靚,用上紫糯米配上濃香既椰汁
約左班舊同事食飯👩🏼‍🤝‍👩🏻👩🏼‍🤝‍👩🏻

呢個素食既朋友都岩食
米紙卷略嫌無味
要點d芒果汁

阿閒泰幸運炭烤拼盤 $258
燒牛肉,虎蝦,雞串燒
魷魚鬚,燒蕃茄,燒菠蘿
呢個拼盤好岩一大班人食
樣樣都有d😌 但無咩特別出色

沙律醬烤粟米 $58
呢個好特別🤣 沙律有少少辣

脆脆煎蠔餅 $148
製作時間15至20分鐘
呢個有別於平時既蠔餅
比較厚身,入面既質感好似蛋糕

菠蘿雞肉炒糙米飯 $128
炒飯用左糙米😚 感覺較為健康
但d飯比較硬身

椰汁芒果糯米飯 $68
擺盤幾靚,用上紫糯米
配上濃香既椰汁
2024-09-07 842 views
- 環境很好, 坐位舒服又獲安排窗邊位置- 食物大部分味都水準以上,打咭一流,只是因為屬新派泰菜,老人家不太習慣,這不是餐廳問題,不過供其他有老人家的家庭參考,我自己就喜歡單骨雞翼及酸辣湯- 豬頸肉沙律的肉太硬,切也切不開咬也咬不動,幸反應後有位較高級職員主動跟進,值得讚賞- 但其他職員好像有些生手,而我入座時表明從openrice訂座,未知是否因當時餐廳剛開未有人而誤判我們是walkin,剛剛才發現原來訂座未被確認
- 環境很好, 坐位舒服又獲安排窗邊位置