Restaurant: Ahimsa Buffet (Sai Yee Street)
Info:

Info:

2020-11-11 7006 views
< 無肉食💚> 📍旺角想試呢間素食buffet 好耐 前幾晚終於約咗去食🤣 先講下環境 位置都幾多 環境闊落 光線充足👍🏻👍🏻 我同fd坐四人枱 好近拎野食嘅地方🤣 會有店員提醒食客出去拎野食要戴返口罩👍🏻 🍘我地第一輪先夾咗炸嘢 種類都幾多😛 有腐皮卷、吉列豆腐扒、吉列素蠔、煎堆、酥炸金菇、炸豆腐等等 我覺得最好食係吉列豆腐扒同腐皮卷😋 豆腐扒炸得香脆 上面有沙律醬 好惹味👍🏻 腐皮卷都煎得好香 略嫌少少油膩🤏🏻 另外個素蠔好特別 係紫菜加芋頭再炸 味道唔錯😋另外我地仲食咗韓式炸雞 其實係炸椰菜花黎🤣 出面層脆漿唔錯 而且韓式甜辣醬同椰菜花都好夾😝 🥗蔬菜同主食方面 我地食咗菠菜麵、酸菜雞脾菇、瑤柱通菜、泰式生菜包、素壽司同素pizza😋 泰式生菜包有少少辣 素肉碎同豆角炒得好香👍🏻 素pizza 🍕同出面食嘅冇乜分別 上面有蘑菇、青椒同芝士 好香❣️🧁甜品方面 我地食咗芝士撻同日式芝士蛋糕🍰 芝士撻可以一啖一舊 好濃芝士味 日式芝士蛋糕感覺輕盈 食多幾舊都唔怕肥🤣☕️飲品方面選擇都幾多 我地飲咗山楂洛神花茶 唔太酸 飲落有啲似利賓納😆 仲有羅漢果茶 湯水有冬瓜盅、是日例
< 無肉食💚> 📍旺角
想試呢間素食buffet 好耐 前幾晚終於約咗去食🤣

☕️飲品方面選擇都幾多 我地飲咗山楂洛神花茶 唔太酸 飲落有啲似利賓納😆 仲有羅漢果茶 湯水有冬瓜盅、是日例湯等等😛

✨整體黎講$140食個半鐘都幾抵 估唔到素食都有咁多種類 一定會再食

❣️中環、荃灣、佐敦、旺角同北角都有分店❣️
2020-10-25 3476 views
最近吃任食火锅多了,真的要吃点健康食品清清肠胃。以前吃过其他分店,水准可以。旺角店在波鞋街很近,午市自助餐也是11点半开始。周末午餐是每位80元,不用加一,价格不贵。地方也干净整洁,环境舒适。自助餐区的食物细分得很清梵,而且种类繁多。单是炸物已经有超过10种选择,沙律吧也是干净卫生,而且经常有人抹枱,不会看到汁液和食物碎遗留在桌上。限时75分钟,吃饱自己清理碗筷。平时上班都是吃肉和垃圾食物,偶尔吃点健康又高纤维食物也不错。
最近吃任食火锅多了,真的要吃点健康食品清清肠胃。

周末午餐是每位80元,不用加一,价格不贵。

地方也干净整洁,环境舒适。

炸物

Anniversary
炸物
沙律和冷盘
2020-10-05 2471 views
突然好想食素食,所以試試依間係旺角既素食buffet. 入到去係先比錢,再拎位,之後就可以拎野食,留意番食完要自己執碟!野食款式都唔少~🦁 沙律區:蔬菜都好新鮮 薯仔沙律好食🦁 蔬菜區:紅菜頭 木耳 海帶都醃過 好入味!🦁 炸物區:比較中意炸饅頭,春卷味道都唔錯!🦁 熟物區:腸粉出色 咖喱椰菜花 豆卜 炒飯都唔錯 酸辣湯好惹味🦁 甜品:木瓜雪耳糖水好足料!紅豆糕好食整體來講lunch $80 好豐富而且一定食得飽,員工都好勤力refill啲食物!Let’s have a green Monday🥗

野食款式都唔少~
🦁 沙律區:蔬菜都好新鮮 薯仔沙律好食

🦁 蔬菜區:紅菜頭 木耳 海帶都醃過 好入味!

🦁 炸物區:比較中意炸饅頭,春卷味道都唔錯!

🦁 甜品:木瓜雪耳糖水好足料!紅豆糕好食

中秋節食咗咁多月餅,決定今晚帶屋企人食下素~無肉食呢間喺旺角嘅素食自助餐大家應該都唔陌生,食物種類雖然唔算多,不過應有嘅都有。由頭盤到甜品都照顧到大家~味道普普通通啦,不過喺旺角夠就腳所以想食素嘅時候都可以一試每次去都好鐘意佢座拔絲,根本就係一座好靚嘅鳥巢塔♡´・ᴗ・`♡另外我最鐘意佢個芝士撻,熱辣辣出爐嘅時候撻皮好脆,芝士味亦好濃!如果唔係太飽我一定食兩個🤣其他炸物我覺得都偏油,所以都無話特別覺得邊個好食,不過今日見到佢有個炸廣島素蠔又幾得意,入面做到好棉滑再有一粒芋頭質感嘅嘢,配個顏色好鮮艷嘅紅葉醬,食落有D似沙律醬,都幾好食!
中秋節食咗咁多月餅,決定今晚帶屋企人食下素~

味道普普通通啦,不過喺旺角夠就腳所以想食素嘅時候都可以一試

2020-09-23 1364 views
呢間無肉食之前都有唔少朋友推薦過~平日都唔會忽然想食素,但公司附近就有呢間野,女同事們都會專登約唔帶lunch去呢間店食。今日得我一個無帶飯,唯有自己出去食啦!平日附肉少菜,都好想換下口味,通下脾胃咁。Lunch時段,只係要$58就可以埋單,仲有得自己揀食咩,食幾多,係幾咁自由!同埋一開始講食素都會以為會有一堆扮肉嘅素食品,再加無限蔬菜。但佢呢度菜式都有好多變化,前菜、正餐、甜品、沙律、湯樣樣齊~根據我嘅記憶,好似我都無食到重覆嘅菜類。比一般餐廳係夾餐單嘅時侯更加有心機,唔怕日日食一樣嘅野,又可以有唔同嘅營養。食一餐仲豐富過係食幾種營養補充品啦!何況呢間店嘅location咁方便,又點捨得品過黎支持下?
何況呢間店嘅location咁方便,又點捨得品過黎支持下?
2020-09-23
2020-09-21 1265 views
我會將呢間野放入我嘅黑名單!選擇少,又難食。食完第一輪已棄權!尤其是佢嘅所謂金牌蘿蔔糕!自己屋企食沙律仲好!一d咁冇誠意嘅垃圾餐廳算罷啦!奉勸要食素嘅,出面有更好選擇!要真正追求健康嘅,喺屋企煮吧!

2020-09-21
$120 (Dinner)
2020-09-21 1078 views
繼成日係大角咀食個間素食,突然朋友ad hoc話見個面,旺角大多數都食過,加上我胃口麻麻,今次揀左呢間係洗衣機一棟幾靚嘅大廈食自助餐啦。先俾錢後入座,原來係初一,特別多人,差啲以為無位座。中間就係夾嘢食,選擇都幾多,一樣有是日中湯同糖水,亦有飯同意粉。甜品生果都有齊,熟食都多,有啲都幾有特色。炸物勁多種類,亦係最多人圍住嘅area,算係keep到,但就凍左小小,已經無咁脆。唔同種類都攞下,仲有蘿蔔糕。味道大致一般,不過要讚下甜品係好好味,真係要試,芝士味都濃,無hea嘅。自己碗碟自己執,推動大家一齊幫手。

先俾錢後入座,原來係初一,特別多人,差啲以為無位座。

自己碗碟自己執,推動大家一齊幫手。
2020-09-19 844 views
朋友話呢間黃店食素,款式多,新鮮,有蔬菜類,好多種蔬菜,西蘭花,菜心,通菜,一大堆菇菌,而沙律bar有川辣皮蛋, 台灣醬油豆腐,雜果沙律,值得一提是雜果沙律整得好好食,唔似茶餐廳果d罐頭椰果沙律,總之好岩鍾意食沙律的人。炸物部就有數款炸蔬菜如南瓜,金針菇等,湯品兩種,一種糖水,飲品三款(非可樂果d),三款飲品都有特色,可惜的是甜品和水果款式就比較少。水果係西瓜同橙,但唔甜。總之,味道賣相同餐廳外觀都上佳之作。
總之,味道賣相同餐廳外觀都上佳之作。
  • 比薩
2020-08-13 1472 views
無肉食之午餐,估下幾錢?本來今日想食石磨腸粉,點知無開🥺好想食清啲,openrice 搵竟然見到間齋鋪,仲外賣有折。$55點知原來用Alipay俾錢,再額外有折,最後扣哂所有$30你冇睇錯,係$30。我好欣賞自己嘅慳錢能力😂😂😂講返嘢食,叫咗個套餐🍲欖菜麵筋炒茄子我唔知點解佢可以做到咁似肉!我真係覺得自己食緊豬腩肉片😂,要好細味咀嚼先會食得出有輕微嘅大豆干味。同埋佢個芡汁都好出色,有啲似蠔油整出嚟嘅醬汁?🍆茄子方面完全冇得輸,完全係紫色嘅皮。茄子好難整得靚,好多時如果你唔識整會變咗黑色皮。🍚自動幫我配紅糙米飯,覺得好健康😋仲有個小食,好耐冇食過蓮藕,特登揀個涼拌蓮藕,超級清爽同埋脆口,同埋唔辣🤘🏻跟餐有湯飲,呢個湯簡直係出神入化!唔係味精湯,本來對呢啲湯完全冇乜期望!但係我飲落去係飲到靈芝味道!?有少少藥材嘅味,但唔會苦。總之飲完好舒服,有一種回甘嘅感覺。就算之後正價$55,我都會繼續食,健康有益,份量又多!不得了
無肉食之午餐,估下幾錢?
本來今日想食石磨腸粉,點知無開🥺
點知原來用Alipay俾錢,再額外有折,最後扣哂所有$30
你冇睇錯,係$30。我好欣賞自己嘅慳錢能力😂😂😂
講返嘢食,叫咗個套餐
🍲欖菜麵筋炒茄子

同埋佢個芡汁都好出色,有啲似蠔油整出嚟嘅醬汁?
🍚自動幫我配紅糙米飯,覺得好健康😋

就算之後正價$55,我都會繼續食,健康有益,份量又多!
不得了
2020-08-13
$30 (Lunch)
Dining Offer
Coupon
下午茶自助餐 $60/1人炸物唔錯,腐皮卷春卷既味道都幾好,皮脆餡料夠味。豆製品豆味濃,蕃薯甜。蘿蔔糕,蘿蔔大大粒,清甜。冷盤,芽菜同雲耳,麻辣味重。菜味道正常,新鮮,豆角炒得香口。薯仔好味。有湯有粥有紅米飯,飲品有水同羅漢果。另外有沙律吧!銀針粉偏硬左,炒飯味道有d淡。📍2點半至4點下午茶,但3點後食物唔會再補充,所以有d野食會無晒。📍3點9左右落場清場。📍菜式唔係要扮肉,真非肉類菜式。📍每次既菜式都會有少少唔同。
下午茶自助餐 $60/1人

蘿蔔糕,蘿蔔大大粒,清甜。
冷盤,芽菜同雲耳,麻辣味重。

菜味道正常,新鮮,豆角炒得香口。薯仔好味。

有湯有粥有紅米飯,飲品有水同羅漢果。另外有沙律吧!

銀針粉偏硬左,炒飯味道有d淡。

📍3點9左右落場清場。
📍菜式唔係要扮肉,真非肉類菜式。
📍每次既菜式都會有少少唔同。
2020-07-12
$60 (Tea)
  • 炸物
  • 蘿蔔糕
2020-07-08 1332 views
晚餐時段$120 免加一🤩放題黎講真係好抵🥰性價比仲要好高呢~仲要係良心企業💛💛💛基本鹹點、甜點、沙律、前菜、湯、飲品全齊👌🏻有時食肉食到濟,過黎食下齋清下腸胃都唔錯啊~
2020-06-29 1056 views
同朋友黎食過2次~午市&晚市都食過午市就70-80,食75mins晚市就貴少少🙈但可以食90mins~無肉食係以自助餐形式就餐😍所有菜式都係齋🤭唔會有任何肉類好適合素食者!佢地d餸時不時會有人refill同有staff去整理🙈唔會有冇曬餸或者d餸比客人夾到亂曬嘅情況👍🏻
同朋友黎食過2次~
午市&晚市都食過
午市就70-80,食75mins
晚市就貴少少🙈但可以食90mins~
無肉食係以自助餐形式就餐😍
所有菜式都係齋🤭唔會有任何肉類
好適合素食者!
佢地d餸時不時會有人refill同有staff去整理🙈
唔會有冇曬餸或者d餸比客人夾到亂曬嘅情況👍🏻
2020-06-04 2146 views
好多女仔朋友鐘意久唔久食一餐素雖然我係肉食主義者但都比佢地說服左,試左次食素呢間無肉食睇住佢一間間分店咁愈開愈多以素食為主題既自助餐好便宜既價錢就有冷盤、熱盤、湯品及甜品等,一應俱全因為我地入座時間有D晏,最後超時都冇趕我地走要左少少冷盤蔬菜爽甜涼拌雲耳口感好爽脆,微辣入味,還有少少醋酸熱盤就覺得有D油膩同硬甜品最正係有芝士撻,可惜極搶手,全晚食得一舊雖無流心效果,但依然好滑唯有食多D水果,平衡一下水果選擇都幾多,而且幾新鮮多汁最後記得要自己拎用完既餐具去回收處
好多女仔朋友鐘意久唔久食一餐素
雖然我係肉食主義者
但都比佢地說服左,試左次食素
呢間無肉食睇住佢一間間分店咁愈開愈多

以素食為主題既自助餐
好便宜既價錢就有冷盤、熱盤、湯品及甜品等,一應俱全
因為我地入座時間有D晏,最後超時都冇趕我地走

要左少少冷盤蔬菜爽甜
涼拌雲耳口感好爽脆,微辣入味,還有少少醋酸

熱盤就覺得有D油膩同硬

甜品最正係有芝士撻,可惜極搶手,全晚食得一舊
雖無流心效果,但依然好滑
唯有食多D水果,平衡一下
水果選擇都幾多,而且幾新鮮多汁

最後記得要自己拎用完既餐具去回收處
2020-05-16 2221 views
食物種類唔算多,以素食為主題算係一般可接受,嗰種諗唔到食乜,無要求嘅時候可以一試,但係期望唔可以高。咖哩係一般茶餐廳偏淡唔辣嘅港式咖哩,啲燉蛋、菜都煲到煮到真係有啲老。。。 炸物雖然有個蓋有盞燈照住,但都係林、似係放左好耐咁。啲飲品,利賓納加左好多好多水沖到好淡,洛神花茶又整到好甜咁。。。炒飯正常、生菜包個涵係最好食,平價素食自助餐... 如果有4個人,我會選擇去一間素食餐廳點8個餸加甜品,點都平過好食過呢個自助餐。
2020-05-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$140 (Dinner)
2020-04-19 2780 views
🌸#girlsfoodies旺角#girlsfoodies素食 🌸​【💛 黃店 #GF_List 】​🉑 :外賣自取 | 網上外賣平台 | 網上外賣平台 ​⭐評分: 8/10​——————————————————​素食係香港市場唔算大,係疫情下一眾素食店就更需要大家支持,外賣3餸飯送糖水都只係38蚊,選擇困難嘅比50蚊就可以自己裝滿個兜佢,自攜餐盒仲可以裝多啲糖水走🤤​—————————————————— ​▪️$50 任選飯盒 送湯或糖水 ( 晚市 + $10) ​​小pin夜晚食完一次,第二日晏就即刻又encore試埋其他餸🤣​​第一次:炸物同蛋白質揀咗肉燥茄子、泰式肉碎豆角、炸杏胞菇、尖椒皮蛋~蔬菜揀咗薯仔沙律、炒雙色花、醃蘿蔔、青瓜、雲耳、紅菜頭、烤南瓜同羽衣甘藍。想影落去靚啲臨尾又塞多粒車厘子😂 ​​我會話所有嘢都好好食,尤其係超開胃嘅蘿蔔同麻辣雲耳,仲有蛋黃超creamy嘅皮蛋!泰式肉碎係用豆腐整,食落真係超似肉碎粒嘅質感🥰​​第二次:今次試埋椒鹽豆腐,外脆內嫩勁正!炸腐竹卷不過不失,仲夾咗勁多腐竹,豆乾同硬豆腐,雖然呢啲全部都係家常餸菜,但食到咁多豆製品好鬼幸福🤪​​糖水試
【💛 黃店 #GF_List 】​
🉑 :外賣自取 | 網上外賣平台 | 網上外賣平台 ​
⭐評分: 8/10​
——————————————————​
—————————————————— ​

糖水試咗蕃薯糖水同紅豆沙,兩樣都超足料!蕃薯糖水飲落好夠薑味,又唔會過甜、女士飲一流;紅豆沙落咗蓮子一齊煲,自己𢳂可以𢳂多啲料🤣​

最後,平時食呢啲自助嘢,都會好想知有咩夾先去,所以今次盡量記低比大家睇~​

▪️沙律吧:薯仔沙律、各種沙律菜、紅菜頭、秋葵、藜麥、2,3款鮮果​

▪️前菜/冷盤:泡菜、蘿蔔、青瓜雲耳、蓮藕、粉絲、烤南瓜、紅油抄手、尖椒皮蛋、豆角肉碎、肉燥茄子​

▪️炸物:炸杏胞菇、炸春卷、炸雲吞、炸腐皮、好多炸唔知乜(無牌真係唔知個舊係乜)​

▪️澱粉:粥、紅米飯、炒米粉、炒銀針粉、菠蘿炒飯​

▪️熟食:各種炒菜(x4,5款)、豆乾炆黃豆、 麵筋炆蔬菜、蕃茄炒蛋、豆腐炒各種菜、茄子炒翠肉瓜、煎蘿蔔糕、素包、薑醋蛋​

▪️甜品:純素芝士蛋糕、曲奇、中式糕點、蕃薯糖水

▪️湯:胡椒湯、是日靚湯(無問係乜)、果茶任斟睇翻以前啲食評,食物種類應該減少咗,不過我覺得都合理,始終客人無以前咁多,大家去開旺角不妨買個外賣走~🤪​

✨無肉食 ✨​
📍旺角洗衣街88號2樓​
📍佐敦德興街8號地下​
📍北角堡壘街華曦大廈地下B舖​
📍中環My Central地下5號舖​
📍荃灣如心廣場商場二期2樓213號舖​
⏰ 1130-1530 | 1800-2200  (旺角店) ​