2016-06-27 2262 views
想為環保出一份力。盡量都唔食肉。約左志同道合既朋友黎食。12點食到3點,$68無加一。有十幾廿款野食,三個鐘內不斷咁refill有炸春卷,炸腐皮卷。炸雲吞,全部都新鮮炸起好香口!仲有沙律。冷青瓜,冷豆腐。熱盤都有好多選擇,豆腐,青菜。茄子,炒麵等等。蘿蔔糕,馬蹄糕勁好味,好足料但有某幾款菜同炒麵味道比較咸湯就只有一款。蕃茄紅蘿蔔湯,好好飲,好有蕃茄味,飲左三碗!呢間餐廳亦請左好多聽障人士。亦都好環保,良心企業。會多點幫襯
有炸春卷,炸腐皮卷。炸雲吞,全部都新鮮炸起好香口!

但有某幾款菜同炒麵味道比較咸
湯就只有一款。蕃茄紅蘿蔔湯,好好飲,好有蕃茄味,飲左三碗!
2016-06-27
$68 (Lunch)
2016-05-08 10654 views
因為緣份的安排,我曾經多次出走到台灣斷食,呢個營改變左我的下半生,令我對食物都有反思....上星期我人生的其中一位恩人蘇老師同蘇媽媽來港旅行,一班不同期的學生來次聚會....最後選址北角的無肉食位於堡壘街的猶如清泉,短短一條街有兩間素食店,而無肉食是以自助餐為招來....價錢幾相宜的,午餐 $68 任食三小時,而晚市是$108 ,不設加一裝修走簡約路線,木枱有點似學生飯堂,大概可以坐到100人,店子中間位置放食物枱....店方準備了大概20款的熱盤,另有白飯,湯,甜品,飲品(檸檬水及花茶)全部都是任食的,食物會不斷的補給,但可能會轉款式,我在剛到場時拍了一圈....冷盤 有水果沙律,Pizza, 薯仔沙律如食物含蛋奶會有牌子標示...沒有魚生的腐皮壽司卷...甜品有南瓜唔知咩,湯圓,仲有好幾款中式的糕點!呢度係自助形式,一個碟用到最後,享用完畢需自行收拾杯碟餐具到餐具收集處。我先拎左一圈冷盤,為免太多醬汁不好拍照!腐皮素壽司有淡淡豆香,幾特別,冷拌豆腐用百福豆腐醬汁帶甜,吸油力強的茄子竟然不太油膩,我同枱的同學都好喜歡!春卷足料,但外皮偏硬可以放棄,Pizza 上面舖了有大量蔬菜配料,

最後選址北角的無肉食
熱盤
冷盤 有水果沙律,Pizza, 薯仔沙律
如食物含蛋奶會有牌子標示...
沙律 前菜
沒有魚生的腐皮壽司卷...
素食壽司
甜品有南瓜唔知咩,湯圓,仲有好幾款中式的糕點!
甜品

我先拎左一圈冷盤,為免太多醬汁不好拍照!
腐皮素壽司有淡淡豆香,幾特別,冷拌豆腐用百福豆腐醬汁帶甜,
吸油力強的茄子竟然不太油膩,我同枱的同學都好喜歡!

因為無芝士所以口感乾身,蛋黄醬薯仔沙律唔會好濕,幾合我口味!
最喜歡雜菜沙律,有大量的水果,伴著酸酸地的沙律醬,感覺好清新!
熱食都食左幾次,但忘記了只影了一張,
總括來說,菜式是比較家常的,不會太花巧,而且新鮮菜居多,幾乎沒有假肉素肉的出現!
我不太喜歡素肉,所以我OK呢度的食物!
最後仲有甜品,雖然都是中式糕點,但款式都幾多,
有南瓜西米露,湯圓,馬蹄糕,杞子糕,紅豆糕等以供選擇!
味道正常沒有太大驚豔或驚嚇!
仲有自家製的糯米糍,入面是流心餡,口感煙韌,不過餡料略甜(奶味重)一件就夠!
糯米磁
一班同學談天說地實在高興!
只是身為搞手的我有點累,因為時間太趕好多事也未能做到最好!期待再次的聚餐!

未試之前,我睇到Openrice的評價比較差,我都有擔心㗎,因為我是搞手,
但食過之後,我覺得食物也不錯,而且真係抵食,唯一要彈就是食物保持温度上要再加工夫。

在此多謝餐廳老闆幫忙,留了2/3的位置並協助我們Set 場及拍照等事宜!

如果你喜歡食清新系的菜素食,我十分推介你來這裡試試,
但你喜歡吃炸芋頭魚素肉那種的話,這裡可能不是你杯茶了。

$108 (Dinner)
2月25日(星期四)到北角無肉食吃自助晚餐。原是為了慶祝小姨的生日,我請小姨吃晚飯的。後來,媽媽因那天到銅鑼灣佛堂至傍晚才離開,知道我在港島區吃晚飯,便想加入。大姨和姨丈後來也加入我們。變成五人的聚餐。無肉食在開業到現在也有不少支持者。應該是因為素食自助餐的選擇比較少。而且價錢不高。(雖然已提高了收費。)平日的自助晚餐只需每位$108,沒有加一服務費。用餐時間不限。假日晚上則是每位$128,只可用餐一小時三十分鐘。自助午餐則是一律每位$68,用餐時間是一小時。最近也有提供火鍋。每位收費$128,最少兩位享用。之前想像餐廳的空間應該是比較小。因為位於港島的北角區。讓我聯想到租金與收費的比例。進入餐廳後才驚覺是這麼大。除了天花板與地板的距離大以外,每張餐桌的距離不少。而且餐桌不會是微型的。我們在桌子上擺放了各自的碟子、水杯和碗仍有多餘的空間。放置食物的桌子與客人用餐的地方有頗寬闊的通道。客人隨意選擇食物時不會容易碰到其他人。餐廳的裝潢簡約。淡灰色的地板、水泥牆壁、銀色的吊燈、木桌椅等等。燈光充足,地方整潔。食物的選擇十分多。有二十多款熱的菜式。有些菜式供應完畢會補上另一款不同的菜式。涼的菜
2月25日(星期四)到北角無肉食吃自助晚餐。
原是為了慶祝小姨的生日,我請小姨吃晚飯的。
大姨和姨丈後來也加入我們。
變成五人的聚餐。
無肉食在開業到現在也有不少支持者。
應該是因為素食自助餐的選擇比較少。
而且價錢不高。
(雖然已提高了收費。)
平日的自助晚餐只需每位$108,沒有加一服務費。
用餐時間不限。
假日晚上則是每位$128,只可用餐一小時三十分鐘。
自助午餐則是一律每位$68,用餐時間是一小時。
最近也有提供火鍋
每位收費$128,最少兩位享用。
之前想像餐廳的空間應該是比較小。
因為位於港島的北角區。
讓我聯想到租金與收費的比例。
進入餐廳後才驚覺是這麼大。

除了天花板與地板的距離大以外,每張餐桌的距離不少。
而且餐桌不會是微型的。
我們在桌子上擺放了各自的碟子、水杯和碗仍有多餘的空間。

放置食物的桌子與客人用餐的地方有頗寬闊的通道。
客人隨意選擇食物時不會容易碰到其他人。

餐廳的裝潢簡約。
淡灰色的地板、水泥牆壁、銀色的吊燈、木桌椅等等。
燈光充足,地方整潔。
食物的選擇十分多。
有二十多款熱的菜式。
有些菜式供應完畢會補上另一款不同的菜式。
涼的菜式和甜品合共也有八款以上。

看我一碟子上有多款菜式。
每一款菜式只取了一至兩件。
喜歡才再多取一點。
(原本還有一張食物照,但竟然被我不小心地刪除了……)

菜式多以中式菜為主。
西式只有芝士焗意粉、薄飯、沙律和甜品

比較驚喜的是有冬瓜盅。
只有一個冬瓜供應,內裡的湯水和湯料應該是從鍋中煮好後再添加的。

飲品則只有檸檬水和雞骨草。
我兩者都沒有嚐過。
只喝了蓮藕湯和冬瓜盅的湯。

整體的食物味道不錯。
然而我說不出有甚麼特色來。
作為自助餐,以這個價錢來評論,我覺得是做得足夠的。

我們都在此吃得很飽又滿足。
時間充裕,環境舒適,讓我們除了吃飽了外,還談了很多。
2016-02-25
$108 (Dinner)
Celebration
Birthday
2016-02-18 3578 views
睇到網上介紹素食邊爐, 見幾特別就去試下黎呢間食野, 第一件事係排隊比錢, 之後就可以入去食野, 食完要收拾餐具 (當然個爐交比職員執啦)佢有幾隻湯底揀, 我地就要麻辣, 事實上唔會太辣, 食落足夠刺激味蕾😋餸主要係菜、金針菇、粟米、菇類、丸等, 種類算豐富, 雖然唔係任食, 冇得refill, 但係一黎有任食嘅飯, 二黎本身火鍋份量唔算少, 所以唔使加30蚊食埋自助餐嘅野, 甚至我飯都冇食😂野食食落都唔差, 而且素食邊爐都算係新嘗試, 平時打邊爐一定有牛肉乜乜乜, 想試下清淡啲可以一試個人幾欣賞餃子, 食落去有好多汁, 啲餡幾爽口, 丸仔食落係有彈口嘅感覺, 加埋包烏冬同大量菜啱啱好飽肚, 素得黎唔會餓住走至於麻辣湯底都為食物加左啲味道, 始終唔係食開素可能會唔慣咁淡味, 當然佢都有其他湯底揀嘅不過小舖唔夠職員, 好多野都要大家自己黎, 唔好唔記得呢間本身收費唔高, 道理同ikea差唔多
睇到網上介紹素食邊爐, 見幾特別就去試下

2016-01-10
$128 (Dinner)
2016-01-27 3055 views
因為被佢既$128素食火煱吸引了, 而不幸中咗伏我們約了7:30, 坐好後, 加了$20 揀了雙拼湯底, 蕃茄及麻辣湯底。一上湯底, 即知中伏, 不論蕃茄或是麻辣, 看似清水湯底, 只有胡椒味, 麻辣湯底只有4-5隻泡椒, 找不出一層麻辣油及麻子湯底HEA都算, 他們亦沒有提供正常火煱的調味料, 只有豉油, 胡椒粉。在我們催了6-7次下, 才給我們沙茶醬。還要每次要求, 只給3-4茶匙的醬。不久後, 它們SET好的火煱配料送上了。真的令我們十分失望。素丸只有三款, 豬肉丸, 龍蝦丸及芥茉芝士丸, 當中芥茉芝士丸較為出色。但一間店鋪 怎能吝啬到,  其中兩款的豬肉丸及芥茉芝士丸, 只有一人一粒!!!!!!!還要加丸要俾錢!!!!!!!! 不好食的龍蝦丸便有10幾粒除了丸外, 餃子還有響鈴是可以入口的。其他便是, 像山一樣高的蔬菜! 相信他們的策略是用菜食飽顧客至於GAS 爐, 十分細火, 我們等到很久很久, 配料也沒有熟。中途我們要加湯, 怎料, 湯底竟然是清水!@@@@侍應把清水分別倒在我們的蕃茄湯及麻辣湯底內, 我們三人頓然失去食慾, 倒不如回家用清水洽清菜食算吧!!!!!!!!!另
因為被佢既$128素食火煱吸引了, 而不幸中咗伏

另外, 他們會提供飯,湯及甜品自助餐, 飯湯冇得評論, 甜品只有兩款, 當中的紫米露只有甜味, 紫米的比例十分小, 差點兒看不見, 合上眼以為自己飲緊糖水!

總括而言, 這是
一間沒有HEART又吝啬的餐廳!以後也不會再去!
2016-01-26
Waiting Time
120 Minutes (Dine In)
$128 (Dinner)
  • 無!
2015-12-06 4135 views
幫襯過幾次,終於的起心肝寫食評😊由於朋友weekend有附近返教會,所以變左成日去,可惜店方9點半就關門,上兩次8點幾去到只得餸尾,但朋友和我都不介意,坦白說生意難做,而且唔想浪費,餸尾又如何飽肚才是重點嘛!碟下方涼拌秋葵:用日式芝麻醬涼拌而成,草青味減少了,清爽美味。碟左方芝油青瓜:食材新鮮,美味。碟上方馬蹄糕:店家說自己做的馬蹄糕,馬蹄量很多,令糕身口感爽脆,甜甜香香的。煮南瓜:南瓜有天然甜香,沒有煮得過淋,還有點爽爽得,不錯。可能之前去都比較夜,店內人不多,今次同另一個朋友去,6點半左右比餐廳人很多噪很很,當然食物也很多。晚飯明碼實價$98,沒加一。限時個半小時,基本上除非有新客否則店家不會趕你走。最喜歡這裡沒有假素肉,瓜日瓜、菜是菜樸實無華,簡約自然。沒有嘩眾取寵的濃油赤醬,簡單的煮瓜煎糕等很美味😊店家很重視客人,每次幫襯也來打照乎問意見窩心得很。
幫襯過幾次,終於的起心肝寫食評😊
碟下方
涼拌秋葵:用日式芝麻醬涼拌而成,草青味減少了,清爽美味。

碟左方
芝油青瓜:食材新鮮,美味。

碟上方
煮南瓜:南瓜有天然甜香,沒有煮得過淋,還有點爽爽得,不錯。

店家很重視客人,每次幫襯也來打照乎問意見窩心得很。
2015-10-02 5440 views
食素一年多了,這裡應該是新店,第一次是朋友推薦來,後來自己又特登來了兩回,感覺都不錯。午市58夠平,選擇又多,好適合我這樣的「大胃王」。今日才發現Openrice評價竟然很低 ,決定改變只睇不寫的習慣,支持一下我心水的素食餐廳。確實不是樣樣餸都出色,但勝在選擇夠多 ,總有幾款合適(大胃如我則每每遍嚐所有嘢) ~
,決定改變只睇不寫的習慣,支持一下我心水的素食餐廳。
確實不是樣樣餸都出色,但勝在選擇夠多
,總有幾款合適(大胃如我則每每遍嚐所有嘢)
Other Info. : 環境也開揚舒服的,雖然是自助服務(包括要自己收餐具所以唔好剩啦),工作人員也幾Nice啊。 :)
2015-10-02
$58 (Lunch)
  • 各式包和糕
2015-09-16 5739 views
I really wanted to try this place when it opened but there were too many people so I decided to check it out later when it was quieter.Went early during the middle of the week and there were only a few people.The choice was ok but not exciting because they didn't have curries or something that you could just have with rice.As I say, it always depends if you're there at the right tiime and moment.I spotted something that was potentially delicious, which was soft dried bean curd sheets topped with

I spotted something that was potentially delicious, which was soft dried bean curd sheets topped with spring onion and ginger.
It tasted really good as expected but unfortunately it was too salty so I took a sip of the tea but it was sweet.
The soup was the typical soup which has a ginger taste.
Dessert soup was ok.
2015-08-29 4704 views
因為岩岩去完歐洲,日日都咁肥膩,所以朋友就提議去食素食,貪佢健康!同朋友食飯首要條件當然係講究環境,要岩傾計既,食物當然要有水準啦!我地就book左 7:30-9:00呢個時段,$98夠抵呀。我地完全唔使等就直入四人枱,環境都唔錯,設計簡約,樓底幾高。我地就係用枱面個大碟夾食物,自助餐形式,夠曬自由。飲品我地斟左夏枯草同熱檸水,我中意夏枯草,夠甜又清熱解毒。食物方面,我係一個中意清淡既人,中意冬菇夠曬入味,馬蹄糕軟綿綿,啖啖肉,沙律夠新鮮,炒哈蜜瓜真係第一次食,甜甜地(咪即係熱的蜜瓜,哈哈!)有隻黃色的素包好似雞包仔,賣相幾靚,朋友都中意。d食物都幾清淡,上菜亦快,d師傳會出黎巡視下份量再加。次次出去拿野都有新款式,整體黎講都幾有住家飯既感覺。甜品方面都係中式既,有腐竹糖水,湯圓,薑汁糕,我地梗係食埋先走,如果有凍既糖水,好似西米露咁就好啦!最後我地坐左2個鐘,9:30先走,老闆都無催,傾到傻左!埋單$98仲免加一,食埋糖水,一個字,抵!

我地就係用枱面個大碟夾食物,自助餐形式,夠曬自由。
飲品我地斟左夏枯草同熱檸水,我中意夏枯草,夠甜又清熱解毒。

有隻黃色的素包好似雞包仔,賣相幾靚,朋友都中意。
d食物都幾清淡,上菜亦快,d師傳會出黎巡視下份量再加。
次次出去拿野都有新款式,整體黎講都幾有住家飯既感覺。
素壽司
甜品方面都係中式既,有腐竹糖水,湯圓,薑汁糕,
我地梗係食埋先走,如果有凍既糖水,好似西米露咁就好啦!
最後我地坐左2個鐘,9:30先走,老闆都無催,傾到傻左!
埋單$98仲免加一,食埋糖水,一個字,抵!
2015-08-28
$98 (Dinner)
  • 馬蹄糕
  • 沙律
  • 冬菇
  • 黃色包
2015-08-19 5600 views
我之前係比佢地facebook既廣告吸引到而黎試的, 點知伏已中...我既朋友六點前已經到了, 可惜我因為工作關係要遲d先可以到, 但原來係分了時段的, 朋友告之如果miss左六點那轉, 下轉就要到七點九先開始, 我跟她說, 不是6-9pm入面既個半小時食咩?? 幾時分了時段的?? 因我要七點才可到達, 時間看來有點尷尬, 無理由入去食第一轉的餸尾, 到了後唯有到對面既coffee shop飲杯野先...終於等到七點八了, 可惜我未見有清場行動, 場內的人同剛才的一樣多, 我不知道究竟有冇分時段呢回事, 還是只是我們那麼傻傻的呆等著??? 入場後自找吉位坐, 枱面有一隻碟, 就是你全晚食乜都靠佢黎盛載的, 十分環保!! 雖然叫素食自助餐, 無錯噱頭是ok, 只可惜做不到效果, 食物種類寥寥可數, 小得可憐呀!! 以上已經是差不多全部了, 我妄想以為有素雞素蝦同素义燒個d, 原來只有最清最清的素菜類, 油都唔多滴, 極到適合十分注重健康既人!!還有我從未食過甘難食既南瓜西米露, 味道勁奇怪, 我唔識形容呀!!仲有不是說好有不同既茶以供客人選擇, 我去個日就只有普洱, 普洱同普洱揀!! 仲

素菜
素菜
沙律
南瓜西米露

仲有不是說好有不同既茶以供客人選擇, 我去個日就只有普洱, 普洱同普洱揀!! 仲比足四壺你自已揀黎斟!!我當時都有選擇困難証ga...

2015-08-02 4519 views
無肉食為北角新開的素菜餐廳,賣點係素食自助餐。新開期間每次都大排長龍。建議各位先訂枱。只做午市及晚市,每市分為兩節,每節為一小時半。 自助餐以中菜、粵菜為主,感覺像家庭式飯菜,最欣賞係烹調不會太濃味,適合減肥健康一族,有炒飯、紅米飯、青菜、釀豆腐、蒸番薯、沙律等。另有清湯、 南瓜西米露、 檸檬水選擇。不過南瓜西米露偏酸,可能是西米煮得太耐。而清蒸青菜即好爽口,青菜亦新鮮,雖是炒飯,但非常少油,一讚。

2015-08-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$98 (Dinner)
2015-07-26 4414 views
10點排隊攞籌, 門口已有十幾人排, 11點派籌, 成功造成幾十人人龍, 12點開始叫籌入坐.全廳坐好坐齊才開蓋, 全餐廳人同時攻向自助餐枱, 好似平時飯前叫Lucky, Dolly, Lucy, Monkey坐底唔準郁, 一講ok就衝晒去個飯碗度食食食咁, 但場面不算混亂, 食客都有秩序. 餐具自取, 茶水自斟, 碟限用一隻到尾, 非常環保.食物不多, 試業餐廳, 最簡單裝修, $38午餐自助任食, 暫時咩都原諒晒! 好, 談談食物質素.清炒食物, 好清, 好健康, 感覺不到有任何調味, 完全食到食物嘅原味! 清水煮菜, 算好新鮮! 因大廚將感覺只係拖過下水嘅菜上枱供客食用咁有信心, 一定係好新鮮!玻璃汁雪藏雜豆煮豆腐, 豆味濃, 一出就被清.有舊一層層唔知係咪薑汁糕, 味道唔講嘞, 幾煙韌, 咬得過.紅豆糕, 味道甜度高, 每件可見有紅豆幾粒, 交足戲.最好食係煎馬蹄糕, 甜度高, 食落不難發現內有馬蹄細細粒, 煎得非常香口, 又係一出就被掃. 下次請我嚟食? 我好難約架喎, 係~! 我知係好平! 你知我幾忙架啦... 下刪五千字. 明啦!
玻璃汁雪藏雜豆煮豆腐, 豆味濃, 一出就被清.
紅豆糕, 味道甜度高, 每件可見有紅豆幾粒, 交足戲.
自助素食餐
馬蹄糕

Other Info. : 用餐其間, 有侍應換餐盤, 將舊餐盤剩下之食物夾起放入新餐盤, 此舉在自助餐正常不過, 但侍一路將舊餐盤剩下之食物夾起放入新餐盤時, 舊餐盤底嘅水, 係完全滴晒入新餐盤內之食物上, 此舉就不可接受了.
2015-07-26
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$38 (Lunch)
  • 自己斟杯茶