2022-08-28 134 views
在網上極多好評的它就在APM相隔大約兩座大樓的距離,座位是半開放式很開揚,天花一整排熒幕不停播Kpop MVs,會不由自主陷進去 哈哈🍗蜂蜜提子脆米炸雞(半份) $88🍗炸雞香脆,雞肉算嫩滑,蜂蜜味可以再濃一點,加了提子好像有點沒意義(沒存在感...),但在香港已經算很好吃的韓式炸雞了,可以點半份也很方便! 🐤酥脆蘑菇芝士雞翼 $52🐤把蘑菇和芝士釀進雞翼裡面,首先外皮烤得超酥脆(可以錄ASMR了...),裡面芝士味道像車打芝士,很邪惡也不可能不好吃啊 😋😋😋🐽鹵豬手粉絲鍋 $88🐽鹵豬手很入味,湯底是類似牛骨湯的味道很好喝,而且喝完不會口渴 👍👍👍

🍗蜂蜜提子脆米炸雞(半份) $88🍗

🐤酥脆蘑菇芝士雞翼 $52🐤

🐽鹵豬手粉絲鍋 $88🐽
Type of Meal
Dinner
2022-08-28 86 views
💬 草莓沙冰幾欣賞呢一個草莓沙冰,因為佢真係可以用沙冰嘅形式帶出士多啤梨嘅鮮味,上面嘅忌廉加添左一陣陣嘅牛奶香味,將沙冰嘅味道提升咗去另外一個層次,有鮮味亦都有甜味 💬 炸紫菜卷呢個菜式主要係用紫菜包住麻油香韓式粉絲再炸一炸,成份小食並唔係好油膩,但係炸得好香脆,粉絲麻油味啱啱好 💬 韓式甜辣年糕炸雞半份今次選擇左我不論香港定韓國都好受歡迎嘅甜辣炸雞試一試,佢除咗有呢種味道之外,仲有芝士炸雞都係好受歡迎嘅味道,呢隻炸雞辣甜度兩種味道都均衡,調校得幾好 💬 芝士海鮮菜餅呢個菜餅上面嘅配料好足,有好多海鮮例如帆立貝,再加埋去上面嘅泡菜同芝士一齊食,熱辣辣好好味 💬 糯米糍3.6牛奶乳雪花冰喂算啦食完飯梗係食個甜品先啦,上邊嘅糯米糍雪得好凍,煙煙韌韌好大粒,佢仲有士多啤梨同芒果味道可以揀,等我下次試埋其他味道先
💬 草莓沙冰

💬 炸紫菜卷

💬 韓式甜辣年糕炸雞半份

💬 芝士海鮮菜餅

💬 糯米糍3.6牛奶乳雪花冰
🥢 唔知大家平時喺辦公室大廈嘅大堂有冇食過啲特別嘅餐廳呢,平時辦公室大廈嘅大堂餐廳通常都係普通嘅咖啡店買麵包買咖啡,但今次嚟到觀塘觀點中心仲有一間與別不同嘅韓國Cafe,水腫仲好唔錯絕對值得朝聖 👍🏻 餐廳嘅座位非常舒適,係沙發櫈,餐廳嘅Menu非常多元化好多選擇,熱食凍食前菜小食甜品飲品樣樣齊,而且每一位店員都真係好有禮貌,上菜嘅時候都好有禮貌,可以見到餐廳對員工嘅培訓同埋要求有返咁上下水平 ✨ 炸紫菜卷呢個係我比較鍾意食嘅韓國特色小食,係紫菜包住韓式粉絲然後再輕輕炸一炸嘅小食,揸得好香脆好爽口,而粉絲就食得出有好濃嘅麻油味,符合韓國嘅傳統 ✨ 韓式甜辣年糕炸雞半份餐廳做嘅係有骨嘅炸雞,佢哋好好會自動提供骨盆同埋膠手套,等顧客絕對食得舒服唔使顧忌,佢嘅甜辣醬做得都幾出色,甜味同辣味嘅平衡掌握得唔錯,雞肉亦都keep得到裏面嘅肉汁,而年糕就係比較幼身啲嘅版本執埋個韓式甜辣醬就一流 ✨ 芝士海鮮菜餅比起好大塊嘅韓式煎餅,我更加喜歡餐廳呢一款中size薄薄地但係好足料嘅菜餅,個餅皮做得好薄如果餅邊脆脆地完全係精粹,菜餅嘅免頭有好多種類嘅海鮮例如魷魚帆立貝,同埋蘿蔔絲,泡菜,所以每一啖都好豐

✨ 炸紫菜卷

✨ 韓式甜辣年糕炸雞半份

✨ 芝士海鮮菜餅
比起好大塊嘅韓式煎餅,我更加喜歡餐廳呢一款中size薄薄地但係好足料嘅菜餅,個餅皮做得好薄如果餅邊脆脆地完全係精粹,菜餅嘅免頭有好多種類嘅海鮮例如魷魚帆立貝,同埋蘿蔔絲,泡菜,所以每一啖都好豐富

✨ 糯米糍3.6牛奶乳雪花冰
個雪花冰非常出色,因為佢係真定做得出綿綿冰嘅質感,每一啖面面冰都食得出好濃郁嘅牛奶味道,配埋上面嘅可可粉,朱古力雪糕,朱古力糯米糍,口感非常豐富

✨ 草莓沙冰
草莓沙冰用咗一個好特別嘅扭紋杯相,賣相好精緻好靚,沙冰上面仲有新鮮士多啤梨肉同埋忌廉,而且成杯沙冰份量真係好大,飲落去唔會覺得係糖水嘅死甜,而係每一啖都會有淡淡的忌廉味,奶香加埋士多啤梨嘅甜甜酸酸味,融合埋一齊真係好好飲

✨ 而家做小火焰嘅會員仲有其他優惠可以用,想食傳統韓國嘢食嘅大家快啲join啦🫡
2022-08-27 84 views
黎到觀塘當然要試返個必食嘅餐廳啦主打韓國料理嘅小火焰🔥夏日炎炎,食返個水冷麵就啱晒啦彩虹野菌水冷麵 $88素食必食,味道好清爽,配埋涼浸浸嘅麵條,為炎熱嘅夏天降降溫度韓國煎雜菜蝦餅 $88煎餅厚度適中,邊邊好脆身主角當然係要食返個甜品啦爐板燒布朗尼 $88一邊用蠟燭嘅火慢慢去燒熱布朗尼,上面仲有帶有黑松露口味嘅雪糕,一冷一熱好好食
黎到觀塘當然要試返個必食嘅餐廳啦
主打韓國料理嘅小火焰🔥

夏日炎炎,食返個水冷麵就啱晒啦
彩虹野菌水冷麵 $88

韓國煎雜菜蝦餅 $88
煎餅厚度適中,邊邊好脆身

主角當然係要食返個甜品
爐板燒布朗尼 $88
爐板燒布朗尼
2022-08-23
$110 (Dinner)
爐板燒布朗尼
2022-08-27 57 views
終於嚟到Happy Friday,放工想搵個地方喺附近食餐好嘅chill一chill,於是就入咗嚟呢一間韓式餐廳啦😚入到嚟兩個人我哋首先叫咗半份韓式甜辣年糕炸雞同埋牛肉水冷麵。半份嘅炸雞份量都唔少,有兩份雞胸同埋兩件雞腿🤤跟住仲有啲年糕添!嗰醬汁好惹味,但係就比我想像中辣,不過真心好食!令到成份炸雞更加畫龍點睛嘅,係加咗軟軟糯糯嘅年糕,令到口感更加豐富。再加上我本身好鍾意食軟糯嘅嘢,所以呢款年糕好合我口味😆因為我好鍾意食甜辣炸雞但又唔係好食得辣,所以之後點咗呢杯白桃乳酸特飲,嘢飲不過不失,好飲又解到辣🤣另外個牛肉水冷麵都幾有驚喜,個牛肉睇上去冇咩特別,但食落去發現佢煎得啱啱好,牛肉味亦都好濃,大家有興趣都可以試吓啊!

2022-08-26 75 views
今日嚟到位於觀塘嘅小火焰韓式咖啡廳食lunch。餐廳位於觀點中心1樓大堂,一上去就見到,對於附近打工仔十分就腳。鋪面比較開揚,門口放咗好多公仔上面有一排電視介紹餐廳食物同播韓國音樂MV,遠遠就感受到一陣韓風!一坐低侍應就會比張QR code你用手機落單,過程方便簡單。我地叫咗兩個午市套餐,分別係"泡菜醬燒黑豚拌飯"同"蜜糖芥末雞扒焗泡菜炒飯",餐飲有"蜂蜜柚子茶"同"青蘋果熱情果梳打",再加三個小食"芝士夾餅","卡邦尼小杯年糕"同埋"泡菜餃子"。泡菜醬燒黑豚拌飯🍚🥓大大碗飯上面鋪上大大塊黑豚,下面有紫菜同泡菜作伴飯。黑豚肉多汁唔會太乾配上伴飯十分飽肚,美中不足係無得自己加韓式辣醬伴飯。蜜糖芥末雞扒焗泡菜炒飯🥘雞扒上鋪上一大塊拉絲芝士🧀睇見都流晒口水,再加上蜜糖芥末非常好味。泡菜炒飯有泡菜味得嚟唔太辣,好似我咁怕辣都可以放心大啖食。芝士夾餅🧀🧇顧名思義夾餅中間加芝士,每一啖都會食到芝士味,咸香得嚟唔會太漏。卡邦尼小杯年糕對於我呢啲貪心嘅人,最正就係呢啲細細杯野食,可以試好多樣野又唔會太飽。佢地嘅卡邦尼小杯年糕好好味,年糕煙韌掛上濃濃卡邦尼汁。🍏青蘋果熱情果梳打好大杯呀呀呀呀~~青蘋果熱
今日嚟到位於觀塘嘅小火焰韓式咖啡廳食lunch。

泡菜醬燒黑豚拌飯🍚🥓
配上伴飯十分飽肚,美中不足係無得自己加韓式辣醬伴飯。

蜜糖芥末雞扒焗泡菜炒飯🥘

芝士夾餅🧀🧇

卡邦尼小杯年糕

🍏青蘋果熱情果梳打
好大杯呀呀呀呀~~
青蘋果熱情果糖醬加上本身已經好好飲嘅lemonade,正呀!!!!

仲有好濃既蜂蜜柚子茶
2022-08-26 65 views
今日工作來到觀塘,和同事在觀點中心一樓的「小火焰」食韓國餐,下午6點來到,已見有人排隊入內,人氣真高啊!餐廳與時並進,用QR code落單,快捷方便。「燴牛肋淮山麵」$78淮山麵非常有益,以淮山磨粉做麵,口感爽滑彈牙,非油炸,食得健康,大人小朋友也合適。配軟腍的牛肋肉和蕃茄湯底,好味。「韓式煎雜菜蝦餅」$88細細塊的煎餅,配料可豐富呢!有鮮蝦、 高抗氧化的羽衣甘藍、粟米、紅蘿蔔絲、洋蔥絲,薄餅中間放了小小泡菜。皮薄而脆,咬落不會油膩,味道剛剛好。「炸紫菜卷」$48韓國紫菜相信很多人都食過,小朋友甚至喜歡用紫菜包住飯來食,這個紫菜卷包住的是韓國粉絲,外面炸到脆卜卜,裡面煙煙靭靭的,有點似食糯米飯,送酒一流。

餐廳與時並進,用QR code落單,快捷方便。

「燴牛肋淮山麵」$78

「韓式煎雜菜蝦餅」$88

「炸紫菜卷」$48

2022-08-24 73 views
今日lunch同朋友去左食韓國野,黎左呢間小火焰🔥。呢到嘅lunch有set可以叫,每個set都有配餐飲,仲可以加少少錢配小食。🦐我叫左個大醬湯海鮮粉絲煲配飯,野飲就叫左蜜桃梳打。個大醬湯好濃郁又唔算好辣,海鮮都好足粉,配埋粉絲勁正!叫左少飯都係食唔晒!🍑蜜桃梳打隻色好靚,都好有桃味,食熱湯配梳打野飲真係一流。🍦小食方面,我追加左泡菜,芽菜呢啲食韓國野必食嘅小菜,唔算好辣送飯一流!仲叫左兩個甜品,一個曲奇雪糕同埋牛奶布甸,布甸嘅牛奶味好夠,而雪糕份量都幾多,食完韓式熱辣辣嘅野食埋個雪糕岩岩好。

🍑蜜桃梳打隻色好靚,都好有桃味,食熱湯配梳打野飲真係一流

2022-08-23 59 views
今次已經係第二次嚟食呢間餐廳,今次就食呢個豬骨湯湯底嘅烏冬,我揀咗配牛肉,佢嗰個豬骨湯嗰個味道係好濃郁㗎,佢應該係落咗好多材料先可以淆製到咁好味嘅豬骨湯,另外佢嗰啲牛肉係薄切嘅,薄薄地好易入口,上面仲有啲燒汁另外一個豬骨湯烏冬,我就揀咗鰻魚呀,鰻魚都幾厚身,上面有好多鰻魚汁,好好食加十蚊有牛乳奶凍,奶味好香,同埋個奶凍好幼滑加15蚊有個芝士蛋糕,芝士味好香濃另外上面有啲cream喺度,甜甜地令到嗰個芝士蛋糕更美味.嘢飲個套餐會包埋,有凍比利時朱古力

加十蚊有牛乳奶凍,奶味好香,同埋個奶凍好幼滑

嘢飲個套餐會包埋,有凍比利時朱古力

2022-08-22 83 views
呢日黎到觀塘呢間小火焰, 叫左個明洞2人餐同朋友慢慢嘆 沙律我地揀左要牛沙律, 前菜要豬肉餅, 鍋物要左豬手粉絲煲, 飯就要左芝士雞翼飯, 甜品加左$28 升級要左芒果窩夫, 野飲就要左凍咖啡同熱生薑蜜! 牛沙律好大碟, 仲有超多塊牛, D 沙律菜都好新鮮, 第一味食佢真係夠哂refreshing~ 之後就係豬肉餅, 有4塊, 唔算大塊但味道唔錯! 豬手粉絲煲勁高質, 佢個湯底超好飲, 我地飲哂, D 粉絲爽哂湯底既味, 食落好正~ 而D 豬手又唔會太肥, 食落岩岩好! 芝士雞翼飯既雞翼係BBQ味, 成個飯鋪滿哂芝士同埋仲有好多紫菜, D 飯連埋芝士食真係一流, 食到一啖接一啖停唔到口! D 芝士都俾我地食哂! 最後就係甜品, 芒果雪糕配窩夫, 認真唔錯! 甜品永遠都係我地最愛!
呢日黎到觀塘呢間小火焰, 叫左個明洞2人餐同朋友慢慢嘆

2022-08-21 79 views
小火焰韓式咖啡廳🐥 蜜糖芥末雞扒焗泡菜炒飯 大大塊雞扒!蜜糖芥末味香濃,仲有好邪惡嘅拉絲芝士🤤 焗飯係泡菜炒飯底,好多泡菜、好有誠意㗎!🍹 紅柚荔枝梳打好有氣派嘅梳打🤩 有氣好gur,加上紅柚荔枝好清甜😚🥗 迷你明蝦蕃茄沙律🍨 單球雪糕朱古力🫔 芝士夾餅🦀 忌廉蟹肉餅🐥 甜辣韓式炸雞以上嘅小食全部都係加十幾蚊就可以食到!CP值爆燈!蝦沙律都幾大份,仲有兩隻啖啖肉嘅蝦添😋 忌廉蟹肉餅都好推薦,好creamy💓 炸雞有三舊,皮脆肉嫩,加上甜辣醬好好味㗎!
小火焰韓式咖啡廳

🐥 蜜糖芥末雞扒焗泡菜炒飯

🍹 紅柚荔枝梳打
好有氣派嘅梳打🤩 有氣好gur,加上紅柚荔枝好清甜😚

🥗 迷你明蝦蕃茄沙律
2022-08-19
Type of Meal
Lunch
2022-08-17 4866 views
今日夜晚想食韓國野, 觀塘韓國餐廳有唔少, 當中頗有名氣就係今次呢間小火焰韓國餐廳, 亦都吸引左今日想平食炸雞既我再次光臨。夜晚7點幾到, 已經9成滿(平時lunchtime 更加唔使講)。餐廳用QR code 落單, 方便快捷, 我地叫左個韓式甜辣年糕炸雞(半份) 同埋石鍋蟹籽彩雲拌飯。除左主食, 仲有D 特式飲品, 我地叫左藍柑白桃梳打。石鍋蟹籽彩雲拌飯一上菜已經比熱辣辣既"炸炸聲" 吸引, 有唔同顏色既配料, 青瓜絲, 黃蘿蔔, 菠菜, 菌類等等, 再加埋蟹籽撈埋一齊食, 感覺夠哂健康。同時有附上秘制辣醬, 食唔到辣千其唔好落哂, 係好調味同時亦都好辣。材料夠新鮮, 配飯已經食到材料既鮮甜。石鍋亦夠熱, 食到好多飯焦, 絕對係飽食又健康之選。韓式甜辣年糕炸雞(半份)唔好睇少半份, 一男一女既食量都食唔哂。落左單之後大概等15 分鐘先上菜, 即叫即整。一上菜聞到甜辣醬既香味。餐廳都好有心比即棄手套食雞。但D 雞用左手套依然好熱, 小心翼翼食。雞有兩隻脾,兩隻雞胸。甜辣味好濃好入味。甜味因為少少辣更加調味, 雞肉好嫩好juicy, 外皮炸得有D 焦脆, 夾埋食好惹味。因為食得太辣,

石鍋蟹籽彩雲拌飯

韓式甜辣年糕炸雞(半份)

因為食得太辣, 叫左杯藍柑白桃梳打。梳打藍白為主好有少女心, 同埋係連埋成枝梳打水比你, 好抵飲。梳打水牌子比較少見, 但又幾好飲喎。唔會死甜, 酸酸地夠清新。
得兩個人食實在太眼闊肚窄, 下次要約多D 人再食。
2022-08-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
  • 韓式甜辣年糕炸雞
2022-08-15 229 views
小火焰韓式咖啡廳 (觀點中心) 觀塘觀塘道410號觀點中心1樓1號舖===================呢間韓國餐廳勁多朋友推介, 因為性價比真係好高! Weekend lunch竟然有SET 食,真係好抵! 間餐廳都幾大, 同埋好多人幫襯, 店內環境非常不錯! 落單方面就係手機掃QR code 的, 好方便! 跟餐已包熱飲一杯, 凍飲加$3, 另外加$10-15 仲可以追加唔同類型既小食,例如:韓式年糕、炸雞、泡菜、蟹肉薯餅等等, 平平地試到好多野食!大醬牛肉粉絲鍋 ($68)Menu有幾款鍋類可以揀!估唔到個粉絲鍋跟埋一碗白飯! 而且個鍋仲係冒住煙咁上菜! 牛肉片數量都唔少, 又唔會太UN! 大醬湯加左牛肉之後,味道好鮮甜,又唔會太咸! 撈埋粉絲食真係好正!!辛辣小杯年糕 $10估唔到份量非常多!!甜度同辣度都岩岩好! 😍😍甜辣韓式炸雞 $12呢個價錢竟然有4件炸雞! 真係抵到爆!! 同朋友分享岩岩好😌😌鰻魚蕃茄湯烏冬 $78蕃茄濃湯好甜, 好好味! 入面仲有D 蕃茄肉! 鰻魚仲要大大條! $78 又有烏冬又有鰻魚同餐飲,真係超抵!! 歸本之選!!
小火焰韓式咖啡廳 (觀點中心)
觀塘觀塘道410號觀點中心1樓1號舖
===================

大醬牛肉粉絲鍋 ($68)

辛辣小杯年糕 $10
估唔到份量非常多!!甜度同辣度都岩岩好! 😍😍

甜辣韓式炸雞 $12

鰻魚蕃茄湯烏冬 $78
2022-08-14 186 views
今日同男朋友係睇show之前搵間餐廳❤️🙈本身我自己就好鍾意食韓國嘢 因為超鍾意食芝士~見到呢間餐廳喺OpenRice都唔錯 所以就同男朋友去食!我自己叫咗個芝士豬肋骨飯🥰佢嘅芝士份量真係多到誇張!非常之邪惡😈😈😈😈😈而且份量好多完全食唔晒。。男朋友話豬肋骨好好食!!男朋友叫咗水冷麵❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥係呢個咁熱辣辣嘅天氣底下凍冰冰嘅水冷麵真係非常正🥰🥰🥰🥰而且味道啱啱好 好有喺韓國食嘅感覺!食落去係非常之彈牙🫶🏻🫶🏻🫶🏻之後我哋再叫咗個炸魷魚!!真係好肥好邪惡🥹🥹🥹食完好有罪疚感但係佢啲炸粉完全唔厚 炸得啱啱好自己覺得係全晚最出色嘅一道菜!再食會再食!
見到呢間餐廳喺OpenRice都唔錯 所以就同男朋友去食!

而且份量好多完全食唔晒。。
男朋友話豬肋骨好好食!!

男朋友叫咗水冷麵❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥
係呢個咁熱辣辣嘅天氣底下凍冰冰嘅水冷麵真係非常正🥰🥰🥰🥰
而且味道啱啱好 好有喺韓國食嘅感覺!
食落去係非常之彈牙🫶🏻🫶🏻🫶🏻

之後我哋再叫咗個炸魷魚!!
真係好肥好邪惡🥹🥹🥹食完好有罪疚感
但係佢啲炸粉完全唔厚 炸得啱啱好
自己覺得係全晚最出色嘅一道菜!
再食會再食!
2022-08-13 154 views
前排去觀塘shopping完就去左小火焰韓式咖啡廳食韓國菜,好在有book定位所以好快就有位入座。炸雞combo:一次過享用晒三款食品,包括薯條、炸雞、炸雞軟骨。三者即叫即炸,上枱時仲熱辣辣。薯條上加有少量芝士醬,令味道無甘單調。炸雞啖啖肉。炸雞軟骨幾脆口,食落又有咬口添!芒果布朗尼3.6牛乳雪花冰:同時可以食到芒果同朱古力既甜品冰,芒果甜甜地令味道更加flesh。當中加入左朱古力布朗尼蛋糕,增加口感之餘,又可以有朱古力既香味。芒果味雪糕同牛乳冰幾夾,但會令牛乳既味無甘突出。

炸雞combo:一次過享用晒三款食品,包括薯條、炸雞炸雞軟骨。三者即叫即炸,上枱時仲熱辣辣。薯條上加有少量芝士醬,令味道無甘單調。炸雞啖啖肉。炸雞軟骨幾脆口,食落又有咬口添!