2022-10-18 54 views
去左觀塘好多野食,呢間小火焰係觀點中心,又幾多野食咁,朋友帶我嚟食!入到去環境幾舒服,播住kpop,不過又吾會太嘈,幾多,服務員都有禮貌。用qr code落單,都好多野食,我揀左食 豬頸肉淮山麵,超好食!湯底是橙黃色的,好鮮甜,仲有好多配料,栗米木耳等,口感豐富,豬頸肉先煎香,好味道,仲有一小碟泡菜,份量岩岩好!飲了杯熱嘅蜜糖紅棗茶,舒服,女士們應該飲多點對身體好啊,估唔到食韓國野都有得揀,飲品都好多選擇啊😄整體嚟講價錢合理,而家食物都好好味,咁多野食下次可以揀其他再食過!好味推介!😄

2022-10-17 70 views
今晚會係九龍灣個邊睇舞台劇, 所以就過左黎觀塘呢邊搵食好耐無食過水冷麵, 就搵間韓國野食下啦記得之後同事講過呢間韓國野唔錯, 所以就去左呢間店喇位置好方便 一上扶手電梯就會見到我哋點咗個魷魚水冷麵午餐 再加配小食都係十幾蚊一款天氣咁熱 食水冷麵就係爽🤟🏻另外仲可以加錢點配特色飲品 我今次就點左紫薯latte韓式蟹籽卷蛋有滿滿嘅蟹籽鋪滿咗喺卷蛋上邊卷蛋入麵包住米飯 第一次食呢款卷蛋熔岩芝士炸雞麵包呢一款菜式真係好吸睛 一上枱就覺得好精彩 又有沙律又有墨西哥脆片墨西哥脆片上邊吱左芝士醬 如果有啤酒配就更好喇😛當然仲有主菜 芝士炸雞麵包啦用炸雞點落熔岩芝士入邊 要不停卷不停卷先可以整斷芝士 炸雞香脆 肉質嫩滑 size一口 份量剛好
今晚會係九龍灣個邊睇舞台劇, 所以就過左黎觀塘呢邊搵食
好耐無食過水冷麵, 就搵間韓國野食下啦
記得之後同事講過呢間韓國野唔錯, 所以就去左呢間店喇

位置好方便 一上扶手電梯就會見到

熔岩芝士炸雞麵包

墨西哥脆片上邊吱左芝士醬 如果有啤酒配就更好喇😛
當然仲有主菜 芝士炸雞麵包啦

2022-10-16 235 views
呢間韓國菜餐廳既午市晚市menu都試過,質素一直都幾穩定,所以某日係觀塘煩惱緊食咩好既時候,就即刻諗起呢度😋當日食左:🧀卡邦尼年糕($98+10%)呢個年糕份量好大,入面有煙肉同蘑菇,仲有一隻溫泉蛋係上面,由於屋企人唔食生蛋,所以就只係撈左落一邊🤣年糕好軟糯,所以唔會食到牙骹好攰。醬汁非常creamy,撈埋溫泉蛋變得更好食,而且仲勁拉絲😍好好食,食左大半兜都唔覺得膩🐥炸雞Combo($88+10%)←必點!💯入面有芝士薯條、甜辣炸雞塊同炸雞軟骨。每次嚟都一定會叫呢個set,因為真係好抵食!薯條除左上面有芝士醬,每一條都有芝士粉,食落甜甜地但好有芝士味,而且每條都好脆,炸得啱啱好👏🏻甜辣炸雞既醬汁好好食,唔會太辣但好惹味,炸雞就算沾滿醬汁都依然好脆👍🏻炸雞軟骨份量好多,每粒都好香口,唔會太硬,忍唔住一口接一口係咁食🤤🍫糯米糍3.6牛乳雪花冰($78+10%)最後梗係要食返個甜品啦🍧雪糕球既朱古力味極濃,雪花冰底好綿,牛奶味都幾出,配埋朱古力粉同杏仁片好夾。個人最鐘意就係個糯米糍,皮好煙韌,入面既朱古力cream輕盈得嚟朱古力味好出,成個甜品都好好食,食完好滿足💖

🧀卡邦尼年糕($98+10%)
卡邦尼年糕

🐥炸雞Combo($88+10%)←必點!💯
炸雞Combo
入面有芝士薯條、甜辣炸雞塊同炸雞軟骨。
每次嚟都一定會叫呢個set,因為真係好抵食!

🍫糯米糍3.6牛乳雪花冰($78+10%)
糯米糍3.6牛乳雪花冰
2022-09-28
Type of Meal
Dinner
卡邦尼年糕
炸雞Combo
糯米糍3.6牛乳雪花冰
2022-10-16 82 views
小火焰絕對係我同同事觀塘首選嘅午餐價錢非常公道 lunch set $58 起 重點係真心好食 誠意推介🤩我每次都會叫辣炒豬腩肉拌飯 $68佢個味道真係啱啱好,超級惹味豬腩肉嘅份量係非常非常多食完成個飯係超滿足🥰🤭今次同事叫咗泡菜豆腐鍋 $68啲湯伴飯真係一流😍冬天食真係會暖入心今次我哋仲加購左小食卡邦尼年糕 $10估唔到份量咁多,撈落啲辣汁豬腩肉一食齊超好食忌廉蟹肉餅$16新鮮炸脆卜卜 🤭飲品推介紫薯拿鐵真係好重紫薯味架😍一秒飛返韓國咁啊
小火焰絕對係我同同事觀塘首選嘅午餐
價錢非常公道 lunch set $58 起
重點係真心好食

誠意推介🤩

我每次都會叫辣炒豬腩肉拌飯 $68
佢個味道真係啱啱好,超級惹味
豬腩肉嘅份量係非常非常多
食完成個飯係超滿足🥰🤭

今次同事叫咗泡菜豆腐鍋 $68
啲湯伴飯真係一流😍
冬天食真係會暖入心

今次我哋仲加購左小食
卡邦尼年糕 $10
估唔到份量咁多,撈落啲辣汁豬腩肉一食齊超好食

忌廉蟹肉餅$16
新鮮炸脆卜卜 🤭

飲品推介紫薯拿鐵
真係好重紫薯味架😍
一秒飛返韓國咁啊

2022-10-13 66 views
之前食過呢間餐廳嘅樂富分店,覺得食物嘅價錢都幾抵,所以呢日去開觀塘就決定喺觀塘嘅分店食埋晚飯先返屋企。我同朋友兩個人叫咗一份柚子明蝦水冷麵,韓式煎雜菜蝦餅同半份韓式甜辣年糕炸雞,仲有兩杯飲品(紫薯沙冰同凍岩鹽焦糖咖啡)。首先要讚下啲飲品嘅份量,真係超大杯,連隔離枱見到都嚇親😅之後仲有好多客人跟住我哋嗌,呢兩杯飲品嘅CP值真係超高。另外我自己都好鍾意食韓式甜辣年糕炸雞,因為啲年糕煙煙韌韌之餘,每一條都沾滿晒甜辣醬,真係食到舔舔脷,同埋啲炸雞都好大件,兩個人食半份啱啱好。仲有水冷麵同埋煎雜菜蝦餅嘅味道都唔錯👍🏻最後,我哋埋單連埋+1 ,總共四百幾蚊,除翻開都係二百幾蚊一個人,如果下次去開觀塘都會再食🤤
2022-10-10 54 views
好朋友今日帶我去觀塘整手工玻璃枱燈 整之前梗係要去填飽個肚先 於是我地黎到小火焰韓式餐廳食lunch☺️☺️☺️餐廳空間相當闊落 好多梳化卡座 私隱度高 大尺吋螢幕嘅電視上播住韓國最熱門嘅mv 好有去左韓國感覺 而且午市免加一 唔少附近嘅中學生同一家大細都會黎幫襯😎😎😎蜂蜜提子脆米口味炸雞 (半份) $108炸雞外脆內嫩 配上甜甜嘅蜂蜜糖漿 酸酸甜甜嘅提子乾 以及脆卜卜嘅脆米❤️❤️❤️鮑魚人蔘雞湯鍋 $198湯鍋內有人蔘 鮑魚 雞肉 糯米 紅棗 等材料 非常豐富 職員相當細心 特地幫我地將鮑魚切開兩半 😍😍😍鐵板燒布朗尼 $88朱古力布朗尼上面放左一球vanilla雪糕 以鐵板慢火加熱 雪糕溶左之後配埋烤脆嘅布朗尼食好夾😆😆😆
蜂蜜提子脆米口味炸雞 (半份) $108
鮑魚人蔘雞湯鍋 $198
鐵板燒布朗尼 $88
2022-10-10 53 views
我同好朋友今日去到觀塘呢一間小火焰韓式餐廳食午餐 呢度午餐不用計加一小費 中午時間好多中小學生黎食😎😎😎蜂蜜提子脆米炸雞 (半份) $108蜂蜜味好香甜 上面舖滿脆米同提子 炸雞外皮好香脆 雞肉肉嫩鮮嫩 又唔會太油膩 食得出唔係冰鮮雞😆😆😄半份炸雞有4件 但每件都好大件 兩個人食都好夠飽 食完好似去左韓國咁❤️❤️❤️鮑魚人蔘雞湯鍋 $198招牌鮑魚蔘雞湯用料豐富而且鮮味十足🍲🍲🍲口感滑嫩的大隻鮑魚兩隻 熱辣辣嘅濃郁雞湯配上軟嫩入味的雞肉 糯米 紅棗 青蔥 仲有珍貴甘甜又養生嘅人蔘🥴🥴🥴鐵板燒布朗尼 $88鐵板上面用慢火燒嘅布朗尼 上面有一球温尼拿雪糕 隨住慢火細燒 雪糕逐漸溶化 夾住朱古力布朗尼食好夾😆😆😆
蜂蜜提子脆米炸雞 (半份) $108
鮑魚人蔘雞湯鍋 $198
招牌鮑魚蔘雞湯用料豐富而且鮮味十足🍲🍲🍲
鐵板燒布朗尼 $88
2022-10-09 63 views
近排都係觀塘返工,最鍾意就係返觀塘放工係觀塘實在太多美食,無論想食咩啊喺公司附近都有好多選擇。今日同事話想食韓國嘢,我哋近排都去呢間小火焰韓式咖啡聽。餐廳地方雖然唔大,但係食物嘅質素同埋選擇都非常之多。韓式烤肉特選美國牛板腱牛小排 188元,牛小排係即叫即燒,仲要係自己燒,自己控制個火候咁啲牛肉就啱啱好,牛小排肉質比較嫩滑,牛肉味香濃。牛板腱牛肉味重,脂肪比例均勻,食落去牛肉味更加香。放上鐵板10秒左右已經可以食得,另外餐廳會提供三個醬汁,我最鍾意加少少韓式辣醬,少少辣令到味道層次更加豐富。青蘋果熱情果梳打,味道幾清新,熱情果味道香甜,最啱熱辣辣嘅天氣,真係好解渴又清涼。三色雪糕窩夫 88元,賣相好吸引,三件窩夫+3個雪糕球,朱古力味香濃,芒果味甜甜地,窩夫做到好香脆,仲係熱辣辣,用窩夫配埋雪糕一齊食真係又熱又凍,口感好特別。最緊要佢唔會太甜,好適合我。收工喺度食啲嘢,放鬆一下同同事傾吓計都係一個享受。
韓式烤肉特選美國牛板腱牛小排 188元,
收工喺度食啲嘢,放鬆一下同同事傾吓計都係一個享受。
2022-10-09 81 views
lunch time打算食韓國野,行行下見到好多人食,就想入去試下啦,好彩唔洗等姐,一陣就入到去啦~五花腩炒粉絲好彩叫左小辣,唔食得太辣嘅我連小辣都覺得辣辣地,但又幾惹味!五花腩係薄切,但都好多片,而且肥瘦適中,小小辣咁,味道幾好;粉絲就比教稔身,份量都好多,蔬菜類都有好多款,菇、翠玉瓜及椰菜咁,整體都口感都豐富,仲好似有肉又有菜,幾健康咁~韓式小魚餅set lunch可以追加小食,想念韓國嘅味道就叫左韓式小魚餅。佢有兩舊,入面係D雜菜咁,食落都算幾豐富,同時又有D煙銀度。炸紫菜粉絲卷最愛就係呢個,每次食韓國嘢我都要叫炸紫菜粉絲卷!脆脆薄薄紫菜包住粉絲,一咬落去好熱好脆,好中意佢又稔又脆嘅口感,好夾又好岩送酒~Cass啤酒成日見人係韓劇到飲呢款牌子嘅酒,搞到我都好好奇係咩味。原來佢比較淡味,好易入口,唔怪得韓國人咁中意飲啦!

五花腩炒粉絲

韓式小魚餅

炸紫菜粉絲卷

Cass啤酒
2022-10-06 102 views
之前經常和兒子一起來食午餐,足料。兒子超喜歡,服務幾好,上餐速度幾快!最鍾意杯咖啡配件曲奇,味道有驚喜!下午茶抵食,好豐富!不過,可樂和飲品的飲桶非獨立包裝,服務員用手或放在托盤拿出來,有哋唔衛生。希望改進下
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
  • 牛肉石鍋飯
  • 卡邦尼年糕
2022-10-06 79 views
好味指數:4.7/5💛💜回頭指數:5/5💜行街行到好攰想搵個地方休息, 見到APM原來有韓國餐廳,堅係好特別又好味嘅一間餐廳。不得不讚!一行入間餐廳,已經感覺裝修好特別, 即刻叫份芝士炸雞! 好快就到, 不油膩, 芝士味好香!! ,味道濃郁,充滿鮮味, 成個味道都好匹配… 好快再下次!!
2022-10-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 芝士炸雞
2022-10-05 62 views
觀塘出名多嘢食,咁啱朋友喺附近上完堂,就一齊去咗食呢一間好多人都推薦嘅韓國餐廳!上電梯直望就見到餐廳,夠晒開陽🤣主要用手機落單,我哋就叫咗一個主食、炸雞同埋小食😋芝味炸雞 (半份) ($108)極力推薦呢個炸雞!熱辣辣嘅炸雞上面,充滿着芝士醬同埋芝士粉,每一啖都係超「芝」味😋不過半份淨係得四件雞,兩個人食唔夠喉添🥲辣炒豬肉蓋飯 - 小辣 ($98)想食啲唔太膩嘅主食,就揀咗呢一款豬肉蓋飯,特登叫咗小辣🤣份量比想像中多,入面加咗泡菜,熱辣辣食再加埋酸辣感係特別惹味😋薯條Bang Bang ($68)當然係要嗌小食啦😆我哋就叫咗一個黑松露薯條,分量比想像中多,薯條炸得啱啱好,食極都仲有好多🤓

芝味炸雞 (半份) ($108)

辣炒豬肉蓋飯 - 小辣 ($98)

薯條Bang Bang ($68)
2022-10-04 67 views
觀塘收工,想食韓國嘢就去咗小火焰。觀塘地鐵站一行過去都好快。餐廳播住Kpop MV,睇見餐牌都好多選擇~ 除咗基本嘅餐具,每張枱上面都有消毒酒精,好窩心好貼心👏🏼韓式甜辣炸雞半份炸雞🍗大大舊,配合埋甜辣醬好好食。要注意唔食得辣嘅朋友,要比較小心揀,因為辣味都重,但係如果你係食得少少辣都可以嘗試!重點係有少少年糕mix埋都好食,多啲口感😎牛肉石鍋飯🤗本身牛肉係生嘅,全部鋪晒喺表面,店員會主動幫你撈埋,用飯嘅熱力去整熟啲肥牛🤤特別一提配菜竟然有醃蘿蔔,配埋一齊食更加清新~荔枝梳打🍹食炸雞同石鍋飯,唔配啤酒可以配梳打,very fresh very 爽🤤芒果布朗尼沙冰🍧最後order多個沙冰,牛奶冰入口即溶,份量上都幾大,夏天食真係一流,值得推薦!不過沙冰上面係放布朗尼蛋糕,個人更加鍾意芝士蛋糕🤭

韓式甜辣炸雞半份
炸雞🍗大大舊,配合埋甜辣醬好好食。

牛肉石鍋飯🤗

荔枝梳打🍹

芒果布朗尼沙冰🍧

2022-09-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2022-10-03 71 views
經常係openrice見到依間餐廳,見到環境同食物好似都唔錯,同朋友行完街一齊去食😁柚子明蝦水冷麵———咁熱既天氣當然要食一碗冷面,真係太正啦😋,冷麵好幼,好滑,好有口感,份量亦都十分足夠,D蝦非常新鮮,完全食到蝦既鮮味👍👍,非常推介大家食😋韓式甜辣年糕炸雞———年糕好特別,幼長而且好煙韌;炸雞外皮好脆,雞肉好入味,配合甜辣醬真係完美配搭,大家一定要試下,十分推介😍😍😍韓式煎雜菜蝦餅———遠處已聞到好香既味道,賣相好吸引,有好多泡菜同蝦,好正👍😍紫薯沙冰———超級大杯,賣相一流,打卡絕對適合,而且紫薯味道濃郁,還有超級甜既小紫薯,好有驚喜既一杯飲品,絕對推介大家一食😍👍岩鹽焦糖咖啡———咖啡味道比相信中濃厚,亦都飲到焦糖味道👍整體上餐廳既食物以及環境都唔錯,值得大家一試👍
岩鹽焦糖咖啡———咖啡味道比相信中濃厚,亦都飲到焦糖味道👍
整體上餐廳既食物以及環境都唔錯,值得大家一試👍
2022-10-02
2022-10-01 66 views
近排都喺觀塘返工,觀塘返工,交通真係好方便,又多嘢買又多嘢食,近期同同事收工都鍾意去一間韓式咖啡廳食啲嘢放鬆下,所以想喺度推介一下。小火焰韓式咖啡廳,地址喺觀塘道410號,觀點中心1樓1號舖,餐廳喺商場入面,開放型式,呢度最啱就係三,四個人坐喺度傾下計食下嘢。呢度落單非常方便係用QR code而且食物上枱速度非常快捷基本上喺度食嘢,差唔多有齊所有韓式美食。韓式烤肉特選美國牛板腱牛小排 188元,首先店員會為你準備一個燒烤爐放喺前面,牛板腱同牛小排各有八片,餐廳會提供牛油去煎牛肉,其實都唔使點落牛油,牛肉肉質非常嫩滑,牛肉味仲好濃郁,脂肪同肉質嘅比例又夠平均加上有啲脂肪,煎出嚟特別香,其實都唔需要牛油已經煎到好香口惹味,入口牛肉味香濃,睇住佢咋咋聲,煎一陣就食得,沾上韓式醬汁,特別好味。三色窩夫 ,$88窩夫非常吸睛,三色雪糕(朱古力味,芒果味,同埋雲呢拿味)伴著熱辣辣嘅窩夫,窩夫外脆內熱味道香甜,加少少雪糕落去一齊食,無論口感同味道都非常特別,旁邊仲放有好多忌廉🤩凍比利時朱古力特飲,$36,朱古力味道好香甜,入口幼滑綿綿,朱古力味道香得嚟又唔會太過甜,調教得啱啱好,如果怕太甜嘅更加可以
呢度落單非常方便
係用QR code
而且食物上枱速度非常快捷

基本上喺度食嘢,
差唔多有齊所有韓式美食。
韓式烤肉特選美國牛板腱牛小排 188元,
首先店員會為你準備一個燒烤爐放喺前面,
牛板腱同牛小排各有八片,

三色窩夫 ,$88
窩夫外脆內熱味道香甜,
加少少雪糕落去一齊食,
無論口感同味道都非常特別,旁邊仲放有好多忌廉🤩
凍比利時朱古力特飲,$36,朱古力味道好香甜,入口幼滑綿綿,朱古力味道香得嚟又唔會太過甜,調教得啱啱好,如果怕太甜嘅更加可以選擇少甜, 適應返每個客人嘅口味

果然係人氣餐廳,
坐咗一陣差唔多坐滿客人,下次一定會再過嚟試下其他韓式美食。