(Non-member)
2006-12-02 12 views
見到三個好評一致推介,我都即刻去試一試係咪咁抵同好食!食左以下的壽司:三文魚壽司: 真係好新鮮! $8 抵到我食左3碟!!蟹棒壽司:好食!!同豐壽司既有得fight!! $8 極抵!! 帶子壽司: 唔知係咪用太多Lemon, 食落唔太鮮..芝士蟹子壽司: 好得意!! 味道幾夾! 記得唔洗豉油!鰻魚壽司:一般,冇咩特別,都ok 啦吞拿魚壽司:幾新鮮,不錯!!其他壽司都不錯呢。食得好飽,都仲有想再食既衝動,不過最後放棄了!!希望好快再來試其他壽司,同請努力保持水準,因為眼見對面間活壽司都吸引唔少食客過去,水準一差就好難同人地比...此店乃新開張,服務有點生疏,但很有禮及快手,例如我想要薑,佢地即刻比左一大碟我!! HAHA!!
見到三個好評一致推介,我都即刻去試一試係咪咁抵同好食!

食左以下的壽司:

三文魚壽司: 真係好新鮮! $8 抵到我食左3碟!!
帶子壽司: 唔知係咪用太多Lemon, 食落唔太鮮..
芝士蟹子壽司: 好得意!! 味道幾夾! 記得唔洗豉油!
鰻魚壽司:一般,冇咩特別,都ok 啦
吞拿魚壽司:幾新鮮,不錯!!

其他壽司都不錯呢。

2006-11-30 11 views
昨天lunch時見到呢間野既食評,心想好想知道係咪真係咁好味,本來打算返屋企食飯既我,都決定走來試試!!!尋晚男朋友好夜先收工,我本來book左7:30,後來改左8:00,但男朋友都仲未出工,我只好一個人坐低等佢。等極到等唔到佢,咁arm我手機無電,嗰到d waiter 好好,立即借電話俾我。等到成9:00先到!!!我地叫左好多野食,樣樣野都好好味。本人suggest一定要試味之戀(好有fresh feel),螃蟹糕醬(好濃味,arm晒我),鮮帶子(新鮮)!! 真係唔錯^^ 我俾佢有4.5分!!其他都好好。呢間野d service 真係好好,我落間落錯,佢又好醒目立刻話同我改番,又有得book枱!! 好過板前好多(佢地d水準時好時差,雖然個軟殼蟹手卷真係板前好d)!! 我下次一想食壽司一定再來!!ps:service 真係好好,抵讚!!!!

ps:service 真係好好,抵讚!!!!
2006-11-29 7 views
個多星期前同朋友行開始創中心,行到去始創中心後面既西洋菜街,見到有間新開既迴轉壽司叫"味‧壽司",就同朋友去試下,結果我地兩個人竟然要等位,心諗新開都咁旺,更加勾起我食慾。入到去就坐係迴轉位,一邊睇緊輸送帶上有咩壽司,一邊欣賞師傅係裡面整壽司。依?!原來佢地係手握壽司,全程唔用機做壽司飯團,感覺專業,因為好多壽司店甚至大集團迴轉壽司都用機做壽司飯團,而且機做既多數好易散,我隨手係輸送帶上拿左碟劍魚腩壽司,夾上手發覺壽司飯唔會散,劍魚腩新鮮非常,放入口發覺壽司飯團好有彈性,而且並唔係為左要舊壽司飯團唔散而握到好實,師傅手勢到家,另外見到MENU上有而家流行既火炙壽司,我就即時點左個火炙三文魚腩壽司同火炙醋鯖魚壽司,見住個師傅係壽司吧裡面接左我張ORDER就即時係我面前燒,已絕對滿足我視覺享受,當然仲要放入口先知龍定鳳,我先試左個火炙三文魚腩,剛入口之後面頭有種被燒後半熟既三文魚香味,但中層至底層仍然保持"生、鮮"並無燒過頭既情況,至於火炙醋鯖魚就別有一返風味,好有驚喜。有左第一次驚喜,上星期六我就同其他朋友一行四人再去食,因為星期六,我地都等左一段時間先有位,不過帶位既靚姐姐話迴轉暫時冇

有左第一次驚喜,上星期六我就同其他朋友一行四人再去食,因為星期六,我地都等左一段時間先有位,不過帶位既靚姐姐話迴轉暫時冇位,問我坐ORDER檯有冇問題,我地都肚餓啦,當然冇問題,不過ORDER檯?乜唔係得迴轉架咩?咁我就跟住個靚姐姐一路行,原來仲有一樓架,真係別有洞天,可能我上次黎真係冇留意!坐低之後,我地幾個都點左自己鍾意食既壽司刺身,落完ORDER後,睇睇"傢俬"既擺位,原來佢地都會將竹筷子橫放在食用碟上,好有日式禮儀,連細節都注意到,感覺貼心。壽司終於上檯啦,當然食之前又係視覺滿足一番,細心留意,原來佢地會係壽司底、旁放上些沙拉菜做伴碟,增加客人食慾同視覺享受,值得加分。至於食左咩野好味道既壽司,陣間一次過話你知。

有左第二次既美食與視覺享受,我今晚忍唔住要再三回味,收工又出動,約左上次其中一個朋友再戰迴轉壽司,我地兩個人去到門口,拿左飛,等左陣,入到去坐迴轉位,照舊隨手係輸送帶上拿左幾碟落黎食,基本上你會發覺,就算輸送帶上既壽司,都好新鮮,唔會話有乾或者"梅"既情況,今次特別叫左燒鵝肝壽司、燒牛肉壽司同牡丹蝦壽司,真係好正。

以下係我試過既壽司推介,你地有機會試下:

-三文魚(2件/$ 8):絕對唔會將價就貨,新鮮且脂肪分佈平均,抵食之選。
-醋鯖魚(2件/$12):濃郁味道既醋鯖魚,令你食慾大增。
-鮮帶子(2件/$20):可能你會話貴左D,但新鮮味美,並配上青檸一片,除有僻腥作用,跟令你增進胃口。
-蟹棒(2件/$ 8):誠意推薦,長長蟹棒配上日本沙律醬,我去食幾次都聽見人地話好食,非常多人棒場。
-牡丹蝦(1件/$24):鮮嫩爽口既蝦肉,入口帶甜,且師傅花盡心機,除了原隻連頭一同上碟外,更有新鮮沙拉菜伴碟,見到已經極其吸引。
-鱆紅魚(2件/$12):材料新鮮,不能錯過。
-油甘魚(2件/$20):你真係會食出油甘魚獨有既鮮甜前,一級棒架呢。
-火炙醋鯖魚(2件/$15):被燒過既醋鯖魚,原來同未燒既截然不同,另有一返風味,正。
-劍魚腩(2件/$20):我個人真係好鍾意食劍魚腩,不過唔係度度新鮮度度好食,我覺得呢度既劍魚腩真係好好食,味道一流。
-海膽吞拿魚腩(軍艦2件/$24):海膽同碎粒吞拿魚腩混而為一,加上蔥花香味,引發出兩者鮮味,佳品。
-燒牛肉(2件/$35):外熱內凍,外熟內生,如果你鍾意食較生既牛肉,呢個一定係你至愛,肉質滑嫩非常,而且咬落去肉汁會係你口內綻放,口感獨特。
-味之戀(2件/$24):花之戀對壽司愛好者相信一點都唔會陌生,呢個味之戀就用上三文魚及新鮮沙拉菜將飯團外圍抱住,加上上面滿滿既蟹子,口味獨特,試過之後,你可能會拼棄花之戀而將味之戀取而代之。
-芝士蟹籽(軍艦2件/$12):濃郁芝士與蟹籽混合,真係好好食,兼且真係唔多地方有得食。
-燒鵝肝(1件/$35):價格較貴,但質優先係最重要,面層被燒過既鵝肝,香氣慢慢升上黎,配上少許蔥花,入口後慢慢於你既味覺一起溶化,只能夠講,極品,真係唔好計較優錢,因為食好味既美食係一種享受。
-螃蟹糕醬(軍艦2件/$20):鍾意食蟹糕既你,一定唔可以錯過,甘甜既螃蟹糕醬,入口即溶,食指大動。
-火炙三文魚(2件/$15):選用腩位部份加上火炙,脂肪濃厚,被燒後味道一流。
-吉列炸蝦卷(卷物3件/$15):原隻炸蝦,脆而不油,蝦肉爽口,值得一試。

另外,值得一提,佢地既侍應生,不論男女,親切有禮,且常面帶笑容,令你食得開心。今時今日咁既服務態度,值得加許!

仲有,壽司飯團,用上手握而不用機造,且絕對富有彈性,不易散開,但亦不會握得實一實,讚既唔單之係鋪頭既出品,仲有壽司師傅既一雙手,因為壽司飯團係整件壽司既靈魂所在。

價錢方面,豐儉由人,但整體都尚算抵食,中位數每人$100左右,都食得幾飽。當然我試過兩個人食約$150,也試過兩個人食約$260。
2006-11-25
本來諗住去活壽司食,但點知仲未開張,咁啱見到呢間,咪過來試下軟殼蟹卷($24):唔抵食,下次要試吉列炸蝦卷,都係十五蚊咋軟殼蟹手卷($35):兩人個啱啱好,一人一個,都ok海膽吞拿魚腩($24):普普通通,海膽都幾鮮螃蟹糕醬$(20):好有蟹糕味,可以試下芝士蟹籽$(12):好特別,隻味好夾三文魚$(8):好抵食,又好新鮮,好滑墨魚$(8):膠質唔夠重,但都ok油甘魚$(20):好好味,脂肪分布好平均,正鮮帶子$(20):呢到有青檸,去咁d”聲”味,好食天婦羅蝦$(20):好味熟蝦$(15):隻蝦好大隻,都好味劍魚腩$(20):超級好味,好新鮮,好有口感,忍唔住食左兩碟,一定要試蟹棒$(8):本來見到轉來轉去都係蟹柳,都幾失望,點知原來蟹棒係要order先有,一食落去,好有蟹味,超好味,又好鬼抵食總括來說,是抵食,碟碟都好新鮮,基本上你見到啱就可以拿,唔使揀邊碟靚d,我覺得好食同抵食過蜂壽司好多

軟殼蟹手卷($35):兩人個啱啱好,一人一個,都ok
海膽吞拿魚腩($24):普普通通,海膽都幾鮮