2007-08-06 13 views
朋友介紹來這兒吃飯. 我們一行六人坐在樓上.環境有少許狹窄. 食物有驚喜. 三文魚相當肥美, 帶子肉厚新鮮, 雞軟骨有驚喜, 炸得很脆. 其他軍艦壽司也是新鮮整的, 紫菜不會"淋晒". 價錢也相當便宜, 我已經很久沒有去峰壽司了....
2007-08-06 8 views
星期六七點幾去到,見到都有幾堆人等位,以為要等好耐,點知離開五分鐘再行番去再等多兩分鐘就有位。入到去有得坐bar枱,因為個迴轉位短,所以可以望實邊碟係新鮮做好的。食物方面,我地兩個人食左三文魚壽司($9), 八爪魚($12), 帶子壽司($20), 海膽燒鱆紅魚壽司($16), 炸軟殼蟹($30), 雜錦天婦羅($55)。壽司: 全部都好好味,好新鮮雜錦天婦羅: 有少少失望,天婦羅的粉漿太硬,又只係得兩隻蝦,兩塊蕃薯加兩塊南瓜,唔夠多元化。炸軟殼蟹: 好香好脆,不過油左少少,我諗炸軟殼蟹手卷($35兩件) / 炸軟殼蟹壽司會好味d

壽司: 全部都好好味,好新鮮

2007-07-30 3 views
好少食壽司唔使點等, 今次呢間係朋友推介. 等咗10分鐘就入得, 好開心!帶子, 蟹膏, 火炙魚背壽司都唔錯. 剌身亦ok, 點了赤貝和象拔蚌都幾新鮮, 富彈性. 其中盬燒三文魚腩和油甘魚頭都頗驚喜, 三文魚腩油指豐富, 香口. 而油甘魚頭肉質較嫩, 雖然油脂少點. 但味道相當不俗.以這裡的價錢, 加上不用排隊, 真值得推介!

以這裡的價錢, 加上不用排隊, 真值得推介!
2007-07-29 2 views
這間店地方頗細, 地面一層只有一張order枱及10個迴轉位.去過三次, 其實我是被"飯"吸引着的. 由第一次食魚生飯開始, 已經愛上了, 以為除了再去日本才可吃到靚飯, 原來這裡都可以.飯上面灑上一點紫菜粉, 加上青瓜粒/絲, 再放新鮮豐富的魚生, 最後配上羌片砌成的花, 外表與味道都好.午市套餐的魚生飯$35, 份量頗大, 非常滿足, 配的蟹子沙律味道一般亦不夠凍, 不吃也可. 試了三色魚生飯及切粒魚生飯, 不知為何切粒魚生飯的其中一種配料是煙火腿?! 散叫雜錦魚生飯$30, 飯的份量就少很多, 但反而是女生適合的份量.這個價錢+這個質數, 抵~

這個價錢+這個質數, 抵~
2007-07-29 6 views
去完山頂之後,苫番去先食野,本身我地諗住食一壽司因為10點後半價,但係去到,行人到..........當然唔等啦,就行左去食味喇!!!已經第三次食,第一次係平安夜(o係呢度search到佢),第二次半年紀念日,第三次係今次---十個月紀念日....真係^^叫左:1.三文魚sushi<$9>:好食,同板前有得fight!2.煙三文sushi<$14>:一般啦,呢個唔係咁好食,唔recommend叫,因為好似唔係咁新鮮可能唔多人叫,genki好食好多!3.綱燒牛排<$38>:因為男朋友仔想食牛排,叫左,ok啦!唔特別,不過人地食日本野,of coz唔好叫呢D啦^^4.蔥吞拿魚壽司飯<$30>:我覺得好好食呀,因為好似我地o係日本見到o個d,係pink架!不過d蔥多係滯,遮左d吞拿魚味,如果唔係會更加好食!我地都覺得定食doraya好食d^^overall,以呢個price的確好好架~~同埋唔洗等位呀!d野食又fresh,d位又舒服,又可以book位,真係太子又一新食力!
當然唔等啦,就行左去食味喇!!!

叫左:
1.三文魚sushi<$9>:好食,同板前有得fight!

2007-07-25 1 views
小弟去食過一次,并未見上述甘靚的壽司,質素差到您吾信,油金魚是灰色,薄片片,吞拿魚腩是非州來的---黑色,我寧願去元綠,
太子旺角一個食元綠都要等位既地區, 去呢度居然唔洗等位, 而且佢d壽司係好食過元綠, 同佢對面既北海道壽司鮮帶子壽司$20油甘魚壽司$20活象拔蚌壽司$24火灸三文魚腩壽司$14三文魚壽司$9吞拿魚腩(1件) $35活赤貝刺身$35可樂$10連+10%, 食佐$184以上既壽司都好正, 除佐吞拿魚腩, $35得一件仲要面頭係灰灰地色既, 冇下次迴轉帶上面好多$9 ~ $1x, 睇落都好唔錯, 但有少量外表好樣衰既壽司, 影響晒成間店既評分, 我食既壽司都係落order整既, 所以算啦, 我當見唔到啦埋單後送佐兩張$20 現金卷, 所以, 我會再去
鮮帶子壽司$20
可樂$10
連+10%, 食佐$184

埋單後送佐兩張$20 現金卷, 所以, 我會再去
2007-07-12
朋友極力推薦下黎呢度食晚餐\...我地七點左右到已經好full..但呢度有兩層,我地要坐上層..得order枱..地方細細..都ok gei..打開個menu已經好雀躍, 因為呢度有好多款壽司, 而且都幾特別下..或者可以平時金係去開元綠個啲, 會覺得呢度好唔同!! 上菜速度都ok啦,啲壽司唔係一次過黎晒..但好想話呢度款款壽司都好「精緻」,做得好靚,好整齊, 仲好新鮮好好味咁.. 而食落又的確幾掂~ 個燒帶子仲好大隻好鮮甜!!真係好滿足! 少少不足之處:拉麵個湯唔夠熱!呢個係大忌..要注意一下!! 另外個手卷包得很鬆散.. 啲飯好似想跌晒落黎咁..我地各人都唔係太餓,所以食得頗少..埋單都係二百幾,每人五十幾..OK!
2007-07-07
早前和男友選擇到這裡食sushi,都是因為openrice有很多笑臉!我們沒有上二樓,只在樓下坐迴轉木台。本來都是抱著甚麼都一試的心態,想不到是蠻有水準的!因為我倆都不太餓,只食了數碟sushi,但全部都不錯,而且價錢和genki、板前等差不多。三文魚sushi的三文魚很肥美,比較厚切,而飯size小小的,不錯!又試了我很喜歡的芥辣八爪,不太辣竟然會salty?帶子也很不錯,十分肥美,加上青檸汁,更覺清新!一向好鱆紅的男友也認為這味不錯,更令人驚喜的是赤蝦!赤蝦上鋪了些蟹子,增添了不少口感。要彈的只是飯太粘了!由於上次回味無窮,今天又和男友試試lunch。不過lunch就差多了,烏冬只是普通的烏冬,毫無日式的感覺,我倆都覺得散點sushi更好呢!以後來也只食晚市好了!不好之處是想食薑的話要向店員要呢!
2007-07-07 2 views
本來想去別府食lunch,但weekend冇set所以走左入呢間試下~two set lunches:滑蛋豬扒飯set ( $28 連蟹子salad) : 碗飯大大碗,賣相亦非常不錯,可惜係個汁好似唔多夠未。加$5 仲有菓汁先生。豬軟骨烏冬set ( $27 連卷物2件) : 雖然卷物size細細,但都有粒三文魚刺身o向入面,但d飯好酸,本來仲估佢一定係俾舊太卷就算。主菜既湯底係豬骨湯好味又唔會太咸,豬軟骨都好食,夠淋又入味~unexpected係個樣好似幾惡既reception/waitress姐姐其實幾nice ga wo~ 佢地知道找錯錢都即刻好有禮地say sorry !

two set lunches:

2007-07-05 8 views
lunch time, 好多地方都好爆, 行過見到有lunch set, 都係$27上下, 又送卷物2件, 加$5還可配橙汁/蘋果汁一杯或可樂,最緊要係唔駛等即刻有位, 咪入去試下lor~ 叫左個五點壽司配餃子烏冬$38, 好抵食(有三文魚,帶子,吞拿魚,鱆紅魚,甜蝦)很好吃, 有蟹籽沙律送, 仲有大大杯飲品,因為太大份, 所以都冇叫到其他壽司. 見到佢有d芝士主題既壽司, 賣相好吸引, 下次再去試下. 而寿司師傅介紹的味之戀也很好味,值得下次再試。service也不錯啦, 不過lunch set黎講上菜慢左d.
用料都幾新鮮,必試:1)帶子(勁肥美),2)加拿大海膽,佢有2種海膽,1種24蚊一碟,但d海膽又細粒,重苦苦地,另一種35蚊一碟(加拿大果隻),嘩金黃色,又鮮味,勁好味,真係一分錢一分貨啦,佢地d女店員服務都幾殷勤,幾有禮貌
落雨濕濕,本來想去食串燒,但男友跟佢個friend已經座落此店,咁就一齊試啦~我去到既時候,佢地兩位已經各自食完一碗飯同壽司,食過既野無從稽考。而我,就叫左帶子壽司、味之戀、蔥吞拿魚腩飯&軟殼蟹唐揚。真係好特別既帶子壽司With青檸onto~滴完青檸汁既帶子感覺勁fresh,冇就咁食咁膩~Wasabi同豉油都好好~ 味之戀都好fresh~蔥吞拿魚腩飯好似細細碗咁,但真係好多飯,仲好飽肚添~最可惜既係個炸得好差既軟殼蟹...... 腳係硬到咬唔到~

真係好特別既帶子壽司With青檸onto~
滴完青檸汁既帶子感覺勁fresh,冇就咁食咁膩~
Wasabi同豉油都好好~ 味之戀都好fresh~
蔥吞拿魚腩飯好似細細碗咁,但真係好多飯,仲好飽肚添~

最可惜既係個炸得好差既軟殼蟹...... 腳係硬到咬唔到~
2007-05-29 4 views
五月廿六日的一篇食評回應我們對拖羅投訴一事,內容不盡不實,本人原先只希望在這個自由的平台發表個人意見,供各位參考,惟卻遭抺黑,現有以下回應,不想別人以為我們愛找麻煩,以掩蓋了實情。1.「精打細算」提出”說她未食過她不肯找數….,”可以肯定我們沒有說過這樣的話,食物還未來,為什麼要急於研究找數或不找數,莫說不急,拖羅來了後,我們還補叫了數碟;我們亦未有說”食物好耐未到”,胡亂編造我們的對話,是不能接受的。2.後來拖羅來了之後的事,不用再重覆。「精打細算」說得很對,侍應沒有不禮貎,她提議cancel後,我們也沒異議,當然吃得開心。我在上一篇文章裏從沒有寫過批評那裏的侍應或其他食物。3.我們的不愉快經歷由始至終都是針對經理處事態度。而事實已列出,若覺得無天理的話,我也沒法子,難道發現食物有問題都沒有權要求更換嗎?只希望這些事不會落在你身上。若然經理的態度己很好,那香港的服務業前景可悲。4.“精打細算”提到自己也有order吞拿魚刺身,認為品質好,那我很替你高興,只是我們叫的是拖羅(吞拿魚腩刺身),不同的壽司本人認為無從比較。我們也很想知道其他拖羅是否比我們的好,只是經理拒絕換一碟給我們,無從

4.“精打細算”提到自己也有order吞拿魚刺身,認為品質好,那我很替你高興,只是我們叫的是拖羅(吞拿魚腩刺身),不同的壽司本人認為無從比較。我們也很想知道其他拖羅是否比我們的好,只是經理拒絕換一碟給我們,無從得知。

事隔數天,也差點忘了此事,”精打細算”似乎對我們那一桌發生的事非常清楚,雖然資料失實,但我質疑”精打細算”是否座上客,還是另有身份。本人認為Openrice是讓食客發表食評之地,不是讓食店維護自己利益編造故事的地方。

2007-05-26 4 views
我對平民食鬼的回應:當日我亦係度,這亇女士向一個穿黑西裝的侍應說,食物好耐未到(其實我見她和她的一個朋友曾吃過一些東西、但我忘記她們吃過甚麽….)、侍應check 單回覆說,食物已送到,出菜紙已經在插上…..。但這亇女士說她未食過她不肯找數….,但見這侍應說她去跟進。不久很多碟壽司送上來。她們吃得很開心﹔還有一嚿,忽然她對那侍應說,這碟寿司有問題,那侍應說取消這order,她取回去。不久一個穿黑西裝的男经理上問她有乜問題,她說很肥及有問題,要換過一碟或取消。剛巧我們要的吞拿魚刺身也到(其實品質及味道也很好) 。那個经理給她看﹔……最後也替她取消order。其實那有血淋淋及油淋淋…..天理何在。那經理及侍應也很有禮,只是侍應欠一點笑容,但服務態度也很好。琴晚上網,見到如此的批評,才寫回應。世上是否冇天理呢!
我對平民食鬼的回應: