2024-02-16 192 views
📍味道樂居酒屋(長沙灣)收工有時經過呢間餐廳見都幾多人食~今次同朋友試吓🤭✨原條成田醬炭火燒鰻魚飯一上台已經覺得份量好足 鰻魚食落啖啖肉 有微微炭香味 男仔食曬呢個飯已經好飽~✨火炙北海道帆立貝蟹膏卷吸引到連其他食客見到都問職員呢個係咩卷🤣🤣帆立貝加上蟹膏同洋蔥粒 多左啲咸香味 ✨黑松露帶子刺身沙律配柚子醋自己本身都幾中意食沙律 見呢碟沙律好似幾正 黑松露好香 帶子新鮮 柚子醋配沙律真係好夾 酸酸地好開胃✨芝士免治雞肉棒係將雞肉同雞軟骨打碎製成嘅 食落有口感 加埋芝士嘅咸香更惹味🤭
📍味道樂居酒屋(長沙灣)
收工有時經過呢間餐廳見都幾多人食~今次同朋友試吓🤭
✨原條成田醬炭火燒鰻魚飯

✨火炙北海道帆立貝蟹膏卷

✨黑松露帶子刺身沙律配柚子醋

✨芝士免治雞肉棒

去開長沙灣附近做野,lunch同事帶左我去呢間「味道樂居酒屋」,日本居酒屋佈置的環境很溫馨,店員都很親切友善。午市有各款套餐選擇,全部套餐都包含沙律、麵豉湯及日式蒸蛋。🤤🔸原條炭火燒鰻魚飯 $118CP值極高!原條鰻魚超吸睛🥰好有食慾,每一啖都係滿滿的鰻魚,好滿足!🔸香葱吞拿魚蓉帆立貝丼 $95帆立貝好新鮮,吞拿魚蓉份量都好多!總結,午市套餐CP值極高!好多選擇,之後如果附近做野都會再過黎食🥰午市供應時間:12:00-14:45(星期一休息)

🔸原條炭火燒鰻魚飯 $118

🔸香葱吞拿魚蓉帆立貝丼 $95
帆立貝好新鮮,吞拿魚蓉份量都好多!

午市供應時間:12:00-14:45(星期一休息)
$120 (Lunch)
  • 原條成田醬炭火燒鰻魚飯
2024-01-13 209 views
今晚做完野、去左長沙灣一間餐廳到同朋友聚下!朋友介紹呢間餐廳都好有日本和風特色!周圍都有好多唔同藝術擺設、感覺好有獨特既裝修風格!主色仲用左咖啡色做襯托!顯得餐廳好有朝氣!餐廳位置唔算好大,但係我地都坐得好舒適!重點係呢個D日本料理都幾齊!仲要有好多料理未必好多餐廳都有!由於今日有d凍我地就決定左首先整個日本無菌蛋牛肉壽喜燒暖下身子!再加上其他主食:鐵板燒牛舌、日本脹卜卜生蠔、高山炸白蝦🍤、燒鱈魚乾、清酒煮大硯,最後仲有出面好小有既油甘魚魚頭!燒牛舌好嫩,又好彈滑!配上特製乾蔥真係好香!脹卜卜生蠔好新解、當然高山炸白蝦呢個除左好好食!出面日本餐廳黎講就真係好小有得食!清酒煮硯大大隻!油甘魚頭真係好鮮美、食落微酸微甜!口感爽滑!味道樂居酒屋長沙灣

再加上其他主食:

味道樂居酒屋
長沙灣
因配合之前的聖誕節,店內都以聖誕節的主題佈置,日式裝修風格濃厚,店內雖然整體空間不大,但氣氛溫馨,很適合情侶或朋友聚會。原條成田醬炭火燒鰻魚飯一上菜朋友和我都不禁讚嘆鰻魚的份量,足足有兩隻手掌的大小,鰻魚經過炭火燒過,少量焦香味配上成田醬,味道香口濃郁,食落啖啖肉,完全沒有刺骨,鰻魚上有一條條蛋黃絲,味道和份量都誠意十足,性價比極高。香煎鵝肝雜菌石鍋飯雜菌和飯配上甜燒汁的配搭不錯,飯能完全吸收到雜菌的味道,每一啖都有香濃雜菌的味道,鵝肝油香味香煎下鎖住在鵝肝內,配搭不同食物都十分美味。燒日本播磨蠔 (3隻)雙色芝士芝士味濃郁,可一次過享受兩種芝士的味道,可見到芝士融在蠔殼上,兩者融為一體,滋味十足。煙肉櫻花蝦滿滿的櫻花蝦佈滿了整個播磨蠔,配上香蔥碎,味道意外配合起來意外有新鮮感,能帶出蠔的鮮味。辣蒜比較常見的做法,但百式不厭,特別適合喜歡吃辣的朋友,蒜香味濃郁,辣度亦適中。三文魚火炙壽司(2件)

原條成田醬炭火燒鰻魚飯

香煎鵝肝雜菌石鍋飯

燒日本播磨蠔 (3隻)

雙色芝士

煙肉櫻花蝦

辣蒜

三文魚火炙壽司(2件)

2024-01-04 114 views
今日喺長沙灣附近放工,就約咗朋友食一間日式小店 - 味道樂餐廳裝修得好日式,以木係為主,座位闊落,適合同朋友傾偈食物嘅選擇亦都好多,有壽司刺身,燒物同鍋物等鰻魚火炙壽司鰻魚好厚身肥美,燒到有少少脆邊,配上鰻魚醬汁,味道濃郁火炙北海道帆立貝蟹膏卷帶子配上蟹膏同洋蔥粒,味道清新,而且份量好多,抵食鹽燒厚切特上牛舌餐廳採用左特上牛舌,牛舌口感爽彈,唔會韌,而且牛脂味香濃,值得一試明太子醬燒玉子串估唔到明太子加上玉子係咁好食,明太子帶甜甜辣辣,配上燒過嘅玉子,別有一番風味汁燒大白鱔白鱔厚身彈牙,外皮燒得香脆,魚肉仍然多汁👍🏻壽喜燒牛肉鍋冬天食牛肉鍋最開心,熱辣辣乜都有, 壽喜燒汁甜甜地,配上肥牛,同娃娃菜,即刻暖入心最後每人$300左右,價錢合理
今日喺長沙灣附近放工,就約咗朋友食一間日式小店 - 味道樂
餐廳裝修得好日式,以木係為主,座位闊落,適合同朋友傾偈

食物嘅選擇亦都好多,有壽司刺身,燒物同鍋物等

鰻魚火炙壽司
鰻魚好厚身肥美,燒到有少少脆邊,配上鰻魚醬汁,味道濃郁

火炙北海道帆立貝蟹膏卷
帶子配上蟹膏同洋蔥粒,味道清新,而且份量好多,抵食

鹽燒厚切特上牛舌

明太子醬燒玉子串

汁燒大白鱔
白鱔厚身彈牙,外皮燒得香脆,魚肉仍然多汁
👍🏻

壽喜燒牛肉鍋

最後每人$300左右,價錢合理
2024-01-02 92 views
色香味俱全之日式小店原條鰻魚飯鰻魚是店子主打,店內多人食用的,吃到熱騰騰的鰻魚飯便,許多人也喜愛的日式鰻魚主題。蒲燒鰻魚與蛋絲搭配,黃金色之蒲燒鰻魚,餐廳的鰻魚飯澎湃吸引,想起家中有條冰封了的鰻魚,店子鰻魚肥又香幸福滿滿海膽丼賣相也不錯,朋友喜歡丼飯~人氣三文魚子和海膽丼,脂香味道美,高脂肪的肥拖羅蓉,肉質實,鮮美香的吞拿魚蓉非常棒。層層快樂的丼飯是珍珠飯,吞拿魚新鮮,可以一次過吃出口感!味道非常鮮味海膽,有海膽拖羅蓉和三文魚籽,很新鮮鮮甜,朋友最愛是海膽的濃香。倒入三文魚籽,做出三文魚籽丼!一坐低店員先奉上兩杯玄米茶,很棒。午餐有前菜沙律,味噌湯及蒸旦,配上鮮嫩多汁的鰻魚飯,更有脆口三文魚子添快樂。#味道樂 #長沙灣 #長沙灣美食 #日式 #相机食先 #手机食先 #美食博主 #香港美食 #香港探店 #香港旅游攻略 #香港旅游好去处 #香港美食推荐 #旅遊 #香港旅行 #女生好去處餐廳名稱: 味道樂居酒屋地址: 長沙灣元州街498號青華閣
色香味俱全之日式小店

原條鰻魚飯

幸福滿滿海膽丼

餐廳名稱: 味道樂居酒屋
地址: 長沙灣元州街498號青華閣
2023-12-14 135 views
大家都知長沙灣同荔枝角好多平民小店,週末我哋去咗味道樂,尖沙咀店就食過幾次,覺得味道裝修都唔錯,所以就試吓長沙灣分店啦。星期六嘅12點幾度去到,已經掛滿咗聖誕嘅裝飾同佈置,加上日系小和風,環境唔錯㗎😬!12點至2點45,有午餐🍱set lunch ,哇,週末都有午市套餐,性價比好高呀!有麵豉湯同沙律,而且勁多選擇啊,有28款揀。我哋叫咗魚生飯,香蔥吞拿魚蓉帆立貝丼,呢度嘅刺身丼真係幾抵食!價錢相宜,份量十足,唔錯👍🏼好新鮮,有三件帶子,好多吞拿魚蓉,壽司飯同醋嘅比例好均勻!帶子好清新爽口,吞拿魚蓉軟綿綿入口即溶。另一個餐嗌咗香煎鵝肝野菌石鍋飯,呢個超有驚喜呀,香煎鵝肝香油脂味😍,一試難忘,回頭率極高,下次要再食!must eat item 🥰🥰,配上石鍋飯,暖笠笠啱晒冬天或者慶祝聖誕節,感覺好有氣氛,暖入心。

2023-12-09
Type of Meal
Lunch
  • 香煎鵝肝野菌石鍋飯
2023-12-08 118 views
係明愛醫院覆診後,發現到呢間係附近嘅居酒屋,所以入去試試~食物選擇好多,價錢我覺得都相當合理~座位都闊落舒服~原條成田醬炭火燒鰻魚飯 $148鰻魚迷必需黎食呢個!!!條鰻魚大條到呢,完全長過我成隻手掌~再係鰻魚身上塗上秘製鰻魚汁燒過,香到呢~份量都好足,男士食一客都夠飽~火炙左口魚壽司 $62/2件玉子壽司 $38/2件鰻魚壽司 $48/2件壽司即叫即整,飯都仲係暖身,有誠意~個人最中意係火炙左口魚壽司,一入口即溶化,成口香濃嘅魚油,好正~牛肉壽喜燒 $148正宗壽喜燒,甜甜的~牛肉好香而重量好多,配菜有日本生雞蛋黃、豆腐、野菜、大蔥同蒟蒻麵~湯頭太正,差啲想叫多碗烏冬~
係明愛醫院覆診後,發現到呢間係附近嘅居酒屋,所以入去試試~

食物選擇好多,價錢我覺得都相當合理~

座位都闊落舒服~

原條成田醬炭火燒鰻魚飯 $148

火炙左口魚壽司 $62/2件
玉子壽司 $38/2件
鰻魚壽司 $48/2件

牛肉壽喜燒 $148
2023-12-06
$250 (Dinner)
2023-12-08 94 views
和風小店,燈光微暗,播住輕快日文歌,氣氛輕鬆!用QR code落單,非常方便!👉🏻香煎鵝肝帶子卷 $138共六件,精緻嘅香煎鵝肝配鮮帶子卷物,鵝肝夠豐潤creamy,而且好香,同帶子嘅鮮甜味道完美結合,超夾!仲有青瓜同牛油果做餡料,口感豐富!👉🏻豚肉辛子蝦湯野菜鍋 $148豚肉、辛子蝦同野菜,湯底唔會太辣亦唔會好鹹,各式野菜好入味,仲有滑嫩嘅豆腐!👉🏻珍寶帶子火炙壽司 $88共兩件,珍寶帶子唔係浪得虛名,非常厚身又鮮嫩,壽司飯唔會好硬身,微暖!👉🏻左口魚邊火炙壽司 $68共兩件,火炙過後嘅左口魚邊,肉質更鮮美,口感彈牙!👉🏻三文魚腩火炙壽司 $58共兩件,三文魚腩好肥美,壽司飯軟糯!

👉🏻香煎鵝肝帶子卷 $138
仲有青瓜同牛油果做餡料,口感豐富!

👉🏻豚肉辛子蝦湯野菜鍋 $148

👉🏻珍寶帶子火炙壽司 $88

👉🏻左口魚邊火炙壽司 $68
共兩件,火炙過後嘅左口魚邊,肉質更鮮美,口感彈牙!

👉🏻三文魚腩火炙壽司 $58
共兩件,三文魚腩好肥美,壽司飯軟糯!
2023-12-06 72 views
同朋友係長沙灣睇完戲,在附近揾食,行過一間食呢間#味道樂居酒屋 入內一試。雖然店舖面積唔大,但很用心佈置店內裝潢,以木色為主調,貼滿聖誕氣氛,不論裝潢、擺設都都滿滿日本居酒屋風情。掃個QR code就可自行落單~呢間居酒屋食物種類有沙律、小食、刺身、壽司、手卷、燒物、串燒、丼飯、拉麵、連壽喜燒都有!!✨牛肉壽喜燒 ($148)壽喜燒最重要既係湯頭味道,壽喜燒有著絲絲甜嘅味道,配料有大量娃娃菜、豆腐、京葱、芋絲等,最重要拌勻隻生雞蛋入口就更嫩滑!熱辣辣既鍋,岩哂宜家秋涼既天氣食!!✨原條成田醬炭火燒鰻魚飯($148)鰻魚份量超巨型,賣相一流!甜醬汁帶點微甜,鰻魚肉質鮮嫩,部份煙煙韌韌,散發住淡淡嘅炭香味,個飯輕鬆食哂,超滿足!✨芝麻雞翼($58)雞翼串燒得岩岩好,外皮香脆,好有口感。✨鐵板芝士焗餃子($88)芝士鋪在暖暖餃子面上,將整隻餃子一口放入口,芝士慢慢溶化放口中,肉汁味濃郁,口感一流!食物選擇多,價錢合理~呢間餐廳性價比系長沙灣一帶算高!!!

呢間居酒屋食物種類有沙律、小食、刺身壽司、手卷、燒物、串燒、丼飯、拉麵、連壽喜燒都有!!

✨牛肉壽喜燒 ($148)

✨原條成田醬炭火燒鰻魚飯($148)

✨芝麻雞翼($58)
雞翼串燒得岩岩好,外皮香脆,好有口感。

✨鐵板芝士焗餃子($88)

食物選擇多,價錢合理~呢間餐廳性價比系長沙灣一帶算高!!!
2023-11-08 130 views
「味道樂居酒屋」位於長沙灣元州街498號青華閣地下c號舖,揸車嘅就推薦泊元州街或者福榮街咪錶。 呢間居酒屋裝修格局好日本風,好有氣氛啲嘢食都唔算太差! 今次晚市介紹 👇 黑松露和牛炒飯『 細細碗味道算唔錯! 』赤貝刺身『 還可以,夠爽!』芝士免治雞肉棒『 還原日本味道,推介👍』香煎鵝肝帶子卷『 鵝肝唔夠香!』日本生蠔刺身『 唔腥夠味,算新鮮,推介👍』揸車出入:👍👍帶小朋友:👍👍食物質素:👍👍👍環境舒適:👍👍👍👍CP值...😋:👍👍彩蛋: 長沙灣居酒屋唔算多, 呢間附近多泊車地方, 趕時間坐低食下都係唔錯選擇!

黑松露和牛炒飯『 細細碗味道算唔錯! 』
赤貝刺身『 還可以,夠爽!』
芝士免治雞肉棒『 還原日本味道,推介👍』
香煎鵝肝帶子卷『 鵝肝唔夠香!』
日本生蠔刺身『 唔腥夠味,算新鮮,推介👍』

揸車出入:👍👍
帶小朋友:👍👍
食物質素:👍👍👍
環境舒適:👍👍👍👍
CP值...😋:👍👍

2023-11-04 188 views
今日經過長沙灣無意中發現一間居酒屋🤗 古舊日式小店感覺, 全店都用木系裝修, 感覺同其他居酒屋有啲不一樣。 入到舖頭見到牆上佈滿懷舊嘅日式廣告紙, 好似去咗日本百年老店咁😆 日本生蠔由於朋友唔食生蠔,我唯有自私食🤭 生蠔賣相好靚, 望落脹卜卜很飽滿✨ 果然吃落好香蠔味, 又滑又creamy👍👍 赤貝刺身原隻赤貝刺身顏色好紅, 咬落非常爽脆😋😋 味道好鮮✅ 芝士免治雞肉棒呢個強烈推介👍👍👍 打碎咗嘅雞肉混合雞軟骨,雞肉味好香濃,咬落口感極之豐富😋😋 再加上軟淋淋嘅芝士, 成件事好夾好match 香煎鵝肝帶子卷煎香咗嘅鵝肝配合手捲壽司飯💖無論口感定味道都好相襯✨ 再加埋面頭嘅帶子刺身,錦上添花,使卷物豐富得多✅ 黑松露和牛炒飯當然俘虜一眾黑松露控😍😍😍 和牛非常之香, 店家加入香蒜,日本椒鹽一起炒,係一碟非常之地道嘅日式炒飯😋 食落真係啲日本感覺返曬嚟 味道樂居酒屋性價比高,食物質素有保證, 絕對係會再回頭光顧嘅小店👍

日本生蠔
蠔味, 又滑又creamy👍👍

赤貝刺身
原隻赤貝刺身顏色好紅, 咬落非常爽脆😋😋 味道好鮮✅

芝士免治雞肉棒

香煎鵝肝帶子卷

黑松露和牛炒飯

2023-10-03 206 views
👌🏻長沙灣除左多 Cafe ,日本餐廳亦有不少。位於元州街既呢一間日式餐廳,單看內籠裝修設計就極有日式居酒屋風格,睇返Menu 原來餐廳主打刺身丼飯及日式燒食,咁岩經過見到,就同朋友一齊入內用膳~🍴🍴🔹滿滿幸福海膽丼一大兜海膽配搭滿碟吞拿魚蓉,另有一小碗魚籽,鮮香味美,配飯有點 Dry,請求餐廳給予一碟紫菜,包住飯+魚蓉+芥末同食,味道馨香甘甜並有紫菜香氣 💕🔸 海膽帆立貝池魚王朋友點既一份定食,海膽顏色鮮豔有光澤,氣味濃郁,帆立貝結實鮮甜,池魚味清色淡,點上醬油食用更顯鮮甜⭐️ 定食包含一份麵豉湯、沙律及茶碗蒸 🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸 味道樂居酒屋 (元州街) (長沙灣)📍長沙灣元州街498號青華閣地下C號舖 ⏰ 星期一至六: 12:00-15:00 & 18:00-23:00星期日: 18:00-23:00💸 全單 $ 330 / 2 人
👌🏻

🔹滿滿幸福海膽丼

🔸 海膽帆立貝池魚王

⭐️ 定食包含一份麵豉湯、沙律及茶碗蒸

🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸

味道樂居酒屋 (元州街) (長沙灣)
📍長沙灣元州街498號青華閣地下C號舖

星期日: 18:00-23:00

💸 全單 $ 330 / 2 人

2023-09-30
$150 (Lunch)
2023-09-22 138 views
生蠔重雪味 雪味仲勁過蠔味 調味都差油甘魚唔新鮮 魚肉鬆散同霉壽司米亦唔好味 冇醋香得壽喜燒同生啤正常了見到好多好評以為好食😥可能新廚師 冇做足準備功夫似解凍未夠 就比客人食
生蠔重雪味 雪味仲勁過蠔味 調味都差
油甘魚唔新鮮 魚肉鬆散同霉
壽司米亦唔好味 冇醋香

得壽喜燒同生啤正常了

見到好多好評以為好食😥
可能新廚師 冇做足準備功夫
似解凍未夠 就比客人食
2023-09-16 833 views
這家店在居民樓旁邊,燈光很溫馨,店員也很熱情。生冷食物和熟食的選擇都很多,朋友小酌,家庭聚餐,都很合適。我們今天帶左小朋友一起,所以全部叫左熟食。🍲牛肉壽喜燒 $128 👍🏻幾日大雨之後,天氣涼著許多,這時候來一鍋壽喜燒,整個人都舒服左。牛肉很多,煮到變色就可以吃了,很鮮嫩。娃娃菜和魔芋絲可以多煮一會,吸滿湯汁再吃。窩蛋搞爛後煮成蛋花,令到湯底好香。🐔雞芝麻雞翼 $58好入味,個皮好脆,脆到好似焦糖咁🥓黑蒜黑豚肉卷 $58豚肉好香,而個皮煎到略,加上黑蒜調味,感覺好健康🐟香炸日本池魚仔 $58 👍🏻第一次食熟嘅池魚,仲係池魚仔,一口一個,每一啖都好酥脆,一定要試下🍚石鍋鰻魚炒飯 $138用石鍋令到個飯一直處於溫熱狀態,除左上面有一大塊鰻魚,炒飯裡面都加左鰻魚粒,鰻魚的油脂很好地融合在米粒之間,甜鹹的配比也恰到好吃。🦐蒜香鹽燒赤海蝦 $68海蝦很大個,也很新鮮,只用鹽調出它的鮮美,記得蝦膏不要浪費了。整間餐廳氣氛很好,食物地道,還會再來,下次會喝點小酒吧。

🍲牛肉壽喜燒 $128 👍🏻

🐔雞芝麻雞翼 $58
好入味,個皮好脆,脆到好似焦糖咁

🥓黑蒜黑豚肉卷 $58
豚肉好香,而個皮煎到略,加上黑蒜調味,感覺好健康

🐟香炸日本池魚仔 $58 👍🏻

🍚石鍋鰻魚炒飯 $138

🦐蒜香鹽燒赤海蝦 $68

整間餐廳氣氛很好,食物地道,還會再來,下次會喝點小酒吧。
2023-09-14
$200 (Dinner)
  • 鰻魚飯
  • 香炸日本池魚仔