2020-08-28 89 views
日日要老婆煮飯,佢真係太累了!所以過左第一城睇下有咩買黎食,知道味千外賣自取轉左新包裝,所以又試下。吉列豬扒拉麵吉列豬扒同拉麵都係分開包裝,再配一包豬骨湯,外賣盒上層放拉麵,下層係加熱包,外賣時會比埋煮食方法,跟住做就得了,先將湯倒落麵到拆開加熱既包裝紙,放返原位,倒半柸水落盒到,放番麵去原位,加蓋得5分鐘,有d似食柸麵但lee個會噴氣出黎。豬扒好大塊,炸得脆。長崎海鮮拉麵老婆要長崎海鮮拉麵,海鮮配材都幾多。水果茶凍酸酸甜甜,都唔錯,夏天飲一流章魚小丸子

吉列豬扒拉麵

吉列豬扒同拉麵都係分開包裝,再配一包豬骨湯
但lee個會噴氣出黎。豬扒好大塊,炸得脆。

長崎海鮮拉麵
老婆要長崎海鮮拉麵,海鮮配材都幾多。

水果茶凍
酸酸甜甜,都唔錯,夏天飲一流

章魚小丸子
2020-08-28 44 views
平時外賣粉麵類,好多時返到屋企就成碗麵冇哂水或煮d麵脹哂。近排味千拉麵外賣自取推出左新包裝,豬骨湯底係真空包裝,仲有外賣麵盒,盒有2層上層係麵同食材,下層放了一包加熱包,拉麵盒有張紙條教你點整,首先拆開豬骨湯倒落麵隔,然後撕開加熱包既透明袋後放返原位,加半柸水到注水綫(唔好放熱水呀)加蓋等5分鐘就食得。唔駛開爐又唔駛叮番熱,方便又熱辣辣。長崎海鮮拉麵材料份量都算多,有大蝦、元貝、日本魚蛋、獅子狗、菜同芽菜,湯濃麵爽口。蒜片牛肉粒牛肉粒嫩唔靭,蒜炒得香。仙草奶茶甜度ok,仙草麵幾滑
平時外賣粉麵類,好多時返到屋企就成碗麵冇哂水或煮d麵脹哂。

加蓋等5分鐘就食得。
唔駛開爐又唔駛叮番熱,方便又熱辣辣。

長崎海鮮拉麵

蒜片牛肉粒
牛肉粒嫩唔靭,蒜炒得香。

仙草奶茶
甜度ok,仙草麵幾滑

2020-07-30 137 views
見有一段時間冇去過味千食拉麵,今日經過沙田專登去試下。今次點咗全盛拉麵、吉列豬扒拉麵,小食叫咗蒜片牛柳粒同埋煎蝦餅,飲品就叫咗兩杯凍水果茶。 全盛拉麵入面有好多材料,有蟹柳、叉燒、粟米、吉列蝦、同埋芝士獅子狗卷,每一樣材料個質素都好高,叉燒夠冧夠入味,芝士獅子狗卷就熱辣辣,入面d芝士溶溶地口感一流 ,吉列蝦就好香脆。而另外一碗吉列豬扒拉麵個豬扒就超大塊,而且甘香鬆脆,豬扒又夠厚夠juicy,湯底就辣嘅,夠曬刺激,喺夏天食夠哂開胃。總括嚟講兩個拉麵嘅麵底都好有傳統日本風味 ,而且湯底亦如是,有機會一定會再嚟食。而蝦餅就煎得金香可口,特別要重點推介蒜片牛柳粒,跟鐵板上真係冇得輸,可能係用咗上等和牛柳粒關係,牛柳好冧好有牛味,跟埋炸蒜片食絕對食到停唔到口,兩杯新產品凍水果茶解暑之選,甜甜酸酸好好味。
2020-05-17 219 views
疫情問題,安全起見,人人都係留家用餐!今日試食味千拉麵既下午茶,價錢超平!價錢由$28起,連餐飲, 最好係星期六日都有喎 ~而且以為價錢平份量就會少, 份量都OK 呀 ~ 包裝好似好用心,好似好專業咁, 下次再會食~
疫情問題,安全起見,人人都係留家用餐!
今日試食味千拉麵既下午茶,價錢超平!
價錢由$28起,連餐飲, 最好係星期六日都有喎 ~
而且以為價錢平份量就會少, 份量都OK 呀 ~
包裝好似好用心,好似好專業咁, 下次再會食~

2019-12-30 329 views
對味千一向無咩特別感覺,反而叫咗佢個兒童餐又幾有好感。啱啱聖誕帶住兩個小朋友,佢哋食量細特登食聖誕大餐又唔係好抵。行過味千見有兒童餐,仲寫住加錢有泥膠換,小朋友立即好有興趣。入到去叫咗兩個兒童餐,本身得兩款,就各一啦。不過職員話泥膠換曬無貨了,噢,咁就可惜咗點。除咗兒童餐外叫咗一個炒飯,正常質素,不過都幾大碟。個兒童餐就同圖一樣,都幾精美,同埋四十五蚊有個嘢飲字有甜品都算唔錯,其中一個仲有飯又有麵,帶住小朋友嚟食係幾好選擇。

2019-08-13 329 views
已經超過十年冇食過味千, 因為之前响唔同地區食過兩次, 每一次都係fd叫食呢間, 但每一次我都覺得好難食, 好勁鹼水味, d麵又淋, 價錢又唔係特別平, 所以已經十多年black list左佢, 但見佢到今時今日都仲未執, 而且咁啱知道佢呢期有韓式炸雞拉麵, 心思思想試, 於是膽粗粗試第三次, 希望唔係狼來了.................呢間分店不嬲都冇乜人幫襯, 所以都唔心急去, 不過慣咗放假早食飯, 所以都係六點左右去到, 到食完都係得小貓三幾只, 所以兩個人都比你坐4人卡位.............佢食物選擇唔多, 拉麵同飯得幾款, 仲有十款八款小食同飲品, 所以其實都叫做冇乜選擇, 咁都好, 起碼冇咁傷腦筋諗食乜, 都係叫去到邊度新舖都要試的豬軟骨同埋為咗佢先嚟的炸雞拉麵, 另外再加多一款小食~唔知係咪又講環保, 唔叫都唔會比水, 真係得水囉~ 呢間好似係日本餐廳, 但竟然冇茶, 只係得水, 連港式茶記都有茶啦~ 鹽燒冰魚老公比冰魚呢個名吸引咗, 話唔知咩叫冰魚, 所以就要叫嚟見試一下, 其實真係唔平, 廿幾蚊先得兩條, 仲要睇相都睇到條魚可以用串燒果支竹籤串住, 即係大極

鹽燒冰魚
鹽燒冰魚
老公比冰魚呢個名吸引咗, 話唔知咩叫冰魚, 所以就要叫嚟見試一下, 其實真係唔平, 廿幾蚊先得兩條, 仲要睇相都睇到條魚可以用串燒果支竹籤串住, 即係大極有限, 不過冇所謂啦~ 我都想試一下咩係冰魚?
首先, 冰唔冰魚我就唔識分, 都係魚, 肉質都唔會話好散或好實, 適中咁啦~ 只不過我係識分咩叫鹽燒咩叫炸囉~ 好明顯佢係將條魚掉落油鑊炸, 而唔係鹽燒, 唔知商品說明條例可唔可以告佢? 唔似人地d日本餐廳同你慢慢燒, 咁如果你做唔到, 就直接叫炸冰魚咪算囉~ 始終炸同鹽燒係兩種風味, 最多鹽燒你用機燒唔係炭燒都講得通, 但變咗炸, 始終感覺不一, 非常失望...........

豬軟骨拉麵
豬軟骨拉麵
豬軟骨數量唔多, 一大嚿再加d濕濕碎, 雖然d軟骨係蚊到軟哂, 但d肉非常鞋, 食到攝哂牙縫~
拉麵比印象中好咗, 冇煮到一pet嘢, 亦都冇鹼水味, 係有進步~
湯底對我嚟講實在太鹹同太油, 根本飲唔出佢係用咩煲出嚟?

炸雞籃拉麵
呢款拉麵同湯底完全一樣, 只係呢個仲少咗半只溫泉蛋同木耳絲仲有椰菜, 加上我走蔥, 成碗麵真係dry到不得了, 完全冇吸引力~
不過好彩個炸雞籃夠吸引, 因為有十幾條薯條、2隻雞翼、2舊雞球、2隻雞鎚, 除咗面頭灑咗芝士粉, 另外仲有一碟芝士醬, 啱哂我地呢d鍾意食芝士的人~
由於我地坐正廚房出面, 所以望到廚房入面的情況, 睇住佢响雪櫃拎出嚟再撈粉漿炸, 新鮮熱辣辣又夠脆卜卜, 覺得仲好食過炸雞伯伯果d~

唔知之前d人係咪食七味粉同用牙簽太勁, 成張枱係冇擺呢d嘢~ 但我見佢放咗响櫃入面, 而且仲有紙巾, 但全部都唔會主動提供, 就算叫佢比牙簽, 都係拎兩支比你, 駛唔駛做到咁呀?

其實如果唔係見到佢呢期推出炸雞籃, 而又令我有興趣, 我真係未必會再比機會佢, 其他明眼人都睇得出, 佢由以前好多分店到而家得返零丁幾間, 仲要响一城商場入面都冇乜人, 可想而知咩事啦~ 經過今次, 雖然好似有少少進步, 但絕對吸引唔到我慣常咁幫襯, 除非好似今次咁有特別推介, 如果唔係都冇緣再見..................
2019-08-03
$78 (Dinner)
2019-03-10 423 views
下雨天來到呢邊,冇咩選擇下去食味千。拉麵水準之差人所共知,但價格亦非便宜故選了鐵板肥牛飯。此飯味道不俗,有pepper lunch 8成水準,六十幾蚊,我不覺跌錢。另叫了杯生薑蜂蜜,出奇好飲。以上是優點,到缺點。口痕叫小食,香煎蝦餅,十分難食,不要試,別中伏。另外,店員全程準備收工,hea到癲,揮手無人理,隔離枱又漏單,另鄰桌有小孩落單,慘被怒啤。總括食物與服務,就是一間性價比低的茶餐廳,無聊時可一食。

總括食物與服務,就是一間性價比低的茶餐廳,無聊時可一食。
2019-03-09
Type of Meal
Dinner
2019-01-08 394 views
逛完超市出来随便吃点,面稍微有点硬,但服务令人心情不好,给了500现金买单而不是信用卡waiter就全程黑着脸,问有纸巾吗也态度超不好地回复说没有,excuse me?! 餐厅连纸巾都没有? 不会再去光顾了。
2018-11-04 482 views
已經很久很久沒有吃味千拉麵,最近看見這間分店新裝修,一改以往黑沉沉的顏色,所以星期日午餐便去一試。看見菜單上的拉麵也不貴,五六十元也有交易,反而他的套餐也不是特別有優惠。我們便要了一個豬軟骨拉麵、一個九州豚肉辣麵套餐(包小食、熱飲)。論質數,當然比不上其他日本品牌,總感覺這裏多了一點港式茶記的感覺。不過論,算幾特別。另外點的豬軟骨拉麵也不過不失,豬完骨夠林。還是很經濟實惠的。我叫的九州豚肉辣麵味道很像擔擔面,算幾特別。另外點的豬軟骨拉麵也不過不失,豬軟骨夠淋。跟餐的炸八爪魚丸也很有誠意,新鮮即炸,夠脆夠熱辣。
2018-11-04
$65 (Lunch)
2018-06-05 706 views
係第一城食lunch來來去去都係個啲 諗住食味千拉麵可以穩穩陣陣 食完快啲返去做野 點知等左25分鐘都未有野食😰 一坐低睇到好多客都差不多食完 之後我地就即刻叫左兩碗拉麵 諗住15分鐘就有得食 點知一路等 等到新一批客都入晒黎 直至佢地都落埋單有晒野食 我就發覺唔妥就同侍應講等左好耐 佢先話再得多5分鐘先有😡上到枱碗麵仲要好似未煮熟甘 味道尚算一般 有啲偏咸 其他整體上面都算唔錯 唯一係等左好耐 遲來先上岸 去返工返學既人黎講唔係一個好選擇👎
在吃這碗拉麵前,我已經食過好多次味千了~從前我唯一吃的是午市優惠中的粟米豚骨拉麵,這也是我了解並愛上拉麵後,第一碗吃的拉麵,因為常常吃的關係,更可以説是對此感到熟悉了。粟米豚骨拉麵的湯底比較淡,豚肉事先煎過的。食左幾次後,加上跟其他拉麵店作出比較後,我便認為味道好似唔太夾。雖然食左咁多次味千拉麵,但系都唔肯用更多錢試試午市優惠以外的拉麵 。((學生黨在此然後今日,我終於點了豚骨拉麵!這佔據餐牌一整頁的豚骨拉麵果然不一樣😍豚骨湯底味道濃了一點,剛剛好✨✨✨✨✨感覺這就是最適合我,而且是我的世界中最標準的一碗拉麵🍜
在吃這碗拉麵前,我已經食過好多次味千了~
從前我唯一吃的是午市優惠中的粟米豚骨拉麵,
這也是我了解並愛上拉麵後,第一碗吃的拉麵,
因為常常吃的關係,更可以説是對此感到熟悉了。
粟米豚骨拉麵的湯底比較淡,豚肉事先煎過的。
雖然食左咁多次味千拉麵,
但系都唔肯用更多錢試試午市優惠以外的拉麵 。
((學生黨在此

然後今日,我終於點了豚骨拉麵!
這佔據餐牌一整頁的豚骨拉麵果然不一樣😍
豚骨湯底味道濃了一點,剛剛好✨✨✨✨✨
感覺這就是最適合我,而且是我的世界中最標準的一碗拉麵🍜
豚骨拉麵
2018-03-02
Type of Meal
Lunch
豚骨拉麵
2017-04-11 982 views
平時到黎 lee 到食野通常都係午餐時間去食, 貪佢選擇多同價錢較化算. 今次夜晚收工去第一城覓食, 見到佢做緊週年優惠 " 本格三豚拉麵  "  平時叫碗拉麵都要 $5x-6x 蚊埋單, 今次咁抵食一於去試下.叫多杯凍蘋果蜜 解下胃~~店員都好快送上. 好飽 ~ 好滿足!  今次真係要比個讚 !

叫多杯凍蘋果蜜 解下胃~~
涷蘋果蜜
店員都好快送上.
本格三豚拉麵
好飽 ~ 好滿足!  今次真係要比個讚 !
2017-04-10
$45 (Dinner)
涷蘋果蜜
本格三豚拉麵
2017-02-21 823 views
今日lunch去咗第一城商場食味千拉麵因為有會員卡,所以可以免加1服務費依間味千環境唔錯,感覺整潔衛生👍🏼👍🏼什錦壽司配迷你拉麵 $49份量偏小,壽司唔凍,唔太新鮮😥😥拉麵麵質較林,而且好重味精味😖蒲燒鰻魚飯 $67前菜: 酸青瓜😋鰻魚比較乾身,味道較淡,份量小總括黎講,味道非常普通,食物唔新鮮如果冇會員卡的話,兩人要$127.6個人覺得以依個質素同份量,價錢偏貴不過環境同服務唔錯,座位寬敞👍🏼👍🏼
今日lunch去咗第一城商場食味千拉麵
因為有會員卡,所以可以免加1服務費

依間味千環境唔錯,感覺整潔衛生👍🏼👍🏼

什錦壽司配迷你拉麵 $49
份量偏小,壽司唔凍,唔太新鮮😥😥
拉麵麵質較林,而且好重味精味😖
蒲燒鰻魚飯 $67
前菜: 酸青瓜😋
鰻魚比較乾身,味道較淡,份量小
總括黎講,味道非常普通,食物唔新鮮
如果冇會員卡的話,兩人要$127.6
個人覺得以依個質素同份量,價錢偏貴
不過環境同服務唔錯,座位寬敞👍🏼👍🏼
2017-01-19 572 views
兩個人的午餐 要快又要近公司所以去左第一城揾食 好耐無食味千大家同意就入坐 一時時要等位 今日去到門口無人可直接入坐 我揀左蒜片豬軟骨拉面 湯夠熱 陣陣蒜香 豬軟骨也d骨夠透 係湯底略油所以唔敢飲 加追炸雞 同事仔就叫左G餐 係番茄肥牛拉面 + 兩件壽司 (一件三文魚& 一件墨魚) + 凍萍果蜜 湯底唔夠濃 番茄色水淺 淡口 賣相也一般 壽司亦無期望太多 話晒主力係拉面最過份係杯凍萍果蜜 黎到已經無晒冰 同伙記講佢話係凍架 d冰溶左喎 咁點都加d做樣啦 話晒加$3架
湯夠熱 陣陣蒜香 豬軟骨也d骨夠透
係湯底略油所以唔敢飲
加追炸雞
湯底唔夠濃 番茄色水淺 淡口 賣相也一般
壽司亦無期望太多 話晒主力係拉面
話晒加$3架
2017-01-19
$52 (Lunch)
2016-11-15 870 views
識我既人都知道我中意大口仔,由小六開始我就中意啦,前排大口仔同味千一齊出左個大口仔拉麵,心諗正呀!於是一拉就拉左老公去第一城食啦!去到舖頭,好多大口仔呀!逐一影相之後就入座啦,等左10分鐘先有位!我當然係叫「大口仔太肉拉麵」!湯底就無乜特別,都係咁濃咁重味,食完會口渴個種!碗內有紫菜,雞蛋作配菜,呢兩樣野有大口仔個樣架XD,頭頭直頭唔捨得食,但味道當然係好一般啦!都係普通野,我食黎食去都唔知有咩特別,睇怕都係賣個綽頭架啫!蛋係一般溫泉蛋,不過入面凍凍地咁,浸下落個湯先食呀!好,到太肉!我覺得查實同豬軟骨係乜分別,味道一樣,仲有啲似豬腩肉tim!不過價錢都尚可,$65算係咁啦∼