2019-08-13 331 views
已經超過十年冇食過味千, 因為之前响唔同地區食過兩次, 每一次都係fd叫食呢間, 但每一次我都覺得好難食, 好勁鹼水味, d麵又淋, 價錢又唔係特別平, 所以已經十多年black list左佢, 但見佢到今時今日都仲未執, 而且咁啱知道佢呢期有韓式炸雞拉麵, 心思思想試, 於是膽粗粗試第三次, 希望唔係狼來了.................呢間分店不嬲都冇乜人幫襯, 所以都唔心急去, 不過慣咗放假早食飯, 所以都係六點左右去到, 到食完都係得小貓三幾只, 所以兩個人都比你坐4人卡位.............佢食物選擇唔多, 拉麵同飯得幾款, 仲有十款八款小食同飲品, 所以其實都叫做冇乜選擇, 咁都好, 起碼冇咁傷腦筋諗食乜, 都係叫去到邊度新舖都要試的豬軟骨同埋為咗佢先嚟的炸雞拉麵, 另外再加多一款小食~唔知係咪又講環保, 唔叫都唔會比水, 真係得水囉~ 呢間好似係日本餐廳, 但竟然冇茶, 只係得水, 連港式茶記都有茶啦~ 鹽燒冰魚老公比冰魚呢個名吸引咗, 話唔知咩叫冰魚, 所以就要叫嚟見試一下, 其實真係唔平, 廿幾蚊先得兩條, 仲要睇相都睇到條魚可以用串燒果支竹籤串住, 即係大極

鹽燒冰魚
鹽燒冰魚
老公比冰魚呢個名吸引咗, 話唔知咩叫冰魚, 所以就要叫嚟見試一下, 其實真係唔平, 廿幾蚊先得兩條, 仲要睇相都睇到條魚可以用串燒果支竹籤串住, 即係大極有限, 不過冇所謂啦~ 我都想試一下咩係冰魚?
首先, 冰唔冰魚我就唔識分, 都係魚, 肉質都唔會話好散或好實, 適中咁啦~ 只不過我係識分咩叫鹽燒咩叫炸囉~ 好明顯佢係將條魚掉落油鑊炸, 而唔係鹽燒, 唔知商品說明條例可唔可以告佢? 唔似人地d日本餐廳同你慢慢燒, 咁如果你做唔到, 就直接叫炸冰魚咪算囉~ 始終炸同鹽燒係兩種風味, 最多鹽燒你用機燒唔係炭燒都講得通, 但變咗炸, 始終感覺不一, 非常失望...........

豬軟骨拉麵
豬軟骨拉麵
豬軟骨數量唔多, 一大嚿再加d濕濕碎, 雖然d軟骨係蚊到軟哂, 但d肉非常鞋, 食到攝哂牙縫~
拉麵比印象中好咗, 冇煮到一pet嘢, 亦都冇鹼水味, 係有進步~
湯底對我嚟講實在太鹹同太油, 根本飲唔出佢係用咩煲出嚟?

炸雞籃拉麵
呢款拉麵同湯底完全一樣, 只係呢個仲少咗半只溫泉蛋同木耳絲仲有椰菜, 加上我走蔥, 成碗麵真係dry到不得了, 完全冇吸引力~
不過好彩個炸雞籃夠吸引, 因為有十幾條薯條、2隻雞翼、2舊雞球、2隻雞鎚, 除咗面頭灑咗芝士粉, 另外仲有一碟芝士醬, 啱哂我地呢d鍾意食芝士的人~
由於我地坐正廚房出面, 所以望到廚房入面的情況, 睇住佢响雪櫃拎出嚟再撈粉漿炸, 新鮮熱辣辣又夠脆卜卜, 覺得仲好食過炸雞伯伯果d~

唔知之前d人係咪食七味粉同用牙簽太勁, 成張枱係冇擺呢d嘢~ 但我見佢放咗响櫃入面, 而且仲有紙巾, 但全部都唔會主動提供, 就算叫佢比牙簽, 都係拎兩支比你, 駛唔駛做到咁呀?

其實如果唔係見到佢呢期推出炸雞籃, 而又令我有興趣, 我真係未必會再比機會佢, 其他明眼人都睇得出, 佢由以前好多分店到而家得返零丁幾間, 仲要响一城商場入面都冇乜人, 可想而知咩事啦~ 經過今次, 雖然好似有少少進步, 但絕對吸引唔到我慣常咁幫襯, 除非好似今次咁有特別推介, 如果唔係都冇緣再見..................
2019-08-03
$78 (Dinner)