2014-08-30 1080 views
有工作要到九龍灣一轉,發現了一間叫赤丸製麵所嘅食店,唔係太多人,便排隊試一試。等左幾分鐘,便有位,係餐牌見到一個餐,包個烏冬、小食同飲品。兩個人各點左一個餐,一個雞扒蕃茄烏冬加吉列牛肉薯餅加汽水。另一個咖哩海鮮烏冬加章魚燒加凍柚子蜜。上餐速度快,蕃茄湯幾濃味,一個字:正! 至於咖哩湯有D刺激,冬天食會好D,但烏冬份量唔算多,小食就一般,整體都叫OK,可試。
雞扒烏冬
薯餅,章魚燒
5 Minutes (Dine In)
$72 (Lunch)
2014-07-16 890 views
由於我得一個人入去食 所以侍應安排我坐吧枱位 座位窄加枱細 兩邊都有人 坐得吾太舒服 我心諗 可能太好味太多人黎食呢 然後我叫左個赤丸拉麵 等左五分鐘就上餐 都幾快 其實個拉麵幾好食 啲麵好有口感 係個湯底咸左啲 食到一半個口就好口乾 吾知係咪落左好多味精 我想飲杯茶 點知得清水提供 好傷心 我食左$57.2 真心吾值 仲要加一 個麵得一塊豚肉 兩粒帶子(好鮮甜) 有啲粟米同咸菜 同埋一塊紫菜 真係味x拉麵都抵過佢

然後我叫左個赤丸拉麵 等左五分鐘就上餐 都幾快

Type of Meal
Lunch
  • 拉麵
2014-07-14 560 views
今日行咗好耐都唔知食咩下午茶好,心思思又想試下我以前好中意食嘅稻庭冷烏冬。行到門口,見到人影都唔多隻,心諗會唔會係兩年間變成一個伏呢?不過都係入咗去,望住嗰餐牌我呆咗!我知香港近年咩都加價,但係冇食一年姐,竟然赤丸啲價錢加咗成倍⋯絕對唔抵食!仲要一入到去,有位手掌咁大嘅蜻蜓係到周圍飛,嚇到我同其他客人差啲尖叫!但係嗰疑似老闆嘅男人都冇即刻叫啲侍應去捉走佢,佢只係話「蜻蜓尼姐」有一刻,真係想即刻走人唔食嫁!最後叫咗個下午茶,辣肉田園稻庭冷烏冬配巨蜂提子汁。佢用芝麻醬去配嗰烏冬,我覺得有啲留,其實啲肉配烏冬已經好夠味。佢話辣肉,但一啲辣味都食唔到,只係得鹹味。成嗰餐好似係炸醬面嘅烏冬版咁,啲青瓜蕃茄同成個味完全唔夾。不過巨峰提子汁味道唔錯,唔太甜~

2014-06-26
$38 (Tea)
2014-07-11 436 views
好耐無黎過,記得上次最好食既係軟殼蟹冷烏冬,所以今次再黎都有點到。不過都係上次比較好食,烏冬感覺細條左但普通,軟殼蟹唔錯,配沙律醬同蟹籽好match今次食點左set, 價錢同單點唔係差好遠,而且有小食飲品,牛肉餅小食唔錯,推介。上菜速度都算快另外點了咖哩海鮮烏冬,完全覺得自己食緊咖哩味既cup noodle...都係軟殼蟹冷烏冬好食D, 值得一提既係咖哩海鮮烏冬入面既炸蝦係無分開上,所以已經淋哂,可以改善下

2014-04-02 1129 views
吾寫食評都吾知依間赤丸係甘多間赤丸分店最高分哈哈...食物質素的確ok,但如果有lunch set 就仲好. 烏冬彈牙,蛋都算滑,但豬排就麻麻,肉質較實, 炸粉同豬排散開哂. 雞肉質幾好,個照燒汁都幾惹味,不過汁吾夠,下層嘅飯太乾.

雞肉質幾好,個照燒汁都幾惹味,不過汁吾夠,下層嘅飯太乾.
2014-04-02
$50 (Lunch)
2013-12-08 944 views
雖然成日去九龍灣行街,不過就一次赤丸都未食過,朋友得知後就決定帶我去試。因為星期六Lunch時間比較多人,所以都等咗成半個鐘先入到座。雖然一次都未食過,但睇鋪面格局同Menu大概都知有咩係一定要先試,而且睇Menu好似不時都會有新嘢推出,而且都幾有日本特色,例如呢個關東煮。蘆薈巨峰梳打  & 蘆薈水蜜桃梳打 $26 ,先嚟兩個特飲,因為蘆薈凍飲係買一送一,所以好平。味道方面唔太濃都唔會太藥水味,而且冰量適中。關東煮(醬油味) $24 ,難得係餐廳見到有關東煮就都回味下,有醬油、咖哩同蕃茄湯底可揀,不過既然係回味,所以就揀咗醬油味。各樣配料都好入味,蘿蔔就最好食!點少少芥末醬更加正,不過都係第一次咁食。章魚燒(5粒) $26 ,既然叫得「赤丸」,我心諗無理由唔試下佢啲「丸」嘅,所以就叫咗章魚燒試吓。雖然Menu上寫5粒,我見旁邊客人都係得5粒,唔知點解我呢碟有6粒。不過唔理啦,味道算唔錯,點都好過街邊買,而且章魚肉煙齦有味!P.S. 其中有一粒我食唔到章魚肉北海度蟹棒滑蛋湯烏冬 $42 ,我叫嘅主食,蛋味香濃唔會太杰,蟹棒亦算正常,烏東意外地彈牙,配一啖暖暖蛋花湯,冬天食超正!珍寶海鮮豚
,所以好平。味道方面唔太濃都唔會太藥水味,而且冰量適中。
,不過都係第一次咁食。
珍寶海鮮豚骨濃湯拉麵 $72 ,朋友點嘅主食,配料超多無咩雪藏味,而且仲有一隻溏心蛋,整體份量幾多,果然不辱「珍寶」之名
2013-10-26
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$95 (Lunch)
2013-10-29 726 views
前兩次來吃赤丸都是吃烏冬,今次見到這個就試下這裡的拉麵^^我點了 - 「珍寶海鮮豚骨濃湯拉麵」餸超多,而且有我喜歡吃的溏心蛋呢。不知道是不是因為「珍寶」的關係,拉麵底好像也很多。感覺是2個的份 (最後吃剩了Orz)朋友則點了 - 「北海道蟹棒滑蛋湯烏冬」。貌相也是不錯~ ^^除了主食外,還跟朋友點了2款小食。其中一款是「關東煮」醬油湯底 ^U^蘿蔔煮到很入味~另外一款小食則是 - 「章魚燒」。=   = 貌相來說其實有點醜,幸好味道來說還是不錯的。飲品方面,蘆薈凍飲是買一送一平均一杯是$13 。 這杯凍飲的冰沒有我之前來飲過時那麼多冰xd!
前兩次來吃赤丸都是吃烏冬,
今次見到這個就試下這裡的拉麵^^
我點了 - 「珍寶海鮮豚骨濃湯拉麵」

餸超多,而且有我喜歡吃的溏心蛋呢。
不知道是不是因為「珍寶」的關係,拉麵底好像也很多。
感覺是2個的份 (最後吃剩了Orz)
朋友則點了 - 「北海道蟹棒滑蛋湯烏冬」。
貌相也是不錯~ ^^
除了主食外,還跟朋友點了2款小食。
其中一款是「關東煮」醬油湯底 ^U^
蘿蔔煮到很入味~
另外一款小食則是 - 「章魚燒」。
=   = 貌相來說其實有點醜,幸好味道來說還是不錯的。
飲品方面,蘆薈凍飲是買一送一
2013-10-26
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$95 (Lunch)
2013-09-25 549 views
依一間烏冬好正,滑嘟嘟。同埋夠哂抵食。滑蛋吉列豬扒烏冬,吉列豬扒都幾好食呀,忌廉北海道牛乳好好味。芝士雞肉餃子也OK雞亦,南瓜薯餅也不錯。五目咖哩烏冬,蕃茄牛肉烏冬,我地個個叫哂烏冬,真係好掂,湯底同埋啲餸都好OK呀。
依一間烏冬好正,滑嘟嘟。同埋夠哂抵食。
芝士雞肉餃子也OK
雞亦,南瓜薯餅也不錯。
2013-08-30 478 views
在港鐵商場閒逛,突然間又想吃點東西,可是胃口不是太大,只是吃小小東西便可,西餐或中菜不是在下的首選,只有盤算在潮州或日式麵食,又或者是壽司魚生,就剛剛好的,最後就選定了食烏冬。食烏冬麵就來到赤丸製麵所。赤丸在自家住所附近亦有分店,可是在下還未回家,就到德福分店吃碗烏冬又點話呢!在下從門外的餐牌,就有兩項選擇,一是烏冬不就是飯,但在下坐下來後,打開餐牌,除了烏冬和飯之外,也有拉麵,小食等供應,而且還有飲品供,最後在下選擇了一個烏冬。在下選擇了吉列豬扒蕃茄湯烏冬,其實湯底有原味,豬骨湯,滑蛋湯,蕃茄湯和咖哩湯,只是在下要了蕃茄湯。吉列豬扒和湯烏冬分開而上,蕃茄湯裡沒有蕃茄,但可以喝到蕃茄的味道,可是味道未夠濃郁;烏冬麵條卻較硬,不見得軟腍;吉列豬扒剛剛炸起,不太油膩,可是吃一口,炸粉卻頗硬不脆,加上在下害怕熱氣,因此不吃炸粉,而肉則較煙靭鬆脆。吉列豬扒倘若不是炸得硬了一點,味道會好一點,而且在下有點後悔不點照燒雞扒呢!而蕃茄湯似乎是港式的湯,在日式食店有,似乎就…

調味料
2013-08-30
Waiting Time
18 Minutes (Dine In)
$53 (Dinner)
2013-08-28 1130 views
從北京旅行回來已經有超過8天沒有見老婆仔這兩天去了塘福跟老婆仔度假一起游山玩水, 在海灘彈奏夏威夷小結他在沒有人的燒烤場燒烤雖然有蛇又遇到很多意外, 但也是相當難忘的經歷還一起成功地看了日出, 情景很浪漫, 老婆仔也不禁唱出「記住要共最美的人分享每個夜晚」又吃了老婆仔親手弄的早餐整個旅程幸福得有點不真實我們都用某種「特別」的方法提醒我們這趟旅程是真實的下午回到市區, 到了九龍灣逛了一會德福廣場後, 老婆仔說她肚餓得開始胃痛了所以我們馬上去吃晚飯還有下午茶可以點所以我叫了個24元的天婦羅竹輪湯烏冬下午茶老婆仔則叫了52元的中華稻庭風冷烏冬另外還加了個26元的章魚燒5粒先來的是天婦羅竹輪湯烏冬這個價錢來說, 烏冬份量比我想像中多烏冬味道不錯, 起碼沒有烏冬常見的那種酸味天婦羅浸在湯中失去了一點點原本的味道,吃不出有什麼特別, 感覺有點普通但吃下去好像沒那麼熱氣, 對剛剛燒烤過後的我們也頗適合而且還有美味的溏心蛋, 配料相當充足!接下來就是老婆仔的中華稻庭風冷烏冬看起來份量不多, 但卻很好吃老婆仔讓我試了一口, 想不到是如此好吃各種配料的味道配搭得恰到好處,而且有很多東西吃, 味道十分多元化
從北京旅行回來
已經有超過8天沒有見老婆仔
這兩天去了塘福跟老婆仔度假
一起游山玩水, 在海灘彈奏夏威夷小結他
在沒有人的燒烤場燒烤
雖然有蛇又遇到很多意外, 但也是相當難忘的經歷
又吃了老婆仔親手弄的早餐
整個旅程幸福得有點不真實
我們都用某種「特別」的方法提醒我們這趟旅程是真實的

下午回到市區, 到了九龍灣
逛了一會德福廣場後, 老婆仔說她肚餓得開始胃痛了
所以我們馬上去吃晚飯
還有下午茶可以點
所以我叫了個24元的天婦羅竹輪湯烏冬下午茶
老婆仔則叫了52元的中華稻庭風冷烏冬
另外還加了個26元的章魚燒5粒
天婦羅竹輪湯烏冬
先來的是天婦羅竹輪湯烏冬
這個價錢來說, 烏冬份量比我想像中多
烏冬味道不錯, 起碼沒有烏冬常見的那種酸味
天婦羅浸在湯中失去了一點點原本的味道,
吃不出有什麼特別, 感覺有點普通
但吃下去好像沒那麼熱氣, 對剛剛燒烤過後的我們也頗適合
而且還有美味的溏心蛋, 配料相當充足!
中華稻庭風冷烏冬
接下來就是老婆仔的中華稻庭風冷烏冬
看起來份量不多, 但卻很好吃
老婆仔讓我試了一口, 想不到是如此好吃
各種配料的味道配搭得恰到好處,
而且有很多東西吃, 味道十分多元化
加上醬汁, 幾乎想叫老婆仔讓我再吃一口
不過份量的確真的太少了
所以算起來有點貴
章魚燒
最後的小食是章魚燒
不知是否廚師怕我們2人分不盡章魚燒
竟然多了一粒, 總共有了6粒
這個章魚燒也是出乎意料的好吃
整粒章魚燒很軟, 舌頭輕輕一壓, 整粒章魚燒也就扁了
忽然有一硬物, 就是彈牙的章魚
是我吃過最好吃的章魚燒
沒有其他滲雜的味道, 例如薑味
就像我與老婆仔純粹的愛情
柔軟得很舒服, 但內裡卻因心中有對方而很堅固

老婆仔說「人都是回不了過去」,
沒錯, 對食物不斷有追求
嘗過美好的食物就只能吃更美味的
愛情也是如此
但我並不怕這個定理
因為我們的愛只會愈來愈深
就算經歷的事不一樣, 見面的時間縮短
也無阻我們愛的成長
2013-08-28
$56 (Dinner)
天婦羅竹輪湯烏冬
中華稻庭風冷烏冬
章魚燒
2013-08-26 254 views
前兩天去到九龍灣食午餐,由於身體不太好,所以放棄另一間炸物為主的餐廳,而選擇了比較清淡的日式烏冬。看到平時大排長龍的赤丸製麵所居然沒有人在排隊,於是就決定試試這間(網上評語好壞參半,所以今次也是有點「搏一搏」的心態去試)。
Other Info. : 在食飯中途,店員突然在我面前添筷子盒,一陣吵耳聲把我嚇了一跳,服務態度有待改善!
2013-08-25
5 Minutes (Dine In)
$ 60 (Lunch)
洋蔥牛肉飯
2013-08-26 168 views
七月二十八日 (星期日)身邊的朋友也知道我倆最近忙碌非常婚禮的細節要遂一準備外,這陣子也要忙於四週找尋我們的蝸居呢這區一直是我倆的心水但自上星期從友人C聽過另一樓盤後,卻深深被吸引着是日先到MegaBox,再出發睇樓,行到差不多九時,又累又餓到德福,自然想吃丼丼屋,但那時仍然有很多人等位架架妹天生就不是抵餓的材料,胡亂走到久別了的赤丸製麵所記得,初次認識赤丸製麵所是他們在APM的舊店是回再來,感覺也沒有怎樣的變化,連忙點了兩個掛烏冬來填肚見到隔離的女士吃,所以點了這個吉列豬扒滑蛋掛烏冬炸豬排不太油膩,肉卻是有點韌滑蛋亦是一團的,沒有滑溜感覺如果換上半生熟的蛋漿,配上烏冬吃,相信效果應會好一點架架仔被櫻花蝦吸引著,就點了這客櫻花蝦天婦羅蝦掛烏冬櫻花蝦的份量不少,味道香口惹味最大問題亦是滑蛋,問題如上天婦羅蝦的炸粉亦落得太重手,內裡蝦肉卻彈牙鮮味烏冬的整體口感尚算不錯,但間中吃到某幾條過韌的吃過後,再去看電器,忙忙忙忙忙忙
七月二十八日 (星期日)

身邊的朋友也知道我倆最近忙碌非常
婚禮的細節要遂一準備外,這陣子也要忙於四週找尋我們的蝸居呢

這區一直是我倆的心水
但自上星期從友人C聽過另一樓盤後,卻深深被吸引着
到德福,自然想吃丼丼屋,但那時仍然有很多人等位
架架妹天生就不是抵餓的材料,胡亂走到久別了的赤丸製麵所

記得,初次認識赤丸製麵所是他們在APM的舊店
是回再來,感覺也沒有怎樣的變化,連忙點了兩個掛烏冬來填肚
吉列豬扒滑蛋掛烏冬
見到隔離的女士吃,所以點了這個吉列豬扒滑蛋掛烏冬
炸豬排不太油膩,肉卻是有點韌
滑蛋亦是一團的,沒有滑溜感覺
如果換上半生熟的蛋漿,配上烏冬吃,相信效果應會好一點
櫻花蝦天婦羅蝦掛烏冬
架架仔被櫻花蝦吸引著,就點了這客櫻花蝦天婦羅蝦掛烏冬
櫻花蝦的份量不少,味道香口惹味
最大問題亦是滑蛋,問題如上
天婦羅蝦的炸粉亦落得太重手,內裡蝦肉卻彈牙鮮味
烏冬的整體口感尚算不錯,但間中吃到某幾條過韌的

吃過後,再去看電器,忙忙忙忙忙忙
2013-07-28
$55 (Dinner)
2013-07-29 73 views
尋日同朋友經過見無人排隊就試一試坐底之後都有杯水招呼下,點知原來係水喉水黎!一飲就知係完全無煲過個隻之後我地叫左兩碗招牌赤丸拉麵好快就黎左 <GOOD!但係一望就知中伏!!(原諒我因為賣相關係而無影相)賣相差已經不在話下!配菜又極少,只有兩粒五毫子size既帶子,一片超薄叉燒,同埋一片紫菜+粟米湯底又偏鹹,似公仔麵的味精湯麵質更加完全唔似拉麵,太軟以一碗價值$5X既招牌拉麵黎講係0分!仲有店內氣溫超高,食到一半已經全身出哂汗!而且職員服務態度麻麻所以絕對唔食第二次!
尋日同朋友經過見無人排隊就試一試

坐底之後都有杯水招呼下,點知原來係水喉水黎!
一飲就知係完全無煲過個隻

之後我地叫左兩碗招牌赤丸拉麵
好快就黎左 <GOOD!
但係一望就知中伏!!

(原諒我因為賣相關係而無影相)
賣相差已經不在話下!

湯底又偏鹹,似公仔麵的味精湯
麵質更加完全唔似拉麵,太軟
以一碗價值$5X既招牌拉麵黎講係0分

仲有店內氣溫超高,食到一半已經全身出哂汗!
而且職員服務態度麻麻
所以絕對唔食第二次!
2013-07-28
$53 (Lunch)
2013-05-24 47 views
今日同d friend放學一齊去九龍灣食飯,見到日本野赤丸未試過就去左排隊。開開心心咁,個friend有d攰無用力啪一聲放左佢過牌落收銀櫃,完全無惡意,係攰左d,轉頭個男經理好大力拍落張抬到,話"整係你識拍呀"積係發脾氣都無好咁明顯啦,話曬服務性行業,服務態度真係吾掂,何況真係無心。未試過出品但希望下次d waiter 就吾好咁易嘈底,對住d無惡意既人發脾氣啦
2013-04-09 30 views
平日赤丸門口都總有人排緊隊,但今晚去到竟然唔使等位,小弟就一支箭入左去喇叫左個海鮮咖哩飯,個咖哩汁都幾香,海鮮方面料都算多, 尤其係條炸蝦!又脆又大條!跟飯有個麵是湯, 同樣唔錯!之後唔少得既就係小弟最愛既 ---- 吉列南瓜薯餅,超好味, 每次黎都要整番件!其他小食都好似唔錯不過都係薯餅最正!
平日赤丸門口都總有人排緊隊,

但今晚去到竟然唔使等位,

小弟就一支箭入左去喇

叫左個海鮮咖哩飯,

個咖哩汁都幾香,

海鮮方面料都算多, 尤其係條炸蝦!

又脆又大條!
跟飯有個麵是湯, 同樣唔錯!
之後唔少得既就係小弟最愛既 ---- 吉列南瓜薯餅,

超好味, 每次黎都要整番件!

其他小食都好似唔錯不過都係薯餅最正!
2013-04-08
$70 (Dinner)
  • 吉列南瓜薯餅