有冇人去完日本都好掛住即叫即燒嘅海鮮?🤤呢種食法其實即係「浜燒」,只要食材夠新鮮,好簡單嘅調味,混和海水嘅鹹鮮同炭烤嘅香氣已經好好食,一個字講晒,鮮‼️秋田鐵板燒好出名,應該大家都聽過,但其實尖沙咀分店都有一層係專食「浜燒」🔥有時覺得鐵板燒太滯太油膩,浜燒都係一個好選擇!而且仲係師傅即席燒俾你食,唔使自己落手落腳🫶🏻二人前套餐 $1088重頭戲浜燒料理日本直送活生蠔🦪Seasonal Japanese Live Oyster可以揀生食或者浜燒,我梗係要試吓師傅嘅手勢啦,用牛油同埋鰹魚汁燒,燒嘅時候已經香噴噴,而且火候控制得好好,燒完嘅蠔仲係非常飽滿,咬落去勁多汁,吱啲青檸汁食仲吊出海鮮味南非鮑魚South African Abalone鮑魚未燒之前仲識郁,肉厚又爽彈,簡單配柚子胡椒鹽已經好好食函館北寄貝Hakodate Hoki Clam平時食北寄貝都多數係食壽司,原來燒咗係可以咁好食!具備北寄貝自身海水嘅鹹鮮再加鰹魚汁同牛油,肉質好彈牙,好想encore 北海道帆立貝Hokkaido Scallop呢個燒嘅時候真係好大火,好震撼❤️‍🔥用香草、清酒、鰹魚汁同牛油煮,雖然火好猛,但肉質依然

二人前套餐 $1088

重頭戲浜燒料理

日本直送活生蠔🦪
Seasonal Japanese Live Oyster

南非鮑魚
South African Abalone
鮑魚未燒之前仲識郁,肉厚又爽彈,簡單配柚子胡椒鹽已經好好食

函館北寄貝
Hakodate Hoki Clam

北海道帆立貝
Hokkaido Scallop

呢個燒嘅時候真係好大火,好震撼❤️‍🔥用香草、清酒、鰹魚汁同牛油煮,雖然火好猛,但肉質依然嫩滑,一啲都唔老!唔知師傅係點做到..

人氣味噌甲羅燒🦀 x 成田蒲燒鰻魚丼
Kani Creamy Crab Miso x Grilled Narita Eel over Rice
呢個套餐吸引在於仲有甲羅燒食,鍾意食蟹膏嘅一定唔可以錯過,啲蟹膏超級鮮甜無腥味,無論係配多士,定係店員教我哋嘅隱藏食法:就係撈落鰻魚飯到食都係超正,真係好邪惡

Appetizer
有海草、口感極為爽脆嘅粒貝同漬物

季節沙律🥗
Seasonal Salad

刺身五點
Seasonal Sashimi Combo
中拖、深海池魚、三文魚、甜蝦都好新鮮

最後以抹茶紅豆布甸作結

2024-06-24
$550 (Dinner)
  • 人氣蟹味噌甲羅燒
  • 成田蒲燒鰻魚丼
  • 日本直送活生蠔
  • 鮮活南非鮑魚
  • 三點浜燒料理
📍 秋田浜燒食堂 (尖沙咀)尖沙咀天文臺圍8號地舖 👉 秋田鐵板燒二人前套餐💰每位888+(10%service charge)😋😋😋😋.9/5🇯🇵季節沙律季節沙律清新爽口,使用當季的新鮮蔬菜,搭配輕盈的醬汁,為整個套餐開啟了完美的序幕🇯🇵魚籽鵝肝蒸蛋魚籽鵝肝蒸蛋口感滑嫩,鵝肝的濃郁與魚籽的咸香相互融合,讓人一口接一口。蒸蛋的細膩口感更是為這道菜增添了層次感,讓人驚艷不已🇯🇵鮮活時令龍蝦鮮活時令龍蝦的肉質鮮甜,鮮嫩可口,搭配簡單的調味,完美展現了海鮮的原汁原味。每一口都令人陶醉🇯🇵原隻鮮活南非鮑魚南非鮑魚煮至剛好,保留了其鮮美的海味。肉質彈牙,口感極佳,搭配清淡的醬汁,讓每一口都能感受到海洋的氣息🇯🇵季節時令海鮮(鐵板燒蟶子)鐵板燒蟶子外焦內嫩,帶有微微的炭香,鮮味十足。與特製醬料野菌搭配,簡單卻令人難忘🇯🇵香煎頂級鵝肝香煎頂級鵝肝外脆內軟,味道十分濃郁。搭配魚子金泊份外高級,加上蒜蓉包平衡了鵝肝的油膩感,讓整體口感更加和諧🇯🇵鹿兒島霜降和牛薄燒卷 鹿兒島和牛鹿兒島霜降和牛薄燒卷的肉質鮮嫩,油花分布均勻,輕輕一咬便能感受到肉汁四溢。搭配炸蒜片調味,讓牛肉的天然風味得以充分展現🇯🇵鹿兒島
📍 秋田浜燒食堂 (尖沙咀)
尖沙咀天文臺圍8號地舖

👉 秋田鐵板燒二人前套餐
💰每位888+(10%service charge)
😋😋😋😋.9/5

🇯🇵季節沙律

🇯🇵魚籽鵝肝蒸蛋

🇯🇵鮮活時令龍蝦

🇯🇵原隻鮮活南非鮑魚

🇯🇵季節時令海鮮(鐵板燒蟶子)

🇯🇵香煎頂級鵝肝

🇯🇵鹿兒島霜降和牛薄燒卷 鹿兒島和牛

🇯🇵鹿兒島霜降和牛厚燒 鹿兒島和牛
厚燒的鹿兒島霜降和牛同樣令人驚艷,肉質更加豐富。經過鐵板燒的處理,外焦內嫩,口感層次分明,是肉食愛好者的必試之選

🇯🇵秋田炒飯
秋田炒飯香氣撲鼻,米飯粒粒分明,配料新鮮,口感豐富。簡單卻極具家常風味,為整個用餐體驗增添了一絲溫暖感

🇯🇵炒野菜
炒野菜色彩繽紛,保持了原汁原味。清脆的口感搭配少許的蒜香,讓人感受到自然的清新,平衡了肉類的豐腴感

🇯🇵龍蝦清湯
龍蝦清湯鮮美清淡,湯底濃郁,完美襯托了龍蝦的鮮味。每一口都如同在海邊享受海風,讓人心情愉悅

🇯🇵精選甜品(銅鑼燒與綠茶或紅豆雪糕)
銅鑼燒外酥內嫩,搭配香濃的綠茶或紅豆雪糕,為整個套餐劃上完美的句號。甜而不膩,讓人回味無窮

回頭: yes yes yes ,秋田的鐵板燒套餐無疑是一場味蕾的盛宴,無論是海鮮還是肉類,都展現了食材的極致風味,讓人流連忘返🔥🔥🔥🥰🍻🤩
2024-08-27 731 views
秋田鐵板燒刺身專門店 — 尖沙咀這家店已屹立10年有餘,口碑載道。店鋪採用日式裝潢,分為上下兩層。今次我點的鐵板套餐,每位888元,堪稱最抵食之選。當中包含沙律、牛肉、海鮮、鵝肝、湯、飯及甜品等豐富內容。沙律淋有芝麻汁,既酸又甜,別具開胃滋味。魚籽鵝肝蒸蛋綿滑細膩,鹹香誘人。活龍蝦肉質緊實鮮甜,廚師以火燒烤一次,更添風味。龍蝦頭則用來熬製湯頭,鮮甜濃郁。鵝肝質地細緻綿密,入口即化,散發出濃郁而高雅的味道。另外兩款鹿兒島霜降和牛和厚切和牛也是必嚐之選,肉質柔軟入口即溶,回味無窮。總的來說,秋田鐵板燒刺身專門店環境雅致,菜式精緻可口,堪稱尖沙咀一絕。歡迎各位蒞臨品嚐。

秋田鐵板燒刺身專門店 — 尖沙咀

2024-07-22 759 views
屹立10年不倒👍🏻秋田鐵板燒刺身專門店 — 尖沙咀環境用日式裝潢,分別有兩層,最抵食嘅鐵板餐一定係 今次我叫嘅呢一款888元/位有齊沙律,牛肉,海鮮,鵝肝,湯,飯和甜品等。沙律芝麻汁 酸甜10分開胃魚籽鵝肝蒸蛋蒸蛋好滑 加上魚子 帶點鹹味,十分夾活龍蝦好生猛 啖啖肉廚師仲用火燒一次10分搶眼之後頭留作煮湯成個湯都好鮮甜頂級大鵝肝鵝肝質地細膩綿密,入口即化,令人賞心悅目。醇厚香氣,滑膩柔軟,在舌尖上綻放出濃郁而高雅的滋味。鹿兒島霜降和牛厚和牛我最鍾意包蒜片吃特別嘢味兩款牛也是入口即溶👍🏻😋回味無窮✅秋田鐵板燒刺身專門店📍尖沙咀天文台圍8號1樓
屹立10年不倒👍🏻秋田鐵板燒刺身專門店 — 尖沙咀

環境用日式裝潢,分別有兩層,

最抵食嘅鐵板餐一定係 今次我叫嘅呢一款888元/位
有齊沙律,牛肉,海鮮,鵝肝,湯,飯和甜品等。

沙律
芝麻汁 酸甜10分開胃

魚籽鵝肝蒸蛋
蒸蛋好滑 加上魚子 帶點鹹味,十分夾

活龍蝦好生猛 啖啖肉
廚師仲用火燒一次10分搶眼
之後頭留作煮湯
成個湯都好鮮甜

頂級大鵝肝

鵝肝質地細膩綿密,入口即化,令人賞心悅目。
醇厚香氣,滑膩柔軟,在舌尖上綻放出濃郁而高雅的滋味。

鹿兒島霜降和牛厚和牛
我最鍾意包蒜片吃特別嘢味
兩款牛也是入口即溶👍🏻😋回味無窮

✅秋田鐵板燒刺身專門店
📍尖沙咀天文台圍8號1樓
衝住一手捉赤蝦刺身活動而來~老公好有信心,男兒手大都食四方~佢拎到9隻!!! 超勁~👏🏻👏🏻😂小樽漁港二人set ($1088)餐前小食(明太子沙律、水雲、牛蒡)及季節沙律,清新開胃,中間嘅水雲尤其開胃日本直送獨眼龍生蠔,好大隻😍肉質爽口, 清甜得來又肥美, 都幾Creamy!!廚師發辦刺身五點,包括薄切池魚、劍魚、拖羅、三文魚、油甘魚池魚加酸汁提鮮好正,好味, 其他刺身厚切, 好肥美!燒鮮活南非鮑魚、北海道帆立貝、函館北寄貝非常新鮮, 睇住師傅校準火候嚟燒上碟仲係熱辣辣出晒煙,鮑魚夾口冇沙店員燒得啱啱好,帆立貝入口仲係好彈牙,味道好鮮甜!北寄貝好爽,味道鮮甜勁正甲羅燒濃郁的蟹膏😝仲要好大份,多士大大件烘得好靚,蟹膏質感比較濕潤,味道好香濃,好滋味。成田蒲燒鰻魚丼超厚身鰻魚燒得好香火焰香蔥三色海鮮丼魚生經過火炙之後,魚油更香,壽司飯煙韌,份量又唔會太多,剛剛好甜品: 杏仁奶凍唔會太甜,好香杏仁味總體:有得玩,有刺身,仲有燒海鮮,的確係個唔錯嘅體驗!

小樽漁港二人set ($1088)

廚師發辦刺身五點,包括薄切池魚、劍魚、拖羅、三文魚、油甘魚
池魚加酸汁提鮮好正,好味, 其他刺身厚切, 好肥美!

燒鮮活南非鮑魚、北海道帆立貝、函館北寄貝
非常新鮮, 睇住師傅校準火候嚟燒

上碟仲係熱辣辣出晒煙,鮑魚夾口冇沙

店員燒得啱啱好,帆立貝入口仲係好彈牙,
味道好鮮甜!

北寄貝好爽,味道鮮甜勁正

甲羅燒

超厚身鰻魚燒得好香

火焰香蔥三色海鮮丼

甜品: 杏仁奶凍
唔會太甜,好香杏仁味

總體:有得玩,有刺身,仲有燒海鮮,的確係個唔錯嘅體驗!

2023-11-24 504 views
環境裝修佈置超有日本風,恍似置身於日本的餐廳,燈光微黃浪漫。餐牌:二人前套餐有兩款:1札幌漁港2小樽漁港,我選了小樽比較多刺身吃 。開始前,餐廳有個活動是:用一隻手能拿到的赤蝦數量,就是你的了 。我拿了5隻,挺有趣的,當然蝦肉質素也不錯,爽口新鮮的。餐前小食:都是冰涼濕潤而且酸酸的小吃,很開胃 。季節沙律:蔬菜新鮮,整個沙律都很脆口,調味醬汁吃到底時偏酸 。精選刺身五點:特別欣賞吞拿魚刺身,肉質較堅硬、油脂甘香,入口即化,而且魚的鮮味濃 。其次最右邊的很脆口鮮活南非鮑魚,北海道帆立貝,函館北寄貝:相中的海鮮是未經燒熟的,在燒之前會先展示生的,鮑魚是即場撈出來還是動的很新鮮。鮑魚邊位爽脆,中間肉完全不韌;帆立貝與北寄貝同樣爽彈鮮甜 。日本直送活生蠔:好大隻的生蠔🦪🤩,日本直送的令和怪物,看外表就很飽滿,廚師已經調味,加點檸檬汁就可以 。人氣蟹味噌甲羅燒:甲羅燒滿滿的蟹膏中有鮮蟹肉的鮮甜,味道適中不太鹹,配搭超鬆脆蒜蓉包,很滋味 。火炙香蔥三色迷你海鮮丼:還未吃已經嗅聞到濃郁的火炙及香蔥香氣,迷你丼好讓我不會太飽可以吃到更多不同款式的美食 。鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬:這款日式烏冬口感煙韌,

餐牌:
二人前套餐有兩款:
1札幌漁港
2小樽漁港,我選了小樽比較多刺身吃 。

餐前小食:

都是冰涼濕潤而且酸酸的小吃,很開胃 。

季節沙律:
蔬菜新鮮,整個沙律都很脆口,調味醬汁吃到底時偏酸 。

精選刺身五點:
其次最右邊的很脆口

鮮活南非鮑魚,北海道帆立貝,函館北寄貝:

日本直送活生蠔:

人氣蟹味噌甲羅燒:

火炙香蔥三色迷你海鮮丼:

鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬:
這款日式烏冬口感煙韌,用鮮蟹肉令整個特別鮮甜,可惜使用蛋黃醬味道略為普通 ,幸好有明太子調味 。

紅豆奶凍:
奶凍偏淡但奶味濃,配以甜紅豆甜度適中 。

2023-11-19
  • 鮮活南非鮑魚
2023-11-21 925 views
餐廳環境/店舖裝修好特色有點像回到鄉下日本的感覺,光線柔和用餐環境舒適。超值活動/這個免費活動是1手攞得起幾多隻蝦就送幾多隻比你食,我怕拿太多吃不到,只是隨意拿了6隻咋餐前小食&季節沙律/沙律菜好新鮮完全不會有生鏽,調味都剛剛好 。精選刺身五點/5種魚5種唔同口感魚香,油脂都有好大分別,其中吞拿魚未至於入口即化但已經非常鬆化加上厚切魚肉可以在口中慢慢享受。最右邊的白身魚口感爽滑彈牙油脂感無咁豐富,相對地肉味甜味會放大 。日本直送活生蠔/岩手縣直送的令和怪物鮮甜,不需要添加其他調味師傅已經調好 。北海道帆立貝&飽魚函館北寄貝&鮮活南非鮑魚/炙燒為食材增添了一股焦香加上牛油同香料,入口即時在口腔散發出來,慢慢咀嚼之後帆立貝慢慢釋放出鮮味甜味,因為經過燒烤所以口感緊致彈牙👍,鮑魚群邊部份比較軟滑中間緊實爽甜,北寄貝亦爽滑全部都好有水準 。人氣蟹味噌甲羅燒/蟹膏蟹肉蟹籽蟹味濃郁加上烤到外脆內軟的蒜蓉包 。火炙香蔥三色迷你海鮮丼/裡面有蝶魚群邊,三文魚加一件白身魚全部經過火炙後香味更誘人。鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬/明太子加上蛋黃醬凍烏冬,蟹肉都絕不馬虎不會用現成假蟹柳 。紅豆奶凍/奶凍軟滑完美句
餐廳環境/

店舖裝修好特色有點像回到鄉下日本的感覺
,光線柔和用餐環境舒適。

超值活動/

餐前小食&季節沙律/

沙律菜好新鮮完全不會有生鏽,調味都剛剛好 。

精選刺身五點/

日本直送活生蠔/

北海道帆立貝&飽魚函館北寄貝&鮮活南非鮑魚/

人氣蟹味噌甲羅燒/

蟹膏蟹肉蟹籽蟹味濃郁加上烤到外脆內軟的蒜蓉包 。

火炙香蔥三色迷你海鮮丼/

鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬/

明太子加上蛋黃醬凍烏冬,蟹肉都絕不馬虎不會用現成假蟹柳 。

紅豆奶凍/

奶凍軟滑完美句號。
2023-11-19
  • 精選刺身五點
2023-11-20 259 views
今天來到尖沙咀用膳,我很喜歡裏面的裝潢,很溫暖的感覺。 我們叫了小樽漁港套餐,最先上來的是沙律和前菜,很清新~ 我最喜歡是慢煮鵝肝,很香然後玩了一個一手赤蝦小遊戲!拿多少送多少!拿了4隻呢刺身甜蝦呢!岩手縣生蠔實在讓我震驚,一隻手掌的size!而且十分creamy, 很享受。刺身方面我最喜歡的是拖羅,厚厚的油香十分好吃。主角來了,燒南非鮑魚,北海道帆立貝,北極貝。我最喜歡的是帆立貝,一個字,鮮,肉質彈牙,而且清甜。然後就是甲羅燒,味道濃郁,大大一份吃得很滿足!最後還有火炙迷你海鮮丼,一樣出色。總的來說我會推薦給喜歡吃日式燒海鮮的朋友來吃!

刺身方面我最喜歡的是拖羅,厚厚的油香十分好吃。

然後就是甲羅燒,味道濃郁,大大一份吃得很滿足!
最後還有火炙迷你海鮮丼,一樣出色。
總的來說我會推薦給喜歡吃日式燒海鮮的朋友來吃!

2023-11-18 218 views
黎到佐敦一間日式餐廳,地理位置就雖然係唔太方便,但係咁辛苦嚟到呢度食到超值嘅套餐就絕對值得!一個價值1088嘅「小樽漁港」套餐,包含嘅嘢絕對係會令人滿載而歸。重頭戲未嚟之前就梗係要食沙律開一開胃先。再黎就係漬物,雖然份量細細但係好滿足。有個小遊戲,一隻手拎到幾多隻蝦就可以食到幾多隻,我隻手就唔大,抓到4隻都算係唔錯啦。蝦既鮮甜可以過一過口癮。生蠔係我最愛,今日食到岩手縣既岩蠔,見到個大小就已經被嚇親。咁大隻蠔比較少食到,滿足曬。食完生蠔職員就幫我哋燒鮑魚同埋帶子,個帶子嘅湯汁真係一流,直頭要索晒啲湯汁。蟹膏甲羅燒都係一見到就必點嘅嘢,鹹香鮮甜,配上蒜蓉包係好夾嘅組合。配有蟹肉明太子既蛋黃醬烏冬俾人感覺好新鮮,醬料十足,烏冬唔會乾身。朋友叫嘅迷你海鮮丼份量話大唔大話細唔細,最緊要都係食得飽。其實係食主食烏冬嘅時候都已經飽飽地,食完之後再上一個精緻嘅甜品,紅豆奶凍質感綿滑,真係完美收尾。

2023-10-27 189 views
秋田浜燒食堂位於尖沙咀天文臺道。我哋選擇了小樽漁港套餐,$1088,包含了一系列精選刺身和其他海鮮美食。先嚟新鮮沙律和前菜軟綿鵝肝,水雲,牛膀首先上來的是五點精選刺身,其中包括三文魚、吞拿魚、鯛魚和油甘魚等,新鮮的魚片望落色澤鮮艷,肉質鮮嫩。 要即席燒嘅有南非鮑魚,北海道帆立貝,函館北寄貝,師傅會替客人燒熟海鮮,燒得剛剛好,不必擔心自己會燒過龍👍南非鮑魚肉質彈牙又鮮甜,而帆立貝則加入牛油一齊燒,帶有淡淡的海洋風味,口感鮮嫩爽口。 蟹殼蟹膏甲羅燒帶有濃郁的蟹味,味帶鹹香,配上烘多士一齊食,令人回味。 日本生蠔刺身充滿了海鮮的鮮味和Creamy口感‼️ 一手抓蝦係送的,抓了六隻,都幾大隻,赤蝦刺身,刺身肉質鮮嫩,味道鮮甜,🥰可要求刺身上或師傅幫手燒👍 主食鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬和火炙香蔥三色迷你海鮮丼烏冬煙靭 甜品的杏仁豆腐口感滑順,味道清香有杏仁香味,給了我們一個完美的結尾。
秋田浜燒食堂位於尖沙咀天文臺道。

先嚟新鮮沙律和前菜
軟綿鵝肝,水雲,牛膀

蟹殼蟹膏甲羅燒
帶有濃郁的蟹味,味帶鹹香,配上烘多士一齊食,令人回味。

充滿了海鮮的鮮味和Creamy口感‼️

一手抓蝦係送的,抓了六隻,都幾大隻,赤蝦刺身刺身肉質鮮嫩,味道鮮甜,🥰
可要求刺身上或師傅幫手燒👍

主食鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬和火炙香蔥三色迷你海鮮丼
烏冬煙靭

甜品的杏仁豆腐
口感滑順,味道清香有杏仁香味,給了我們一個完美的結尾。

2023-10-25 184 views
尖沙咀出名多居酒屋,放工約埋朋友嚟食下日式海鮮燒~享受一下~我地叫咗個小樽二人前套餐$1088有齊小食、沙律、刺身、海鮮濱燒、生蠔、北寄貝、甲羅燒~仲碗個自選飯食,同甜品、夠晒滋味同飽肚~餐前小食有牛旁、水雲、鵝肝,呢個配搭恰到好處,鵝肝好滑好甘香,再食水雲牛旁中和油膩感~海鮮濱燒有鮑魚、帆立貝、北寄貝,每款都巨型好大隻~鮑魚生猛仲識郁~食落口每口啖啖肉好鮮味~燒原隻咁食係最滋味的~生蠔好creamy唔重鐵銹味~蟹殼蟹彥甲羅燒配香脆法包,真係食到停唔到口~飯食方面我同朋友揀咗鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬,火炙香蔥三色迷你海鮮丼,各有特色~海鮮丼有我最鍾意食嘅左口魚~最後係香滑嘅牛奶布丁~最後要提下呢個餐仲包免費一手抓蝦,朋友抓到6隻我地每人有3隻赤蝦食~好玩😂

蟹殼蟹彥甲羅燒配香脆法包,真係食到停唔到口~

• 蟹殼蟹膏甲羅燒
  • 北海道帆立貝
  • 函館北寄貝
這次來到天文台圍的一角,發現這家日本料理店的質素相當不錯。我們點了一個小樽漁港二人套餐:先有一個柚子汁伴沙拉,車厘茄鮮甜,水晶草的口感涼涼爽爽的,伴著有柚子汁的沙拉菜吃感覺開胃。前菜有一個海藻伴青瓜,味道清爽,加上一小塊鵝肝,口感香滑濃郁。旁邊的牛蒡和蒜粒也不錯。再有日本直送活生蠔,蠔肉肥美,建議連同醬汁一起倒進口中品嘗,感受最捧!刺身盛有三文魚、吞拿魚、油甘魚、鯛魚等,全部都十分新鮮,特別是吞拿魚十分肥美。另外有鮮蝦刺身,特別在是我親手抓的!店家有活動,一手抓到多少算多少,我抓到六隻算不錯吧?這個蝦最好吃的是蝦頭的蝦膏,是我吃過最香最濃的蝦膏!其後開始是燒物:函館北寄貝肉質較有嚼勁;北海道帆立貝則相對軟身一些;南非鮑魚爽滑也挺彈牙的;蟹味噌甲羅燒則伴有法國麵包吐司,濃郁的蟹膏香味與烤麵包真是最佳配搭!主食我們選了成田蒲燒鰻魚飯和鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬。鰻魚很香,油香和肉香也有,也沒有很多骨;冷烏冬也挺惹味,一點點酸甜和咸味,但又十分清爽。甜品是紅豆杏仁奶凍,杏仁的香氣和紅豆的甜配在一起比較好吃。
甜品是紅豆杏仁奶凍,杏仁的香氣和紅豆的甜配在一起比較好吃。
2023-10-18
2023-10-19 207 views
星期三和老公到尖沙咀秋田浜燒食堂吃晚餐。我們叫了小樽漁港二人前套餐 $1088+1。餐前小食: 慢煮鵝肝、水雲海藻、牛蒡蒜頭漬碟子精美使食物變得更加吸引,三款小食都不錯,特別是慢煮鵝肝的味道很濃郁。季節沙律以柚子汁佐沙律,很開胃。精選刺身五點刺身厚切,新鮮肥美,非常滿足。三點浜燒料理: 函館北寄貝、北海道帆立貝、鮮活南非鮑魚吃得出來海鮮的鮮甜,高質食材就可以做得到這一點,很讚。日本直送活生蠔生蠔也是很新鮮肥美的,好吃。人氣蟹味噌甲羅燒甲羅燒鹹鹹的,因為加了味噌,配著法包吃就剛剛好,相輔相成,味道變得更鮮,喜歡。自選食事: 成田蒲燒鰻魚丼、鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬兩個主食份量小小一碗,但也足以飽肚,都挺美味的。甜品: 杏仁布甸杏仁味很突出,加上一點點紅豆,添加甜味,口感非常水潤。另外有一個環節是看我們一手拿到幾隻赤蝦,就贈送給我們,很有趣,而赤蝦蝦膏味很濃醇。
星期三和老公到尖沙咀秋田浜燒食堂吃晚餐。
我們叫了小樽漁港二人前套餐 $1088+1。
餐前小食: 慢煮鵝肝、水雲海藻、牛蒡蒜頭漬
慢煮鵝肝、水雲海藻、牛蒡蒜頭漬
季節沙律
以柚子汁佐沙律,很開胃。
精選刺身五點
刺身厚切,新鮮肥美,非常滿足。
精選刺身五點
三點浜燒料理: 函館北寄貝、北海道帆立貝、鮮活南非鮑魚
吃得出來海鮮的鮮甜,高質食材就可以做得到這一點,很讚。
函館北寄貝、北海道帆立貝
鮮活南非鮑魚
日本直送活生蠔
生蠔也是很新鮮肥美的,好吃。
人氣蟹味噌甲羅燒
自選食事: 成田蒲燒鰻魚丼、鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬
兩個主食份量小小一碗,但也足以飽肚,都挺美味的。
鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬
甜品: 杏仁布甸
杏仁味很突出,加上一點點紅豆,添加甜味,口感非常水潤。
杏仁布甸
赤蝦
2023-10-18
$598.5 (Dinner)
函館北寄貝、北海道帆立貝
鮮活南非鮑魚
杏仁布甸
赤蝦
2023-10-11 104 views
三品前菜~ 蟹膏豆腐配海膽 、酒煮東風螺、漬物,前菜也認真做,擺盤有❤️思,甜蕃茄沙律夠新鮮,食落清新北海道蠔屬優質貨色,不會過鹹,💯分茶碗蒸材料足,蛋夠滑😇魚生最重要是夠新鮮,今晚的魚生完全沒有令人失望。深海池魚、赤背、油甘魚腩等鮮味到不得了,口感令人回味👍🏻壽司每件也很出色,鱈場蟹壽司蟹肉上面有蟹膏,提升了味蕾的感覺;金龍鯛壽司用入口即溶來形容;赤身醬油漬口感特別;魷口魚邊廚師用火燒一燒,香噴噴;秋刀魚完全不腥🎉燒拖羅,用紫菜包着吃,減輕了拖羅的油膩,配搭有心思海膽魚子飯絕對是我至愛,十分美味🥰日本牙帶魚,燒得好香口魚湯完全是清甜的感覺甜品生果雪糕都絕不遜色,全個套餐的食物質素均令人🈵️意!👍🏻👍🏻

甜蕃茄沙律夠新鮮,食落清新

北海道蠔屬優質貨色,不會過鹹,💯分

茶碗蒸材料足,蛋夠滑😇

燒拖羅,用紫菜包着吃,減輕了拖羅的油膩,配搭有心思

海膽魚子飯絕對是我至愛,十分美味🥰

日本牙帶魚,燒得好香口

魚湯完全是清甜的感覺

2023-09-30 777 views
今晚約朋友食日本燒烤,尖沙咀秋田浜燒食堂。到餐廳需要走一段斜路,一輪喘氣後終於到達,運動過後食量應該會大增。餐廳是日本居酒屋格調,木系為主,燈光較暗,給人下班後立即放鬆的感覺。赤蝦刺身剛坐下,店員推薦有活動玩:一手抓赤蝦!碟裡盛著8隻蝦,玩法是一手抓到多少就送多少。朋友負責抓,怎樣努力也只能抓到5、6隻,店員忍不住悄悄地說:「抓多少都送你們8隻」。最後,桌上送上了8隻肥嫩蝦刺身。今晚我們點了個性價比較高的扎幌漁港二人前套餐($988),食物豐盛。餐前小食前菜很特別,食材有慢煮鵝肝、海草和牛蒡,分量少,但做得非常精緻。季節沙律甜酸爽脆,開胃。和風燒物料理燒物有三種選擇,由於羊架和牛肉較常吃,我們選了較少吃、少見的生燒藍儲吞拿魚下顎,賣相像蓋子原來是魚皮,燒得脆香,打開“蓋子”,盛著一大塊肥嫩的吞拿魚肉,鮮味濃郁,淡淡肉,果然沒點錯。三點浜燒料理有南非鮑魚、北海道帆立貝、日本直送活生蠔和函館北寄貝,廚師在旁用噴槍炙燒食物,鮮甜美味,火候剛好,把汁鎖住了,好吃。日本生蠔刺身吃起來清爽,肉質飽滿,佐略帶酸味的醬料,味道有層次感。蟹殼蟹膏甲羅燒這道菜值得一讚!蟹膏用碗盛載,加上蟹籽和蔥花等,塗麵

季節沙律
甜酸爽脆,開胃。

和風燒物料理

日本生蠔刺身
吃起來清爽,肉質飽滿,佐略帶酸味的醬料,味道有層次感。

蟹殼蟹膏甲羅燒
這道菜值得一讚!蟹膏用碗盛載,加上蟹籽和蔥花等,塗麵包一流!

主食:
選了成田蒲燒鰻魚丼和火炙香蔥三色迷你海鮮丼,相當柔軟,淋上的醬汁甜而不膩,海鮮就稍遜,味道不太突出。

火炙香蔥三色迷你海鮮丼

最後上甜品,完美結束!

2023-09-18
火炙香蔥三色迷你海鮮丼