2023-09-27 494 views
上次試過秋田板燒刺身,食得好開心,今次試佢樓下嘅爐端燒,選了札幌漁港二人套餐( $988 )。餐前小食、季節沙律有水雲海藻、牛蒡蒜頭漬、慢煮鵝肝。三樣不同質感、味道,滿意的開始。沙律加了柚子汁,更加清新。日本直送活生蠔飽滿滑溜、新鮮,灑上青檸汁味道特別。侍應拿出一盤赤蝦,話一手能夠抓多少便送多少,更送上技巧貼士,讓我們免費多了一份赤蝦刺身。本來放工好攰沒有mood,但玩完竟然開心返😎。生燒藍鯨吞拿魚下顎第一次食藍鯨吞拿魚下顎,估唔到可以咁香滑,充滿魚油魚香,但一啲都唔腥。而外層燒到脆卜卜,可以搣嚟食,正!人氣蟹味噌甲羅燒廚師一啲都唔吝嗇,大大份蟹膏,伴烤得香脆嘅蒜蓉法包多士,調和了濃郁的蟹膏味,好滿足!鮮活南非鮑魚真正的爐端燒,職員把烤爐放在餐桌上慢慢烹煮赤裸的活鮑魚,不用任何調味,已十分鮮甜彈牙,值得等待。函館北寄貝、北海道帆立貝繼續爐端燒,肉汁保留在貝殼內,同樣原味上已足夠感動味蕾。火炙香蔥三色迷你海鮮丼三款刺身魚中有我特別鍾意的左口魚,又甜又滑溜;飯的醋味亦調得很適中。紅豆杏仁奶凍再飽也必須吃,有淡淡的杏仁清香,加上紅豆溫柔的甜,是這餐完美的結束。

餐前小食、季節沙律

日本直送活生蠔
飽滿滑溜、新鮮,灑上青檸汁味道特別。

生燒藍鯨吞拿魚下顎

人氣蟹味噌甲羅燒

鮮活南非鮑魚

函館北寄貝、北海道帆立貝
繼續爐端燒,肉汁保留在貝殼內,同樣原味上已足夠感動味蕾。

火炙香蔥三色迷你海鮮丼

紅豆杏仁奶凍

$543 (Dinner)
如果你想品嚐日本的海鮮浜燒,不妨試試秋田浜燒食堂,位於尖沙咀的這間餐廳,氣氛超好😍,環境不錯👍,有日本傳統居酒屋的感覺。 餐廳的門口有一個大魚缸,裡面放滿了每天從日本空運過來的新鮮海鮮,你可以看到活蹦亂跳的蝦🦐、蠔🦪、貝類等,讓你有即捕即燒的體驗。餐廳提供兩款二人套餐,分別是小樽漁港($1088)和札幌漁港($988),內容相當豐富,包括餐前小食、沙律、刺身、燒物、甲羅燒、浜燒海鮮、飯或麵和甜品。 我們選擇了小樽漁港,可以吃到更多的刺身和海鮮。點菜後,店員送上一籃赤蝦,原來是要跟我們玩一個小遊戲:一手抓赤蝦🎮。 你可以用一隻手抓住多少隻赤蝦,就可以免費吃多少隻赤蝦刺身。 我們抓到了五隻,店員立刻幫我們處理好,送上一碟赤蝦刺身。 赤蝦很大隻,肉質鮮嫩甜美😋,蝦頭還有膏,真是一個驚喜的開始。接下來是時令刺身五點,有油甘魚、三文魚、吞拿魚、池魚和左口魚。 每種魚都切得很厚實,肉質肥美新鮮👌,油甘魚更是入口即溶,滿口魚油。 左口魚薄切,配上特製的酸汁,更能提升其鮮味。然後是三點浜燒料理,有北海道帆立貝、日本直送活生蠔和函館北寄貝。 這些海鮮都會由店員在我們旁邊的爐子上幫我們燒好,非常方便😊。

然後是三點浜燒料理,有北海道帆立貝、日本直送活生蠔和函館北寄貝。 這些海鮮都會由店員在我們旁邊的爐子上幫我們燒好,非常方便😊。 帆立貝非常肉厚多汁💦,用牛油、清酒和味醂燒出香氣四溢的味道。 活生蠔肉質飽滿彈牙💯,海水味濃郁,不需要任何調味料就很美味。 北寄貝爽口彈牙👏,用清水煮過後再加上柚子胡椒和青檸汁,清新開胃。

接下來是人氣蟹味噌甲羅燒,這是一道非常精緻的菜式,由蟹味噌、蟹子、蟹膏和蟹肉混合而成,塗在甲羅上再燒烤,香氣撲鼻👃。 這道菜配上烤過的多士一起吃,口感非常豐富,蟹味噌的鹹香和多士的鬆脆相互襯托,讓人一試難忘😍。

最後是飯或麵,我們選擇了成田蒲燒鰻魚丼和火炙香葱三色迷你海鮮丼。 鰻魚丼的鰻魚切得很厚,燒得香脆,配上甜醬汁和白飯,非常滿足😊。 海鮮丼有三文魚、吞拿魚和油甘魚,都是火炙過的,表面有焦香,裡面仍然保持嫩滑。 配上香葱和日式米飯,很有層次感。

最後是甜品,我們選擇了杏汁奶凍和紅豆杏仁奶凍。 杏汁奶凍味道清淡,口感滑溜,很適合作為飯後甜點🍰。 紅豆杏仁奶凍則是加了十勝紅豆,增加了香甜和口感,也很不錯👍。

整體來說,秋田浜燒食堂是一間性價比高的日本居酒屋,食物不錯👌,份量足夠👏,服務親切😊,氣氛佳😍。 二人套餐的價錢也很合理💰,可以吃到很多種類的海鮮浜燒和刺身🍣🍤🦀。 如果你喜歡日本海鮮,不妨來這裡試試看😉。

評分:
- 味道:4.5/5⭐
- 環境:4/5⭐
- 服務:4/5⭐
- 衛生:4/5⭐
- 抵食:4.5/5⭐
2023-09-06 74 views
小樽漁港二人前套餐$1,088Otaru Set $1,088 for two persons我最近去咗一間餐廳試咗佢哋嘅季節沙律,真係被味道同質感完全征服!食完之後,我整個人都感覺靈魂都被洗滌咗一遍!一開始就玩遊戲,一手抓赤蝦,你攞到幾多隻,就有幾多隻免費送俾你食。我哋今次有七隻免費,勁甜勁開心。首先,佢哋嘅精選刺身五點真係令我驚艷!三文魚腩、拖羅、明太子左口魚、油甘魚同金目鯛,每一款都新鮮得冇話講!刺身質感嫩滑,入口即化,令我嘅味蕾瞬間爆炸!特別係明太子左口魚,加埋啲鹹香嘅明太子醬汁,真係令人欲罷不能!然後仲有日本直送活生蠔!蠔肉鮮嫩多汁,每一口都充滿海洋嘅鮮味,好似海浪嘅擁抱一樣!真係令我回味無窮!另外仲有鮮活南非鮑魚同北海道帆立貝同函館北寄貝!佢哋嘅口感都好彈牙,鮑魚滋味濃郁,帆立貝同北寄貝都有鮮甜嘅海味,每一口都令人陶醉!接著就係人氣味噌甲羅燒同成田蒲燒鰻魚丼!味噌甲羅燒嘅香氣好濃郁,每一口都帶有炭火燒烤嘅獨特風味,真係令人嘆為觀止!成田蒲燒鰻魚丼令我驚喜不已,鰻魚肉質鮮嫩,配上蒲燒醬汁,一口接一口都停唔到!最後嚟緊就係火炙香葱三色迷你海鮮丼同甜品杏仁奶凍!海鮮丼有螺、三文魚
小樽漁港
二人前套餐$1,088

最後嚟緊就係火炙香葱三色迷你海鮮丼同甜品杏仁奶凍!海鮮丼有螺、三文魚同左口魚,每一款都新鮮鮮甜,火炙過嘅香葱令味道更加豐富!杏仁奶凍甜而不膩,滑順嘅口感令我嘅甜蜜指數瞬間飆升!

呢度絕對係一個值得一試嘅地方!

秋田浜燒食堂 (尖沙咀)
地址:尖沙咀天文臺圍8號地舖
2023-09-03 53 views
小樽漁港二人前套餐$1,088Otaru Set $1,088 for two persons呢間日式餐廳充滿格調,入到去就置身日本咁樣,清酒多樣化,酒櫃好看。一開始同客人玩遊戲,一手抓赤蝦,好彩男友手大隻,攞到七隻赤蝦,開心仔,免費送俾我地食,甜甜勁開心。季節沙律🥗結合了多款精選食材,每一道都散發出獨特的美味和風味。精選刺身五點(三文魚腩、拖羅、明太子左口魚、油甘魚、金目鯛)三文魚腩鮮嫩滑口腩,口感鮮嫩滑順,其中尤以明太子左口魚、油甘魚和金目鯛最為出色。日本直送活生蠔🦪蠔鮮海浪抱,帶來海洋的氣息。鮮活南非鮑魚南非鮑有嚼勁,展現了豐富的海鮮風味。北海道帆立貝及函館北寄貝顯示師傅炭燒功架,最值得欣賞師傅喺你面前炭燒嘅表演,色香味俱全。在人氣味噌甲羅燒配送多士,口感爽脆,鹹香入鮮。香醇炭火燒,滋味停不了。成田蒲燒鰻魚丼,甘甜令人回味無窮。火炙香葱三色迷你海鮮丼(螺、三文魚、左口魚)口感多樣的海鮮享受。甜品杏仁奶凍,甜,滑順心意甜。
小樽漁港

二人前套餐$1,088

日本直送活生蠔🦪蠔鮮海浪抱,帶來海洋的氣息。

鮮活南非鮑魚
南非鮑有嚼勁,展現了豐富的海鮮風味。

成田蒲燒鰻魚丼,甘甜令人回味無窮。

甜品杏仁奶凍,甜,滑順心意甜。
2023-08-27 53 views
日本居酒屋去得多 但係有得徒手捉蝦 然後送你刺身就真係第一次 今次我就成功一隻手捉到六隻 赤蝦刺身蝦肉都算大隻又鮮甜另外今日叫咗我最鍾意嘅生蠔 今日店員推介嘅係日本米崎蠔 夠厚身 帶creamy 至於熱食我哋就叫咗個生燒藍鯨吞拿魚下顎 燒完唔會乾柴 仲有啲油份同魚汁 超級Juicy 魚皮就燒到脆卜卜 好似薯片咁配蒜蓉包嘅蟹殼蟹膏甲羅燒 好好食 配包食唔會太膩 加上有鵪鶉蛋黃 令到成件事更加香最後最後一個非常豐富嘅火灸香蔥三色迷你海鮮丼

最後最後一個非常豐富嘅火灸香蔥三色迷你海鮮丼

2023-08-24 537 views
之前到沖繩旅行 吃過當地的浜燒即在海邊捕獲海產後即燒品嘗的傳統料理最近發現尖沙咀天文台道都有這款料理今次就跟朋友來【秋田浜燒食堂】嚐嚐這裡的鮮•我們看過餐牌後就點選了🍽 扎幌漁港二人前套餐 ($988 for 2 persons)未開始用餐前 店家跟我們玩一個‘’一手赤蝦‘’遊戲結果我一手抓了7隻 我們就多了7隻鮮甜赤蝦吃了🤭⭐️餐前小食有明太子沙律 水雲漬 山藥漬⭐️季節沙律⭐️澳洲頂級牛胸肋骨肉一個相當嫰滑的部位 非常軟腍 擁有恰好的油脂👍🏻👍🏻⭐️人氣蟹味噌甲羅燒滿滿蟹肉 蟹膏 蟹籽 塗在多士上層次感豐富三點浜燒料理⭐️鮮活南非鮑魚⭐️北海道帆立貝⭐️日本直送活生蠔⭐️函館北寄貝師傅以熟練的手勢為我們席前烹煮 充滿日式漁港風味 而且每款食材相當新鮮以簡單調味就可以 燒製中已嗅到海鮮香烤味道吃下每款都帶有鮮甜味道 而且師傅燒得恰好這個浜燒簡直豐富我們味蕾與視覺享受❤️自選食事---我跟朋友分別選了⭐️成田蒲燒鰻魚丼蒲燒鰻魚賣相吸睛 而且相當肥美⭐️鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬搞拌後吃 充滿清新的口感 味道都很不錯甜品⭐️紅豆杏仁豆腐我喜歡吃杏仁豆腐 加上紅豆點綴很有日式風味杏
之前到沖繩旅行 吃過當地的浜燒

• 澳洲頂級牛胸肋骨肉
  • 日本直送活生蠔
  • 成田蒲燒鰻魚丼
2023-08-23 42 views
知道日本🇯🇵準備排核廢水, 要快d 食餐日本黎先!刺身呀!今次同河童女一齊去 #秋田 撐枱腳點左個小樽漁港二人餐 $10881️⃣小食有明太子沙律、水雲、牛蒡及沙律食完好開胃,新鮮2️⃣獨眼龍生蠔,超大隻,好爽,有少少dressing,超好味,食完一隻唔夠喉3️⃣刺身五款,有薄切池魚、劍魚、拖羅、三文魚、油甘魚個人喜歡薄切池魚,點埋特製柚子汁,好夾呀!拖羅都好新鮮,有質素!4️⃣🉐燒海鮮,有南非鮑魚、帆立貝、北寄貝未燒之前,師傅俾我地望望打卡,好大隻,之後師喺你旁邊炮製呀,一路燒一路忍唔住想快d食!個北寄貝不得了!燒完仲好Juicy,可以飲埋d汁!5️⃣甲羅燒,開頭睇唔知係咩原來係濃濃的蟹膏加多士,蟹膏好濃味,好香,仲有蟹肉添!可以點住多士食,淨左啲蟹膏仲可以撈飯呀!6️⃣蒲燒鰻魚丼條鰻魚好大條,有厚身,juicy! 岩晒鰻魚控!7️⃣三色海鮮丼刺身經過火燒,魚油出晒黎,落晒個飯度,雖然已好飽,但我都食晒成碗飯!8️⃣杏仁奶凍好香杏仁味,唔太甜,係一個好好的結尾!依家仲有得玩,單手一下攞蝦,就請你食幾多隻蝦🦐 我攞到9隻呀!抵晒。有得食又有得玩!整體而言,食物質素非常高,環境好有日本風,價錢唔太貴,食到飽飽!性價比高

點左個
小樽漁港二人餐 $1088
1️⃣小食有明太子沙律、水雲、牛蒡及沙律
食完好開胃,新鮮

3️⃣刺身五款,有薄切池魚、劍魚、拖羅、三文魚、油甘魚

4️⃣🉐燒海鮮,有南非鮑魚、帆立貝、北寄貝

5️⃣甲羅燒,開頭睇唔知係咩

6️⃣蒲燒鰻魚丼
條鰻魚好大條,有厚身,juicy! 岩晒鰻魚控!

7️⃣三色海鮮丼

8️⃣杏仁奶凍
好香杏仁味,唔太甜,係一個好好的結尾!

整體而言,食物質素非常高,環境好有日本風,價錢唔太貴,食到飽飽!性價比高!可以再encore
2023-08-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
  • 人氣蟹味噌甲羅燒
  • 北寄貝
2023-08-10 47 views
係尖沙咀沿着天文臺道斜路上去,有幾間秋田系列既餐廳🍴我哋今次就嚟咗食秋田浜燒居酒屋🏮店內既大掛畫、日式紙燈籠、魚網做到好有日本風味✨食之前玩咗個小遊戲✋🏻一手抓赤蝦活動🦐朋友一手拎到7隻大蝦,全部就做了刺身!蝦肉新鮮好彈牙,仲想食多幾隻添😂二人前套餐$988前菜:水雲、牛蒡、明太子沙律季節沙律🥗白海藻配蔬菜沙律燒物料理澳洲頂級牛胸肋骨肉:切了十塊的牛肉,微微粉嫩色入口非常柔軟,而且牛味很濃郁!三點浜燒料理南非鮑魚:見到不斷郁非常生猛,見到店員燒得好仔細,拆殼再剪開慢慢燒,未食都好吸引啦☺️鮑魚肉質好彈牙鮮味👍🏻北海道帆立貝:好鮮甜,再加了牛油清酒,飲埋個汁好正!日本直送活生蠔🦪我選擇食燒生蠔,好肥美多汁!函館北寄貝:越燒越香,口感爽口配上牛油湯汁好好食👍🏻甲羅燒:蟹味味噌甲羅燒:蟹膏很濃郁而且味道好鮮甜,配多士一齊食更正👍🏻自選2款丼/烏冬:成田蒲燒鰻魚丼:柔軟豐滿的肉質,皮有少少焦脆烤得剛好,鰻魚汁加上蛋絲,配埋珍珠米好滿足😋鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬:明太子味好突出,夏天食冷烏冬就一流🫰🏻甜品杏仁紅豆布甸🍮布甸好滑,而且好少機會食到杏仁味嘅甜品,偶然食吓都幾清新😋

二人前套餐$988
前菜:水雲、牛蒡、明太子沙律
季節沙律🥗白海藻配蔬菜沙律

燒物料理

三點浜燒料理

北海道帆立貝:好鮮甜,再加了牛油清酒,飲埋個汁好正!

日本直送活生蠔🦪我選擇食燒生蠔,好肥美多汁!

函館北寄貝:越燒越香,口感爽口配上牛油湯汁好好食👍🏻

自選2款丼/烏冬:

2023-08-02 54 views
朋友馬上就要生bb了,來一個生產前的最後聚會,當然要食好一點!這個孕婦最喜歡去日本,卻一直被困在香港,是次就選了日本餐!朋友不便吃生食,就挑選了熟食為主的札幌漁港二人前套餐 !季節沙律 沙律菜新鮮爽口,配上水晶藻以柚子醋調味,酸甜開胃又健康!餐前小食 明太子沙津很爽口,水雲滑溜酸爽,牛蒡蒜頭漬一起打開味蕾。有一手捉赤蝦活動,朋友手仔小小,也拎到四隻免費赤蝦刺身!日本直送岩手赤崎産真蠔肉質飽滿肥美,友人懷孕不能吃,我一人自吃兩隻!烤羊架上桌超熱,入口羊味不會太羶,鮮嫩多汁!鮮活南非鮑魚、函館北寄貝、北海道凡立貝上桌時仍會動,十分新鮮,每樣也是鮮甜可口!甲羅燒蟹膏味道好香濃,鹹鹹香香很滋味!成田蒲燒鰻魚丼鰻魚很厚身,入口啖啖肉,超正!最後是杏仁奶凍!
這個孕婦最喜歡去日本,卻一直被困在香港,是次就選了日本餐!

朋友不便吃生食,就挑選了熟食為主的札幌漁港二人前套餐 !
季節沙律
沙律菜新鮮爽口,配上水晶藻以柚子醋調味,酸甜開胃又健康!
餐前小食
明太子沙津很爽口,水雲滑溜酸爽,牛蒡蒜頭漬一起打開味蕾。
有一手捉赤蝦活動,朋友手仔小小,也拎到四隻免費赤蝦刺身
日本直送岩手赤崎産真蠔
肉質飽滿肥美,友人懷孕不能吃,我一人自吃兩隻!
烤羊架
上桌超熱,入口羊味不會太羶,鮮嫩多汁!
鮮活南非鮑魚、函館北寄貝、北海道凡立貝
上桌時仍會動,十分新鮮,每樣也是鮮甜可口!
甲羅燒
蟹膏味道好香濃,鹹鹹香香很滋味!
成田蒲燒鰻魚丼
鰻魚很厚身,入口啖啖肉,超正!
最後是杏仁奶凍!
2023-07-24 43 views
出咗糧,當然要食餐好嘅慶祝吓!套餐-小樽漁港餐前小食&季節沙律-有明太子沙律,水雲同牛蒡-味道清新,酸酸甜甜,明太子沙律更為惹味食完餐前小食後,餐廳端上一盤赤蝦,俾我哋玩一手捉赤蝦嘅遊戲,一手捉到幾多就請我哋食幾多,最後我哋捉到七張,係唔錯嘅結果. 赤蝦好大一隻,肥美鮮甜,口感偏爽刺身五點-三文魚,拖羅,油甘魚,島池魚,鯰魚薄切-除咗鯰魚外全部都好厚身,魚油感十足,而鯰魚加上酸汁,可以解開油膩感南非鮑魚&北海道帆立貝,函館北寄貝-餐廳直燒貝類,喺隔籬放上一個火爐直接燒,十分新鮮,而且燒得啱啱好,口感彈牙,鮮甜日本直送活生蠔-生蠔大隻,好肥美,Creamy,有海水味,但冇腥味,十分推介!甲羅燒-蟹膏味道十分濃郁,仲有蟹肉嘅鮮甜味,配上法包食,一啖接一啖成田蒲燒鰻魚丼-鰻魚好厚身,加上鰻魚汁,十分下飯最後仲有紅豆杏仁豆腐作為甜品,係一個完美嘅句號
出咗糧,當然要食餐好嘅慶祝吓!

套餐-小樽漁港

餐前小食&季節沙律
-有明太子沙律,水雲同牛蒡
-味道清新,酸酸甜甜,明太子沙律更為惹味

赤蝦好大一隻,肥美鮮甜,口感偏爽

刺身五點
-三文魚,拖羅,油甘魚,島池魚,鯰魚薄切

南非鮑魚&北海道帆立貝,函館北寄貝

日本直送活生蠔

甲羅燒

成田蒲燒鰻魚丼
-鰻魚好厚身,加上鰻魚汁,十分下飯

最後仲有紅豆杏仁豆腐作為甜品,係一個完美嘅句號

2023-07-18 61 views
呢晚食小樽漁港套餐今次再嚟依然有呢間餐廳特色環節,一手抓蝦活動,拎到幾多就食幾多,今次就捉到6隻蝦做刺身食日本直送活生蠔,好大隻好新鮮精選刺身五點,厚身得嚟亦都好新鮮之後師傅會幫手燒嘅海鮮,豐富嘅海鮮套餐大大隻嘅燒北海道帆立貝,惹味函館北寄貝鮮活南非鮑魚,爽口彈牙朋友嘅最愛,一人一份人氣蟹味噌甲羅燒,配埋脆脆多士一齊食好夾鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬,好啱最鍾意食蛋黃醬嘅我的口味👍🏻配埋最後嘅甜品,紅豆杏仁豆腐布甸,為今餐畫上滿足嘅句號
呢晚食小樽漁港套餐

日本直送活生蠔,好大隻好新鮮

精選刺身五點,厚身得嚟亦都好新鮮

之後師傅會幫手燒嘅海鮮,豐富嘅海鮮套餐

大大隻嘅燒北海道帆立貝,惹味

函館北寄貝

鮮活南非鮑魚,爽口彈牙

朋友嘅最愛,一人一份人氣蟹味噌甲羅燒
,配埋脆脆多士一齊食好夾

鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬,好啱最鍾意食蛋黃醬嘅我的口味👍🏻

配埋最後嘅甜品,紅豆杏仁豆腐布甸,為今餐畫上滿足嘅句號

2023-07-07 69 views
上個星期六,我同朋友去左銅鑼灣嘅鐵人旨花食飯,真係一個難忘嘅dinner。由踏入餐廳嘅一刻開始,我哋就被佢個時尚同精緻嘅裝潢吸引。呢個地方營造咗一種時尚同舒適嘅氛圍,令人好開心。我哋叫咗餐廳嘅招牌菜,其中包括人氣蟹味噌甲羅燒同澳洲頂級牛胸肋骨肉。先講下蟹味噌甲羅燒,真係我最愛嘅一款!每一口都飽含住濃厚嘅蟹味噌風味,令人真係停唔住。甲羅燒嘅外層烤得香脆,裡面就係嫩滑多汁。蟹味噌嘅香氣就瀰漫喺口中,令我好想再食多幾口。接下嚟就係澳洲頂級牛胸肋骨肉。呢個菜嘅肉質好鮮嫩,入口即化。牛肉嘅質感同口感都好出色,香氣更加令人垂涎欲滴。每一口都帶嚟滿滿嘅肉汁,真係好難忘。加上餐廳特製嘅醬料,更加美味無比。喺呢間餐廳食飯,我真係感受到咗真正嘅美食藝術同獨特嘅味覺體驗。每一道菜都展現咗廚師嘅精湛技藝同對食材嘅熱愛。我喺度度過咗一個開心嘅晚上,心情都變得好愉快。

2023-06-30
Type of Meal
Dinner
2023-07-06 48 views
與朋友慶生,選了秋田吃晚飯慶祝。是日想食肉,便挑選了札幌漁港二人前套餐。沙律菜配上水晶藻,爽口清新。餐前小食三款最喜歡蒜頭漬 ,甜甜的,十分爽口,沒有蒜頭辛辣。生蠔蠔肉肥美飽滿,啖啖鮮味蠔香,入口順滑滿足!燒羊架羊不會太濃,有點吃牛的感覺,入口鮮嫩多肉汁!鮮活南非鮑魚鮑魚爽滑彈牙,肉質細嫩味道鮮甜。函館北寄貝北寄貝貝肉肥美鮮甜,肉質帶嚼勁,湯汁很鮮美。人氣蟹味噌甲羅燒慢工出細貨的甲羅燒,蟹膏甘香幼滑,配上多士一口接一口!迷你海鮮丼魚生燒落散發陣陣魚油香,伴入炸蒜,很香口!
與朋友慶生,選了秋田吃晚飯慶祝。
是日想食肉,便挑選了札幌漁港二人前套餐。
沙律菜配上水晶藻,爽口清新。
餐前小食三款
最喜歡蒜頭漬 ,甜甜的,十分爽口,沒有蒜頭辛辣。
生蠔
蠔肉肥美飽滿,啖啖鮮味蠔香,入口順滑滿足!
燒羊架
羊不會太濃,有點吃牛的感覺,入口鮮嫩多肉汁!
鮮活南非鮑魚
鮑魚爽滑彈牙,肉質細嫩味道鮮甜。
函館北寄貝
北寄貝貝肉肥美鮮甜,肉質帶嚼勁,湯汁很鮮美。
人氣蟹味噌甲羅燒
慢工出細貨的甲羅燒,蟹膏甘香幼滑,配上多士一口接一口!
迷你海鮮丼
魚生燒落散發陣陣魚油香,伴入炸蒜,很香口!
2023-06-16 73 views
今日同女朋友喺尖東附近搵食 去到秋田浜燒食堂 裝修好有日本居酒屋感覺 呢到有一個一手捉蝦遊戲 只要一隻手拿到幾多隻蝦 就可以攞嚟送你幾多隻赤蝦刺身 我成功捉到六隻進貢比女朋友食 蝦肉都算大隻鮮甜生燒藍鯨吞拿魚下顎 呢個係超級難忘地好味魚肉燒完超級Juicy而且帶點油脂 加埋燒到好似薯片一樣咁脆既外皮 日本生蠔刺身 選用既係米崎蠔 肉質夠厚新鮮甜蟹殼蟹膏甲羅燒 配蒜蓉包 平時出面多數係配梳打餅 但呢度就有烤脆咗嘅蒜蓉包 配甲羅燒食一流火灸香蔥三色迷你海鮮丼 鋪滿滿滿嘅刺身 火灸完嘅魚生好香油脂味附送嘅豆乳布甸 味道唔會太甜剛剛好

日本生蠔刺身 選用既係米崎蠔 肉質夠厚新鮮甜

附送嘅豆乳布甸 味道唔會太甜剛剛好

2023-06-15 51 views
秋田可以話係香港日本菜始祖😎今日朋友仔就帶我食浜燒,餐廳裝修走日本居酒屋風格,用上日本布藝裝飾品,燈光昏暗,環境幾浪漫。佢哋而家仲有個活動係一隻手拎到幾多蝦,就送俾你食❤️😋我地咗個小樽漁港二人餐$1088/2 ,性價比好高,首先過嚟就係前菜,明太子粒粒真係好好食,咬落去脆卜卜有口感。之後有個沙律清一清胃口,落咗少少柚子醋汁可以幫助消化。佢哋嘅日本生蠔真係好出色,本身加咗少少酸汁調味,生蠔唔算太大隻,但係勝在蠔味香濃,入口爽甜。刺身拼盤好出色,每一件都好厚身,特別係油甘魚,肉質厚實好大片,鮮甜無比。終於到咗,今日最精彩嘅環節就係燒海鮮,師傅會喺你面前即場燒俾你食,帆立貝真係好大隻,落咗少少湯汁去煮,識嘅時候好甜。而鮑魚係新鮮,仲係識得郁🫶🏻🫶🏻🫶🏻師傅好能夠掌握到火候,所以食嗰陣係爽口!甲羅燒呢隻勁大隻😛蟹膏上面有滿滿嘅蟹膏、蟹籽,仲有鵪鶉蛋。店員會拎埋過個爐過嚟,即場幫我哋燒,視覺享受。甲羅燒份量好多,有滿滿嘅蟹膏、蟹籽🫢😋仲有刺身飯同埋鰻魚飯,兩樣都好吸引大滿足 !