2023-01-08 417 views
今日剛好來荃灣買東西,途經這間咖啡室,咖啡室感覺寧靜舒服,不會有趕急的感覺。比留在Pacific/Starbucks感覺還舒服,店員還會介紹咖啡的特別之處,熱咖啡亦會提供埋拉花,視覺味覺都照顧埋😍,不過這間咖啡室的咖啡味道較淡,適合剛飲咖啡的新手。餐牌也有主食沙律等等,不過因為中午已吃了飯,所以點了一個roll cake吃,味道不過不失。下次有機會要試試這裏的煮食,因為賣相漂亮。坐了差不多半小時,也快滿座了。年青人也喜歡下午休閒時間來品嘗咖啡。

Roll cake
Roll cake
2022-12-04 252 views
呢間係plaza 88 既餐廳,成日行過,不過一直上嚟都冇機會,適逢星期日嘅早上,有時間就黎試吓呢度嘅嘢食啦!星期日係冇得加錢轉嘢飲既!叫左個bagel 同特濃朱古力,仲有一個意粉!蘑菇黑松露炒蛋貝果$58⭕️Bagel 好香脆,不過蛋就完全食唔到有黑松露味道,同埋唔係我想像中滑滑既炒蛋,係全熟既,蘑菇就得好少!我既評價係不過不失!特濃朱古力$42⭕️有拉花既朱古力令人好鍾意❤️,味道就一啲都唔可以叫做特濃,比pacific coffee 既chocolate 好飲,不過又比不上starbuck 既,我都係好掛住sensory zero 既crazy chocolate ,係澳洲之外最濃既朱古力!而呢杯係得甜味同奶味,朱古力味係唔夠濃,不過都叫做可以!可能我唔飲咖啡嘅關係,所以就飲唔到呢度出名嘅嘢!蕃茄羅勒虎蝦意粉$88❌💢💢呢個完全唔掂,一上菜就見唔隻唔吸引既蝦,一切開,就如想像中一樣,啲肉係梅嘅!至於意粉就完全冇味🙄最後食剩翻啲蝦今次無叫甜品,見啲人講甜食幾好,不過可能無下次!留返機會食附近其他cafe 好過

叫左個bagel 同特濃朱古力,仲有一個意粉!

蘑菇黑松露炒蛋貝果$58⭕️

特濃朱古力$42⭕️

蕃茄羅勒虎蝦意粉$88❌💢💢

最後食剩翻啲蝦
2022-12-04 166 views
星期日,一家3口去左呢間新餐廳試下,因為在屋企附近,方便。叫左3樣嘢食:1. 黑松露帶子意粉,只有一些切碎嘅帶子,目測切碎的帶子不超過五碎塊,沒有之前喺其他食評見到嘅大大粒帶子,覺得有被騙的感覺。到底是之前的食評是打手,還是餐廳要慳食材?味道很淡,冇調味。2. 窩夫一般,是3樣野食入面較為正常的。3. All day breakfast 有沙律菜、炒菇、炒蛋、煙肉同香腸。覺得$88只有這樣的食物,性價比十分分低,比起茶餐廳,建議大家食返茶記。最後我叫左一杯Dirty, 野飲不錯,看得出這間餐廳提供的食物都十分一般,甚至可說是不合格。
星期日,一家3口去左呢間新餐廳試下,因為在屋企附近,方便。

叫左3樣嘢食:
2. 窩夫
一般,是3樣野食入面較為正常的。
3. All day breakfast

2022-12-04
$100 (Breakfast)
喺荃灣呢頭返工,經過發現咗新開嘅Cafe,裝修望落都幾型格!叫咗個lunch set , flat white 加三文炒蛋bagel ,我嘅至愛組合😍set +$20就有埋咖啡☕️!性價比好高👍一定會再encore!咖啡香味同味道都唔錯,醇香☕️bagel 唔會硬梆梆,咬落給煙靭,唔錯!我見到佢仲有其他甜品、蛋糕🍰下次都想試埋☺️

我見到佢仲有其他甜品、蛋糕🍰下次都想試埋☺️
  • Bagel
2022-10-01 89 views
朋友介紹下去左荃灣呢間咖啡店,食個早餐飲杯咖啡,蛋早餐個內容都幾豐富,有蛋有牛角包有哈蜜瓜等等......重有杯乳酪。另外叫左杯Latte ,咖啡味好夾隻奶,好好飲。食完個早餐有個靚女店員介紹個蛋卷甜品,咁我見D野都幾有質數又試下佢啦,點知又真係幾正喎,我食嗰隻係oreo味,記得重有綠茶味同唔記得咩味,下次試埋佢。另外我見隔離枱叫左個意粉,個賣相都好唔錯,下次有機會都試埋佢。總結今次消費都覺得好合理,始終食物有返咁上下質數,杯咖啡又好飲,可以再次光顧。
2022-09-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Breakfast
2022-09-26 58 views
平時weekend通常做運動之前會嚟依間餐廳食個靚早餐,嘆番杯咖啡。但上星期六再去發現質素下降得好離譜!如以往一樣,叫咗個Eggs breakfast 加杯熱Latte。點知杯Latte冇拉花,一Pat奶泡倒落去,咖啡味過重冇奶味。以前食開份早餐都有塊ham,而家變咗香蕉。呢個早餐另加Latte總共要$124,咁嘅價錢,唔值!
2022-09-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$124 (Breakfast)
2022-08-23 705 views
🍳𝙴𝚐𝚐𝚜 𝙱𝚛𝚎𝚊𝚔𝚏𝚊𝚜𝚝 $88喺出面食All day breakfast係偏貴,但呢度價錢合適,仲要配上一杯藍莓乳酪🫐另外我係非常欣賞冇茄汁豆嘅all day Breakfast😂仲要有Melon Ham & 牛角包🥐都唔係度度有😜😜牛角包堅係surprise!!我攤度最後先食,都咁鬆化😍🍝𝚂𝚌𝚊𝚕𝚕𝚘𝚙 𝙿𝚊𝚜𝚝𝚊 $88除咗有大大粒煎香了嘅帶子,仲有好多蜆肉😋意粉有滿滿嘅cream & cheese,入口好香好滑。有啲蒜香所以就唔會覺得好漏。🍰𝚁𝚘𝚕𝚕 𝙲𝚊𝚔𝚎 $𝟺𝟾有抹茶🍵&朱古力🍫味,我2款都叫哂😚由於佢嘅Roll Cake入面唔係Cream而係雪糕🍦所以店員會喺冰櫃度拎出嚟幫我哋攤一陣先😆雪糕Roll Cake完全係消暑佳品🥵🍵抹茶呢款食得出有淡淡的茶香,蛋糕上嘅茶味會比雪糕茶味更濃,如果雪糕嘅抹茶味更濃啲啲就好了😜🍫朱古力就真係好香濃朱古力味!Both蛋糕同入面雪糕都係!!朱古力控應該會好喜歡💕☕️𝙸𝚌𝚎𝚍 𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊 $𝟺𝟾 / 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟹𝟾呢度嘅咖啡係好香嘅Nutty味啊(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)我係Nutty味Coffee Fans!!!如果太燶或太Fruity我

🍳𝙴𝚐𝚐𝚜 𝙱𝚛𝚎𝚊𝚔𝚏𝚊𝚜𝚝 $88

Eggs  Breakfast

🍝𝚂𝚌𝚊𝚕𝚕𝚘𝚙 𝙿𝚊𝚜𝚝𝚊 $88

🍰𝚁𝚘𝚕𝚕 𝙲𝚊𝚔𝚎 $𝟺𝟾

☕️𝙸𝚌𝚎𝚍 𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊 $𝟺𝟾 / 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟹𝟾

呢度嘅咖啡係好香嘅Nutty味啊(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)我係Nutty味Coffee Fans!!!如果太燶或太Fruity我都麻麻!但呢度嘅咖啡又Nutty又香滑😚唯一可再好啲係Mocha嘅朱古力味可以再出啲就好🥰

Eggs  Breakfast
2022-07-27 69 views
咖啡普通但其實我都食日會去,全因無乜人,坐得舒服,落地玻璃望下景,幾舒服,哈哈同埋附近都無乜cafe係得呢間。佢d野食是不錯,all day breakfast有蜜瓜pramaham 有驚喜。
咖啡普通但其實我都食日會去,
全因無乜人,坐得舒服,
落地玻璃望下景,幾舒服,哈哈
同埋附近都無乜cafe係得呢間。
佢d野食是不錯,
2022-07-24 523 views
🪴🎍好耐無去特色café,今次過開荃灣,試咗間型格小店最鐘意佢有落地玻璃,店內🪴有綠色彷真植物,外面🌳有樹有陽光,特別醒神🧇Waffles w/ Fresh Fruit Chocolate Sauce💰$78賣相吸引,waffle又脆又飽肚,食埋啲生果感覺都fresh d🍝Scallop Penne Pasta w/ Garlic Cheese Sauce💰$88帶子蜆肉都好食,意粉加上芝士汁都幾香🥄Egg Roll💰$45要咗chocolate同matcha2個味,雪櫃拿出嚟需要放涼一下先食,口感會軟滑啲如果一拿出嚟即食會似雪糕質地個人比較喜歡matcha味,香茶味較清新☕️Dark Chocolate💰$46好濃郁,天氣太熱忍唔住要咗凍☕️Latte💰$38拉花靚,味道剛好💰$295/2ppl🚩AL Coffee & Bar (荃灣)📍荃灣楊屋道88號Plaza 88地下15號舖
🪴🎍
好耐無去特色café,今次過開荃灣,試咗間型格小店

帶子蜆肉都好食,意粉加上芝士汁都幾香

🥄Egg Roll💰$45
如果一拿出嚟即食會似雪糕質地
個人比較喜歡matcha味,香茶味較清新

☕️Dark Chocolate💰$46
好濃郁,天氣太熱忍唔住要咗凍

☕️Latte💰$38
拉花靚,味道剛好

💰$295/2ppl
🚩AL Coffee & Bar (荃灣)
📍荃灣楊屋道88號Plaza 88地下15號舖
2022-07-23
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2022-07-05 75 views
星期六入咗荃灣陪朋友行街,因為較少入呢區所以都專登搵左間Cafe去下,體驗下荃灣區嘅慢活生活。鍾意去Cafe影相嘅我,揀咗呢間AL Coffee見佢係新餐廳 應該人流比較少, 可以方便打卡影相!去到估唔到個環境又幾舒適,咁岩窗口邊張梳化有位,勁開心,因為見呢個位影相最靚。陽光+落地玻璃,透出自然日光,真係好靚!食物方面我地叫左Pancake同埋Waffles 飲品就叫咗Espresso Tonic 同Latte。Pancake 賣相非常精美,附上一杯健康乳酪,我地揀咗楓糖醬。Pancake蛋香十足,面頭仲鋪上好多生果,有齊士多啤梨、藍莓、香蕉,加埋楓糖漿,好豐富,見到都開心!仲有Waffle我地揀左朱古力醬,同樣有多款生果鋪面,配埋旁邊嘅忌廉食,邪惡得嚟又令人好滿足!食埋佢嘅乳酪,balance 返個甜度,真心唔錯架。飲品方面我嘅Latte奶味幾香,又飲到咖啡嘅濃郁,坐喺梳化望住玻璃,再飲啖咖啡,好休閒的感覺。朋友嘅Expresso Tonic都唔錯,夏天飲好正,啖啖咖啡香,一試難忘!

鍾意去Cafe影相嘅我,揀咗呢間AL Coffee
見佢係新餐廳 應該人流比較少, 可以方便打卡影相!

食物方面我地叫左Pancake同埋Waffles
飲品就叫咗Espresso Tonic 同Latte。

飲品方面

朋友嘅Expresso Tonic都唔錯,
夏天飲好正,啖啖咖啡香,一試難忘!
2022-06-27 55 views
有日返工前做完運動想睇吓附近有咩食😛就見到Plaza 88地下開咗呢間新嘅Cafe,因為位置比較隱蔽暫時冇太多人,可以chill chill地咁嘆杯咖啡食個早餐最鍾意佢近門口位有一張沙發可以望到出面風景食物錢比較貴,但有家嘅味道😀
有日返工前做完運動想睇吓附近有咩食😛
可以chill chill地咁嘆杯咖啡食個早餐

最鍾意佢近門口位有一張沙發可以望到出面風景
食物錢比較貴,但有家嘅味道😀
2022-06-24 55 views
𝐀𝐋 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 & 𝐁𝐚𝐫。Waffles with Maple Syrup $78。Pancake with Maple Syrup $78。Dirty $38。Mocha $43荃灣最近新開嘅coffee shop全店行全黑工業風🔩佢開得好早8:30,好啱返工前飲杯咖啡當日去好大雨,所以就快12點都無乜人!呢度食物款式唔係好多,不過咸甜都有齊遲啲有得賣酒,食物都應該有調整今次就叫咗waffles同pancakes有maple syrup同chocolate sauce可以揀揀maple syrup感覺無咁甜上嘢食之前仲會送一杯細藍莓yogurt,加分✔️pancakes正常都幾鬆軟但可惜個邊位整得有啲乾反而覺得waffles唔錯唔似出面全部做緊croffle 呢度做番比利時列日窩夫,所以口感比較扎實我鍾意呢款窩夫,特別有咬口真係好似之前喺比利時食嘅感覺🤎2款都配大量水果,食完都無咁滯~咖啡都做得唔錯Dirty好飲,口感偏nutty但可惜仲未有凍玻璃杯,只有熱飲杯用紙杯始終有少少影響口感希望快啲有玻璃杯啦~😊
𝐀𝐋 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 & 𝐁𝐚𝐫

。Waffles with Maple Syrup $78
。Pancake with Maple Syrup $78
。Dirty $38
。Mocha $43

荃灣最近新開嘅coffee shop
全店行全黑工業風🔩
佢開得好早8:30,好啱返工前飲杯咖啡
當日去好大雨,所以就快12點都無乜人!

呢度食物款式唔係好多,不過咸甜都有齊
遲啲有得賣酒,食物都應該有調整
今次就叫咗waffles同pancakes
揀maple syrup感覺無咁甜
上嘢食之前仲會送一杯細藍莓yogurt,加分✔️
pancakes正常都幾鬆軟
但可惜個邊位整得有啲乾
反而覺得waffles唔錯
唔似出面全部做緊croffle
呢度做番比利時列日窩夫,所以口感比較扎實
我鍾意呢款窩夫,特別有咬口
真係好似之前喺比利時食嘅感覺🤎
2款都配大量水果,食完都無咁滯~

咖啡都做得唔錯Dirty好飲,口感偏nutty
但可惜仲未有凍玻璃杯,只有熱飲杯
用紙杯始終有少少影響口感
希望快啲有玻璃杯啦~😊
週末好多時候都想去下Cafe但又怕好多人🌚前排週末就去咗呢間位於荃灣新開既咖啡店嘆返個悠閒Tea,小店以水泥灰及黑色為主調,樓底夠高,仲有落地大玻璃,空間感十足☁️感覺好舒服☺️_🥞 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡 𝐟𝐫𝐮𝐢𝐭 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐒𝐲𝐫𝐮𝐩 $𝟕𝟖班戟有三塊🥞食落鬆軟濕潤帶蛋香🥚配埋朱古力醬、香蕉、藍莓同士多啤梨一齊食酸酸甜甜好滿足😝另外Pancake仲會跟埋一杯藍莓乳酪,入面仲有唔少Granola同藍莓果肉,下次有機會試埋佢嘅Waffle先🤍🍰 𝐍𝐞𝐰𝐘𝐨𝐫𝐤 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 $𝟒𝟓鍾意食芝士蛋糕嘅朋友要試吓,呢隻係比較紮實嘅,芝士味濃郁不易膩🧀想清新啲嘅話大家可以叫藍莓Cheesecake🫐🍥 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐑𝐨𝐥𝐥 𝐂𝐚𝐤𝐞 $𝟒𝟓蛋糕體鬆軟,朱古力味香濃但不會太甜,內層食嘅時候比較硬身🤔應該係冰箱拎出嚟😂 口感有啲似食緊雪糕🍦🍫𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 $𝟒𝟑☕️𝐀𝐦𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚𝐧𝐨 $𝟑𝟖夏天飲番杯Ice Americano真係透心涼,Mocha朱古力同咖啡味互相平衡,坐低嘆杯啡真心Chill

_

🍰 𝐍𝐞𝐰𝐘𝐨𝐫𝐤 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 $𝟒𝟓

🍥 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐑𝐨𝐥𝐥 𝐂𝐚𝐤𝐞 $𝟒𝟓

🍫𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 $𝟒𝟑
☕️𝐀𝐦𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚𝐧𝐨 $𝟑𝟖
2022-06-19 63 views
週末去咗荃灣「AL Coffee & Bar」嘆返個悠閑Brunch🍴咖啡小店以水泥灰及黑色為主調,型格時尚~樓底極高,設有落地大玻璃,陽光能穿透進店內,空間感及透光度十足,感覺好舒適Eggs Breakfast經典早餐有煎雙蛋、車厘茄、蜜瓜、炒雜菌,牛角包🥐營養豐富又健康!煎蛋燶邊香口,牛角包外脆內軟,整體質素不錯Pancake with chocolate sauce一客有三塊🥞Pancake鬆軟濕潤,甜美可口,帶蛋香🥚配上朱古力醬、香蕉、藍莓、草莓,七彩繽紛,味道同口感更豐富藍莓乳酪&草莓乳酪以Granola作點綴,乳酪口感濃稠,甜而不膩,當中有唔少藍莓果肉鮮奶咖啡入口順滑,選用日本Meji明治鮮牛奶🥛咖啡及鮮奶比例恰當剛好,濃厚醇香

Eggs Breakfast

Pancake with chocolate sauce

藍莓乳酪&草莓乳酪

鮮奶咖啡

$120 (Breakfast)
【番工前嘆杯啡·放工後飲杯酒🤤】/////荃灣Plaza 88新商場進駐左唔少餐廳 其中有透光度十足嘅黑色型格咖啡店 用左開放式廚房唔會大油煙 反而可以增加空間感〰️營業時間開得比同區咖啡店早 番工番學前嚟歎下早餐更醒神✨聽講佢哋已經申請左酒牌 會推出酒類飲品 好期待啊!!😚.👉🏻抹茶蛋卷 ($48)蛋糕體鬆軟帶有淡淡嘅抹茶味🍵内層就偏硬身 應該係冰箱拎出嚟 口感凍冰冰好似食緊雪糕😳抹茶味比蛋糕體更濃郁!!️.👉🏻扇貝帶子長通粉 ($88)長通粉份量剛剛好 醬汁調得幾惹味 鹹鹹甜甜唔會膩😚帶子同蘑菇鮮甜爽口 可惜帶子呢個價錢嚟講真係比較細粒ʕ •ᴥ•ʔ👉🏻朱古力 ($42)拉花圖案有好多個心心啊 好有心思💗可可味道幾香濃 甜度適中 入口香滑厚實 放左一段時間都仲會有暖暖嘅餘溫🤤———-📍AL Coffee & Bar (荃灣) @alcoffee_hk荃灣楊屋道88號Plaza 88地下15號舖#alcoffeeandbar #荃灣美食 #hkcafe
【番工前嘆杯啡·放工後飲杯酒🤤】
/////

👉🏻抹茶蛋卷 ($48)

👉🏻扇貝帶子長通粉 ($88)

👉🏻朱古力 ($42)

———-
荃灣楊屋道88號Plaza 88地下15號舖

#alcoffeeandbar #荃灣美食 #hkcafe
2022-06-13
$90 (Lunch)