2017-10-29 304 views
朋友成日路過劇院同新元朗圖書館,見到呢間餐廳中午同晚上都成日滿座,甚至有人喺出面排隊等候,都知道佢一定係好受歡迎。於是今晚同朋友就去食吓,試一試佢係咪真係咁好食。 我叫咗一個前菜係白酒忌廉煮大蜆,主菜就係鴨肝手打牛肉芝士漢堡配薯條。Hm……Yummy!  大蜆一到,睇到肥dudu、大大隻既蜆就知佢新鮮啦!即刻一口咬落去,嘩,好香好新鮮呀!心裏舉起手指頭! 我估唔到入黎呢間小餐廳有海鮮食,更估唔到佢咁新鮮(開頭都只係諗住博一博),佢用白酒忌廉煮,唔會蓋過蜆味,好match!跟住黎就係個鴨肝手打牛肉芝士漢堡配薯條, 成個包好豐富,中間夾咗個鴨肝手打牛肉,中間有菜有蕃茄有芝士,個包脆脆的。一切開,見到熱騰騰既煙走出黎,一啖咬落去個鴨肝牛肉到,好juicy, 好林,唔散,可能佢溝咗鴨肝,令到牛既騷味冇咗,好好味,食落有几種口感,可encore!我明白佢點解成日都full, 好食得黎價錢都唔貴!

我明白佢點解成日都full, 好食得黎價錢都唔貴!
2017-08-29 806 views
雖然一週一行係少左人O黎, 但元朗依然穏坐”避開行李箱”冠軍寶座其實很多行李黨都係集中係大馬路同商場同藥房, 行側少少ga 地方就唔會見到我唔係特登避, 但就係避到囉~之前連3日假, 想去悠閒同文青下訓到Brunch hour 先去食野係馬田O個邊有D 細餐廳雖然YOHO 魔開左後少左生意, 但都多人等架12:30 係Aldou Cafe 外都要排隊好在唔曬又唔係勁熱, 不過都唔敢坐出面邊排隊邊擇野食基本上鍾意西式cafe ga 野食ga 人係樣樣都想食囉超多人點澳洲和牛漢堡, 但當日唔想食burger所以都係食意粉元朗區有質素ga 意粉呢… 諗唔到~.~ 午餐跟餐湯~唔知點解我會聽到龍蝦湯-“-呢個應該係南瓜湯甜甜地 稀稀地 (本人表示鍾意稠稠地), 包包少焦好好味終極抉擇香蒜蟹肉意粉個意粉係少辣的, 除左太多油之外都幾好味意粉QQ的, 不過點解蟹肉係魚肉腸味XD跟餐有普通茶同Ice Fruit Tea 之類但我係為左個Green Tea Latte O黎的confirm 不含咖啡~少少似抹茶味~茶味好濃呀, 叫左少甜剛好Green+Blue 係咪好靚呢~仲要坐窗邊藍色杯係坐室內先用
我唔係特登避, 但就係避到囉~
之前連3日假, 想去悠閒同文青下
訓到Brunch hour 先去食野
係馬田O個邊有D 細餐廳
雖然YOHO 魔開左後少左生意, 但都多人等架
12:30 係Aldou Cafe 外都要排隊
好在唔曬又唔係勁熱, 不過都唔敢坐出面
邊排隊邊擇野食
基本上鍾意西式cafe ga 野食ga 人係樣樣都想食囉
超多人點澳洲和牛漢堡, 但當日唔想食burger
所以都係食意粉
元朗區有質素ga 意粉呢… 諗唔到~.~

午餐跟餐湯~唔知點解我會聽到龍蝦湯-“-
呢個應該係南瓜湯
甜甜地 稀稀地 (本人表示鍾意稠稠地), 包包少焦好好味
終極抉擇香蒜蟹肉意粉
個意粉係少辣的, 除左太多油之外都幾好味
意粉QQ的, 不過點解蟹肉係魚肉腸味XD
跟餐有普通茶同Ice Fruit Tea 之類
但我係為左個Green Tea Latte O黎的
confirm 不含咖啡~
少少似抹茶味~茶味好濃呀, 叫左少甜剛好
Green+Blue 係咪好靚呢~仲要坐窗邊
藍色杯係坐室內先用, 我見出面枱係用透明玻璃杯架<—-餐具控表示必須用藍杯

友人點左冰版
朋友點左All Day Breakfast, 聽說不錯吃
這家要注意的事, 坐窗邊小昆蟲很多, 有飛進友人的水杯裡
坐外面也不行, 風一大, 食塵
中途仲落雨, 好在我地擇左坐室內, 成件事o岩曬
入座有講坐75mins, 但坐左150 mins 先趕你走
Type of Meal
Lunch
星期五中午, 好容易搵到位,終於試到一直想去評分咁高的Aldou Cafe。講真,元朗好多好野食,成日都試唔同的CAFE,暫時JC ROOM都係我首選,今次都抱有期待黎試 Aldou Cafe。餐廳都算闊落,但係有D油煙味,我自問都幾敏感,怕油煙大的餐廳。 我同朋友分別點左香煎蝦肉黑松露忌廉意大利飯, 燒菠蘿烤雞扒漢堡配薯條。先講漢堡,雞扒煎得好香,加上酸酸甜甜的菠蘿,食落一D都吾膩,仲要雞扒本身好滑。下下食牛肉漢堡,偶爾轉下雞扒都唔錯。本身係薯條控,對薯條都幾高要求,Aldou Cafe 的粗薯條都幾好,吾會太淋,炸得岩岩好!自己一向鐘意食意大利飯,黎到一心想點黑松露意大利飯,但係味道冇預期咁好。黑松露味吾出,意大利飯吾夠硬身,仲有蝦冇煎香,勝在粒粒蘑菇入口,忌廉味道OK。餐飲方面點左杯 Cappuccino + Iced Fruit Tea 。朋友大讚Cappuccino ,咖啡香濃。而佢地自家製的Iced Fruit Tea 生果味好消暑解渴。下次應該會再黎試晚餐。
香煎蝦肉黑松露忌廉意大利飯
燒菠蘿烤雞扒漢堡配薯條
2017-08-04
香煎蝦肉黑松露忌廉意大利飯
燒菠蘿烤雞扒漢堡配薯條
2017-08-11 674 views
Happy Friday 秘密小花園老友忙到甩碌,作為好友梗係要好好陪佢盡訴心中情,元朗呢間隱世秘密花園,見到門面已經被深深吸引,一入去已經坐滿哂人,唔怪得可以開分店啦!只要用心,一定會成功!由於好肚餓,一坐低就極速點左兩個餐,帶子墨魚麵同比目魚意大利飯,一顆充滿期待既心先黎餐包,餐包脆卜卜,熱辣辣,通常食餐包都可以預測到呢間餐廳既食物水準,因為愈簡單既野愈睇得出餐廳既細心,大讚!餐廳一早已經坐滿哂人,燈飾令整個環境更加浪漫,談心特別暢快!帶子墨魚麵,帶子好肥美,好新鮮,咬落去唔會散,煎得香口,加埋魚子同榛子,簡直最佳組合!比目魚意大利飯真係大師級,唔食哂對唔住自己同廚師,因為真係超好食,有cream既香,濃度適中,唔會好heavy,條魚好似bb既皮膚咁滑,食多幾舊我都覺得可以有返bb肌膚!賣相又靚,又好食,簡得無得輸!最後送上自家製鮮果茶,一路飲一路談心,好消暑
Happy Friday 秘密小花園

最後送上自家製鮮果茶,一路飲一路談心,好消暑

$170 (Dinner)
  • 帶子墨魚麵
  • 比目魚意大利飯
2017-08-09 219 views
這幾星期工作特別忙,所以好期待這天的飯局,可以放鬆下,咩都唔諗,密密食。這間店,我好喜歡,在鬧市的一條街,在某個角落有一個小花園,好寧靜,我想很多香港都市人都好鍾意。門口擺設好西式,掛幾棵植物,好有味道。店內唔大,但好有氣氛,有少許燈飾點綴,為大家營造浪漫氣氛。選了兩個套餐,包湯、餐包、凍果茶、兩個主食,今次order 了比目魚risotto 和 帶子墨魚面。頭盆:餐包+湯特別欣賞餐廳把餐包叮熱,吃下去又脆又軟,餐湯有ginger的味道,好特別,令佢冇好「漏」嘅感覺,可以留肚食主菜。比目魚RISOTTO:如此小店,竟然有大廚的功藝,果然高手在民間!比目魚真係好滑,好新鮮,皮特登煎脆左,好耐冇食過咁好食嘅魚,10分滿分我會俾100分,個個魚真係好滑,比起酒樓蒸嘅東剔班更滑。RISOTTO粒粒分明,CREAMY度適中,食完一口,會好食食第二口,魚嘅份量好多,有幾舊,大推!帶子墨魚面:帶子三大粒,完全唔孤寒,都係新鮮無腥味,煎得剛剛好。墨魚面上細心加埋魚子,作為點綴,色香味俱全,吃墨魚面係好有趣的,因為會食到D牙黑哂,大家笑下大家,好開心。這餐晚飯為我繁忙嘅工作減減壓,加上食飯質素極高,絕對
門口擺設好西式,掛幾棵植物,好有味道。
店內唔大,但好有氣氛,有少許燈飾點綴,為大家營造浪漫氣氛。

頭盆:餐包+湯

比目魚RISOTTO:

帶子墨魚面:

這餐晚飯為我繁忙嘅工作減減壓,加上食飯質素極高,絕對係一個聚腳好地方。
$170 (Dinner)
  • 比目魚意大利飯
  • 帶子墨魚面
2017-07-24 314 views
店面較小,預左坐得逼少少,如果你8點半後過去,就會少好多人。店員友善有禮,會主動加水及同埋推介食物,最體貼係準備曬D籃俾你放野,唔洗拎住咁唔舒服。上菜速度好快,前菜有我最愛ge牛角包,外皮鬆脆; 內裡就非常鬆軟。沙律亦令人非常驚喜,大碟之餘,亦都用左非常新鮮ge水果,仲耍唔少份量,加埋檸檬醋,好清新! 個主菜亦唔馬虎,著條好脆,個鰻魚burger足足4層,條鰻魚都好大條,而且處理得好好,唔會掩蓋曬D蔬果味。帶子墨魚汁意粉,俾足三粒你,D意粉都好爽口,正!埋單每人二百蚊到,又食到幾飽,都好抵!大家都去支持下小店啦!

2017-07-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2017-06-29 541 views
難得約到舊同事聚聚,揀個好少去既地方食新野!見係元朗評分都幾高,就決定食呢間Aldou Cafe,地點同輕鐵站有點距離。Lunch set 選擇都多,價錢對我來說可以接受!餐湯是忌廉磨菇湯~濃郁湯很滑口,重磨菇味道而我選擇的主菜是-自家製手打牛肉芝士漢堡配粗薯條牛肉好厚呀~除左牛肉厚之外薯條都厚架,舊牛肉好多肉汁,食落口不會乾而拮口,味道適中,不屬於重口味,好食!朋友就叫了個All day breakfast份量都好多餐飲就揀左凍果茶~~不太甜,都幾好飲仲有D果肉添!整體食物味道非常好,尾中不足是鋪頭比較細少,如要傾計比較困難,因為當天飲品都還未飲完就比侍應要求交台,這點就很失望⋯⋯

Lunch set 選擇都多,價錢對我來說可以接受!

餐湯是忌廉磨菇湯~濃郁湯很滑口,重磨菇味道

而我選擇的主菜是-自家製手打牛肉芝士漢堡配粗薯條

朋友就叫了個All day breakfast

份量都好多

餐飲就揀左凍果茶~~不太甜,都幾好飲仲有D果肉添!

2017-06-25
2017-05-06 416 views
食左兩個主菜,一個前菜,加左湯、麵包、甜品,食物一半一半ok... 坐的環境比較迫...南瓜湯:好飲餐包:幾脆但有d硬,個人不太喜歡硬的包...香茅白酒煮蜆:侍應極力推介。蜆係大隻,但無香茅味又無酒味...芝士豬肋排:味道還可以,不過薯條擺係 ribs下面,淋淋地...日式鰻魚意粉:唔得!雖然條鰻魚都大條,但又乾又韌!甜品 cheese cake:好食,唔會太漏幾樣食物裡面,得一半ok,每人差不多二百蚊,未必有下次...

南瓜湯:好飲

餐包:幾脆但有d硬,個人不太喜歡硬的包...

日式鰻魚意粉:唔得!雖然條鰻魚都大條,但又乾又韌!

甜品 cheese cake:好食,唔會太漏

$188 (Dinner)
2017-04-24 421 views
價錢跟其他CAFE差不多,但食物質素卻一般,點了豬肉腸扁意粉,總算不過不失但有點油膩份量也偏少朋友A點了韓式泡菜烤雞芝士漢堡一食便覺得雞塊乾硬.朋友B點了沙律,唯一可以讚賞的食物.至於餐飲,最基本的檸檬水也沒有,點了不知名牌子的有機茶.員工木口木面服務態度也有待改善.在元朗如此多選擇的地方,可以肯定地說沒有下次.
朋友A點了韓式泡菜烤雞芝士漢堡一食便覺得雞塊乾硬.
朋友B點了沙律,唯一可以讚賞的食物.
至於餐飲,最基本的檸檬水也沒有,點了不知名牌子的有機茶.
員工木口木面服務態度也有待改善.
在元朗如此多選擇的地方,可以肯定地說沒有下次.
2017-04-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 沒有
2017-04-01 693 views
馬田路安興足球場附近 沿途都有好多好野食呢間Cafe都開左一段時間 見好評不絕 試試啦店面不大 食前食後都有等位群餐包 包有包味 無咩驚喜餐湯:忌廉蘑菇湯 中上啦叫Set lunch加$18 配粗薯條 淡而無味 唔值All Day Breakfast $82 貴價茶餐廳貨薯餅 不脆香 炒蛋不滑並凍了其他用料也只係味道平平 最吸引已經係個牛角包 大蝦野菌忌廉意大利飯 $72是日最吸引之作 賣相味道都好Hazelnut Latte 跟餐加$12喝不出Hazelnut味 咖啡很多氣泡 差Green Tea Latte 跟餐加$12 多氣泡 味道差 唔夠熱 最底啲抹茶粉完全溶唔到亦已經攪勻唔到 唔知點解食評咁多推薦咖啡 差服務都只係平平 但總算唔太貴路過都可以試試既⋯⋯
馬田路安興足球場附近 沿途都有好多好野食

服務都只係平平 但總算唔太貴
路過都可以試試既⋯⋯
2017-03-25
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
大蝦野菌意大利飯
  • 大蝦野菌忌廉意大利飯
2017-03-18 639 views
上完瑜伽Workshop, 就到附近食返個tea補充體力, 見到依間小店幾有feel,風格有啲工廠歐美嘅味道,就入咗去試吓。始終啱啱做完運動食返個輕食,煙三文魚香草醬意式包。個包食落都幾fresh, 配埋個沙律,清清地一流。仲有杯Green tea latte, 綠茶味好重好濃,綠茶迷must try 😋😋😋
煙三文魚香草醬意式包
2017-03-13
$64 (Tea)
煙三文魚香草醬意式包
  • Green tea latte
2017-03-16 461 views
清幽的元朗原來開了一間CAFE仔, 在很遠的內街, 旁邊的都是茶餐廳很明顯是個下午茶的好地方還有些手作的飲品, 例如鹹檸啤之類的東西50至120的午餐SET, 不算平, 但說貴也不是貴餐湯是普通粟米湯, 沒有太糊仔, 餐湯底濃度適中, 粟米味也很濃很甜呢, 真的是粟米打成蓉的濃湯啊!餐包比較普通, 用餐湯點著吃會比較好, 不過質地有點硬身而已泡菜漢堡令人有驚喜呢, 首先漢堡包有下牛油煎過, 脆脆的非常美味, 泡菜加雞肉效果比想飲好, 令個包跟雞扒都變JUICY了, 微微的辣很開胃粗薯條是鮮炸的, 熱辣辣, 裡面還有半流心的薯蓉, 好好吃!

很明顯是個下午茶的好地方
還有些手作的飲品, 例如鹹檸啤之類的東西
50至120的午餐SET, 不算平, 但說貴也不是貴
$68 (Lunch)
2017-03-13 7085 views
之前光顧過屋企樓下甚有氣氛跟盛意的Darci by Aldou後, 對於開飯網中評價十分高的總店 - Aldou Cafe甚有興趣, 趁星期五老公有一天的假期, 便去窺探這地區小店的總店水準。總店位於馬田路那邊的私人屋苑樓下, 深淺灰主調的門面頗為起眼未算很難找, 加上左右隔離都是食店。 正值午飯時間, 等位也是預料中事。 等位之際, 順帶看看餐牌。 午市套餐的選擇有9款, 配搭簡單而直接, 從名稱上已略懂內容用料的一二: 雞肉沙律、 三文魚意式包、 豬頸肉意粉、 豬肉腸意粉、 烤雞漢堡、 大蝦意大利飯、 豬肉眼和牛扒, 還有少不了的all day breakfast, 由最平的$52到最貴的$118, 豐儉由人的價位, 等了大概7、8分鐘就可入座。 總店比分店的佔地略為細小一點也較樸實, 兩邊窗戶令小店充滿自然光, 悠閒舒服, 靠窗的高座最為享受窗外風景, 不言而喻的位置亦最多人選擇, 溫暖的擺設細節不及分店精緻, 但仍有可觀性, 牆上用燈帶圍成的狗圖案也成焦點。 點餐後不久就送上餐湯和烘熱了的麵包。 餐湯是甘筍薑湯, 薑味很突出但不至搶喉, 跟香甜甘筍原來也蠻平衡配合, 質

點餐後不久就送上餐湯和烘熱了的麵包。 餐湯是甘筍薑湯, 薑味很突出但不至搶喉, 跟香甜甘筍原來也蠻平衡配合, 質感打得頗為濃稠幼滑, 加入黑胡椒碎後令味覺更添刺激辛辣, 令人帶有期望的開始。

餐湯:甘筍薑湯
只是鬆軟麵包雖保持了應有的熱度和軟熟度, 但這個“芝麻漢堡包”跟餐湯不太搭檔。

麵包
隨後主食緊接而上, 不得不讚速度的把握。

香蒜煙肉豬肉腸意扁意粉 $65

蒜片、 洋蔥、 車厘茄、 鮮菇、 煙肉和豬肉腸切片, 份量多得幾乎把意粉也淹沒了。 炒香了的配料跟香草的調味, 令味道層次豐富, 相當惹味。

香蒜煙肉豬肉腸意扁意粉
發掘之下, 原來扁意粉也不少, 煮得剛好, 軟硬適中之餘, 亦保持了彈牙嚼勁的口感, 油潤的麵條帶有橄欖油香, 意粉這一環不論總店分店都做得很不錯。美中不足之處是碟底剩餘非常多的油份, 令吃到尾聲有點膩。

香蒜煙肉豬肉腸意扁意粉
All day breakfast雖可滿足心多的胃口, 但這天沒有點上, 要探究高低還是選擇了: 大蝦野菌忌廉意大利飯 $72

陣陣的松露香顯然是落得不留手, 增添口味濃郁, 意大利飯甚有咬口, 忌廉汁帶濕潤而又收得剛好, 口感頗有水準, 果然澱粉質類是店方的拿手好戲。

大蝦野菌忌廉意大利飯
三大隻蝦經處理過沒有雪藏痕跡, 稍稍煎過而又不會過熟, 爽口彈牙。 配料簡單地加有鮮菇和車厘茄, 灑上香草, 令這碟意大利飯添畫龍點睛之效。

大蝦野菌忌廉意大利飯
所有主食都會免費跟一杯凍果茶或有機茶。 有機茶還可以選擇: 茉莉花、 伯爵或洋甘菊, 不用加錢的熱有機茶也附上茶包, 所選的洋甘菊沒有加入蜜糖也是順喉。

餐飲: 洋甘菊
餐飲: 洋甘菊
而餐飲的凍果茶是菠蘿橙茶, 酸甜的果茶加上杯中的果肉, 是每次均選上果茶的理由。

餐飲: 凍果茶
午市套餐由餐湯麵包、主食到餐飲, 稱得上是豐富, 加上午市不設加一服務費, 雖然價錢於元朗區來說未算是經濟實惠的界別, 不過以質素來說已遠超部份進駐新界西北的連鎖西餐品牌。

總店的質素是預計之內的好, 但味道及烹調手法個人較喜歡分店那邊, 加上地理位置的優勢, 分店相比下是較得我歡心呢。
$65 (Lunch)
餐飲: 凍果茶
2017-03-13 293 views
同朋友入元朗食好西, 摸到入教育路對入的這家CAFE, 套餐款不多, 不過勝在悠閒, 坐得好舒服元朗都幾多這類型的CAFE仔, 店子細細, 主打輕鬆進餐難得有茉莉花茶, 不用加錢, 真的有種花香撲鼻的感覺, 慢慢喝還有種回甘, 好過喝咖啡豬頸肉意粉, 下了大量的木魚和生熟洋蔥, 醬汁好甜比較像日式粉麵, 蒜頭吊起了味道. 意粉也煮得不錯, 口感煙韌, 豬頸肉份量很多, 算是很完整的一份LUNCH SET
元朗都幾多這類型的CAFE仔, 店子細細, 主打輕鬆進餐
$80 (Lunch)
2017-03-09 1758 views
經常經過這間cafe,每次見到入面食客如鯽,都總想找機會來試試。這晚趁家人去了旅行,就自己一人去嘆番個靚晚餐,對自己好一點!Set dinner有不少選擇,選了手打和牛煙肉漢堡($108)非常足料的漢堡!和牛非常厚身,切開可以見到佔整個漢堡二分一面積,選用的和牛十分優質,牛味夠濃,而且還保留不少肉汁,吃的時候不少肉汁滲岀,好味!除了和牛,還有一般會有的煙肉、蕃茄、青瓜和芝士,層次豐富。所選用的麵包也有不錯的質素,質感軟熟,入口微暖,一點也不硬。我特別喜歡伴菜的粗薯條,內裡軟綿綿的,薯味十足,加上新鮮炸好,熱騰騰的,風味十足,怕熱氣的我也忍不住吃清光!餐湯和飲品需加$28,但還是值得的。因為兩樣都味道不錯。餐湯是粟米湯,入面有許多粟米粒,所以每一啖都口感豐富。湯的質感也適中,不會太稀,也不會太稠令到太飽濟。飲品是小店特配的果茶,茶味香濃之餘還有淡淡果酸,飯後喝一杯十分消膩。
非常足料的漢堡!

和牛非常厚身,

切開可以見到佔整個漢堡二分一面積,

選用的和牛十分優質,

牛味夠濃,而且還保留不少肉汁,

吃的時候不少肉汁滲岀,好味!

除了和牛,還有一般會有的煙肉、蕃茄、青瓜和芝士,層次豐富。

所選用的麵包也有不錯的質素,

質感軟熟,入口微暖,一點也不硬。

我特別喜歡伴菜的粗薯條,

內裡軟綿綿的,薯味十足,

加上新鮮炸好,熱騰騰的,風味十足,

怕熱氣的我也忍不住吃清光!
餐湯和飲品需加$28,但還是值得的。因為兩樣都味道不錯。
餐湯是粟米湯,入面有許多粟米粒,
所以每一啖都口感豐富。

湯的質感也適中,

不會太稀,也不會太稠令到太飽濟。
飲品是小店特配的果茶
茶味香濃之餘還有淡淡果酸,

飯後喝一杯十分消膩。