2016-10-18 401 views
最近因為一張食物相,和一位兒時好友重新打開話匣子,今次我決心將一直說的『得閒食飯』付諸實行。我倆都是元朗人,食飯地點選了新開的Aldou Cafe,貪其位置方便大家,環境又舒適,適合聊天敘舊。主菜$78-$258不等,+$28即可以配餐湯+(甜品或餐飲)。注意選了甜品就沒有餐飲!我挑了燒烤醬焗原條豬肋排配芝士溶岩醬($178),另加+$28即配餐湯+甜品。餐湯是南瓜忌廉湯,南瓜味香濃,忌廉亦應該下了不少,所以吃來口感非常幼滑。餐包比較硬,個人不太喜歡。主菜燒烤醬焗原條豬肋排單看價錢偏貴,但成品十分巨型,竟然有兩大塊豬肋排!豬肋排和燒烤醬一向絕配,這個ribs也不例外,帶點微辣更加惹味,加上面頭的芝士醬不但不會覺漏,反而多了芝士香氣,邪惡至極卻令我停不了口。不過如果可以選擇,我還是覺得簡簡單單燒烤醬豬肋排更加得我歡心。而伴菜的薯蓉也非常幼滑,如果可以略有調味會更好。甜品是朱古力奶凍,朱古力味道突出,每口都是濃郁的朱古力味,不過吃多會感覺偏甜了一點。如果採用較優質和濃度高一些的朱古力可能效果會更好。最後運用openrice coupon,兩人晚餐輕易過$250,可以享用88折兼免加一。我倆

主菜$78-$258不等,+$28即可以配餐湯+(甜品或餐飲)注意選了甜品就沒有餐飲!

餐包比較硬,個人不太喜歡。
甜品朱古力奶凍,朱古力味道突出,每口都是濃郁的朱古力味,不過吃多會感覺偏甜了一點。如果採用較優質和濃度高一些的朱古力可能效果會更好。
最後運用openrice coupon,兩人晚餐輕易過$250,可以享用88折兼免加一。我倆雖然多年無見,但仍無所不談,傾到快樂不知時日過,是店內最後兩位客人,難得店內職員沒有黑面或趕我們離開,不過我們見時間不早都不打擾了,唯有下次再約!
Dining Offer
Coupon
2016-10-09 495 views
同 fd 過黎食 tea, 甜品幾好食, 讚 唯一唔太好既係 5 點清場....(其實有寫...但我地冇留意...因為我地 4 點幾去到.....變左食得比較趕....^^”)
同 fd 過黎食 tea, 甜品幾好食, 讚

2016-10-09
Type of Meal
Tea
2016-08-24 780 views
記得一年前曾經唸住黎食, 但當日打黎訂枱話今日有EVENT 已俾包場, 所以冇綠品嚐。之後, 經過好幾次, 但都係已食飽的時候, 今日終於想起它了, 立刻打電話問今日有冇俾包場先, 知道今天沒有, 立刻楂車入元朗, 但係塞了好一陣車(而家元朗區每逢假日都特別多人及多車), 黎到既時候已經係兩點九, 已過了LUNCH TIME, 兩點半後開始TEA SET, 一聽到後有點兒失落, 但係一場黎到, 就一於坐底照食啦。其實我都唔係好楝得到食乜野, 因為唔係太吸引我, 老公建議我楝 all day breakfast (一來佢知我鐘意食, 二來佢話佢上網望過個賣相應該OK!), 老公自己就叫左個菠菜汁雞肉磨菇尖通粉!All Day Breakfast 個賣相真係幾吸引, 佢配搭有沙律+生果, 出面好少會配埋生果, 佢係哈密瓜, 好甜, 夠淋 (即係夠熟), 個沙律加左少許黑醋汁, 好開胃, 沙律菜都好新鮮, 個牛角包微暖, 剛剛好, 包啲炒蛋及煙三文魚入去, 自制三文魚炒蛋牛角包...正! 個煙肉煎到香脆, 唔太油亦唔會話乾到一條柴咁! 個薯餅就普通貨仔, 冇乜特別, 唯一可讚係佢唔太油,

), 個沙律加左少許黑醋汁, 好開胃, 沙律菜都好新鮮, 個牛角包微暖, 剛剛好, 包啲炒蛋及煙三文魚入去, 自制三文魚炒蛋牛角包...正! 個煙肉煎到香脆, 唔太油亦唔會話乾到一條柴咁! 個薯餅就普通貨仔, 冇乜特別, 唯一可讚係佢唔太油, 應該係吸好晒啲油先上碟!
ALL DAY BREAKFAST
老公碟炒意粉都等左幾耐下, 原來係等埋三張單一齊上, 可能咁樣耐左少少! 賣相就唔多吸引, 試左啲意粉, 好彈牙, 煮得剛剛好, 個菠菜汁係自家制, 夠健康, 加埋落意粉都係一個唔錯既健康醬汁!
菠菜雞肉磨菇尖通粉
我地加錢 (每杯+$12) 轉左做MOCHA, 我地要求係食完飯之後先上, 係差不多食完時已經叫定可以上咖啡, 但係都等左好耐下, 起碼有十幾分鐘, 我見師傅真係好慢條斯理去沖一杯咖啡, 如果唔太乾時間都好既, 可以食飽後, 慢慢落下格先再品嚐一杯好既咖啡 (期待中)......個拉花冇話好特別, 普通咁啦....首先聞一下, 唔香咖啡味, 再試一啖, 完全唔香, 唔甘醇....如果要俾分, 哩杯咖啡完全令一餐飯大打折扣了...不能劃上一句完美
Mocha
2016-08-20
$90 (Tea)
ALL DAY BREAKFAST
  • all day breakfast
2016-08-23 573 views
很差。商戶說每晚9:00時前結帳能有88拆的。我和太太於8:10分到達。先叫了一客安格斯牛漢堡扒。再叫一客銀鱈魚。怎料男侍應生說銀鱈魚買清,可否改三文魚。我見沒有其他魚類,所以便叫了。怎料就此中伏。起初沒有特別。安格斯牛漢堡扒也吃。但三文魚扒遲遲未來。我已向店員要求。但店員只說快到了。到8:50分。三文魚扒才到。我問店員如果9:00前未能結帳是否仍有88拆。他說沒有了。那時我已不太高興。但因為太太生日所以沒有爆發。怎料我的三文魚扒還未吃完。第二台竟然有銀鱈魚吃。我當時問為何他們有我要改。已且是我先叫。店員解釋是後來有貨。這樣被騙數次的感覺真不好受。以後不會再來。😬😬😬😬😬😬😬
2016-04-14
2016-08-22 5113 views
要入元朗做運動連續幾天會元朗搵吃最愛吃今天午餐行到怡豐花園的很喜歡綠凡多植物 十分綠化的餐館都like而 aldou午餐價錢公道因不加一t從來就在元朗周圍找事做閒逛可能由於運動和往劇院吃方面的福氣又的確高叫香蒜微辣大虾意做得意外地好首先意大利麵很堅韌很有咬口是很有不光是少少廚師技藝好也信心十足就笑辣真正微辣到元朗吃西餐倒可滿意包凍飲選了有些許柚子粒的花茶即磨咖啡要額外收費這花茶夠好喇大虾足5只小蕃茄洋蔥條菇橄欖油和配搭的經驗實力=好吃不膩!南瓜忌廉湯滑溜懶洋洋的熱天吊些植物很合適餐廳aldou給予90分good wok
要入元朗做運動

餐廳aldou
給予90分
good wok
2016-08-22
$82 (Lunch)
2016-07-25 4211 views
最近,很愛發掘下隱世餐廳,今次起openrice食評搵到個評價都唔錯既餐廳試一試! Aldou cafe 位於既位置都比較入,起元朗大劇院個條大街直行最入!入到裡面,餐廳非常乾淨企理,經營得非常用心!一排排的裝飾品起牆,白色風格要好好打掃才能保持到!證明呢間Cafe都做到!今次揀左個蝦意粉!其實本人喜愛肉眼扒外,蝦也是我的至愛!個餐包超好味!餐包外面脆到好爽,再塗上海鹽牛油,帶咸味的脆包分分鐘好味過傳統的蒜蓉包!個蕃茄湯每一口都感受到新鮮的蕃茄肉,偏帶酸,非常開胃的餐湯!呢個係鮮果茶,睇落去好肉加左多冰,不過佢個底有好多鮮果蓉,一粒粒咁,就算冰溶化左,都依然混合左果蓉味道,唔會太甜!起咁炎熱既天氣飲返啖即刻下曬火!擺設非常精美的!有4隻大蝦,再配合菇類、洋蔥、切片蒜頭,一碟蒜香辣味大蝦意大利粉完成!菇類份量非常多,對於一餐少食蔬菜類的都市人黎講,係最健康的選擇!切片蒜頭都煮到無咁強烈氣味的!非常精緻!你唔會見到有辣椒、辣椒粉,但出奇地係食到好強烈的辣味!相信單憑黑胡椒粉都做唔到呢種味道掛!意大利粉屬於偏硬,比起茶餐廳的淋意粉,更有咬口!呢餐尋味之旅又結束啦!下次再發掘下新餐廳俾大家!
入到裡面,餐廳非常乾淨企理,經營得非常用心!
今次揀左個蝦意粉!其實本人喜愛肉眼扒外,蝦也是我的至愛!
餐包加蕃茄湯
鮮果茶
蒜香辣味大蝦意大利粉

呢餐尋味之旅又結束啦!下次再發掘下新餐廳俾大家!
2016-07-25
$88 (Lunch)
餐包加蕃茄湯
鮮果茶
蒜香辣味大蝦意大利粉
好難得平日放假, 一個人來元朗午餐, 雖然是一個人, 但既然有時間, 我是不會虧待自己的, 一於去一間靚靚CAFE吃LUNCH。這間CAFE是上次來這附近晚飯時發現的, 元朗出名有很多這類型的CAFE店, 甚至吸引到外區人來這覓食。中午十二點半來到, 餐廳該是剛開門不久, 我是今天第一個客人。天氣實在熱, 從西鐵站走了15分鐘過來, 被安排坐在餐廳的角落, 冷氣有點不足, 有點悶熱, 但平靜下來後, 還可以。中間的座位要安排給大夥兒坐, 到一點左右又真的有大夥兒來, 全餐廳滿座呢。午餐有八款選擇, 價錢由$62至$108, 包餐湯飲品, 特飲加錢, 不收加一服務費, 價錢合理。今天的餐湯是青豆忌廉湯, 青豆味甚清新及濃郁, 用上青豆來做餐湯是大膽的意念, 青豆的味道並不大眾化, 可是我卻很喜歡, 其中也因為很少能喝到這味道的湯, 而忌廉味恰到好處, 不會給人太heavy的感覺。隨湯附送的餐前麵包, 外表像是硬, 但咬下去也蠻鬆軟的。凍朱古力 跟餐+$14因為人太熱, 我也破戒喝凍飲, 凍朱古力加上cream, 賣相吸引, 喝一口, 朱古力濃度不錯, 夠冰凍消暑, 隨著冰溶化, 飲品也不
今天的餐湯是
隨湯附送的餐前麵包, 外表像是硬, 但咬下去也蠻鬆軟的。
凍朱古力 跟餐+$14

因為人太熱, 我也破戒喝凍飲, 凍朱古力加上cream, 賣相吸引, 喝一口, 朱古力濃度不錯, 夠冰凍消暑, 隨著冰溶化, 飲品也不會變得太淡。
香蒜羅勒波椒蟹肉意粉 $82

超驚喜, 想不到有這麼多的蟹肉, 一看便知道是手拆的真正蟹肉, 吃蟹不用自己剝殼起肉, 皇帝級享受! 絲絲蟹肉鮮味濃郁, 與別不同, 另外的配料有冬菇片和紅椒黃椒絲, 冬菇煮得軟腍香滑, 偶然還吃到蒜片, 材料多, 而且全都是我喜歡的, 實在大滿足!!
香蒜羅勒波椒蟹肉意粉
意粉偏向有點咬口, 有點煙靭度的, 個人覺得意粉這樣才像樣, 否則煮得太淋會變了茶餐廳feel。
因天氣熱, 除了喝凍飲外, 喝水也很多, 店員總會細心留意, 在適當的時候加水, 有禮貌又細心。食物方面亦很有水準, 絕對是誠意之作, 期待下次來吃其他餐!

2016-07-04
$96 (Lunch)
香蒜羅勒波椒蟹肉意粉
2016-07-03 823 views
試新野環境裝飾幾簡單幾靚但位置空間比較細2-4人比較好而且有限時!!再講食物質素 今次試左2樣菜我覺得都好味 性價比都合理香草檸檬焗原條鮮魚 (味道可以, 魚夠滑, 但可以再煎香d)BBQ 豬肋排配熱溶芝士醬(豬肋好味, 個醬芝士味濃, 個薯茸超滑, 一定要食埋)主菜加28蚊有餐湯同餐包, 加飲品/指定甜品餐包送上黎仲熱 而且好味 要加分但個青豆湯就扣分 好麻麻服務態度都有禮貌值得再食
試新野

但個青豆湯就扣分 好麻麻
服務態度都有禮貌
值得再食

2016-06-19 709 views
行完街,搵野食,行下行下就行到黎呢邊,係門口望入去已經覺得好靚好舒服,所以就走左入去喇睇睇餐牌,係set din 會有餐飽同湯同主食,最後我揀左煙豬肉青豆忌廉耳仔粉首先黎既係餐飽,外面脆卜卜裡面仲軟軟地熱熱地既豬仔飽,唔會太硬,搽牛油上去牛油會溶落飽度,食落特別香跟住就係湯,個湯係黑松露野菌忌廉湯,黑松露唔會太濃但又夠香味,野菌味鮮甜,而忌廉湯夠香滑,唔杰身,唔會漏最後就係煙豬肉青豆忌廉耳仔粉,煙豬肉唔會太咸,又唔會太乾身,肉質彈牙,忌廉夠香甜順滑,耳仔粉好煙煙靱靱,整個配合得好好,煙肉咸味加上忌廉甜味,粉亦有咬口

2016-06-18 664 views
放假行完街又搵野食喇,遊下遊下見到呢間西餐廳見到門面幾靚就入左去入面燈暗暗地,有高枱有矮枱,環境都好舒適至於食物,我就叫左個蟹肉羅勒藍龍蝦汁意粉,因為係餐黎,仲有埋餐湯(黑松露野菌忌廉湯)先講下個餐湯,黑松露味夠香濃同夠特出,配埋忌廉湯既香滑,飲落順喉,冇覺得濟同漏,味道亦岩岩好唔會太咸,或者太creamy到意粉喇,一拎埋黎就已經聞到蟹肉同龍蝦既鮮味,好多蟹肉鋪係意粉上面,撈埋食,每一啖意粉都有蟹肉,龍蝦汁鮮甜,非常鮮味既一款意粉
入面燈暗暗地,有高枱有矮枱,環境都好舒適

2016-06-09 711 views
位於元朗附近的Aldou Cafe,是一間以意粉為主的西餐廳。本身今天和朋友相約,但被朋友甩底,自已也要吃得好的意粉是餐廳熱門選擇,因此要試一試。未上意粉前 ,先上餐包和餐湯。餐包有半個,沾上軟身牛油更為可口。包身鬆軟微暖。湯為蘑菇湯,蘑菇頗為特岀,加上有粒粒蘑菇,味道不錯,若夠熱更好。點了香蒜羅勒波椒蟹肉意粉$82蟹肉有一大堆放在意粉上,很吸引。以香蒜羅勒炒意粉為調味, 味道香噴噴,帶點微辣感,拌上蟹肉,鮮味更特岀。意粉較一般濃稠汁意粉清新,但有小點油,不過也頗好吃。
本身今天和朋友相約,但被朋友甩底,自已也要吃得好的

意粉是餐廳熱門選擇,因此要試一試。

未上意粉前 ,先上餐包和餐湯。
餐包有半個,沾上軟身牛油更為可口。包身鬆軟微暖。
點了香蒜羅勒波椒蟹肉意粉$82

蟹肉有一大堆放在意粉上,很吸引。

意粉較一般濃稠汁意粉清新,但有小點油,不過也頗好吃。
2016-06-08
2016-06-09 571 views
行過見到 裝備好小清新所以比佢吸引到入到去有啲似咖啡廳同友人各叫左一個全日早餐食份量中等 黑松露蛋好香最鍾意食!薯餅加埋茄汁豆都好YUMMY仲有清甜哈密瓜推薦
行過見到 裝備好小清新

仲有清甜哈密瓜

推薦
2015-07-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2016-06-07 565 views
係元朗行街,想搵間cafe坐坐,見呢間cafe格調簡約,以獨特既灰色為外牆主色調,感覺好特別,於是入去休息下食個lunch set。跟餐有南瓜忌廉湯配熱烘烘法包再擦牛油,好香好軟熟。南瓜味好重,味道鮮甜。忌廉香濃突出,散發出陣陣奶香。南瓜完全溶晒,好滑 好香,面頭有小小忌廉,溝埋都唔會唔膩。煙豬肉青豆忌廉耳形粉忌廉味好重,超creamy,好滑,分量幾多,軟硬口感剛剛好,有小小咬口。配料方面,好多青豆,磨菇,菇既味道好夾忌廉,提升耳形粉既層次,調味好好。醃製既煙豬肉唔會太咸,全部材料好夾,菜色完整性高,而且好有創意。食完好飽肚。再者餐飲百香果果茶,果香飄逸,凍凍地,透心涼。最底有果肉蓉,飲落去好舒服。加上cafe環境舒適,環境好好。
煙豬肉青豆忌廉耳形粉
2016-06-07 486 views
路經元朗劇院,見呢間cafe格調簡單,於是入去休息下食個lunch set。今日餐湯係南瓜忌廉湯,另外我叫咗個香蒜羅勒蟹肉意粉,同餐飲伯爵菜。跟餐係送南瓜忌廉湯配法包 熱辣辣既法包再擦上牛油,溶溶地好香。而南瓜湯好creamy,又唔會太腻(太肚餓, 唔記得咗影, HAHA, 俾返個包包你睇吓啦~)。香蒜羅勒蟹肉意粉蒜香味好濃郁,睇落唔係好大碟,但意粉分量其實幾多,意粉軟硬口感配合到配料。配料充足,好多紅椒黃椒,令意粉口感提升,係最上層面既蟹肉亦都好多,而蒜香味正正帶出蟹肉鮮味,調味好好。再者餐飲伯爵茶係外國入口既茶包,濃濃茶味,清淡剛剛係口中既蒜味。係cafe中, 配合住優雅寧靜嘅環境嘆茶, 絕對係一件真文青樂事。而伯爵茶既香味為lunch set畫上完美句號。
2016-06-05 491 views
再番黎食喇....今日既LUNCH我揀左【厚切豬肉眼配特式蘇梅醬】-88蚊一上到黎勁大份!勁厚身!上面個蘇梅醬酸酸地好開胃呀同埋佢都唔會比得太多....因為如果比得太多就會過份地酸...會好難入口的了....個薯蓉落左奶粉!究竟要幾好味好CREAMY呀種感覺...旁邊既伴菜有翠瓜加紅蘿蔔~落左蒜蓉去煮...帶淡淡蒜蓉味..唔會話太咸....之後再嗌左杯LATTE嗯,,,仍然保持住水準~LATTE的奶味冇蓋過左咖啡味...好滑身...但無奈今日杯LATTE唔知點解轉左細杯啊~
再番黎食喇....
今日既LUNCH我揀左【厚切豬肉眼配特式蘇梅醬】-88蚊
厚切豬肉眼配特式蘇梅醬
一上到黎勁大份!勁厚身!
上面個蘇梅醬酸酸地好開胃呀
會好難入口的了....

個薯蓉落左奶粉!究竟要幾好味
好CREAMY呀種感覺...
旁邊既伴菜有翠瓜加紅蘿蔔~
落左蒜蓉去煮...帶淡淡蒜蓉味..唔會話太咸....

之後再嗌左杯LATTE
嗯,,,仍然保持住水準~
LATTE的奶味冇蓋過左咖啡味...好滑身...
但無奈今日杯LATTE唔知點解轉左細杯啊~

2016-06-05
$100 (Lunch)